Subkultúra gotikov a rozmach Hallowenu

Temný, gotický štýl môžeme vidieť u mladých ľudí vôkol nás. Akosi sa nedá prehliadnuť. Ide o štýl myslenia, umenia, hudby, literatúry i obliekania, v ktorom sa kladie dôraz na tajomno a nadprirodzeno. Súvisí to s romatizujúcim návratom ku stredoveku a ku germánskemu kmeňu Gótov. Boli to kočovníci s povesťou krutých násilníkov, silne veriaci v pohanské božstvá, v dôsledku čoho najdlhšie odporovali prijatiu kresťanstva v Európe. Ich hudobnými štýlmi sú post-punk, gothic rock, deathrock a dark wave. Okrem nich sú to žánry industrial, EBM, dark ambient, coldwave, industrial rock, synthpop, horrorpunk, psychobilly, gothabilly, neo/apocalyptic/martial folk, steampunk a dalšie, vrátane súčastných štýlov ghostwave alebo witch house. Vizuálne s nimi zdieľajú niektoré prvky aj gothic metal (rôzne varianty black metalu, doom metalu a predovšetkým symfonický metal).

Vznik gotickej subkultúry sa datuje do konca 70. rokov 20. storočia a vychádza z punkového hnutia. Jeho korene však siahajú ešte hlbšie, do osemnásteho storočia, a súvisia s rozvojom gotickej povesti. Gotické povesti boli plné motívov hrôzy, cintorínov, ruín, duchov, upírov, zjavení a kliatieb. Postava upíra sa však nechápala ako zlá bytosť ale ako tragicko-romantický hrdina. Povesť Dracula z tohto obdobia položila základy hororu ako literárnemu druhu a neskôr aj filmu v dvadsiatich rokoch minulého storočia. S týmto hnutím súvisí aj masový rozmach slávenia sviatku duchov Halloween po celom svete v predvečer kresťanského sviatku Všetkých svätých. Možno je dobré poznamenať, že pre satanistov je Hallowen jedným z najväčších sviatkov v roku.
Prívrženci subkultúry gotikov chcú žiť podľa vlastného rozhodnutia, neprijímajú morálne pravidlá dominujúcej spoločnosti, majú k nej negatívny vzťah a mnohokrát sa ani nemôžu do nej zaradiť. Cítia sa iní, neprijatí, čo ich vedie k izolácii, narušeniu komunikácie s okolím, k uzavretiu sa do seba a na druhej strane k pevnejšiemu zomknutiu sa vrámci skupiny. Vytvárajú si vlastný slovník a dávajú si gotické pseudonymy. Dôraz kladú na individualizmus. Dosť výrazný je skepticizmus, znechutenie zo života a cynizmus. Od náboženstva sa dištancujú. Priame protikresťanské texty u kapiel sú zriedkavé, skôr vyjadrujú sklamanie z náboženstva. No pritom v nich nájdeme prepojenia s mysticizmom new age. Gotikov fascinuje mimozmyslový svet a pochmúrna stránka ľudskosti. V konečnom dôsledku je táto subkultúra útekom z reálneho sveta.
Stretávame sa tu aj so sebapoškodzovaním, napr. rezanie sa žiletkou alebo nožom, vpichovanie rôznych predmetov do kože, pálenie sa pod. Motívom je niekedy frajerina, ale väčšinou sa to chápe ako prostriedok na úľavu z psychickej bolesti. Táto autoagresia vyplýva z filozofie gotikov ospevujúcej smrť, ba aj samovraždu, ako prostriedky k oslobodeniu od utrpenia a úderov tohto nevďačného sveta. Z kresťanského hľadiska tu vidíme zreteľné pôsobenie ducha smrti.
Čo sa týka vizáže, obľúbenou farbou je čierna a strieborná. Najčastejšie používané motívy sú lebky, kríže, pentagram, reťaze a obojky so striebornými hrotmi. V oblečení prevláda čierna koženka, výstredné a erotizujúce šaty, kožené „rukavice“ až po lakeť, sieťované alebo dierkované pančuchy, dlhé plášte, kožené topánky a čižmy s masívnymi podrážkami. Vlasy sú väčšinou dlhé, čierne alebo červené, niekedy zasa kontrastne svetlé alebo s krátkou ofinou. Na tvári sú výrazné oči obtiahnuté čiernou farbou, pery namaľované tmavočerveným alebo fialovým rúžom a až smrteľne biely make-up. Nechty sú nalakované na čierno a z doplnkov je častý piercing. V oblečení sa u gotikov v istom zmysle stierajú rozdiely medzi pohlaviami: muži niekedy nosia sukne, korzety, lakujú si nechty, na druhej strane ženy si obliekajú tesné kožené nohavice a ovešajú sa reťazami.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *