Prosba Sv. Tomáša Akvinského za dary tela

Vzývam Ťa, môj Bože, darca všetkej útechy, ktorý na mne môžeš vidieť, že iba Tvoje dary sú dobré, aby si mi po skončení tohoto života dal poznanie celej pravdy a doprial, aby som sa mohol radovať z Tvojej božskej velebnosti.
Vznešený darca, daj môjmu telu odlesk svojej krásy, sviežosť v pohybe, eleganciu v obliekaní a úspechy v jednaní. Daj mi tiež dostatočné prostriedky, stále šťastie a toľko dobra, aby sa mohol radovat z Tvojich darov:
z krásneho prostredia, v ktorom žijem, zo svojho tela a duše, ktoré tak vyznamenávaš, z milého spoločenstva svojich priateľov, ktorých ku mne posielaš a ktorých si si obľúbil.
Preláskavý Otče, Daj môjmu rozumu svetlo svojej múdrosti,
môjmu citu splnení všetkých túžob a mojej vôli dosiahnutie slávy, víťazstvo a spočinutie v Tebe. Lebo u Teba mi nehrozí žiadne nebezpecenstvo, v Tvojom srdci je miesto pre všetkých. Všetci tam majú iba jediné prianie: byť čo najbližšie pri Tebe, pretože u Teba vládne kúzlo jari, slnko leta, hojnosť jesene a zimný odpočinok.
Môj Bože, daj mi radosť bez bolesti a život bez smrti, v ktorom je najväčšia sloboda, slobodná bezpečnosť, bezpečná istota, radosť zo šťastia, šťastná večnosť a večná blaženosť – videnie Boha a oslava pravdy.

Nech sa tak stane!

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *