Krížová cesta miništranta

Úvod  

Pane Ježišu Kriste, na tejto krížovej ceste Ťa chceme sprevádzať až na Golgotu. Prosíme Ťa daj, aby sme boli naplnení milosťou a vytrvali pri Tebe až do vytúženého konca. Lebo koniec je záver všetkej bolesti.

1. Odsúdenie

Veľakrát sa cítime aj my odsúdení, či už druhými ľuďmi, alebo sa odsudzujeme sami. Je to smutné, že niektorí ľudia, dokonca aj my odsudzujeme ľudí preto, ako vyzerajú, ako sa obliekajú a ako často chodia neskoro do práce, do školy, ba dokonca aj na dôležité stretnutia, za ktoré oni nemôžu, pretože im možno meškal autobus, alebo vlak, alebo sa im pokazilo auto.

Pane Ježišu, Teba odsúdili na niečo iné, na niečo, čo je bolestivejšie, odsúdili Ťa na smrť. Prosíme Ťa daj, aby sme sa navzájom neodsudzovali, ale aby každý z nás nazrel do svojho svedomia a porozmýšľal, či je ochotný žiť podľa Tvojho evanjelia, lebo ja viem, že sa podľa Tvojho evanjelia oplatí žiť.  

2. Berie kríž na plecia

Každý deň sa stretávame so svojimi problémami a ťažkosťami svojho života. No často je to tak, že niekedy sa sťažujeme na ľudí, že pre ich chyby trpíme. V dnešnej dobe hádžeme svoje každodenné kríže na tých druhých, aby sme my boli oslobodení od ťažkostí a bolestí.

Prosíme Ťa Pane, daj, aby sme Ťa nasledovali a aby každý z nás si niesol svoj kríž, ako si to urobil Ty za nás a aby sme so vztýčenou hlavou kráčali za Tebou so svojím každodenným krížom. 

3. Prvý pád 

Ježišov prvý pád bol znamením dlhej a ťažkej krížovej cesty. Naše časté pády sú výsledkom nervozity, agresivity, ba dokonca vedú aj k nadávkam. Tieto naše pády sú také, z ktorých ťažko vstávame a bojíme sa kráčať ďalej. Nie je hanbou spadnúť, ale hanbou je nepostaviť sa.

Pane daj, aby naše pády boli také, aby sme sa z nich postavili, nehanbili sa za nich a kráčali ďalej za Tebou.  

4. Stretnutie s Matkou  

Tvoja a naša Matka Ťa sprevádzala celou krížovou cestou a bola pri Tebe až do konca. Panna Mária je stále aj s nami a nikdy nás neopustí. Aj my buďme ako ona a neopúšťajme druhých, keď to najviac potrebujú. Lebo všetko dobré čo robíme je na chválu Božiu.

Prosíme Ťa, Ježiš, daj, aby Tvoja a naša Matka neustále orodovala za nás a aby sme mohli byť raz s ňou vo večnej sláve.  

5. Šimon pomáha  

V dnešnej dobe, keď ľudia nemajú na nikoho čas a nechcú mu pomôcť sa zamyslíme nad tým, že Šimon, hoci bol možno donútený pomôcť Pánovi Ježišovi niesť kríž, ale napokon to prijal a pomohol Pánovi s krížom a vedzte, že to neoľutoval. Bol rád, že mohol pomôcť Božiemu Synovi s krížom. Je to aj s nami tak? Kiežby to tak bolo. Ľudia si nechcú priznať chyby, vysmievajú sa tým, ktorí sú fyzicky, alebo psychicky postihnutý, ba dokonca sa smejú aj tým, ktorí sú v hospici, kde čakajú na svoju smrť.

Ó Pane daj, aby sme patrili medzi tých, ktorí chcú pomáhať druhým.  

6. Veronika podáva šatku  

Biela šatka, ktorú držala Veronika v rukách a Ty Pane si jej vtlačil do nej krvavý obraz svojej tváre. Veronika sa nebála prejsť cez vojakov nie preto, aby sa ukázala aká je dobrá, že chce utrieť Pánovi tvár a aby to všetci videli a chválili ju, ale práve naopak. Veronika to urobila preto, aby pomohla Pánovi a sebe a Pán sa jej odvďačil krvavým odtlačkom svojej tváre na jej bielu šatku.

Pane, daj aj nám odtlačok svojej tváre, hoci nie na bielu šatku, ale vtlač nám svoj odtlačok tváre do našej duše, aby tam ostal navždy.  

7. Druhý pád  

Pane, padáš druhý krát a my padáme s Tebou. Lenže naše pády sú nič oproti Tvojmu pádu. Viem, druhý pád pod krížom je bolestivejší a predsa sa nevzdávaš. Niektorí ľudia si navzájom hovoria o ich pádoch, či už psychických, alebo fyzických a ani zďaleka nevedia čo je bolesť a napriek tomu osočujú druhých, ktorí trpia chorobou, že to oni sami sebe sú na vine.

Pane Ježišu prosíme Ťa daj, aby sme vždy pamätali na Tvoje slová: Nie zdraví potrebujú lekára, ale chorí.

8. Plačúce ženy

Keď Pán Ježiš napomínal plačúce ženy, aby neplakali nad ním, ale nad svojimi deťmi, napadlo ma, že či aj naše matky plačú nad svojimi deťmi – možno áno a možno nie. Viem, že najhoršia bolesť matky je, keď príde o vlastné dieťa. No niektoré budúce matky, ktoré sú tehotné, neváhajú zabiť svoje nenarodené dieťa a pritom im nenapadlo, že aj nenarodené dieťa má právo na život a je Božím darom. A naopak, mnohé ženy nemôžu mať vlastné dieťa. A zato, aby mohli mať vlastné dieťa by položili aj vlastný život.

Prosíme Ťa Pane, daj plačúcim matkám, ktoré stratili svoje dieťa radosť, že ich deti budú v nebi pri Tebe šťastné a majú podiel na večnom živote.  

9. Tretí pád 

Tretí pád bol najbolestivejší zo všetkých. Tento pád, Pane, bol Tvojim posledným pádom. A ako je to s našimi pádmi? Ľudí najviac trápi ich bolesť a hneď na tú bolesť berú tabletky, len aby ich tá bolesť prešla. Keď človek už nevládze ďalej zvládať svoje pády, tak to rieši tým, že spácha samovraždu, alebo ak je smrteľne chorý, tak požiada druhého človeka o eutanáziu, čiže aby ho odpojil od prístrojov. Len málo ľudí vydrží zniesť najväčší pád svojho života a ním je buď smrteľná, fyzická, alebo psychická choroba.

Prosíme Ťa Pane, nedopusť, aby sme mysleli na to ako zomrieme, ale aby sme mysleli na to, čo bude po smrti.  

10. Zvliekanie zo šiat  

Ako často sa pýtame, že čo si oblečieme na nejakú slávnosť, narodeniny, či dokonca len na nejaké stretnutie a už nás z toho bolí hlava a sme nervózni, ktorú vec zo šatníka si vyberieme a oblečieme. Je to smutné, že sme preto nervózni. A čo mal povedať Pán Ježiš vo chvíli, keď z neho priam strhávali šaty? Nepovedal nič, len sa za nich v duchu modlil.

Pane Ježišu daj, aby sme s hmotnými vecami zaobchádzali tak, aby tie veci boli a slúžili nielen na našu vonkajšiu stránku, ale aj na našu duchovnú stránku, aby sme z nich boli potešení.  

11. Pribíjanie na kríž  

Pribíjanie na kríž je veľmi bolestivé. Asi nikto z nás by tak nechcel zomrieť, ale Pán Ježiš tú bolesť zniesol. Vedel, že je už na konci cesty, ktorej koniec je už tu na mieste, ktoré sa volá Golgota. Aj my by sme najradšej niekedy videli, ako naši nepriatelia, ktorí nám robili zle, boli potrestaní. Dokonca ich preklíname pohľadom. Ale je to správne? Nie, my sa máme za nich modliť a nie ich trestať.

Prosíme Ťa Pane, nedopusť, aby sme nenávideli svojich nepriateľov, ale aby sme ich milovali, ako nás miluješ Ty.  

12. Pán Ježiš zomiera  

Smrť neminie nikoho z nás. Je to prechod z pozemského života na život neviditeľný a večný. Pán Ježiš predtým ako zomrel, povedal kajúcemu zločincovi na kríži: Veru hovorím ti, ešte dnes budeš so mnou v raji. Pod jeho krížom stála jeho Matka s apoštolom Jánom a povedal jej: Matka, hľa tvoj syn a apoštolovi Jánovi povedal: Ján, hľa tvoja Matka. Pán Ježiš vedel, že sa blíži jeho smrť a modlil sa za nás slovami: Bože, odpusť im, lebo nevedia čo robia. A len čo to povedal, vydýchol. Snažme sa aj my byť ako apoštol Ján, veď sme Božie deti a Boh nás nesmierne miluje až tak, že poslal Svojho Syna na svet, aby nás vykúpil z otroctva hriechu.

Pane daj, aby sme mohli zomrieť tak, žeby sme mohli potom byť pri Tebe vo večnej sláve.  

13. Skladanie z kríža  

Pane Ježišu, Tvoje mŕtve, bezvládne telo skladajú z kríža a pomaly Ti vyťahujú klince z rúk a nôh. Zavinuli Ťa do plachiet a Tvoja a naša Matka Ťa berie do svojho náručia. Aký pocit musela Panna Mária cítiť, keď jej mŕtveho Syna sňali z kríža. Ó Panna Mária, chceme sa ti ospravedlniť za to, že Tvoj Syn musel zomrieť za nás a sme ti za to zároveň vďační.

Prosíme ťa Najsvätejšia Matka, vypros nám u Boha tú milosť, akú budeme potrebovať pre náš budúci život.  

14. Pochovávanie  

Pána Ježiša kladú do hrobu. Často si kladieme otázku, čo sa stane s človekom, ktorého pochovávajú? Telo mŕtveho človeka ostane v hrobe, ale duša odchádza pred tvár Najvyššieho a On posúdi, či tá duša človeka je čistá, a bez hriechov. On posúdi, čo sme na tomto pozemskom svete robili dobré a čo zlé, a taká bude aj naša odmena od Neho.

Prosíme Ťa Pane Ježišu, daj, aby Tvoja nevinná krv vyliata za nás všetkých bola pre nás znamením spásy.  

Záver  

Pane Ježišu, ďakujeme Ti, že sme Ťa mohli sprevádzať na tejto krížovej ceste a daj prosíme, aby sme Ti boli za všetko vďační až do našej smrti a vždy a všade pamätali na Teba. Ty Pane si náš Spasiteľ a Vykupiteľ a prosíme Ťa ešte o jedno, aby sme Ti zostali navždy verní a aby sme zostali v Tebe a Ty v nás. Lebo Ty si Cesta, Pravda a Život. Amen.

miništrant a akolyta Martin Mucha
Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *