Keď som prvý krát uzrel svoje dieťa

Oteckovia si spomínajú na svoje prvé dojmy a pocity výnimočnej chvíle

Narodenie dieťaťa je moment ako žiadny iný. Nový život, nádej, budúcnosť a mnoho snov – to všetko zabalené pospolu do jednej požehnanej chvíle. Pravdou je, že zatiaľčo pri novorodeniatku je od prvej chvíle je matka, definovať úlohu otca je náročnejšie.

Starý obraz otca čakajúceho v prípravnej miestnosti fajčiac cigaretu jednu o druhú je stále populárne, no dnes veľa otcov si volí byť aktívnou časťou pri procese zrodu dieťaťa v pôrodnej miestnosti.  Toto je pozitívny znak, ktorý ukazuje, že taký muž chce byť tiež nápomocným manželom a obetavým otcom.

Ale čo muži myslia a cítia v momente keď vidia po prvý krát tváričku svojho dieťatka? Na facebooku v skupine Fathers for Good položili túto otázku a obdržali množstvo krásnych a dojímavých odpovedí z tejto online komunity mužov. Bežne sa oteckov nepýtajú práve takéto typy otázok, možno sú  často tiež ostýchvaví vyjadriť svoje emócie napovrch; ale práve k tomu slúži toto fórum.

moje prve dieta

Tu je zopár ich odpovedí na položenú otázku: “Čo ste si mysleli, ako ste sa cítili, keď ste videli svoje prvé dieťa?”

“Okamžite som v tom momente vedel, že Boh žije a že nás stvoril, a že nás podporuje a žehná nám. Predtým som ako-tak v Neho veril, skrze dieťa som sa o tom hlboko presvedčil.” – Paul K.

“Prvý krát som videl moje dievčatko v dojčiacej miestnosti – povedal som si že musí v tom byť Boh, a že som tak požehnaný s takým prevzácnym darom života a že moja minulosť mi už bola odpustená. Slová skutočne nemôžu vysvetliť tie pocity.” – Edison P.

“V skutočnosti som ho rodil (s pomocou doktora). Bol som plný rôznych emócii…šťastný, vzrušený, prestrašený a aj nervózny- to všetko sa vo mne točilo. Keď som ho držal prvý krát, plakal som slzami radosti… hrdosť čo som prežíval bola neopísateľná, nemohol som sa na neho vynadívať. Nervózny, pretože teraz už som bol zodpovedný za tohto malého chlapčeka, ale taktiež dôverujúci že predsa mám krásny základ od mojich vlastných rodičov, ktorí mi dali vzor otca ktorým som, verím tomu, dodnes.” – Rand T.

“Keď som mojej dcére strihal pupočnú šnúru,  ktorá bola napojením na jej predošlý život počas 8 mesiacov (narodila sa o mesiac skôr), zrazu ma zasiahlo vedomie, že teraz som ja tým putom v jej živote. Tá väzba lásky bola vytvorená v tom okamihu. Celý ďalší stupeň zodpovednosti bol zrazu v mojich rukách a ja som sa tej úlohy ujal.” – Dean O. 

“Bol som pri pôrode a okamžite som si ho zobral do náruče. Nič iné než čistá radosť.” – Mike K.

“Všetko, čo som mohol urobiť, bolo len stáť v úžase. Môj syn, môj SYN, prišiel! Bol som tak hrdý. Nemohol sa ale hneď zhlboka nadýchnuť, takže sestra ho bleskurýchle preniesla pod ohrievač. Zostal som tam priamo u neho. A potom som si nemohol pomôcť; začal som mu spievať. Spieval som ticho k nemu pesničku od Rufusa Wainwright „Hallelujah“. Stále som tíško rytmicky spieval „Aleluja.“ Nemohol som nájsť žiadne lepšie slová, ktoré by vypovedali, to, čo som cítil. Do dnešného dňa mu to občas zaspievam. Má už 7 rokov a nie vždy si to váži, ale ja ešte stále spievam.” – T.J.R.

“Keď sa nám narodil synček, bol som užasnutý ako veľmi je človek schopný milovať niekoho. Bol som naplnený radosťou a aj nervozitou zo slov, ktoré som si zapamätal od môjho otca: Deti neprichádzajú na svet s návodom na obsluhu.” – Geoffrey H.

“Myslel som si, že nikdy neuvidím svoju dcérku, pretože v nemocnici nás informovali, že  jej nádej na prežitie sa rovná nule.  Videl som ju. Mala tak veľa komplikácií. Takže to bol najlepší a aj najhorší deň môjho života. No Boh mal iné plány pre ňu. Po tom čo ju doktori odpojili z prístrojov ešte sama chvíľu dýchala. Doktori sa tak snažili urobiť pre ňu maximum. Ale to už je len históriou. – Rene V.

“Nikdy som nepocítil Božiu lásku tak silno ako v ten deň.” – Nick C.

“Neuveriteľné, neopísateľné, v láske.” – Jason G.

Ak si chcete prečítať viac komentárov, alebo pridať v angličtine svoj vlastný navštívte túto Facebook stránku komunity Fathers for Good, ale v slovenčine vložte svoj vlastný dole.

Zdroj: http://www.fathersforgood.org/ffg/en/big_four/my_first_child.html

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *