19. nedeľa cez rok C

Neboj sa, maličké stádo, lebo vášmu Otcovi sa zapáčilo dať vám kráľovstvo.
Lk 12,32-48

 

Vášmu Otcovi sa zapáčilo dať vám kráľovstvo. – Boh vždy predstihuje a presahuje tie najodvážnejšie ľudské ambície a tie najväčšie ľudské túžby. Nechce nám dať iba odmenu, podiel, kúsok z niečoho… Pripravil nám viac – kráľovstvo. Ale k tomu, aby sme ho mohli prijať, treba dať viac.

Ježiš svojim učeníkom povedal: „Nenoste mešec“ (Lk 10,4). Tu vysvetľuje, čo je viac: Robte si mešce… Je oveľa náročnejšie „robiť si mešec“ rozdávaním, než zhŕňať do hotového mešca, čo sa kde pritrafí.

Buďte podobní ľuďom, ktorí očakávajú… „Podobní“ neznamená „takí istí“. Od nás sa očakáva viac, pretože nás očakáva viac. Sluhovia čakajúci na svojho pána dostanú svoju odmenu. Ich pán sa opáše, posadí ich k stolu a bude ich obsluhovať. Náš Pán nám pripravil niečo viac: Vystrojí svadbu a on sám bude našou odmenou, radosťou, Ženíchom. Keď sa už obyčajným sluhom vyplatí čakať na pánov návrat zo svadby, o čo viac má zmysel čakať na samotného Ženícha!

Keby hospodár vedel, v ktorú hodinu príde zlodej… Keď sa obyčajnému hospodárovi vyplatí mať sa na pozore pred zlým zlodejom, o čo viac má zmysel pozorne vyzerať dobrého Pána.

Pane, toto … hovoríš iba nám, alebo všetkým? Peter by chcel, aby Ježiš vymedzil „počet poslucháčov a minimálny počet bodov“. Ježiš však nestanovuje minimum, ale maximum: Každý, kto je verný a múdry…? Existuje niekto, kto nechce patriť medzi verných a múdrych?

 

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna FSP
www.paulinky.cz

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *