Môže byť čarodejnícka guľa použitá ako dekorácia?

OTÁZKA: “Čo je to čarodejnícka guľa? Je každá takáto vec okultná? Môže spôsobiť nejakú duchovnú škodu alebo je to len nevinná dekorácia? A čo ’gazing balls’ ako ozdoby v záhrade?“

 

Čarodejnícke gule sú zvyčajne poverčivou ozdobou zavesenou v oknách domu na ochranu pred zlými duchmi a „negatívnou energiou“. To je súčasťou rovnakej rituálnej skupiny, ktorá zahŕňa „hľadie do gule“, ktoré podľa módneho trendu často používajú ľudia vo vonkajších záhradkách pred domom. Oba druhy – interiérové aj exteriérové majú za sebou históriu poverčivosti a dokonca aj okultného použitia; poznáme celú škálu čarodejníckych gúľ spomínaných z histórie  Ozark folklóru, kde je guľa vyrobená z čiernych vlasov zapracovaných do včelieho vosku a používaná čarodejnicami na prekliatie alebo usmrtenie ľudí.

 

Čarodejnícke gule nachádzame vo svete už stovky rokov. Napriek tomu, že guľový tvar sa veľmi ťažko remeselne pripravuje kvôli delikátnosti tvaru, boli skoro vždy použité z poverčivosti. Výnimkou je len viktoriánska éra, kedy boli často používané ako symbol bohatstva a prestíže.

 

Prichádzajú na trh pod rôznymi menami, ako rozprávkové gule, guľa z rybníka, gule škriatov alebo víl, gule priateľstva, guličky pre šťastie, glóbusy šťastia a gazing balls.

 

Guľa sama o sebe nemôže spôsobiť škodu, pokiaľ k nej nie je pripojené nejaké prekliatie, čo je nepravdepodobné, ak je zakúpená v záhradkárskom obchode. Avšak pozor na predmety zakúpené v ezoterických obchodoch! Vyznávači Nového veku – New Age majú tendenciu ponúkať na trh stále nové veci z prímesou neo–pohanstva, kde je bludná ideológia, že mágia a iné okultné sily nie sú prepojené so zlom, ale s vedou alebo ako súčasť prírody. Preto si veľa ľudí myslí, že vpodstate nerobia nič zlé, ak takéto akože „požehnané“ alebo „duchovne obohatené“ predmety darujú priateľom a blízkym.

 

 

Vždy sa teda snažme prosiť o dar rozlišovania od Ducha Svätého. Sv. Pavol nám v 1Sol 5,21-22 radí: Ale všetko skúmajte a čo je dobré, toho sa držte! Chráňte sa zla v akejkoľvek podobe!

gazing-balls

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *