22. nedeľa cez rok C

Ak ťa niekto pozve na svadbu, nesadaj si na prvé miesto… sadni si na posledné miesto.

Viď Lk 14,1.7-14

 

Koľkokrát v živote dostaneme pozvanie na svadbu? Možno trikrát, päťkrát, desaťkrát…? Určite nechodíme na svadbu každý mesiac a už vôbec nie každý týždeň. Prečo teda práve podobenstvo o pozvaní na svadbu? Nemohol Ježiš vybrať nejakú bežnejšiu situáciu zo života, ak nám chcel vysvetliť, že si nemáme sadať na prvé miesto? A vôbec, prečo tak veľmi záleží na tom, kam sa posadíme? Azda nie sú v živote dôležitejšie veci než nejaký podivný zasadací poriadok? Ak je Ježiš inokedy tak náročný, a ak vždy kladie dôraz na ľudské srdce a nie na vonkajšie prejavy, ako je možné, že mu teraz k identifikácii pokory a pýchy stačí výber miesta na sedenie?
Ak máme na mysli pozvania na svadbu, ktoré dostaneme raz za čas od príbuzných či priateľov, a ak si predstavujeme iba zasadací poriadok na týchto hostinách, tak môžeme pokojne mávnuť rukou, pretože zásady spoločenského správania v podobných situáciách už máme určite dávno zvládnuté.
Dostali sme však ešte jedno pozvanie – pozvanie na trochu inú svadbu. Ženíchom na tejto svadbe je sám Kristus (porov. Lk 5, 34; Mt 25,6) a náš výber miesta rozhoduje o tom, nakoľko budeme blízko samému Ženíchovi. On sám nám radí sadnúť si na posledné miesto. Nie však preto, aby nás udržoval v napätom čakaní na vytúženú výzvu: „Priateľu, postúp vyššie!“ Radí nám sadnúť si na posledné miesto, lebo práve toto miesto svojím príchodom na svet zaujal on. Z tohto miesta nás nazýva priateľmi (porov. Jn 15,15). Sedieť na poslednom mieste teda znamená sedieť pri jeho nohách, priamo pri ňom.
„Ak ťa niekto pozve na svadbu…“ teda nie je hypotetická situácia, ku ktorej dochádza len párkrát v živote pri významných rodinných udalostiach. Situácia „ak ťa niekto pozve na svadbu“ je náš aktuálny stav. Posledné miesto nie je nenápadná, nevýhodná či nudná pozícia pri slávnostnom stole. Posledné miesto je životný štýl, ktorý sa podobá tomu Kristovmu.

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna
FSP

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *