Odporúčanie sv. Františka Saleského pre silné manželstvo

Svätý, ktorý radil veľa manželským párom, používal 3 myšlienky pokiaľ ide o manželskú lásku.

Manželstvo, hovorí sv. František, je spletenie dvoch sŕdc do jedného. Je to radosť, ktorá je k dispozícii bohatým i chudobným a je jedným z najbezpečnejších spôsobov, ako nájsť šťastie.

František bol biskupom na začiatku 17. storočia a v priebehu rokov, keď sa podieľal na živote svojich farníkov, spoznal výzvy a potreby manželov. Takže hoci hovorí o manželstve z druhej ruky, jeho múdrosť o tom, ako udržať silné manželstvo, je hlboko pochopiteľná.

Vo svojej knihe „Úvod do zbožného života“ František venuje celú kapitolu poradenstvu pre manželov. Ako som to čítal, bol som zasiahnutý jeho myšlienkami. Píše o tom, ako je žena pre muža ako drahocenná perla a ako je pár spojení ako jedno telo. Odporúča, aby manžel s manželkou buď vyhrali ako tím, alebo prehrali ako tím. Keď manželia zabúdajú na seba a žijú navzájom, obaja sú šťastnejší a každá milujúca obeta sa stáva zdrojom uspokojenia.

Sám som ženatý už 18 rokov. Najväčšou výzvou počas všetkých týchto rokov bolo to, že to nepovažujeme za samozrejmosť. František zdôrazňuje, že manželia by si mali navzájom vážiť bohatstvo svojho zväzku a musím sa pýtať seba samého, kedy som sa naposledy pozrel na svoju ženu, naozaj som sa pozrel hlboko a zvážil som, aký som bohatý človek. Tu je môj najväčší poklad, sedí na gauči, hojdá dieťa na rukách a naša najstaršia dcéra ticho vyšíva vedľa nej. Moja žena je čarovná bytosť, ktorá vychováva šesť detí, a napriek tomu stále nájde spôsob, ako mi urobiť horúcu čokoládu, keď prichádzame zo sánkovania s deťmi. Možno to je prvá lekcia, ktorú František učí o manželstve – jednoducho si vezmi čas na opätovné vzájomné spoznanie, akoby po prvýkrát a oceň všetky malé spôsoby, ktorým sme sa v priebehu rokov naučili.

Len samotný pohľad stačí na to, aby odhalil, že len pocity lásky nestačia na silné manželstvo. Manželská láska je obetavá a je veľmi špecifická. Toto je osoba, ktorej dávam srdce. Je to tá žena, ktorú milujem aj keď sa mi vždy všetko nepáči, aj keď sme na seba navzájom nahnevaní, dokonca aj keď sme pochovaní v pracovných stresoch a rodičovských povinnostiach.

 

František používa tri myšlienky pri radách o manželskej láske a jej účinkoch.

 1. Zlepte svoje srdcia do jedného celku

František poukazuje na to, že v tesárstve sa dve dosky, ktoré sú správne navzájom spojené lepidlom, nikdy nerozlomia. Porovnáva to s tým, ako je muž „prilepený“ k svojej manželke. Spojenie medzi manželom a manželkou môže byť najsilnejšou vecou vo vesmíre a dokonca silnejšou než smrť. František je opatrný, keď poukazuje na to, že toto puto je fyzické, ale rozširuje sa aj na naše myšlienky a náklonnosti. Najskôr je manželský partner a žiadny iný vzťah, priateľstvo alebo pracovná povinnosť by nemali mať prednosť.

2. Otlačte si svoje srdcia navzájom do seba

František hovorí o nezvyčajnom zvyku pri svadbách: „V starých časoch,“ píše, „svadobné obrúčky boli používané na pečatenie ako pečate.“ Svadobný prsteň predstavuje pečať, ktorá sa nachádza na srdci. Je to obraz toho, že srdcia manželov patria k sebe. Keď je list zapečatený, vyleje sa naň kvapka horúceho vosku, priloží sa pečať až kým vosk nezobrazí obraz vyrytý na pečati. To je to, čo sa stane s našim srdcom v manželstve, zmení tvar. Existuje len jeden kľúč, ktorý odblokuje moje srdce a moja žena ho vlastní. Najjednoduchšie, pečať reprezentuje vernosť, dve srdcia s rovnako otlačenou pečaťou.

 3. Urobte svoje srdcia väčšie

František hovorí, že deti vstupujú do lásky rodiny a rozširujú ju. Láska robí naše srdcia väčšie a pri rozširovaní rodiny dochádza aj k rozširovaniu lásky medzi manželom a manželkou. Samozrejme, nie každý môže mať deti, ale samotný princíp nie je obmedzený na biologické potomstvo. Prijatie dieťaťa je krásny akt lásky, ktorý rozširuje srdcia páru. Dcéry a synovia alebo synovci a netere v rodine sú krásnym darom – a bezdetným párom môžu ponúknuť šancu objať deti. Nedávno som bol na pohrebe muža, ktorý bol bezdetný, ale každý jeden z jeho príbuzných povedal, že bol ako druhý otec.

V akejkoľvek situácii manželské páry sú, môžu nájsť spôsob, ako ich srdcia zväčšiť tým, že milujú ľudí okolo nich. Nakoniec tento dar pre ostatných robí manželstvo silnejším.

Manželstvo má byť sladké, hovorí sv. František a stáva sa horkým, iba ak ho nepodporujeme. Tak skúste teraz spomaliť dych, pozastavte sa, pozrite sa na seba novými očami, obnovte náklonnosť a obetavú lásku. Prisahal si vo  svoj svadobný deň a povedal si, toto je moja milovaná, srdce môjho vlastného srdca.

Zdroj: Aleteia.org, Obrázok: Pixabay

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *