Malá Arabka – Malé Nič

Jej zázraky sa vzťahujú aj na jednoduché svetské záležitosti, ako je zahojenie rán psa alebo obnovenie sviežosti skysnutého mlieka. Milovala Ježiša natoľko, že dostala mystický dar transverberácie srdca. Rana bola potvrdená ihneď po jej smrti, keď jej lekári vybrali srdce.

Tento rok uplynie 140 rokov od smrti sestry Miriam od ukrižovaného Ježiša nazývanej častejšie ako Malá Arabka. Ak by sme sa jej mohli opýtať, čo by chcela povedať o sebe, pokorná karmelitánka by určite zopakovala slová svätého Jána z kríža, ktorý k sebe hovoril málo slov, a tých málo slov znelo – som MALÉ NIČ.

Jej biografia priťahuje popismi nezvyčajných mystických darov – levitácia, bilokácia a rozhovory s anjelmi. Prezývka „Nič“ je najlepším komplimentom pre pokornú sestru, ktorá mystickým darom vo svojom živote nevenovala žiadnu pozornosť.

A čo viac, často si ich ani neuvedomovala. Prežívala extázu ako sen a stigmy ako príznaky choroby. Jednému biskupovi, ktorý sa za ňou prišiel poradiť v súvislosti s určitými zjaveniami, odpovedala: „Nesústreďujte sa na neobvyklé veci, pretože vaša viera sa tak oslabuje.“

Spoznajte spolu s nami Miriam Baouardy – Malú Arabku.

 

Malá Arabka: dieťa zázraku

Dvanásť detí jej rodičov zomrelo krátko po narodení. Libanonský pár žijúci v obci Abellin v Galilei sa vydal na cestu a prešiel 170 km do Betlehema, aby sa modlili za dar života pre svoje dieťa.

Dňa 5. januára 1846 prichádza ich dcéra na svet a dostáva meno na počesť Márie. Po dvoch rokoch sa jej narodí braček, no rodičia žiaľ zomierajú krátko po jeho narodení. Deti sú oddelené a žijú so svojimi príbuznými.

Čoskoro potom dostáva malá Miriam osobitnú milosť, počuje hlas Boží, žije veľmi zbožne, vyznáva sa každý týždeň a netrpezlivo čaká na deň prvého svätého prijímania a žiada súhlas svojho spovedníka každý týždeň.

On jej vždy odpovedá: „Ochotne a rád ti to dovolím, ale neskôr.“ Až do jedného dňa, kedy už malej odpovie len jedno slovo „Ochotne“ a dievčatko to považuje za jednoznačný súhlas a prijíma svoje prvé sväté prijímanie.

 

Ťažké obdobie dospievania

K Ježišovi cíti takú lásku, že vo veku 13 rokov odmieta zasnúbenie s mužom zvoleným jej rodinou. O chvíľu neskôr začne jej putovanie, v ktorom sväté dievčatko zakúša Máriinu osobitnú starostlivosť, ako aj hlboké poníženie.

Strýko jej priradí najťažšiu prácu doma, považuje ju za slúžku a spovedník jej odmieta dať rozhrešenie a sväté prijímanie. Po niekoľkých mesiacoch má možnosť stretnúť sa so svojím bratom a Miriam sa vydáva na cestu so starším sluhom, moslimom, ktorý sa ju snaží presvedčiť, aby sa obrátila na islam.

Keď dievča odmieta a vášnivo vyznáva katolícku vieru , je surovo zhodená na zem a nôž preniká jej hrdlom. Jej útle telo je opustené a zanechané v tmavej uličke.

A tak by životný príbeh Malej Arabky mohol skončiť, ale všetko tu iba začína, keď Miriam ide do neba …

 

Osobitná starostlivosť Panny Márie

Neskôr, keď hovorí o týchto udalostiach a sama Miriam pripúšťa, že bola mŕtva a jej duša bola vzatá do neba . Tam však počula, že jej kniha ešte nebola dopísaná. Dievča sa prebudí v jaskyni, kde sa rehoľná sestra oblečená do modrého habitu o ňu postará.

Keď sa Miriam zotaví, počuje proroctvo sestry o jej povolaní. Mária oznamuje putovanie Malého Nič, ktorá svojím životom naplní každé slovo.

Začína službou v Alexandrii a Jaffe a na niekoľkých púťach do Jeruzalema. Ďalšie putovanie vedie cez Bejrút a Marseilles – tu Miriam len začína náboženskú cestu a spája sa s novickami sestier svätého Jozefa. Potom odchádza do karmelitánskeho kláštora v Pau a Mangalore v Indii, aby konečne doputovala do Betlehema, aby tam založila kláštor.

 

Každodenné zázraky

Už v kláštore Sestier sv. Jozefa Miriam dostáva stigmy a často sa dostáva do extázy . Prvé rehoľné sľuby sestra Miriam zložila 21. novembra 1871 v kaplnke kláštora v Mangalore. Po ich zložení v extáze ukázala na Najsvätejšiu sviatosť a vo vytržení zvolala: „Hľa, Láska!“ Keď sa jej potom pýtali, čo treba robiť, aby milovali Ježiša tak ako ona, sklonila sa, nabrala zo zeme trochu prachu a povedala: „Treba sa stať malým ako tento prach.“

Nasledujúci deň sestra predstavená požiadala sestru Miriam, aby jej odhalila celý svoj vnútorný život. Sestra Miriam však odpovedala, že toto tajomstvo je určené len pre spovedníka. Priorka na základe toho rozhodla, že odmietnutie poukazuje na pôsobenie zlého ducha. Navyše ju v tom podporil miestny biskup Efrem. Tým sa začalo presviedčanie sestry Miriam, že žije v klame, že jej extázy aj stigmy sú dielom diabla. Biskup Efrem vo februári 1872 oznámil sestrám v karmelitánskom kláštore, že stigmy aj extázy sestry Miriam treba pokladať za dielo démona alebo jej chorej predstavivosti. Nútili ju, aby sa zriekla všetkých doterajších mystických zážitkov. Pokúšali sa to dosiahnuť tým, že jej zakazovali chodiť do chóru na spoločnú modlitbu sestier a tiež aj zmenšovaním porcií jedla. Sestra Miriam pokorne prijímala všetky rozhodnutia predstavených, aj to, že sa musí podrobiť exorcizmu. Keďže exorcizmus nepriniesol očakávané výsledky, priorka naďalej naliehala na sestru Miriam, aby opustila zlú cestu. Pre ňu to bolo obdobie zvlášť bolestného utrpenia.

Jej zázraky sa vzťahujú aj na jednoduché svetské záležitosti, ako je zahojenie rán psa alebo obnovenie sviežosti skysnutého mlieka. Vo všetkom sestra od ukrižovaného Ježiša dáva lásku na prvé miesto a kladie všetky svoje slová, myšlienky a skutky do pokory.

Miriam tak veľmi milovala Ježiša, že dostala mystický dar transverberácie srdca, ktorý presne opísala svätá Tereza z Avily a svätý Ján z Kríža. Rana bola potvrdená ihneď po jej smrti, keď lekári vytiahli srdce z tela.

Úplná oddanosť Bohu bola vrcholom lásky sestry Miriam od ukrižovaného Ježiša. Ak ju chceme napodobniť, môžeme sa pozrieť na radikálne rady, ktoré prehovorila počas extázy:

„Ja“ – je to, čo ničí svet. Tí, ktorí majú svoje vlastné „ja“, majú všade smútok a strach … Nemôžete mať zároveň Boha a svoje „Ja“. (…) Ten, kto nemá vlastné „ja“, má všetky cnosti a mier a radosť.

Zdroj: Aleteia.pl, Zivotopisysvatych.sk, Milujtesa.org, Obrázok: Verim a doverujem.blog

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *