Cathy

Do spoločenstva sa dostala veľmi mladučká. Skazené dievča, typická cesbrónska figúrka, v trinástich rokoch prvý raz predala svoje telo. Mátala ju priepasť nelásky a často ju vrhala do hrozných kríz, ktoré uvádzali do pohybu celé spoločenstvo. Vedela byť rovnako hodná lásky ako nenávisti, ale my sme sa rozhodli, že ju budeme milovať. Jedného dňa zmizne. Všade ju hľadáme. Hľadá ju aj Pán vo svojom veľkom milosrdenstve: ráno o piatej sedí v nákladnom aute uháňajúcom po autostráde, ktorého šofér zapne rádio – akási periférna rozhlasová stanica práve vysiela náboženský program a zaznieva kázeň o márnotratnom synovi …
Mnoho trpí telesne i duševne. Skrze ňu pochopíme, že nedostatok lásky v detstve zanechá v človeku smrteľnú ranu, ktorá skutočne zabíja dušu i telo. Zdá sa, že naša láska jej ponúka riešenie, ale po zlepšení vzápätí nasleduje ďalší pád. Úplné obrátenie by umožnilo aj uzdravenie, ale ako môže prijať dobrotu nebeského Otca človek, ktorý nemal otca na zemi?
V mnohom sa podobá Edith Piafovej, dievčaťu z parížskych ulíc: márnivo rozdá všetko, čo má a čím je. Je hotová na každé zlo. Musíme platiť jej dlhy a účty od advokáta za staré aféry, ktoré by ľahko zopakovala, keby mala slobodu. Potom nadíde milosť milostí, hodina Vianoc, hodina anjela. Cathy sa nachádza v kríze, ani na chvíľu ju nenechávame osamote, aj v noci ju strážime. napokon si ju Philippe s Evelynou vezmú do spálne. Jednej noci sa otvoria dvere. Zobudia sa, a hoci nič nevidia, predsa cítia, že ktosi stojí pri dverách. Medzitým zaplní izbu silná vôňa ruží. Pohyb vzduchu až ku Cathinej posteli. Potom opäť všetci zaspia. Na druhý deň nás ohromí Cathino svedectvo. Podľa jej opisu navštívila ju sama sv. Terezka. Oslovila ju a sľúbila, že ju nikdy neopustí. A ten sľub dodržala. Ani po tomto sa však všetko nezmenilo, ani zďaleka nie. Cathy zostala povahovo taká istá zlá a nevypočítateľná, ani zdravotný stav sa jej nezlepšil, zato vnútorné bola ako vymenená. Vydáva sa napospas Ježišovej láske, číta spisy sv. Terezky a chápe ich lepšie ako ktokoľvek iný. Hodiny a hodiny si spolu čítame a vysvetľujeme. Milujeme modlitby starých misálov, hlavne modlitby pred prijímaním a vďakyvzdávania. Keď je pripútaná na posteľ, číta mi rozjímania, krížovej cesty a životy svätých, čo ju dojíma až k slzám. 12. decembra, na sviatok sv. Jany Chantalovej – Cathy žije vtedy v Pont – Saint-esprit, kde záhradníči – sa v Paríži zúčastňujem na stretnutí biskupov poverených charizmatickou obnovou a v polosne sledujem jej agóniu. Má dvadsaťjeden rokov a Terezka si zrejme prišla po ňu.
Cathin odchod nás veľmi bolel, najmä Philippa a Evelynu, ktorí boli jej rodičmi v spoločenstve. V deň pohrebu sme dostali útechu. Na Cathinu žiadosť som bol vysadil rozmanité smútočné ruže na poctu sv. Terezky, ktorá sľúbila, že keď bude v nebi, zošle na zem dážď ruží. Padal sneh a ružový ker pred kaplnkou vyhnal teraz, uprostred decembra, jednu červenú ružu. Fotografia ruže v bledom zimnom slnečnom svite dáva tušiť sladké prisľúbenie; silu, ktorá sa skrýva v zdanlivej, či v skutočnej ľudskej slabosti. Slovo sa stalo telom a prišlo v ľudskej slabosti, aby vyhľadalo a zachránilo tých, čo padli.
Že Terzka takto zakročila, vôbec neprekvapuje; je to len jeden z mnohých prípadov. Vieme o ďalších podobných, ktoré sa viažu zväčša k neznámym menám: k väzňom, prostitútkam, k ľuďom bez štipky nádeje .., ale aj k slávnym, ako Minoun či Edith Piafová. Každý deň sa modlila na kolenách. Raz, v predvečer rozhodujúceho boxerského zápasu, prosila za Cerdana. Izba sa naplnila vôňou ruží a Edith vedela, že Cerdan zvíťazí.
V súvislosti s filmom, čo oživil túto udalosť, sa v istom katolíckom časopise objavil článok, ktorý takýto zásah z neba považoval za škandalózny a implicitne o ňom pochyboval.
Naozaj je to škandál. Božie milosrdenstvo vyvoláva škandál a tak je to dobré, lebo keby nás Boh spravodlivo miloval, kto by toho bol hoden?
Ak nemilujeme škandalóznou láskou tých, ktorí jej nie sú hodní, ktorí sú honí zavrhnutia, stratení, tak nie sme kresťania a nie sme učeníkmi majstra, ktorý riekol prostitútke: „Ani ja ťa neodsudzujem“ (Jn 8, 11) a ktorý vyhlásil, že „neviestky vás predchádzajú do Božieho kráľovstva“ (Mt 21, 32).
Na druhý deň po tom, ako sa odsťahovala do neba, som našiel medzi Cathinými písomnosťami tento list:

Môj Pán a Boh, moje Všetko a MOJA JEDINÁ NÁDEJ

Pont-St.-Esprit
28. novembra 1979

Môj milovaný Bože, úpenlivo Ťa prosím, vezmi ma k sebe až celkom na svoje srdce; prosím Ťa, polož svoju nekonečne uzdravujúcu a milujúcu Ruku na moje srdce! Pane, neviem, žiť v tomto živote, priveľmi ma ťaží beznádej; Pane, Ty poznáš moje srdce lepšie ako ktokoľvek na svete, poznáš moje hranice a poznáš moje sily; viem a chcem veriť napriek všetkému, že Ty si v mojom srdci pri všetkom, čo prežívam; chcem veriť, že nedovolíš, aby ma diabol zničil. Ó, Pane, úpenlivo Ťa prosím. Ty môžeš všetko, Ty si Všemohúci; hoci aj v tejto chvíli ma môžeš vziať k sebe, a viem, že Tvoja Láska je skutočná, lebo vieš, koho miluješ, vieš, že Ti nikdy nebudem vedieť opätovať všetku lásku, čo mi dávaš, a že sa môžem od Teba len vzďaľovať. Vidíš však, že túžim byť spojená s Tebou; vieš, celá moja bytosť sa túži oslobodiť, aby som bola byť s Tebou. Ó, Ježišu môj, Ježišu môj, MOJA LÁSKA, prosím Ťa, povolaj ma k sebe; spáľ ma v jedinom okamihu, ale kiež len okamih netrvá tak dlho, ako žijem, lebo to je veľmi dlhý čas.
Ježišu, zlom ma, znič ma, spáľ ma a pritisni na svoje srdce. Zbav ma všetkého, čo ma vzďaľuje od Teba; CHCEM ŤA, JEŽIŠU MÔJ !
Odpusť že nemám viac sily znášať ďalej tento život, ale nemôžeš nič stratiť, veď nežiadam, aby si odňal čokoľvek z toho, čo chceš, aby som prežila, len čas. O to strašnejšie bude očisťovanie, ale aspoň si budem istá, že navždy budem pri Tebe a už nikdy Ťa neurazím. Čím kratšie budem žiť, tým menej Ti budem odporovať. Pane, keď vidím niekoho trpieť, chcela by som mu uľaviť, ale ja som nič; viem že Ty si DOBROTA a že svojim Otcovským srdcom nemôžeš nevypočuť moju modlitbu. Pane, nechcem sa podrobiť Tvojej spravodlivosti, lebo nemám nič, čím by som sa pred Tebou ospravedlnila, nemám nijaký dobrý skutok, nemám nič a ani nechcem nič. To chcem aby predrahá Krv Tvojho Syna bola mojou jedinou zárukou, jediným ospravedlnením. Bože môj, zhliadni na mňa zo svojou Láskou a Milosrdenstvom; chcem si odpočinúť na Tvojom Srdci a chcem zabudnúť na priepasť, čo ma sťahuje a dusí, nechcem ju vidieť.
MILUJEM ŤA, PANE, A CHCEM TI TO OPAKOVAŤ BEZPRESTANIA ! Neúnavne. Chcem byť pri Tebe, lebo sa cítim prislabá pre tento život. Aj život s Tebou, ale na tejto Zemi, je pre mňa príliš mučivý, príliš znetvorený.
Viem, že v Nebi budem oveľa užitočnejšia než tu; celý svoj nebeský život sa budem modliť za tých, ktorých som poznala, spoznám ich bolesti a budem im neúnavne pomáhať. Pane, pevne verím, že ma vpustíš do neba, lebo sama by som nikdy nebola schopná dostať sa doň; nemôžeš ináč, len ma vpustiť v mene tej trošky túžby v mojom srdci, a najmä v mene mojej slabosti. Pane, prosím Ťa o milosť, aby som bratom dala všetku tú lásku, ktorú by som chcela dať Tebe, prosím Ťa, nech ma spáli láska, daj, aby som sa opotrebovala pre ostatných, a hlavne pre tých, ktorý sú najmenej milovaní, ktorí sú najmenej hodný lásky. Daj, aby som milovala vo chvíli, keď cítim, že ma nikto nemiluje; daj, aby som milovala, keď sa chcem vzbúriť; daj, aby som milovala, keď neverím v lásku druhých. Daj, aby som nezabudla, že každá rana ma môže a aj musí pozdvihnúť k Tebe. Nech ma nič neoddelí od Teba, hlavne nijaké stvorenie. Daj, aby som videla pominuteľnosť vecí a aby som žila tak, akoby si moju prosbu ešte dnes večer splnil, akoby som ešte dnes večer mala zastať pred Tebou. Ó, Pane , vyslyš ma!
A Ty, moja nežná a Milostiplná Matka, ako si urýchlila hodinu svojho Syna na svadbe v Káne, prosím, oroduj za mňa; ani ja nie som lepšia ako sluhovia, ktorí hovorili s Tebou; prosím Ťa teda, vypočuj ma v mene svojho Syna, ktorého si videla trpieť a zomrieť za mňa na Kríži.

AMEN! AMEN! AMEN!
Cathy
Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *