Slávnosť sv. Petra a Pavla

Ja mám vyliať svoju krv na obetu, nastáva čas môjho odchodu. Dobrý boj som bojoval, beh som dokončil, vieru som zachoval. Už mám pripravený veniec spravodlivosti, ktorý mi v onen deň dá Pán, spravodlivý sudca; a nielen mne, ale aj všetkým, čo milujú jeho príchod.
2 Tim 4,6-8.17-18

„Vyliať svoju krv na obetu…“ – Takéto slová asi v bežnom jazyku veľmi nepoužívame. Síce o prelievaní krvi v rôznych častiach sveta, žiaľ, vieme dosť z televízie, z novín, či z internetu a tiež je nám jasné, čo znamená „obeta“. A predsa, „vyliať svoju krv na obetu“ znie ako riadok vystrihnutý z veľkej a ťažkej liturgickej knihy. A tam by sme ho asi najradšej aj nechali. Dokážeme si predstaviť, že svoju krv vylievali na obetu kresťania prvých storočí. Ešte zvládneme pochopiť, čo znamenalo „vylievať krv na obetu“ pre tých, ktorí trpeli pre Krista pod ťažkou rukou nedávnych režimov. Ale že by to malo niečo znamenať aj pre tých, ktorí sa v plnej sile právom tešia z toho, čo majú v živote radi? Autor Druhého listu Timotejovi (pravdepodobne sv. Pavol) píše tieto slová krátko pred svojím odchodom z tohto sveta (pred svojou mučeníckou smrťou), a vzhľadom k tomu máme ešte silnejšiu tendenciu odsunúť jeho posolstvo na niekedy do budúcnosti (podľa možnosti čo najviac vzdialenej).
Avšak pre tých, ktorí uverili v Krista nemôže obeta zostať iba liturgickým úkonom, ktorý sa odohráva kdesi v prednej časti kostola, kam zo zadných lavíc ťažko dovidieť. Ak ju vnímajú iba takto, „žijú ako nepriatelia Kristovho kríža“ (porov. Flp 3,18).
Tí, čo milujú Pánov príchod, sú pozvaní prinášať celý svoj život ako „živú, svätú, Bohu milú obetu, ako svoju duchovnú bohoslužbu“ (porov. Rim 12,1). Preto svoju krv vylievajú na Pánovi milú obetu nielen tí, ktorí za vernosť jeho evanjeliu zomierajú v prenasledovaniach, ale i tí, ktorí predkladajú Bohu každý jeden deň svojho života – s radosťami i so všednosťou a únavou. Ich krv síce nie je vyliata, ale každá kvapka, ktorá prúdi v ich žilách, slúži k Božej oslave.

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna
FSP

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *