23. nedeľa cez rok C

Išli s ním veľké zástupy. Tu sa obrátil a povedal im: […] Ak niekto z vás chce stavať vežu, či si najprv nesadne a neprepočíta náklad, či má na jej dokončenie?
[…] Alebo keď sa kráľ chystá do boja s iným kráľom, či si najprv nesadne a neporozmýšľa, či sa môže s desiatimi tisícami postaviť proti tomu, ktorý ide proti nemu s dvadsiatimi tisícami? […] Tak ani jeden z vás, ak sa nezriekne všetkého, čo má, nemôže byť mojím učeníkom.
Viď Lk 14,25-33

 

S Ježišom idú veľké zástupy. On miesto toho, aby sa radoval z veľkého počtu nasledovníkov, vyzýva ich, nech si „sadnú a prepočítajú“, či majú na to, aby boli jeho učeníkmi. K akým výsledkom ich výpočty asi dospejú? A k akým výsledkom ich vedie Ježiš?
Medzi podnikateľmi, ktorí chcú stavať vežu, sa určite nájde niekto, kto pri prepočítavaní nákladov z radosťou zistí, že má na jej dokončenie. Môže sa s chuťou pustiť do práce a položiť základ, lebo ju bude môcť dostavať. Aj medzi kráľmi, ktorí sa chystajú do boja s inými kráľmi, sa určite nájdu takí, ktorí dobre vedia, že ich vojsko má jasnú prevahu, a preto si môžu dovoliť pustiť sa do boja. Ako je tomu so zástupmi, ktoré idú s Ježišom? Nájde sa niekto, kto pri „prepočítavaní“ zistí, že má na úspešné dokončenie cesty, na ktorú sa vydal?
Ježiš je dobrý učiteľ. Ten, kto ho počúva naozaj pozorne, nemôže sa pri počítaní pomýliť. Príklad o staviteľovi veže ešte pripúšťa rôzne výsledky. Pri prvom „výpočte“ sa zástupom môže zdať, že majú v pohode na to, aby mohli byť Ježišovým učeníkmi. Príklad o kráľovi je však už trochu iný. Nehovorí o kráľovi, ktorý ešte nevie, koľko má vojakov, takže by sa mu mohlo stať, že pri počítaní zistí svoju prevahu a pustí sa do boja. Príklad predstavuje kráľa, ktorý veľmi dobre vie, že má iba desať tisíc vojakov a rozmýšľa, či sa môže s desiatimi tisícami postaviť proti tomu, ktorý ide proti nemu s dvadsiatimi tisícami. Existuje kráľ, ktorý by si trúfol vziať na seba také riziko? Práve tu sa dostávame k správnemu riešeniu „výpočtov“, ktoré dal zástupom za úlohu Ježiš. Tým správnym výsledkom je nula! Všetci, ktorí prichádzajú k Ježišovi, majú jasne pochopiť, že nikto z nich nemá dostatok síl ani schopností na to, aby dal Kristovi prednosť pred svojím otcom, matkou, ženou, deťmi, bratmi, sestrami, ba aj pred svojím životom. Kto si myslí, že to sám hravo zvláda, nemá ešte ani potuchy, čo znamená niesť svoj kríž. Ak by predsa len ešte niekto pri svojich „výpočtoch“ dospel k výsledku, ktorý sa nerovná nule, Ježiš mu poradí, ako ho vynulovať: „Ani jeden z vás, ak sa nezriekne všetkého, čo má, nemôže byť mojím učeníkom.“ Učeník sa má zrieknuť úplne všetkého!
Čo teda chce Ježiš dosiahnuť? Aby sa zástupy na mieste otočili a vrátili domov, pretože nemajú na to, aby išli s ním? Vôbec nie! Naopak. On chce, aby išli s ním, ale nie na vlastnú päsť. Chce, aby mu odovzdali úplne všetko, a aby úplne všetko očakávali iba od neho. Podobne ako Šimon Peter: „Pane, som človek hriešny… Rozkáž, aby som prišiel k tebe…“ (porov. Lk 5,8; Mt 14,28).

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna
FSP

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *