Prečo je diabol plný zloby a prečo chce zlo pre človeka? Čo má z toho, že človek bude zatratený?

Prečo je diabol plný zloby a prečo chce zlo pre človeka? Čo má z toho, že človek bude zatratený?

Zlo je nedostatkom dobra. Ak je Boh dobro, potom diabol tým, že sa odmietol podriadiť Bohu a slúžiť mu, odpojil sa od zdroja dobra. Morálne nie je v diablovi nič dobré. Fyzicky mu niektoré dobrá (napr. schopnosti) ostali. To je asi ako odpovedať na otázku: „Prečo ma bolí brucho?“, keď dotyčný prestal jesť.
Prečo chce zlo pre človeka? Z neprajnosti a škodoradosti. Keď diabol navždy stratil dobrá prebývania s Bohom, nechce, aby ich získal niekto iný. My ľudia, sme boli pôvodne stvorení ako nižšie bytosti než dobrí anjeli, medzi, ktorých patrili pred svojim pádom terajší zlí duchovia. Ale máme možnosť získať Božie kráľovstvo aj s jeho dobrami. Diabol túto možnosť už nemá. A preto je to aj diablova pýcha a závisť, ktoré mu bráni zmieriť sa s tým, že niekto získa miesto, ktoré mu kedysi patrilo.
Niečo podobné môžeme vidieť z času na čas aj u ľudí. V mojom rodisku sa dvaja ľudia súdili o kúsok role. Jeden na ňu zasadil zemiaky, druhý zasial ovos. Keď ten prvý videl, že nebude nič z jeho zemiakov, tak to všetko postriekal Travexom na vyhubenie akéhokoľvek rastlinstva v zmysle: Keď nebudem mať z toho ja nič, tak, ani ty.
Takže diabol má zo zatratených ľudí škodoradosť. A tým sa aj rúha Bohu, lebo mu vyhadzuje na oči, že ľudia, ktorým toľko preukazoval svoje milosrdenstvo a za ktorých zomrel, si vyvolili diablove ponuky a odmietli Božie.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *