18. nedeľa cez rok C

Ktosi zo zástupu mu povedal:
„Učiteľ, povedz môjmu bratovi, aby sa so mnou podelil o dedičstvo.“
Viď Lk 12,13-21

 

„ Ktosi zo zástupu mu povedal…“ a jednou jedinou otázkou sa dopustil hneď troch omylov. Štvrtý síce nevyslovil, ale Ježiš ho „prekukol“.

1. omyl: „Učiteľ, povedz môjmu bratovi…“ Je veľkým omylom chcieť, aby Učiteľ poučoval tých druhých, a nie mňa. Tohoto omylu sa dopúšťam vždy, keď si myslím, ž e Božie Slovo je pre tých druhých, ktorí… „nežijú tak statočne ako ja“. Správna alternatíva je: „Učiteľ, povedz mne…“

2. omyl: „…aby sa so mnou podelil o dedičstvo“ . Dedičstvo je to, čo spája synov s otcom i medzi sebou navzájom, a nie to, čo ich rozdeľuje. To platí pre všetky dobrá (hmotné i duchovné), lebo vlastne všetko sme dostali od Otca. Ak ma to, čo vlastním, a to, čo dokážem, od druhých vzďaľuje, už to nie je „dedičstvo“, ale neprávom uchvátená korisť, „lup“.

3. omyl: „Kto ma ustanovil za sudcu alebo rozdeľovača medzi vami?“ Človek zamieňa Boha s diablom a z diabla si urobil svojho boha. Slovo „diabol“ totiž pochádza z gréckeho „diaballos“, čo znamená, „ten, ktorý rozbíja, triešti, rozdeľuje“ – teda rozdeľovač. Boh, ktorý rozdeľuje, nie je pravým bohom. Pravý Boh spája.

4. omyl: „Duša, máš veľké zásoby na mnohé roky.“ – Duša, ktorá je nehmotná a nesmrteľná, si nemôž e zhromaždiť zásoby hmotných a pominuteľných vecí. Môž e sa „zásobiť“ len tým, čo človek rozdá.
„Čo budem robiť?“ – Správna otázka. Tu totiž človek rozhoduje o svojej večnosti. O večnej radosti sa nerozhoduje niekde v duchovnej alebo filozofickej sfére, ale na veľmi konkrétnej úrovni: „Čo budem robiť s tým, čo mám a s tým čo dokážem?“ (Žiaľ, boháč z podobenstva na správnu otázku nenašiel správnu odpoveď.)

 

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna FSP
www.paulinky.cz

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *