Život Cirkvi vo svete 49 * 2013

Obsah

František sa pripravuje na Vianoce so sv. Františkom Assiským

Kardinál Maradiaga: Vatikánske „ministerstvo financií“ možné

Štátny sekretár odpovedá žurnalistom

V Bazilike svätého Pavla pribudne podobizeň pápeža Františka

Námestie sv. Petra: Stavanie stromčeka skôr ako sa plánovalo

Kríž sa stáva módnym šperkom

Nemecko: Vražda zo ‚záujmu o satanizmus‘

Argentínčania bránili katedrálu pre útokom homosexuálov a stúpenkýň pro-choice

Rímsky kostol Santa Maria Antiqua čoskoro sprístupnia

Radu kardinálov pozdravil aj štátny sekretár Mons. Parolin

Zasadá rada kardinálov vo Vatikáne

Turínske plátno vystavia opäť v roku 2015

O nezmyselnej teórii klimatických zmien

Napísali o nás – Slovensko: Biskupi ostro kritizujú ‚ideológiu gender‘

Rakúsko: Aliancia za nedeľu víta vyjadrenie k 8. decembru

Sýria: Mučeníci z Maaluly

Pápež František: Deň, keď sa rozmontujú všetky zbrane

Rolando Marranci – nový generálny riaditeľ banky IOR

Kardinál Dolan: ‚Nie sme ľudia zo zapadákova‘

Mexiko: Rekordný počet exorcizmov

Vatikán: 2015 – Rok rehoľných povolaní

Poľsko: Najvyšší súd vyhlásil pomazanie chorých za protiprávne

Chorvátsko: Úspech referenda na ochranu klasického manželstva

Bizarné tézy Mexičanky Lucrécie Rego de Planas

 

František sa pripravuje na Vianoce so sv. Františkom Assiským

Vatikán, 6.12.2013 (kath.net/KAP) 016 554 – Pápež František a rímska kúria sa v tomto roku pripravujú na Vianočné sviatky meditáciami o svätom Františkovi Assiskom (1181-1226). Ako oznámili vatikánske noviny „L´Osservatore Romano“ vo štvrtok, tento zakladateľ Rehole františkánov stojí v centre troch adventných prednášok kazateľa Pápežského domu, pátra Raniera Cantalamessu. V meditáciách, ktoré sa začnú v piatok a budú pokračovať 13. a 20. decembra, bude hovoriť o postoji sv. Františka Assiského k reforme Cirkvi, ako aj k chudobe a k bratstvu.

Nedávna cesta pápeža do Assisi, ako aj téma katolíckeho Svetového dňa pokoja 2014 „Bratstvo, základ a cesta k pokoju“, sú príležitosťou na zamyslenie nad tým, čo môže sv. František dnes ešte Cirkvi povedať, citujú noviny kapucína Cantalamessu.  –zg-

 

Kardinál Maradiaga: Vatikánske „ministerstvo financií“ možné

 

Rím, 05.12.2013 (KAP) 016 553 – Finančné aktivity Vatikánu sa podľa úsudku kardinála Oscara Rodrigueza Maradiagu pravdepodobne zlúčia v ústrednom orgáne. „Všeobecná tendencia“ speje k tomu zriadiť „podobnú štruktúru ako štátne ministerstvo financií“, povedal koordinátor rady kardinálov k reforme kúrie v stredu večer v Ríme. Druhé stretnutie poradnej skupiny pápeža 8 kardinálov vo Vatikáne sa skončilo vo štvrtok.

Rada kardinálov zatiaľ ešte nemala na programe budúce zorganizovanie finančných aktivít Vatikánu. Kardináli chcú podľa vlastných slov vyčkať na správy oboch komisií zriadených pápežom Františkom. Potom sa má táto téma otvoriť na budúcom stretnutí rady vo februári.

V súčasnosti sa finančnými obchodmi zaoberajú viaceré vatikánske orgány, predovšetkým Vatikánska banka IOR, správa majetkov APSA a Prefektúra pre hospodárske záležitosti. IOR a APSA sa nedávno dostali do titulkov médií pre údajné kontá špinavých peňazí.

Počiatkom októbra mala rada kardinálov na programe spôsob práce a kompetencie Synody biskupov, teraz išlo na jej stretnutí o prácu ústredných dikastérií kúrie. V utorok sa zaoberala Kongregáciou pre Boží kult a disciplínu sviatostí. Podrobnosti alebo konkrétne odporúčania kardinálov arcibiskupov zo všetkých kontinentov neoznámili, ani to, či sa dve pôvodne oddelené dikastériá, ktoré boli spojené, majú nanovo oddeliť.

Reformu kúrie naliehavo žiadali kardináli pred konkláve. Teraz sa zdôrazňovalo, že nemá ísť iba o malé korektúry existujúcej konštitúcie o kúrii „Pastor bonus“ z roku 1988. Cieľom je kompletne nový návrh. Avšak to si vyžiada svoj čas, ako povedal vatikánsky hovorca Federico Lombardi. Ani na tomto zasadnutí, ani vo februári nebude ešte nový projekt na stole. No František využije konzistórium 22. februára na to, aby kardinálov oboznámil o obsahu porád rady.

Je možné, že počet doterajších 9 kongregácií –  „veľkých ministerstiev“ – stúpne a 12 pápežských rád – „malých ministerstiev“ – napríklad zlučovaním poklesne. Ďalej bude zrejme pokus zreorganizovať spôsob práce jednotlivých orgánov a niektoré historicky postupne zdvojené práce odbúrať. –zg-

 

Štátny sekretár odpovedá žurnalistom

Cirkev sa musí stať viac autentickou

Rím, 5.12-2013 (ZENIT-Maike Sternberg-Schmitz) 016 552 – Po predstavení knihy 4. decembra popoludní, odpovedal vatikánsky štátny sekretár niekoľkým žurnalistom na ich otázky. Išlo o prezentáciu knihy riaditeľa časopisu „La Civiltà Cattolica“, pátra Antonia Spadara, a síce o úplnú verziu rozhovoru pátra s pápežom Františkom.

Parolin poznamenal, že je veľmi jednoduché spolupracovať s pápežom Františkom. Medzi pápežom a ním vládne veľký súlad a to dáva nádej do budúcnosti. Vyjadril nádej, že reformy povedú k autentickejšej povesti Cirkvi.

„Skutočne dúfam, že pôjde o reformu ducha. Prirodzene, že musia byť zreformované štruktúry, aby sa dosiahlo viac transparentnosti pre Evanjelium a aj preto, aby služba bola efektívnejšia. Je však dôležité, aby sa všetci usilovali, ako nás pápež prosí, v oblasti osobnej obnovy.“

Na otázku, čo znamená pontifikát pápeža Františka pre Cirkev a čo sa týka s tým spojených nádejí, Parolin odpovedal:

„Myslím si, že nádej je skutočná, že Evanjelium prijmú všetci ľudia – tento misionársky rozmer, o ktorom sa aj dnes hovorilo, je v slovách a v štýle pápeža Františka fundamentálny a prichádza z Južnej Ameriky. Konferencia v Aparecide zamerala ťažisko na misionársky rozmer Cirkvi, na potrebu vyjsť do ľudských okrajových oblastí, dosiahnuť všetkých a všetkým priniesť bohatstvo radosti Evanjelia. Aj to je veľmi pekné a jedna z dominantných výpovedí exhortácie „Evangelii gaudium“. Evanjelium je radosť a my sme pozvaní potešovať svet tým, že mu budeme prinášať Radostnú zvesť.“

 Vzhľadom na konferenciu o Sýrii v Ženeve vatikánsky štátny sekretár povedal, že dúfa, že sa čoskoro bude môcť nájsť riešenie. –zg-

 

V Bazilike svätého Pavla pribudne podobizeň pápeža Františka

 

Vatikán, 5.12.2013 (RV) 016 551 – V uplynulú stredu pred generálnou audienciou predstavili pápežovi Františkovi okrúhlu mozaiku s jeho podobizňou, ktorú v pondelok 9. decembra umiestnia do galérie pápežov v Bazilike sv. Pavla za hradbami na 266. miesto v poradí. Dielo Svätému Otcovi za prítomnosti jeho tvorcov predstavili: kardinál James Harvey, benediktínsky opát komunity pri Bazilike sv. Pavla, Edmund Power, kardinál Angelo Comastri a biskup Vittorio Lanzani, riaditeľ umeleckej dielne „Fabbrica di San Pietro“, kde bola mozaika vytvorená. Z tejto dielne pochádzajú všetky mozaiky, ktoré návštevníci Baziliky sv. Pavla dnes môžu vidieť, keďže po požiari baziliky v roku 1823 bolo potrebné všetky mozaiky vyhotoviť nanovo.

Kruhová podobizeň s priemerom približne jedného metra zobrazuje usmiateho pápeža Františka na zlatom pozadí v červenom liturgickom rúchu, s bielym solideom na hlave a páliom na pleciach. –ar–

 

Námestie sv. Petra: Stavanie stromčeka skôr ako sa plánovalo

 

Vatikán, 5.12.2013 (KAP) 016 550 – O deň skôr ako sa plánovalo – už vo štvrtok namiesto v piatok – postavili na Námestí sv. Petra vianočný stromček. Smrek vysoký 25 metrov pochádza z česko-bavorského pomedzia a síce z lesov Domažlíc.

Organizátor transportu Alois Frank z bavorského Waldmünchenu vo štvrtok pre „Rádio Vatikán“ k domovine stromčeka povedal:

„Našou susednou obcou je mesto Domažlice. A v lesoch mesta Domažlice stál tento strom. Obec Domažlice vyhlásila: U nás stojí nádherný strom a keď bude zodpovedať vašim nárokom alebo nárokom Vatikánu, tak by sme vám ho darovali.“

Strom teda „nie je bavorský“, ako povedal Frank. Zato jeho dopravu prevzala bavorská strana a síce „Spolok festivalu Trenck – Waldmünchen“, ktorého predsedom je Alois Frank. O dodanie stromčeka pápežovi sa bavorský región Oberpfalz uchádzal ešte za pontifikátu pápeža Benedikta XVI.

To, že teraz je pápežom František, „nie je pre nás nijaký rozdiel“, ako povedal Frank: „Cieľom je zo stredu Európy priviezť vianočný stromček do stredu kresťanstva. Pre nás je to prirodzene veľká česť. A teraz sme veľmi hrdí, že sme to dokázali.“

Strom bol na cestách celé tri dni. V Regensburgu požehnal stromček biskup Rudolf Voderholzer, v Mníchove sa s ním rozlúčil bavorský štátny sekretár Bernd Sibler. Smerom cez priesmyk Brenner potom stromček putoval 15 hodín nepretržite až do Ríma, ako informoval Frank.

Vianočný stromček pre pápeža došiel dokonca tak presne, že ho mohli postaviť už o deň skôr, ako sa plánovalo. O postavenie stromu sa postarali Technické služby Vatikánskeho governátorátu. Jeho slávnostné rozsvietenie sa plánuje na 13. decembra. Na túto udalosť príde do Ríma z bavorského Waldmünchenu skupina 250 pútnikov.

Na Námestí sv. Petra sa začala už aj stavba tradičného vianočného betlehema. S mottom „Francesco 1223 – Francesco 2013“ má pripomínať prvé jasličky v dejinách Cirkvi, ktoré postavil sv. František Assiský v r. 1223 v obci Greccio (Latium) so živými zvieratami – volom a oslíkom.

V tomto roku sú postavy scény Ježišovho narodenia darom Neapolskej diecézy. Toto talianske mesto je svetoznáme svojimi umeleckými betlehemami. Odhalenie betlehema sa bude tradične konať na Štedrý večer a pútnici ho budú môcť obdivovať do 2. februára. –zg-

 

Kríž sa stáva módnym šperkom

 

Londýn, 5.12.2013 (kath.net/idea) 016 549 – Kríž stratil svoj zmysel a stal sa módnym šperkom. Hlavný znak kresťanstva pripomína ukrižovanie Ježiša Krista. Kto si ho zavesí na krk iba ako módny doplnok, mohol by rovnako dobre nosiť na krku „malú zlatú šibeničku“, alebo „elektrické kreslo“, napísala hlava anglikánov, arcibiskup Justin Welby (Londýn), v predslove ku knihe o období Kristovho umučenia.

Ako napísali londýnske noviny „The Times“, arcibiskup sa s ľútosťou vyjadruje o tom, že kríž sa stal triviálnou vecou. Pre kresťanov je to znak „najhlbšieho stretnutia s Bohom a radikálnej premeny“. Prví kresťania ho nosili napriek odporu a napriek tomu, že sa považoval za „znak hanby“. Veď mnohé útoky na kresťanov sa začínali obviňovaním, že nemožno seriózne veriť v Boha, ktorý vzal na seba strašnú a hanebnú smrť ako Ježiš na kríži.

„Dnes si kladieme otázku, ako môžu kresťania žiť so symbolom, ktorému móda ulúpila jeho silu,“ píše arcibiskup Welby. Kresťanstvo s krížom zbaveným sily je kresťanstvom „bez trónu pre Krista a bez nádeje“. Neoplatí sa nosiť kríž, ktorý už nemá nijakú váhu. Treba teraz oveľa viac „hľadieť skrze tento kríž“.

Arcibiskup Welby to uviedol v predslove pre knihy „Looking Through the Cross“ (Hľadieť skrze kríž) od Grahama Tomlina (Londýn), ktorá vyjde vo februári na začiatku Pôstneho obdobia. –zg-

 

Nemecko: Vražda zo ‚záujmu o satanizmus‘

 

Tübingen, 5.12.2013 (kath.net/idea) 016 548 – „Výrazný záujem o satanizmus a vampírov“ podľa názoru nemeckej štátnej prokuratúry v Tübingena podnietil dvoch mladých ľudí k vražde českého taxikára. Proti 22-ročnému mužovi a 16-ročnému mladistvému z Rottenburgu vzniesli koncom novembra obžalobu z vraždy. Obaja muži sú vo vyšetrovacej väzbe a ku skutku sa priznali. Povedali, že čítali knihy o satanizme a vampíroch, počúvali príslušnú hudbu a pozerali si filmy s veľmi násilníckymi prvkami.

Ako následok chceli na jar 2013 v blízkosti Metzingenu usmrtiť človeka. Keď sa to nepodarilo, odcestovali v júni 2013 do Prahy, kde zabili 39-ročného taxikára viacerými údermi skrutkovačom a sekerou. Konali zákerne z chuti zabíjať a chamtivosti, ako sa uvádza v spise obžaloby. Obžalovaným išlo hlavne o zrealizovanie ich násilníckych a vraždených fantázií, ako uviedla prokuratúra.

22-ročnému mužovi hrozí doživotie a 16-ročnému pre neplnoletosť najvyšší trest desať rokov väzenia.  –zg-

Argentínčania bránili katolícku katedrálu pred útokom homosexuálov

a stúpenkýň pro-choice

 

 

 

Fotografia z videa znázorňujúca brániacich mužov,

ktorým kreslia ženy na čelo kríž

 

Argentína, 5.12.2013 (HSP/Foto:video) 016 547 – Video, ktoré najnovšie koluje sociálnymi sieťami sa vôbec nepodobá videám tipu túliace sa novorodeniatka či krátky príbeh o priateľstve medveďa a zajaca a čare Vianoc. Najnovšie video je uvádzané heslom „V správach neuvidíte!!!“.

Video bolo natočené v Argentíne a znázorňuje neuveriteľnú scénu, ktorá sa odohrávala niekoľko dní pred Katedrálou San Juan. Argentínski katolíci chránia katedrálu pred útokom extrémnej hystérie zo strany gayov a mnohých žien – stúpenkýň pro-choice. Vášnivý dav volá po spálení budovy. Muži brániaci budovu stoja ponížene a prijímajú agresívne útoky v podobe pľuvancov, sprejov či obťažovania zo strany útočníkov.

V závere videa vášnivý dav páli vyrobenú maketu pápeža Františka.

Na základe vyššie uvedeného popisu, obsah videa nie je vhodný pre osoby mladšie ako 18 rokov.

 

Video:

http://www.hlavnespravy.sk/argentincania-branili-katolicku-katedralu-pred-utokom-homosexualov/181636/

 

Rímsky kostol Santa Maria Antiqua čoskoro sprístupnia

 

Rím, 5.12.2013 (kath.net/KNA) 016 546 – Klenot medzi kostolmi Ríma bude po 33 rokoch po prvý raz opäť natrvalo sprístupnený verejnosti: Kostol Santa Maria Antiqua na Forum Romanum známy svojimi freskami z raného stredoveku otvoria opäť na jar. Oznámila to vedúca dozornej rady pre archeologické pamiatky, Mariarosaria Barbera. Podľa správa denníka «Il Messaggero» zo stredy je reštaurovanie začaté pred 12 rokmi v konečnej fáze. Reštaurátori očistili okrem iného 250 štvorcových metrov fresiek a zakonzervovali ich. Náklady tvorili 2,4 milióna eur.

Boží dom označovaný občas ako «Sixtína stredoveku» ponúka neskreslený obraz na umenie 6. až 8. storočia. Keďže kostol bol v roku 847 zasypaný pi zemetrasení a vykopali ho až v roku 1900, nebol ako iné rímske kostoly v neskorších etapách pretváraný či dopĺňaný. Boží dom bol od svojho zatvorenia v roku 1980 na krátko otvorený pre návštevníkov iba v r. 2004 a 2012.

Santa Maria Antiqua smá byť podľa plánov rímskej dozornej rady otvorený najmenej tri dni v týždni. Stále otvorenie nie je možné, pretože vnútorná klíma v budove by sa tak nemohla udržiavať konštantná. –zg-


Kostol Santa Maria Antiqua na Forum Romanum 
(bez zvuku)

Video z renovácie kostola (koncom r. 2012):

 

Radu kardinálov pozdravil aj štátny sekretár Mons. Parolin

 

Vatikán, 4.12.2013 (RV) 016 545 – Druhý deň stretnutia rady ôsmich kardinálov, ktorí majú pápežovi pomôcť pri reforme Rímskej kúrie, pokračoval podľa stanoveného programu. Informoval o tom hovorca Svätej stolice P. Federico Lombardi počas stretnutia s novinármi. Na zasadnutí rady v utorok bol popoludní prítomný aj Svätý Otec. Pozdraviť ich na malú chvíľu zavítal tiež vatikánsky štátny sekretár Mons. Pietro Parolin, ktorý sa však na samotných prácach Rady kardinálov nezúčastnil.

Páter Lombardi poukázal na veľký pokoj, srdečnosť a otvorenosť, ktoré sprevádzajú zasadnutie a povedal:

„Účastníci počas neho hovoria veľmi otvorene, čo je tiež výhodou úzkej skupiny, ktorá tak môže rozvíjať dialóg s veľkou ľahkosťou.

V stredu sa kardináli venovali preberaniu problematiky viacerých kongregácií, a to postupne bez nejakého uprednostnenia poradia. Neskôr prídu na rad aj jednotlivé pápežské rady či ďalšie dikastériá. Podľa slov P. Lombardiho sa v stredu hovorilo o kongregáciách pre kauzy svätých, katolícku výchovu či evanjelizáciu národov.

„Pokračujú rýchlym tempom, nie však preto, že by hodnotenie malo byť vykonané jednoducho či povrchne, ale preto, že zatiaľ ide o prvé kolo úvah, po ktorom sa prirodzene vrátia k ich komplexnejšiemu prehĺbeniu,“ dodal hovorca Svätej stolice. –mf–

 

Zasadá rada kardinálov vo Vatikáne

 

Vatikán, 4.12.2013 (kath.net/KNA) 016 544 – Rada kardinálov pre reformy kúrie od utorka opäť zasadá spoločne s pápežom Františkom a radí sa o nových štruktúrach vatikánskeho vedenia a orgánov správy (foto). Zasadať bude do štvrtka a jej osem členov hovorí o budúcich formách kongregácií, pápežských rád a ostatných orgánov kúrie.

V centre porady v utorok bola Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí, ako povedal vatikánsky hovorca páter Federico Lombardi. Pritom nešlo o malé zmeny, ale o zásadné otázky. Zasadnutia sa konajú v sále hosťovského Domu sv. Marty, kde pápež František od svojho zvolenia býva.

Pápež František zriadil túto radu, ktorú koordinuje honduraský arcibiskup Oscar Rodriguez Maradiaga (70), bezprostredne po svojom zvolení. Pred konkláve kardináli všeobecnej Cirkvi prosili pápeža o zlepšenie vatikánskych štruktúr práce a vedenia.

V prvom kole zasadnutí počiatkom októbra rada kardinálov hovorila o spôsobe práce a kompetenciách Synody biskupov. Tretie kolo zasadnutí sa plánuje na polovicu februára. To by bolo časovo blízko konzistóriu, na ktorom chce pápež povolať do kolégia kardinálov nových členov. –zg-

 

Pápež František a osem kardinálov na zasadnutí

Turínske plátno vystavia opäť v roku 2015

 

Turín, 4.12.2013 (KAP) 016 543 – Turínske plátno po piatich rokoch opäť vystavia v roku 2015. Ako oznámil arcibiskup tohto severotalianskeho mesta, Mons. Cesare Nosiglia, v stredu, ako pohrebný rubáš Krista uctievané plátno bude vystavené od polovice apríla do 16. augusta na 45 dní v turínskom dóme.

Arcibiskup Nosiglia vyjadril dôveru, že v tom období pricestuje do Turína aj pápež František. Plátno by mohlo v tomto čase krízy dodať silu a nádej mnohých osobám, rodinám a národom, ako povedal turínsky arcibiskup.

O veku a pravosti plátna, na ktorého negatívnom obraze možno rozoznať črty tváre bradatého muža, sa vedci dodnes sporia. Od r. 1578 sa textília 4,37 dlhá a 1,11 metov široká uchováva uzamknutá v bočnej kaplnke turínskeho dómu a vystavuje sa iba pri zvláštnych príležitostiach. Naposledy bolo plátno vystavované od 10. apríla do 23. mája 2010. Vtedy si ho prezrelo 2,1 milióna ľudí, medzi nimi aj pápež Benedikt XVI.

Príležitosťou pre ďalšie vystavenie budú podľa arcibiskupa Nosiglia oslavy 200. narodenín svätého Jána Bosca (1815-1888), zakladateľa Saleziánskej rehole, ktorý sa zvlášť staral o deti a mládež v Turíne. –zg-

 

O nezmyselnej teórii klimatických zmien

 

Berneck, 4.12.2013 (kath.net/idea) 016 542 – Sú klimatické zmeny a s tým spojené otepľovanie Zeme skutočnosťou, ktorej sa nemožno vyhnúť? Nie, myslí si žurnalista Thomas Lachenmaier a uvádza to v príspevku s názvom „Stroskotanie proroctva“ v aktuálnom vydaní magazínu „Factum“ (Berneck/Švajčiarsku). Problém: Názory obyvateľstva formuje verejná mienka, nie skutočné fakty. Médiá „sú cvičené na preháňanie a katastrofické scenáre“, pretože medzi ich užívateľmi je po tom dopyt. Hoci podľa prieskumu iba menšina zo všetkých 239 nemeckých vedcov, profesorov, zaoberajúcich sa výskumom klímy verí v ľuďmi zapríčinené klimatické zmeny, ich hlas v médiách v minulých rokoch prevažoval. „Názor väčšiny vedcov nenašiel v médiách nijakú ozvenu.“ To sa medzitým už zmenilo, odkedy rada pre klímu musela pripustiť, že teplota Zeme je už 15 rokov nezmenená, ako píše Lachenmaier.

 

Južný pól mal v roku 2012 toľko ľadu ako nikdy predtým

A napriek tomu verí väčšina občanov, že prebieha dramatické globálne rozpúšťanie ľadovcov. Tomuto tvrdeniu však úplne chýbajú vedecké podklady, ako uvádza žurnalista: „Skúma sa totiž iba maličký zlomok ľadovcov v hodnotách promile.“ Zo 160 000 ľadovcov sveta máme podľa výskumníka ľadovcov Jonathana Bembera akurát tak 120 údajov. A v nijakom prípade sa netopia všetky ľadovce, o ktorých máme informácie: „Niektoré rastú, niektoré sa zmenšujú.“ Sotva sa napríklad informovalo o tom, „že Severný pól má v súčasnosti prírastok 1,6 milióna štvorcových kilometrov ľadovej plochy (o 60 percent viac ako koncom leta 2012)“. Rovnako sa takmer ani v jedných novinách nepísalo, že Južný pól mal v roku 2012 toľko ľadovej plochy ako ešte nikdy od začiatku meraní.

 

Teória klimatických zmien je miliardová politika

Súčasný vývoj nie je nijaké otepľovanie, píše Lachenmaier. „Predstava, že teplota Zeme je ‚zdravá’ iba pri 0,000-stupňovej zmene, a 0,05 stupňa je už katastrofálnou zmenou, je nezmyselná.“ Teória klimatických zmien sa už dávno stala miliardovou politikou. A ešte dlho sa nezmení tak, ako tá o zachovaní lesov v 90. rokoch. Vtedy sa premárnilo veľa peňazí na odvrátenie prorockého umierania lesov. Lachenmaier: „Nijaký politik si nemohol dovoliť nenaskočiť na ten vlak, prejaviť zarazenosť a neschváliť peniaze.“ Dnes sú lesy stále v dobrom stave. –zg-

 

Slovensko má dôležitú úlohu pri novej evanjelizácii v Európe!

 

Napísali o nás:

Slovensko: Biskupi ostro kritizujú ‚ideológiu gender‘

 

Pastiersky list na začiatok Adventu:

Dnes je povinnosťou uchovať deti „za každú cenu od nebezpečnej gender ideológie“

 

Bratislava, 3.12.2013 (Kathpress / kath.net) 016 541 – Biskupi Slovenska zaujali postoj k pozdvihnutiu úrovne homosexuálnych partnerstiev s ostrosťou, aká tu doteraz nebola. V pastierskom liste, ktorý sa čítal vo všetkých kostoloch na prvú Adventnú nedeľu obhajovali manželstvo ako výlučný zväzok muža a ženy a rodinu ako „Božiu ustanovizeň“ a odsúdili „ideológiu gender“.

Nivočenie rodiny ohrozuje život a inštaluje „kultúru smrti“, zdôrazňujú biskupi. Síce sa hovorí o „právach ľudí a detí“, no v skutočnosti sa otec a matka okrádajú o možnosť „zodpovedne vychovávať svoje deti“.

Novým šíreným učením o rodovej rovnosti „chcú vziať mužovi právo na jeho identitu ako muža a žene právo na jej identitu ako ženy a tým rodine právo na jej identitu ako rodiny“. Tak vzniká „sodomský paškvil odporujúci Božej vôli a pripravujúci Boží trest“. „Pojem muž, manžel, otec, rytier, gentleman  je pre nich neprijateľný. To isté platí o pojmoch žena, manželka, matka. V ktorom národe sa im to podarí, ten národ stratí svoje dôstojné postavenie pred Bohom i pred svetom.“

„Predstavitelia mnohých krajín týmto aktérom kultúry smrti z nepochopiteľných dôvodov ponižujúco podliezajú a cez zákonodarstvo, ktoré je niekedy v rozpore so zdravým rozumom, im vychádzajú v ústrety. Takí nemajú žiadnej morálnej hrdosti a svoj národ pripravujú nielen o jeho dôstojnosť, ale pomocou zákonov ho vydávajú na zánik.“.

Pochod za život v Košiciach 22. septembra s jeho 80 000 účastníkmi bol výzvou štátu, „aby sa nebáli chrániť dôstojnosť a životaschopnosť nášho národa,“ píše sa v liste. „Kultúra smrti skutočne ohrozuje existenciu národa. Pri takom ohrození predošlé generácie neváhali umierať za ochranu vlasti.“ Od dnešnej sa takáto veľká obeť nevyžaduje, ale „aby bola ostražitá“.

V súvislosti s prezidentskými voľbami na jar biskupi vyhlasujú: „Náš hlas pri akýchkoľvek voľbách môže dostať len ten kandidát, ktorý odmieta kultúru smrti. Ako Nazaretská rodina chránila dieťa útekom do Egypta, tak aj my sme povinní za každú cenu chrániť zdravý vývoj detí pred nebezpečnou „gender ideológiou“. –zg-

 

Rakúsko: Aliancia za nedeľu víta vyjadrenie k 8. decembru

 

Viedeň, 3.12.2013 (KAP) 016 540 – Ako „dôležitý signál“ označila rakúska „Aliancia za voľnú nedeľu“ objasnenie ministra sociálnych vecí Rudolfa Hundstorfera v prípade Bad Ischl. Hornorakúsky hajtman Josef Pühringer s odvolaním sa na zákon o otváracích hodinách obchodov vydal smernicu, že 8. decembra, ktorý sa tento rok slávi v nedeľu, v tomto kúpeľnom meste môžu byť otvorené obchody. K tomu vydala vyhlásenie „Aliancia za voľnú nedeľu“:

„Nemôže existovať nejaká výnimka z výnimky. A to teraz objasnilo aj ministerstvo.”

V prípise ministra Hundstorfera Pühringerovi, ktorý má AZVN k dispozícii,  sa konštatuje, že v zmysle zákona o pracovnom pokoji zamestnávanie pracovníkov 8. decembra je prípustné iba, ak padne na pracovný deň.  Smernica preto predstavuje „vážny zásah“ do nedeľného pokoja a preto ju treba odmietnuť.

Hovorca aliancie Franz Georg Brantner teraz dúfa, že Horné Rakúsko smernicu stiahne. „Veď Josef Pühringer je predsa politik, ktorý stále znova voľnú nedeľu bráni. Možno teda očakávať, že smernicu odvolá.“

Minister Hundstorfer v každom prípade, podľa AZVN, poskytol „významný prínos proti plazivému podkopávaniu voľnej nedele politikmi a podnikateľmi“. „Práve v Advente je potrebné aj obdobie zotavenia a spomalenia,“ povedal Brantner.

„Aliancia za voľnú nedeľu“ združuje viac ako 50 organizácií, medzi nimi mnohé cirkevné aj odborové. Združenie sa angažuje „za voľnočasový blahobyt a kvalitu života dosahovanú spoločným voľným časom s rodinou a priateľmi“. Po vzore Rakúska vznikli podobné iniciatívy v celej Európe ako aj „Európska aliancia za nedeľu“ – „European Sunday Alliance“. –zg-

Sýria: Mučeníci z Maaluly

 

Pri obsadzovaní dediny Maalula islamistické skupiny zavraždili troch kresťanov,

ktorí odmietli poprieť vieru. Okrem toho boli unesené sestry, ich osud je nejasný.

 

Damašek, 3.12.2013 (kath.net/Fidesdienst) 016 539 – „My v tejto požehnanej krajine zostaneme, aj keď to povedie k mučeníctvu. To sa už stalo niektorým členom nášho spoločenstva: v Maalule museli zomrieť traja kresťania –  Michael Taalab, Antonios Taalab a Sarkis Zakhem. Oni sú pravými mučeníkmi, pretože boli zavraždení, lebo nechceli poprieť svoju vieru.“ Oznámil to Gregorios III. Laham, melkitský patriarcha Antiochie a celého Východu so sídlom v Damašku v liste rímskej misijnej službe Fides v utorok. Hlava gréckokatolíckeho spoločenstva vyjadrila svoju ustarostenosť z opätovného obsadenia kresťanskej dediny Maalula islamistickými skupinami, ktoré tam už násilne vzali za rukojemníčky 12 sestier pravoslávneho kláštora sv. Tekly a odvliekli ich na 80 km vzdialené miesto. Potvrdil to apoštolský nuncius v Damašku, arcibiskup Mario Zenari, s odvolaním sa na stanovisko gréckokatolíckeho pravoslávneho patriarchátu, ako napísali noviny „Al Arabiya News“ v utorok. V starej štvrti s bohatou tradíciou vypukli prudké boje medzi sýrskymi rebelmi a Assadovými milicionármi.

Už v septembri bola Maaloula v centre prudkých bojov aj kvôli blízkej strategicky dôležitej diaľnici. Džhadisti sa nezastavili ani pred veľkým znesväcovaním kostolov a ich ničením. Kresťania v Maaloule hovoria ešte aramejsky, materinským jazykom Ježiša.

 

Patriarcha v liste ďalej s radosťou pripomína patriarcha nedávne stretnutie s pápežom Františkom: „So Svätým Otcom sme sa modlili za plameň nádeje, aby v našich srdciach nebola vyhasnutá. S pomocou modlitieb pápeža a jeho odvážnych a Evanjeliu zodpovedajúcich prorockých iniciatív v tejto požehnanej krajine zostaneme, pretože Sýria je kolískou kresťanstva.“  Ďalej uviedol, že pápeža poprosil, aby „pomohol sýrskym kresťanom, aby mohli zostať na Blízkom Východe“. V tejto súvislosti vyslovil Greogorios Laham výzvu:

„My, kresťania a moslimovia, musíme, môžeme a chceme zostať spolu a vydávať svedectvo o Evanjeliu a vybudovať nový svet a pre našich mladých ľudí vytvoriť novú budúcnosť.“

Podľa Gregoriosa III. Lahama žije v Sýrii 9 miliónov utečencov v rámci krajiny. Vyše 1,2 milióna Sýrčanov ušlo do Libanonu: medzi nimi 42 000 kresťanov. V zahraničí žije 450 000 sýrskych kresťanov všetkých vyznaní. Ako patriarcha oznámil, násilne prišlo o život už 1200 civilistov, vojakov, sestier a kňazov. Najmenej 60 kostolov bolo poškodených. –zg-

 

Pápež František: Deň, keď sa rozmontujú všetky zbrane

Vatikán, 1.12.2013 (RV) 016 538 – V nedeľu, 1. decembra, ktorou sa začal Advent, Svätý Otec František sa ako zvyčajne napoludnie prihovoril z otvoreného okna  Apoštolského paláca veriacim zhromaždeným na námestí sv. Petra. Hoci v chladnejšom počasí a s občasnými kvapkami dažďa, veriaci zaplnili námestie. Pápež František sa im prihovoril týmito slovami:

„Drahí bratia a sestry, dobrý deň! Dnes, v Prvú adventnú nedeľu, začíname nový liturgický rok, to znamená nové putovanie Božieho ľudu s Ježišom Kristom, naším Pastierom, ktorý nás vedie v dejinách smerom k zavŕšeniu v Božom kráľovstve. Tento deň má preto osobitné čaro, dáva nám zakúsiť hlboký pocit zmyslu dejín. Znovu objavme krásu toho, že sme všetci na ceste: Cirkev s jej povolaním a poslaním, a celé ľudstvo, národy, civilizácie, kultúry, všetci sme na púti po chodníkoch času.

Sme na púti, ale kam? Je tu nejaký spoločný cieľ? A aký je tento cieľ? Pán nám odpovedá cez proroka Izaiáša, hovorí takto: «Stane sa v ostatných dňoch: Vrch s Pánovým domom bude stáť pevne na temene hôr a bude vyčnievať nad pahorky. Budú k nemu prúdiť všetky národy, prídu k nemu mnohé kmene a povedia: „Poďme, vystúpme na Pánov vrch, do domu Jakubovho Boha! Nech nás poučí o svojich cestách a my budeme kráčať po jeho chodníkoch.“» (Iz 2,2-3). Toto hovorí Izaiáš o cieli, ku ktorému ideme. Je to všeobecné putovanie smerom k spoločnému cieľu, ktorý v Starom zákone predstavuje Jeruzalem, kde sa týči Pánov chrám, pretože odtiaľ, z Jeruzalema, prišlo zjavenie Božej tváre a jeho zákona. Zjavenie dospelo v Ježišovi Kristovi k svojmu naplneniu a „Pánovým chrámom“ sa stal on sám, Slovo, ktoré sa stalo telom: on je vodcom a súčasne aj cieľom našej púte, púte celého Božieho ľudu, a v jeho svetle aj iné národy môžu kráčať smerom ku kráľovstvu spravodlivosti, ku kráľovstvu pokoja. Prorok ešte ďalej hovorí: «Zo svojich mečov si ukujú radlice a zo svojich kopijí kosáky. Národ proti národu nezodvihne meč a nebudú sa priúčať boju» (Iz 2,4). Dovolím si zopakovať to, čo hovorí prorok, dobre počúvajte: «Zo svojich mečov si ukujú radlice a zo svojich kopijí kosáky. Národ proti národu nezodvihne meč a nebudú sa priúčať boju.» No kedy to nastane? Aký krásny to bude deň, keď sa zbrane rozmontujú, aby sa premenili na pracovné nástroje! Aký nádherný to bude deň! A toto je možné! Vsaďme na nádej, na nádej pokoja, a bude to možné!

Toto putovanie sa nikdy neuzatvára. Tak ako v živote každého z nás je stále potrebné znova začínať, vždy vstať a znovu nabrať smer k cieľu našej vlastnej existencie, rovnako aj v prípade veľkej ľudskej rodiny je nevyhnutné vždy obnovovať spoločný horizont, ku ktorému kráčame. Horizont nádeje! Toto je horizont dobrého putovania. Adventné obdobie, ktoré dnes znova začíname, nám prinavracia horizont nádeje, nádej, ktorá neklame, pretože má základ v Božom slove. Nádej, ktorá neklame jednoducho preto, lebo Pán nikdy neklame! On je verný! On neklame! Premýšľajme o tejto kráse a precíťme ju.

Vzorom tohto duchovného postoja, tohto spôsobu bytia a putovania životom, je Panna Mária. Jednoduché dedinské dievča, ktoré nosí v srdci celú Božiu nádej. Z jej lona si Božia nádej vzala telo, stala sa človekom, vstúpila do dejín: Ježiš Kristus. Jej Magnificat je spevom putujúceho Božieho ľudu a všetkých mužov a žien, ktorí dúfajú v Pána, v moc jeho milosrdenstva. Dajme sa ňou viesť, ona je Matka, je Mama a vie ako nás má viesť. Nechajme sa ňou viesť v tomto čase očakávania a činorodej bdelosti.“

 

Po modlitbe Anjel Pána zakončenej apoštolským požehnaním Svätý Otec pripomenul, že na tento deň pripadá Svetový deň boja proti aidsu. V tejto súvislosti povedal: „Vyjadrujeme našu blízkosť tým, ktorí naň trpia, osobitne deťom. Je to blízkosť veľmi konkrétne sa prejavujúca v diskrétnej službe misionárov a iných pracovníkov. Modlime sa za všetkých, aj za lekárov a výskumníkov. Kiež by sa každému chorému bez výnimky dostal prístup k liečebnej starostlivosti, akú potrebuje.“            Preklad: Jozef Bartkovjak SJ

 

Rolando Marranci – nový generálny riaditeľ banky IOR

 

Vatikán, 2.12.2013 (kath.net/KAP) 016 537 – Vatikánska banka IOR má nového generálneho riaditeľa: Je ním doterajší zástupca generálneho riaditeľa  Rolando Marranci, ako oznámil Vatikán v sobotu. Jeho povýšenie dozornou radou inštitútu schválila príslušná komisia kardinálov. Marranci sa stal zástupcom generálneho riaditeľa IOR iba počiatkom júla. „V ostatných troch mesiacoch sa prejavil ako zvlášť kvalifikovaný,“ citovalo „Rádio Vatikán“ predsedu dozornej rady, Nemca Ernsta von Freyberga. „Sme radi, že nový úrad prijal.“

Generálny riaditeľa vedie operatívne obchody IOR a zodpovedá sa dozornej rade. Marranci podľa „Rádia Vatikán“ pracoval v minulých desaťročiach predovšetkým pre taliansku banku BNL, okrem iného aj v Londýne. „Inštitút pre náboženské diela“ – IOR – založený v roku 1942, bol v minulosti stále znova v centre škandálov. V súčasnosti pod Freybergovým vedením prechádza procesom obnovy.

Vatikán založil na kontrolu svojich financií finančnú dozornú radu AIF, ktorá kontroluje aj IOR. Od júna pracuje pápežom Františkom zriadená komisia na návrhoch o budúcej činnosti Vatikánskej banky.

Vo štvrtok menoval pápež František ešte aj svojho prvého sekretára, Alfreda Xuereba, za svoju osobnú spojku. Má ho priebežne informovať o práci komisie. –zg-

 

Kardinál Dolan: ‚Nie sme ľudia zo zapadákova‘
New York, 2.12.2013 (kath.net/KNA) 016 536 – Katolícka cirkev v USA sa podľa názoru newyorského kardinála Timothyho  Dolana karikuje ako nepriateľská voči homosexuálov. Pritom je cirkev za «tradičné manželstvo» a nie «proti niekomu», povedal kardinál v interview, ktoré vysielala americká televízia NBC v nedeľu. «Keď to robia sily ako Hollywood, niektorí politici, alebo tvorcovia verejnej mienky, tak je to tvrdý boj», povedal kardinál.

Kardinál Dolan, ktorý bol donedávna predsedom Biskupskej konferencie USA, sa takto vyjadril v súvislosti s vlnou noviel zákonov v USA. Najprv v novembri legalizovali štáty Havaj a Illinois „manželstvá“ rovnakých pohlaví“. V pondelok sa budú na Havaji konať prvé „sobáše“ homosexuálov. Uzavieranie týchto partnerstiev je tým uzákonené už v 16 amerických štátoch, ako aj v Dištrikte Columbia.

Kardinál Dolan sa vyjadril aj k štátnej reforme zdravotníctva a k výhradám biskupov. «My nie sme nijakí ľudia zo zapadákova, ktorí za vecou pokrivkávajú», povedal kardinál. Pripomenul, že americkí biskupi už v r. 1990 požadovali «účinnejšiu, širšiu a celoplošnú zdravotnú starostlivosť». Zdôraznil, že biskupská konferencia zámer «Obamacare» v zásade bezpodmienečne podporuje. Avšak rozhodne namieta proti antikoncepcii hradenej zdravotnou poisťovňou, ako aj proti vylúčeniu neregistrovaných prisťahovalcov zo zdravotného systému. –zg-

 

Mexiko: Rekordný počet exorcizmov

 

Mexiko-City, 30.11.2013 (kath.net/jg), 016 535 – Mexiko zaznamenáva rastúci počet exorcizmov. Je za to zrejme zodpovedný satanistický kult, ktorý je v úzkom spojení s drogovou mafiou. Informovala o tom BBC. Od roku 2006 prišlo o život v boji mexických orgánov proti drogovým kartelom až 70 000 ľudí. Medzi nimi bolo veľa nevinných civilistov.

Podľa informácií niektorých kňazov, ktorí sa zaoberajú týmto javom, nie je nezvyčajný iba počet mŕtvych, ale aj brutalita, s akou sú zabíjaní.

„Myslíme si, že za tým všetkým veľkým a organizovaným zlom pôsobí temná sila,“ hovorí Carlos Triana, kňaz a exorcista v Mexiko-City.

Služby exorcistov sú v Mexiku požadované tak často, ako nikdy predtým. Niektorí kňazi už nepriberajú nové prípady, pretože majú veľmi veľa práce. „Väčšinu prípadov možno vyriešiť modlitbou oslobodenia,“ hovorí Francisco Bautista, ďalší exorcista pôsobiaci v hlavnom meste Mexika. „Iba zriedka je niekto úplne posadnutý,“ ako dodáva.

Podľa jeho názoru podstatnú úlohu v tomto vývoji zohráva kult  „svätej smrti“ – po španielsky „Santa muerte“. Jeho prívrženci si uctievajú ženskú postavu, ktorá pozostáva z lebky a svadobných šiat a má kosu. Podľa odhadov tento kult vyznáva až 8 miliónov Mexičanov. Patria k nim mnohí členovia drogových kartelov a týka sa to všetkých úrovní, od veľkých drogových bossov až po malých priekupníkov. Ježiš a Panna Mária im vraj nedávajú, o čo prosia. Od kultovej postavy očakávajú bohatstvo a ochranu pred zatknutím. Ako protislužbu sú ochotní prinášať ľudské obete, ako hovorí kňaz Bautista.

Prvé zmienky o tomto kulte pochádzajú z 18. storočia. Jeho rýchle šírenie  je však až javom súčasnosti. Zvlášť obdobie hospodárskej krízy od r. 1990 vohnalo mnohých ľudí do náručia tohto satanského kultu, spomína Bautista.

Keď prezident Felipe Calderon v r. 2006 vyhlásil vojnu drogovým kartelom v krajine, súčasne vyhlásil vojnu aj kultu „svätej smrti“ a požiadal cirkev o pomoc, hovorí Ernesto Caro. To je kňaz a exorcista v Monterrey, na severe Mexika. Tam sú drogové kartely zvlášť aktívne. V nasledujúcich rokoch našli vojaci pamätné miesta, chrámy a dokonca kostoly „kultu svätej smrti“.  A je dostatok dôkazov aj o ľudských obetiach.

K tomuto vývoju prispelo aj povolenie potratov v roku 2007, o tom je Bautista presvedčený. „Obe veci úzko spolu súvisia. Sme postihovaní démonmi, pretože sme otvorili naše brány smrti,“ povedal doslova pre BBC. –zg-

 

Vatikán: 2015 – Rok rehoľných povolaní

 

Vatikán, 30.11.2013 (kath.net/ KNA) 016 534 – V roku 2015 bude Katolícka cirkev sláviť Rok rehoľných povolaní. Oznámil to pápež František v piatok predstaveným rehoľných spoločenstiev vo Vatikáne. O stredy 27. novembra do piatku 28. novembra sa konalo v Ríme 82. generálne zhromaždenie združenia vyšších rehoľných predstavených. Na audiencii pre 120 členov vyšších rehoľných predstavených pápež zdôraznil veľký význam reholí pre život Katolíckej cirkvi a šírenie viery.

Rehole zhromažďujú „mužov a ženy, ktorí dokážu prebudiť svet,“ ako povedal pápež František, ktorý sám je členom rehole jezuitov. Ich život je prorockou misiou a „najkonkrétnejšou formou“ nasledovania Ježiša: „Boh nás povoláva opustiť naše hniezdo a nechať sa vyslať až na končiny sveta“, povedal pápež. Avšak aj od každého kresťana sa vyžaduje „radikálnosť“ pri uvádzaní viery do života.

„V súčasnosti prekvitajú rehole v tých regiónoch sveta, v ktorých je Cirkev ešte mladá,“ pokračoval František. „To si vyžaduje od reholí mimoriadnu kompetentnosť v medzi-kultúrnom dialógu.“ Pápež predstaveným pripomenul, aby túto kultúrnu mnohorakosť realizovali aj pri zostavovaní vedúceho personálu. Členovia reholí z rôznych kultúrnych kruhov prinášajú so sebou aj rôzne výrazové formy charizmy.

Rehole sa musia vyhýbať každému druhu pokrytectva a klerikalizmu, povedal pápež, ktorý si podľa informácie vatikánskej tlačovej kancelárie vzal na otázky rehoľných predstavených 3 hodiny času. Duchovné vzdelávanie členov reholí je dielom duchovného umenia a nie nejaká policajná práca, ako zdôraznil pápež a povedal: „Cieľom je formovať rehoľníkov, ktorí majú nežné srdce a nie srdce, ktoré skyslo od octu.“

Rehoľná služba podľa jeho slov si vyžaduje bratstvo v rámci spoločenstva. Rozdiely a konflikty treba vydržať. Okrem toho biskupi nemajú považovať rehoľné spoločenstvá proste iba za pomocníkov pri svojom poslaní, ale ako obohatenie diecéz. –zg-

 

 

Poľsko: Najvyšší súd vyhlásil pomazanie chorých za protiprávne

 

Varšava, 29.11.2013 (kath.net/KNA) 016 533 – Bývalý pacient ležiaci v kóme úspešne žaloval proti duchovnému pastierovi na klinike, ktorý mu udelil sviatosť pomazania chorých. Ako informoval denník «Rzeczpospolita»  zo štvrtka, Najvyšší súd hodnotil pomazanie chorých pre tohto ateistu ako porušenie slobody svedomia. Podľa ústavného rozsudku má teraz nižší súd rozhodnúť, či žalobca dostane od kliniky v Štetíne požadované bolestné v sume asi 21 000 eur!

Bývalý pacient Jerzy R. sa podľa súdu až mesiace po prepustení z kliniky dozvedel, že mu katolícky kňaz udelil sviatosť pomazania chorých, v minulosti ľudovo nazývanú „posledné pomazanie“. Nemocnicu obviňuje, že nepreverila, či je kresťan a či si pomazanie chorých želá.

V katolíckom Poľsku je zvyčajnou praxou, že pri nebezpečenstve života personál privolá pacientovi kňaza na pomazanie chorých. U pacientov v bezvedomí si pritom od príbuzných zväčša nepýta povolenie.

Pomazanie rúk a čela chorého čistým olivovým olejom mu podľa katolíckej viery dodáva silu. Pomazanie chorých je jednou zo siedmych sviatostí Cirkvi. –zg-

 

Chorvátsko: Úspech referenda na ochranu klasického manželstva

 

VĎAKA CHORVÁTSKO!

 

Záhreb, 29.11.2013 (kath.net/cz) 016 532 – V máji 2013 sa zhromaždilo v Chorvátsku iba za dva týždne vyše 750 000 podpisov na ochranu klasického manželstva a rodiny. K podpisovej akcii vyzvala široká aliancia rôznych skupín. Táto udalosť vyvolala hlboký dojem a teraz prinútila chorvátsku vládu 1. decembra usporiadať referendum o zavedení ústavného zákona s klasickým pojmom manželstva pozostávajúceho z muža a ženy, ktorým má byť toto manželstvo chránené a právne zabezpečené. Už výsledok podpisovej akcie – (vysoký počet 750 000 podpisov treba posudzovať v pomere k asi 4 miliónom obyvateľstva, vrátane tých bez práva voliť) predstavuje veľký úder pre homosexuálne zväzy a ideológie „gender“, ktoré chcú toto klasické chápanie manželstva spochybniť či celkom zrušiť.

Ľavicová vláda pozostávajúca zo Sociálnodemokratickej strany (priameho nástupcu komunistov) a jej malej koaličnej Liberálnej strany, sa masívne pokúšali ovplyvniť ľudí proti tomuto referendu a priviesť obyvateľstvo k jeho odmietnutiu. Minulý týždeň sa k tomu konalo veľké zhromaždenie na hlavnom námestí v Záhrebe, Námestí Bana Jelačiča. Pri mrazivých teplotách prišlo asi 3000 prívržencov vlády, aby si vypočulo rockový koncert a rôznych agitátorov. Väčšina rečníkov však zrejme patrila skutočne ku starej garde komunistov a už pre svoj vek sotva mohli zastupovať mladé Chorvátsko budúcnosti.

Mediálna pozornosť v tejto súvislosti sa sústredila len pred niekoľkými dňami na prípad najmä známeho duchovného pastiera študentov na  Univerzite v Záhrebe, pátra Damira Stojiča. Ten je známy spoluprácou s platformou za rodinu, svojimi obľúbenými kázňami na tému manželstva a rodiny a zasadzovaním sa za „teológiu tela“ pápeža Jána Pavla II. Práve preto stále stojí v centre útokov zo strany vedúcich intelektuálov a politikov ľavice. Len nedávno ho dokonca jeho bezprostrední predstavení vyzvali, aby o týchto témach už nehovoril a nekázal. Ako sa páter Stojič dozvedel, táto intervencia prišla priamo z úradu chorvátskeho premiéra. Chorvátsky denník „Večernji list“, o tom podal správu 26. novembra.

Platforma ľavicových intelektuálov dokonca porovnávala hodnoty v myslení iniciátorov referenda s prevažujúcim fašistickým myslením v Nemecku v období po roku 1930.

Napriek všetkému úsiliu iniciatívu podkopať a poškodiť, sa ukázal úspech ľudového hlasovania a tým zakotvenie klasického pojmu manželstva do chorvátskej ústavy. Skoro 65 percent zúčastnených voličov podporilo návrh, aby bola v chorvátskej ústave zakotvená definícia manželstva ako zväzku muža a ženy. Opačný názor vyjadrilo necelých 35 percent hlasujúcich. Výsledok hlasovania je záväzný bez ohľadu na počet zúčastnených voličov.

Toto sa ukazuje ako smerodajné pre Európsku úniu a ďalšie európske krajiny. –zg-

 

Bizarné tézy Mexičanky Lucrécie Rego de Planas
Mexiko City, 29.11.2013 (kath.net/jg) 016 531 – Už niekoľko týždňov šíria kritici pápeža Františka otvorený list Mexičanky Lucrécie Rego de Planas. Tá obviňuje pápeža, že skutkami a slovami porušuje náuku Cirkvi. Uvádza celý rad príkladov, ktorými chce svoje tvrdenia podložiť. Hovorí, že je „šokovaná“ a pápežovi píše: „Želám si, aby si mi povedal, čo mám robiť“.

Lucrecia Rego de Planas je podľa vlastných slov vydatá a matka 9 detí. Prednáša na univerzite matematiku. Bola riaditeľkou španielskeho vydania katolíckej spravodajskej stránky Catholic.net. V tejto funkcii sa vtedy viackrát stretla s kardinálom Bergogliom na zasadnutiach, zhromaždeniach a konferenciách cirkvi v Južnej Amerike.

Bola členkou Regnum Christi, apoštolského hnutia úzko spojeného s Kristovými legionármi, no pre jej neoblomnosť ju už dávnejšie zbavili všetkých funkcií. Podľa správy National Catholic Register patrila k menšine v rámci Regnum Christi, ktorá ešte v r. 2011 hájila vtedy už zomrelého zakladateľa Kristových legionárov, Marciala Maciela Degollada. V blogu na Catholic.net naznačila, že existuje dôkazový materiál, ktorý by mohol spochybniť odsúdenie Maciela Benediktom XVI., konkrétne údaje však neuviedla. … Keďže Benedikt XVI. a iní predstavitelia Vatikánu oceňovali zápal a hlbokú vieru Kristových legionárov, boli podľa nej iba dve možnosti: „alebo Ježiš klame, alebo sa v prípade Maciela ešte všetko neobjasnilo“. Kristovi legionári ani Regnum Christi Macielovu vinu nepopierajú. „Názory Rego de Planas sa nekryjú s našimi,“ povedal hovorca Kristových legionárov podľa National Catholic Register.

V liste Rego de Planas obviňuje pápeža, že miluje byť všetkými milovaný. Preto sa svojim partnerom prispôsobuje a zastáva podľa toho raz náuku Cirkvi – raz jej kritiku. Píše, že chce byť pápežovi verná, ale súčasne to nemôže, pretože pápež sa koná v rozpore s vierou. Argumentovať proti nej sa sťažuje tým, že neuvádza nijaké zdroje.

Napísala aj, že František si „verejne robil posmech zo skupiny veriacich“, ktorí sa za neho modlili ružence, tým, že ich nazval „tí, čo počítajú modlitby“. Tu cituje Rego de Planas zjavne z uverejneného a pápežom neautorizovaného zápisu zo stretnutia pápeža s členmi predstavenstva Juhoamerickej a karibskej konferencie rehoľníkov (CLAR). Pápež tam hovorí o nebezpečenstve pelagianizmu a uvádza ako príklad skupinu, ktorá sa za neho pomodlila 3525 ružencov. Prijal to „s rešpektom“, ale divil sa nad tým „počítaním“. „Bolo by mi stačilo, keby sa jednoducho za mňa modlili,“ ako povedal František podľa zápisu. Kto sa tým konkrétne myslí, z toho však nevyplýva. Výklad Rego de Planas, že pápežovi sa nepáčia tí, čo sa za neho modlia ruženec, sa z toho vyvodiť nedá. František naproti tomu sám viackrát vyzýval modliť sa ruženec a na konci Roka viery dal rozdať ružence.

Pápež aj „zarmútil“ ochrancov života tým, že ich nazval „tvrdo na niečo zameranými a posadnutými“ – tak znie ďalšia výčitka. Tento bod očividne vychádza z interview, ktoré poskytol František jezuitskému časopisu Civilta Cattolica. Tu hovorí o tom, že Cirkev sa nemôže zaoberať iba potratom,  homosexuálnymi „manželstvami“ a antikoncepciou. Cirkev „nemá tým byť posadnutá“ a bez rozlišovania „nanucovať množstvo náuk“. Tieto aj inými kritizované vety padli v súvislosti s misiami. Celá veta znie: „Misionárska pastorácia nie je posadnutá tým, že bez rozlišovania nanucuje množstvo náuk“. Pri misionárskom pôsobení naozaj nemá zmysel tých, ktorých chceme získať, okamžite konfrontovať so všetkými príkazmi a zákazmi.

Povedal, že Cirkev sa ešte nikdy nemala tak dobre ako dnes, kritizovala ďalej Rego de Planas pápeža. „Vzhľadom na rozvody, potraty, používanie hormonálnej antikoncepcie v katolíckych rodinách, liturgické a iné nešváry v Cirkvi nemožno predsa vysloviť takého tvrdenie,“ pokračovala Mexičanka. Ani táto výpoveď nie je jednoznačne doložená. Údajne bola vyslovená pri stretnutí pápeža s duchovnými Rímskej diecézy. Toto stretnutie sa konalo za zatvorenými dverami. Výpoveď napriek tomu prenikla von. Zostáva otvorené, čo František doslova povedal a v akom kontexte. V tejto súvislosti prináša Rego de Planas ďalší argument. Píše: „Keď vzdelanie a vlády sú v rukách slobodomurárov a svetové hospodárstvo v rukách sionizmu – je toto čas, keď sa Cirkvi nedarilo nikdy tak dobre ako teraz?“ To nie sú nijaké vecné argumenty, ale nedokázané sprisahanecké teórie.

Pápež rozprával o istej žene, ktorá po rozvode a potrate žije s novým mužom a teraz je spokojná: „Keď si hovoril o žene, ktorá po rozvode a potrate žije v konkubináte, povedal si: Teraz žije v pokoji. Pýtam sa: Ako môže žena, ktorá sa vedome vzdialila od Božej milosti, žiť v pokoji?“, píše Rego de Planas. „O čo sa mám teda opierať, o Učiteľský úrad Cirkvi všetkých čias, alebo o tieto novoty? Musím oddnes, aby som bola verná pápežovi, tvrdiť, že človek môže nájsť pokoj aj pri živote v hriechu? To je odklon od náuky Cirkvi od Petra až po Benedikta XVI.“ Potom ešte pápež vraj položil otázku, ako sa má správať spovedník, hoci musí vedieť, že mnohí kňazi by dali radu, aby táto žena zostala u muža, ktorý nie je jej manžel. Prečo sa tu pápež jasne nevyjadril, chcela by vedieť.

Aj tento prípad sa nachádza v interview s Civilta Cattolica. Pápež František hovorí o veľkej a ťažkej úlohe spovedníka, ktorý musí pristupovať ku každému človeku individuálne a často stojí pred zložitou situáciou. Príkladom  toho je žena, o ktorej píše Rego de Planas. Pápež František však nepovedal, že tá žena žije v pokoji. Naopak hovoril, že ten potrat ju veľmi ťaží a že ho skutočne ľutuje. Súčasne je očividne so svojím novým vzťahom spokojná. Tým však František nehovorí, že tento vzťah schvaľuje. Iba predstavuje subjektívne pocity tej ženy.

Otvorený list Lucrecie Rego de Planas používajú aj prívrženci „Varovania“, aby Františka – v zmysle posolstiev írskej podnikateľky – prezentovali ako „falošného pápeža“. Spojenie medzi „proroctvami Varovania“ a Lucreciou Rego de Planas podľa nášho vedomia neexistuje. –zg-

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *

Sv. Michal archanjel, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen.

 

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom.  Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote.  Skrze nášho Pána Ježiša Krista, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov. Amen.  Svätý archanjel Rafael oroduj za nás! (Rímsky misál)

 

Modlitba za Svätého Otca

Pane, prameň všetkého dobra a všetkej pravdy, daj nášmu pastierovi Františkovi ducha múdrosti a rozumu, sily a pravého rozlišovania. On verne vedie stádo, ktoré si mu zveril, a preto ako nástupca sv. Petra nech buduje tvoju Cirkev ako sviatosť jednoty pre celé ľudské pokolenie. Nech ho Pán chráni, nech mu dá život, nech ho požehnáva na tejto zemi a nech ho nevydá do rúk jeho nepriateľov.       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *