11. nedeľa cez rok A

Keď Ježiš videl zástupy, zľutoval sa nad nimi, lebo boli zmorené a sklesnuté ako ovce bez pastiera.
Vtedy povedal svojim učeníkom: „Žatva je veľká, ale robotníkov málo. Preto proste Pána žatvy, aby poslal robotníkov na svoju žatvu.“
Mt 9,36 – 10,8

V prvom čítaní počúvame, ako Mojžiš, vystupuje na vrch, kam ho volá Boh, aby mu zveril posolstvo pre vyvolený národ putujúci z Egypta. Mojžiš musel vystúpiť na horu, aby odtiaľ, z Božej blízkosti, videl skutočnosti z novej perspektívy – nie z tej ľudskej, ale z perspektívy Božej. On ako prvý má v dejinách Izraela vidieť a rozpoznať nie sled nepríjemností a ťažkostí, ale pôsobenie Boha, ktorý nesie svoj národ na orlích krídlach a vedie ho k sebe (porov. Ex 19,2-6a), Takto sa má naučiť vnímať dejiny Izraela a tomuto novému pohľadu má naučiť aj celý svoj národ.
V evanjeliu pozorujeme Ježiša, ktorý jediný vidí všetky veci z Božej perspektívy, ako zostupuje dolu do ľudskej biedy, medzi zástupy zmorené a sklesnuté ako ovce bez pastiera, aby ich učil Božiemu pohľadu na veci. Boží Syn vidí každý neduh a každú chorobu, ale jeho pohľad na človeka a dejiny nie je pohľadom pochmúrnym a negativistickým. Naopak. Ježiš vidí v ľudských dejinách a v ľudských životoch úžasný prísľub – veľkú žatvu, ktorá očakáva robotníkov! Aký odlišný je Ježišov pohľad od toho nášho! Aj my vidíme neduhy a choroby, ale nanajvýš pohoršene zalomíme rukami miesto toho, aby sme ich zopäli v modlitbe k Pánovi žatvy, a pritom si ochotne vysúkali rukávy. Môže sa predsa stať, že ako robotníkov pošle práve nás.
Modlitba k Pánovi žatvy nie je (iba) o tom, aby konečne poslal dostatok šikovných (a pekných) chlapcov do vyprázdňujúcich sa seminárov, ale o tom, aby nás všetkých naučil vidieť v našich životoch jeho žatvu. Nie svoju žatvu, kde si podľa možností nažneme čo najviac a budeme si môcť povedať: „Duša, máš veľké zásoby na mnohé roky. Odpočívaj, jedz, pi a veselo hoduj!“ (viď Lk 12,19), ale jeho žatvu, kde my sami sme plnými klasmi, ktoré nesú hojnú úrodu, lebo sa nebáli odumrieť sebe a svojim predstavám (porov. Jn 12,24).

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna
FSP

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *