Život Cirkvi vo svete 50/2018

Obsah

Vianočný program liturgických slávení pápeža Františka

Jubileum koledy „Tichá noc“ ocenil aj pápež František

Betlehemské svetlo vyšlú v sobotu z Linca do celého sveta

Rakúsko: Nová aplikácia k vianočným omšiam

Do Guadalupe prišlo vyše 10 miliónov pútnikov

„La Stampa“ nazýva Trumpa „defensor christianorum“

USA: „Kresťanskí voliči robia to, čo Cirkev hlása“

To by bola džungľa …

Pokus o podpálenie vojenského vozidla pri Vatikáne

Pápež prepúšťa troch členov Rady kardinálov C 9

Krampová: „Ochrana života má pre CDU prvotný význam“

Poľsko a Maďarsko blokovali „práva LGBTIQ“ v legislatíve EÚ

Arcibiskup Štrasburgu po teroristickom útoku zhrozený

Francúzsko: Cirkev za rozhovory ako reakciu na „žlté vesty“

Archeológ: Sodomu a Gomoru zničili oheň a síra z neba

Írsko: Parlament legalizuje potrat

Arcibiskup o „klerikálnej homosexuálnej lóži či lobby“

Kardinál Koch: Nijaký komplot kúrie proti pápežovi

Kardinál Müller: Nemeckí progresívni kňazi ničia cirkev

Kardinál Parolin vkladá nádej do migračného paktu OSN

Princ Charles dojatý svedectvom rehoľníčky z Iraku

Írsko: Lekári a sestry proti návrhu zákona o potrate

V kauze ‚biskup Alois Schwarz‘ Vatikán zakázal tlačovku

Opát kláštora Einsiedeln: „Gej, či celibátne žijúci, je O.K.“

Texas: Kto popiera Santa-Clausa, musí za mreže

Obmedzená náboženská sloboda zasahuje aj iné práva

„Potrat“ a „reprodukčné zdravie“ v rezolúciách OSN

Na Námestí sv. Petra odhalili pieskový betlehem

Pápež František cestuje do Abu Dhabi: Téma – pokoj

Müller: Teológia v Nemecku pre Cirkev nesmerodajná

Jezuita šíri dúhový ruženec za plné prijatie LGBT párov

Illinois: Satanisti vystavili „satanské vianoce“

Kardinál Burke: ´Synodalita´ je akási „nová cirkev“ bez autority pápeža

Naša príloha
Ježišova tvár zmarila plány istých kardinálov pri voľbe pápeža

Vianočný program liturgických slávení pápeža Františka

Vatikán, 10.12.2018 (RV) 024 317 – Prinášame program vianočných liturgických slávení, ktorým bude predsedať Svätý Otec František vo Vatikáne.
Harmonogram na liturgické obdobie Vianoc dnes zverejnilo Tlačové stredisko Svätej stolice.
Verejné slávenia Svätého Otca počas Vianočných sviatkov sa začnú v pondelok 24. decembra slávnostnou omšou vo Svätej noci o 21.30 hod. vo Vatikánskej bazilike. Na úvod liturgie zaznie tradičný spev Kalendy.
Na Prvý sviatok vianočný – Slávnosť Narodenia Pána v utorok 25. decembra o 12.00 hod. pápež František z loggie Baziliky sv. Petra prednesie svoje vianočné posolstvo a udelí požehnanie Urbi et Orbi.
V pondelok 31. decembra o 17.00 bude Svätý Otec sláviť vo Vatikánskej bazilike Prvé vešpery zo Slávnosti Panny Márie Bohorodičky, po ktorých bude nasledovať eucharistická poklona, ďakovné Te Deum na záver kalendárneho roka a apoštolské požehnanie.
V utorok 1. januára na Slávnosť Panny Márie Bohorodičky a Svetový deň pokoja bude Svätý Otec sláviť svätú omšu o 10.00 hod. v Bazilike sv. Petra.
V nedeľu 6. januára na slávnosť Zjavenia Pána bude pápež František predsedať svätej omši vo Vatikánskej bazilike o 10. hodine.
Ako už skôr oznámilo vatikánske Tlačové stredisko, v nedeľu Krstu Krista Pána 13. januára, ktorou sa začne cezročné liturgické obdobie, bude pápež František pri svätej omši o 9.30 v Sixtínskej kaplnke udeľovať krst deťom. -jb-

Jubileum koledy „Tichá noc“ ocenil aj pápež František

Vatikán, 12.12.2018 (KAP) 024 316 – K jubileu rakúskej vianočnej koledy „Stille Nacht“ – Tichá noc – navštívila v stredu delegácia rakúskych poslancov z národnej rady Rím a Vatikán. Po generálnej audiencii vo vatikánskej Nerviho aule skupina poslancov odovzdala pápežovi Františkovi CD „200 rokov Tichá noc – svätá noc – Pieseň ide okolo sveta“. Na CD prezentovanom nedávno na benefičnom koncerte spievajú vo viedenskom Dóme sv. Štefana koledy politici zo všetkých parlamentných frakcií. Výnosom z produkcie CD sa podporí akcia pomoci deťom „Licht ins Dunkel“ – Svetlo do tmy.
V pozdrave nemeckým pútnikom na generálnej audiencii privítal František osobitne aj delegáciu poslancov z Rakúska a povedal:
„Koleda Tichá noc nám vo svojej hlbokej jednoduchosti dáva pochopiť dianie Svätej noci. Ježiš, Spasiteľ, ktorý sa narodil v Betleheme, nám zjavuje lásku Boha Otca. Jemu chceme zveriť celý náš život.“
Pápežovi odovzdali aj anglickú verziu „Silent Night. A Companion to the Song“ (Tichá noc. Sprievodca k piesni) – novú knihu o historickom vzniku koledy a jej rozšírení sa po svete.
Popoludní navštívili rakúski poslanci sídlo a kňazský seminár nemecky hovoriaceho katolíckeho spoločenstva v Ríme „Maria dell´Anima“.
„Tichá noc“ je posolstvo pokoja, ktoré sa z Rakúska dostalo do celého sveta. Je pre nás veľkou radosťou, že koleda preložená do viac ako 300 jazykov, slávnostne zaznieva pri svojom 200-ročnom jubileu aj v Ríme “ povedala rakúska veľvyslankyňa Honsowitzová-Friessniggová pre „Kathpress“.
Úplne v znamení jubilea „Tichej noci“ sa ponesie aj tohoročná adventná recepcia rakúskeho veľvyslanectva pri Svätom stolci na rímskej Via Reno v stredu. Salzburská speváčka Martina Mathurová zaspieva šesť strof koledy so sprievodom gitary z Múzea Tichej noci v Halleine. Okrem toho sa otvorí výstava „Spoločnosti Tichá noc“ navrhnutá v Oberndorfe a predstavia v spolupráci s Poštovým úradom Ježiška vydanú mimoriadnu sériu poštových známok o vzniku koledy „Tichá noc“.
„Tichá noc! Svätá noc!“ sa považuje za jednu z najznámejších kolied sveta. Vznikla v r. 1816 z básne kňaza Josepha Mohra, ku ktorej skomponoval učiteľ a organista Franz Xaver Gruber o dva roky neskôr melódiu. Premiéra koledy sa konala na polnočnej svätej omši 24. decembra 1818 v salzburskom Kostole sv. Mikuláša v Oberndorfe. –zg-

* * * * * * *

Betlehemské svetlo vyšlú v sobotu z Linca do celého sveta

Linec, 13.12.2018 (KAP) 024 315 – Tradičná ekumenická adventná slávnosť, pri ktorej sa betlehemské svetlo odovzdá delegáciám skautov z celého sveta, sa koná tento rok v sobotu, 15. decembra v Linci. Ekumenickej pobožnosti v Dóme Nepoškvrneného počatia Panny Márie o 14. hod. bude predsedať biskup Manfred Scheuer, s evanjelickým superintendentom Geroldom Lehnerom a kňazmi Metodistickej, Rumunskej pravoslávnej a Starokatolíckej cirkvi. Očakáva sa 1200 účastníkov pobožnosti.
Skupiny skautov z celého sveta preberú betlehemské svetlo od tohoročného „dieťaťa svetla pokoja“ Niklasa Lehnera. … Skauti roznesú betlehemské svetlo tento rok po 30. krát.
Rakúski skauti pripomínajú, že svetlo pokoja žiarilo aj v r. 1989 pri otvorenom berlínskom múre a potom prekročilo železnú oponu a začiatkom 90. rokov sa rýchlo rozhorelo aj na východe Európy.
Medzitým si svetlo pokoja získalo srdcia miliónov ľudí na celom svete a etablovalo sa na nevyhnutnú vianočnú tradíciu, ktorú oceňuje aj emeritný pápež Benedikt XVI., ako aj pápež František.
Od r. 1986 sa svetlo pokoja prináša z Jaskyne narodenia Pána v Betleheme do Rakúska a ako symbol nádeje na pokoj do celého sveta. Niklas Lehner (11) z hornorakúskej obce Vorchdorf zažal tohoročné betlehemské svetlo v Jaskyni narodenia Ježiša 28. novembra. …
Vianočný zvyk Štedrého večera založil Rakúsky rozhlas (ORF) a už sa udomácnil vo viac ako 30 krajinách – aj v USA a Južnej Amerike. Niklas pocestuje 19. decembra do Bruselu, kde betlehemské svetlo odovzdá predsedovi komisie EÚ Jean Claude Junckerovi.
V Rakúsku bude svetlo pokoja žiariť a bude k dispozícii v kostoloch, na železničných staniciach, staniciach Červeného kríža, v kasárňach a rozhlasových štúdiách. –zg-

Rakúsko: Nová aplikácia k vianočným omšiam

Viedeň, 13.12.2018 (KAP) 024 314 – Tisíce ľudí v Rakúsku ju už využívajú -aplikáciu katolíckej cirkvi „Glauben.Leben“ (Veriť.Žiť). Včas pred Vianocami je tu nová bezplatná aplikácia. Možno si tak ľahko nájsť všetky adventné a vianočné sväté omše v celom Rakúsku. Aplikácia okrem toho ponúka každodenné Evanjelium a svätcov vo vhodnej úprave, ako aj možnosť napojiť sa na digitálnu modlitbovú sieť.

Možno tiež naformulovať svoje úmysly pre modlitby. Iní užívatelia, ktorí nájdu čas na modlitbu, si to môžu pozrieť a kliknúť na „Niekto sa za teba modlí“.
Tak sa môžu stať užívatelia súčasťou digitálnej modlitbovej siete, čo je novinka, ako zdôrazňuje vedúci Rady pre médiá Biskupskej konferencie Rakúska vo Viedni, Paul Wuthe.
Od začiatku aplikácie v prvej verzii pred rokom sa vyskytlo vyše tisíc úmyslov. A tie si užívatelia pozreli vyše 50 000 ráz. Viac ako 10 000 ráz sa na nejaký tento úmysel ľudia modlili. … Info a linky na www.glaubenleben.at -zg-

Do Guadalupe prišlo vyše 10 miliónov pútnikov

Mexiko, 14.12.2018 (kath.net/pl) 024 313 – Vyše 10 miliónov pútnikov prišlo tento rok zasa do Guadalupe v Mexiku, aby oslávili 487. výročie zjavenia Guadalupskej Panny Márie. Slávi sa 12. decembra s obrazom Božej Matky, ktorý sa objavil obrazovou rečou, ktorú domorodci chápali, na plášti sv. Juana Diega. Obraz, ktorý je napriek krehkému materiálu dodnes zázračne uchovaný, si veľmi uctievajú v celej Južnej Amerike aj mimo nej. Mexická arcidiecéza umožnila účasť na slávení cez sociálne siete a cez internet aj ďalším miliónom veriacich. –zg-

Hudba v Bazilike sv. Petra na sviatok Guadalupskej Panny Márie aj s dúhovou dekoráciou …

http://www.kathtube.com/player.php?id=36445

Video – história Guadalupe (v nemčine)

http://www.kathtube.com/player.php?id=47026

„La Stampa“ nazýva Trumpa „defensor christianorum“

Washington D.C., 14.12.2018 (kath.net/jg) 024 312 – Americký prezident Donald Trump podpísal zákon, ktorým sa Spojené štáty zaväzujú humanitárnou pomocou podporovať kresťanov a jezídov v Sýrii a Iraku. Zákon definuje obe skupiny obyvateľstva ako obete genocídy, čo americkému ministerstvu zahraničia umožňuje trestné stíhanie a vydávanie páchateľov súdom. Informuje o tom Vatican Insider, príloha talianskeho denníka La Stampa. Noviny označili pri tejto príležitosti Donalda Trumpa ako „defensor christianorum“ – obranca kresťanov.
Zákon „Iraq and Syria Genocide Relief and Accountability Act“ veľmi vítajú biskupi z Blízkeho Východu aj v USA. Arcibiskup Bashar Warda z Chaldejskej katolíckej cirkvi v irackom Erbile, ktorý vo februári 2015 žiadal Západ o vojenskú pomoc proti „Islamskému štátu“, to označil doslova ako „svetlo na konci tunela“.
Na podpísaní zákona sa okrem arcibiskupa Wardu zúčastnili: Callista Gingrichová, veľvyslankyňa USA pri Svätom stolci, Carl Anderson, veľmajster Kolumbových rytierov a arcibiskup Timothy Broglio z vojenského ordinariátu USA. Zákon bol prijatý oboma komorami kongresu USA. Iniciatívu podporili obe politické strany. Podpisom prezidenta vstúpil zákon do platnosti.
Zákon umožňuje náboženským organizáciám žiadať o financovanie humanitárnych projektov priamo vládu USA, ako oznámil viceprezident Pence.
„Spojené národy tieto organizácie príliš často ignorovali. USA sa nechcú spoliehať iba na OSN, ale programy pomoci realizovať spoločne s náboženskými organizáciami,“ zdôraznil povedal Pence na podujatí k situácii kresťanov na Blízkom Východe v októbri 2017. –zg-

USA: „Kresťanskí voliči robia to, čo Cirkev hlása“

Washington D.C., 12.12.2018 (kath.net/LifeNews/jg) 024 311 – Tom Perez, predseda Demokratického národného výboru (DNC), národnej organizácie Demokratickej strany USA, v príhovore kresťanským voličom vyčítal, že pri politických rozhodnutiach robia nekriticky to, čo sa im v nedeľu v kostole povie. Perez mal príhovor počiatkom decembra k členom ľavicovej organizácie „Demand Justice“ (Žiadaj spravodlivosť). Kládol si otázku, prečo Demokratická strana so svojím posolstvom nemôže preniknúť, ako povedal. Jeden volič zo štátu Wisconsin mu vyhlásil toto: „Väčšina ľudí, ktorých poznám, získavajú informácie z Fox News, konzervatívneho vysielača a z kancľa v nedeľu.“
„Takže by nemalo nikoho prekvapiť, že naše posolstvo neprerazí,“ povedal Perez. Ako príklad uviedol menovanie ústavných a iných sudcov.
„Ak osoba na kancli hovorí, že by sme mali ignorovať všetko, čo kandidát urobil a robí, a musíme sa sústrediť na zrušenie potratového zákona vychádzajúceho z rozsudku v kauze Roe versus Wade v 70. rokoch, tak voliči v kostolných laviciach to uveria. Lebo to je ich jediný prameň informácií,“ tvrdil Perez! –zg-

To by bola džungľa …

Sv. Ján Pavol II.: „Človek 20. storočia veľmi veľa investoval do vedy a techniky, ale veľmi málo do ´múdrosti´ a tak sa stal príliš nezrelým, aby ju dokázal ovládať.“
Sú tu pokusy o ničenie sviatostí. Najmä ak sa začne definíciou omše ako „opakovania Poslednej večere“ v spojení so zrušením prijímania na kolenách, odradzovaním od modlitby pred prijímaním a za ním piesňami a myseľ odvádzajúcou hudbou. Tak sa naozaj riskuje zničenie „vnútornej účasti“ na liturgii svätej omše a veriaci sa tým olúpia o milosti svätej omše.

Rím, 13.12.2018 (kath.net/as) 024 310 – Končiaci sa rok 2018 môže vojsť do dejín ako rok pribúdajúceho zmätenia. Kríza Cirkvi je nepopierateľná. Táto kríza sa nevyjadruje iba škandálmi zneužívania v USA a v Nemecku. Ide o hlbokosiahlu krízu viery, o realitu progresívnej apostázy. Mnohí sa pýtajú, čo proti tomu Cirkev môže podniknúť, veď sa šíri postoj, že náuka Cirkvi má byť v prvom rade „prijateľná“. Nie Boh a nároky absolútnosti stoja v centre, ale relatívne okolnosti. Hrozí, že sa bytie Cirkvi rozplynie do spoločnosti plynúcej bez orientácie?
Pred 10 rokmi Benedikt XVI. vo vianočnom príhovore k Rímskej kúrii dramatickými slovami vyhlásil:
„Viera v Stvoriteľa je podstatná súčasť kresťanského Kréda, a preto sa Cirkev nesmie uspokojiť s tým, že veriacim hlása posolstvo spásy. Ona nesie zodpovednosť za stvorenie a musí túto zodpovednosť aj verejne uplatňovať. A musí pritom brániť nielen zem, vodu a vzduch ako dary stvorenia, ktoré patria všetkým. Ona musí chrániť aj človeka proti zničeniu seba samého.“
To všetko netreba vidieť ako prekonanú metafyziku. Ide oveľa viac o potrebu, pretože ide o vieru v Stvoriteľa a o načúvanie reči stvorenstva, a ak by sme to ignorovali, znamenalo by to sebazničenie ľudí a tak aj zničenie vlastného Božieho diela.“
Krízy a zmätenie to sa týka podstaty ľudského bytia a viery. Hovorili sme o tom s pozorovateľom, ktorý hľadí na témy, ktoré sa netýkajú iba Cirkvi, ale aj kvality ľudského bytia dnešnej doby.
Je to Ettore Gotti Tedeschi, ekonóm, bankár, finančný etik, emeritný prezident IOR (Inštitútu pre náboženské diela) v r. 2009 – 2012, odjakživa objasňuje, že pravé korene neporiadku vo svete, v Cirkvi, hospodárstve, finančnom systéme – sú morálnej povahy a v konečnom dôsledku ovplyvňujú vzťah človeka k Bohu. Podstatný pohľad sui generis vzhľadom na mainstreamové myslenie najmä pre tých, čo sa zaoberajú hospodárskymi otázkami. Jeho úvahy, aj keď sú proti prúdu, nie sú nikdy poznačené rezignáciou. Prozreteľnosť je skutočnosť a aj keď jej plány sa môžu niekedy javiť tajomne, pre Gotti Tedeschiho môže všetko prispievať k dobru.

„Zmena paradigiem“, „revolúcia v myslení“, „prelom“, „Cirkev v reforme“ – tak znejú len niektoré pojmy, ktoré charakterizujú pontifikát pápeža Františka na verejnosti. Hovorí sa o „kultúrnej revolúcii“, ktorá má znamenať radikálnu zmenu poslania a života Cirkvi.
Benedikt XVI. naproti tomu postavil na začiatok svojho pontifikátu vo vianočnom príhovore 2005 stretnutie dvoch „protichodných hermeneutík“: „hermeneutiku diskontinuality a zlomu“ a „hermeneutiku reformy, obnovy subjektu Cirkev, ktorú nám Pán daroval, pri zachovaní kontinuity.“
Gotti Tedeschi: Podľa môjho názoru ide o dvojznačnú dokonca „revolučnú“ hermeneutiku, ktorá slúži na vydanie sa do tajomstva Ježiša Krista podľa historicko-kritickej exegézy a na opätovné objavovanie ľudskosti skrze teológiu v druhej polovici 20. storočia.
Povedal by som, že strategický „inšpirátor“ kardinál Walter Kasper a jeho dielo „Ježiš, ktorý je Kristus“ sa definuje ako kľúč k celej teológii. „Zmena paradigiem“ je následok toho, čo sa v kristológii od II. vatikánskeho koncilu zmenilo, je to to, čo nás malo urobiť trocha „dospelejšími“. To definuje Prof. Stefano Fontana ako „cirkev Karla Rahnera“. Prakticky je to riešením doterajšieho nebezpečia nevedomej herézy, ktorá spočíva v tom, že pri pohľade na Ježiša ako na pravého Boha, sme nechali príliš v pozadí to, že je aj pravý človek a mal históriu svojho človečenstva, ktorú treba historicky preskúmať. Preto tá „kultúrna revolúcia“, ktorá poslanie Cirkvi novým kritickým hodnotením Evanjelia mení.

Je tu teda otázka – zlom alebo kontinuita? Ako prežívate šesť rokov pontifikátu Františka?
Gotti Tedeschi: Povedal by som diskontinuita, ktorá by mohla viesť k zlomu. Predovšetkým ak ide o veľmi riskantný zreteľ na Pannu Máriu, na to ako dosiahnuť spásu, na dedičný hriech atď. Ešte nikdy som nezažil taký silný rozkol v katolíckom svete, ako dnes. Obávam sa, že ekumenizmus bude v budúcnosti spočívať predovšetkým vo vnútri katolicizmu …

Nemajú stáť v centre „udalosti“ procesov, ani „usmernenia a odpovede“, ale podnecovanie a sprevádzanie procesov. To podnietilo blízkeho spolupracovníka pápeža, aby napísal, že v teológii je možné, že 2 + 2 môže byť aj 5. Ako to hodnotíte s ohľadom na dejiny Cirkvi a súčasných potrieb rastúcu dezorientáciu?
Gotti Tedeschi: Myslím si, že ten spolupracovník pápeža nemyslel na podobenstvo o talentoch, kde je ten, čo z toho získa dvojitú sumu a ten druhý, ktorý veľa nezarobí aj tretí, ktorý stratí všetko, čo má … Nech je to, ako chce: 2 + 2 môže dať 5, iba ak Boh k tomu pridá o 1 viac. …

V ostatnej knihe „Colloquia minimima. Hermeneutické umenie polemiky“, sa zaoberáte potrebou Cirkvi mať vlastnú morálnu autoritu. Ukazujete, že treba byť proti idey procesuality ako samoúčelu a zdôrazňujete potrebu autoritatívnej náuky. Vidíte teda v základe všetkého morálnu otázku, presný protiklad k postojom podporovaných dôležitými vatikánskymi inštitúciami. Ako na to reagujete?
Gotti Tedeschi: Odpoviem názormi dvoch veľkých pápežov: sv. Jána Pavla II. a Benedikta XVI.:
Sv. Ján Pavol II. v „Sollecitudo rei socialis“ vysvetľuje, že človek 20. storočia veľmi veľa investoval do vedy a techniky, ale veľmi málo do „múdrosti“ a tak sa stal príliš nezrelým, aby ich dokázal ovládať. Z toho vyplýva nebezpečie, že sa mu technické a vedecké prostriedky vymknú z rúk.
Benedikt XVI. v „Caritas in veritate“ preberá pozorovanie svojho predchodcu a vysvetľuje, že človek 21. storočia preniknutý nihilistickou kultúrou sa vystavuje nebezpečiu, že nástroje, ktoré by mal ovládať, zaujmú morálnu autonómiu. Prakticky nie sú nebezpečné tie prostriedky. Skôr je nebezpečný človek, ktorý ich používa. Ak nechápe, ako im dať zmysel, využíva ich zle, čo spôsobuje nevoľnosť a vyvoláva nebezpečenstvo.

Ak sa Cirkev „vzdá“ nároku na smerodajnú náuku, aké môžu byť dôsledky na bytie Cirkvi a na spoločnosti?
Gotti Tedeschi: Nuž na to by som radšej nechcel myslieť. Morálna anarchia, ktorá je v podstate nihilizmom, by viedla k domnienke, že keď ja konám zle namiesto dobre (pretože dobro neexistuje), dosiahnem lepšie výsledky – prečo by som teda mal konať dobro? To by bola džungľa …

Po často diskutovanej exhortácii „Amoris laetitia“ a otázke pripustenia znovu zosobášených rozvedených na sväté prijímanie, nemeckí biskupi v rovnakej línii dodali k tomu výslovnú vôľu pripustiť k Eucharistii aj evanjelických manželských partnerov katolíkov, ak existuje u nich „duchovná potreba“. A jeden biskup zašiel ešte ďalej výrokom: „Ako duchovní pastieri nemáme právo niekomu pristupovanie k Eucharistii dovoľovať, či zakazovať“.
Gotti Tedeschi: … Tu ide o manželstvo, Eucharistiu, sviatosť zmierenia. A možno ľahko pochopiť, čo sa stane, ak sa Eucharistia spochybní.
A že by sa o to niekto chcel pokúšať, na to máme isté podozrenia, ak sledujeme pokusy o ničenie sviatostí. Najmä ak sa začne definíciou omše ako „opakovania Poslednej večere“ v spojení so zrušením prijímania na kolenách, odradzovaním od modlitby pred prijímaním a za ním piesňami a myseľ odvádzajúcou hudbou. Tak sa naozaj riskuje zničenie „hlbokej vnútornej účasti“ na liturgii svätej omše a veriaci sa tým olúpia o milosti svätej omše. No kto toto chce, verí ten vôbec v milosti svätej omše? Nuž to ani sami neveríte. –zg-

Pokus o podpálenie vojenského vozidla pri Vatikáne

Rím, 13.12.2018 (kath.net/KAP) 024 309 – V Ríme sa muž pokúsil podpáliť vojenské vozidlo pred Vatikánom. Ako informovali lokálne internetové médiá, polial muž v utorok zadné pneumatiky transportéra horľavou kvapalinou. Predtým než ju mohol zapáliť vojaci ho premohli a držali ho do príchodu polície.
Transportér patrí k vojenským strážam, ktoré sa v rámci operácie „Bezpečné ulice“ starajú o ochranu pred útokmi. Útok sa stal asi 150 metrov od hlavného vchodu do Vatikánu pri Porta Sant’Anna.
K páchateľovi polícia oznámila, že ide o 45-ročného muža marockého pôvodu. O jeho motívoch správy nie sú. Podľa správ médií má trpieť psychickými problémami. –zg-

Pápež prepúšťa troch členov Rady kardinálov C 9

Vatikán, 12.12.2018 (KAP) 024 308 – Pápež František prepustil troch členov svojho najužšieho poradného zboru. Sú to kardináli George Pell (77), Laurent Monsengwo Pasinya (79) a Francisco Javier Errazuriz Ossa (85). Vatikánska tlačová služba oznámila toto rozhodnutie v stredu. Traja kardináli patrili od r. 2013 do Rady kardinálov C 9, v ktorej bolo najprv 8 potom 9 kardinálov, ktorí mali podporovať pápeža v reforme Cirkvi a Rímskej kúrie. Rada kardinálov zasadala vo Vatikáne od pondelka do stredy.
Vatikánsky hovorca Greg Burke povedal, že pápež František tak vyhovel želaniu troch kardinálov už z konca októbra, prijal ich odstúpenie a poďakoval sa im za ich prácu v minulých piatich rokoch. Ako dôvod prepustenia uviedol pápež ich pokročilý vek. O menovaní ďalších kardinálov do C 9 sa zatiaľ neuvažuje.
Kardinál Pell zostáva však vedúcim Ekonomického sekretariátu, jedného z najvplyvnejších zariadení Rímskej kúrie. V súčasnosti sa kardinál Pell obhajuje v Austrálii pred súdom z obvinenia, že v 90. rokoch sexuálne obťažoval mladistvých chlapcov v Melbourne, V tejto súvislosti je uvoľnený od služieb vo Vatikáne od júna 2017.
Kardinál Errazuriz už pred dlhším časom ohlásil, že sa chce vzdať postu v Rade kardinálov. Proti nemu sú vznesené obvinenia v súvislosti so škandálom zneužívania v Čile, aj oznámenia pre falošnú prísahu a falošné výpovede. Je tiež obvinený, že ako arcibiskup Santiaga v r. 1998 – 2010 celé roky bránil trestnému stíhaniu kňaza neskôr odsúdeného za zneužívanie. On sám obvinenia odmieta.
Kardinál Monsengwo z Konga, jediný africký kardinál v C 9, sa na stretnutiach zúčastňoval iba sporadicky. Počiatkom novembra potom pápež prijal odstúpenie tohto arcibiskupa Kinshasy z dôvodu veku.
Vatikánsky hovorca Burke v júni vyhlásil, že členovia Rady kardinálov majú zostať vo funkcii aj po uplynutí piatich rokov funkčného obdobia. František však naproti tomu o niečo neskôr ohlásil niektoré ďalšie personálne zmeny.
Radu kardinálov C 9 koordinuje kardinál Andres Rodriguez Maradiaga z Hondurasu. Zostávajúcimi členmi rady sú kardináli Reinhard Marx z Nemecka, Oswald Gracias z Indie a Sean O’Malley z USA, ako aj vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin a hlava mesta Vatikán, prezident gubernátorátu kardinál Giuseppe Bertello. Sekretárom je biskup Marcello Semeraro z Albana. Koncom októbra povolal pápež okrem toho cirkevného právnika Marca Mellina za druhého sekretára, aby predložený návrh na nový cirkevný poriadok právnicky prepracoval. –zg-

Krampová: „Ochrana života má pre CDU prvotný význam“

Berlín, 13.12.2018 (kath.net) 024 307 – Nová predsedníčka nemeckej strany CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová sa vyslovila za koaličný kompromis v oblasti zákazu reklamy na potraty.
„Ochrana života, nenarodeného a narodeného, má pre CDU prvoradý význam. Preto je dobré, ak zákaz reklamy zostane,“ napísala Krampová v stredu na Twitteri.
Nemecká vláda nedávno predložila návrh, podľa ktorého paragraf 219a o potrate má byť síce zachovaný, ale má sa pozmeniť. Pritom sa má právne sformulovať, akou formou lekári a nemocnice môžu informovať o skutočnosti, že vykonávajú potraty.
Bývalá premiérka spolkového štátu Saarland sa už roky vyslovuje jasnými postojmi proti ďalšiemu uľahčovaniu potratov. Už nejaký čas trvajúca diskusia je dosť veľkou zaťažkávacou skúškou pre veľkú vládnu koalíciu Nemecka. –zg-

Poľsko a Maďarsko blokovali „práva LGBTIQ“ v legislatíve EÚ

Brusel, 12.12. 2018 (LifeSiteNews) 024 306 – Poľsko a Maďarsko blokujú zahrnutie práv osôb „LGBTIQ“ do spoločného vyhlásenia Európskej únie. Minulý týždeň predstavitelia Poľska a Maďarska rozhnevali iné členské štáty EÚ vetovaním zahrnutia práv osôb „LGBTIQ“ do spoločného vyhlásenia ministrov práce a sociálnych vecí, čím sa chcelo napomáhať „rodovú rovnosť v digitálnej oblasti“.
LGBTIQ znamená osoby ktoré odvodzujú svoju identitu z lesbizmu, homosexuality, bisexuality, transgenderizmu, intersexuality, alebo experimentálneho („questioning“) prístupu k sexualite.
Európski ministri tvoria Radu EÚ pre zamestnanosť, sociálne veci, sociálnu politiku, zdravie a záležitosti konzumentov (EPSCO), ktorá sa stretáva štyrikrát do roka naostatok 6. decembra v Bruseli.
Takže EPSCO sa teraz odvoláva iba na „rodovú rovnosť, mládež a digitalizáciu“. –zg-

Arcibiskup Štrasburgu po teroristickom útoku zhrozený

Štrasburg, 12.12.2018 (KAP/KNA) 024 305 – Arcibiskup Luc Ravel zo Štrasburgu prejavil zhrozenie nad útokom na vianočných trhoch v tomto francúzskom meste. „Bol zasiahnutý symbol Štrasburgu,“ povedal pre rozhlas RCF v stredu. Je „švindľom“, že tento čin by mohol byť motivovaný „racionálne, alebo nábožensky“, ako povedal arcibiskup Ravel. „Všetky náboženské autority musia takého zlovoľné približovanie Boha a terorizmu odsúdiť.“
Vianočné trhy v Štrasburgu patria k najstarším v Európe. Mesto sa opisuje ako „hlavné mesto Vianoc“.
V stredu zvonili v Štrasburgu desať minút zvony na pamiatku obetí. Večer sám arcibiskup držal stráž za zosnulých v katedrále. K tomu boli pozvaní zástupcovia všetkých náboženstiev. Vo štvrtok sa konala medzináboženská modlitba za obete, za bezpečnostné sily a za pokoj vo Francúzsku.
V utorok popoludní ozbrojený muž zastrelil na vianočných trhoch v centre Štrasburgu troch ľudí a 13 zranil, z toho troch ťažko. Polícia predpokladá teroristický útok a v krajine platí najvyšší stupeň ohrozenia. Páchateľ je stále na úteku. Nemecká polícia posilnila kontroly na nemecko-francúzskej hranici. –zg-

Francúzsko: Cirkev za rozhovory ako reakciu na „žlté vesty“

Paríž, 12.12.2018 (KAP/KNA) 024 304 – Vzhľadom na pretrvávajúce protesty vo Francúzsku vyzývajú katolícki biskupi občanov k výmene názorov. „Myslíme si, že našej demokracii chýba výmena názorov a uvažovanie o situácii na úrovni miest a obcí. Vo Francúzsku sú tisíce farností. Sú to nielen miesta modlitby a liturgie, ale aj bratskej rodiny. V tejto chvíli našich dejín to môžeme ukázať a prispieť k tomu, aby celá naša spoločnosť dokázala prekonať krízu, ktorú prežívame,“ uvádza sa vo vyhlásení Biskupskej konferencie Francúzska.
Biskupi vyzývajú veriacich, aby sa stretávali na rozhovory vo farnostiach, ktoré nie sú otvorené iba členom cirkvi. Nemá hrať úlohu, či sú ľudia veriaci, alebo nie. Biskupská konferencia navrhla aj päť tém do diskusie. Je medzi nimi napríklad otázka: „Aké sú podľa vášho názoru dôvody súčasnej situácie a foriem násilia, ktoré sa prejavujú?“ Ľudí biskupi pozývajú, aby svoje odpovede poslali poslancom a biskupovi diecézy.
Už minulý týždeň biskupská konferencia odsúdila násilnosti a vyzvala ku konštruktívnemu dialógu.
Už celé týždne je verejný život vo Francúzsku stále znova ochromovaný protestami „žltých viest“ – „gilets jaunes“. Hnutie nazvali podľa žltých reflexných viest, ktoré nosia demonštranti ako poznávacie znamenie. Najprv sa akcie zameriavali proti plánovanému zvýšeniu daní na pohonné látky. Teraz už stále viac Francúzov vyjadruje svoju nevôľu pre celkovú zlú sociálnu situáciu. –zg-

Archeológ: Sodomu a Gomoru zničili oheň a síra z neba

USA, 11.12.2018 (LifeSiteNews.com) 024 303 – Skupina archeológov a iných vedcov hovorí, že objavili podstatný dôkaz o tom, že región „Stredný Ghor“, kde boli mali byť mestá Sodoma a Gomora, bol naozaj zničený meteorom, ktorý vybuchol na oblohe nad nimi a dolu sa liala nesmierne horúca masa a jej teplota sa zvyšovala až na tisíce stupňov – teória, ktorá súhlasí s príbehom zničenia týchto miest v Knihe Genezis. Meteor explodoval silou megatonovej atómovej bomby len kilometer nad severovýchodným okrajom Mŕtveho mora a zničil celú civilizáciu na tejto rovine v okruhu 25 kilometrov.
Vedci prezentovali tieto výsledky na výročnom stretnutí Amerických škôl pre výskum Východu v novembri a túto teóriu rozvíjali od r. 2015.
Rádio-karbónová metóda dosvedčuje, že civilizácia tam prekvitala vyše dvoch tisícročí asi do r. 1700 pred Kristom, keď súčasne zmizli aj steny budov zo sušených tehál z bahna a zostali iba kamenné základy. Keramika v domoch sa rozžhavila až na sklo za milisekundy, podľa analýzy zirkónových krišťálov vytvorených v tomto procese, čo ukazovalo, že boli vystavené teplote asi 4000 až 12 000 stupňov Celzia, čo je porovnateľné s teplotou povrchu Slnka. Po explózii sa lialo dolu platínum, aj tekutá láva a to potvrdzuje, že zdrojom bol meteor.
Asi 40 000 až 60 000 ľudí bolo usmrtených a oblasť 500 km2 sa stala neobývateľnou na približne 700 rokov, ako odhadujú vedci. Oblasť bola zbavená hornej vrstvy pôdy a soli z Mŕtveho mora sa rozliali po krajine a zničili jej úrodnosť. … –zg-

Írsko: Parlament legalizuje potrat

Dublin, 11.12.2018 (kath.net/LifeNews/jg) 024 302 – Dolná komora írskeho parlamentu s veľkou väčšinou schválila radikálny zákon o potrate. Všetky návrhy na zmeny zamietla. Za zákon hlasovalo 90 poslancov, 15 bolo proti, 12 sa zdržali. Zákon musí ešte potvrdiť horná komora. Vláda to chce realizovať ešte v decembri, aby potraty mohli byť legálne od 1. januára 2019.
Zákon povoľuje potrat bez udania dôvodu do 12. týždňa tehotenstva. Do 6. mesiaca sa majú potraty povoliť pri viacerých indikáciách. Potraty sa majú financovať z daní obyvateľstva. Katolícke nemocnice nedostanú nijakú výnimku.
Výnimky z dôvodu výhrad vo svedomí pre lekársky personál sú veľmi obmedzené. Lekári musia posielať ženy k iným lekárom, ktorí sú ochotní potraty vykonávať.
Írski voliči hlasovali v referende 25. mája 2018 väčšinou dvoch tretín za zrušenie ochrany života v ústave. Tým bola cesta pre tento zákon voľná.
Lekári a zdravotné sestry pred hlasovaním podali proti zákonu protest, lebo neobsahuje klauzulu o slobode vo svedomí. Podľa správy novín Irish Examiner 500 sestier a pôrodných asistentiek podpísalo petíciu ministrovi zdravotníctva Simonovi Harrisovi. V nej ministra vyzvali, aby zapracoval do zákona výnimky pre zdravotnícky personál, ktorý sa z výhrady vo svedomí na potratoch nechce podieľať. Sestry sa tiež obávali, že stratia prácu.
Petíciu zostavila organizácia „Nurses and Midwives 4 Life“ („Zdravotné sestry a pôrodné asistentky za život). Skupina usilovala aj o prijatie u ministra. Sestry tiež kritizovali, že potraty kvôli postihnutiu, rase alebo pohlaviu nemajú byť zakázané. Uvádzajú, že zákon bol vypracovaný narýchlo bez času potrebného na prípravu nemocníc.
Írsko je jednou z mála krajín, kde má byť potrat výkonom domáceho lekára. „Vo väčšine krajín chodia ženy na potrat na kliniky,“ povedala Illona Duffyová, ženská lekárka. „Praktickí lekári sú teraz poverení komplikovaným procesom bez toho, že by mohli podať svoje návrhy alebo vyjadriť námietky.“-zg-

Arcibiskup o „klerikálnej homosexuálnej lóži či lobby“

Argentína, La Plata, 11.12.2018 (kath.net) 024 301 – Emeritný arcibiskup z argentínskej La Platy, Héctor Aguer, hovoril pre španielsku tlačovú agentúru ACI Prensa o „istom druhu lobby v klére, ktorá spočíva na vysokom podiele homosexuálnych kňazov. Informovali o tom britské noviny „Catholic Herald“. Arcibiskup Aguer citoval pápež s jeho výpoveďou, že homosexualita sa stala moderným javom.
„Pápež tu oslovil kľúčovú tému, ktorá sa vo všeobecnosti nespomína. Môžem vás ubezpečiť, že v niektorých diecézach je percento homosexuálnych kňazov vysoké a že sa zvyčajne vzájomne chránia, s touto témou nevychádzajú na verejnosť. Skôr tvoria istý druh lóže alebo lobby, a to aj tí, ktorí sú ‚nepraktizujúci‘.

Arcibiskup definoval ako správny spôsob rozlišovania [„diskriminácie“], ak sa homosexuálnych mužov nepripustí ku kňazstvu. „Je povinnosťou Cirkvi kandidátov na kňazov voliť s plnou integritou ako mužov. Inak je zmysel celibátu ohrozený.“ –zg-

Kardinál Koch: Nijaký komplot kúrie proti pápežovi

Zürich, 11.12.2018 (kath.net/KAP) 024 300 – Švajčiarsky kardinál Kurt Koch (68) neráta so svojím zvolením za ďalšieho pápeža:
„Som presvedčený, že Duch Svätý má oveľa lepšiu fantáziu. Vyjadril nádej, že bude znova zvolený pápež z oblasti mimo Európy. Bol som rád, že s pápežom Františkom viedla voľba preč od Európy do Latinskej Ameriky,“ povedal predseda Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty kresťanov. „Voľba by sa nemala vrátiť znova do Európy a už vôbec nie do Švajčiarska.“
Konkláve, ktoré volí pápeža, je „skôr modlitbové zhromaždenie“, ako povedal kardinál Koch. „Po tom, čo všetci kardináli vošli s modlitbami do Sixtínskej kaplnky, pristúpi každý dopredu k oltáru, kde je znázornený Posledný súd. Tam každý sľubuje zvoliť za pápeža toho, koho podľa vlastného svedomia považuje za najlepšieho kandidáta.“
Kardinál tiež zdôraznil, že v Rímskej kúrii nie je nijaký komplot proti pápežovi Františkovi. „Iste, v istých otázkach sú rôzne názory. No ja si myslím, že väčšina v kúrii svoju zodpovednosť vníma lojálne a v službe Cirkvi a pápežovi.
A nie sú nijakí dvaja pápeži, je len jeden pápež,“ vyjadril sa kardinál jasne aj k ďalšej otázke vzhľadom na vzťah Františka a Benedikta XVI. „To, že Benedikt XVI. naďalej žije vo Vatikáne, nie je pre pápeža Františka nijaký problém. Pestuje dobré vzťahy s emeritným pápežom, váži si ho a občas ho navštevuje.“

Reformácia priniesla niečo pozitívne ale aj rozkol
Bezprostredným podnetom pre interview bol nastávajúci Rok Zwingliho 2019 vo Švajčiarsku. Pred 500 rokmi, 1. januára 1519, švajčiarsky kňaz Ulrich Zwingli prevzatím farského úradu pri katedrále v Zürichu symbolicky uviedol reformáciu vo Švajčiarsku.
„Na jednej strane priniesla reformácia veľa pozitívneho, najmä znovuobjavenie zásadného významu Božieho slova v Cirkvi. Ale viedla aj k rozkolu, ktorým dodnes trpíme. Obe strany musia byť viditeľné spolu. Preto hovoríme skôr o spomienke ako o jubileu.“

Jednota, nie uniformovanosť
„Vytúžená jednota kresťanov nie je samoúčel, ale slúži vierohodnosti hlásania Evanjelia,“ vysvetlil kardinál Koch. „Nejde o návrat pred dobu reformácie, ale o to, znova spojiť, čo sa rozbilo. Dnes žijeme v rôznych, ešte stále oddelených cirkvách. Ježiš však chcel a založil jednu Cirkev.“
„Jednota pritom neznamená uniformovanosť. Každá cirkev má vnášať svoje vlastné charizmy a dary. Ekumenizmus znamená nanovo objavovať, čo nám je spoločné a prekonávať, čo nás ešte oddeľuje. Mnohé, čo sa v protestantských cirkvách vyvinulo, zostáva pozitívne a má naďalej existovať. V našej práci ide o znovuzískanie jednej Kristovej Cirkvi a nie o jednoliatu Cirkev.“ –zg-

Kardinál Müller: Nemeckí progresívni kňazi ničia cirkev

Nemecko, 10.12.2018 (LifeSiteNews) 024 299 – Kardinál Gerhard Müller v interview opísal chaos, do ktorého bol vháňaná katolícka cirkev v Nemecku progresivistickou agendou, liberalizmom, laxnosťou a relativizmom od 70. rokov. „Tento progresivizmus urobil cirkev v Nemecku takmer bezvýznamnou a je čas vrátiť sa k askéze, mysticizmu a disciplíne, aby sa obnovila katolícka viera.“ Interview z 5. decembra v katolíckom denníku Die Tagespost je istým hodnotením stavu katolíckej cirkvi v Nemecku s pohľadom na teologické fakulty na univerzitách v Nemecku.
„Profesionalita v teológii sa veľmi dobre neprijíma, logika a rozum vo viere sa popierajú a manažérske kvality sa vysoko oceňujú,“ povedal kardinál. Tzv. nemeckí cirkevníci ešte stále snívajú o podivnom vyzdvihovaní seba a poučovaní iných a tak sa chcú určovať trend Cirkvi. No teraz je čas ísť do učenia k iným a pokorne sa od nich učiť, ako zostať lojálni Božiemu slovu a tak získať energiu na novú evanjelizáciu.“
Kardinál Müller tiež povedal, že duch progresivizmu nehľadá pravdu, ale moc. „Cirkev je však jedna a zjednotená vo viere, ktorá prichádza od Boha a nespočíva vo víťazstve jednej strany nad druhou.“
K ostrým útokom proti nemu ako osobe po tom, čo verejne kritizoval homosexualitu, kardinál konštatoval: „Ten kto je neistý vo svojich argumentoch, musí to skúšať s bezočivosťou.“
Kardinál Müller vidí, že Katolícka cirkev je rozštiepená: „Áno, Cirkev je rozštiepená, ale od progresívnej strany nepočuť nič okrem pokusu oživiť staré omyly – ktoré majú pomôcť do budúcnosti. A to spôsobuje krízu aj v iných krajinách. „To, čo protirečí Božej vôli a ničí ľudí, nemôže znova urobiť Cirkev dôveryhodnou. Cirkev v Nemecku nie je reprezentatívnou pre všeobecnú Cirkev – vôbec nie,“ hovorí kardinál. „Väčšina problémov je v oblasti strednej Európy. Na akademických konferenciách v Ríme sú Nemci pozoruhodne neprítomní.“
A kardinál hovorí z vlastných skúseností študenta:
„Progresívni profesori hovoria študentom, aby písali tézy pravoverným spôsobom, aby ich nespochybnili v Ríme. A majú počkať, až budú stálymi profesormi! Potom sa môžu vyjadrovať slobodne, to znamená ako väčšina a teda aj kriticky voči Rímu. Tak sa nevyužíva sloboda teológie zodpovedne vo svetle pravdy Evanjelia (Gal 2,14).“ U progresivistov vidí kardinál nedostatok viery od 70. rokov až doteraz.
„Nemeckí kandidáti, ktorí nemajú istý odstup od Ríma, sa nehodia na teologické fakulty. Sotva by mal šancu stať sa profesorom ten, čo by napísal doktorskú prácu o sv. Jánovi Pavlovi II., alebo Benediktovi XVI. Takých ľudí ani nepozvú na pohovor. Keď teológia zabúda na svoje korene v zjavenej pravde, píli si pod sebou konár, na ktorom sedí, negovaním epistemologických princípov a kritérií pravdy,“ hovorí kardinál Müller a objasňuje, že v oblasti náuky popieranie seba nemôže byť výsledkom legitímneho vývoja náuky.
Okrem progresivistov na jeden strane je tu aj trestuhodná naivita zodpovedných ľudí ktorí s falošným chápaním milosrdenstva a nemužným vyhýbaním sa konfliktu prehliadajú škody a robia to bez uváženia dôsledkov, ako hovorí kardinál.
O úlohe Vatikánu pri tejto nečinnosti zodpovedných v Cirkvi kardinál Müller povedal, že človek je zastrašovaný a trpí pod neustálym postojom, že je príliš prísny, alebo že inštitúcia ako Kongregácia pre náuku viery sa už nehodí do našej doby. Často počúvame o „anachronizme a odkazoch na rímsku inkvizíciu“, aby sa ľahšie zrelativizovali, alebo rozptýlili rozhodnutia Kongregácie pre náuku viery!
Taktické hry nepomôžu. Ak klesá teologická úroveň a stráca sa akademický štandard v chaose subjektívnych názorov, vtedy už teologická formácia na univerzitách nemá zmysel, ako povedal kardinál.
Poukázal aj na nesmierne bohatstvo katolíckej cirkvi v Nemecku a povedal, že Rím má istý druh „minoritného komplexu voči nemecky hovoriacej oblasti s jej peniazmi a s jej – minulou – [dobrou] reputáciou nemeckej teológie“. To Nemcov „povyšuje“ dokiaľ plynú peniaze.
Kardinál Müller tiež Rímu pripomenul jeho vlastnú zodpovednosť: „V Cirkvi je každý zodpovedný za každého, ale zvlášť pápež ako večný, viditeľný princíp a základ jednoty viery i spoločenstva (Lumen Gentium 18). –zg-

Kardinál Parolin vkladá nádej do migračného paktu OSN

Marrákeš, 10.12.2018 (KAP/KNA) 024 298 – Vatikán dúfa v pozitívne následky v pondelok prijatého migračného paktu OSN.
„Tešíme sa na jeho realizáciu a zo sľubu trvalo udržateľnej, dobrovoľnej a dôstojnej migrácie,“ povedal štátny sekretár kardinál Pietro Parolin v pondelok v Marrákeši, kde veľká väčšina štátov – 164 – pakt schválila. Svätý stolec sa smerodajne podieľal na vypracovaní paktu. Štátny sekretár je najvyšším predstaviteľom Vatikánu po pápežovi.
USA, Austrália, Rakúsko, Maďarsko, Slovensko a ďalšie štáty pakt odmietajú.
Kardinál Parolin hovoril o „kritickom momente histórie, keďže mnohí ľudia sú nútení opustiť svoj domov a povedal:
„Migračný pakt sa pokúša pritom pomáhať, vyhnúť sa krízam a tragédiám a migráciu riadiť. Ide o štyri kľúčové témy: prijímať, chrániť, napomáhať a integrovať.“
Enormné výzvy migrácie možno podľa Svätého stolca riešiť najlepšie multilaterálne, ako povedal Parolin. Hovoril však aj o výhradách, keďže text paktu ľudskú dôstojnosť na všetkých miestach dôkladne neuznáva.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová v Marrákeši povedala, že problém ilegálnej migrácie možno riešiť iba multilaterálnou spoluprácou. „Nemecko ako krajina, ktorá potrebuje odborníkov, má záujem na legálnom prisťahovalectve. V spore o pakte nejde o viac ani o menej ako o základy našej medzinárodnej spolupráce.“
Nemecký katolícky biskup, predseda komisie pre migráciu pri Biskupskej konferencii Nemecka, arcibiskup Štefan Heße z Hamburgu, hovoril o „míľniku“ a povedal: „Na zodpovednú migračnú politiku je naliehavo potrebná lepšie medzinárodná spolupráca. Teším sa, že po Globálnom migračnom pakte sa má zakrátko prijať aj Globálny pakt o utečencoch.“
„Migračný pakt sa jednoznačne orientuje ľudskými právami a súčasne si berie za povinnosť vyvíjať pragmatické stratégie riešenia. Štandardami, ktoré stanovuje by sa mali budúcnosti štáty riadiť.“ … –zg-

Princ Charles dojatý svedectvom rehoľníčky z Iraku

Londýn, 10.12.2018 (kath.net) 024 297 – Britský nasledovník trónu princ Charles minulý týždeň v príhovore vo Westminister Abbey prejavil hlboké dojatie zo svedectva irackej rehoľnej sestry, ktorá ušla pred IS. Teraz sa znova vrátila na nížinu Ninive, aby tam pomáhala budovať kresťanskú prítomnosť. Informoval o tom „Catholic Herold“.
„Opätovný návrat dominikánky Lumy Khudherovej a iných utečencov svedčí o mimoriadnej sile viery,“ povedal princ Charles. Opísal svoju veľkú radosť, že sa s rehoľníčkou mohol stretnúť v októbri v Londýne a zdôraznil: „Kresťania, ktorí sú prenasledovaní a prekonajú to, sú inšpiráciou pre celú cirkev a pre všetkých ľudí dobrej vôle.“ -zg-

V kauze ‚biskup Alois Schwarz‘ Vatikán zakázal tlačovku

Klagenfurt-Rím, 10.12.2018 (kath.net) 024 296 – Tlačová konferencia rakúskej Diecézy Gurk-Klagenfurt o správe k hospodáreniu diecézy v ére predchádzajúceho biskupa Aloisa Schwarza bola na príkaz Vatikánu z pondelka bola zrušená! Nunciatúrny radca Msgr. George Panamthundil informoval vedúceho nunciatúry vo Viedni, že Kongregácia pre biskupov vydala nariadenie tlačovú konferenciu odrieknuť. Správu diecézy má odovzdať radca nunciatúry Kongregácii pre biskupov.
Biskup je obviňovaný zo zneužívania moci, šafárenia s majetkom cirkvi, z pochybných vzťahov s dvomi ženami, ich dosadzovaním na dôležité posty a zo zatajovania zneužívania dieťaťa diakonom. Okrem toho mal použiť bývalého agenta tajnej služby na špicľovanie v Diecéze Gurk-Klagenfurt. V súčasnosti je Schwarz diecéznym biskupom v St. Pöltene.
Diecézny administrátor Engelbert Guggenberger vyjadril veľké znepokojenie z rozhodnutia Ríma. Pre agentúru APA povedal:
„Povesti Cirkvi sa tým spôsobí veľká škoda, pretože sa týmto spôsobnom bráni vyjadreniu pravdy. Avšak, že sa to úplne znemožní, tomu neverím. Samozrejme, že sa budeme týmto nariadením riadiť. Mohlo by tu ísť o ďalší pokus odsúvania toho, aby sme sa pravde pozreli do očí,“ dodal Guggenberger podľa správy novín „Kurier“. –zg-

Opát kláštora Einsiedeln: „Gej, či celibátne žijúci, je O.K.“

Stefan Fleischer

Grenchen, 10.12.2018 (kath.net/sf) 024 295 – Švajčiarske noviny „Solothurner Zeitung“, uverejnili 5. decembra článok Samuela Schumachera s názvom: „Opát z Einsiedelnu kritizuje pápeža.“ Vlastne by sme si to nemali ani všímať. Akonáhle Svätý Otec povie niečo, čo sa istým kruhom nepáči, nasledujú príslušné články v tlači.
No po tom, čo tu žurnalista prezentoval svoju verziu najnovších vyjadrení Svätého Otca k téme homosexualita, citoval Urbana Federera OSB, opáta Benediktínskeho opátstva Einsiedeln vo Švajčiarsku:
„Nuž niekedy sú u neho (pápeža Františka) zrejme emócie rýchlejšie ako zváženie slov.“
Či to nemožno vyčítať aj opátovi Urbanovi? Naozaj dobre zvážil slová, keď – podľa toho žurnalistu – povedal: „Homosexuálny alebo celibátny – to je O.K.?“
Čo chápe opát Urban pod celibátnym? Znamená to naozaj iba žiť bez manželstva? Áno, dnes sa v rehoľných sľuboch u nás väčšinou sľubuje už len žiť bez manželstva a nie ako predtým, keď ešte bola reč o čistote. Sľuby sa chcú urobiť „viac zodpovedajúcimi dobe“. Pravdepodobne sa nazdávajú, že je predsa jasné, že zdržanlivosť zo sexuálnych aktov všetkého druhu mimo manželstva je Božím prikázaním, teda sa nemusí zvlášť zdôrazňovať. Potom tu však homosexuálny a celibátny pasujú ako päsť na oko. Celibát je spôsob života slobodne zvolený z lásky k Bohu, žitá homosexualita však hrubé porušenie Božej vôle a ak sa žije vedome, je ťažko zlučiteľná s láskou k Bohu. To by mal teológ Urban vlastne vedieť. Ale emócie, vedomie povinnosti smieť tolerovať nediskriminovanie ľudí s homosexuálnymi sklonmi, bolo jednoznačne rýchlejšie ako zváženie jeho slov.
No ak by opát Urban chápal celibát skutočne iba ako sľub nežiť v manželstve, tak by nám mal dovoliť otázku, prečo sa potom aj všetci heterosexuáli, ktorí zložili sľub celibátu, nesmú dovolávať na túto definíciu, aby mohli žiť svoje sexuálne potreby. Ak by sa jednoducho neoženili, bolo by všetko v poriadku?

Texas: Kto popiera Santa-Clausa, musí za mreže

Washington, 09.12.2018 (KAP) 024 294 – Kto popiera Santa Clausa, môže v americkom štáte Texas pristáť vo väzení. Muža (31) podľa miestnych médií cez víkend zatkli po tom, čo rušil deti na „raňajkách so Santa Clausom“. Muž hlasno protestoval proti podujatiu metodistickej cirkvi v Cleburne a návštevníkom oznámil, že Santa Claus „nie je reálny“.
Keďže muž ani po viacerých výzvach neopustil cirkevný pozemok, polícia ho nakoniec zatkla. Podľa orgánov bol prevezený do mestského väzenia. Mesto Cleburne, ktoré má 30 000 obyvateľov, po incidente oznámilo, že zvýši bezpečnostné opatrenia na plánovanom vianočnom pochode. –zg-

Obmedzená náboženská sloboda zasahuje aj iné práva

Mníchov, 8.12.2018 (kath.net/ KiN) 024 293 – Asi 61 percent svetovej populácie žije v krajinách, kde sa nerešpektuje ľudské právo na náboženskú slobodu. Je to výsledok štúdie „Náboženská sloboda vo svete 2018“, ktorú prezentovala pápežská nadácia „Kirche in Not“ v Nemecku 28. novembra na tlačovej konferencii vo Frankfurte n. M.

Skúmala sa náboženská sloboda 196 krajín
Správa 40 medzinárodných autorov sa vydáva po 14. krát a skúma situáciu v 196 krajinách, analyzuje právny stav a dokumentuje porušovania náboženskej slobody kresťanov aj všetkých iných náboženstiev. Výsledky sú kritické, ako povedala hovorkyňa Maria Lozanová z „Kirche in Not – International“ a členka redakčného tímu správy.
„V 38 krajinách dochádza k vážnemu porušovaniu náboženskej slobody a v 18 krajinách sa situácia od r. 2016 ešte zhoršila. K týmto krajinám patria napríklad: India, Čína, Irán a Turecko.“
V stupni porušovania práv rozlišuje správa medzi diskrimináciou náboženských menšín v 21 krajinách ako Egypt, Kazachstan, Vietnam a Rusko a otvoreným prenasledovaním v 17 krajinách ako Mjanmarsko, Eritrea, Sudán a Uzbekistan.
Dokumentujú sa aj zlepšenia situácie ako v Sýrii a Iraku. Kresťania sa tam mohli vrátiť do dedín v nížine Ninive a už slobodne žijú svoju vieru.
„Existujú tri hlavné príčiny porušovania náboženskej slobody: islamský radikalizmus, autoritatívne štáty a extrémny nacionalizmus, ktorý sa rozrastá“ vyhlásila Mária Lozanová. „Rastie radikalizácia a pribúdajú aj nábožensky motivované atentáty na Západe. Vcelku je asi 327 miliónov kresťanov prenasledovaných pre vieru a 178 miliónov je diskriminovaných, no presné čísla sa zistiť nedajú.“ …
„Tam, kde je náboženská sloboda obmedzovaná, dochádza k potláčaniu aj iných práv,“ vyhlásil Berthold Pelster, expert na náboženskú slobodu nemeckej „Kirche in Not“. To sa týka napríklad slobody názoru, tlače alebo zhromažďovania. „Kirche in Not“ sa teda zasadzuje aj za posilnenie ľudských práv ako celku.

V Pakistane je 187 kresťanov vo väzení za rúhanie
Krajinu, kde sa situácia zhoršila, zastupoval na tlačovke dominikán James Channan z Pakistanu. V Lahore vedie centrum „Peace Center“, ktoré rozvíja dialóg s moslimami. Hoci kresťania tvoria iba 1,8 obyvateľstva, sú ohrozovaní prenasledovaním. Hlavnou príčinou je prísny zákon o rúhaní.
„Často sa používa na vyrovnanie si osobných účtov,“ povedal páter Channan. Katolíčku Asiu Bibi síce súd oslobodil, no stále jej bránia vycestovať. Vo väzniciach tam sedí za rúhanie ďalších 187 kresťanov. Mimoriadne tragický je prípad manželov Safqat a Shagufty Bibiových. Boli tiež odsúdení na smrť, lebo mali poslať rúhavú SMS v angličtine a pritom vôbec nevedia po anglicky! „Ak kresťana obžalujú z rúhania, sústredí sa na nich zlosť a rozhorčenie celej obce. Napriek tomu je veľa moslimov aj imamov, ktorí tento zákon odmietajú a zasadzujú sa za dialóg a sú mojimi priateľmi,“ hovorí dominikán. „Dôležité je zlepšiť vzdelávanie náboženských vodcov.“

Náboženstvo využívané na udržanie moci
Predseda Centrálnej rady východných kresťanov v Nemecku, Simon Jacob (40), ktorý pochádza z Turecka a už navštívil mnohé krízové oblasti na Blízkom Východe. Na tlačovke povedal:
„Sú to zrejme vojny medzi náboženskými svetonázormi, v ktorých v konečnom efekte však ide o udržanie moci.“
Stretol sa s mladými všetkých náboženstiev, ktorí sa zasadzujú za politickú a svetonázorovú slobodu. To zahrňuje právo „aj slobodne neveriť v nič“.
„Táto pozitívna aj negatívna náboženská sloboda na Blízkom Východe neexistuje a treba o ňu usilovať. Náboženstvo sa tak stáva najväčším napomáhateľom najvyššieho cieľa spoločnosti – pokoja.“ –zg-

„Potrat“ a „reprodukčné zdravie“ v rezolúciách OSN

Austin Ruse

USA, 7.12.2018 (C-Fam) 024 292 – Diplomacia Trumpovej administratívy za ochranu života viedla k sérii bezprecedentných hlasov vo výboroch OSN za vylúčenie potratu z politiky OSN, no na zvrátenie toho, čo dosiahla Obamova administratíva je potrebná silná politická vôľa.
Americkí diplomati uviedli, stiahli a znova uviedli celú sériu návrhov o tom, či prijať alebo vymazať termín „sexuálne a reprodukčné zdravie“ v rezolúciách OSN o ženách a deťoch – termín, ktorý sa stal všadeprítomný v niekoľkých rezolúciách OSN v ostatných rokoch.
Ako sa predvídalo, návrhy USA neboli prijaté, hoci väčšina 44 krajín podporovala jeden z piatich návrhov. Hlasy odporu ukázali, ako veľmi sporné zostáva „sexuálne a reprodukčné zdravie“. Ukazuje to, že USA nie sú izolované v úsilí presadzovať právo na život napriek európskym pokusom ich tak prezentovať. …
Delegáti sympatizujúci s americkým postojom proti potratu dúfali, že USA vyvinie intenzívnejšiu akciu. …
Európske, severské a mnohé latinsko-americké krajiny sú zodpovedné za šírenie jazyka o potrate a sexuálnych právach v rezolúciách OSN. A počas Obamovej administrácie mal tento jazyk podporu aj USA.
V budúcnosti by hlasy o tomto kontroverznom jazyku mohli nájsť rastúcu podporu členských štátov, ak USA podnikne kroky komunikovania svojich postojov za život týmto štátom.

Na Námestí sv. Petra odhalili pieskový betlehem

Vatikán, 07.12.2018 (KAP) 024 291 – Námestie sv. Petra sa už predvádza vo vianočnej výzdobe. Na slávnosti s folklórnymi vystúpeniami odhalili v piatok betlehem a zažali svetlá na 23 metrov vysokom vianočnom stromčeku pri Obelisku. Scéna Ježišovho narodenia v Betleheme je tento rok vymodelovaná z piesku, ktorý dodali priamo z jadranského pobrežného mestečka Jesolo. Tam sa každý rok koná festival pieskových sôch.
Politickí a cirkevní predstavitelia z regiónov, z ktorých pochádza stromček a piesok, pripomenuli v pozdravných príhovoroch silné búrky, ktoré v minulých mesiacoch postihli ako pobrežie tak aj hornatú krajinu v severnom Taliansku.
Vedúci vatikánskej správy, kardinál Giuseppe Bertello, ocenil betlehem ako plod medzinárodnej spolupráce. Na stvárnení postáv zo 700 ton piesku pôsobili umelci z Ruska, Holandska a Česka. Strešná konštrukcia chráni 16 metrov široký a 5 metrov vysoký betlehem pred nečasom.
Predtým ešte prijal pápež František delegácie, ktoré prišli na slávnosť. Betlehem a vianočný stromček, ktorý je po prvý raz vybavený energeticky úsporným osvetlením, zostanú na námestí do konca liturgického Vianočného obdobia 10. januára. Pápež František ich navštívi po ďakovnej svätej omši na Silvestra. –zg-

Pápež František cestuje do Abu Dhabi: Téma – pokoj

Vatikán, 7.12.2018 (kath.net/KAP) 024 290 – Pápež František navštívi v dňoch 3. až 5. februára 2019 emirát Abu Dhabi a zúčastní sa tam na medzináboženskom stretnutí. Vatikán to oznámil vo štvrtok. Pápež prijal pozvanie korunného princa Muhamada bin Zayida Al Nahyana. Súčasne cestuje na pozvanie katolíckej cirkvi v Spojených arabských emirátoch.
Medzináboženské stretnutie, na ktorom sa majú zúčastniť zástupcovia rôznych náboženstiev, má tému: „Human Fraternity“ (Ľudské bratstvo). Je to po prvý raz, čo katolícka hlava Cirkvi cestuje do Arabských emirátov.
Motto pápežovej cesty znie: „Make Me a Channel of Your Peace“, ako oznámil Vatikán. Je to anglická verzia známej modlitby za pokoj: Pane, urob ma nástrojom svojho pokoja a historicky nesprávne sa pripisuje sv. Františkovi z Assisi. Logo cesty ukazuje obrys holubice s olivovou vetvičkou a v krídlach sa zobrazujú národné farby emirátov – červená, zelená, biela a čierna.
Vatikánsky hovorca Greg Burke vysvetlil, že pápež chce cestovať do Spojených arabských emirátov ako nástroj pokoja. Témou návštevy bude idea, ako môžu ľudia dobrej vôle pracovať pre pokoj. Táto cesta, ako aj návšteva pápeža v Egypte v apríli 2017, má podčiarknuť význam, ktorý František dodáva medzináboženskému dialógu, ako povedal hovorca.
Katolícka cirkev nie je v Arabských emirátoch organizovaná ako diecéza, ale vo forme apoštolského vikariátu, ku ktorému patrí aj Jemen a Omán. Hlavou vikariátu je švajčiarsky biskup, kapucín Paul Hinder (76). Na území, ktoré je asi 11-krát väčšie ako Slovensko, žije podľa odhadov asi milión katolíkov, takmer všetci sú zahraniční pracovníci.
Návštevou Abu Dhabi sú oficiálne potvrdené už tri zahraničné cesty pápeža Františka v budúcom roku. V dňoch 22. až 27. januára pocestuje pápež na Svetové stretnutie mládeže do Panamy. A pevne stanovená je už aj cesta do Maroka 30. a 31. marca. –zg-

Müller: Teológia v Nemecku pre Cirkev nesmerodajná

Würzburg, 7.12.2018 (kath.net) 024 289 – Teológia v Nemecku nie je pre všeobecnú Cirkev reprezentatívna, ako povedal kardinál Gerhard Ludwig Müller v interview pre katolícky denník „Tagespost“.
„Veľká väčšina profesorov teológie je verná náuke Cirkvi, no v Nemecku tzv cirkevní predstavitelia ešte stále v smiešnom sebapreceňovaní snívajú o tom, že môžu iných poučovať a byť smerodajnými priekopníkmi pre všeobecnú Cirkev. No teraz je potrebné pokorne sa od iných učiť, ako možno zostať vernými Božiemu slovu.“
Bývalý perfekt Kongregácie pre náuku viery okrem toho vysvetlil: „Vedecká kvalita je v Španielsku, Poľsku, USA a Taliansku rozhodne rovnocenná – ak nie vyššia ako nemecká.“
Na teologických fakultách v Nemecku sa nevolia najlepšie z odborov, ale tie, čo sú „ideologicky najspoľahlivejšie“ – v každom prípade v tom musí byť proti-rímsky akcent, ako povedal kardinál. Źiadal, aby sa takí teológovia so svojím „zmäteným sekularistickým chápaním života“ alebo obrátili, alebo sa musia vzdať ponúkaných úradov profesorov, alebo biskupov. –zg-

Jezuita šíri dúhový ruženec za plné prijatie LGBT párov

Ruženec moderných bolestí s „dúhovým“ desiatkom vytvorila „Kontemplatívna rebélia“ a podporuje to aj James Martin SJ

USA, 6.12.2018 (LifeSiteNews) 024 288 – Známy jezuita páter James Martin SJ šíri na sociálnych médiách ruženec s dúhovými guľôčkami v jednom desiatku, ktoré sa majú používať, ako hovoria jeho autori, na modlitbu za „plné prijatie“ homosexuálnych párov.
Ruženec moderných bolestí, vytvorila tzv. katolícka sociálna skupina Kontemplatívna rebélia a vyzýva k „sprevádzanej meditácii o bolesti a utrpení našich bratov a sestier v USA a na celom svete“, ako sa uvádza na webovej stránke skupiny. Uvádza, že tvorí rehoľné „kúsky šperkov na prelomenie bariér, ktoré delia ľudí podľa viery, v rasy, spoločenského postavenia a odlišných príjmov“.
Modlitba piateho desiatka znie: „Modlíme sa za uvítanie ľudí LGBTQ vo všetkých cirkvách, chrámoch, mešitách a synagógach. Modlíme sa za páry LGBTQ, ich deti a rodiny. Modlíme sa, aby boli podporovaní a milovaní, aby bolo plne prijímaní ako ľudia verne stvorení na Boží obraz, v stvorení, ktoré Boh videl ako ´dobré´ a ktorí si zaslúžia žiť každý aspekt života v celej plnosti.“
V pondelok James Martin SJ k dúhovému ružencu na Twitteri napísal:
„Drahí priatelia, nikto ma nežiadal, aby som sa na tomto podieľal, ale myslel som si, že radi uvidíte dve nové umelecké diela: ruženec moderných bolestí a nový vianočný pozdrav Svätej rodiny zo Stredného Východu.

„Sú proti prirodzenému právu,“ uvádza Katechizmus Katolíckej cirkvi. „za nijakých okolností nemôžu byť schválení.“ A Michael Hichborn, zakladateľ a prezident Inštitútu Lepanto, pre LifeSiteNews povedal, že páter Martin šíri svätokrádež a zdôraznil:

„Toto hrubé zneužitie posvätného ruženca nielen redukuje jeho vznešené tajomstvá na sériu lacných politických požiadaviek, ale je navrhnutý špeciálne na modlenie sa za prijatie jedného zo štyroch hriechov, ktoré volajú do neba o odplatu. Sodoma bola pohltená zúriacim peklom do vnútra zeme, pretože práve tento hriech tak veľmi uráža Boha a je ťažké myslieť si, že niekto, kto ho takto intenzívne napomáha, by mohol uniknúť podobnému osudu.

Páter Martin SJ už dlho intenzívne podporuje prijatie homosexuality v Cirkvi mnohými prednáškami a mediálnymi vystúpeniami, twítmi, výzvami kňazom, aby žehnali homosexuálne páry a vyhlasovaním, že Cirkev je plná „homofóbie“ a že „týchto ľudí marginalizuje“.
Podporuje aj bozkávanie sa mužov pri znamení pokoja na svätej omši a hovorí, že ak katolík ide na sobáš homosexuálov, je to akoby šiel na židovský sobáš. Vyhlasuje tiež, že jeho kritici sú sami tajní homosexuáli! Martin hovorí, že homosexuálni kňazi by sa mali verejne priznať k homosexualite, no sám odmietol prezradiť, či je homosexuál.
Minulý mesiac na zasadnutí Biskupskej konferencie USA v Baltimore, texaský biskup Joseph Strickland rázne napomínal spolubratov, že ponúkajú možnosť Martinovi na turné prednášok o prijímaní homosexuality.“ …

Illinois: Satanisti vystavili „satanove vianoce“

Scéna ‚satanove vianoce‘ skupiny Satanský chrám v Chicagu

USA, 7.12.2018 (LifeSiteNews) 024 287 – Skupina „Satanský chrám“ vystavila svoje „satanove vianoce“ pri vianočnom stromčeku v mestskom Štátnom dome v Illinois, čo má byť súčasťou vianočnej výzdoby! Čierna satanská soška zobrazuje ruku zvierajúcu jablko s hadom ovinutým okolo predlaktia. Červená žiara ožaruje sošku zospodu.
Tzv. „sviatočný monument“ nazvali parafrázou „Nativity“, čo je scéna narodenia Pána, ako „Snaketivity“ (narodenie satana). Na štítku na podstavci sošky je nápis: „Znalosti sú najväčším darom“. Soška zrejme oslavuje pád ľudstva, keď Adam a Eva podľahli pokúšaniu hada a jedli ovocie, ktoré Boh zakázal.
„Satana vidíme ako hrdinu v tomto príbehu, ktorý samozrejme šíri vedomosti,“ povedal Lex Manticore, hovorca skupiny. Manticore potvrdil, že soška naozaj reprezentuje príbeh z Knihy Genezis, kde naši prarodičia jedli zo stromu poznania.
Povedal, že ich skupina asi 150 ľudí neverí v nič nadprirodzené: „My nielenže neuctievame literárneho satana, ale ani neveríme, že naozaj existuje. Satan je pre nás metafora. V literárnej histórii sa používal ako postava, ktoré reprezentuje rebéliu v podmienkach tyranstva.“
Či v neho veria, alebo nie, venujú čas a energiu na napomáhanie vplyvu kniežaťa temnôt a otca lži. Na videu uvádzajú ako pozdrav ku sviatkom: „Satanove pozdravy zo satanského chrámu v Chicagu.“
V podstate je to skupina aktivistov, ktorí sa stavajú proti rastúcemu vplyvu v oblasti slobody náboženstva v americkej politike. Predvádzajú moc satanských obrazov a symbolov na dramatických verejných demonštráciách, aby pritiahli pozornosť na svoje ľavičiarske požiadavky. Kresťanstvo považujú za nepriateľa, ktorý im odporuje v politike. Oni postavili tiež obrovskú sochu satana pri budove Štátneho kapitolu v Arkansase, aby protestovali proti desiatim prikázaniam, ktoré tam mesto dalo vystaviť na tabuli. Socha zobrazuje deti hľadiace na sochu – do polovice muža a do polovice capa – ktorý predstavuje diabla. … –zg-

Kardinál Burke: ´Synodalita´ je akási „nová cirkev“ bez autority pápeža

Catalina Ramos
Biskup Schneider: „Súčasný ‘synodálny’ klerikalizmus smeruje k transformácii života Cirkvi na štýl svetského protestantského parlamentu s kontinuálnymi diskusiami a procesmi hlasovania o veciach, o ktorých hlasovať nemožno!“

Limerick, Írsko, 4.12.2018 (LifeSiteNews) 024 286 – Kardinál Raymond Burke kritizoval koncepciu „synodality“, o ktorej sa sotva diskutovalo na nedávnej Synode biskupov o mládeži, ale aj tak našla cestu do záverečného dokumentu, čo prekvapilo mnohých synodálnych otcov.
„Stalo sa to heslom, ktoré znamená akýsi druh novej cirkvi , ktorá je demokratická a v ktorej je autorita rímskeho pápeža relativizovaná a umenšená – ak nie priam zničená,“ povedal kardinál Burke v exkluzívnom interview pre LifeSiteNews.
„To je typické pre mnoho vecí v Cirkvi v dnešnej dobe. Nadšenci za ´synodalitu´ stále o tom hovoria, ale nikde nenachádzam definíciu, čo to vlastne je.
Počas konferencie podľa „CatholicVoice“ o Lumen Fidei v Írsku kardinál odpovedal na otázky na témy ako duchovný boj, útoky na rodinu a kontroverzný jav „synodalita“.
„Je typické pre synodu biskupov v tejto ostatnej dobe, že používa istý druh politického nástroja na náhle presadenie ideí, o ktorých sa vôbec nediskutovalo na synode a to nie je čestné,“ povedal kardinál. …
Vysvetlil, že historicky boli synody biskupov vytvorené, aby potvrdzovali náuky Cirkvi a nikdy nie na to, aby diktovali novú náuku. Synody hľadali cesty ako účinne učiť katolícku vieru a napomáhať vhodnú disciplínu v Cirkvi. Toto je vlastne definícia synody. Je to stretnutie biskupov, aby pomáhali pápežovi zistiť, ako účinnejšie hlásať vieru a ako napomáhať kresťanský život s hlbšou vierou v súlade s disciplínou Cirkvi.
„No teraz sa to javí, akoby sa termín ‚synodalita‘ používal na prezentáciu toho, že konferencie biskupov majú doktrinálnu autoritu. To všetko je zmätené a povedal by som, že veľmi nebezpečné. Ľudia, ktorí nechápu pojem synody by si právom mohli napríklad myslieť, že Katolícka cirkev sa stala teraz akýmsi druhom demokratického orgánu s istým druhom novej konštitúcie,“ povedal kardinál Burke.
Kardinál to nazval koncepciou „cirkevnej deštrukcie“, čo časť hierarchie označuje ako „nová paradigma“.
„Katolícka cirkev je organická realita milosti, ktorá k nám prichádza od samotného nášho Pána – raz a navždy – tá istá: jedna vieru so sviatosťami, jedna disciplína, a jedna moc. Tieto veci musia byť teraz veľmi jasne potvrdené.“
Biskup Atanáz Schneider z Kazachstanu takisto vyjadril starosť z koncepcie synodality a minulý mesiac sa vyslovil, že to použili na Synode o mládeži niektorí vysokí hodnostári, na „napomáhanie vlastnej agendy“ a povedal:
„Téma ‘synodality’ sa presadila do záverečného dokumentu bez ohľadu na autentické synodálne metódy a bez riadnej diskusie na synode, pričom nebolo dosť času na prečítanie záverečného textu, ktorý poskytli biskupom iba v taliančine – to je demonštrácia autoritatívneho klerikalizmu. Takýto ‘synodálny’ klerikalizmus smeruje k transformácii života Cirkvi na štýl svetského protestantského parlamentu s kontinuálnymi diskusiami a procesmi hlasovania o veciach, o ktorých hlasovať nemožno!

Naša príloha
Ježišova tvár zmarila plány istých kardinálov pri voľbe pápeža

Benedikt XVI. pri tajomnej Kristovej tvári v Manoppellu, 1.9.2006.

Rím, 7. 12. 2018 (LifeSiteNews) 024 285 – Známy žurnalista a spisovateľ Paul Badde, ktorý žije v Ríme a pracuje pre katolícku televíziu EWTN, roky pracoval na histórii a význame starovekej ikony, ktorú si kresťanstvo cenilo po dlhý čas, no po niekoľko storočí bola stratená – to Svätá tvár z Manoppella – o ktorej sa verí, že je zázračným obrazom nášho Pána vo chvíli vzkriesenia.
Paul Badde napísal niekoľko kníh o svätej ikone, ktorá sa uchováva v kláštore v talianskom Manoppellu. Navštívil ju vraj aj sv. páter Pio v bilokácii a aj nedávno predtým, než zomrel. Páter Pio nazval túto relikviu Ježišovej tváre „najväčším zázrakom, aký máme“.

LifeSiteNews urobil interview s Paulom Baddem, lebo vydal v angličtine novú knižku zhrňujúcu zistenia o tejto ikone, ktorá obsahuje aj podporu prominentných ľudí potvrdzujúcich jej autenticitu, ako arcibiskup Georg Gänswein, sekretára emeritného pápeža Benedikta XVI. Knižka vyšla tento rok aj v nemčine, no anglická verzia má ďalšie dodatky.
Paul Badde v interview odhaľuje, ako intenzívne je Svätá tvár z Manoppella – alebo Volto Santo, ako ju nazývajú Taliani – zapojená do nedávnej histórie Cirkvi. Paul Badde napríklad uvádza, že kardinál Jachim Meisner navštívil Svätú tvár iba krátko pred konkláve v r. 2005. Na konkláve s pomocou Paula Baddeho, mohol kardinál Meisner dokázať kardinálom, že existuje pokus kardinálov, ako boli Achille Silvestrini, Walter Kasper, Karl Lehmann, Godfried Danneels, Murphy-O’Connor, Audrys Juozas Bačkis a Carlo Martini – zabrániť zvoleniu Jozefa Ratzingera za pápeža. Ako Badde vtedy počul, chceli presadiť zvolenie kardinála Martiniho. Počas toho istého konkláve však neskôr počul v Ríme aj meno Jorge Bergoglio.
Kardinál Meisner mal v tomto boji úspech – s obrázkom Svätej tváre, ktorý mal vo vrecku – a Jozef Ratzinger sa stal pápežom. Zvyšok je história. Paul Badde neskôr zistil, že táto skupina pracujúca proti J. Ratzingerovi, bola tzv. „Skupina zo Sankt Gallenu“.

* * * * *

Interview s Paulom Baddem v úplnom znení:

LifeSiteNews: Napísali ste už veľa o Svätej tvári z Manoppella. Prečo ďalšia kniha – sú nové svedectvá o jej pravosti?
Paul Badde: Je to naozaj štvrtá kniha, popri mnohých článkoch. Pripravil som aj dva filmy o Božej tvári pre EWTN. Dôvodom novej knihy je, že pápež Benedikt XVI. podnietil úplne nový vývoj vo výskume a znovu objavil význam Sanctissimum Sudarium (ako sa Svätá tvár predtým nazývala v Ríme) po tom, čo navštívil Svätý závoj 1. septembra 2006. Bol prvým pápežom, ktorý tak urobil po viac ako 400 rokoch. … Chcem podnietiť ľudí, aby putovali k Božej tvári v Manoppelle, kde zažijú, že táto svätá ikona Pána je formou čistého svedectva sama osebe. Je to, akoby sme nasledovali apoštola Filipa v Evanjeliu, keď povedal Natanielovi: „Poď a uvidíš!“
LifeSiteNews: Aké sú hlavné dôvody veriť, že Volto Santo je naozaj Ježišova tvár, keď kráčal tu na zemi?
Paul Badde: Ja to hovorím každému – presne toto: „Poď a uvidíš!“. LifeSiteNews: Súkromný sekretár emeritného pápeža Benedikta XVI., arcibiskup Georg Gänswein sa nedávno zúčastnil procesie s kópiou Svätej tváre v Ríme, ktorá sa konala po prvý raz od roku 1208. Aké bolo posolstvo v jeho homílii?
Paul Badde: Pred niekoľkými týždňami arcibiskup Georg Gänswein prezentoval v Ríme knihu Roda Drehera The Benedict-Option v talianskom parlamente, kde nazval súčasnú krízu 11. septembrom v Cirkvi. Podľa mňa bolo úžasné, že použil termín „zatmenie Boha“ na označenie charakteru katastrofy, ktorú prežívame v týchto dňoch. Je to výraz, ktorý používal tu a tam pápež Benedikt a ktorý pochádza od židovského filozofa Martina Bubera, ak si dobre pamätám.
Tu by sme nemali zabudnúť, že zatmenie Slnka znamená tieň našej planéty vrhaný na Slnko. Neznamená to, že Slnko neexistuje. Takže analógia zatmenia Slnka neznamená, že Boh neexistuje. Znamená to tieň vrhaný na Boha, takže ho nejaký čas nemôžeme vidieť. A v našej dobe, to je jasné, je to satanský tieň hriechov Cirkvi, ktorý robí Boha pre nás takmer neviditeľného.
Ale samozrejme Boh stále existuje. A to je presne doba, kedy sa Svätá tvár znovu objavuje v Spojených štátoch, kde je katolícka cirkev strašne sužovaná správami o toľkých ťažkostiach, hriechoch a zločinoch páchaných kňazmi.
A teraz sa znovu objavuje spoza mrakov hriechov a hovorí nám napriek všetkým tieňom: „Pozri, som to Ja, stal som sa človekom, ako môžeš vidieť, bol som mučený a zabili ma ako baránka a zomrel som (aby som sňal hriechy sveta). Potom som vstal z mŕtvych a žijem naveky. Nebojte sa, lebo všetko, čo o mne počúvate, je pravda. Iba pravda zvíťazí, nie lož, ani hriech.“
Práve arcibiskup Gänswein to bol, kto znova začal na vigíliu 16. januára 2016, vo Farskom kostole Ducha Svätého v Sassii (pri Bazilike sv. Petra) novú tradíciu úcty k Svätej tvári a zaviedol nový sviatok v deň „Omnis Terra“, čo je druhá nedeľa po slávnosti Epifánie, pripomínajúc tak deň v r. 1208, keď pápež Inocent III. po prvý raz vystavil Svätý závoj na verejnosti v latinskej cirkvi Západu.
Pred slávnostnou omšou arcibiskupa Gänsweina, veľká skupina občanov z Manoppella priniesla kópiu Svätej tváre do Ríma, kde ju niesli v slávnostnej procesii najprv do Baziliky sv. Petra a potom do kostola Ducha Svätého v Sassii, na čele s bývalým nunciom, arcibiskupom Edmondom Farhatom z Libanonu.
V homílii arcibiskup Gänswein pri tejto jedinečnej príležitosti o. i. vyhlásil:

Táto nedeľa sa nazýva Omnis Terra slovami žalmu 66. „Omnis terra adoret te, Deus, et tibi psallat!“ To znamená: „Jasaj Bohu celá zem, hrajte a spievajte na slávu jeho mena, vzdávajte mu chválu.“ Tento žalm sa tu spieval aj pred 800 rokmi a aj vtedy ako teraz sa čítalo Evanjelium o svadbe v Káne v Katolíckej cirkvi na celom svete. Odvtedy padli ríše, odviate ako listy na jeseň, no Cirkev videla kontinuálnu postupnosť 92 pápežov. Násilné revolúcie a vojny otriasali Európou, osudové rozdelenia sužujú kresťanstvo. Takže pokoj a pohoda sa zdajú byť ako zázrak s ktorým v liturgii tejto nedele spievame dnes tak ako vtedy: Velebte, národy, nášho Boha a rozhlasujte jeho chválu!
S týmto plesaním si teraz pripomíname, že pápež Inocent III. dal niesť Svätú tvár z Baziliky sv. Petra do Kostola Ducha Svätého pred 808 rokmi.
Pápež ukazoval ľudu svätú ikonu, ktorá bola viac ako 400 rokov uchovávaná v Abruzze, pri Jadrane a po prvý raz ju priniesli naspäť tam, kde sa začala jej verejná úcta. Odtiaľ šírili jej nespočetné kópie kresťanské povedomie existencie pravej Svätej tváre a závoja po celom svete. V tom spočíva jej najhlbší význam v tejto chvíli. Pôvodne bol Svätý závoj uchovávaný v Jeruzaleme, potom v Edesse a nakoniec v Konštantínopole. Táto tvár nemôže byť vlastníctvom, či žiarlivo stráženým pokladom na jednom mieste, v jednej cirkvi, či u jedného vlastníka, ani len u pápežov. Je to ‚značka kresťanov‘. Iba my vieme, že Boh má tvár, iba my vieme, kto je Boh a aký je. Z toho dôvodu je Kristova tvár najvznešenejším a najvzácnejším pokladom celého kresťanstva na celom svete – omnis terra! K tejto tvári sa musíme znova vydávať na cestu vždy ako pútnici, vždy do oblastí periférie nášho vnímania. A vždy máme mať pred sebou iba jeden cieľ – chvíľu, keď mu budeme stáť tvárou v tvár. Amen.“

LifeSiteNews: Kto z hodnostárov už navštívil Manoppello?
Paul Badde: Ja osobne som sprevádzal kardinála Meisnera, kardinála Wettera, polovicu nemeckých biskupov (ktorým to prikázal kardinál Meisner asi v r. 2007), 40 afrických biskupov v zime of 2010, bol tam aj kardinál Erdö, celý kongres pravoslávnych a západných prelátov a tiež kardináli Koch, Pell, Sarah a Tagle.
No v registri kapucínov v Manopelle nájdete oveľa väčší počet biskupov. LifeSiteNews: Raz ste opísali návštevu kardinála Joachima Meisnera vo svätyni Svätej tváre. Aký mala pre neho význam?
Paul Badde: Malý príbeh: Môj prvý článok o Svätej tvári vyšiel v nemeckom denníku Die Welt v Berlíne 23. októbra 2004. V januári 2005 som stretol kardinála Meisnera, ktorý prišiel z Kolína do Ríma a požiadal ma, aby som ho zobral do Manoppella a chceli sme tam ísť 4. apríla. No 2. apríla zomrel Ján Pavol II. a divili sme sa so ženou, či kardinál pôjde. Novinári z celého sveta sa hrnuli do Ríma a ja som mal odísť? No o 7. hod. ráno kardinál zazvonil pri dverách takže bolo jasné, že musíme ísť. Požiadal kardinála Josepha Ratzingera o dišpenz, aby to mohol urobiť. Išli sme rýchlo a modlili sa ruženec. V polovici Talianska však kardinálovi zavolali z Vatikánu a pozvali ho, aby mal rozlúčkový príhovor k Jánovi Pavlovi II. v Klementínskej sále v apoštolskom paláci, kde bol vystavený. Takže som musel riadiť ešte rýchlejšie. Prišli sme do Manoppella, kde kardinál okamžite klesol na kolená pred Svätou tvárou a pomodlili sme sa ďalší ruženec. Otec Carmine Cucinelli, rektor svätyne vyniesol relikviár so Svätou tvárou na dvor konventu pre kardinála, ktorý raz povedal: „V tejto Svätej tvári sa zviditeľňuje Božské Srdce.“ To zapísal aj do hosťovskej knihy kapucínov v Manoppelle.
Potom sme sa vrátili do Ríma, kam sme prišli na poludnie v ten istý deň a kardinál ma pozval na rozlúčku s Jánom Pavlom II. Tam sme sa pomodlili štvrtý ruženec vedľa neho na kolenách. Takže v ten deň som sa stal jediným žurnalistom v Ríme, ktorý navštívil Jána Pavla II. posledný raz.
Ešte v ten deň kardinál Meisner išiel ku kardinálovi Ratzingerovi a povedal mu: „Dnes som videl vzkrieseného Pána“ a zopakoval to aj pre Rádio Vatikán.
O 14 dní vstúpil potom do konkláve s fotografiou Svätej tváre, ako mi povedal.

Chceli zabrániť zvoleniu Ratzingera za pápeža
Avšak 17. apríla 2005 mi zavolal prelát z Vatikánu a informoval ma, že má svedectvo o konšpirácii kardinálov, ktorí sa pokúšali zabrániť zvoleniu Jozefa Ratzingera za pápeža. Bola to tzv. skupina zo Sankt Gallenu a prelát mi dal aj zoznam ich mien. Boli medzi nimi kardináli: Achille Silvestrini, Walter Kasper, Karl Lehmann, Godfried Danneels, Murphy-O’Connor, Audrys Juozas Bačkis a Carlo Martini.
Zavolal som kardinálovi Meisnerovi a pýtal sa ho, čo robiť, keďže som nechcel vyvolať škandál. Nahneval sa, no potom mi pokojne povedal: „Nasledujte svoje svedomie.“ Tak som napísal článok a spomenul tieto podnety a vyšlo to 18. apríla v denníku Die Welt. V ten deň kardinál Meisner nielenže priniesol obrázok Božej tváre do konkláve, ale aj môj článok a bojoval ako lev proti konšpirácii napriek tomu, aký v tom bol sám a napriek svojej obmedzenej taliančine.
„Bol to najťažší deň môjho života!“ povedal mi neskôr bez detailov. No po skončení konkláve bolo jasné, že Meisner sa stal tým, kto umožnil voľbu nového pápeža – Ratzingera.
Tak toto bola podstatná úloha, ktorú Svätá tvár zohrala pri voľbe pápeža Benedikta, čo dáva aj pochopiť, prečo Ratzinger sám cestoval do Manoppella čo najskôr po svojom zvolení.
Svätá tvár zohrala úlohu u mnohých pápežov a iste zohrá svoju úlohu aj u pápeža Františka a budúcich pápežov. Ale pred niekoľkými týždňami pápež František hovoril o duchovnom vákuu v Cirkvi, čo spôsobilo – podľa neho – úplnú katastrofu sexuálneho zneužívania v Cirkvi. Kardinál Gerhard Müller v podstate povedal to isté, keď hovoril o šírení ateizmu v srdci Cirkvi ako prvej príčine krízy. Je to, akoby sme už neverili, čo nám Evanjelium hovorí.
A tu máme Svätú tvár, ktorá zapĺňa každé vákuum a každú prázdnotu – a ktorá hlása s mocou ticha – ako to povedal kardinál Sarah – že všetko, čo vyslovujeme vo vyznaní viery po toľké stáročia, je pravda.

LifeSiteNews: Pripravujete sériu filmov pre EWTN v Ríme a Nemecku o 20 tajomstvách štyroch ružencov vo Svätej zemi. Je nejaké spojenie medzi Svätou tvárou a týmto plánom?
Paul Badde: Svätá tvár akosi obsahuje podstatu ruženca. Je to tvár živého Boha vteleného v Ježiša Nazaretského, narodeného z Panny Márie.
Ján Pavol II. povedal, že ruženec hľadí na Ježiša očami jeho Matky a práve to chceme urobiť v našich filmoch, ktoré sa vysielajú v nemeckých krajinách od 4. novembra 2018 a v iných čo najskôr. Vo všetkých tajomstvách predsa kontemplujeme Božiu tvár, čo je bohato odmeňované každým Zdravas Mária – objav sv. Ireneja z 2. storočia, ktorý povedal: „Slávou Boha je živý človek, ale život človeka je vízia Boha.“
LifeSiteNews: K mestu Manoppello sú dva kľúče, jeden je v rukách pápeža Benedikta a druhý vo vašich. Má to nejaký význam?
Paul Badde: Chápem to symbolicky, pretože v Manoppelle už nie sú brány, do ktorých by sa kľúče hodili. Ja som urobil Manoppello známym na niektorých miestach ako v Poľsku a na Filipínach. Pápež Benedikt ho však urobil známym po celom svete. A samozrejme dúfam, že nová kniha otvorí dvere do Manoppella o trochu viac aj americkým pútnikom, ktorí hľadajú útechu v kríze, ktorej čelia a ktorou trpia.
LifeSiteNews: V čo dúfate, že prinesú plody toho, že vedomosť o Svätej tváre sa bude šíriť medzi katolíkmi?
Paul Badde: V aké plody dúfam? V také, že budeme lepšie pripravení znova ho uvidieť! Poviem vám ešte posledný príbeh. Mnohé roky som sa priatelil až do jeho smrti v r. 2002 s Zvi Kolitzom, starým litovským židom z New Yorku, ktorý s láskou chránil veľkú múdrosť rabína Loewa, ktorý žil v Prahe v 16. storočí. A bol fascinovaný tým, že tento slávny rabín stále hovoril, že Mesiáš sa nakoniec zjaví v tej hodine histórie, keď sa ľudia budú pokúšať siahať po biblickom „strome poznania“. A dnes čítam správy z Číny, že sa „vyprodukovali prvé „dizajnové detičky“. No nechceme hovoriť, že zázračné opätovné zjavenie Svätej tváre je už súčasťou druhého príchodu Pána. No v Manoppelle už môžete hľadieť do jeho očí, do očí Boha Jakubovho.

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela sveta chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Boha a Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *