Život Cirkvi vo svete 4/2019

Obsah

Program návštevy Františka v Paname 23. – 28. 1. 2019

Kardinál Parolin: Mladí na SDM budú pokračovať v duchu synody

Svetové ekonomické fórum podporuje „globálny poriadok“ LGBT

Vatikán: Kardinál Giovanni B. Re sa dožíva 85 rokov

Senát v New Yorku povoľuje potrat až po pôrod!

Venezuela: Biskupi podporujú Guaida

Nové varovania na letáčikoch antikoncepcie

Manipuluje Google výsledky vyhľadávania?

Vatikán plánuje proti zneužívaniu tímy expertov

Kardinál Parolin za múdru strednú cestu v migrácii

Maďarský biskup: Núdza bezdomovcov aj v cirkvi tabu

Je lepšie za Krista zomrieť ako zradiť vieru

Tretina amerických biskupov chce diakonky

Biskup o satanskej stránke internetu

V Paname sa začína program SDM, Slovákov sprevádza biskup Galis

Panama – krajina dvoch tvárí

Panamský prezident: Sme šťastní prijať Svätého Otca a mladých

Aj Fatimská Panna Mária „putuje“ na SDM do Panamy

Stretnutie biskupov nesplní očakávania?

Vatikán vyšetruje kňaza Kongregácie pre náuku viery

Švajčiarsko: Biskup pod tlakom

Kanada: Lekári za eutanáziu namiesto paliatívnej medicíny

USA: Biskupi žiadajú koniec blokovania rozpočtu

Paríž: Až 50 000 ochrancov života na Pochode za život

Vatikánsky teológ: Pápež – rozhodujúca pomoc ekumenizmu

Biskup slávi v TV „Eucharistiu nového obradu“ v telocvični

Selfie nahého biskupa – a Vatikán to vedel

Brazília: Pútnická bazilika a Biblia na fasáde

Pápež zrušil komisiu ‚Ecclesia Dei‘

Putoval pešo 4500 kilometrov na Pochod za život

„Budeme pochodovať, kým temnotu navždy nezaženieme“

Anglicko: Kardinál slávil ďalšiu omšu pre LGBT

Čína: Vláda chce Bibliu prepísať na komunistickú

Program návštevy Františka v Paname 23. – 28. 1. 2019: 024 485

Streda 23. januára 2019 – 22.30 (16.30) prílet, privítanie, presun na nunciatúru
Štvrtok 24. januára
15.45 (9.45) privítanie pred prezidentským palácom, návšteva prezidenta Panamy
16.40 (10.40) stretnutie s predstaviteľmi verejného života a diplomatickým zborom na pôde Ministerstva zahraničných vecí – príhovor Svätého Otca
17.15 (11.15) stretnutie s biskupmi v Kostole sv. Františka Assiského – príhovor
23.30 (17.30) otvorenie SDM na Santa Maria la Antigua na nábreží Cinta Costera – príhovor
Piatok 25. januára
16.30 (10.30) kajúca pobožnosť s mladými vo výkone trestu v Pacore – homília
17.50 (11.50) presun helikoptérou na Apoštolskú nunciatúru
23.30 (17.30) krížová cesta s mladými na Santa Maria la Antigua na nábreží – príhovor
Sobota 26. januára
15.15 (9.15) svätá omša s posviackou oltára v Bazilike Santa Maria la Antigua za účasti kňazov, zasvätených a členov laických hnutí – homília
18.15 (12.15) obed s mladými v Kňazskom seminári sv. Jozefa
00.30 (18.30) vigília s mladými na Priestranstve sv. Jána Pavla II., Metro Park – príhovor
Nedeľa 27. januára
14.00 (8.00) svätá omša SDM na priestranstve sv. Jána Pavla II., Metro Park – homília
16.45 (10.45) návšteva Domu dobrého Samaritána – príhovor, Anjel Pána
22.30 (16.30) stretnutie s dobrovoľníkmi SDM na Štadióne R. Fernandeza – príhovor
00.00 (18.00) rozlúčka na letisku v Paname a 00.15 (18.15) odlet do Ríma
Pondelok 28. januára – 11.50 prílet na rímskeho letisko Ciampino -ab-

Viac na: https://www.vaticannews.va/sk.html

Kardinál Parolin: Mladí na SDM budú pokračovať v duchu synody

Vatikán, 24.1.2019 (RV) 024 484 – V Cirkvi rezonujú zo synody biskupov dve slová záväzku voči mladým: počúvať ich a sprevádzať, hovorí kardinál Pietro Parolin v rozhovore pre vatikánske médiá pred apoštolskou cestou Svätého Otca Františka na SDM do Panamy. Vatikánsky štátny sekretár odpovedal na otázky redaktora Vatikánskeho rozhlasu Massimiliana Menichettiho. Rozhovor na:

https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2019-01/papez-frantisek-panama-sdm-2019-rozhovor-kardinal-parolin.html#play

Svetové ekonomické fórum podporuje „globálny poriadok“ LGBT

Davos, 25.1.2019 (LifeSiteNews) 024 483 – Sedem multinárodných spoločností na Svetovom ekonomickom fóre v Davose vydalo v utorok materiál „Rovnosť partnerstva LGBTI“. Po prvý raz najvyšší sa klub globálnych politických a ekonomických lídrov zasadil na špeciálnom zasadnutí za „práva LGBTI“, ktoré chce svetový obchod napomáhať a zaviesť do Štandardov správania OSN k LGBTI, čo podporuje Svetové ekonomické fórum aj Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva.
Novú iniciatívu priniesli: Accenture, Deutsche Bank, EY, MasterCard, Microsoft, Omnicom, a Salesforce. Na zoznam chcú pridať najmenej 100 ďalších spoločností do r. 2020.
Cieľom je vytvoriť rámec, aby spoločnosti mohli zavádzať na svojej úrovni normy v súlade s OSN, ale mať aj vplyv na celú občiansku spoločnosť na globálnej úrovni, čo sa týka „inklúzie“ LGBTI.
Svetové ekonomické fórum založil Klaus Schwab a otvorene hrá svoju rolu v globalizme. Každoročné stretnutia sú s vylúčením verejnosti a konali sa aj v tajnosti. Počas rokov sa otvorilo médiám a už otovrene prejavuje úsilie napomáhať súčasný a budúci „globálny poriadok“, v ktorom musia ustúpiť tradičné morálne hodnoty novým princípom: nediskriminovaniu, prijímaním všetkých, hrdosti na morálne prehrešky.
Celá koncepcia „práv LGBTI“ znamená vcelku vyžadovanie práv pre tieto osoby a pride – pýchu na správanie, ktoré sa tak dlho považovalo spoločensky za neusporiadané a škodlivé a ktoré bolo z morálneho a náboženského pohľadu ťažkým hriechom, rebéliou proti Božiemu a prirodzenému zákonu.
Accenture a ďalších šesť korporácií predstavuje stovky biliónov dolárov a státisíce zamestnancov na svete a tak nie div, že sa považujú za silu – nátlakovú skupinu – ktorá dokáže presadiť zmeny. …
Michelle Bacheletová, bývalá socialistická čilská prezidentka a vysoká komisárka OSN pre ľudské práva povedala, že sa spolieha na tieto korporácie, že budú zavádzať „anti-diskriminačnú politiku, mechanizmy na sťažnosti a dobrú bdelosť na pracoviskách, ale aj vyvíjať tlak na všetky krajiny, aby zaviedli anti-diskriminačnú politiku, alebo zmenili nevhodné zákony na lepšie“. To znamená, že cieľom je dosiahnuť úplnú rovnosť osôb LGBTI na všetkých úrovniach. …

Vatikán: Kardinál Giovanni B. Re sa dožíva 85 rokov

Vatikán, 24.01.2019 (KAP) 024 482 – Kardinál Giovanni Battista Re, dlhoročný sekretár pre vnútorné záležitosti Vatikánu a prefekt Kongregácie pre biskupov, sa 30. januára dožije 85 rokov. Celých 30 rokov patril kardinál zo severného Talianska a dôverník pápeža Jána Pavla II. (1978-2005) k najvplyvnejším osobám vo Vatikáne. Po emeritovaní viedol v marci 2013 konkláve, z ktorého vyšiel ako pápež František.
Kardinál Re sa narodil v r. 1934 v obci Borno pri jazere Garda. Študoval cirkevné právo, pôsobil v domovskej diecéze Brescia a absolvoval Pápežskú diplomatickú akadémiu. Po smrti Jána Pavla II. v apríli 2005 prevzal ho pápež Benedikt XVI. ako prefekta Kongregácie pre biskupov, kde pôsobil do r. 2010.
Rok predtým sa ešte raz dostal do titulkov médií, lebo podpísal dekrét o zrušení exkomunikácie štyroch biskupov „Kňazského bratstva sv. Pia X.“, medzi ktorými bol aj popierateľ holokaustu Richard Williamson. Zodpovednou za túto nevydarenú iniciatívu však bola vatikánska komisia „Ecclesia Dei“.
Keď v novembri 2000 bol americký arcibiskup Theodore McCarrick z Newarku preložený do hlavného mesta Washingtonu, kardinál Re ako prefekt Kongregácie pre biskupov sa vyjadril proti tomu. Ako sa v lete r. 2018 dostalo na verejnosť, boli vo Vatikáne už vtedy známe informácie o McCarrickovom sexuálnom zneužívaní seminaristov.

Senát v New Yorku povoľuje potrat až po pôrod!

Guvernér New Yorku:
„Historické víťazstvo Newyorčanov a našich progresívnych hodnôt.“

New York, 24.1.2019 (kath.net/pl) 024 481 – Katolíci v štáte New York sú otrasení! Senát New Yorku povolil potrat až po narodenie dieťaťa. Teda bude možné za istých podmienok usmrcovať dieťatká v 9. mesiaci tehotenstva! Teda dieťatká, ktoré už dávno dokážu žiť mimo tela matky. A práve guvernér Andrew Cuomo, ktorý sa vyhlasuje za katolíka, zákon svojím podpisom uviedol do platnosti a pochvalne sa vyjadril: „To je historické víťazstvo Newyorčanov a našich progresívnych hodnôt“! Dokonca vyjadril nádej, že ďalšie štáty USA budú nasledovať príklad New Yorku.
„Právo na potrat“ v štáte New York by bolo tak zabezpečené aj keby Najvyšší súd USA už neuznával potrat za povolený, ako to je v USA už od rozsudku „Roe vs. Wade“ v r. 1973, ako vyhlásil tento „katolícky“ guvernér. New York legalizoval potrat dokonca už pred tým – a to v r. 1970 a bol tak prvým štátom USA s touto smutnou možnosťou.
V New Yorku majú teraz dostať povolenie na potraty aj osoby, ktoré nie sú lekármi, ako ošetrovatelia a pôrodné asistentky. A financovanie potratov musia prevziať zdravotné poisťovne.
Tento „katolícky“ guvernér Andrew Cuomo po vstúpení zákona do platnosti nariadil, aby sa na znamenie radosti ožiarilo na ružovo World Trade Center. Ochrancovia života upozorňujú, že pamätná tabuľa mŕtvych z atentátu 11. septembra 2001 pripomína aj deti zomrelé v tele matky, napríklad „Verena Langová a jej nenarodené dieťa“. Pri tomto atentáte prišlo o život s matkami aj 11 nenarodených detičiek, ako sa uvádza na pamätnej tabuli.
Cuomo je súčasne protivníkom trestu smrti, čo mu získava sympatie. V auguste 2018 sa vyjadril, že v solidarite s pápežom sa bude zasadzovať za zrušenie trestu smrti v štáte New York.
Nový zákon naráža na veľké protesty ochrancov života a katolíckych biskupov. Kardinál Timothy Dolan, arcibiskup New Yorku, sa pýtal, či je naozaj „progresívne, že veľký počet zdravotníkov, ktorí odmietajú zabíjanie nenarodených, nebudú mať slobodu výhrady vo svedomí“.
„Na odtrhávanie údov dieťatka nie sú potrební lekári a dieťatko, ktoré prežilo skalpel, soľný roztok, či odsávanie, sa nesmie bez starostlivosti odložiť nabok. Všetci ľudia majú práva – prisťahovalci, chudobní, tehotná žena … aj jej dieťatko. Všetky Božie deti – na tom by trval aj reverend Martin Luther King, sú rovnoprávne a majú svoje práva,“ napísal kardinál Dolan v blogu.
Biskup Edward Scharfenberger z Albany sa už pýta, či by mal byť guvernér Andrew Cuomo exkomunikovaný, ako informovala „Catholic News Agency“. … –zg-

Venezuela: Biskupi podporujú Guaida

Caracas, 24.1.2019 (kath.net) 024 480 – Katolícka cirkev vo Venezuele sa postavila za predsedu parlamentu. Juan Guaidó, ktorý sa 23. januára vyhlásil za prezidenta Venezuely (foto) bol okamžite uznaný USA, Kanadou, Mexikom, Brazíliou a ďalšími krajinami.
Venezuelský prezident Nicolás Maduro, veliteľ vládnych milícií Diosdado Cabello a hŕstka ľudí najužšieho okruhu mocnárov z radov 20 rokov vládnucich socialistov sa však moci vzdať nechcú.
Biskupi vyjadrili tiež podporu pokojným demonštrantom.
Guaidó sa vyslovil za transparentnú vládu a slobodné voľby. Za socialistu Maduru bola krajina v ostatných rokoch uvalená do chaosu, násilia a sociálne nepokoje sa vyskytovali takmer každý deň. Krajina a ľudia trpia hyperinfláciou, milióny sa vysťahovali. Voľbu Maduru biskupi nepovažujú za legitímnu. –zg-

Nové varovania na letáčikoch antikoncepcie

Viedeň, 24.1.2019 (kath.net) 024 479 – Na odporúčanie Európskej liekovej agentúry sú teraz na príbalových letáčikoch antikoncepčnej pilulky uvedené aj zdravotné riziká jej užívania. Informoval o tom rakúsky ORF. Informuje sa o možných vedľajších účinkoch ako sú depresie, ako oznámil nemecký Spolkový inštitút pre lieky a medicínske produkty (BfArM). Dôvodom opatrenia je dánska štúdia, ktorá dala užívanie antikoncepcie do súvislosti s rizikom samovraždy.
Podľa nemeckého inštitútu má varovanie pomôcť, aby užívateľky antikoncepčnej pilulky v prípade kolísania nálad a depresie vyhľadali lekára. –zg-

Manipuluje Google výsledky vyhľadávania?

Washington D.C., 24.1.2019 (kath.net) 024 478 – Podľa skúmania americkej webovej stránky „Breitbart“ Google mal manipulovať výsledky hľadania svojej video-platformy YouTube. „Breitbart“ dostal podľa vlastných údajov anonymné informácie pracovníka Googlu z interného diskusného fóra Googlu ako aj príslušný „čierny zoznam“. Jedným z citlivých slov na tomto zozname je „potrat“. Istý inžinier podľa interného materiálu poukázal na existenciu ďalších čiernych zoznamov hesiel vyhľadávania a vyhlásil, že majú „tony zoznamov“ a Google vyhľadávanie manipuluje. Zistil to po tom, čo sa ľavicový žurnalista z magazínu pýtal na videá prominentných ľudí z oblasti ochrany života na YouTube a spomenul, že medzi prvými 10 videami o potrate sa v Googli nájdu aj videa ochrany života. Sťažnosť reportéra prišla v piatok, a už v pondelok bolo vidno zmeny vo výsledkoch hľadania, ktoré vykonali ešte v piatok. Zrazu zmizli niektoré videá – medzi nimi aj video bývalého potratového lekára Dr. Antonyho Levatina, ktorý sa teraz angažuje za ochranu života.
A zmizlo aj video známeho konzervatívneho žurnalistu Bena Shapira. Dokonca aj ľavicový žurnalista neskôr potvrdil, že výsledky hľadania sa po jeho sťažnosti zmenili.
Tento vývoj je brizantný preto, lebo Sundar Pichai z Googlu pri vypočutí v americkom kongrese dokonca pod prísahou vypovedal že výsledky vyhľadávania sa manuálne nemenia! Možno sa bude americký kongres o tento vývoj teraz zaujímať.
Podľa inžiniera z Googlu má byť na čiernom zozname aj referendum o potrate v Írsku. Aj tu malo dôjsť k manipulácii.
Google na otázku „Breitbartu“ vyhlásil, že Youtube je naďalej platforma „slobodného prejavu“ pre prívržencov potratu aj ochrancov života. –zg-

Vatikán plánuje proti zneužívaniu tímy expertov

Vatikán, 23.01.2019 (KAP) 024 477 – V boji proti zneužívaniu chce Vatikán nasadiť na celom svete mobilné tímy expertov. Takéto sily tzv. „Task Force“ ohlásil jezuita a psychológ Hans Zollner v stredu. Tieto tímy budú na všetkých kontinentoch, kde je Katolícka cirkev, ako povedal pre talianske vydanie vatikánskeho portálu „Vatican News“. Zriadenie týchto tímov označil ako možný výsledok stretnutia biskupov k zneužívaniu vo februári.
Páter Zollner je vedúci Centra na ochranu detí pri Pápežskej univerzite Gregoriana a člen prípravného výboru stretnutia biskupov k zneužívaniu a jeho prevencii 21. – 24. februára.
Tímy si majú vyzdvihnúť informácie o smerniciach k zneužívaniu a jeho prevencii v miestnych cirkvách. Má sa objasniť, v akom bode sa proces nachádza a čo je teraz potrebné robiť. Tímy môžu tiež skúsenosti biskupských konferencií podať ďalším biskupským konferenciám.
„Tieto tímy majú byť prostriedkom, aby sa aj v budúcnosti zisťoval úspech opatrení a aby si všetci uvedomili vlastnú zodpovednosť aj na svetovej úrovni,“ povedal jezuita. „Boj proti zneužívaniu je neustály proces, ktorý si vyžaduje stále preverovanie, zlepšovanie a prehlbovanie povedomia. Ani v budúcnosti sa zneužívaniu na 100 percent nezabráni, lebo Cirkev nemôže na 100 percent riadiť a určovať správanie ľudí,“ dodal páter Zollner.
Členmi prípravného výboru na stretnutie biskupov sú okrem neho: kardinál Blase Cupich z Chicaga, kardinál Oswald Gracias z Bombaya a arcibiskup Malty Charles Scicluna. Na práci sa podieľajú: kardinál Sean Patrick O’Malley a Talianky Gabriella Gambino a Linda Ghisoni, podsekretárky Pápežskej rady pre laikov, rodinu a život. –zg-

Kardinál Parolin za múdru strednú cestu v migrácii

Gorizia, 23.01.2019 (KAP) 024 476 – Vatikán znova zaujal postoj k migrácii. Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin:
„Úlohou politiky je reagovať a riešiť problémy bez vyvolávania obáv, ktoré sa potom stanú zdrojom nenávisti a násilia. Budovať bariéry je rovnako nesprávne, ako prijímať migrantov bez účinných politických integračných opatrení. Na to treba inteligentnú spoluprácu pre bezpečnosť všetkých – migrantov, ktorí sa prijímajú ako aj štátov, ktoré ich prijímajú.“ Kardinál sa takto vyslovil v interview pre diecézne katolícke noviny v Gorizii, ktoré uverejnila talianska katolícka tlačová agentúra SIR v stredu.
„Európa, ktorá sa príliš stará o finančné a hospodárske otázky a na dôležitú otázku ako je migrácia hľadí iba z pohľadu čísel, je odsúdená na to, aby sa dostala do ťažkostí.“
Vzhľadom na ďalšie krízy kardinál Parolin povedal, že „situácia nie je povzbudzujúca“ najmä na Blízkom Východe. Mocnárov vyzval, aby sa zasadzovali za pokoj a nenasledovali iba vlastné záujmy. „Kresťania na Blízkom Východe vždy hrali nosnú úlohu a môžu tam poskytovať stále ešte významný prínos.“ Starosti robí Svätému stolcu podľa Parolina to, že kresťania z týchto miest vojen a šírenia radikálnych islamistických ideológií radikálne miznú. „Táto otázka musí byť starosťou každého, komu leží na srdci budúcnosť toho regiónu aj celého ľudstva.“
K sexuálnemu zneužívaniu sa kardinál vyjadril, že celá Cirkev je vyzvaná k „hlbokému zamysleniu, aby sa proti tejto rakovine bojovalo“. „Nikto si nesmie myslieť, že sa môže zbaviť prvej povinnosti chrániť obete. Pápež František dal zaviesť rad konkrétnych opatrení na zabránenie zneužívaniu. Je dôležité proti zlu bojovať všetkými prístupnými prostriedkami počínajúc formáciou kléru,“ povedal kardinál Parolin. –zg-

Maďarský biskup: Núdza bezdomovcov aj v cirkvi tabu

Budapešť, 23.01.2019 (KAP) 024 475 – Ťažká situácia bezdomovcov v krutej zime a po zákone, ktorý ich vylúčil z verejných priestorov v Maďarsku bola témou Ekumenického fóra v pondelok v Budapešti.
V Maďarsku sa vyvinula „spoločnosť bez srdca“, ako konštatoval biskup z Vácu, Miklos Beer, na tomto podujatí evanjelického farského centra Deak-tér. Informoval o tom liberálny voči vláde kritický týždenník „Magyar Narancs“ v stredu.
„Ako starý biskup si môžem dovoliť otvorene vyjadriť svoj názor. Bolí ma, že to musím povedať. Ale nám ani nenapadne nájsť riešenie pre problém bezdomovcov,“ povedal biskup Beer.
Zákon z 15. októbra 2018 zakazuje bezdomovcom zdržiavať sa na uliciach a vo verejných parkoch.
Ostrú kritiku vyjadril biskup Beer aj na adresu katolíckej cirkvi:
„Zdá sa aj tu, akoby bol problém vyriešený tým, že nenecháme bezdomovcov nocovať na ulici. Útulky pre nich ponúkajú riešenie iba na noc. Ráno musia útulky opustiť a znova sú na ulici. Tí ľudia potrebujú sociálnu starostlivosť, ktorá nie je iba otázkou peňazí.“
Sociologička na podujatí žiadala otvoriť pre nich cirkevné budovy. „Ako to, že Božie domy nie sú v protiklade k biblickou náukou otvorené pre všetkých?“ pýtala sa.
Biskup Beer pripustil, že otázka bezdomovcov v katolíckej cirkvi nie je nijakou témou: „Nehovorí sa o tom.“ Dodal, že sa nehovorí ani o Rómoch a že ich nepozývajú do farností.
„Bolí ma, že o tom ani len nehovoríme, nehovoriac už o hľadaní riešenia. Stali sme sa salónnymi kresťanmi. Chodíme v nedeľu pekne oblečení do kostola, ale naša spoločnosť je bez srdca.“
Farár Ivanyi vyjadril pochybnosti o tom, že sa cirkev pustí do niečoho, čo je úlohou štátu. Má to intenzívnejšie riešiť štát. „Ak by nebol v stave riešiť celú problematiku, tak by mal aspoň dovoliť, aby to robili cirkevné, či občianske miesta.“ Zákon označil farár za bezcitný a nedemokratický. „Teoreticky má byť zabezpečené právo na bývanie každému, ako aj zabezpečenie jeho ľudskej dôstojnosti.“

Je lepšie za Krista zomrieť ako zradiť vieru

Vatikán-Regensburg, 23.1.2019 (kath.net/pbr) 024 474 – „Je lepšie za Krista zomrieť, ako zradiť vieru,“ hovorí kardinál Gerhard Ludwig Müller. Jeho zrak sa upiera na obraz sv. Agnesy, mučenice zrejme z 3. storočia. Na mieste jej mučeníckej smrti postavili kostol Sant‘Agnese in Agone – sv. Agneša v boji. Je to titulárny chrám kardinála Müllera v Ríme.
Barokový chrám sv. Agnesy v Agone leží v srdci mesta, priamo na námestí Piazza Navona. Prominentné miesto ho robí jedným z najobľúbenejších kostolov Ríma a priťahuje množstvo pútnikov aj Rimanov na modlitby. Pre kardinála Müllera je zvlášť rozhodujúce, že je zasvätený mučenici a hovorí:
„Krv mučeníkov je poukaz na Krista, na večný život, ktorý môžeme dúfajme v nebi očakávať.“
Sv. Agnesa má spomienku 21. januára. Mučeníckou smrťou zomrela ako mladé dievča. Kto dnes navštívi jej zasvätený kostol, môže sledovať ústredné etapy jej života. Socha sv. Agnesy v južnej kaplnke, reliéf v krypte, relikviár, ktorý uchováva jej lebku, či maľby v centrálnej kupole vrhajú svetlo na jej život.
Kardinál Müller vchádza cez južnú bočnú kaplnku do krypty niekoľkými schodmi, ktoré vedú k miestu Agnesinej mučeníckej smrti. Je tam iba málo svetla. Fresky možno spoznať už iba v základných rysoch – boli to scény zo života svätice. No neďaleký reliéf ukazuje začiatok jej utrpenia. Je na ňom mladá žena obklopená vojakmi, úplne bez šiat. Mala byť vystavená nahá na štadióne Domiciána, ktorý dodáva námestiu Piazza Navona ešte dnes charakteristický oválny tvar. Jej zločin: Odmietla dvorenie syna rímskeho prefekta. Celkom sa zasvätila Bohu.
Jej mučeníctvo sprevádzali viaceré zázraky, z ktorých prvý ju chránil pred hanbou nahoty. Agnesa sa zrazu dokázala úplne zakryť dlhými vlasmi. Potom sa ju pokúšali sotiť do ohňa, no jej modlitba spôsobila, že plamene ustúpili. Nakoniec jej mečom preťali hrdlo. Zomrela ako obetný baránok, ako mučenica vo veku 12 alebo 13 rokov, čo ukázal výskum jej lebky. Reliéf v krypte ukazuje Agnesu zakrytú vlasmi.
Pred relikviárom sv. Agnesy sa kardinál Müller zamyslí:
„Veľké posolstvo mučeníkov si mnohí často neuvedomujú. Mnohí si myslia, že dôležité je len to pozemské bytie. Viera však znamená viac: Znamená to celú svoju nádej, celý svoj život, celú vážnosť svojho bytia vsadiť na Ježiša Krista. To je základ na prevzatie zodpovednosti za svet, aby sme nekrúžili iba okolo seba samých, aby sme nežili na úkor iných, alebo budúcich generácií.“
Aj dnes je veľký počet kresťanov prenasledovaných – na celom svete. A to rozličných spôsobom, ako povedal kardinál Müller.
„Na jednej strane je fyzické ohrozovanie v islamských či komunistických krajinách a v diktatúrach, ktoré si nárokujú totálne ovládanie človeka, ktorým je viera a náboženstvo tŕňom v oku. Ale aj v kresťansky formovanej Európe je prenasledovanie kresťanov vždy, keď človeka za jeho kresťanské presvedčenie stavajú na pranier. Preto sú nám mučeníci ako sv. Agnesa dôležitými vzormi. Oni nás povzbudzujú vo viere. Ide tu o otázku: Pre čo žijeme?“
Cesta sv. Agnesy sa neskončila v utrpení a zomieraním – ako ukazujú fresky kupoly. Sv. Agnesu znova nachádzame medzi oslavujúcimi anjelmi, mučeníkmi a svätcami. Panna Mária upiera svoj zrak na dievčinu v bielom rúchu, vystiera k nej ruku a predstavuje ju Bohu Otcovi a Kristovi. Cez kupolu, v ktorej strede sa vznáša Duch Svätý v podobe holubice, zažiaria lúče poludňajšieho slnka Ríma a ponoria chrám do príjemného zlatého svetla. Celkom iná atmosféra ako dolu v krypte. A kardinál Müller dodáva:
„Vernosť Kristovi – to je to rozhodujúce v živote. Pozemský život je krátky. Večnosť je však ‚dlhá‘.“ –zg-

Tretina amerických biskupov chce diakonky

Washington, 23.01.2019 (KAP/KNA) 024 473 – Tretina amerických biskupov schvaľuje vysviacku žien za diakonky. To je výsledok prieskumu „Centra pre aplikovaný výskum v apoštoláte“ (CARA) Univerzity Georgetown vo Washingtone zo stredy. No iba 27 percent biskupov si myslí, že Vatikán takú vysviacku žien povolí.
Do konca roka sa pápežská komisia zaoberala otázkou, či raná Cirkev svätila ženy na diakonky. Výsledky odovzdala pápežovi Františkovi.
„Ak pôjde vývoj diakoniek podobnou cestou ako znova zavedenie stáleho diakonátu po Druhom vatikánskom koncile, musel by pápež najprv uznať, že diakonky v ranej Cirkvi existovali, ako zdôraznil odborník na Cirkev a žurnalista Michael J. O’Loughlin podľa nemeckej katolíckej agentúry KNA v jezuitskom časopise „America“. Potom by museli národné biskupské konferencie rozhodnúť, či povolia túto prax vo svojich krajinách. Definitívne riešenie je na jednotlivých biskupoch.
Väčšina biskupov USA to však podľa prieskumu odmieta. Iba 41 percent sa vyjadrilo, že považuje „teoreticky za možné“ svätiť ženy na diakonky. Až 79 percent si myslí, že Biskupská konferencia USA to zavedie, ak by Vatikán túto vysviacku povolil.
Asi 77 percent biskupov vidí vysviacku žien na diakonky ako krok vpred v spornej diskusii o kňazskej vysviacke žien. –zg-

Biskup o satanskej stránke internetu

Los Angeles, 23.1.2019 (kath.net/jg) 024 472 – Prípad žiaka z Katolíckej strednej školy v Covingtone, ktorý údajne prejavil rasizmus voči Indiánovi, ktorý bubnom agresívne rušil „Pochod za život“, ukazuje skutočne satanskú stránku internetu, ako napísal Mons. Robert Barron, zakladateľ mediálneho apoštolátu Word on Fire a pomocný biskup Los Angeles.
Keď sa o prípade po prvý raz dozvedel, komentovalo ho už vyše 50 000 ľudí a to úplne negatívne, mnohí vyzývali k odplate mladému mužovi. Uverejnili jeho meno, adresu a maily jeho rodičov jeho školy a diecézy. Táto vlna agresie pripomenula biskupovi mechanizmus obetného baránka, ktorý opísal francúzsko-americký literárny vedec a filozof René Girard. Ak v nejakej skupine nastanú napätia, začne sa hľadanie obetného baránka, niekoho, komu možno dať vinu. Keď ho nájdu, zhromaždí sa skupina okolo neho. Spoločná nenávisť proti nemu sa stáva náhradou za stratenú jednotu. Obetného baránka izolujú a nakoniec vyženú a skupina tak dúfa, že znovu získa vnútorný poriadok.
Girard získal túto teóriu zo štúdií o Shakespearovi, Dostojevskom a iných spisovateľoch. Jeho najdôležitejším zdrojom však bolo Sväté písmo, ktoré nielen že problém pomenúva, ale ukazuje aj cestu vpred. Príbeh o Ježišovi a cudzoložnici (Jn 8,1-11) ukazuje ako hriech tak aj riešenie. Vypovedá mnoho to, že diabla sa v Novom zákone často označuje ako „satana“, čo znamená aj „žalobca“, ako píše biskup Barron.
Sociálne médiá sú podľa Girarda zlovoľnou živnou pôdou tohto mechanizmu obetného baránka. Anonymita, ľahký spôsob komentovania a šírenia vecí, šanca dosiahnuť veľké publikum, to všetko prispieva k tomu, že sociálne médiá sa stávajú stále viac jedovatými močiarmi, v ktorých prospieva nenávisť a obviňovanie. Na to, aby sme našli to satanské v našej kultúre, nemusíme pozerať hororové filmy, stačí pohľad do sociálnych médií.
Každý, kto chce napísať komentár, by si mal predtým položiť otázku, či to vyviera z úprimného želania adresátom podať niečo dobré. Kto chce iba vyliať svoj hnev, hľadať obetného baránka alebo ukázať, aký je dobrý, by sa mal komentára vzdať, ako odporúča biskup Barron.

Žiaka Nicka Sandmanna obvinili v súvislosti s „Pochodom za život“ z rasizmu voči domorodcom a zdvihla sa vlna nenávisti. Sandmann a jeho rodina dostali dokonca hrozby zabitia. V utorok Katolícka stredná škola v Covingtone (Kentucky) úplne zrušila výuku, lebo nedokázala zaistiť bezpečnosť žiakov a učiteľov. Škola prosila aj o modlitby.
Po videu, ktoré ukazuje Nicka s Maga-Kappe („Urobte Ameriku znova veľkú) ako údajne výsmešne reaguje na domorodého bubeníka, ktorý rušil pochod, škola a diecéza žiaka najprv odsúdili a oznámili, že prípad budú riešiť dokonca sa hovorilo o jeho vylúčení zo školy. Zdvihla sa obrovská vlna nenávisti v médiách.
No väčšina médií už ustúpila. Bola to zlovoľná falošná správa – fake news. Žiak totiž len pokojne reagoval na agresie indiánskeho bubeníka a skupinu farebných aktivistov, ako to už ukázalo dlhšie video. Prišli už aj ospravedlnenia prominentov za nespravodlivé obviňovanie. Médiá, ktoré sa na štvaní podieľali budú možno čeliť žalobe. –zg-

V Paname sa začína program SDM, Slovákov sprevádza biskup Galis

Panama City, 22.1.2019 (RV) 024 471 – V Paname City sa 22. januára oficiálne začínajú Svetové dni mládeže 2019, ktoré vyvrcholia 27. januára. Svätý Otec František, ktorý pricestuje do Panamy 23. januára, sa k mladým pripojí na privítacej slávnosti vo štvrtok večer o 17.30 miestneho času, pre nás to bude už pol hodinu pred polnocou.
Viac na:
https://www.vaticannews.va/sk/cirkev/news/2019-01/papez-frantisek-panama-sdm-2019-zaciatok-centralneho-programu.html

Panama – krajina dvoch tvárí

Panama, 22.1.2019 (kath.net/KIN) 024 470 – „Keď príde cudzinec do Panamy, mohol by si myslieť, že je v Dubaji,“ hovorí arcibiskup José Domingo Ulloa Mendieta. Kto navštívi hlavné mesto Panamy, ten vie, čo myslí: Aleje sa tiahnu cez celú metropolu s 800 000 obyvateľmi. Okolo sú luxusné obchody, mrakodrapy oceľovo-sklenených konštrukcií, tak ako ich takto husto nachádzame v Dubaji. Sú v nich banky, služby a medzinárodné koncerny. To uvidí aj 500 000 pútnikov, ktorí prídu na 34. svetové dni mládeže.

Krajina s veľkými sociálnymi nerovnosťami
Panamský prieplav, ktorý spája Atlantik a Pacifik pre lodnú dopravu, robí veľkomesto významným centrom – a Panamu na jednu z najblahobytnejších krajín Strednej Ameriky.
No zdanie klame, ako vysvetľuje arcibiskup Ulloa delegácii „Kirche in Not“ a to chce cirkev na SDM sprostredkovať:
„Chceme ukázať pravú tvár krajiny. Lebo Panama má dve tváre.“
Podľa Svetovej banky patrí Panama k desiatim krajinám s najväčšou nerovnosťou príjmov.
Biskup informuje: „V r. 2015 bol príjem horných 10 percent spoločnosti 37 ráz vyšší ako príjem najchudobnejších 10 percent. Ľud trpí sociálnou nerovnosťou.“ Zvlášť trpia obyvatelia afrického pôvodu. Ich predkov priviezli kolonialisti ako otrokov, alebo prišli ako lacné pracovné sily v 20. storočí pri budovaní Panamského prieplavu. Aj keď sa dávno zmiešali s domácimi v spoločenskom postupe sa im bránilo. Žijú v chudobných štvrtiach a hospodársky slabších regiónoch.
To sa týka aj domorodcov, ktorí tvoria do 12 percent obyvateľstva. Nemajú nijaké sociálne výhody. Úmrtnosť ich detí je trikrát vyššia ako v ostatnej spoločnosti. Nemajú ani možnosti navštevovať vyššie školy. Následok: „40 percent obyvateľstva žije z práce na čierno, pašeráctva a ilegálneho obchodu,“ informuje Maribel Jaénová z komisie „Justitia et Pax“.
Po dvoch hodinách jazdy na sever v meste a regióne Colón nahliadneme za fasádu. Už názov je stigma, ako hovorí biskup Manuel Ochogavía Barahona:
„Ak prichádza niekto z Colónu do iného mesta za prácou, radšej zatají, odkiaľ je. V regióne je vysoká nezamestnanosť a sociálne problémy. Biskup pozná rodiny, kde majú iba jedno jedlo za deň. Niet čistej pitnej vody. Niekde je jedna toaleta pre 20 rodín.“
Napriek tomu prijala Diecéza Colón-Kuna Yala až 15 000 mladých počas SDM. „Nielen katolíci, aj iní veriaci ba dokonca nepokrstení sa angažovali v prípravách,“ hovorí biskup. „SDM je požehnaním pre našu pastoračnú prácu a ponúka tiež mnohých prácu.“ … –zg-

Panamský prezident: Sme šťastní prijať Svätého Otca a mladých

Vatikán, 22.1.2019 (RV) 024 469 – Prezident Panamy Juan Carlos Varela Rodríguez v rozhovore pre Vatikánsky rozhlas vyjadril veľkú radosť a hrdosť, že krajina prijme pápeža Františka, a že si vybral túto „malú zem šľachetných a pracovitých ľudí plných viery a nádeje“, aby im zveril zorganizovanie Svetových dní mládeže.

Viac na:
https://www.vaticannews.va/sk/svet/news/2019-01/papez-frantisek-panama-sdm-2019-prezident-rozhovor.html

Aj Fatimská Panna Mária „putuje“ na SDM do Panamy

Panama-City, 21.1.2019 (KAP) 024 468 – Na Svetové dni mládeže v Paname sa očakáva aj originálna socha Fatimskej Panny Márie. Podľa Panamskej arcidiecézy je to po prvý raz od r. 2000, že socha Panny Márie opúšťa svetoznáme pútnické miesto. Účastníci SDM budú môcť modlitbou pred sochou získať odpustky.
Katolícka cirkev v Paname požiadala, aby socha Fatimskej Panny Márie bola prítomná na ústredných podujatiach Svetových dní mládeže. Vedenie Fatimy prosbu splnilo.
Tohoročné heslo dní je:
„Hľa služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova“.
Socha Fatimskej Panny Márie bude postavená do vlastnej kaplnky, kde sa pútnici môžu modliť. Socha poputuje naspäť do Fatimy 29. januára.
Existujú špekulácie, že ďalšie Svetové dni mládeže by sa mohli konať v Lisabone a vo Fatime. Pápež oznámi ďalšie miesto ich konania po skončení SDM v Paname. –zg-

Stretnutie biskupov nesplní očakávania?

Vatikán, 22.1.2019 (kath.net/jg) 024 467 – Stretnutie predsedov biskupských konferencií a zástupcov reholí o sexuálnom zneužívaní v dňoch 21. až 24. februára vo Vatikáne by podľa názoru pátra Thomasa Reesea SJ nemuselo splniť očakávania obetí, veriacich a médií. V článku Religion News Service jezuita uvádza päť dôvodov, ktoré ho robia vzhľadom na toto stretnutie skeptickým.
Po prvé štyri dni je príliš krátky čas na to, aby sa riešila taká dôležitá a zložitá téma. Program je príliš ambiciózny a sotva sa dotkne čo len povrchu problémov. Ak by sa každý účastník dostal k slovu iba na päť minút, prešlo by 12 hodín a teda polovica času konferencie.
Po druhé očakávania zo stretnutia sú také veľké, že ich sotva možno splniť, ako sa obáva páter Reese. Vatikán vyzval v novembri Biskupskú konferenciu USA, aby o svojich opatreniach proti zneužívaniu vzhľadom na konferenciu vo februári nerozhodla. Ak sa teraz vzdá opatrení ako volať vinných biskupov na zodpovednosť, bude sa nariadenie z novembra zdať ako neoprávnené a bezobsažné. Napriek tomu je to ten najpravdepodobnejší výsledok.
Biskupi sú vzhľadom na svoje kultúrne prostredie a navyknutý právny poriadok mimoriadne heterogénni. Táto okolnosť robí dohodu o konkrétnych opatreniach ťažkou, uvádza páter Reese tretí dôvod.
Po štvrté stretnutie nie je dobre pripravené. Synoda biskupov sa plánuje až dva roky. Vo Vatikáne je špeciálne miesto, ktoré je kompetentné na jej organizáciu. Pápež František ohlásil toto stretnutie o zneužívaní len v septembri 2018, organizačný výbor bol zriadený až koncom novembra.
Najúčinnejšia cesta v boji proti zneužívaniu by bola, keby pápež František vydal jasné predpisy. To pravdepodobne neurobí, myslí si páter, ktorý v tom vidí piaty dôvod pravdepodobného zlyhania stretnutia biskupov.
Obete a verejnosť sú právom netrpezlivé, ako pokračuje páter Reese. Už nebudú čakať na ďalšie diskusie a „zbožné reči“, ale žiadať jasné opatrenia a smernice, ktoré budú deti chrániť a vinných biskupov brať na zodpovednosť, ako napísal páter.
Jezuita Reese želá stretnutiu na záver úspech a uvádza:
„Dúfam, že sa mýlim. František by to mohol dokázať, no obávam sa, že vatikánska konferencia bude iba malý krok vpred v dlhoročnom zápase.“ –zg-

Vatikán vyšetruje kňaza Kongregácie pre náuku viery

Rím-Washington, 23.1.2019 (kath.net/KAP) 024 466 – Kongregácia pre náuku viery vyšetruje podľa správy médií sexuálne obťažovanie vysokého pracovníka Rímskej kúrie. Ako informovali internetové noviny „National Catholic Reporter“ o odvolaním sa na vatikánskeho hovorcu Alessandra Gisottiho, vyšetrujú kňaza na vedúcom poste, ktorý mal v r. 2009 počas svätej spovede sexuálne obťažovať rehoľníčku. Noviny citujú vatikánskeho hovorcu slovami, že kňaz „je vyšetrovaný predstavenými Kongregácie pre náuku viery, ktorí si vyhradzujú príslušné kroky“. Duchovný pôsobí v oddelení pre otázky katolíckej náuky. Kongregácia plní aj trestnoprávne funkcie v prípadoch zneužívania.
Dotyčná bývalá rehoľníčka Doris Wagnerová v r. 2012 zverejnila svoje znásilnenie rakúskym rehoľným kňazom a oznámila to. Okrem toho povedala, že aj ďalší kňaz z rovnakého spoločenstva – tu išlo o pracovníka kongregácie – ju počas spovede mal nemorálne obťažovať. Dnes ešte stále v Kongregácii pre náuku viery pôsobiaci kňaz bol predstavenými varovaný a „napomenutý, aby v budúcnosti konal s múdrosťou a rozmyslom“. –zg-

Švajčiarsko: Biskup pod tlakom

Bazilej, 23.1.2019 (kath.net) 024 465 – Vo Švajčiarsku sa tiež dostáva biskup pod tlak, pretože chce podľa správ médií menovať za farára v Riehene muža s pedofilnou minulosťou. Podľa novín „Solothurner Zeitung“ biskup Felix Gmür o minulosti nového farára vedel a mal síce „nepríjemný pocit“, keď sa postavil za tohto farára. Podľa novín však zastáva postoj, že každý človek si zaslúži druhú šancu. Povedal, že posudky o farárovi jeho rozhodnutie potvrdili. Médiá aj ľudia v cirkvi kritizujú, že sa zamlčala skutočnosť, že kandidáta na farára bol obvinený z trestných činov. –zg-

Kanada: Lekári za eutanáziu namiesto paliatívnej medicíny

Viedeň, 22.01.2019 (KAP) 024 464 – Na nebezpečné následky postupného zavádzania eutanázie na požiadanie a pomoci pri samovražde poukazuje viedenský Inštitút pre medicínsku antropológiu a bioetiku (IMABE). V Kanade, kde je táto prax už tri roky povolená, sa už posunul moment, keď lekári ponúkajú eutanáziu ako voľbu „lekárskej starostlivosti“ – čo je jasne v rozpore s lekárskymi smernicami, podľa ktorých táto informácia má nasledovať až po vyčerpaní všetkých možností starostlivosti.
„Ak sa však eutanázia ponúka pred paliatívnou starostlivosťou, tak je to vyhlásenie bankrotu lekárskeho étosu,“ komentuje vývoj v Kanade to riaditeľ IMABE Dr. Johannes Bonelli.
Ako sa eutanázia prakticky realizuje kanadskí bioetici uverejnili v odbornom časopise „Journal of Medical Ethics“. Podľa toho mnohí pacienti nemali v čase žiadosti o eutanáziu nijakú primeranú paliatívnu starostlivosť. Medzi žiadosťou a dňom eutanázie uplynulo v priemere iba šesť dní. V 25 percentách z 80 prípadov sa paliatívna starostlivosť žiadala iba deň pred alebo po žiadosti o eutanáziu.
V r. 2015 až 2018 iba v provincii Quebec s 8,4 miliónmi obyvateľov si vzalo život s „lekárskou pomocou“ 1664 ľudí. Tento počet razantne stúpol z 53 prípadov mesačne v r. 2017 na 93 v r. 2018 – čo je o 75 percent. Zo správy parlamentu Quebecu okrem toho vyplýva, že 10 percent prípadov eutanázie nebolo vykonaných v zmysle zákona. … –zg-

USA: Biskupi žiadajú koniec blokovania rozpočtu

Washington, 22.01.2019 (KAP/KNA) 024 463 – Biskupská konferencia USA vyzvala prezidenta Donalda Trumpa a kongres, aby ukončili blokovanie rozpočtových financií, ktoré trvá od 22. decembra. Je to dôležité najmä kvôli mnohým postihnutým štátnym zamestnancom a ich rodinám, ktoré sú už druhý mesiac bez príjmov, ako uvádzajú biskupi vo vyhlásení.
Naliehajú aj na úpravu pre migrantov, ktorí ešte ako deti prišli ilegálne do USA. Najvyšší súd USA v piatok zamietol žalobu vlády, ktorá mala za cieľ ukončiť bývalým prezidentom Barackom Obamom vytvorený Program DACA na ich ochranu pred odsunom.
„Trvalé právne riešenie pre postihnutých je nevyhnutné,“ ako uviedli biskupi.
Žiadali aj stiahnutie ukončenia programu, ktorý ľuďom z krajín s ozbrojenými konfliktami alebo prírodnými katastrofami poskytuje prechodný pobyt v USA. Tým je postihnutých o. i. 200 000 Salvádorčanov, 57 000 Hondurasanov a 46 000 Haiťanov. –zg-

Paríž: Až 50 000 ochrancov života na „Pochode za život“

Po prvý raz bol „Pochod za život“ aj v správach médií

Paris, 22.1.2019 (kath.net/pl) 024 462 – Až 50 000 ochrancov života sa tento rok zhromaždilo na Pochode za život v Paríži. Pápež František ich v posolstve srdečne pozdravil. Uviedol, že žije z presvedčenia, že „všetko zlo vo svete vrcholí skrze pohŕdanie životom“ a povzbudil ochrancov života, aby „neúnavne vydávali svedectvo o neodňateľnej hodnote ľudskej dôstojnosti a života“.
Účasť katolíckych biskupov na pochode citeľne rastie – tento rok sa na ňom zúčastnilo už 20 francúzskych biskupov. Až 90 percent účastníkov pochodu bolo mladších ako 35 rokov, ako napísala agentúra „LifeSiteNews“.
Po prvý raz našiel pochod „March pour la Vie“ aj znateľnú odozvu v správach médií. Počet účastníkov síce – ako je zvyčajné – drzo znížili na „niekoľko sto“ alebo „7400“. Napriek tomu treba oceniť, že väčšina francúzskych médií tento raz o pochode informovala a o posolstve pápeža podala správu dokonca štátna televízia! –zg-

Vatikánsky teológ: Pápež – rozhodujúca pomoc ekumenizmu

Vatikán, 21.01.2019 (KAP) 024 461 – „Pápež je rozhodujúcou pomocou pre pokrok ekumenizmu.“ To je jedna z dlhoročných skúseností, ktoré nemecký odborník na ekumenizmus Matthias Türk nazbieral ako referent pre dialóg s luteránmi na Pápežskej rade pre napomáhanie jednoty kresťanov.
„Aj keď je pápež pre iné vyznania kontroverznou postavou, pápežstvo sa vyvinulo na kryštalizačný bod, ktorý je pre ekumenických partnerov ústredným,“ povedal Türk v interview pre Kathpress v pondelok. Koncom januára sa Türk po 20 rokoch vracia do svojej Diecézy Würzburg.
„Okolo pápeža a vo Vatikáne sú stále rozhovory, stretnutia a konzultácie rôznych cirkví a spoločenstiev na rôzne teologické témy,“ informoval Türk. Kedy a ako sa bude pápež chápať ako istý druh „hovorcu kresťanstva“ však neobjasnil.
„Po dohode o náuke ospravedlnenia, ktorú okrem luteránov už podpísali aj reformovaní, metodisti a anglikáni, ide teraz o spoločné chápanie Cirkvi, Pánovej večere/Eucharistie a cirkevného úradu. K tomu sú dôležité impulzy z Fínska a USA, ktorí už sformulovali široký konsenzus,“ povedal Türk. „No v Nemecku sa luteránske chápanie cirkvi medzitým tak ďalej vyvinulo, že je potrebné ešte ďalšie objasňovanie.“ –zg-

Biskup slávi v TV-prenose „Eucharistiu nového obradu“ v telocvični

Innsbruck, 21.1.2019 (gloria.tv) 024 460 – Biskup rakúskeho Innsbrucku Hermann Glettler, extrémny modernista, ktorý sa raz už aj modlil v budhistickom chráme, slávil v nedeľu 20. januára v prenose nemeckej televízie ZDF Eucharistiu nového obradu v telocvični rehoľného gymnázia. Pri obetovaní všetci žiaci dostali mikrofón a vyhlásili, že „pripravujú stôl“. Potom si mohli všetci žiaci navzájom podávať sväté prijímanie. Video:

https://gloria.tv/article/zmvNpcSjsRed3kgSrWZ32JjtY

Selfie nahého biskupa – a Vatikán to vedel

Oran, 21.1.2019 (kath.net/pl) 024 459 – Zoznam obvinení biskupa z argentínskeho Oranu, Gustava Zanchettu. je delikátny. Vatikán dostal tieto informácie už v r. 2015 až 2017. Biskup je obvinený, že si robil svoje nahé selfie, aj z obscénneho a neprimeraného správania voči seminaristom. Hovorí to nikto menší, ako jeho bývalý vikár. Informovali o tom noviny „Washington Post“ a príspevok v „Associated Press“.
Pápež František prijal odstúpenie biskupa Zanchettu v auguste 2017. Výpovede bývalého vikára však popierajú tvrdenia Vatikánu, že sa o tom dozvedel iba niekoľko mesiacov pred jeho odstúpením. Obvinenia prišli aj od rektora kňazského seminára aj od ďalších prelátov pre jeho autoritatívne správanie.
Bývalý generálny vikár biskupa, Juan Jose Manzano, vysvetlil, že v r. 2015 naliehavo vyzýval k riešeniu prípadu a poslal digitálne selfie svojho predstaveného do Vatikánu. Nunciatúra priamo nereagovala, no biskupa Zanchettu si pápež František predvolal. Zanchetta sa vyhovoril, že jeho „smartphone hekli a že sú ľudia, ktorí chcú škodiť pápežovmu imidžu“. Manzano okrem toho povedal, že pápež František v čase, keď bol kardinálom Bergoliom a arcibiskupom Buenos Aires, bol spovedným otcom Zanchettu a správal sa k nemu ako k svojmu duchovnému synovi.
„Washington Post“ ďalej píše, že škandál okolo len 54-ročného biskupa je v súčasnosti najnovším indikátorom toho, že pápež František s hierarchiou Katolíckej cirkvi sú konfrontovaní s bezpríkladnou krízou straty dôvery pre nezdarené riešenie sexuálneho zneužívania, ako píšu noviny a dodávajú: „František síce zvolal na február zodpovedných v Cirkvi na summit o zneužívaní, no jeho vlastné konanie v jednotlivých prípadoch sa zvlášť vyníma vo svetle verejnosti.“
Zanchettu menoval pápež František za biskupa Oranu v júli 2013. Po jeho odstúpení v r. 2017 ho však povolal na zvlášť pre neho vytvorený post asesora Správy vatikánskeho majetku. Podľa vatikánskeho hovorcu Gisottiho ešte začiatkom januára 2019 biskupa síce obviňovali z autoritatívneho správania, ale nepadlo „ani jediné obvinenie zo sexuálneho zneužívania“.
Zanchettov nástupca, nový biskup Oranu, už proti nemu uviedol kánonický proces pre podozrenie sexuálneho zneužívania. –zg-

Brazília: Pútnická bazilika a Biblia na fasáde

Aparecida, 20.01.2019 (KAP/KNA) 024 458 – Fasády baziliky v juhobrazílskej Aparecide sa majú zmeniť na „najväčšiu Bibliu na otvorenom priestranstve. Fasády druhého najväčšieho Božieho domu katolíckeho sveta majú byť od júla ozdobené štyrmi markantnými scénami zo Svätého písma, ako oznámila správa svätyne cez víkend. V bazilike sa uchováva v r. 1717 z rieky vylovená socha „Čiernej Madony z Aparecida“, brazílskej národnej patrónky.
Západné krídlo má dostať scénu z príbehu stvorenia, východnú loď má zdobiť Posledný súd. Na južnej stene vznikne príbeh vzkriesenia a na stenách severného krídla bude zobrazený odchod židov z Egypta. Týmto obrazom chce umelec Marko Ivan Rupnik (64) začať svoju prácu na projekcii. Zo Slovinska pochádzajúci kňaz a umelec sa stal známym mozaikami vo Vatikáne ako aj v portugalskej Fatime.
Steny dlhé 173 metrov, široké 168 metrov a vysoké 40 metrov baziliky posvätenej v r. 1980 poskytujú obrovskú plochu na toto umenie. Kupola sa týči 70 metrov do neba. K 300. jubileu nájdenia rozbitej sošky Panny Márie putovalo v r. 2017 do baziliky až 13 miliónov ľudí. –zg-

Pápež zrušil komisiu ‚Ecclesia Dei‘

Vatikán, 19.1.2019 (kath.net/ KAP) 024 457 – Pápež František zrušil komisiu „Ecclesia Dei“, ktorá viedla dialóg s Kňazským bratstvom sv. Pia X. Dekrét – motu proprio – pápeža k tomu uverejnil Vatikán v sobotu. Úlohy komisie preniesol pápež priamo na Kongregáciu pre náuku viery, keďže ciele a otázky „Ecclesia Dei“ boli prevažne vieroučnej povahy, ako sa uvádza. V kongregácii sa na to vytvorí nová sekcia. Doteraz bola komisia ku kongregácii len pričlenená. Kongregácia už vedie dialóg aj s inými tradicionalistickými hnutiami v Katolíckej cirkvi. Aj prostriedky „Ecclesia Dei“ sa integrujú do účtovníctva Kongregácie pre náuku viery.
Sv. Ján Pavol II. (1978-2005) založil komisiu „Ecclesia Dei“ (Božia Cirkev) 2. júla 1988 po tom, čo zakladateľ, bratstva francúzsky arcibiskup Marcel Lefebvre (1905-1991), nedovolene vysvätil štyroch mužov na biskupov. Tým Lefebvre aj vysvätení automaticky pritiahli na seba exkomunikáciu – teda vylúčenie zo spoločenstva Cirkvi. –zg-

Putoval pešo 4500 kilometrov na Pochod za život!

Washington D.C., 21.1.2019 (kath.net/pl) 024 456 – John Moore začal svoj 4500-kilometrový peší pochod na Pochod za život vo Washingtone D.C. v apríli 2018 (foto). V piatok 18. januára sa potom zúčastnil na veľkom podujatí za ochranu života. Do Washingtonu dorazil už niekoľko dní predtým.
S veľkým krížom na chrbte vyrazil na túto cestu až zo San Francisca. Informoval o tom „Catholic News Agency“. Jeho dcéra, ktorá ho po celý čas sprevádzala autom a podporovala, informovala, že na jej otca predovšetkým v San Franciscu vulgárne pokrikovali a vyjadrovali mu otvorený odpor. On to očakával, no mlčal a kráčal ďalej. Čoskoro sa však nálada ľudí zlepšila. Prekvapilo ich, ako opisovala dcéra, „koľkí nenábožensky založení ľudia boli fascinovaní tým, čo robí“. Boli ľudia, ktorí sa pristavili, aby sa s nami porozprávali, hoci nič o Pochode za život nevedeli. Dali sa otcovi napiť a kúsok ho sprevádzali a iní mu dali peniaze. Mnohí mu hovorili, za aké úžasné to považujú. Peniaze, ktoré John Moore dostal, daruje Kolumbových rytierom, ktorých je členom. Pôjde to na projekt, ktorý poskytne tehotenských centrám ultrazvukové prístroje. Moore, ktorý má obchod s prenájmom karavanov, už viackrát vykonal takéto veľké púte. Počas púte povedal pre „Columbia Magazine“:
„Je na to potrebná hlboká viera. Viera musí byť väčšia ako tvoje obavy. Konám púť, aby som sa pred Bohom pokoril, aby som sa stal svedkom pre Krista a modlil sa za druhých … Je to cesta viery. Keď som na ceste uprostred ničoho, modlím sa ruženec.“
Dodal, že je veľmi nebezpečné robiť takúto púť s poukazom na bezohľadných vodičov a tirákov. Preto nemožno po ceste počúvať hudbu. Treba neustále dávať pozor a zostať sústredený.
„Pritom nejde o to, aby som bol úspešný. Ide oveľa viac o to dodržať sľub – sľub, ktorý som dal Kolumbovým rytierom, účastníkom Pochodu za život, nenarodeným deťom a Bohu!“ –zg-

„Budeme pochodovať, kým temnotu navždy nezaženieme“

Washington DC., 19.1.2019 (kath.net/rn) 024 455 – Asi 18 000 ľudí sa 18. januára, zúčastnilo na Pochode za život vo Washingtone DC. Z mnohých štátov USA pricestovali najmä mladí ľudia, aby demonštrovali za právo na život. Konalo sa mnoho podujatí a možno najdôležitejším z nich bola modlitbová vigília vo washingtonskej katedrále, kde sa tisíce mladých modlili celú noc.

„Budúcnosť tejto obrovskej krajiny spočíva v rukách mladých ľudí, ako ste vy, ktorí veria, že boli ako národ stvorení Bohom. Nijaká ľudská autorita nemá právo spochybňovať Boží zákon,“ povedal apoštolský nuncius v USA, arcibiskup Christophe Pierre (foto).
„Ďakujem vám, za svedectvo vašej katolíckej viery vo svätej omši a neskôr na uliciach Washingtonu a čo je najdôležitejšie – aj keď prídete domov.“
Nuncius odovzdal účastníkom Pochodu za život aj posolstvo pápeža Františka. Pápež napísal, že pochod podporuje svojou modlitbou a uviedol:
„Udržanie nedotknuteľnej dôstojnosti ľudského života a zabezpečenie jeho právnej ochrany predstavuje pre každú generáciu a najmä pre mládež veľkú výzvu. Rešpektovanie svätosti každého ľudského života má zásadný význam pre budovanie skutočne dobrej, spravodlivej a slobodnej spoločnosti, v ktorej je každý človeka ako brat a sestra cenený a vítaný. Preto som hlboko vďačný za toto vynikajúce svedectvo práva najnevinnejších a najzraniteľnejších členov našej ľudskej rodiny na život.“
Na podujatí sa zúčastnil aj predseda Biskupskej konferencie USA kardinál Daniel DiNardo a arcibiskup z austrálskeho Anthony Fischer, ktorého na pobavenie prítomných pozdravili jeho krajania nafukovacími klokanmi.
Pôvodne hlavný celebrant kardinál Donald Wuerl, bývalý arcibiskup Washingtonu a jeho súčasný administrátor účasť odriekol.

Pred pochodom sa konali početné podujatia pri National Mall. Miláčikom publika bol židovská rozhlasová hviezda Ben Shapiro, ktorý počas hodinovej relácie na pódiu vysvetľoval, prečo je proti potratu. Pritom vedecky rozložil argumenty pro-potratovej frakcie a ostro kritizoval bývalého prezidenta USA Baracka Obamu a jeho postoj k ochrane života.
Ako prekvapenie prepojil Shapiro cez telefón mimoriadneho hosťa – amerického viceprezidenta Mika Penca, ktorý ubezpečil, že Trumpova vláda bude v téme potraty naďalej pevne vystupovať proti demokratom. Pence ochrancov života povzbudil, aby s „láskou, priateľsky a so súcitom“ šírili posolstvo po celej krajine. Pence označil „Pochod za život“ ako „mimoriadne dôležitú udalosť“ a povedal:
„Toto je generácia, ktorá znova prinesie svätosť života do centra amerického práva.
Amerického prezidenta Trumpa označil Pence za „najdôležitejšieho prezidenta chrániaceho život v americkej histórii“.
Presne na poludnie sa po hudbe začal hlavný program pod suverénnym vedením Jeanne Manciniovej, prezidentky Pochodu za život. Ben Shapiro potom ešte povedal:
„Boh nás požehná, pretože sme strážni anjeli jeho namilovanejších stvorení. Stojíme medzi Amerikou a temnotou a budeme pochodovať, dokiaľ temnotu navždy nezaženieme a všetky naše deti budú môcť spoločne stáť v slnečnej žiari.“
Po vystúpení politikov z oboch strán nasledovali ďalšie prekvapenia. Senátor Steve Daines oznámil, že v senáte USA sa po prvý raz v histórii zriadi „Pro Life Caucus“ (záujmová skupina). V dome reprezentantov táto skupina existuje už od r. 1981. Tak budú môcť obe komory úzko spolupracovať a tvoriť politiku na ochranu života.
Potom Manciniová uviedla dvoch prominentných hostí – Karen a Mika Penceových, ktorí zožali neuveriteľný jasot. Pence ešte raz zdôraznil, že bude vždy brániť prvé právo vo Vyhlásení nezávislosti USA – „právo na život“. Pence tiež sprostredkoval video-posolstvo prezidenta Donalda Trumpa!
Trump pripomenul, že každý život je hodný ochrany a ohlásil, že bude vetovať každý zákon, ktorý by oslaboval právo na život. To listom kongresu ešte raz výslovne potvrdil. Doslova povedal:
„Každé dieťa je svätý dar od Boha. Dnes som veľmi hrdý, že smiem pozdraviť desaťtisíce rodín, študentov a ľudí každej viery našej krajiny na 46. pochode za život. Keď sa zahľadíme do očí novonarodeného dieťatka, uvidíme krásu ľudskej duše a veľkosť Božieho stvorenia. Vieme, že každý život má význam a každý život je hodný byť chránený. Ako prezident budem vždy brániť právo na život, prvé právo nášho Vyhlásenia nezávislosti.“
Trump pripomenul aj opatrenia svojej vlády – medzi iným škrtnutie peňazí pro-potratových skupinám a ochranu slobody svedomia katolíckych rehoľníčok. Oznámil, že podporí každé opatrenie senátu, ktoré zakáže používať štátne peniaze pre pro-potratové skupiny. Na záver pochodovali ľudia cez Washington D.C. ku kongresu a k Najvyššiemu súdu USA. –zg-

Anglicko: Kardinál slávil ďalšiu omšu pre LGBT

Londýn, 18.1.2019 (LifeSiteNews) 024 454 – Kardinál Vincent Nichols, arcibiskup anglického Westminsteru, slávil ďalšiu omšu pre osoby LGBT aj s ich rodičmi a príbuznými. Omša sa konala v nedeľu, 13. januára na slávnosť Krstu Pána, ako informovala agentúra Independent Catholic News v Kostole Nepoškvrneného Počatia na ulici Farm Street v štvrti Mayfair, v centre Londýna.
Táto jezuitská farnosť má „pastoračný program“ pre osoby LGBT založený v r. 2012 na kardinálovo nariadenie a má aj podskupiny – mladých dospelých a trans-sexuálne osoby. Po prvý raz slávil kardinál omšu pre tieto osoby londýnskom jezuitskom kostole v roku 2015. …
Kardinál Nichols, arcibiskup Birminghamu v r. 2000-2009, je najstarší katolícky biskup v Anglicku a Walese. Pápež František ho menoval za kardinála v r. 2014. …
V r. 2014 kardinál kritizoval záverečný dokument mimoriadnej synody biskupov o rodine „že širšie nerieši potrebu rešpektovať, vítať a oceňovať“ homosexualitu. Medzi prvou a ďalšou synodou o rodine v októbri 2015 Nichols karhal 500 anglických kňazov, ktorí podpísali list sľubujúci vernosť náuke Cirkvi o manželstve a rodine a ľudskej sexualite a naliehavo vyzývali vydať „jasné a pevné vyhlásenie“ potvrdzujúce náuku Cirkvi o manželstve. …
Nicholsa kritizovali už v r. 2011 za jeho podporu manželstva rovnakých pohlaví. V lete Nichols odporoval pápežovi Františkovi a iným vatikánskym predstaviteľom aj katolíkom na všetkých úrovniach vo svete a vyhlásil, že Detská nemocnica Alder Hey konala v najlepšom záujme chorého chlapčeka Alfie Evansa ukončením jeho života.
V r. 2016 Nichols nariadil kňazom neposlúchnuť výzvu kardinála Roberta Saraha, prefekta Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, vrátiť sa k praxi slávenia omše „ad orientem“.
Po omši 13. januára kardinál uviedol, že omša pre katolíkov LGBT je významným znamením ich uvítania a prijatia vo Westminsterskej diecéze a že sú vítaní nielen ako jednotlivci, ale ako identifikovateľná komunita, ktorá má svoj domov v Cirkvi. –zg-

Čína: Vláda chce Bibliu prepísať na komunistickú

Peking, 18.1.2019 (LifeSiteNews) 024 453 – Popri tom ako väzní kresťanských kňazov, ničí kostoly a požaduje kontrolu kresťanských hodnostárov, čínska vláda tiež mení Sväté písmo, aby sa viac hodilo jej vkusu. Od 1. februára 2018, komunistická čínska vláda začala uskutočňovať 5-ročný plán prispôsobenia kresťanstva tomu, čo považuje za autentické čínske a socialistické hodnoty. Deti už nesmú navštevovať kresťanské bohoslužby.
Stephen Mosher, autor knihy Bully of Asia: Why China’s Dream Is the New Threat to World Order, (Tyran Ázie: Prečo je čínsky sen novou hrozbou svetového poriadku) pre LifeSiteNews povedal, že zmena Biblie je súčasťou tohto plánu.
„Je to súčasť širšieho úsilia v Číne ovládnuť všetky náboženstvá a zosúladiť ich s komunistickou ideológiou,“ napísal Mosher v maily. „V Číne už nie je možné kúpiť si Sväté písmo cez internet. Existujúce výtlačky Biblie sa konfiškujú, kedykoľvek ich štátne orgány objavia. Existujú nové verzie všetkých posvätných kníh – kresťanských, budhistických, moslimských atď., ktoré podporujú komunistickú ideológiu.“
Bob Fu, čínsky evanjelický pastor v americkom dome reprezentantov minulý rok dosvedčil, že jedným zo spôsobov ako Čína dúfa, že urobí kresťanstvo „viac čínskym“ je nový preklad Starého zákona aj s novými komentármi k Novému zákonu. Tento plán značí zmeniť ‚kresťanstvo v Číne‘ na ‚čínske kresťanstvo,’“ povedal Fu.
„Ide o to prispôsobiť srdce a dušu kresťanstva skrze prispôsobenie teológie.“ Fu povedal, že nový preklad by zahrňoval aj prepojenie Starého zákona s budhistickou a konfuciánskou náukou. „Existujú oficiálne smernice, aby nová Biblia nemala západné rysy, ale mala by byť čínska a odrážať čínsku etiku konfucianizmu a socializmu. A Nový zákon dostane nový komentár na jeho výklad.“ … –zg-

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela sveta chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Boha a Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *