Ako je to s pitím bylinkových čajov? Je na tom niečo zlé?

Na to by ste sa mohli spýtať skôr nejakého lekára alebo farmaceuta. Pokiaľ sú účinky konkrétnych bylín odborne preukázané a určený spôsob ich používania, nemožno voči tomu nič namietať. Ak sa však od bylín očakávajú účinky, ktoré podľa svojej prirodzenosti nespôsobujú alebo sa na ich používanie viažu nejaké magické prvky, z pohľadu kresťanstva sa dostávame na rovinu povier, čo je hriechom proti viere.
Avšak pozor na laických zázračných bylinkárov bez patričného vzdelania! Aj keby s bylinkami nespájali žiadnu mágiu a povery, môžu spôsobiť škodu v dôsledku nesprávne určenej diagnózy a následnej liečby. Uvediem konkrétny prípad. Môjmu ockovi predpísala takáto bylinkárka (zhodou okolností to bola rehoľná sestra) piť istý druh čaju. Po niekoľkých užitiach mu prišlo hrozne zle, odpadával a bolelo ho srdce. Až pri podrobnom preštudovaní účinkov tohto čaju sa zistilo, že spôsobuje zvýšenie krvného tlaku. A môj ocko mal problémy so zvýšeným tlakom. Preto ho musel okamžite prestať užívať, ináč by ho mohol doslova zabiť.
Niektoré zeliny a čaje obsahujú stopové prvky jedovatých látok, a preto sa nemôžu užívať dlhodobo, napríklad praslička močiarna. V každom prípade sa treba poradiť s lekárnikom, lekárom, alebo naštudovať si podrobne herbár, kde sa píše o všetkých účinkoch liečivého čaju. Niektorí ľudia sa spoliehajú iba na bylinky a v závažných a akútnych ochoreniach zanedbajú patričnú lekársku starostlivosť, a tak choroba pokročí do štádia, kde už jej proces nemožno zastaviť.
Z kresťanského hľadiska treba odmietnuť zbieranie bylín v presne určenú hodinu alebo deň, za splnu mesiaca, alebo určovanie ich vhodnosti na základe práce s kyvadlom, ďalej tzv. magnetizovanie bylín „bioenergiou“ rúk a podobné praktiky a povier, od ktorých by sa mylne očakávali zvýšené liečivé účinky bylín.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *