Život Cirkvi vo svete 50 * 2013

Obsah

Sneh pokryl Jeruzalem
Ó, Bože, čo mám urobiť?
František: Potratené deti sú obeťami ‚kultúry odhadzovania vecí’
Biskup a ochrancovia života v USA: Mandela napomáhal potraty
USA: Satanisti chcú postaviť diablovi pomník
Ukrajina: Cirkev odsudzuje policajný zásah proti demonštrantom
Chorvátski biskupi: Referendum o rodine – dôležité posolstvo pre EÚ
Arcibiskup Müller: K situácii cirkvi v Nemecku
Einsiedeln: Pápež potvrdil nového opáta Urbana Federera
Európsky parlament Estrelovej správu odmietol
Kyjevský biskup: Európa nesmie Ukrajincov zradiť
Vianočná akcia pre rodiny sýrskych kresťanských mučeníkov
Betlehem: Bazilika narodenia Pána sa renovuje
Poľsko: Kríž smie v poľskom parlamente zostať
Austrália: Cirkev za možnosť odmietnuť potrat
Humanisti: ‚Problematické pasáže z Estrelovej správy sa odstránili‘
Protesty proti «potratovej správe Estrela» sa šíria
Gänswein: Ja že som proti pápežovi? Nezmysel!
Pápež František na Anjel Pána: „Naša Matka je krásna!“
Francúzsko: Arcidiecéza predáva dva kostoly cez internete
Španielsko plánuje zrušiť liberalizáciu zákona o potrate
Švajčiarsko: Biskup zožal búrku za jasné katolícke postoje
Bukurešť: Kardinál Koch dúfa v Eucharistiu s pravoslávnymi
Vatikán žiada prísnejšie stíhanie vandalizmu v kostoloch
Na Nepoškvrnené počatie Panny Márie – oslavy v celom Rakúsku
Pápež teológom: Priblíženie sa k maličkým pomáha k múdrosti
V liturgii ‚často pociťujeme chýbajúcu úctu‘
Naša príloha
‚Genderizmus vedie k zmäteniu, nešťastiu a osamelosti‘

Sneh pokryl Jeruzalem
Jeruzalem, 13.12.2013 (kath.net/pl) 016 582 – Sneh pokryl celý Jeruzalem (foto: Chrámová hora). Od štvrtka rána bojuje Jeruzalem s prudkým náporom zimy a nezvyčajne silným snežením, víchricou a zimou. Mesto je občas odrezané od zvyšku krajiny. Izraelská armáda vyslala jednotky na záchranu stovák ľudí z ich zapadnutých áut, ako napísal denník „Haaretz“. Pre ľudí museli zriadiť núdzové obydlia. Mesto je očividne znova neprístupné. Izraelská meteorologická služba hovorí o najhoršej zimnej kalamite za 50 rokov. Čínske noviny „Global Times“ v anglickom vydaní mali titulok: „Najhoršia snehová metelica od r. 1953“.

Už vo štvrtok predpoludním snežilo v Jeruzaleme tak silno, že mesto bolo odrezané od zvyšku krajiny, lebo prístupové cesty boli zablokované. Diaľnica medzi Jeruzalemom a Tel Avivom bola niekoľko hodín v oboch smeroch uzavretá. Verejná autobusová doprava zlyhala a školy museli zatvoriť. Sneženie bolo sprevádzané silnou víchricou.

Na Golanských výšinách už postavili lyžiarske vleky a otvorili väčšinou krátku lyžiarsku sezónu. Zimné snehové búrky sa postarajú o plné korytá riek smerujúcich k Mŕtvemu moru, ktoré sú inak vyschnuté. V Pásme Gaza sa museli žiaci brodiť do školy vodou siahajúcou po kolená. Genezaretské jazero je však doteraz ešte 2,5 metra pod normálnou úrovňou hladiny, očakáva sa však jej zvýšenie. Negev sa obozretne pripravuje na sneženie v púšti, ktoré by mohlo prísť 13. decembra.

Sneh je v Izraeli zriedkavým zážitkom, spravidla sa predpokladá, že nasneží nanajvýš každých 5 rokov. No v Jeruzaleme snežilo už januári 2013.

Tento príchod zimy cítiť v celej Prednej Ázii. OSN vyjadrili obavy zo situácie sýrskych utečencov v núdzových táboroch. Prudké lejaky, zima a silný vietor ešte viac sťažujú utečencom z vojnovej oblasti už aj tak veľmi provizórnu životnú situáciu.

 

 

Ó, Bože, čo mám urobiť?

 

Washington 12.12.2013 (kath.net/pl) 016 581 – Hrozná dráma: najprv zhltla 20-ročná žena potratovú pilulku a potom si dieťatko chcela predsa len ponechať. Tento dramatický príbeh vyrozprával americký lekár Dr. Matt Harrison pre LifeSiteNews. Práve do jeho ambulancie prišla táto zúfalá žena, ktorá bojovala o svoje dieťatko: 

 

Ashley mala 20 rokov a bola zaľúbená. Nerobila si starosti, keď zistila, že je tehotná. Jej priateľ, ktorý naliehal na intímny styk ju ubezpečil, že sa o dieťa postará, keby otehotnela. No potom trval na potrate.

Ashley vyrastala v kresťanskej rodine a mala rodičov, čo ju podporovali. Očakávala, že rodičia budú sklamaní, ale bola si istá podporou priateľa.

No ten jej dal peniaze na potrat. Potom sa ospravedlnil, že nemôže ísť s ňou na potrat, lebo musí do práce. Presvedčil ju, že sa musí rozlúčiť so svojím snom ísť na školu pre ošetrovateľky, keď bude mať dieťa. Tvrdil, že rodičia ju vyhodia z domu. Povedal, že ju nebude podporovať, lebo nie je na to zrelý. Ashley mala pocit, že nemá inú voľbu. Tak išla na potratovú kliniku.
Tam jej tehotenstvo potvrdili, bola v 7. týždni. Neukázali jej dieťatko na monitore, nedali jej počúvať tlkot jeho srdiečka. Dali jej potratovú pilulku RU-486 [nemecký mifegyne], a pozorovali, ako ju zhltla.

Rýchlo sa však u nej dostavila ľútosť. Ashley zistila, že urobila niečo, čo porušovalo všetko, v čo verila. Nechcela potrat, chcela lásku a podporu. Opýtala sa lekára, čo jej dal pilulku, čo má urobiť, keď zmení názor. Odpoveď znela: Ak túto procedúru neukončí a nebude brať pilulky vyvolávajúce potrat, dieťa aj tak zomrie. Ak by však nezomrelo, prišlo by vraj na svet telesne alebo duševne postihnuté.

Ashley to zlomilo srdce. Hľadala pomoc. Priznala sa matke a tá ju neodvrhla, ale objala a ponúkla podporu, ktorú dokáže dať iba láska matky.
Ashley „prišla do mojej ambulancie“, rozprával Dr. Harrison ďalej. „Od užitia potratovej pilulky uplynulo asi 36 hodín a chcela urobiť všetko, aby to zvrátila a zachránila svoje dieťa. Utešoval som ju.“ Potom sa Dr. Harrison stiahol na modlitbu:

Modlil som sa: ‚Ó, Bože, čo mám urobiť?‘ O tomto vôbec nič neučí lekárska fakulta, ani praktikum odborného lekára. De facto nás naučili, že jednoducho KAŽDÝ problém v prvej tretine tehotenstva je v zásade neliečiteľný a nie je možné zachrániť dieťa, takže treba nechať prírode voľný priebeh. No toto nebola príroda a ja som mal pálčivý pocit, že niečo sa urobiť dá.

Listoval som v knihách a premýšľal, ako pôsobí potratová pilulka RU-486. Je to podoba progesteronu. Pre telo sa to zdá ako progesteron a má to receptory progesteronu s kľúčom, ktorý nemožno v zámke otočiť. Je to veľmi efektívna blokáda a niet protijedu. Krvné cievy maternice sa správajú tak, akoby matka mala menštruáciu, placenta sa vyhladuje a uvoľní spolu s dieťatkom a to spôsobí potrat.

Boh vo mne vzbudil spomienky na moje výskumy v základoch biológie receptorov proteínov. Keby sa Ashleyn systém dal zaplaviť progesterónom, ‚dobrými kľúčmi‘, potom by mohlo byť možné prekonať účinné látky RU-486 a receptory naplniť funkčnými kľúčmi, ktoré podporia život dieťatka, ako to Boh naplánoval.

V našej praxi máme na sklade progesteron na liečenie plodnosti. Vysvetlil som teda Ashley a jej matke môj úmysel a objasnil riziká. O to sa ešte nikto nepokúsil a pochyboval som, či to môže fungovať, mohla by začať krvácať, dieťa by mohlo zomrieť a muselo by sa priviesť na svet, alebo by sa mohlo stať aj niečo horšie. Nestarala sa o riziká pre seba. Ashley bola ochotná urobiť všetko na záchranu svojho dieťatka. Takže som jej injektoval 200 mg progesteronu. Bol piatok a povedal som jej, že má prísť v pondelok. Cez víkend nastalo krvácanie a išla na pohotovosť. Našťastie zistili, že dieťatku bije srdiečko a Ashley ho mohla vidieť! Bola taká vďačná a mala pocit, že keby aj zomrelo, urobila všetko, čo jej bolo možné. … Išla domov a  krvácanie našťastie prestalo.

Dvakrát týždenne dostávala progesteronovú injekciu. Po týždňoch sme  začali byť obozretne optimistickí. V 17-týždni sa Ashley nervózne podrobila vyšetreniu ultrazvukom, no namiesto dieťatka s tromi rukami alebo iným znetvorením sa objavilo úplne normálne dieťatko! V 28. týždni sme vysadili progesteron a bolo jej dobre. Presne v termíne porodila Ashley nádherné dievčatko, Kaylie. Zdravé a sršiace životom! Placentu poškodenú RU-486 patológ označil za úplne normálnu.

Odvtedy vídavam Kaylie v mojej ambulancii a som požehnaný tým, že môžem pozorovať ako sa vyvíja na veselé a  smelé dievčatko. Teraz má šesť rokov a chodí do prvej triedy …

Ashley milujúci rodičia veľmi podporovali. Pomáhali jej dokončiť školu  a teraz je terapeutkou dýchania, ktorá zachraňuje deťom v detskej nemocnici život. Kúpila si dom a teraz končí štúdium zdravotnej sestry.

Boh nie je iba dobrý, on je úžasný a svojou extra porciou milosti a milosrdenstva ma úplne odrovnal!  21. januára prídu Ashley a Kaylie na mládežnícku Pro-life ralley do Washingtonu a potom na pochod za život. Tam ju môžete stretnúť a pridať sa k hnutiu za život, aby sa ukončila táto vojna proti ženám a ich deťom. –zg-

 

 

 

František: Potratené deti sú obeťami ‚kultúry odhadzovania vecí’

 

Vatikán, 12.12.2013 (kath.net/LSN/jg) 016 580 – Potratené deti sú obeťami „kultúry odhadzovania vecí“. Tá je výrazom „praktického ateizmu“, ako povedal pápež František v sobotu na audiencii pre členov Dignitatis Humanae Instituts. Inštitút oslávil svoje päťročné pôsobenie.

„Táto kultúra odhadzovania vecí by sa mohla stať prevládajúcim postojom,“ kritizoval pápež. „Obeťami tejto kultúry sú tie najslabšie a najkrehkejšie ľudské bytosti – nenarodení, najchudobnejší, chorí, starí ľudia, ťažko postihnutí“, povedal František. „Tým hrozí nebezpečenstvo, že sa v spoločnosti zameranej čisto na efektivitu, dostanú pod kolesá. Toto nesprávne chápanie človeka a spoločnosti je výrazom praktického ateizmu. Ten popiera Božie slovo, podľa ktorého sú všetci ľudia stvorení na Boží obraz.“ –zg-

 

Biskup a ochrancovia života v USA: Mandela napomáhal potraty

 

A dlho sa zasadzoval za teraz už uzákonené homosexuálne „manželstvo“

 

Providence, 12.12.2013 (kath.net/LSN/jg) 016 579 – Americkí ochrancovia života pripomenuli postoj Nelsona Mandelu k potratu. „Pri všetkej úcte k zásluhám nedávno zosnulého nositeľa Nobelovej ceny mieru a exprezidenta Južnej Afriky sa nesmie zabudnúť na to, že Mandela masívne podporoval liberálny zákon o potrate v krajine.“ Napísal to Thomas Tobin, biskup v Providence v štáte Rhode Island, v stanovisku ku smrti politika.

„Modlíme sa, aby duša Nelsona Mandelu mohla odpočívať v pokoji a aby sa mu odpustili hriechy. No ľutujeme, že jeho šľachetné zasadzovanie sa za dôstojnosť človeka nezahrnula najmladších členov našej ľudskej rodiny, nenarodené deti,“ napísal biskup Tobin.

Dr. Day Gardnerová, zakladateľka a prezidentka „National Black Pro-Life Union“, sa vyjadrila podobne ako biskup: „Je naozaj veľmi smutné, že Nelson Mandela bol slepý voči utrpeniu tých najmenších svojho vlastného národa“, povedala pre LifeSiteNews. „V úspešnom boji za občianske práva prehliadol nenarodené deti.“

Gardnerová a iní afro-americkí ochrancovia života by chceli čiernych bojovníkov za ľudské práva upozorniť, že na celom svete sa na nenarodené čierne deti častejšie zameriava pozornosť pri potratoch, ako na deti inej farby pleti.

Nelson Mandela v r. 1996 podpísal liberálny zákon o potrate v Južnej Afrike. Odvtedy sa potratilo takmer milión nenarodených detí. Občiansko-právne manželstvo pre homosexuálov tam zaviedli v r. 2006. Mandela sa za to zasadzoval už dlho predtým. –zg-

 

USA: Satanisti chcú postaviť diablovi pomník

 

Oklahoma City, 12.12.2013 (kath.net/idea) 016 578 – Satanisti v USA chcú diablovi postaviť pomník  – a to hneď vedľa kamennej tabule s Desatorom. Skupina „Satanic Temple“ z New Yorku plánuje monument postaviť pri budove parlamentu v Oklahoma City (štát Oklahoma), ako vyplýva z listu jej hovorcu Luciena Greavesa mestskej rade.

Oficiálnu žiadosť o stavebné povolenie však ešte neposlali, ako povedal vedúci výboru pre údržbu parlamentnej budovy Trait Thompson pre internetové noviny Christian Post. Už postavenie tabule s Desatorom v roku 2012 vyvolalo odpor. Americké združenie pre slobodu občanov ACLU proti tomu protestovalo, lebo v tom vidí porušenie oddelenia štátu a náboženstva. Nijaký problém v tom však nevidí prezident konzervatívneho združenia OCPAC, Charlie Meadows: „Desať Božích prikázaní tvorí základ amerického právneho systému!“ –zg-

 

Ukrajina: Cirkev odsudzuje policajný zásah proti demonštrantom

 

Kyjev, 11.12.2013 (KAP) 016 577 – Grécko-katolícka Cirkev na Ukrajine ostro kritizovala zásah polície proti demonštrantom na kyjevskom Námestí nezávislosti:

„Odsudzujeme akcie s cieľom obmedzovať občianske práva, najmä slobody slova a pokojného vyjadrenia názoru občanov Ukrajiny,“ vyhlásili biskupi v stredu. Súčasne demonštrantov ubezpečili svojou podporu, lebo tí „vydávajú svedectvo o dôstojnosti celého národa“.

V noci na stredu bezpečnostné zložky sa pokúsili vytlačiť demonštrantov  z námestia. Strhli barikády, ktoré demonštranti postavili. Tisíce protestujúcich však zostali na námestí. Demonštrantom sa dostala podpora okrem iného aj od víťazky Eurovision Song Contest 2004, Ruslany Lyzhyčkovej, ktorá im v noci zaspievala na javisku. A vystúpili aj kňazi a prečítali  spoločnú výzvu cirkví a náboženských spoločenstiev k pokojnému vyriešeniu politickej krízy.

Vo výzve „Celoukrajinskej rady cirkví a náboženských organizácií z utorka sa uvádza: „Vyzývame celý národ Ukrajiny, aby nezávisle od politického presvedčenia bol múdry a zodpovedný, zdržal sa násilného a protiprávneho konania a nedal sa vyprovokovať.“ Cirkvi vyzývajú aj k dialógu vlády a opozície. Všetkým zúčastneným pripomínajú, aby sa navzájom rešpektovali a nepoužili násilie.

 

Námestie Majdan „ešte nevypratané“

Správy o vyprataní námestia políciou vyvrátil riaditeľ ukrajinskej Charity,  Andrij Vaskovycz, pre vysielač „hr-info“: „Nijaké vypratanie sa ešte nekonalo. Polícia začala o jednej hodine v noci odpratávať barikády na prístupových cestách na Majdan. To sa jej však nepodarilo.“ Ďalej povedal, že obrazy z pokusu o vypratanie v televízii viedli dokonca k tomu, že sa počet demonštrantov na námestí zmnohonásobil: „Na námestí bolo o jednej v noci asi do 5000 ľudí. Teraz ráno ich bolo už asi 30 000 a odolávajú  ďalším oddielom polície.“

Vaskovycz si nevie vysvetliť dobu pokusu o vypratanie: „Nikto nechápe, aký bol zmysel celej tejto akcie. Ľudia sa divia, pretože po prvé demonštranti sú pevne rozhodnutí vytrvať ďalej, a po druhé prezident pri včerajšom okrúhlom stole naznačil možnosť, že podmienky demonštrantov prijmú.“

 

Spoločný apel cirkví k dialógu

Už v stredu vzhľadom na priostrovanie konfliktu cirkvi vládu aj opozíciu povzbudzovali k rozhovorom. „Vyzývame ukrajinskú spoločnosť, vládu a opozíciu k dialógu a spoločnému hľadaniu východiska z krízy.“

Cirkvi odsúdili akty „násilia a brutality“ proti pokojným občanom, žurnalistom i policajtom. Zdôraznili, že vláda sa musí postarať o nezávislé vyšetrenie prípadov a potrestanie páchateľov. A občanom sa nesmú zobrať v ústave zakotvené práva a slobody.

Výzvu podpísal kyjevský metropolita Volodymyr, hlava Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi patriacej k Moskovskému patriarchátu a predseda „Celoukrajinskej rady cirkví a náboženských organizácií“. Je to prvé spoločné stanovisko cirkví od počiatku pouličných protestov na Ukrajine pred tromi týždňami. –zg-

 

Chorvátski biskupi: Referendum o rodine – dôležité posolstvo pre EÚ

 

Miláno-Záhreb-Ľubľana, 11.12.2013 (kath.net/KAP) 016 576 – Katolícke cirkvi v Chorvátsku a Slovinsku vidia v úspechu chorvátskeho referenda o manželstve a rodine dôležité posolstvo pre Európsku úniu. „Je tu prevažujúca väčšina, ktorá sa vyslovila za ochranu klasického manželstva, ako povedal chorvátsky prímas kardinál Josip Bozanič v interview pre milánske noviny „Avvenire“.

Najnovšie vydanie slovinských katolíckych novín „Družina“ z 8. decembra zasa pripomína v Chorvátsku aj v Slovinsku negatívne charakterizovaných iniciátorov referenda v médiách. Napriek tomu sa ich požiadavky presadili a síce s väčšinou aj v prostredí veľkých miest.

Kardinál Bozanič pripomenul, že iniciátori referenda okolo publicistky a vedúcej nadácie „Mary’s Meals“ (Jedlo pre chudobných), Zeljky Markičovej, neboli klerici, ale angažovaní laici. Referendum z 1. decembra bolo „víťazstvom ľudu“, ktorý uznáva „prirodzenú povahu manželstva“. „Nie je to víťazstvo proti niekomu, ale hlas ľudu za manželstvo ako trvalého zväzku muža a ženy“.

V susednom Slovinsku gratuloval Aleš Primc, vedúci občianskej iniciatívy za rodinu a práva detí, chorvátskej kolegyni Zeljke Markičovej, ako informovala „Družina“. S pomocou Primca iniciované referendum sa v marci 2012 stalo zákonom o rodine aj v Slovinsku, keď občania odmietli zavedenie zrovnoprávnenia homosexuálnych párov s heterosexuálnymi ,ako aj adopcie detí homosexuálmi a nájomné materstvo. Rovnako ako v Chorvátsku aj v Slovinsku pred referendom katolícka cirkev, srbsko-pravoslávna cirkev  aj islamské spoločenstvo vydali spoločné vyhlásenie za tradičné manželstvo. V Chorvátsku sa k nim pridali ešte aj protestantské spoločenstvá a židovská obec.

V komentári „Družiny“ z 8. decembra katolícky publicista Karlo Smodis, píše, že aj Slovinsko obviňovali, že sa spoločnosť pohybuje smerom dozadu a k intolerancii voči menšinám. „Toto obvinenie sa teraz vznáša aj proti Chorvátsku.“

„Nie ideológii gender“

„Správne však je, že Chorváti sa bránia tzv. „ideológii gender“, proti zrovnoprávneniu pohlaví, čo však nemá nič do činenia s rovnoprávnosťou muža a ženy,“ ako píše Smodis. „Rozhodli sa, že pojem ‚rodina‘ – matka, otec a deti – bude chránený ústavou a nemožno ho použiť na iné spoločenstvá.“

Poukazuje na amerického filozofa Petra Johna Kreefta. Podľa neho už mnohí odborníci nevedia, čo znamená pojem rodina. Mnohí ho chcú rozšíriť aj na iné spoločenstvá. „No môžeme sa opýtať: keď dvaja homosexuáli môžu tvoriť rodinu, prečo aj nie tri alebo štyri osoby? Prečo sa neuznáva polygamia? Prečo nemožno pojem rodina rozšíriť aj na spolužitie človeka a zvieraťa?“ cituje  Smodis Kreefta.

„Skutočne je tu silná tendencia zničiť rodinu aj falošnými pojmami,“ píše  Smodis. „Oni ohrozujú život rovnako ako potrat, eutanázia alebo zneužívanie.“

Výsledok referenda v Chorvátsku je teraz záväzný. „Sabor“ – chorvátsky parlament – musí  rozhodnutie zobrať na vedomie a bez zmien realizovať, ako konštatoval chorvátsky ústavný súd.

Prezident Ivo Josipovič označil referendum za „zbytočné“ ale zúčastnil sa na ňom a hlasoval „nie“. Premiér Zoran Milanovič hovoril o „smutnom a nezmyselnom referende“. Aj predchádzajúca premiérka a bývalá predsedníčka konzervatívnej HDZ, Jadranka Kosorová, bola toho názoru, že iniciátori referenda sa vydali na „nebezpečnú“ cestu vylučovania menšín.

Sociálno-demokratického premiéra Kosorová kritizovala, že vôbec referendum dovolil, namiesto aby otázku predložil na ústavný súd. Kosorovej nástupca na špici HDZ, Tomislav Karamarko, však zmenu ústavy podporil. Výsledok referenda potvrdzuje „naše právo zostať tým, čím sme,“ povedal Karamarko. „Cieľom iniciatívy nebolo ohroziť práva iných.“ –zg-

 

Arcibiskup Müller: K situácii cirkvi v Nemecku

 

Pasov, 11.12.2013 (kath.net/KNA/PNP/pm) 016 575 –Prefekt Kongregácie pre náuku viery arcibiskup Gerhard Ludwig Müller poukázal niektoré súčasné rysy situácie cirkvi v Nemecku. Vyjadril sa napríklad k výroku mníchovského kardinála Reinharda Marxa, ktorý povedal, že prefekt Kongregácie pre náuku viery nemôže ukončiť diskusiu o znovu zosobášených rozvedených. Pre vatikánske noviny Müller nedávno v článku zdôraznil, že prístup k nim musí prebiehať aj naďalej v súlade s náukou Cirkvi. Avšak teraz, ako povedal arcibiskup Müller, „ako ľahko možno vidieť, sa nehovorí o ukončení diskusie, ale o jej základoch v Kristovej náuke a Cirkvi, čo nie je na diskusiu a na plebiscit o otázkach viery a nemožno to zamieňať so straníckym programom, ktorý sa rôzne vyvíja podľa želaní členov strany a voličov“. „Zodpovedná pastorácia stavia vždy na zdravej náuke.“

Proti tvrdeniu týždenníka „Die Zeit“, ktorý ho označil ako „najtvrdohlavejšieho“ pápeža Františka sa prefekt ohradil slovami: „Proti zlým fantastickým predstavám nepomôžu nijaké racionálne argumenty.“ K úvahám kritika Cirkvi Hansa Künga, že Müller pravdepodobne prispieva k tomu, že Benedikt XVI. by mohol pôsobiť ako „tieňový pápež“, arcibiskup vyhlásil:

„Som trocha hrdý na to, že z čistej opozície proti mojej maličkosti sa zo zatrpknutého protivníka predsa ešte len stal zapálený prívrženec pápeža. Aká radosť, počuť Hansa Künga na staré kolená nadšene hovoriť o ,Kristovom nástupcovi a viditeľnej hlave celej Cirkvi’, ako to uvádza Druhý vatikánsky koncil.“

Iniciatívu kňazov a laikov v úsilí mať účasť na voľbe budúceho kolínskeho arcibiskupa, prefekt odmietol. Odvolal sa pritom na pápeža Františka, ktorý stále znova varuje „pred nesprávnym chápaním Cirkvi ako ľuďmi riadenej organizácie“. Pri menovaní biskupov nejde o „boj o moc ani o úsilie o moc ideologicky obmedzených strán, ktoré ničia jednotu Cirkvi“. „Je síce dôležité svedectvo všetkých, že je kandidát hodný úradu, no pri konečnom rozhodnutí platí: Biskup je volený Kristom a ustanovený Duchom Svätým.“

Arcibiskup Müller kritizoval aj chýbajúcu solidaritu s limburským biskupom Franzom-Petrom Tebartz-van Elstom. Nie je kresťanské, «ak pri jednej z najšpinavších a človekom pohŕdajúcich kampaní proti biskupovi, bratia kresťania, duchovní pastieri aj biskupi odvracajú zrak», povedal arcibiskup Müller pre noviny «Passauer Neue Presse» zo štvrtka. Kritiku však presnejšie neadresoval. V afére okolo novostavby limburského diecézneho centra sa od Tebartz-van Elsta dištancovali aj niektorí nemeckí biskupi. Limburský biskup sa na základe rozhodnutia pápeža zdržiava od konca októbra na neurčitú dobu mimo svojho biskupstva. V tom čase cirkevná komisia skúma obvinenia kvôli stavbe na limburskom Dombergu. Správu biskupstva prevzal počas neprítomnosti biskupa z poverenia Svätého stolca generálny vikár Wolfgang Rösch. –zg-

 

Einsiedeln: Pápež potvrdil nového opáta Urbana Federera
Bern, 11.12.2013 (kath.net/KAP) 016 574 – Pápež František potvrdil voľbu Urbana Federera (foto) ako 59. opáta známeho švajčiarskeho benediktínskeho opátstva Maria Einsiedeln. Oznámilo to benediktínske opátstvo na svojej domovskej stránke. Pátra Federera (45) si benediktíni zvolili za opáta už 23. novembra 2013 na funkčné obdobie 12 rokov. Federer bol dovtedy dekanom a generálnym vikárom teritória opátstva.

Vo štvrtok sa koná v kláštornom kostole verejná ďakovná bohoslužba na záver volieb nového opáta. Pri tejto bohoslužbe pristúpia k novému opátovi mnísi opátstva a sestry Kláštora Fahr a odovzdajú mu „homagium“ ako znamenie uznania. Opátske požehnanie a slávnostné uvedenie do úradu sa bude konať  v nedeľu 22. decembra.

Predchádzajúci opát Werlen (51), ktorý viedol opátstvo od r. 2001, po uplynutí svojho funkčného obdobia ponúkol pápežovi svoje odstúpenie. Podľa vlastných slov sa chce vrátiť do radov spolubratov a angažovať sa v mníšskom spoločenstve tam, kde mu nový opát zverí úlohy.

Kláštor Maria Einsiedeln založený v r. 934 patrí tak ako Saint-Maurice, maďarská Pannonhalma alebo talianske Montecassino k tzv. teritoriálnym opátstvam. Tie sú na podobnej úrovni ako diecézy. Einsiedeln má v súčasnosti 60 mníchov a 240 zamestnancov. –zg-

 

Európsky parlament Estrelovej správu odmietol

Štrasburg, 10.12. 2013 (ZENIT, KAP)  016 573 – Vyhlásenie „European Dignity Watch -Európskeho monitoru dôstojnosti“ k hlasovaniu v Európskom parlamente o Estrelovej správe „o reprodukčnom zdraví a právach“:

 

* * *

 

Po mesiacoch diskusií o „Správe o sexuálnom a reprodukčnom zdraví a právach“ (Estrelovej správe), sme 10. decembra vyhrali symbolický boj za demokraciu, za  deti a za život. Väčšina v Európskom parlamente odmietla túto výsostne kontroverznú správu (334 hlasmi za a 327 proti, 35 sa zdržali). Toto je historická rana pre potratovú lobby a jej prívržencov napriek tomu, že má dobre namastenú mašinériu, obrovské rozpočty financované z EÚ a preto veľkú moc v oblasti vplyvu na politiku.

 

„Stanovenie politiky v zdravotníctve, organizácia zdravotníctva a lekárskej starostlivosti ako aj sexuálna výchova na školách je a zostáva vo výlučnej kompetencie členských štátov EÚ“, uvádza sa v prijatom pozmeňovacom návrhu.

 

Pred hlasovaním pripomínali najmä katolícki biskupi Nemecka a Rakúska europoslancom, aby Estrelovej správu odmietli. Správu portugalskej europoslankyne Edite Estrelovej predložil parlamentný Výbor pre práva žien a zrovnoprávnenie a tematicky sa zaoberá okrem iného zdravotnou starostlivosťou, dobrovoľným plánovaním rodín a ukončením tehotenstiev v EÚ. Parlament správu odmietol už v októbri a vrátil ho do výboru.

 

Takáto nezáväzná správa (ktorá je vypracovaná práve zo symbolických dôvodov, aby poslúžila ako základ pre nové zákony a financovanie) by zvyčajne hladko prešla plenárnym zasadnutím EP a bez veľkej pozornosti, napriek radikálnemu obsahu, ktorý nerešpektuje princíp subsidiarity, napomáha „právo na potrat“ v rozpore s právom EÚ, porušuje práva rodičov aj slobodu svedomia lekárov. Keďže toto všetko prichádza v maske „zdravia ženy“, kto môže byť proti?

Tento raz však všetko bolo inak: občania v Európe už nie sú ochotní trpieť, aby sa im diktoval program, ktorý je v rozpore s ich hlbokým presvedčením. Rodičia nechcú prijať vylúčenie z práva primárnych vychovávateľov svojich detí a svojim deťom chcú dať lásku a výchovu, nie agresívnu a nevhodnú sexuálnu výchovu a antikoncepciu. Občania chcú, aby Európsky parlament rešpektoval demokraciu a hranice práva EÚ. Lekári a sestričky nechcú byť nútení vykonávať potraty.

Preto zodvihli svoj hlas – a to dobre hlasito. Podľa informácie Európskej humanistickej federácie z 3. decembra, členovia EP dostali 80 000 mailov občanov protestujúcich proti správe. Pretože silná celoeurópska mobilizácia trvala až do utorkového hlasovania v EP – je pravdepodobné, že počet mailov presiahol 100 000.

Diskusia prebiehala na sociálnych médiách ako Facebook a Twitter. Skupina iniciatívy „Estrela No – Respect Subsidiarity“ získala vyše 4300 priaznivcov na Facebooku iba za 72 hodín a táto masívna mobilizačná iniciatíva sa pred voľbami skontaktovala so všetkými členmi EP.

Okolo 200 občanov a mladých rodín z rôznych krajín prišlo dokonca v deň hlasovania už po druhý raz do Štrasburgu, aby protestovali plagátmi  „Estrela No“ pred parlamentom, do ktorého prichádzali poslanci.

Na druhej strane stoja priaznivci správy – bruselské lobistické skupiny bez veľkej verejnej podpory, ako sa zdá, ale s hojným financovaním z prostriedkov EÚ. Náhlili sa vyvrátiť tie mnohé solídne argumenty proti správe opakovaním stále tých istých hesiel dookola:

Ak ste proti správe, ktorá volá po „práve na potrat“, tak ste proti zdraviu ženy. Ak ste proti správe, patríte k radikálom, k fundamentalistickej náboženskej menšine (kde sú tisíce mailov europoslancom za podporu správy?) Ak hovoríte verejnosti, čo je skutočne napísané v správe, tak ste luhármi. Ak ste proti tejto správe, tak ste všetkým možným, len nie občanom, ktorý má účasť na demokracii.

Skutočnosť však ukazuje úplne iný obraz: masívny verejný protest ľudu proti dobre financovaným pro-potratovým lobistickým skupinám, ktoré sa zameriavajú prioritne na jednu vec: produkovanie oficiálnych dokumentov,  (ako sú nezáväzné správy), aby ospravedlnili svoje pohodlné a veľkorysé financovanie z prostriedkov EÚ.

Podľa Edity Estrelovej samotnej (na Facebooku 9. decembra), správu napomáhali lobistické skupiny ako Európska lobby žien, Amnesty International, Platforma žien, ILGA Europe, Katolíci za slobodnú voľbu, International Planned Parenthood Federation, (Medzinárodná federácia  plánovania rodičovstva), European Humanist Federation, European Parliamentary Forum on Population and Development (Európske parlamentné fórum pre populáciu a rozvoj). A navyše, riaditeľka IPPF European Network, Vicky Claeysová, dokonca na verejnom stretnutí v Európskom  parlamente tento rok pripustila, že pomáhala s vypracovaním správy.

Tento deň je naozaj kľúčovým dňom obratu. Veľmi pochybné financovanie z fondov EÚ najväčších svetových komerčných potratových organizácií ako IPPF, Marie Stopes International a iných sa síce nezastaví zo dňa na deň. A tieto lobby sa ani nevzdajú a neprestanú pretláčať všetko, čo sa dá, aby napomáhali seba a svoj program. Ale tento raz museli čeliť spätnej paľbe. Takéto Edity Estrelové v Európskom parlamente, ktoré existujú vďaka spomínaným lobistickým skupinám, ukázali svoju pravú tvár a s ohromujúcou jasnosťou odhalili, že nereprezentujú nikoho, iba seba samých.

Absolútna neschopnosť (či neochota) reagovať čo i len na jeden argument, ktorý uviedli oponenti správy vypovedá viac o ich cieľoch ako čokoľvek iné: prikazovaná agresívna sexuálna výchova pre deti od základných škôl vyššie, a zbavenie kompetencie rodičov, ako aj potraty, keď ženy potrebujú zdravotnú starostlivosť a podporu, okresanie slobody svedomia, aby sa rázne odstránila každá prekážka kultúry potratu. A nie v poslednom rade nehorázne nerešpektovanie práva EÚ a princípu subsidiarity – to všetko naozaj veľmi vyhovuje ich cieľom.

Európski občania a europoslanci urobili dôležitý krok smerom k takej Európe, ktorá rešpektuje dôstojnosť človeka, život a európsku ústavu. Príležitosť k tejto diskusii sa naskytla vo forme Estrelovej správy a občania ju dobre využili. –zg-

 

Kyjevský biskup: Európa nesmie Ukrajincov zradiť

 

Kyjev, 10.12.2013 (KAP) 016 572 – Grécko-katolícka cirkev na Ukrajine si želá od EÚ solidaritu s pro-európskymi demonštrantmi v Kyjeve. Generálny sekretár Biskupskej synody tejto s Rímom zjednotenej cirkvi kyjevský pomocný biskup Bogdan Dziurach, v utorok v interview pre nemeckú katolícku agentúru  KNA povedal:

„Veľmi dúfame, že EÚ hlas nášho národa bude počúvať a nezostane pasívnym pozorovateľom.“ A zdôraznil: „Verím, zodpovední ľudia v Európe náš ľud v tejto situácii nezradia – pretože inak by Európa poprela sama seba.“

Biskup ďalej povedal, že státisíce Ukrajincov vyšli do ulíc, „pretože sa považujú za Európanov a chcú sa dostať naspäť domov.“ Zdôraznil, že občania sa cítia vládou podvedení, pretože tá nepodpísala asociačnú dohodu s EÚ. Odsúdil použitie násilia proti pokojným demonštrantom pred dobrým týždňom. Preto, ako povedal: „Cirkvi na Ukrajine zdvihli svoj hlas za práva ľudí a postavili sa na stranu slabých, nevinných a týmto dianím zasiahnutých.“

Náboženské spoločenstvá podľa biskupa Dziuracha podporujú dialóg medzi vládou a demonštrantmi. „Chcú urobiť všetko pre to, aby sa znovu nastolil pokoj v krajine a dosiahlo sa zmierenie.“ Účasť cirkví na rozhovoroch oboch strán podľa neho nie je v súčasnosti potrebná.

Grécko-katolícka cirkev na Ukrajine má podľa vlastných údajov 5,5 miliónov členov. Je tak zreteľne väčšia ako rímskokatolícka cirkev, ku ktorej sa hlási dobrý milión veriacich. –zg-

 

Vianočná akcia pre rodiny sýrskych kresťanských mučeníkov

 

 Modlime sa za tieto rodiny!

 

Damask-Mníchov, 10.12.2013 (kath.net/KIN) 016 571 – Nemecká katolícka nadácia „Kirche in Not“ ziniciovala vianočnú akciu pomoci pre rodiny kresťanských mučeníkov v Sýrii. Ako vysvetlil referent nadácie pre Blízky Východ páter Andrzej Halemba, individuálna finančná pomoc je určená ako „vianočné gesto solidarity a súcitu“ špeciálne pre rodiny mučeníkov.

Patriarcha Damasku, Gregor III. Laham, pre „Kirche in Not“ doteraz oficiálne potvrdil 215 takýchto mučeníkov. Išlo výlučne o obete, ktorých sa ich vrahovia pýtali na ich vieru a za svoju odpoveď boli zavraždené.

„Tieto rodiny trpia dvojnásobne,“ povedal Halemba. „Smútia nielen za príbuzným, ale žijú aj v chudobe, pretože stratili svojho živiteľa. Tak ako Svätá rodina hľadajú útočisko v najjednoduchších obydliach, aby sa chránili pred začínajúcou zimou.“

V mene patriarchu Gregora III. apeluje páter Halemba na všetkých priaznivcov „Kirche in Not“: „Finančná pomoc vyjadruje náš súcit a našu solidaritu a ukazuje kresťanským rodinám, že na svete existujú katolíci, ktorí na nich myslia a robia si o nich starosti. Modlime sa za tieto rodiny.“ –zg-

 

Betlehem: Bazilika narodenia Pána sa renovuje

 

Mníchov-Jeruzalem, 9.12.2013 (KAP) 016 570 – Do Izraela pricestuje cez Vianoce viac ako 75 000 pútnikov a turistov, ako oznámilo izraelské ministerstvo turizmu. Informoval o tom nemecký katolícky denník „Tagespost“ vo Würzburgu. Púte do Ježišovho rodného mesta Betlehema ležiaceho na palestínskom území sú vypredané až do pravoslávnych Vianoc 7. januára. Podľa údajov Betlehemskej obchodnej komory za celý rok 2013 má navštíviť Betlehem asi 1,6 milióna ľudí.

Zatiaľ čo v Betleheme sú na Vianoce vypredané všetky izby v hoteloch, Bazilika narodenia Pána v centre mesta sa ešte renovuje. V chráme je lešenie a pracuje sa aj večer, keď odídu pútnici a turisti. Budova zo 4. storočia má byť kompletne zreštaurovaná. Firma Piacenti z talianskeho mesta Prato je poverená opraviť strechu a 38 okien. Prezident Mahmud Abbas daroval zo svojho rozpočtu milión dolárov, ďalších 800 000 dolárov pridali palestínske firmy a banky. Peniaze prišli aj z Francúzska, Maďarska, Grécka a z Vatikánu.

„Nestačí kostol úplne zreštaurovať,“ povedal Siad al-Bandak, poradca Abbasa v kresťanských záležitostiach a poverenec Palestínskeho úradu pre renováciu Baziliky narodenia Pána, pre Evanjelickú tlačovú službu (epd). Experti odhadujú náklady na úplnú renováciu kostola na 15 miliónov eur.

Na najnaliehavejšie práce sú už finančné prostriedky k dispozícii. Talianska firma dostane za svoje práce dva milióny eur.

V lete 2012 bola Bazilika narodenia Pána zaradená do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Finančne sa tento záznam prejavuje iba nepriamo. Organizácia OSN pre kultúru renováciu nehradí, ale zato je ľahšie získať sponzorov, ako povedal al-Bandak. Bazilika narodenia Pána v centre Betlehema patrí k svätým miestam kresťanstva.

Komplikované však nie je iba financovanie opráv. Takmer ešte ťažšie bolo najskôr dosiahnuť dohodu troch zúčastnených patriarchov – latinského, arménskeho a pravoslávneho. Než sa práce mohli začať, privolali expertov z Talianska a Kanady, aby určili, čo treba urobiť a čo má prioritu. Ostatné opravy chrámu sa vykonali ešte pred 200 rokmi.

Vianočné obdobie v  Ježišovom rodisku trvá dlhšie ako na iných miestach. Po slávení Vianoc západného kresťanstva nasleduje slávenie pravoslávia 7. januára. A celé slávenie Vianoc ukončia arménski kresťania 19. januára. –zg-

 

Poľsko: Kríž smie v poľskom parlamente zostať 

 

Varšava, 9.12.2013 (kath.net/KNA) 016 569 – V sále poľského parlamentu smie kríž v zmysle rozsudku súdu zostať visieť na stene aj naďalej. Varšavský odvolací súd v pondelok odmietol žalobu ateistického poslanca proti tomuto kresťanskému symbolu. Politici ľavicovej opozičnej strany «Tvoje hnutie» považovali kríž nad dverami vedúcimi na pódium za porušenie ich osobného práva na náboženskú slobodu.

Sudcovia tak potvrdili rozhodnutie okresného súdu z januára. Kríž visí v Sejme bez formálneho povolenia, odkedy ho tam zavesili dvaja poslanci vtedajšej konzervatívnej vládnej strany «Volebná akcia solidarita» v októbri 1997.

Antiklerikálna strana «Tvoje hnutie», ktorá sa predtým nazývala «Palikotove hnutie», dostala v parlamentných voľbách v r. 2011 desať percent hlasov. Kvôli krížu v parlamente sa chce podľa vlastných údajov v minulosti obrátiť aj na Európsky súdny dvor pre ľudské práva. –zg-

 

Austrália: Cirkev za možnosť odmietnuť potrat

 

Melbourne, 10.12.2013 (kath.net/KNA) 016 568 – Katolícka cirkev v austrálskom štáte Victoria žiada reformu zákona o potrate. Lekár musí mať možnosť odmietnuť vykonať umelý potrat, ako aj poslať ženu k inému lekárovi, ako vyhlásil arcibiskup z Melbourne Denis Hart v pondelok. Mons. Hart sa tak postavil za žiadosť poslanca Shawa, aby sa v zákone zavedenom v r. 2008 vyškrtla časť, ktorá predpisuje lekárovi poslať ženu k inému, ak on potrat vykonať odmietne.

Poslanec Geoff Shaw ohlásil príslušnú iniciatívu v parlamente vo Victorii. Jeho návrh prijala vládnuca konzervatívna Liberálna strana rozdielne. Zjazd strany sa cez víkend vyslovil za reformu zákona, no premiér Victorie Denis Napthine však nakoniec každú zmenu odmietol. Shaw bol do marca členom liberálnej frakcie a teraz je nezávislým poslancom. –zg-

 

Humanisti: ‚Problematické pasáže z Estrelovej správy sa odstránili‘    

 

Štrasburg, 9.12.2013 (kath.net) 016 567 – Organizácie na ochranu rodiny vyzvali k mailovým protestom proti Estrelovej správe, o ktorej sa rokuje v EP v utorok.

Predseda Európskej humanistickej federácie (EHF), Pierre Galand, v reakcii na protesty organizácii na ochranu rodiny sa veľmi naliehavo obrátil na europoslancov. Nedobrovoľne priznáva, že Estrelovej správa naozaj obsahuje výsostne sporné požiadavky:

„Niektoré  problematické pasáže sme z pôvodnej správy vyškrtli ako časti o asistovanej reprodukcii, nájomných matkách a sexuálnej výchove – pojmy „bez tabu“ a „interaktívne“ sa škrtli. Nová verzia správy je podľa neho „vyvážená a zostáva progresívna“. Galand však ďalej uvádza:

„Prosíme vás, aby ste sa masívnymi akciami istých reakcionárskych organizácií nenechali znepokojiť. Niektoré náboženské skupiny reagujú na túto správu veľmi prudko napríklad agitáciou a silnou prítomnosťou.“

Nápadný je tu aj veľmi znevažujúci prístup k demokratickým možnostiam vyjadrenia názorov, akonáhle pochádzajú od kresťanov. Protivníci Estrelovej správy „sa ani neštítia o obsahu správy šíriť najhoršie klamstvá“, vyhlásil Galand.

„Napríklad ako European Dignity Watch, (Európsky monitor dôstojnosti), pre ktorú správa povedie k legalizovaniu pedofílie v Európe: ‚Je to program sexuálnej výchovy v ranom detstve. Musíme sa vážne opýtať, či tento druh sexuálnej výchovy v skutočnosti nie je formou pedofílie, ktorá by mohla viesť z zneužívaniu detí, aj keď pod zámienkou ‚výchovy‘ alebo ‚rozvoja schopností‘.“

European Dignity Watch preskúmala smernice WHO a BzgA o sexuálnej výchove, na ktorú poukázala prvá verzia Estrelovej správy. Tie odporúčajú okrem iného, aby sa deti od 0 do 4 rokov učili masturbácii. Poukaz na tieto smernice sa pre masívne protesty medzitým zo správy vyškrtol. A odstránili sa aj ďalšie pasáže, pretože dokonca aj pre humanistov boli „problematické“.

No Estrelovej správa naďalej zostáva absolútne neprijateľná s jej požiadavkami voľného prístupu k potratu – tzv. práva na potrat – a k ďalším možnostiam, ktoré ničia a zbavujú podstaty klasický pojem rodiny. –zg-

 

Protesty proti «potratovej správe Estrela» sa šíria

 

Brusel, 7.12.2013 (kath.net/KNA/red) 016 566 – Poslanci nemeckej strany CSU vyzvali predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, aby  návrh rezolúcie označovanej ako «potratová správa» definitívne vyškrtol z rokovania parlamentu. Správa portugalskej socialistky Edith Estrelovej o sexuálnom a reprodukčnom zdraví v súčasnosti vyvoláva «rozruch» v parlamentom výbore pre práva žien. Má sa o nej rokovať v parlamente opäť v utorok.  V liste uverejnenom v piatok v Bruseli apelujú nemeckí europoslanci Martin Kastler a jeho bavorský kolega Alex Dorow na Schulza, aby správu odmietol: «Rešpektujte subsidiaritu. Rešpektujte vôľu občanov», uvádza sa v liste.

Plénum parlamentu Estrelovej správu už v októbri väčšinou odmietlo a vrátilo do výboru. Teraz sa v štrasburskom pléne «v tichej komôrke a netransparentnom hŕ-hŕ postupe predkladá ľahko zmenený text», napísali nemeckí poslanci. V ňom sa okrem iného navrhuje «ľudské právo na potrat», záväzná sexuálna výchova a propagácia homosexuality u mladistvých.

Kastner je členom Centrálneho výboru nemeckých katolíkov.

Rovnako protestujú proti správe aj „Kresťanskí demokrati za život“ (CDL). Predsedníčka CDL Mechthilda Löhrová vo vyhlásení upozornila na otvorené protirečenie medzi Estrelovej správou a «doteraz najúspešnejšou európskou občianskou iniciatívou „Jeden z nás“, ktorá «bez námahy zozbierala už 1,9 milióna podpisov, ktoré sa vyslovujú za lepšiu ochranu života a embryí v Európe a práve nie za to, ako požaduje správa, aby sa rozšírili európske požiadavky týkajúce sa potratov».

 

Priznanie sporných požiadaviek

Predseda Európskej humanistickej federácie (EHF), Pierre Galand, v reakcii na protesty organizácii na ochranu rodiny sa veľmi naliehavo obrátil  na europoslancov. Nedobrovoľne priznáva, že Estrelovej správa naozaj obsahuje výsostne sporné požiadavky. „Niektoré problematické pasáže sme z pôvodnej správy vyškrtli ako časti o asistovanej reprodukcii, nájomných matkách a sexuálnej výchove – pojmy „bez tabu“ a „interaktívne“ sa škrtli. Nová verzia správy je podľa neho „vyvážená a zostáva progresívna“.

 

Výzvy k protestom proti  Estreelovej správe

Veľmi krátkodobo sa vyzýva k demonštrácii proti Estrelovej správe: V pondelok, 9. decembra 2013 od 14. do 16. hod. pre Európskym parlamentom. Okrem toho Iniciatíva na ochranu rodiny (ktorej hovorkyňou je Hedwiga von Beverfoerde) vyzvala aj k mailovým protestom proti správe. Na domovskej stránke sú sformulované texty a mailové adresy predsedu a vedúcich frakcií Európskeho parlamentu. –zg-

kath.net odporuje túto mailovú akciu a prosí čitateľov o veľkorysú účasť!

 

Gänswein: Ja že som proti pápežovi? Nezmysel!
Vatikán, 8.12.2013 (kath.net/pl) 016 565 – „To je nezmysel, keby som bol proti pápežovi, nebol by ma potvrdil v mojom úrade“. Takto prudko komentoval arcibiskup Georg Gänswein, prefekt Pápežského domu, správu v časopise „Die Zeit“ o svojich údajných problémoch s pápežom Františkom. „Ten článok som nikdy nečítal. Dnes ráno som dostal nejaké maily, ktoré ma kritizujú. Už neviem, čo som povedal. Pred niekoľkými mesiacmi som hovoril so žurnalistom, ale nebolo to interview.“ Arcibiskup to konštatoval počas prezentácie Biblie na app v centrále Rádia Vatikán, ako napísal taliansky denník „La Stampa“ už 5. decembra.

Nemecký týždenník „Die Zeit“ sa predtým v článku s údajnými Gänsweinovými citátmi pokúsil vyrobiť konflikt vo svedomí medzi súčasným pápežom Františkom a jeho predchodcom pápežom Benediktom XVI.  Gänswein, ktorý je súčasne súkromným sekretárom emeritného pápeža, ako aj prefektom Pápežského domu, úzko spolupracuje s oboma. Noviny mu vložili do úst vety ako: „Musím tu byť úprimný sám k sebe, je to bolesť, zmierovať sa s novu úlohou.“ Má vraj dojem, „že žije vo dvoch svetoch“, s neistotou očakáva od pápeža Františka „každý deň nanovo, čo zasa dnes bude inak“. Napríklad už odmietnutie Františka obývať pápežský apartmán v Apoštolskom paláci údajne pociťoval ako „vzburu“. A odstúpenie pápeža vôbec vraj bolo pre neho ako „amputácia“. Citát z týždenníka „Die Zeit“: „Napriek tomu platí pre  neho ako verného Benediktovi: ‚Existuje iba jeden pápež.‘“ Tieto výpovede vraj vyslovil Gänswein pre „Die Zeit“, ako tvrdí článok, ale obozretne necháva otvorené, kedy, ako a ku komu.

Tieto údajné Gänsweinove výpovede rôzne nadregionálne médiá v nemeckej oblasti horlivo šírili. V medzinárodnom kontexte sa vyskytli iba málo. To, že tieto výpovede sa nijakým spôsobom nezlučujú s inými explicitnými Gänsweinovými výpoveďami, sa nespomínalo. A ani dementi arcibiskupa Gänsweina – ktoré už pred 5. decembrom rozšírila talianska spravodajská agentúra – sa v nemeckej oblasti v médiách neobjavilo.

Mimovoľne si kladieme otázku: Aké záujmy sa skrývajú za takýmito falošnými správami? Kto chce vlastne nemeckých katolíkov, ktorí si pápeža Benedikta vážili a stále vážia, bezohľadne a s nepotvrdenými citátmi stavať proti súčasnému pápežovi? Cui bono?

A natíska sa nám ďalšia otázka: Aj keby to, čo nesúhlasí, bolo pravdou – že teda Benediktovi naklonení katolíci majú s Františkom problémy, aj vtedy by sme sa museli opýtať: Áno? No a?

Pretože v Katolíckej cirkvi sa nepožaduje, že normálne medziľudské pocity vo vzťahoch ako sympatie alebo problémy s druhými, súhlas či konštruktívnu kritiku musíme úplne odstaviť, ani len voči pápežom. Ešte nikdy nebola Katolícka cirkev monolitickým blokom. Napriek mnohému kriku kuvikov to zostáva rovnaké: v Katolíckej cirkvi je miesto pre mnoho hlasov. Pokiaľ sa kritika prednesie mierne, konštruktívne, s dobrým úmyslom. Táto podmienka však musí byť oveľa zreteľnejšie splnená! –zg-

 

Pápež František na Anjel Pána: „Naša Matka je krásna!“

 

Vatikán, 8.12.2013 (RV) 016 564 – V nedeľu 8. decembra napoludnie Svätý Otec František sa prihovoril veriacim zhromaždeným na modlitbu Anjel Pána na Námestí sv. Petra týmito slovami:

 

„Drahí bratia a sestry, dobrý deň! Táto Druhá adventná nedeľa pripadá na deň sviatku Nepoškvrneného počatia Panny Márie, a tak náš pohľad priťahuje krása Ježišovej Matky, našej Matky! S veľkou radosťou ju Cirkev kontempluje ako «milosti plnú» (Lk 1,28), a týmito slovami ju pozdravme všetci spoločne: „milosti plná“. Trikrát povedzme: „Milosti plná!“ Všetci: „Milosti plná!“ [prítomní trikrát opakujú zvolanie]. A takto na ňu Boh hľadel od prvej chvíle jeho plánu lásky. Hľadel na ňu krásnu, plnú milosti. Naša Matka je krásna! Mária je nám oporou na našej ceste smerom k Vianociam, pretože nás učí, ako prežívať tento čas Adventu v očakávaní Pána. Tento adventný čas je totiž očakávaním Pána, ktorý nás na sviatky všetkých navštívi, ale tiež každého jednotlivo, v našom srdci. Pán príde! Očakávajme ho!

Evanjelium sv. Lukáša nám predstavuje Máriu, dievča z Nazareta, maličkej lokality v Galilei, na periférii Rímskej ríše a aj na periférii Izraela. Z malej dedinky. A predsa práve na nej, dievčati zo vzdialenej dedinky, spočinul pohľad Pána, ktorý si ju vopred vyvolil, aby bola Matkou jeho Syna. Vzhľadom na toto materstvo bola Mária uchránená od dedičného hriechu, čiže od toho nalomenia spoločenstva s Bohom, s druhými a so stvorenstvom, ktoré do hĺbky zraňuje každú ľudskú bytosť. Táto nalomenina však bola vopred uzdravená u Matky toho, ktorý nás prišiel vyslobodiť z otroctva hriechu. Nepoškvrnená je zapísaná v Božom pláne, je plodom Božej lásky, ktorá zachraňuje svet.

A Matka Božia sa od tejto lásky nikdy neoddelila: celý jej život, celé jej bytie je jediným „áno“ voči tej láske, jediným „áno“ voči Bohu. Nebolo to však pre ňu ľahké! Keď ju anjel oslovuje «milosti plná» (Lk 1,28), veľmi je tým rozrušená, pretože vo svojej poníženosti sa cíti ničím oproti Bohu. Anjel ju utešuje: «Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu meno Ježiš» (v. 30-31). Táto správa ju znepokojí ešte viac aj preto, lebo ešte nebola zosobášená s Jozefom. No anjel dodáva: «Duch Svätý zostúpi na teba … A preto aj dieťa bude sa volať svätým, bude to Boží Syn» (v. 35). Mária počúva, poslúcha vo svojom vnútri a odpovedá: «Hľa, služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova» (v. 38).

Tajomstvo tohto dievčaťa z Nazareta, ktoré je v Božom srdci, nám nie je cudzie. Nie je to tak, že by ona bola tam, a my tu. Nie, sme spojení. Boh v skutočnosti dáva spočinúť svojmu láskavému pohľadu na každom mužovi a na každej žene! S menom a priezviskom. Jeho pohľad lásky je na každom z nás. Apoštol Pavol hovorí, že Boh „si nás ešte pred stvorením sveta vyvolil, aby sme boli svätí a nepoškvrnení» (Ef 1,4) Aj my sme od počiatku Bohom vyvolení, aby sme žili svätým životom, slobodným od hriechu. Je to plán lásky, ktorý Boh obnovuje zakaždým, keď k nemu prichádzame, osobitne vo sviatostiach.

Na tento sviatok, keď kontemplujeme našu Matku Nepoškvrnenú, krásnu, uvedomujeme si aj naše pravé určenie, naše najhlbšie povolanie: byť milovaní, byť premenení láskou, byť premenení Božou krásou. Hľaďme na ňu, našu Matku, a dovoľme jej hľadieť na nás, aby sme sa naučili byť pokornejšími a tiež odvážnejšími v nasledovaní Božieho Slova. Aby sme prijímali nežné objatie jej Syna Ježiša, objatie, ktoré nám dáva život, nádej a pokoj.“

 

Po modlitbe Anjel Pána v latinčine a apoštolskom požehnaní Svätý Otec z okna svojej pracovne krátko pozdravil skupiny veriacich na námestí z rôznych častí Talianska. Pripomenul tiež udalosť, ktorú si pripomína Cirkev v Severnej Amerike, 350. výročie založenia Farnosti Notre-Dame de Québec v Kanade, ako prvej farnosti na kontinente. Na záver pápež František vyzval obyvateľov Ríma, aby sa k nemu duchovne pripojili, keď si večer zo synovskej nábožnosti voči Panne Márii vykoná púť k soche Immaculaty na Španielskom námestí, aby jej zveril mesto Rím, Cirkev a celé ľudstvo a zastaví sa aj v Bazilike Santa Maria Maggiore, aby pred ikonou Pannny Márie „Salus Populi Romani“ prosil za všetkých obyvateľov mesta.                                         Preklad: Jozef Bartkovjak SJ

Francúzsko: Arcidiecéza predáva dva kostoly cez internete

 

Paríž/Bordeaux, 8.12.2013 (kath.net/KNA) 016 563 – Katolícka arcidiecéza Bordeaux vo Francúzsku ponúkla cez internet na predaj dva kostoly. Kúpa je už kvázi pod strechou, ako informovali denníky «Le Figaro» a «20minutes» (online). Maklér s nehnuteľnosťami chce do Kaplnky Krista Vykupiteľa v Talence zabudovať 16 bytových jednotiek.

Generálny vikár z Bordeaux, Jean Rouet, pre katolícky denník «La Croix» povedal, že cirkev už nemá dostatočné finančné prostriedky a musí sa rozhodnúť. „Ponúkané Božie domy sa už nenavštevujú a nemajú ani umelecko-historickú hodnotu. S očakávaným výnosom 1,15 milióna eur môžeme udržiavať hodnotnejšie kostoly a financovať iné cirkevné iniciatívy. Tento postup je poľutovaniahodný, ale potrebný a zmysluplný.“

Vo Francúzsku nie je cirkevná daň – hlavným príjmom sú zbierky. Udržiavanie historických kostolných budov spočíva od vyvlastnenia vo Francúzskej revolúcii v rukách štátu, ktorý však svoje povinnosti často úplne neplní. Cirkev a štát sú tu oddelené od roku 1905. –zg-

 

Španielsko plánuje zrušiť liberalizáciu zákona o potrate

 

Madrid, 8.12.2013 (kath.net/KNA) 016 562 – Španielsky premiér Mariano Rajoy chce ešte tento rok presadiť reformu zákona o potrate. Podľa španielskych médií v piatok v Madride povedal, že táto téma sa má prerokovať na jednom z troch zasadnutí rady ministrov do 27. decembra. Predseda konzervatívnej strany Partido Popular v parlamentných voľbách v novembri 2011 sľúbil, že liberalizáciu potratu schválenú predchádzajúcou vládou opäť zruší.

Socialistická vláda José Luisa Rodrigueza Zapatera v roku 2010 schválila povolenie potratu do 14. týždňa tehotenstva. Pri zdravotnom riziku pre matku alebo vážnom poškodení plodu je potrat dovolený až do 22. týždňa. Dievčatá od veku 16 rokov môžu ísť na potrat bez súhlasu rodičov.

Rajoy teraz plánuje úpravu v tom zmysle, že potrat sa povolí iba po znásilnení, pri znetvorení plodu alebo ohrození života matky. Všetky podrobnosti reformy zatiaľ známe nie sú. Minister spravodlivosti Alberto Ruiz-Gallardon sa nechal počuť, že ani očakávané postihnutie dieťaťa nie je nevyhnutne dôvod povoliť potrat. Aj údajné fyzické alebo psychické problémy matky by museli lekári «konkrétne dokázať».

Okolo zákona o potrate v Španielsku sú spory. Proti jeho zostreniu pravidelne protestujú: ľavicová opozícia, občianske hnutia a iniciatíva žien «Právo na slobodu rozhodovania».

Občianske platformy ako «Právo na život» demonštrujú naproti tomu za zrušenie aktuálneho zákona, ktorý dievčatám od 16 rokov dovoľuje ísť na potrat bez súhlasu rodičov. –zg-

 

Švajčiarsko: Biskup zožal búrku za jasné katolícke postoje
Chur, 9.12.2013 (kath.net) 016 561 – „S najväčšou starosťou vidí Cirkev, že vo verejných diskusiách a médiách sa stále viac a viac tolerujú už iba argumenty „genderizmu“. Kto zmýšľa inak, je spoločensky vyhraničený  a musí rátať s právnymi sankciami. Týmto spôsobom sa stále viac okresávajú základné práva človeka na náboženstvo a slobodu názoru.“

Napísal to diecézny biskup švajčiarskeho Churu Mons. Vitus Huonder v pastierskom liste

„Gender – hlboká nepravda jednej teórie“.

List napísal pri príležitosti „Svetového dňa ľudských práv“ – 10. decembra 2013. „Cieľom ´genderizmu´ je, aby sa každá sexuálna identita akceptovala ako rovnocenná. V tomto zmysle prebieha konkrétne spoločenské presadzovanie ideológie okrem iného aj údajným právom párov rovnakého pohlavia sobášiť sa a adoptovať deti, alebo (homo-) sexualizáciou detí v materských škôlkach a školách.“

Reakcie tlače na pastiersky list sú voči biskupovi Huonderovi prevažne negatívne. Švajčiarske médiá informovali o liste pod titulkami ako „Churský  biskup karhá homosexuálov“ (Neue Zürcher Zeitung), „Frontálny útok na homosexuálne manželstvo“ (Blick.ch), „Svätým hnevom proti homosexuálom“ (SonntagsZeitung) a „Huonderov homofóbny pastiersky list“ (20min.ch).

Rozhodne nie všetky médiá sa dokázali vyšvihnúť k tomu, aby požiadavku biskupa Huondera, že jednostrannosť súčasnej politickej diskusie o „zrovnoprávnení“ homosexuálov de facto ohrozuje ľudské právo na náboženskú slobodu a slobodu názoru katolíkov (príp. kresťanov), vôbec prezentovali – ani len znevažujúco!

Iba „Blick.ch“ citoval Huonderovho hovorcu Giuseppe Graciu: „Dnes sa často diskriminuje katolícka cirkev sama a síce ‚diskriminačným kyjom‘: ‚Kto požiadavky homosexuálnej lobby schvaľuje, sa považuje za dobrého. Kto sa vyjadrí inak, je homofóbny a zlý.‘ To je ‚hlboko anti-liberálne‘ a ‚proti slobode názoru a viery‘“.

Okrem toho z prehľadu tlače máme dojem, že vyjadrenia biskupa Huondera sa pokúšajú prezentovať ako iba postoj jednotlivca. Úplne chýba poukaz na to, že biskup Huonder jednoducho iba vyjadruje postoje  Učiteľského úradu Katolíckej cirkvi, porovn. napr. Stanovisko Biskupskej konferencie USA k otvoreniu manželstva pre homosexuálne páry v júni 2013. Americkí biskupi svoj postoj vyjadrili stručne:

„Jeden muž, jedna žena, na celý život.“

Aj katolícki biskupi Slovenska počiatkom decembra v pastierskom liste k tomu ostrou formou zaujali stanovisko. Uveďme aj „List biskupom Katolíckej  cirkvi o spolupráci muža a ženy v Cirkvi a vo svete“ (2004) alebo aj Katechizmus Katolíckej cirkvi.

Stanovisko Biskupskej konferencie Švajčiarska doteraz nie je známe. –zg-

 

Bukurešť: Kardinál Koch dúfa v Eucharistiu s pravoslávnymi
Vatikán, 7.12.2013 (kath.net/KAP) 016 560 – Želanie spoločne sláviť Eucharistiu katolíkov a pravoslávnych vyjadril predseda Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty kresťanov kardinál Kurt Koch v Bukurešti. Informovalo o tom „Rádio Vatikán“ 6. decembra. Švajčiarsky kardinál absolvoval v minulých dňoch návštevu Rumunska – do piatku 7. decembra. Podľa Vatikánu išlo o prvú návštevu Rumunska predsedu tejto pápežskej rady vôbec.

V stredu sa kardinál Koch v Bukurešti stretol s hlavou Rumunskej pravoslávnej cirkvi, patriarchom Danielom.

„Naším želaním a najväčšou radosťou by bola jednota Eucharistie a jednota dvoch cirkví Východu a Západu,“ povedal kardinál pre „Rádio Vatikán“. „Pokúsili sme sa nájsť riešenia v týchto témach. Stretnutie s patriarchom dáva nádej do budúcnosti.“

Počas tejto návštevy sa kardinál stretol aj s vedením a klérom Bukureštskej arcidiecézy, s apoštolským nunciom a predstaviteľmi štátu. –zg-

 

Vatikán žiada prísnejšie stíhanie vandalizmu v kostoloch

 

Vatikán-Kyjev, 7.12.2013 (kath.net/KAP) 016 559 – Vatikán žiada prísnejšie trestnoprávne stíhanie vandalizmu v kostoloch a na kresťanských cintorínoch. „Takéto prípady sa musia dôsledne stíhať, ako sa to deje v prípadoch kultových miest iných náboženstiev,“ ako sa uvádza v 6. decembra uverejnenom príhovore vatikánskeho sekretára pre zahraničie Dominique Mambertiho.

Najvyšší diplomat Svätého stolca v príhovore na zasadnutí Rady ministrov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Kyjeve vyjadril okrem toho starosť z rastúceho počtu útokov na kresťanov a kresťanské zariadenia v členských štátoch OBSE. Dvojdňové zasadnutie ministrov zahraničia 57 členských štátov OBSE sa skončilo v piatok.

V roku 2012 registroval Úrad pre demokratické inštitúcie a ľudské práva OBSE vcelku 414 spomínaných útokov len v Nemecku. K tomu patria aj 4 prípady znesvätenia cintorínov a 19 prípadov znesvätenia kostolov. Jeden útok bol na pravoslávny kostol, 3 na evanjelické kostoly a 10 na katolícke kostoly. V 16 ďalších prípadoch kresťanské kostoly vykradli alebo znečistili nápismi.

Mamberti kritizoval aj pokračujúcu diskrimináciu kresťanov. „Keď ide o intoleranciu voči kresťanom, myslia mnohí ponajprv na štáty, ktoré nie sú členmi OBSE. Pritom sa náboženská sloboda porušuje aj v tradičných demokraciách,“ ako povedal arcibiskup Mamberti.

Už pred dvomi týždňami sa zasadnutie OBSE v  Ríme zaoberalo situáciou kresťanov v Európe. Konferencia na Pápežskej univerzite Angelicum vyšla z ukrajinského predsedníctva OBSE. Prieskum sa sústredil na situácie v náboženskej slobode, intoleranciu a diskrimináciu. Z Vatikánu sa na konferencii zúčastnili: Msgr. Florian Kolfhaus zo štátneho sekretariátu a Flaminia Giovanelliová z Pápežskej rady „Iustitia et Pax“. Referentmi boli o. i.: viedenský historik a pracovník centra monitorovania diskriminácie kresťanov Dr. Martin Kugler, odborníčka OBSE na ľudské práva Floriane Hohenbergová, britský veľvyslanec vo Vatikáne Nigel Baker a lotyšská veľvyslankyňa Irena Vaisvilaite, ako aj rabín z New Yorku Jack Bemporad.

Podľa viedenského monitorovacieho centra „Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians“ rastie počet nenávistných deliktov voči cirkevným zariadeniam alebo jednotlivým angažovaným kresťanom v krajinách EÚ. Na špici tu stojí podľa rímskej agentúry „Zenit“ Veľká Británia (1543 prípadov), za ňou nasleduje Nemecko (414) a Švédsko (258). –zg-
Milostivý obraz Panny Márie Pomocnice kresťanov od Lucasa Cranacha

 

 

Na Nepoškvrnené počatie Panny Márie – oslavy v celom Rakúsku

 

Viedeň, 8.12.2013 (KAP) 016 558 – Slávnosť Nepoškvrneného počatia Panny Márie 8. decembra slávnostne slávili vo všetkých katolíckych farnostiach v Rakúsku. Diecézy organizovali slávnostné bohoslužby niekde aj s miestnymi zvykmi. Vo viacerých mestách k tomu patria sviečkové procesie aj požehnávanie tehotných žien.

Vo viedenskom starom meste sa slávila pontifikálna svätá omša v Dóme sv. Štefana, ale aj sviečková procesia o 16. hod., ktorú viedol kardinál  Christoph Schönborn. Začala sa pri Mariánskom stĺpe Am Hof, odkiaľ niekoľko stovák miništrantov a nosičov fakieľ z celej arcidiecézy v sprievode dychovej hudby prešli cez Graben k Dómu sv. Štefana. Po príchode do dómu s ikonou Maria Pocs nasledovali mariánske vešpery a pontifikálnym požehnaním.

Viedenský mariánsky stĺp ako aj procesia i slávenie slávnosti Nepoškvrneného počatia Panny Márie vznikli počas 30-ročnej vojny. Keď protestantskí Švédi stáli pred bránami Viedne v roku 1645, cisár Ferdinand sľúbil zvláštnu úctu k Nepoškvrnenému počatiu vo svojich krajoch vo forme verejného sviatku ako aj postavenie milostivého stĺpu – ak sa odvráti nebezpečenstvo, čo sa aj stalo. Cisár slovo dodržal: Am Hof postavili v roku 1647 stĺp – najprv z mramoru a o 20 rokov neskôr z bronzovej odliatiny a zaviedol sviatok 8. decembra. Po prestávke v rokoch 1938-1953, v roku 1954 po podpisovej akcii 1,5 milióna ľudí tento sviatok opäť zaviedli.

 

Sviečková procesia je tradíciou aj v Eisenstadte a začína sa pri Mariánskom stĺpe na Oberbergu pod vedením diecézneho biskupa E. Zsifkovicsa. Jej trasa vedie okolo Zámku Esterházyho cez pešiu zónu a Starú mestskú bránu do Dómu sv. Martina na vešpery.

 

Lineckú diecézu po 70 rokoch znovu zasvätili Božej Matke

Napriek jasnému odporu z diecéznych kruhov v nedeľu v lineckom Dóme Nepoškvrnenej Panne Márie po 70 rokoch znova zasvätili diecézu Božej Matke. Sviatok 8. decembra má zvláštny význam má pre Linec, keďže Dóm Nepoškvrneného počatia Panny Márie tu slávi svoju patrónku. Svätú omšu slávil biskup zo St. Pöltenu Klaus Küng a popoludní linecký diecézny biskup Ludwig Schwarz o 14.30 v dóme zasvätil diecézu Panne Márii – po prvý raz po 70 rokoch. Akt zasvätenia sa začal svätým ružencom a potom biskup Ludwig Schwarz slávil svätú omšu.

Grazi sa sviatok slávil s vďakou za pôsobenie pomocného biskupa Franza Lacknera, ktorý bol menovaný za arcibiskupa v Salzburgu. Svätú omšu slávil diecézny biskup Egon Kapellari. V Klagenfurte slávil pontifikálne bohoslužby zasa biskup Alois Schwarz.

V Salzburskej arcidiecéze sa na tento sviatok požehnávajú tehotné ženy   v „Európskom kláštore“ Gut Aich a vo farnostiach Puch a Kuchl. Tehotenstvo a narodenie dieťaťa sú situácie, „v ktorých sa netreba starať iba o telo matky, ale aj o jej dušu“ zaznelo zo Salzburgu. Požehnanie má „urobiť niečo dobré rastúcemu dieťatku – slovami požehnania, myšlienkami a gestami“.

 

Sviece sveta za zomrelé detičky horia 24 hodín

V Innsbrucku slávil 8. decembra biskup Manfred Scheuer bohoslužby na pamiatku detičiek zomrelých v období okolo pôrodu, ktorá sa na celom svete slávi každý rok na 2. decembrovú nedeľu. Omšu vždy organizuje nemocničné pastoračné centrum v dóme.

Smútiaci rodičia na celom svete stavajú v tento deň do okna horiacu sviečku. Zatiaľ čo sviečky v jednom časovom pásme zhasínajú, zažínajú sa hneď v ďalšom, takže svetlo za detičky v oknách sveta horí 24 hodín. Myšlienka vznikla v USA. –zg-

 

 

Pápež teológom: Priblíženie sa k maličkým pomáha k múdrosti

 

Teológ musí zotrvávať v načúvaní živej viery pokorných a maličkých,

ktorým sa Otcovi zapáčilo odhaliť, čo bolo skryté pred múdrymi a rozumnými.

Vatikán 6.12.2013 (RV) 016 557 – „Teológovia sú priekopníkmi dialógu Cirkvi s kultúrami.“ Takto pápež František vyjadril poslanie a zároveň ocenenie práce Medzinárodnej teologickej komisie, ktorej členov na čele s jej predsedom arcibiskupom Ludwigom G. Müllerom prijal 6. decembra na osobitnej audiencii. Stretnutie v Sále pápežov bolo vyvrcholením plenárneho zasadania komisie, ktoré sa konalo vo Vatikáne od pondelka 2. decembra.

Svätý Otec začal svoj príhovor poďakovaním členom komisie za ich prácu, ktorá – podľa jeho slov – „potvrdzuje dôležitosť cirkevnej služby teológov pre život a poslanie Božieho ľudu“. Následne odvolajúc na dokument „Teológia dnes: Perspektívy, princípy, kritériá“, ktorý vydala Medzinárodná teologická komisia v minulom roku, sa pozastavil pri zadefinovaní teológie ako „vedy a múdrosti“:

„Teológia je vedou a múdrosťou. Je vedou a ako taká používa všetky pramene pravdy osvietenej vierou, aby prenikala k porozumeniu tajomstva Boha, zjaveného v Ježišovi Kristovi. A je predovšetkým múdrosťou, v škole Panny Márie, ktorá «zachovávala všetky tieto veci vo svojom srdci a premýšľala o nich» (porov. Lk 2,19). Teológ sa usiluje o objasnenie jednoty plánu Božej lásky a snaží sa ukázať, ako pravdy viery tvoria organickú, harmonicky členitú jednotu. Teológovi pripadá úloha «pozorne počúvať, rozoznávať a vysvetľovať rozličné spôsoby vyjadrovania našich čias a vedieť ich posúdiť vo svetle Božieho slova, aby sa tak zjavená pravda mohla čoraz dôkladnejšie poznávať, lepšie chápať a vhodnejšie predkladať» (Gaudium et spes, 44). Teológovia sú teda priekopníkmi – a to je dôležité, že sú priekopníkmi. Vpred! Sú priekopníkmi dialógu Cirkvi s kultúrami. No toto priekopníctvo je dôležité aj preto, lebo občas si možno myslieť, akoby mali zostať vzadu, v kasárňach … Nie, do čelnej línie! Tento dialóg Cirkvi s kultúrami je dialógom, ktorý je kritický a súčasne vľúdny, ktorý má uľahčiť prijatie Božieho slova ľuďmi «zo všetkých národov, kmeňov, plemien a jazykov» (Zjv 7,9).“

V tejto perspektíve sa Svätý Otec ďalej dotkol troch kľúčových tém pracovných stretnutí Medzinárodnej teologickej komisie, ktorými sa od 2. do 6. decembra zaoberala: monoteizmus, sociálna náuka Cirkvi v širšom kontexte kresťanskej náuky a problematika „sensus fidei“:

„Tri témy, ktorými sa v súčasnej dobe zaberáte, zapadajú do tejto perspektívy. Vaše uvažovanie o vzťahoch medzi monoteizmom a násilím potvrdzuje, že Božie zjavenie je naozaj dobrou zvesťou pre všetkých ľudí. Boh nie je pre ľudí hrozbou! Viera v jedného a trojnásobne svätého Boha nie je a nikdy nemôže privádzať k násiliu a netolerancii. Naopak, jej vysoko racionálna povaha jej dáva univerzálny rozmer, ktorý je schopný zjednotiť ľudí dobrej vôle. Na druhej strane definitívne Zjavenie Boha v Ježišovi Kristovi nijako nepripúšťa použitie násilia ‚v mene Boha‘. Práve cez svoje odmietnutie násilia, cez svoje víťazstvo nad zlom skrze dobro, skrze krv kríža, zmieril Ježiš ľudí s Bohom a medzi sebou navzájom.“

K téme sociálnej náuky Cirkvi pápež František počas audiencie prítomným 32 členom Medzinárodnej teologickej komisie povedal:

„Tá si kladie za cieľ previesť do konkrétnej podoby spoločenského života lásku Boha k človeku, prejavenú v Ježišovi Kristovi. To je dôvod, prečo je sociálna náuka Cirkvi vždy zakorenená v Božom slove, prijímanom, slávenom a prežívanom v Cirkvi. V prvom rade Cirkev vo svojom vnútri má žiť toto sociálne posolstvo, ktoré prináša do sveta. Bratské vzťahy medzi veriacimi, autoritu ako službu, delenie sa s chudobnými: všetky tieto vlastnosti, ktoré charakterizujú život Cirkvi od jej vzniku, môžu a mali by byť živým a príťažlivým príkladom pre rôzne ľudské spoločenstvá, od rodiny až po občiansku spoločnosť.“

„Takéto svedectvo patrí k Božiemu ľudu ako celku“, poznamenal pápež. Boží ľud nazval „ľudom prorokov“ a v tomto kontexte objasnil tretiu tému, ktorou sa komisia zaoberá, tzv. „sensus fidei“:

„Skrze dar Ducha Svätého členovia Cirkvi majú ‚zmysel pre vieru‘. Je to akýsi ‚duchovný inštinkt‘, ktorý umožňuje, aby sme spolucítili s Cirkvou a rozpoznali, čo je správne podľa apoštolskej viery a ducha evanjelia. Iste, ‚sensus fidelium‘ nemožno zamieňať so sociologickou skutočnosťou väčšinového názoru, to je jasné. Ide o niečo odlišné. Preto je dôležité – a to je vašou úlohou – vyvinúť kritériá umožňujúce rozlíšiť autentické vyjadrenie ‚sensus fidelium‘. Učiteľský úrad má zo svojej strany povinnosť byť pozorný k tomu, čo Duch hovorí cirkvám prostredníctvom autentických prejavov ‚sensus fidelium‘. Prichádzajú mi na myseľ dva články, č. 8 a č. 12 [konštitúcie] Lumen gentium, ktorá je práve v tejto veci veľmi silná. Pozornosť voči tejto problematike je pre teológov mimoriadne dôležitá. Pápež Benedikt XVI. niekoľkokrát zdôraznil, že teológ musí zotrvávať v načúvaní živej viery pokorných a maličkých, ktorým sa Otcovi zapáčilo odhaliť, čo bolo skryté pred múdrymi a rozumnými (porov. Mt 11,25-26, Homília pri svätej omši s Medzinárodnou teologickou komisiou, 1. decembra 2009).“

„Vaše poslanie je teda fascinujúce a zároveň riskantné“ – povedal Svätý Otec v závere príhovoru teológom. „Obe tieto stránky sú osožné: čaro života, pretože život je krásny, a tiež aj riziko, pretože takto sa môžeme posúvať vpred. Je to poslanie fascinujúce, pretože výskum a vyučovanie teológie sa môžu stať opravdivou cestou svätosti, o čom svedčí množstvo otcov a učiteľov Cirkvi. Ale je tiež riskantné, pretože nesie so sebou pokušenie: vyprahnutie srdca – je to ošklivé, keď srdce vyprahne a namýšľa si, že môže uvažovať o Bohu s touto vyprahnutosťou, s koľkými omylmi! – hrdosťou, dokonca aj ambíciami.“

Príhovor Svätý Otec ukončil citátom Sv. Františka z Assisi, ktorý raz svojmu bratovi Antonovi Paduánskemu povedal: «Páči sa mi, že učíš bratov posvätnú teológiu, pokiaľ štúdiom nevyhasíš ducha svätej modlitby a zbožnosti.» Členom Medzinárodnej teologickej komisie pápež František pripomenul, že „aj priblíženie sa k maličkým pomáha stať sa inteligentnejšími a múdrejšími. A myslím – a toto nechce byť reklama pre jezuitov – myslím na sv. Ignáca, ktorý žiadal od profesov [rehoľníkov s plnými sľubmi – pozn. prekl.], aby prisľúbili, že sa budú venovať katechetickému vyučovaniu detí, aby lepšie chápali Božiu múdrosť.“

Pápež František účastníkov stretnutia napokon povzbudil, aby „na príhovor Nepoškvrnenej Panny Márie rástli v tomto duchu modlitby a nábožnosti a tak s hlbokým zmyslom pre pokoru boli služobníkmi Cirkvi“. Na túto cestu im udelil svoje apoštolské požehnanie a poprosil ich o modlitbu, ktorú potrebuje.

Medzinárodnú teologickú komisiu založil pápež Pavol VI. dňa 11. apríla 1969. Jej cieľom je študovať vieroučné problémy veľkého významu, najmä tie, ktoré predstavujú nové aspekty a tak ponúkať svoju pomoc učiteľskému úradu Cirkvi, zvlášť Kongregácii pre náuku viery. Jej predsedom je prefekt Kongregácie pre náuku viery, v súčasnosti, od 2. júla 2012, arcibiskup Gerhard Ludwig Müller.

-jk-

 

V liturgii ‚často pociťujeme chýbajúcu úctu‘

 

Viedeň, 6.12.2013 (kath.net/KAP) 016 556 – Často chýbajúcu úctu v liturgii Cirkvi pranieroval nemecký biskup z Eichstattu Gregor M. Hanke OSB (foto). V interview pre viedenské katolícke noviny „Der Sonntag“ biskup Hanke, ktorý bol hosťom a slávnostným rečníkom na sympóziu „50 rokov konštitúcie o liturgii“ vo Viedni povedal:

„Kategória svätosti sa modernému človeku v mnohých prípadoch stala cudzou, je však úplne ústrednou pre niekoho, kto chce liturgiu naozaj hlboko sláviť“. Ak o tom nemáme ani tušenia, zostane liturgia iba „znáškou konania a gest“ varoval biskup, člen liturgickej komisie pri Konferencii biskupov Nemecka.

„Pri slávení liturgie často pociťujeme chýbajúcu úctu,“ pokračoval biskup Hanke – a nevyňal z toho ani klérus: „Občas sa pri veľkých liturgických sláveniach zhrozím zo spôsobu a praxe podávania a prijímania Eucharistie, ako neúctivo my kňazi Pána rozdávame a ako ‚samozrejme‘ sa Pán do srdca prijíma.“ Biskup Hanke pripomenul napomínanie sv. apoštola Pavla v 1. liste Korinťanom, že treba vytvoriť nové chápanie, skrze znamenia, symboly a reč obrazov a privádzať k tomu aj napomáhaním „pozornosti srdca“.

K zavádzaniu liturgickej reformy od Druhého vatikánskeho koncilu biskup z Eichstatu povedal, že v ostatných desaťročiach sme sa intenzívne sústredili na slávenie Eucharistie. Z celého liturgického bohatstva, ktoré pripomenul aj koncil, sa „ešte všetko nerealizovalo“. Ako príklad uviedol liturgiu hodín, ktorá je takisto „hlasom Cirkvi“. „V úsilí nanovo oceniť a pochopiť šírku a mnohorakosť liturgie treba ešte dosť urobiť,“ povedal biskup Hanke.

Na záver odmietol rôznu novodobú „kreativitu“ pri stvárnení liturgie:

„Tá nežije v prvom rade zo sily výrazu stvárnenia, ale z transparentnosti: To znamená, že ju musím jasne nechať presvietiť, aby bolo viditeľné, že Kristus je vlastne tým, kto tu koná. Nesprávnou formou kreativity alebo aj nesprávnou strnulosťou sa môže pohľad na Krista znetvoriť,“ varoval biskup Hanke. –zg-

 

 

Naša príloha

 

‚Genderizmus vedie k zmäteniu, nešťastiu a osamelosti‘

 

Bez stabilného manželstva biologických rodičov hrozia deťom  psychické poruchy, hovorí švajčiarsky biskup Vitus Huonder. Hovorca Giuseppe Gracia vysvetľuje najnovšie výpovede z Churskej diecézy.

Interview: Thomas Wehrli (Basler Zeitung)

 

Chur, 10.12.2013 (kath.net/Basler Zeitung) 016 555

 

Basler Zeitung“: Biskup Vitus Huonder v pastierskom liste čo najostrejšie odsudzuje „genderizmus“. Je to naozaj názor Cirkvi, ako viackrát zdôrazňuje? Pápež František predsa kráča úplne inou cestou – on vychádza homosexuálom v ústrety.

Giuseppe Gracia: To si neprotirečí. Pápež František zdôrazňuje milosrdný prístup k človeku. Hovorí, že neslobodno človeka odsudzovať. Súčasne sa drží  náuky Cirkvi, ktorá homosexuálne skutky odmieta. Biblia a Katechizmus v tom vidia hriech. To mnohí radi zamlčujú, keď píšu o pápežovi.

Basler Zeitung: Možno človeka a jeho skutky od seba oddeliť?

Gracia: Už Ježiš povedal: Miluj hriešnika, ale hriech odsudzoval.  Neslobodno človeka odsudzovať, on je vždy viac ako jeho skutky. Ale veriace spoločenstvo musí smieť aj verejne vysloviť, čo považuje za hriech a čo nie.

Basler Zeitung: Pre mnohých ľudí nie je v rozpore s ich vierou, keď sa homosexuáli sobášia. S konzervatívnym postojom sa biskup Huonder stretne s odmietaním u mnohých ľudí.

Gracia: To je pre katolícku náuku všeobecnou skúsenosťou, tá je pre mnohých dnes pohoršením. Už Ježiš sa stretával s odporom. Tomu sa nezabráni, ak zastávame jasné postoje.

Basler Zeitung: Je to vedomá provokácia?

Gracia: Biskup nechce provokovať, ale ukázať postoj Cirkvi. A ten je vzhľadom na genderizmus taký zrejmý, že jeho slová sa môžu pociťovať ako provokácia.

Basler Zeitung: To «sa môžu» môžete vynechať. Nikto nežiadal, aby sa biskup práve teraz k tejto téme vyjadril. Prečo to robí napriek tomu?

Gracia: Mnohí ľudia sa na neho obrátili a prosili ho o jasné slovo. Biskup toto želanie splnil a v pastierskom liste vyjadril postoj Cirkvi. Ten nie je nový. Benedikt XVI. ešte v decembri 2012 hovoril o „hlbokej nepravde tejto teórie“. Biskup Vitus je jednoducho prvý biskup vo Švajčiarsku, ktorý to prezentuje. Biskupi vo Švajčiarsku stoja všetci za katolíckou náukou, aj keď majú o tom možno iný štýl reči a preto ich ľudia inak vnímajú.

Basler Zeitung: Pochopiteľne, pretože kto sa vykláňa z okna, robí sa zraniteľným. Prudké reakcie sú už predprogramované.

Gracia: Kto dnes bez okresávania zastáva pravé katolícke postoje, musí si byť vedomý, že sa na neho bude verbálne útočiť. Honosíme sa tým, že sme liberálna spoločnosť. Ale správame sa presne opačne: jediný postoj k téme sexualita, ktorý dnes ešte môžeme verejne zastávať, je postoj homosexuálnej lobby. Kto je iného názoru, toho umlčia.

Basler Zeitung: Takže homosexuálov treba naďalej diskriminovať?

Gracia: Diskrimináciu nemožno nikdy tolerovať, ani v Cirkvi, to musí byť jasné. Diskriminovaná je dnes však často Katolícka cirkev sama a síce diskriminačným kyjom. Kto je s požiadavkami homosexuálnej lobby uzrozumený, patrí k tým dobrým. Kto sa vyjadrí inak, je homofóbny a zlý. To je hlboko antiliberálne, odporuje to slobode viery a názoru.

Basler Zeitung: Nie je to príliš jednoduché? Ani mnohí katolíci sa s takým postojom „Cirkvi“, ako ho opisuje biskup Huonder, nedokážu identifikovať.

Gracia: Postoj Katolíckej cirkvi nie je závislý od demokratického odsúhlasenia jej členmi. Demokracia patrí do politickej, nie do náboženskej sféry. K jej podstate patrí kompromis. V otázkach viery je to absurdné. Veď si len predstavte: Ježiš by prišiel a povedal by: Tak moji milí, hlasujme o platnosti mojich výpovedí. Čo myslíte? Je Boh trojjediný, dvojjediný, alebo jednojediný? Polovica by hlasovala za jednojediného, druhá za trojjediného – nuž a potom by sa dohodli na dvojjedinom.

Basler Zeitung: Biskup Huonder hovorí, že genderizmus sa do spoločnosti implementuje «skrze (homo)sexualizáciu detí v materskej škôlke a v škole». Nevylieva sa pritom dieťa aj s vaničkou? 

Gracia: Pre genderizmus neexistuje nijaká prirodzená vopred daná sexuálna identita. Ženy a muži sa podľa tejto teórie ako takí nerodia, ale robí ich takými spoločnosť. Každý sa môže rozhodnúť, či má identitu muža či ženy, alebo má „plynulú identitu“. To vedie k tomu, že deti už v materskej škôlke vedú k tomu, aby sa považovali za neutrum. To je útok na dôstojnosť ľudskej prirodzenosti, čo môže spôsobiť veľa utrpenia.

Basler Zeitung: A z vášho hľadiska zničenie manželstva a rodiny.

Gracia: Popiera sa tu židovsko-kresťanský obraz človeka. Podľa neho sa muž a žena navzájom podmieňujú. Nezávisle od seba nedokážu preniknúť do hĺbky lásky. Presne toto genderizmus spochybňuje. Okrem toho sexualitu už nespája s vernosťou v láske a otvorenosťou pre deti. Tak sa sexualita stáva egoistickou, často deštruktívnou.

Basler Zeitung: Čo sa stane, ak nezakročíme?

Gracia: Sexualita sa stane osobným prameňom rozkoše bez zodpovednosti za celoživotný zväzok. Vedie to, ako to formuloval pápež Ján Pavol II., ku «kultúre smrti». Sexualita, plodenie detí a vernosť sa od seba odtrhávajú. Keď budeme toto robiť, bude menej detí. Sociálno-demograficky je to spomalená samovražda.

Basler Zeitung: Odvážne tvrdenie.

Gracia: Pripúšťam – je to trocha priostrené. V základnej výpovedi má však pápež pravdu. Naša doba káže sebarealizáciu. Kariéru pre ženu a pre muža. Ale niet lásky bez odriekania, bez nezištnosti. Práve manželská vernosť a výchova detí si vyžaduje odriekanie. Takže v našej egoistickej kultúre stále menej ľudí je partnerovi verných a deti pociťujú ako bremeno, ako prekážky kariéry.

Basler Zeitung: Obraz muža a ženy, aký vykresľuje biskup Huonder sa zakladá na správe o stvorení. Je to ešte v súlade so súčasnosťou?

Gracia: Náboženstvo nemusí byť v súlade so súčasnosťou, ale v súlade s Bohom. Musí obsahovať Bohom inšpirované pravdy o človeku. Príklad genderizmus: ak je pravda, že sme boli stvorení ako muž a žena, že sa navzájom potrebujeme a bez seba navzájom neprežijeme pravú lásku, takže genderizmus povedie do zmätenia, nešťastia a osamelosti.

Basler Zeitung: A ak to nesúhlasí?

Gracia: Benedikt XVI. k genderizmu povedal: kde sa popiera Boh, rozplýva sa dôstojnosť človeka. To znamená, že ak odsunieme Stvoriteľa nabok a chceme sa nanovo sami stvoriť, nezískame nič reálne, ale naopak stratíme pôdu pod nohami. Potom sme len beznádejným produktom náhody.

Basler Zeitung: Biskup argumentuje úplne nevedeckou správou o stvorení, súčasne však obviňuje hnutie gender z toho, že nestojí na vedeckom základe. Veď tu sa pes hryzie do vlastného chvosta.

Gracia: Nie, pretože genderizmus sa honosí vedeckými základmi, hoci je to ideológia. Náboženstvo si nenárokuje hlásať vedecké pravdy, ale pravdy viery.

Basler Zeitung: Ale viera nemôže jednoducho všetko tvrdiť. Keď biskup píše, že «vydanie detí napospas párom rovnakého pohlavia ich vytrháva zo základov zdravého psychického vývoja» – tak to už je naozaj vrchol.

Gracia: Absolútne nie! Ak je pravdou, že muž a žena sú na seba odkázaní, potom je logické, že dieťa potrebuje obe pohlavia, ako otca tak matku, aby sa mohlo normálne vyvíjať. Iba tak môže pochopiť vlastné aj to druhé pohlavie. U homosexuálnych párov sa dieťaťu vedome a systematicky upiera to druhé pohlavie. A to mu škodí.

Basler Zeitung: Tento obraz zdravej rodiny už dávno neexistuje, polovica manželstiev sa rozvádza a mnohé deti vyrastajú u jedného rodiča.

Gracia: Áno, ale dieťa má šancu nad touto stratou smútiť. U homosexuálneho partnerstva sa mu naproti tomu predstiera, že je to normálne, že ono doma to druhé pohlavie vôbec nepotrebuje.

Basler Zeitung: Aké sú následky podľa vašej logiky?

Gracia: Dieťa má nedostatočný vývoj a často touto situáciou psychicky trpí.

Basler Zeitung: Vy tvrdíte: Genderizmus popiera polaritu pohlavia. Veď to vôbec nesúhlasí, on ju v každom prípade relativizuje.

Gracia: Nie, on ju popiera. Priekopníci hnutia ako Judith Butlerová hovoria: Pri pohlavnej identite niet nijakého predurčenia prirodzenej povahy, existuje iba jeho sociálna vykonštruovanosť. To je úplne iný obraz človeka, ako má židovsko-kresťanská tradícia. Problémom je, že to mnohí nevedia a myslia si, že genderizmus je hnutie, ktoré požaduje rovnaké práva pre všetkých. Keby to tak bolo, nemal by nikto nič proti tomu.

Basler Zeitung: Už vždy existovali «hnutia proti» náuke Cirkvi.

Gracia: Áno, a Cirkev si s tým dokáže poradiť. Problémom tu je, že tieto otázky sa na politickej rovine nediskutujú, ale že sa genderizmus jednoducho zavádza. Vidno to na diskusii o sexuálnej výchove na školách. Tam sa nediskutuje o tom, aký obraz človeka si spoločnosť želá. Ide iba o to, aby sa program gender implementoval. To je tragické.

Basler Zeitung: Biskup Huonder sa sťažuje na ducha doby. Možno ho zadržať?

Gracia: Otázku treba položiť inak. Ako možno dnes ešte vôbec robiť misie, teda stáť si za tým, v čo veríme.

Basler Zeitung: Ako?

Gracia: Tým, že budeme žiť to, čo hovoríme. Tak ako napríklad Matka Terézia žila lásku k blížnemu. –zg-

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *

Sv. Michal archanjel, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen.

 

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom.  Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote.  Skrze nášho Pána Ježiša Krista, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov. Amen.  Svätý archanjel Rafael oroduj za nás! (Rímsky misál)

 

Modlitba za Svätého Otca

Pane, prameň všetkého dobra a všetkej pravdy, daj nášmu pastierovi Františkovi ducha múdrosti a rozumu, sily a pravého rozlišovania. On verne vedie stádo, ktoré si mu zveril, a preto ako nástupca sv. Petra nech buduje tvoju Cirkev ako sviatosť jednoty pre celé ľudské pokolenie. Nech ho Pán chráni, nech mu dá život, nech ho požehnáva na tejto zemi a nech ho nevydá do rúk jeho nepriateľov.       

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *