Film „2012“

Skrytý symbolický význam filmu „2012”

Katastrofický film „2012” má za tému takmer úplné zničenie planéty Zeme, tak ako ho predpovedali starí Mayovia pred tisíckami rokov. Okrem ohromných explózií a pôsobivých špeciálnych efektov, ktoré vypĺňajú  jeho podstatnú časť, film „2012” v náznakoch a symboloch prezentuje plány svetovej elity  pre Nový svet a blížiaci sa Vek Vodnára.

rok 1

Varovanie: Nasledujúce riadky vopred prezrádzajú dôležité momenty filmu

Film 2012 režiséra Rolanda Emmericha, ktorý vyšiel v roku 2009, buduje na obavách a panike, ktoré vyvolal ošiaľ okolo medializovaných proroctiev starých Mayov, podľa ktorých zahynieme v roku 2012. Apokalyptický scenár filmu živo a detailne vykresľuje tie najhoršie obavy ľudí z roka 2012: zničenie všetkého a smrť každého … teda, skoro každého. Kým značnú časť tohto dvaapolhodinového filmu tvorí počítačom animované ničenie, nájdeme v ňom aj mnohé biblické, mytologické a historické narážky, ktoré dávajú celému príbehu hlbší základný zmysel. Spôsob, akým je v ňom uvedená kríza spracovaná, okrem toho umožňuje divákovi pochopiť jeden špeciálny odkaz filmu, ktorý sa dá sformulovať asi takto: „Ak sa niečo stane, bohatí a mocní prežijú, a vy sráči zahyniete.“

V článku s názvom ‘Contagion’ or How Disaster Movies “Educate” the Masses (‘Nákaza’alebo Ako katastrofické filmy „vzdelávajú“ masy; pozn. prekl.) sme sa zaoberali otázkou, do akej miery možno pri katastrofických filmoch hovoriť o dôležitom prostriedku vzdelávania, ktoré prezentujú a ponúkajú špecificky „politické reakcie“ na závažné krízy. Politická reakcia na megakataklyzmu, ktorá Zemi hrozí, je vo filme 2012 dosť znepokojujúca: svetová elita sa o skutočnostiach spojených s rokom 2012 dozvie o niekoľko rokov skôr, tajne plánuje svoju vlastnú záchranu (zatiaľ čo zvyšok sveta drží v nevedomosti) a necháva svet na pospas jeho osudu tým, že si vytvorí nový svet, ktorý bude obývať len elita. No niekoľkým „obyčajným“ ľuďom sa predsa len podarí preniknúť na ich lode. Ich prežitie, spolu s bohatými a mocnými má takto znamenať šťastný koniec filmu.

Nedá sa však povedať, že som sa cítil šťastne, keď som si 2012 prvýkrát pozrel. Vyhodiť pár dolárov v podstate len za to, aby som si pozrel film, ktorý predpovedá smrť moju ako aj všetkých, ktorých poznám, zatiaľ čo bohatí a vplyvní nasadnú na obrovské lode, aby založili nový svet len pre seba – to je tak trochu urážlivé.

Predpovedá 2012 presne, čo sa stane 23. decembra 2012? Zrejme (apoň dúfam, že) nie, ale na druhej strane som presvedčený, že využíva taktiku hrôzy, aby tak špecifickým spôsobom poukázal ľuďom na plány bohatých a mocných pre zriadenie Nového sveta a pre blížiaci sa Vek Vodnára. Pozrime sa teraz na tie najsymbolickejšie scény z filmu.

Prípravy

Film 2012 sa odohráva v roku 2009 a na jeho začiatku stojí kozmický úkaz, ktorý spustí kataklyzmu: konštelácia planét.

rok 2
Konštelácia vesmírnych telies zapríčiní sériu udalostí, ktoré vedú k zničeniu Zeme. Z hľadiska ezoteriky predstavuje konštelácia astrálnych tiel úsvit novej éry – čo podaktorí môžu nazývať Vekom Vodnára.

Pár vedcov na Zemi zistí, že ohromné slnečné erupcie sú príčinou stúpajúcej teploty Zemského jarda. Adrian Helmsley, americký geológ, si uvedomí, že koniec sveta sa nezadržateľne blíži. Ponáhľa sa do Washingtonu D.C. informovať najvyšších predstaviteľov moci, že treba urýchlene konať. Vyjde však na povrch, že vládnuca svetová elita si je nielen že veľmi dobre vedomá blížiacej sa katastrofy, ale že dokonca roky tajne pracovala na záchrannom pláne. Elita podnikne kroky na záchranu života tých, ktorí sa považujú za „hodných“ a zhromažďuje najdôležitejšie produkty Zeme na transport do nového sveta.

rok 3
V tejto scéne je Mona Lisa v Louvri falzifikát. Skutočný portrét prenesú do „postapokalyptického“ sveta.

Jediní, ktorí vedia o záchrannom pláne pre rok 2012 sú najmocnejší ľudia planéty. Lístky sa predali aj súkromným osobám. Za akú cenu? Jednu miliardu eur … na osobu. Inými slovami, pre bežného človeka nejestvuje šanca na prežitie. A to je celá časť plánu.

Zatiaľ sú, ako to už býva zvykom, ostatní ľudia vykreslení ako hromada idiotov náchylných k panike a násiliu.

rok 4
Ako vo väčšine katastrofických filmov, aj tu vystupujú masy ľudí ako „zmätená črieda“, ktorú nie je možné civilizovať. Zatiaľ čo elita chystá tajný únik pred kataklyzmou, vidíme masy, ako demonštrujú a búria sa počas Summitu G8. Pri pohľade na to, ako ľudia konajú v časoch krízy, môže sa natískať myšlienka: možnože elita koná správne, keď pred masami ľudí zatajuje pravdu…

Táto hromadná konšpirácia proti verejnosti však neostane tajomstvom dlho. Niektoré z popredných osobností odhalia strašnú pravdu a pokúšajú sa verejnosť varovať, sú však rýchlo umlčané.

rok 5
Keď sa riaditeľ Louvru dozvedel o plánoch „tých hore“, zvolal tlačovú konferenciu s cieľom odhaliť pravdu pre celý svet. Následne zomiera počas „záhadnej“ automobilovej nehody, tesne pred tým, ako mal prehovoriť.

S uvedenou automobilovou „nehodou“, pri ktorej riaditeľ tohto francúzskeho múzea prišiel o život, je spojený niekoľko zaujímavostí. Tak napríklad je vo filme jasne povedané, že táto nehoda sa stala v tuneli Pont d’Alma … v tom istom tuneli, kde pri nezvyčajnej automobilovej nehode prišla o života princezná Diana. Vo svojom článku Princess Diana’s Death and Memorial: The Occult Meaning (Smrť princeznej Diany a pamätník: skrytý význam; pozn. prekl.) som vysvetlil symbolický význam tunelu Pont d’Alma a poukázal som na to, že smrť Lady Di niesla všetky príznaky rituálnej obete. To, že riaditeľ Louvru nájde smrť na presne tom istom mieste možno chápať ako spôsob, ktorým film chce povedať, že aj jeho smrť bola rituálna obeť vykonaná vrstvou bohatých a mocných. Dá sa na to pozrieť aj tak, že 2012 akoby nepriamo hovoril: „Ak smrť riaditeľa Louvru v tuneli Pont d’Alma bola vražda zamaskovaná ako nehoda, čo si myslíte, že sa asi stalo s Lady Di?“

Neskôr sa ukáže, že riaditeľ Louvru nie je jediným „bonzákom“, ktorý „záhadne“ príde o život. Aj mnohí iní ľudia, ktorým išlo o dobro spoločnosti, zomrú za zvláštnych okolností počas tajných príprav elity.

ro 1
Zástupca konšpiračných teórií venuje celú nástenku novinovým ústrižkom o ľuďoch zabitých elitou.

Všetky rozhodnutia elity prebiehajú v tajnosti a na izolovaných stretnutiach a podieľajú sa na nich len tí najmocnejší ľudia sveta.

ro 2
Medzitým je spoločnosť tak nepokojná, že Olympijské hry v Londýne musia odložiť. Žeby 2012 predvídal budúce udalosti?

Kým sa toto všetko deje, je čínska vláda poverená vybudovaním gigantických člnov nazvaných „Archy“, ktoré by elite umožnili prežiť rok 2012.

 Zbohom, Atlantída

Hrdinom filmu je Jacksom Curtis, bežný rozvedený otec, ktorý odhalí pravdu a usiluje sa nalodiť na jednu z Árch, aby prežil rok 2012.

ro 3
Jackson Curtis a jeho deti sa od Armády Spojených štátov dozvedia, že musia opustiť národný park. Armáda im však nepovie dôvod, pretože verejnosť sa nesmie dozvedieť o blížiacej sa katastrofe.

Jackson Curtis je nie veľmi úspešným autorom knihy s názvom Zbohom, Atlantída, ktorý má vo filme veľmi symbolický význam. Atlantída je meno bájneho kontinentu, ktorý zanikol vo vlnách masívnej potopy pred niekoľkými tisícročiami. Podľa legendy vysoko rozvinutá civilizácia, ktorá na tomto kontinente prekvitala, zanikla, no podaktorí prežili a podarilo sa im preplaviť napr. do Egypta, Ameriky či Ázie, kde sa z nich stali veľkí učitelia miestnych obyvateľov. Atlantída zohráva významnú úlohu v Školách Tajomna tajnej elity, pretože sa verí, že naozaj existovala a stála na počiatku svetového tajného poznania. Tí obyvatelia Atlantídy, ktorí pred Veľkou potopou odplávali do vzdialených krajín, sú považovaní za sprostredkovateľov ezoterického poznania pre starovekých Egypťanov, Mayov a dokonca možno aj Keltov. Školy Tajomna často učia, že biblický príbeh o potope sveta je v skutočnosti príbeh o zániku Atlantídy a dodávajú, že aj u mnohých iných starovekých kultúr nájdeme medzi ich národným písomníctvom podobné príbehy .

Dnešné tajné spoločnosti vnímajú a označujú Ameriku ako „Novú Atlantídu“, ako krajinu, ktorá bola založená na princípoch slobodomurárstva a rosenkruciánov, domnelých potomkov Atlantských Škôl Tajomna.

ro 4
Kniha Francisa Bacona „Nová Atlantída“ z roku 1605 opisuje ideálnu spoločnosť, v ktorej – v súlade s princípmi slobodomurárstva a rosenkruciánov – vládne veda a rozum. Hovorí sa, že táto kniha je plánom na založenie Ameriky. Bacon je známy svojou formuláciou „poznanie je moc“. Tento známy výrok zvlášť rezonuje práve u rosenkruciánov a je zvýraznený aj na budove Knižnice amerického Kongresu.

Kým Baconova Nová Atlantída akoby anticipovala založenie Ameriky, Curtisov román Zbohom, Atlantída zase akoby anticipoval jej zánik. Rovnaký osud ako Atlantídu, ktorá úplne zmizla pod vodou, postihne aj Ameriku, ktorá je novodobým sídlom tajnej elity. Tých pár šťastlivcov, ktorí sa nalodia na modernú verziu Noemovej archy bude mať za úlohu založiť Nový svet – a 2012 v náznakoch podáva, ktoré inštitúcie pretrvajú a ktoré zmiznú.

Katastrofa

V priebehu filmu sa Zem čoraz väčšmi ohrieva a v Los Angeles sa začnú objavovať pukliny spôsobené suchom. Napriek tomu, že je zjavné, že sa schyľuje k veľkej katastrofe, masmédiá (ktoré sa vo filme i v reálnom živote tajne spojili s elitou) všetko bagatelizujú, len aby udržali verejnosť v kľude a odlákali ich pozornosť od toho, že sa svet blíži k svojmu koncu. Jediný muž, ktorý nepatrí medzi elitu a ktorý vie, čo sa deje, je pomätený zástupca konšpiračných teórií žijúci v lese (zdá sa, že v hollywoodských filmoch nemôžu byť tí, čo hľadajú pravdu, normálni, rozumne uvažujúci jedinci).

 

ro 5
Charlie Frost je takmer naprosto šialený zástupca konšpiračných teórií, ktorý uvádza jeden program v rádiu a spravuje webovú stránku, ktorá nemá príliš vábivý vzhľad. On pozná pravdu a vo všetkom má pravdu, napriek tomu vystupuje celý čas ako totálny šialenec. Vie totiž, že pravda nie je v hollywoodských filmoch „cool“.

Charlie Frost popíše všetko, čo sa má stať Jackovi Curtisovi a poskytne mu dokonca mapu, ktorá vedie k Archám.

ro 6
Táto mapa vedúca k Archám sa nachádza v Charlieho zložke ku „konšpiračným spisom“, hneď vedľa spisov k Marilyn Monroe. Žeby malá narážka na posledného prezidentovho otroka, ktorému vymývali mozog?

Keď sa svet rozpadá, členom elity príde na mobilný telefón dôležitá a prísne tajná správa „Začnite s nalodením“.

ro 7
Keď je situácia naozaj vážna, členovia elity sú teda upovedomení, že je čas nalodiť sa na Archy a nechať zvyšok sveta zahynúť.

Keď sa na Zemi rozpúta peklo, sme svedkami deštrukcie niekoľkých významných monumentov. Tieto scény pôsobia nielen efektne, ale taktiež predstavujú pád významných inštitúcií počas prechodu sveta do Veku Vodnára. V jednej scéne padá slávna brazílska monumentálna socha Krista Spasiteľa podobným spôsobom, ako padali sochy Saddama Husseina po skončení Vojny v Zálive.

ro 8
Má to azda symbolizovať zánik kresťanstva na prahu novej éry?

Iná scéna ukazuje, ako sa Bazilika svätého Petra vo Vatikáne, „epicentrum“ katolíckej viery, rúca na veriacich, pričom nájdu svoju smrť tisíce ľudí, ktorí sa zhromaždili na modlitbu.

ro 9
V tejto symbolickej scéne sa na Michelangelovej maľbe v Sixtínskej kaplnke objaví trhlina – presne medzi Božím a Adamovým prstom – čo môže predstavovať prerušenie kontaktu medzi ľudstvom a duchovným svetom. Stráca takto elita Nového sveta dotyk Boha?

Film predstavuje zánik aj iných náboženstiev. Podľa článku uverejnenom v denníku The Guardian  mal film 2012 obsahovať aj scénu zobrazujúcu zničenie Kaaby, najposvätnejšieho miesta moslimskej viery. Táto scéna však bola zo strachu pred protestom islamských skupín vystrihnutá. Elitný Nový svet je teda nielen pozbavený kresťanstva, ale aj všetkých hlavných náboženstiev, čo je jedným z cieľov jeho usporiadania.

2012 ale nevykresľuje len zánik náboženských monumentov, ale aj objektov politického charakteru.  Nasledujúce scény symbolizujú pád bežných štátov, ktorý predchádza vytvoreniu jedinej svetovej vlády.

ro 10
Biely dom, symbol americkej moci, vo filme zasiahne jedna z jeho vlastných bojových lodí a následne ho odnáša gigantická vlna. Elitný Nový svet už nie je o amerických mociach a vojenskej sile: v ňom jestvuje len jedna jediná svetová vláda a jedna armáda.
ro 11
Americký prezident sa naposledy prihovára občanom Spojených štátov. „Vodca slobodného sveta“ symbolicky ostáva vo Washingtone D.C., aby tam zomrel s bežnými občanmi. Inými slovami, (zdanlivo) demokraticky zvolený predstaviteľ ľudí nemá miesto v elitnej novej vláde.

 

Elitná Noemova archa

r 1
Niekoľko z týchto gigantických Árch postavili tajne v Číne.

Zatiaľ čo väčšina svetovej populácie zomiera počas záplav a zemetrasení, „vyvolených“ prepravia do Číny, aby sa tam na obrovské Archy nalodili.

r 2
V tejto jasnej narážke na biblický príbeh o Noemovej arche vidíme, ako vrtuľník preváža zvieratá k týmto lodiam.

Vstup do Árch sa zďaleka neriadi spravodlivosťou a je vyhradený len pre tých, ktorí sú „jednými z nich“. Napríklad indický vedec, ktorý prišiel na to, že v roku 2012 na svet doľahne kataklyzma, je vydaný smrti, kým chamtivým ruským miliardárom je vstup povolený.

r 3
Ako členka svetovej tajnej elity, má anglická kráľovná a jej psy samozrejme zaručený prístup na palubu, pretože jej vkus pri výbere klobúkov bude v budúcnosti pre ľudstvo veľmi užitočný.

K hŕstke bezvýznamných, „napínavých“ scén dôjde v okamihu, keď sa Jackson Curtis so svojou rodinou pokúša nelegálne preniknúť na jednu z Árch. Keď vedec Adrian Helmsley vidí, aké množstvo ľudí bolo ponechané krutému osudu, prednesie nutnú reč o tom, že ako ľudia musíme držať pospolu a čo ja viem, čo všetko ešte. Nevzdáva sa však svojho miesta v prospech nikoho a ľudia stále zomierajú … až na elitu. Takže navzdory moralizujúcim monológom o tom, že sa máme starať jeden o druhého, u svetovej elity pokračuje všetko podľa plánu a len tí, ktorí boli určení pre prežitie, prežijú.

r 4
Po katastrofe vstupuje ľudstvo do novej éry a prestaví kalendár na rok 0001. Predošlý kalendár bol založený na narodení Ježiša Krista, čo je v ezoterike spojené s Vekom Rýb. Prestavenie kalendára znamená, že Kristova éra skončila a začína Vek Vodnára.

V závere filmu je celý svet kompletne zaplavený vodou, s výnimkou afrického kontinentu. Archy vyštartujú ku kolíske ľudstva, aby sa mohlo na mieste symbolicky nazvanom „Mys Nádej“ začať odznova. Je toto šťastný koniec? To záleží na tom, či patríte medzi elitu, alebo medzi tých zvyšných 99%, ktorí zahynuli.

Vek Vodnára

Ezoterické školy učia, že „Veľký slnečný rok“ je časový úsek, počas ktorého Slnko prejde cez všetky súhvezdia Zvieratníka, čo trvá približne 25 tisíc rokov. Každých zhruba 2000 rokov Slnko vstupuje do nového súhvezdia a ľudstvo si tak akosi nevdojak osvojilo symbolizmus, ktorý sa vzťahuje na príslušné znamenie Zvieratníka. Posledných 2000 rokov sa Slnko nachádza v súhvezdí Ryby (ktoré predstavujú dve ryby), čo znamená, že prežívame Vek Rýb. Zvláštnosťou je, že symbolom kresťanstva bola odjakživa ryba (ktorá predstavuje Ježiša). Každých 2000 rokov Slnko postupuje k predchádzajúcemu znameniu; svet teda stojí na prahu Veku Vodnára.

Zánik kresťanstva a vznik nového sveta po rozsiahlej potope vo filme 2012 teda predznamenáva nástup Veku Vodnára.

r 5
Astrologické znamenie Vodnár tvorí muž s džbánom, z ktorého vylieva vodu. V gréckej mytológii sa takýto muž považoval za príčinu Veľkej potopy, ktorá pravdepodobne spôsobila zánik Atlantídy.

Keďže symbolom znamenia Vodnár je muž lejúci vodu, ktorý je metodologicky spojený s bájnou Veľkou potopou, je celkom na mieste stvárniť nástup Veku Vodnára potopou, ktorá pokryje Novú Atlantídu, čiže Ameriku.

Záverom

Hoci sa 2012 často označuje za veľké orgie výbuchov a špeciálnych efektov, tento film obsahuje aj značné množstvo posolstiev a symbolických okamihov. Narážky na historické, biblické, mytologické a ezoterické predstavy mu dodávajú hlbší zmysel, ktorý zapadá do názoru sveta na tajnú elitu dnešnej doby. Kým svet sa 23. decembra 2012 pravdepodobne nezrúti, využíva film des vyplývajúci z Mayského kalendára za účelom predstavenia svojich vízií do budúcnosti: zánik náboženstiev, zdecimovanie národov a glorifikáciu vybranej elity na úkor nič netušiacich ľudí. Celý dej filmu pozoruhodne zodpovedá „Desatoru“, ktoré sa našlo na Kamenných „Smerníkoch“ v štáte Georgia (pozri článok Sinister Sites – The Georgia Guidestones; Zlovestné miesta – Kamenné „Smerníky“ v Georgii, pozn. prekl.). Uvediem niektoré z nich: „Udržujte ľudstvo pod hranicou 500 000 000 v nepretržitej rovnováhe s prírodou“, „Zjednoťte ľudstvo novým živým jazykom“ a podobne. V zániku vecí zaznievajú ako ozvena symbolické príbehy , ktoré rozprávajú  prorocké nástenné maľby nájdené na Denverskom medzinárodnom letisku (článok v angličtine tu) a maľby v Bank of America (Americká banka; článok v angličtine tu). V obidvoch prípadoch je vyobrazené obdobie veľkého súženia, zániku a útlaku, za ktorými nasleduje vybudovanie nového sveta na princípoch elity.

Na vyššej ezoterickej úrovni 2012 stotožňuje Ameriku s Atlantídou, s pokročilou civilizáciou, ktorá bola zničená počas veľkej potopy. Tí, ktorí starovekú Atlantídu prežili – a o ktorých sa hovorí, že sú pôvodcami tajomnej tradície tajných spoločností – odovzdávali svoje poznatky po celom svete.

No a hoci sa za príčinu katastrofy v roku 2012 považujú slnečné erupcie, sú to veľké záplavy, ktoré zapríčinia zničenie Zeme. Pomocou takéhoto symbolizmu ohlasuje tento film koniec Veku Rýb a začiatok Veku Vodnára.

V 2012 ide teda o viac ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ako to pri masmédiách býva zvykom, to, čo film chce povedať, žiaľ ani nič neobjasňuje, ani neinšpiruje. Práve naopak. V podstate ide o príbeh obrovského sprisahania proti verejnosti vrátane kamufláží a vrážd.V konečnom dôsledku elita zachráni sama seba a miliardy ľudí nechá zomrieť. Vyvrcholením celého je, že toto sprisahanie sa predkladá ako jediné realizovateľné riešenie takejto krízy. Pripravuje sa verejnosť na veľkú krízu, ktorú vyrieši vyhlásenie poriadku Nového sveta? Ako jasne hovorí reklamný plagát pre tento film: „Boli sme varovaní.“

Zdroj: Vigilant Cititzen

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *