12. nedeľa cez rok A

Nebojte sa… nič nie je skryté, čo by sa neodhalilo, a nič utajené, čo by sa neprezvedelo.
(…)
Vy máte aj všetky vlasy na hlave spočítané. Nebojte sa teda…
Mt 10,26-33

Niet divu, že Ježiš má pomerne málo nasledovníkov. A aj my, ktorí ho nasledujeme, občas poriadne premýšľame, či sa oplatí vyznať ho pred ľuďmi, alebo by sa viac hodilo zaprieť ho. Niet sa čo diviť. Veď aké „nelogické“ odpovede dáva na naše strachy a obavy?

Nebojte sa… nič nie je skryté, čo by sa neodhalilo, a nič utajené, čo by sa neprezvedelo. – O čom nás to chce presvedčiť? Veď my sa predsa úporne usilujeme o pravý opak. Spoľahlivé skartovacie mašinky, spoľahlivé programíky na čistenie pamäťových médií, spoľahlivé šifrovanie hesiel, spoľahlivá „privacy policy“, atď… až po spoľahlivo neznámeho spovedníka v spoľahlivo tmavej spovednici („Aby si náhodou niečo o mne nepomyslel!“).

Nebojte sa tých, čo zabíjajú telo… – O čo radšej by sme počuli: „Už sa nemusíte báť choroby ani staroby, lebo existujú spoľahlivé preventívne prehliadky, estetické chirurgické zákroky, omladzovacie kozmetické programy…“ No Ježiš miesto toho, aby utíšil naše obavy o telo, ešte pridáva i obavy o dušu: Skôr sa bojte toho, ktorý môže i dušu i telo zahubiť v pekle. Pozor, nekáže nestarať sa o telo a všímať si iba dušu! Zdôrazňuje, že sa treba chrániť všetkého, čo ubližuje nielen duši, ale i telu, ktoré je určené na vzkriesenie.
Nebojte sa… ani vrabec nepadne bez vedomia vášho Otca. – Ani toto uistenie nám nevyznieva zvlášť nádejne. Radšej by sme počuli iba tú prvú časť: „Nebojte sa, nič sa vám nestane.“ No Ježiš nesľubuje jednoduchý život bez nebezpečenstiev a ťažkostí. Zaručuje však, že náš nebeský Otec o všetkom vie, a to nám má stačiť. Zvláštna záruka. Nepochopiteľná pre toho, kto vidí v Bohu obávaného kontrolóra cestovných lístkov na životnej ceste. Jasná a spoľahlivá pre toho, kto v ňom vidí milujúceho Otca.

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna
FSP

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *