Kedy môžem prísť neskoro na svätú omšu?

„Je to hriech, ak prídem neskoro na svätú omšu?“ Počul som túto otázku od ľudí nespočetnekrát. Ja vždy odpovedám: Áno. Prísť neskoro na svätú omšu je hriech.“ Ale ako to je naozaj? Prišiel som len tri minúty neskôr! “ Skvelé. Príď neskoro o tri minúty na vlak alebo lietadlo a jednoducho neodídeš vlakom ani nepoletíš lietadlom načas a budeš mať problémy.

„Nuž, ale na svätej omši som bol. Bola to len chvíľka čo som chýbal. Už na čítaniach som bol! “ V skutočnosti svätá omša  nie je lietadlo. Problém nie je v tom, či ste sa oneskorili päť minút, pätnásť minút alebo pol hodiny, ale že ste prišli neskoro. A v tom prečo ste prišli neskoro.

Chybné otázky o oneskorení

Svätá omša nie je divadlo, film v kine, žiadne gala predstavenie, koncert, konferencia, akadémia, udalosť, na ktorú sa môže ticho a nebadane vojsť po tom, ako už začala, ale ide o stretnutie s Osobou. Nie si iba jeden z davu, meno niekoho, ktoré je nepoznané a nemáš šancu, že tvoja prítomnosť bude prehliadnutá hostiteľom. Boh čaká konkrétne na teba. Osobne ťa pozval na Eucharistiu v ktorej zomiera a vstáva z mŕtvych v liturgických, sviatostných znameniach.

Neskorý príchod na svätú omšu nie je meškanie na autobus, neskorý príchod k posteli milovaného, ​​ktorý zomiera. Koľko môžeš v tejto situácii meškať? Koľko by ste si mohli dovoliť meškať? Koľko je možné tolerovať? Všetci vieme, že ide o úplne nesprávne otázky.

Kedy máme hriech?

Je jasné, že existujú situácie, ktoré sme úplne nedokázali predvídať. Pokazené auto, na ceste som sa zdržal kvôli nehode, na prahu domu moje dieťa dostalo záchvat hnevu a muselo sa upokojiť. Môže sa to stať každému a potom to nie je hriech. Je to zrejmé, pretože hriech musí byť naším rozhodnutím, aktom vôle. Nie je to hriech, keď nemáme na situáciu žiadny vplyv. Stalo sa to. Ale buďme úprimní sami k sebe – väčšina nášho oneskorenia je jednoducho kvôli našej nedbalosti, to znamená z neúcty. A bez ohľadu na to, je to jednoducho nedostatok rešpektu.

Nedostatok rešpektu voči druhému je hriech. O to viac neúcta voči Bohu. Niekto povie: silné slová. Možno. Ale je to pravda. Ak sa pozrieme na situáciu úprimne (okrem spomínaných alebo podobných nehôd, keď sa niečo naozaj stalo absolútne nepredvídateľne a nezávisle od nás), ide o našu ľahostajnosť k svätej omši.

Snažíš sa dosť?

Neúcta sa deje nielen keď otvorene uvádzam, že niečo nefunguje a neviem prečo. Sú to tiež všetky situácie, keď sa nepokúšam niečo urobiť. Dôležité je, aby som bol na svätej omši, ale ešte chvíľku budem za počítačom, štvrť hodinka zdriemnutia alebo vojsť do obchodu je tiež dôležité. Čokoľvek to je, že som neskoro prišiel stretnúť sa s tým, ktorý zomiera pre mňa, je to pravdepodobne pre mňa dôležitejšie ako On.

Nakoniec ide o to čím je pre mňa Eucharistia. Či som si skutočne vedomý toho, čo sa na svätej omši deje. Pretože ak viem, čo sa tam deje, čo sa v Ňom deje a čo mi dáva, potom neexistuje pre mňa žiadna možnosť, že budem meškať. Naopak, pokúsim sa prísť o chvíľu skôr. Zatiaľ čo ja hľadám dôvody prečo prichádzam na Eucharistiu neskoro, tisíce kresťanov na mnohých miestach sveta riskujú svoj život, aby sa na nej mohli účastniť.

Môžem ísť ešte na prijímanie?

Neexistuje žiadna dobrá odpoveď na otázku, ktorá vzniká v tomto kontexte: „Koľko môžem meškať, aby som mohol ísť ešte na prijímanie? Neexistuje žiadna dobrá odpoveď, pretože samotná otázka nie je dobrá.

Pokiaľ si vo svojom náboženskom, duchovnom, sviatostnom živote ešte stále dávaš otázku „Koľko môžem (tu vlož čokoľvek), aby to ešte nebol hriech ten či onen, to znamená, že som ešte stále veľmi ďaleko od jadra veci, čo je to osobný vzťah s Kristom.

Nikto, kto miluje, sa nepýta: „Koľko ti môžem urobiť zla, koľkokrát ti môžem ublížiť, zradiť tvoju dôveru, podviesť ťa, ignorovať ťa.“ Takže sa nepýtaj neustále či môžeš a koľko môžeš meškať, jednoducho choď z domu o pätnásť minút skôr a na začiatku omše Pánovi povedz: Som tu z lásky k Tebe Ježišu, pretože Ty stojíš za to. Si tu pre mňa a ja chcem byť s Tebou.

 

Zdroj: Zamyslenie: kňaz Michal Lubowicki, Obrázok: Pixabay

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *