Pomôžu nám astrológovia a veštci?

Už v minulom článku sme hovorili o hľadaní šťastia. Lenže niekedy nám toto úsilie skrížia neúspechy a nezdar. Nedostatočne zvážime situáciu, svoje možnosti, riziká, a tak sa niektoré naše snahy končia krachom a my sme z toho nešťastní. „Keby som to len bol vedel“, hovoríme si, „určite by to ináč dopadlo“. „Už sa mi to viac nesmie stať!“
Lenže čuduj sa svete! Namiesto toho, aby človek v takýchto situáciách zobral rozum do hrsti alebo poprosil Boha o viac dôvtipu, sily či zručnosti, nezriedka rieši tento problém úplne extrémne: zavesí na klinec aj tú poslednú štipku rozumu. Ako? Začne sa pýtať o radu hviezd, ktoré ani nevedia, čie sú. Alebo sa radí odborníkov, ktorí údajne hviezdam rozumejú. Čo na tom, že títo „vedci“ ani zďaleka nepričuchli ku skutočnému umeniu astronómie a fyziky?!
Vraj vo hviezdach je skrytá naša budúcnosť, vraj nám umožnia pochopiť, kým sme, aké máme povahy a sklony. Nikoho netrápi, že hviezdy nemajú ani kúsok inteligencie a vedomia, že sú na tisícky svetelných rokov vzdialené, že ich fyzikálny vplyv na nás je nulový, a že možno už dávno vyhasli a iba ich svetlo putuje k nám.
Mnohí priaznivci tejto pseudomúdrosti tvrdia, že astrologické predpovede a horoskopy sa spĺňajú. Lenže už nepovedia, že mnohé predvídané udalosti sú tak všeobecné, že je nemožné, aby sa nestali. Nepovedia ani to, ako početní ľudia, sugestívne ovplyvnení tvrdeniami astrológov, podvedome napĺňajú obsah predpovedí. A už vôbec nevedia vysvetliť, ako môžu mať ľudia „rozličných znamení“ spoločný osud, ako to bolo napríklad pri páde Dvojičiek v USA alebo pri teroristických útokoch v Rusku. No čo už, asi niektorých už omrzelo používať rozum, a tiež aj vieru, ktorá pomáha riešiť a predchádzať aj takým životným situáciám, ktoré by sme s našou logikou nezvládli.
Spomínam si na jedného muža, ktorý upodozrieval svoju ženu z nevery, lebo sa to dočítal v jej horoskope. Darmo, že nemal žiadne dôkazy, veď predsa tam píšu „pravdu“. A mohol by som hovoriť o množstve ďalších, ktorí sa boja nikam ísť, urobiť dôležité rozhodnutie, či dôverovať ľuďom, pretože im hviezdy nie sú priaznivo naklonené.
V Biblii, ktorej starozákonné prísľuby sa aj po tisícročiach verne splnili, sa môžeme dozvedieť, čo nás čaká, ak uveríme Bohu a budeme plniť jeho vôľu. Ale to nie je žiadne veštenie. Ježiš, ktorý jediný zomrel a vstal z mŕtvych, to veľmi dôrazne potvrdil: „Veru, hovorím vám: Kým sa nepominie nebo a zem, nepominie sa ani jediné písmeno, ani jediná čiarka zo Zákona, kým sa všetko nesplní“ (Mt 5, 18).
Na kom postavím svoj život a budúcnosť? Na schopnostiach, ktoré mi dal Boh a na jeho Slove, alebo na slovách pochybných veštcov, ktorí skvelo zarábajú na ľudskej hlúposti? Sú aj takí, ktorí sa nechávajú viesť vnuknutiami zlých duchov. História ich pozná celú kopu. Aj Hitler robil svoje rozhodnutia na základy porady s osobným astrológom.
Tak komu sa teda zverím? Kým sa nechám viesť? Verím, že máte radi múdrosť a nepostavíte svoj dom, svoje šťastie a šťastie Vašej rodiny na základoch z piesku.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *