Tajomstvá bolestného ruženca 3. knika

1. Ježiš v Olivovej záhrade

„A on sa v smrteľnej úzkosti ešte vrúcnejšie modlil.“ (Lk 22,44) Odovzdať sa, plne dôverovať, to znamená nepoddať sa zúfalstvu ani ťažkostiach života, v bolestiach, ba dokonca ani v smrti. Nie ja, ale Ty, Otče. Kráľovská brána sa otvára dokorán. Boží pokoj zostupuje do srdca.

2. Bičovanie

Údery, jeden po druhom, až pod kožu. Je treba zriecť sa všetkého, vyzliecť sa zo starej kože, zriecť sa svojho vzhľadu, všetkého čo nás ťaží, aby sa nás život stal skutočnou modlitbou. Očisť ma odo mňa a daj mi seba, môj Bože!

3. Korunovanie tŕním

Scéna poníženia. Výsmech a urážky padajú na hlavu Krista. On mlčí. Je veľmi potrebné vedieť sa odmlčať, aby sme mohli zdieľať Boha, nechali ho prehovoriť v nás, aby sme mohli aj druhým o ňom hovoriť vtedy, keď sa navôkol krikľúni predvádzajú svojimi vtipmi.

4. Krížová cesta

Naučiť sa modliť, to si vyžaduje čas. Trpezlivo zdolávať prekážky, mať odhodlanie vytrvať. Je treba neustále sa modliť. Pokračovať v modlitbe až na vrchol hory, kde sa zjavuje Boh.

5. Smrť na kríži
„Bože môj, Bože môj, prečo si ma opustil?“ (Mt 27,46) Modlitba pozná svoje slabé a bolestné hodiny. Nesústredenosť, prázdnota, neschopnosť, suchosť. Je to hra lásky. Niekedy sa nedá urobiť nič, len zakričať do tmy: „Kde sa skrývaš, Priateľ môj?“

S láskavým dovolením Inštitútu Nepoškvrneného Srdca Panny Márie
www.maria.sk

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *