Život Cirkvi vo svete 48/2018

Obsah

Bl. John Henry Newman bude zrejme svätorečený!

Prezident Andrej Kiska navštívi pápeža Františka

Príde po Mary’s Land aj Mary’s Dream?

USA: Trumpovi pri zažatí stromčeka spievali mníšky

„Chorý človek potrebuje diskrétnosť a pochopenie“

Kňaz: „Chcel odpochodovať s Hostiou v ruke“

Obvinenia voči kardinálovi v pápežovom prípravnom výbore

Popová hviezda Justin Bieber ďakuje Ježišovi za pomoc

USA: 6-ročného chlapčeka nútia žiť ako dievča

Kardinál Müller: Niektorí biskupi s kazajkou korektnosti

Vatikán: Stojíme plne za migračným paktom OSN

Etička: Zásah do genetiky je úderom do tváre výskumu

Berlín: 20 miliónov na medzináboženský dom!

Generál jezuitov – nová hlava Únie rehoľných predstavených

„Európski sudcovia nemajú nahradzovať politikov!“

Vedci: Všetci ľudia pochádzajú z jedného ľudského páru

Kanceláriu Mníchovského arcibiskupstva už nepovedie kňaz

Vražda misionára – ‚dobrá správa’ pre satanistov

Pohľadnice proti reklame na potraty

Maďarsko: Arciopát za silnejšiu občiansku spoločnosť

Nursia: Baziliku sv. Benedikta znovu postavia

Rakúsko: S muezínom cez Advent?

Vatikán ruší suspendovanie obvineného kňaza

Taiwan“ Obyvatelia odmietli „manželstvo homosexuálov“

„Bože, ja neviem čo bude zajtra …“

Exorcista varuje pred diabolskou detskou kolekciou

Kardinál: „Alarmujúci signál rozpadu viery v Nemecku“

Müller: „Jezuita nepozná biblickú náuku o homosexualite!“

Známy teológ ľutuje antiamerikanizmus vo Vatikáne

Jezuita viní kardinála Müllera z „klerikálneho zatemnenia“

Kardinál Cupich – organizátor stretnutia o zneužívaní

Rakúsko: Skaut Niklas zapáli betlehemské svetlo pokoja

Na námestí sv. Petra stojí vianočný stromček

Jezuiti proti blahorečeniu Chiary Lubichovej

Nový predstavený „Kňazského bratstva sv. Pia X.“ vo Vatikáne

Bl. John Henry Newman bude zrejme svätorečený!

„Nech sa radšej Boh pozdvihne a strašne otrasie Zemou …“

„Nech sú vyhliadky na dočasný satanov triumf a kopytá jeho jazdcov akokoľvek strašné a nech je aj veľmi hodná zavrhnutia vec, za ktorú bojujú, tak nech radšej príde na nás táto pohroma, akoby sa útočisko nášho dedičstva stalo skrýšou ducha povoľného voči sebe a úrodnou pôdou vlažnosti. Nech sa radšej Boh pozdvihne a strašne otrasie Zemou (hoci to je strašná modlitba), ako by sa medzi nás zamiešali neúprimní a zatratili sa duše kvôli súčasnej pohodovej klíme! Nech sa Boh zodvihne, ak niet inej možnosti a nech nás potrestá svojím sladkým korbáčom, tak ako to naše srdcia najlepšie dokážu zniesť, nech naše hriechy na tomto svete vynesie na svetlo, aby sme neboli v Pánov deň zatratení. … Nech nás preveje vejačkou, až kým nebudú plevy úplne odviate! Hoci pri takomto vrúcnom želaní nevieme, o čo prosíme a len cítime, že sám koniec je dobrý – veď nedokážeme dostatočne odhadnúť plodnosť tohto trestu, o ktorom tak bezstarostne hovoríme. Nepochybne nedokážeme zvážiť hrôzy Pánovho súdu, slová berieme len zľahka, no nemôže byť nesprávne ich použiť …“
(Výňatok z kázne kardinála bl. Johna H. Newmana)

Londýn, 29.11.2018 (kath.net) 024 257 – Blahoslavený kardinál John Henry Newman by mohol byť po uznaní druhého zázraku už v r. 2019 svätorečený. Informuje o tom „Catholic Herald“ s odvolaním sa na biskupa Philipa Egana z Portsmouthu, ktorý to oznámil v mailom. Potvrdil to aj páter Ignatius Harrison, postulátor procesu svätorečenia a povedal, že k svätorečeniu už chýbajú iba dva kroky – stretnutie kolégia kardinálov a ohlásenie pápežom. Zázrak na príhovor Johna Newmana sa mal udiať v Arcidiecéze Chicago. Tehotná žena, ktorá trpela ohrozením života sa uzdravila. Lekári nemali pre toto uzdravenie nijaké prirodzené vysvetlenie.
Kardinál John Henry Newman (* 1801 v Londýne – +1890) bol známy profesor, konvertita a kardinál z Anglicka. Pápež Benedikt XVI. ho 19. septembra 2010 v Birminghame blahorečil. Jeho liturgická spomienka sa slávi 9. októbra. John Newman, ktorý bol aj plodným spisovateľom, je jedným z patrónov redakcie kath.netu.

* * * * * * *

Vyšla nová kniha nitrianskeho biskupa V. Judáka
„Jezuliatko prichádza“

Bratislava, 29.11.2018 (TK KBS) 024 256 – „Jezuliatko prichádza“ – je názov knižnej noviny od nitrianskeho biskupa Mons. Viliama Judáka, ktorá vychádza v Spolku sv. Vojtecha v Trnave. Viac na:

https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20181129030

Prezident Andrej Kiska navštívi pápeža Františka

Bratislava, 29.11.2018 (RV) 024 255 – Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska opäť navštívi pápeža Františka. Podľa správy TASR, ktorú priniesli slovenské médiá, jeho audiencia je naplánovaná na piatok 14. decembra. Pri tejto príležitosti prezident prinesie pápežovi ako symbolický dar zo Slovenska štyri vianočné gule vyrobené ľuďmi zo sociálne znevýhodnených skupín.
Ako informovala Kancelária prezidenta SR, dar pre Svätého Otca vytvoria rodiny so zdravotne hendikepovanými deťmi v košickom centre Liberta, žiaci základnej školy v Spišskom Hrhove, na ktorej študujú aj Rómovia, deti a mladí dospelí v detskom domove v Turzovke a ľudia bez domova v bratislavskom centre Resoty Antona Srholca.
Slovenský prezident bude mať v predchádzajúci deň 13. decembra pracovnú návštevu Talianska. Hlavným bodom cesty bude rokovanie s prezidentom Sergiom Mattarellom. -jb-

* * * * * * *

Príde po Mary’s Land aj Mary’s Dream?

Príde po filme „Máriina krajina“ aj Máriin sen? Recenzia filmu, ktorý ukazuje historické politické súvislosti ovplyvnené modlitbou milióna a viac ľudí

Mníchov, 29.11.2018 (kath.net) 024 254 – „Mám sen“ zaznelo v 60. rokoch zo schodov Lincolnovho pamätníka vo Washingtone D.C. Bol to sen jednoduchého pastora Martina Luthera Kinga, no ako sa zmenil celý národ!
Teraz obieha po svete film, burcuje ho, pripomína úžasné udalosti spred 100 rokov. Udalosti, ktoré v našom zrýchlenom svete sociálnych médií a mobilov už často upadli do zabudnutia. Španiel Andrés Garrigó ich pre nás a našu dobu vo filme „Fatima – posledné tajomstvo“ znova sprítomnil. Ich aktuálnosť je totiž neprehliadnuteľná. Mocné je slovo! 1 milión!
Skrývajú sa za týmto filmom nebeské túžby? „I have dream“ – Máriino „Ja mám sen“? Malej židovskej princeznej, ktorá postúpila na nebeskú Kráľovnú, na Kráľovnú pokoja a ktorej zapálenou láskou sme my ľudia? Aký by mohol byť jej sen? Milión? Môže film o Fatime na to dať odpoveď? Prečo taký celoeurópsky rozruch okolo tohto filmu, že ho dokonca dávajú na program aj mainstreamové kiná? Kto má uši nech počúva!
V sobotu bola premiéra v Mníchove. Sála s 300 miestami úplne vypredaná. Už hodinu pred začiatkom tam stáli ľudia. Ďalšie predstavenia takisto vypredané! Poďte a uvidíte!
Je to Máriin sen? Plné kiná? 1 milión? Alebo je jej snom úžasný záujem návštevníkov o prednášku historika Dr. Michaela Hesemanna, ktorá bola pred filmom. Prednáška, ktorá historicky doložené politické udalosti v Európe a vo svete ukazuje v úplne novom svetle. Udalosti, ktoré zjavili na jednej strane hrozivé, na druhej strane odvahu dodávajúce súvislosti?
Aký sen by mohla mať Mária pre svoju „Mary´s Land“ – Máriinu krajinu? (Mary´s Land bol film, v ktorom diablov advokát dostáva nové poslanie: nebojácne skúmať tých, ktorí stále dôverujú nebu. Klamú? Sú klamaní? Ak objaví, že ich viera je podvod, naše životy zostanú rovnaké. Ale čo ak to nie je rozprávka?)
Mohol by Máriin sen súvisieť s tým, čo príde? Čo nás čaká? Pohľad naspäť nám môže pomôcť. Film „Fatima – posledné tajomstvo“ odhaľuje významné politické súvislosti vo svete, ktoré boli modlitbou ruženca smerodajne ovplyvnené! Zásluha tohto filmu – 1 milión.
Súvislosti, ktoré aj Monika, hlavná postava rámcového deja, postupne spoznáva. Monika tu zrejme predstavuje nás. My sme Monika. My to máme spoznať, pretože pravda nás oslobodí. Čo spoznať? Posolstvo!
V čom môže toto posolstvo spočívať? Snáď v tom, že Boh nám stále znova dáva čas, aby sme sa prebudili a zaktivizovali a tak zabránili zlu našou modlitbou? Sú na to historické dôkazy? Áno, a film ich ukazuje a ešte oveľa viac, je to skutočne napínavé!

Portugalsko 1936. V Španielsku vypukne občianska vojna, hrozí sa prevaliť na Portugalsko. 1 milión ľudí sa modlí. To bol Márii sen vtedy. Iba po 4 dňoch sa tento počet dosiahol! Ich spoločný ruženec uchránil Portugalsko od vojny.
Veľmi neskoro vo vojne až v r. 1942 sa pápež Pius XII. odhodlal k zasväteniu sveta Panne Márii. Modlil sa 1 milión ľudí – ba ešte viac. Nuž čujte a žasnite: od toho času prehrával Hitler každú bitku! Iba o tri dni neskôr prehrali nacisti v El Alameine už po prvý raz!
V r. 1984, uprostred studenej vojny, vykonal pápež Ján Pavol II. zasvätenie sveta Panne Márii nanovo, tentoraz súčasne so všetkými diecézami. 1 milión ľudí sa modlilo a ešte viac a viac! A čo sa stalo? Rusko – ťažko tomu uveriť – skutočne plánovalo inváziu na Západ až po Rýn! No VŠETKY rakety stredného doletu, ktoré na to potrebovalo, tajomným spôsobom iba 2 mesiace po zasvätení sveta vyleteli do vzduchu! Päť dní otriasali explózie sklad zbraní Rusov v Severomorsku pri Murmansku. 1 milión ľudí sa modlilo a ešte viac a viac! Aká mocná je modlitba!
Sobota, 7. septembra 2013 – konflikt v Sýrii je krátko predtým, aby sa rozpútal na svetovú vojnu! V tejto situácii sa pápež František modlí pred sochou Fatimskej Božej Matky s viac ako miliónom ľudí na svete ruženec za pokoj. V pondelok na to sa „preriekne“ americký minister zahraničných vecí John Kerry a svetová vojna je zažehnaná!
Je to Máriin sen pre Máriinu krajinu? 1 milión ľudí a viac sa má modliť z akútneho, zatiaľ nám neznámeho dôvodu, za našu krajinu, za Európu, za svet? Kto sa cíti povolaný cez sociálne médiá vyzvať k celosvetovej ružencovej križiackej výprave?! Kto je tým, kto odpovie Pánovi ako kedysi prorok Izaiáš? „Tu som, MŇA pošli!“ –zg-

USA: Trumpovi pri zažatí stromčeka spievali mníšky

Washington, D.C., 29.11.2018 (LifeSiteNews) 024 253 – Americký prezident Donald Trump pochválil skupinu mníšok, ktoré pozval, aby spievali pri slávnosti rozsvietenia Národného vianočného stromčeka.
Sestry dominikánky Panny Márie od Eucharistie zaspievali koledu zvonov „Carol of the Bells“ pred mnohými hosťami vrátane prezidenta Trumpa a First Lady Melánie Trumpovej. Mníšky boli odeté do svojich bielych habitov a čiernych plášťov, ich dlhé závoje viali v novembrovom vetre.
„Carol of the Bells“ je najnovšou produkciou mladých mníšok s názvom „Ježiš, radosť túžby človeka: Vianoce s dominikánkami Panny Márie“.
Nasledujúc trend mnohých ženských reholí táto rehoľa so 120 mníškami má 14 noviciek a 13 postulantiek. Mníšky vyučujú v katolíckych školách po celých USA.
Slávnosť rozsvietenia vianočného stromčeka sa konala vo štvrtok o 16.30 hod. v prezidentskom parku južne od Bieleho domu. Táto tradícia sa začala už pred 96 rokmi. Prezident Trump a Melánia prišli na pódium, aby zapálili Národný vianočný stromček – Melánia stlačila tlačidlo – a zaželala všetkým „Merry Christmas“ – Veselé Vianoce!
Prezidenta Trumpa mnohí uvádzajú ako „muža, ktorý znova vrátil Vianoce do Ameriky“. Hoci bolo veľa vystupujúcich, prezident Trump si na ocenenie vybral zvlášť mníšky:
„To bola dnes večer úžasná zábava. A zahrňuje to veľmi špeciálnu skupinu, ktorá je mnohokrát na vrcholoch rebríčkov hitparád – sestry dominikánky z Michiganu, s ktorými som sa stretol za javiskom.“
Mníšky 27. novembra na webovej stránke napísali, že sú nadšené, že môžu priniesť „Krista do Kapitolu” a uviedli:
„Keď naše štyri zakladajúce sestry vystúpili s vierou pred 21 rokmi, aby založili novú komunitu mníšok, mali víziu, že budú šíriť svedectvo rehoľného života po celej krajine. A naozaj, Boh potvrdil náš akt viery a poskytol hojnosť príležitostí na splnenie tejto vízie. V duchu vďakyvzdania sme nadšené, že môžeme priniesť Krista do Kapitolu, do Bieleho domu na 96. výročie zažínania Národného vianočného stromčeka!“ –zg-

„Chorý človek potrebuje diskrétnosť a pochopenie“

Vatikán (kath.net) 024 252 – „Sedel som pri ňom chytil som ho za obe ruky hľadel som na neho. Jeho tvár je taká, ako ju všetci poznáme – typická tvár Michaela Schumachera – ibaže sa stala trocha plnšou.“ Tak opisuje arcibiskup Georg Gänswein v časopise „Bunte“ svoje stretnutie s Michaelom Schumacherom, ktorý po ťažkej nehode leží v kóme. Arcibiskup Gänswein patrí k tým niekoľkým ľuďom, ktorý dostali prístup do domu rodiny Schumacherových vo Švajčiarsku. Stretnutie sa konalo v r. 2016. Arcibiskup Gänswein prezradil, že je jeho „tajným fanúšikom“ a povedal: „Človek, ktorý je chorý, potrebuje diskrétnosť a pochopenie.“ Dodal, že na rozlúčku mu urobil palcom krížik na čelo.
Kontakt s Corinnou Schumacherovou, Michaelovou manželkou, má doteraz. V r. 2017 sa mohli aj s deťmi stretnúť u pápeža Františka na audiencii. O Michaela Schuhmachera sa od jeho vážnej nehody na lyžiach koncom roka 2013 stará jeho najbližšia rodina. –zg-

Kňaz: „Chcel odpochodovať s Hostiou v ruke“

Bonn-Berlín, 30.11.2018 (kath.net) 024 251 – „Vlastne som očakával, že som už v oblasti neznalosti a neúcte voči Kristovmu telo už zažil všetko,“ povedal kňaz nemecký kňaz pre kath.net. A opísal, čo sa stalo:
„Nedávno prijal jeden muž počas rozdávania svätého prijímania s Kristove Telo na ruku, potom sa s Kristovým Telom na ruke otočil a chcela odpochodovať. Poklepal som mu na plece a naznačil som mu, aby Hostiu dal do úst. Tá osoba mi zašepkala, že kvôli bonbónu v ústach to práve nejde, ale že Hostiu požije neskôr. Našťastie bola ruka prijímateľa Eucharistie ešte otvorená,“ opisoval to kňaz ďalej. A tak mu dokázal Kristovo Telo bez veľkého rozruchu znova odobrať.
Po svätej omši sa obzeral po tom mužovi, aby mu vysvetlil v núdzovej katechéze o čo išlo. No muž už medzitým zmizol. –zg-

Obvinenia voči kardinálovi v pápežovom prípravnom výbore

Vatikán, 29.11.2018 (kath.net) 024 250 – Temné mraky sa sťahujú nad sporným prípravným tímom na februárový summit biskupských konferencií o zneužívaní v Ríme. Teraz obvinila práve kardinála Osvalda Graciasa z Bombaja (foto), ktorého pápež František menoval do prípravného výboru, jeho bývalá spolupracovníčka, že sa podieľal na ututlávaní prípadov zneužívania.
„Môj biskup je medzi organizátormi – no to ma úplne zmiatlo,“ vyhlásila Virgínia Saldanha, bývalá riaditeľka Komisie Združenia ázijských biskupských konferencií pre otázky žien pre „Crux“. „Čo to spôsobí? Bude sa prezentovať ešte viac ideí na ututlávanie?“ povedala Saldanha a zdôraznila, že má 20 rokov skúseností s prácou v indickej cirkvi a podstatne sa podieľala na vyšetrení a zatknutí biskupa Franca Mulakkala, ktorý bol obvinený, že zneužil 13 rehoľných sestier. Pre „Crux“ povedala, že sa stará o skupinu obetí zneužívania a už pred dlhším časom od Graciasa žiadala, aby zaviedol vyšetrovanie. Biskup jej vtedy vyhlásil, že je „príliš zamestnaný“, ako povedala a dodala, že kardinál ututlal viaceré prípady zneužívania.
Takže prípravný výbor je tým obsadený dvomi veľmi problematickými osobami. Kardinál Blase Cupich nie je za objasnenie prípadov. Pri nezávislých vyšetrovaniach medzi americkými biskupmi v októbri patril Cupich k piatim biskupom, ktorí sa vyslovili proti nezávislému vyšetreniu prípadov zneužívania klérom v USA. V lete zrelativizoval problém týchto prípadov spornou vetou:
„Pápež má väčšiu agendu, napríklad ochranu životného prostredia a ochranu migrantov.“
Cupich patrí aj k cirkevným predstaviteľom, ktorí napriek faktom naďalej popierajú, že existuje súvislosť medzi homosexualitou a prípadmi zneužívania. –zg-

Popová hviezda Justin Bieber ďakuje Ježišovi za pomoc

USA, 28.11.2018 (kath.net/jg) 024 249 – Kanadská popová hviezda Justin Bieber sa pri príležitosti svojho prvého sviatku Vďakyvzdania odkedy je ženatý muž, poďakoval Ježišovi za pomoc najmä v otázkach vzťahov, ako informuje Christian Today. Justin uverejnil krátku správu na instagrame. Poďakoval sa Ježišovi, lebo mu ukázal, ako môže byť ako manžel lepší.
Justin Bieber sa v júli 2018 zasnúbil s modelkou Hailey Baldwinovou. Čoskoro na to sa objavili správy, že Baldwin a Bieber sa zosobášili. V novembri 2018 obaja potvrdili svoj sobáš. Bieber k obrázku zasneženého lesa doslova napísal:
„Vzťahy sú ťažké a láska nie je vždy ľahká, ale ďakujem, Ježišu, že mi ukazuješ, ako to zvládať. Každý deň je učebným procesom, pokusom, byť viac ako on, trpezlivý, priateľský, nesebecký. Ľudia, mám ešte pred sebou ďalekú cestu! Ale Božia milosť je dostačujúca!“
Justin Bieber pochádza z kresťanskej rodiny. Pred niekoľkými rokmi sa po rozchode s herečkou Selenou Gomezovou znova vrátil ku kresťanstvu. Predtým bol často v titulkoch bulvárnych médií kvôli konzumu drog a bitkám. –zg-

USA: 6-ročného chlapčeka nútia žiť ako dievča

Dallas, Texas, 28.11.2018 (LifeSiteNews) 024 248 – Šesťročného chlapčeka v Texase jeho matka oblieka a prezentuje ako dievčatko a otcovi chlapčeka súdom hrozí, aby nešiel proti jej plánu, že chlapec bude žiť ako dievča. Malý James žije ako dievča s matkou, ale keď je s otcom a má voľbu, tak žije ako chlapec. Otec Jeffrey Younger má súdom zakázané zasahovať výchovy syna vrátane kresťanskej výchovy o rode a sexualite.
Okrem zdravotného a psychického rizika detí spájaných s premenou pohlavia, má tento prípad aj dosah na rodičovské práva týkajúce sa náboženskej slobody, slobody prejavu a výchovy detí.
Matka Anne Georgulas – pediatrička – zúfalo chcela dievča a po pôrode upadla do depresie. Teraz obvinila svojho ex-manžela, Jamesovho otca, zo zneužívania, lebo nesúhlasí s jeho premenou na dievča v zmysle súdneho výnosu.
Pokúša sa tiež ukončiť jeho rodičovské práva a prinútiť, aby hradil návštevy syna u terapeuta, ktorý súhlasí s jeho premenou na dievča ako aj medicínske procedúry jeho premeny.
Sporná „terapia“ by mohla zahrňovať aj hormonálnu sterilizáciu, ktorá by sa mala vykonať, keď bude mať chlapček osem rokov, aby mohol mať neskôr chirurgický zákrok.
Meno Jamesovi matka zmenila na Luna. Oblieka ho do dievčenských šiat a chlapec v škole používa dievčenské sociálne zariadenia. Otec mu ani nesmie dať ostrihať vlasy, ako povedal učiteľ. –zg-

Kardinál Müller: Niektorí biskupi s kazajkou korektnosti

Pasov, 28.11.2018 (kath.net) 024 247 – Kardinál Gerhard Ludwig Müller v interview pre nemecké noviny „Passauer Neuen Presse“ (PNP) znova kritizoval pápeža Františka, že s pri rozhodnutiach nedrží vždy zásad Rímskej kúrie. Príkladom toho je z Nemecka prichádzajúca iniciatíva svätého prijímania pre evanjelických manželských partnerov katolíkov, ktorú Kongregácia pre náuku viery neriešila. Podľa bývalého prefekta tejto kongregácie pri iniciatíve z Nemecka nechali pápežom podpísať „list s teologicky zriedenými tézami“. To odporuje katolíckej náuke viery a jasným inštrukciám Kongregácie pre náuku viery.
Aj v prípade rektora jezuitskej vysokej školy Ansgara Wucherpfenniga SJ sa postupovalo podobne. Kardinál Müller k tomu povedal:
„Falošnými kompromismi podkopáva tak učiteľský úrad Cirkvi iba svoju od Krista danú autoritu.“ Potlesk „zrejme zo strany progresívnych“ tento „úpadok autority“ podľa kardinála nenapráva. A ten trvá iba dovtedy, kým sa zodpovední správajú v súlade s duchom doby.
Vzhľadom na prípady zenužívania kardinál Müller jasne žiadal, aby kňazi, ktorí takéto činy spáchali, niesli ponajprv všetky dôsledky v zmysle svetského práva. Okrem toho sa musí viesť s nimi aj cirkevno-právny proces. Kardinál tiež konštatoval, že väčšina kňazov sa týmito prečinmi neprevinila. „Úplne oprávnené rozhorčenie“ nad zločinmi jednotlivých osôb sa preto nesmie zmeniť na nespravodlivosť „kolektívneho obviňovania“.
K požiadavkám niektorých cirkevných predstaviteľov z Nemecka, že Cirkev teraz musí premyslieť svoju sexuálnu náuku a povinný celibát, kardinál Müller jasne konštatoval, že také požiadavky obsahujú obvinenia, že sexuálna etika, ktorá nazýva zneužitie detí hriechom, „ktorý vylučuje z možnosti byť Božím dieťaťom“ a dobrovoľne prijatá celibátna forma Ježišovho života sami osebe disponujú na sexuálne zločiny.
Niektorých svojich biskupských spolubratov v Nemecku posudzuje kardinál tiež kriticky: „Niektorí biskupi zneisťujú veriacich, lebo vo svojich postojoch nasledujú iba mainstream – mienku vládnucu v spoločnosti. Nechajú si navliecť kazajku politickej korektnosti, v ktorej sa neobratne pohybujú a iba sa zosmiešňujú. Biskupi nesmú v prvom rade myslieť a konať politicky, aby potom pseudoteologicky zaodeli svoje mocenské hry. Biskupi sú služobníci Božieho slova a pastieri katolíckeho spoločenstva.“ –zg-

Vatikán: Stojíme plne za migračným paktom OSN

ICMC v Ženeve: „Bezpečné, riadené a pravidelné prisťahovalectvo, je ziskom pre všetkým zúčastnených.“
Vatikán sa na vypracovaní migračného paktu podieľal plánom s 20 bodmi s konkrétnymi návrhmi.

Rím, 28.11.2018 (KAP) 024 246 – Jezuita Michael Czerny, zodpovedný za otázky migrantov vo Vatikáne povedal, že jeho štáb je „absolútne za tento pakt“. Označil ako ideologicky skreslené prezentovanie a „lož“, že migračný pakt má umožniť neobmedzené prisťahovalectvo. Páter Czerny zdôraznil, že západné štáty sú demograficky na prisťahovalectvo odkázané a povedal:
„Pritom nejde o otvorenie hraníc pre všetkých, ale o to, v migračnej politike tie dobré veci, ktoré už robíme, vykonávať lepšie a koordinovanejšie. Vatikán sa na vypracovaní migračného paktu podieľal plánom s 20 bodmi s konkrétnymi návrhmi.“
Ako príklady uviedol páter Czerny požiadavku, aby sa rodiny nerozdeľovali a aby sa uznávali diplomy a nároky na dôchodky.

Medzinárodní katolícki experti na migráciu takisto propagujú prijatie migračného paktu OSN:
„Pre jednotlivé štáty niet dôvodu pakt nepodpísať, keďže pôvodné krajiny, krajiny tranzitu aj cieľové krajiny migrantov z toho profitujú. V otázke migrácie nie je v dohľade nijaké jasné riešenie. Pôsobia tu mnohé rozličné agendy a priority. Bolo by extrémne hlúpe podceňovať zložitosť a pravdepodobnosť mnohých chybných krokov a úderov. No dohoda predstavuje súčasne malý krok vpred, ktorý dovolí aj ďalšie kroky,“ vyhlásila prezidentka Medzinárodnej katolíckej komisie pre migrantov (ICMC), Anne Gallagherová, v stredu novinárom v Ríme.

Politický vedúci ICMC so sídlom v Ženeve, Stephane Jaquemet, istých politikov obvinil, že vyvolávajú nálady v téme migrácie a povedal:
„Oproti r. 2015 klesol počet prisťahovalcov do Európy na desatinu, napriek tomu sa stále ešte hovorí o kríze. Keď príde 100 000 migrantov cez Stredozemné more, tak by som nehovoril o kríze. Bezpečné, riadené a pravidelné prisťahovalectvo, je ziskom pre všetkým zúčastnených.“ A ešte varoval pred „toxickým používaním jazyka“.

K správam, že stále viac štátov sa stavia proti paktu sa Jaquemet vyslovil, že doteraz len USA, Maďarsko a Rakúsko jasne vyhlásili, že pakt nepodpíšu a povedal:
„Na stretnutí 10. a 11. decembra v Maroku počítam s viac ako 170 zúčastnenými štátmi, ak sa má pakt schváliť. Formálne bude pakt prijatý až o týždeň neskôr na OSN v New Yorku. Neúčasť v Marrákeši preto neznamená nijaké odmietnutie. „Každá krajina môže do klubu vstúpiť neskôr, je to otvorený proces,“ ako vyhlásil Jaquemet.
Ako prvý úspech migračného paktu hodnotil Jaquemet, že:
„Vo viacročnom procese príprav sa po prvý raz konala pravá diskusia o migrácii na úrovni EÚ. Pritom krajiny s protichodnými postojmi našli cestu ku konštruktívnemu dialógu. A priestor našli aj hlasy z občianskej spoločnosti. Takže v Marrákeši je zastúpených aj 500 mimovládnych organizácií.“

Etička: Zásah do genetiky je úderom do tváre výskumu

Je to zásah do evolúcie! My tak meníme človeka. A to sa už nedá zvrátiť naspäť!

Viedeň, 27.11.2018 (KAP) 024 245 – Ako „úder do tváre všetkým, ktorí sú za zodpovedný prístup ku genetickej technike u človeka“ označila viedenská etička Susanne Kummerová správu o genetickej zmene u ľudských embryí. „Čínsky vedec ignoroval všetky pravidlá klinického výskumu a v skutočnosti vykonal pokus s ľuďmi s nedozernými následkami,“ ako povedala riaditeľka Inštitútu pre medicínsku antropológiu a biotechniku (IMABE) v utorok v interview pre „Kathpress“.
Kritiku vyslovil aj viedenský morálny teológ Matthias Beck, ktorý naliehavo požadoval globálnu zákonnú úpravu spornej metódy.
„V zásade treba pri zásahoch prostredníctvom genetických nožníc CRISPR/Cas9 diferencovať. Geneticko-terapeutické použitie u dospelých je eticky neproblematické a možno ho privítať, pokiaľ dokážeme techniku bezpečne nasadiť a prispieva k uzdraveniu človeka. Pri zásahu do idioplazmy však musíme veci posudzovať inak. Čínsky experiment je hrozivý najmä preto, že ignoruje všetky príkazy obozretnosti a riskuje úplne neznáme následky. Nijaký liek napríklad na Parkinsonovu chorobu sa nesmie človeku naordinovať, ak súčasne vyvoláva mozgový tumor na mozgu,“ vysvetlila S. Kummerová.
„Citlivý je tento zásah však aj z iných hľadísk – predovšetkým preto, že nie je postihnutý iba jednotlivec. Tieto zmeny – a tým aj problémy – sa dedia na ďalšie generácie,“ zdôraznila. „A okrem toho embryonálny výskum je sám o sebe veľmi sporný pre mnohé zničené embryá.“

Oznam na YouTube
V pondelok He Jianku z Univerzity Shenzhen na videu YouTube oznámil, že genotyp – dedičný majetok – dvoch práve narodených dvojčiat dievčatiek geneticky zmenil ešte v oplodnenej bunke vajíčka. Odstránením jedného génu pre receptor CCR5 odobral tú „molekulárnu vstupnú bránu“, cez ktorú sa môžu do buniek dostať víry HIV/Aids. Pokus zaregistrovali v čínskom registri pre klinické štúdie, no vedecké uverejnenie o úspechu experimentu zatiaľ neexistuje. Jianku má podľa tohto spôsobu zverejnenia očividne záujem na „maximálnom masovom účinku“, myslí si expertka.
Vedci vo svete považujú genetické zmeny u človeka za veľmi povážlivé a striktne ich odmietajú, keďže modifikované dedičné vlohy sa ďalej odovzdávajú deťom a vnukom. Jinkui zožal aj z vlastných radov ostrú kritiku o. i. od 122 kolegov z Číny, ktorí v spoločnom protestnom liste označili tento pokus za „šialený“ a hovoria o „otváraní Pandorinej skrinky“.
Riaditeľka Kummerová sa s ľútosťou vyslovila o tom, že napriek búrke protestov vedci nehovoria jedným hlasom. Dôvodom sú mnohoraké záujmy, ktoré stoja v pozadí.
Aj genetik Markus Hengstschläger hovoril o „fatálnom“ následku pokusu. Ten je silne v protiklade s miliónmi rokov prebiehajúcim vývojom človeka homo sapiens a nedovoľuje spätný vývoj ani odhad následkov. Metóda CRISPR/Cas9 je síce dosť presná, no nefunguje vždy exaktne, čím môže dôjsť k „účinkom mimo vlastného cieľa“. „Okrem toho je to zásah do evolúcie! My tak meníme človeka. A to sa už nedá zvrátiť naspäť,“ povedal Hengstschläger.
Nemecký predseda Rady pre etiku Peter Dabrok, hovoril zasa o nesmiernej hrozbe.

Morálny teológ: Na ťahu je Európa
Pre lekára a morálneho teológa Matthiasa Becka nie je prípad z Číny prekvapivý. Už na jar 2016 na svetovom kongrese komisií pre etiku v Berlíne čínsky predstaviteľ „naliehavo žiadal, aby Európa vo veci CRISPR/Cas9 zastavila Číňanov, keďže genetické nožnice sa v Číne už pri embryách používajú“, ako povedal člen Úradu spolkového kancelára. „Na základe odovzdávania tejto manipulácie ďalším generáciám je naliehavo potrebná globálna úprava tejto spornej metódy. Tá môže najskôr vyjsť z Európy. Každý rozumný človek tu musí povedať: Ruky preč! Akonáhle sa to vykoná ešte raz a ľudia tým budú postihnutí, treba ich sledovať – a zistiť aké škody budú jej následkom. To by bolo povinnosťou vedy.“ –zg-

Berlín: 20 miliónov na medzináboženský dom!

Kostol, synagóga a mešita pod jednou strechou

Berlín, 27.11.2018 (kath.net) 024 244 – V Berlíne plánujú postaviť medzináboženský Modlitbový a vzdelávací dom „House of One“ (Dom jedného). Na to majú dostať aj od vlády desať miliónov podpory. Rozhodol o tom nemecký parlament, ako informuje evanjelická agentúra „idea“. Z hľadiska jej predsedu Rolanda Stolteho je to dôležitý krok k realizácii „mimoriadneho projektu pokoja v srdci Berlína“.
Spolufinancovanie stavby sa však zrealizuje až kraj Berlín a súkromné dary budú v rovnakej výške. „House of One“ sa má vybudovať na námestí Petriplatz v berlínskej štvrti Mitte. Pod jednou strechou tu má byť kostol, synagóga aj mešita. Stavbu plánujú začať v r. 2019.
Väčšina z 3,6 miliónov Berlínčanov je mimochodom bez vyznania. Asi 16 percent sa hlási k Evanjelickej cirkvi, 8,7 percent k Rímskokatolíckej cirkvi, 8 percent tvoria moslimovia a 1 percento židia. –zg-

Generál jezuitov – nová hlava Únie rehoľných predstavených

Vatikán, 27.11.2018 (kath.net) 024 243 – Páter Arturo Sosa Abascal (70), generálny predstavený jezuitov, je novou hlavou svetovej Únie rehoľných prestavených. Tento Venezuelčan, ktorý sa už mesiaca stará o rozruch svojimi podivuhodnými výpoveďami, bol zvolený na plenárnom zhromaždení za prezidenta zastrešujúcej organizácie katolíckych rehoľných predstavených. Členmi zhromaždenia sú generálni predstavení reholí a spoločenstiev apoštolského života pápežského práva.
Páter Sosa v r. 2007 zrelativizoval Ježišove slová a povedal, že pri jasných Ježišových slovách v Matúšovom evanjeliu o manželstve treba „rozlišovať“ podľa svedomia každého jednotlivca. Neskôr zrelativizoval aj existenciu diabla a vyhlásil: „Vytvorili sme si symbolické postavy, ako je diabol, aby sme vyjadrili zlo.“ Hovorca povedal, že tieto výpovede sú „vytrhnuté z kontextu“.
Emeritný profesor na pápežskej univerzite Gregoriana a exorcista Padovskej diecézy, Sante Babolin, vtedy kritizoval tieto výpovede generála jezuitov, pátra Artura Sosu o zle a existencii diabla zdôraznil:
„Páter Sosa hovoril o symbolickej postave. No diabol, satan existuje! Zlo nie je v nijakom prípade len abstrakcia.“
Páter Sosa sa o niečo neskôr potom zúčastnil na budhistickom podujatí a tam sa hlasno modlil k Budhovi!
Jezuiti mimochodom už roky strácajú členov. Od r. 1966 do r. 2017 sa počet jezuitov na svete znížil o viac ako polovicu z 36 000 na 16 000 a počet jezuitských kňazov sa znížil z 20 000 na asi 11 500. –zg-

„Európski sudcovia nemajú nahradzovať politikov!“

Komentár: Boris Palmer (Koalícia 90/Zelení)

Tübingen, 27.11.2018 (kath.net) 024 242 – Primátor nemeckého Tübingenu Boris Palmer uverejnil na Facebooku niektoré myšlienky k migrantom. Kath.net ďakuje za dovolenie uverejnenia.

Európsky súd prikázal Rakúsku, uznaným utečencom platiť plnú sociálnu podporu. To je od základov nesprávne z nasledovných dôvodov:

1. Taký závažný zásah do národnej suverenity riskuje, že sa EÚ rozbije. Videli sme to už pri povinných kvótach rozdelenia utečencov. Nerealizovali sa, väčšina štátov to jednoducho odmietla.
2. Takto ďaleko zasahujúci krok nesmú urobiť sudcovia. Nikde v európskom práve sa nepíše, že sa im musí poskytovať plná sociálna podpora. To je ich výklad. Sudcovia nemajú tak ako v USA začínať nahradzovať politiku. Ak sa o tom má rozhodovať, tak prosíme v parlamente, ale nie na Európskom súde.
3. Sociálne napätia spoločnosti sa takými rozhodnutiam len prehlbujú. Tí, ktorí to považujú za nespravodlivé, možno sami zažili masívne straty na príjmoch. A teraz majú stáť na rovnakom materiálnom stupni ako ľudia, ktorí sú tu, len aby dostali ochranu a nikdy štátu nič neplatili, alebo ani nikdy nebudú. Tak sa ľudí vháňa do náručia pravicových populistov.
4. Táto situácia sa veľmi podceňuje. V porovnaní s 25 eurami v tábore v Turecku je nemecká sociálna pomoc priam rajom. A nielen tí, čo majú nárok na ochranu, ale aj mnohí iní si budú myslieť, že sa môžu dostať k týchto štedrým sociálnym dávkam a za to riskujú život na Stredozemnom mori. Aj veľká vlna z Balkánu v r. 2013/14 mala za následok podobný rozsudok ústavného súdu.
5. Politická priepasť sa tu stále viac rozširuje. Kto takto preháňa s právami pre migrantov, ten vyprodukuje stále viac závisti, odporu a nenávisti. Múdra politika hľadá mieru a stred a neurčuje nič absolútne. To je morálny extrémizmus elity, ktorá už nevníma, ako veľké časti vlastného obyvateľstva vháňa do rezignácie alebo opozície voči systému.

Áno, k uznaným utečencom by sme sa mali správať slušne. Ale oni nemajú tie isté potreby ako človek, ktorý sa u nás stal nezamestnaným alebo zrazu horšie plateným. Oni nemusia platiť nijaké poistenie a nesplácať nijaké dlhy. Oni nemusia zvládať stratu sociálnej prestíže. A preto je pochopiteľné, že by sa mali tieto faktory zohľadniť. –zg-

Vedci: Všetci ľudia pochádzajú z jedného ľudského páru

New York-Bazilej, 27.11.2018 (kath.net) 024 241 – „Vedci teraz zastávajú tézu, že všetci ľudia pochádzajú z jedného páru. Niekde som to už počul,“ napísal s trochou humoru známy nemecký teológ z Augsburgu a riaditeľ Modlitbového domu Johannes Hartl na Facebook.
K tomu pridal článok z britských novín „Daily Mail“, kde sa uvádza, že vedci Rockefellerovej univerzity v New Yorku a z Univerzity v Bazileji nedávno na základe výskumu dospeli k výsledku, že všetci v súčasnosti žijúci ľudia pochádzajú z jedného ľudského páru, ktorý žil asi pred 100 000 až 200 000 rokmi. Tento ľudský pár prežil katastrofu, ktorá zničila takmer celé ľudstvo. Tieto výsledky získali vedci na základe rozsiahleho výskumu útržkov DNA v bunkovom jadre.
Vedci okrem toho predpokladajú, že asi 90 percent života zvierat malo podobný vývoj. Týmto spochybňujú súčasne vládnucu koncepciu evolúcie. Jeden z vedcov vyhlásil, že sa spočiatku tomuto poznatku bránil. –zg-

Kanceláriu Mníchovského arcibiskupstva už nepovedie kňaz

Rím, 27.11.2018 (kath.net/pem) 024 240 – Potreba reforiem v Katolíckej cirkvi je veľká, ako sa nazdáva nemecké Arcibiskupstvo Mníchov – Freising, a preto realizuje rozsiahle zmeny vo vedení. Riaditeľom kancelárie arcibiskupstva už nebude kňaz, ako bolo doteraz v Katolíckej cirkvi zvykom, ale žena alebo muž – laici. Oznámil to kardinál Reinhard Marx, arcibiskup v Mníchove na začiatok konferencie diecéz a rady biskupov 25. novembra v Ríme.
Doteraz pôsobil generálny vikár ako všeobecný zástupca arcibiskupa a najvyšší šéf arcidiecézy. Tento úrad a s ním spojené úlohy sa rozdelia. Riaditeľ kancelárie bude operatívnu správu viesť samostatne, kňaz ako generálny vikár sa bude starať o teologické otázky – bude mať síce služobný dohľad nad riaditeľom kancelárie, ale nebude jeho predstaveným v otázkach správy arcidiecézy.
Kardinál Marx a doterajší generálny vikár Peter Beer chcú touto reformou rozšíriť možnosti laikov a otvoriť im šance na kariéru. Okrem toho je cieľom ďalšia profesionalizácia v oblasti správy a odbúravaní jednostrannej sústredenosti moci na kňazov. … –zg-

Vražda misionára – ‚dobrá správa’ pre satanistov

New York City, 27.11.2018 (kath.net/LSN/jg) 024 239 – Organizácia „Church of Satan“ (Satanova cirkev) označila vraždu kresťanského misionára v Indii na Twitteri ako „dobrú správu“.
Príslušníci izolovane žijúcej skupiny Sentinelézov usmrtili Johna Allena Chaua (27), kresťanského misionára z USA. Tento ľud žije na ostrove patriacom k Andamanským ostrovom. Chau pristál na ostrove 16. novembra, aby tam hlásal kresťanstvo.
Správa „Satanovej cirkvi“ na Twitteri má už viac ako 2500 reakcií „páči sa mi“ a rozposlali ju ďalej viac ako 750 krát.
Satanisti a ich sympatizanti bránia posolstvo proti kritike: „Teším sa zo smrti misionára tak, ako sa tešíme zo smrti sériového vraha alebo znásilňovateľa,“ píše na Twitteri užívateľ s menom „Typhoid Taylor“. „Je dobrá vec, ak zlí ľudia dostanú, čo si zaslúžia. Je dobrá vec, keď tí ľudia bránia svoju krajinu, svoj ľud, svoje zdravie, svoju slobodu a tradíciu.“
Indické právo zakazuje návštevu ostrova, na ktorom žijú Sentinelézi. Podľa správ médií sa tento zákaz v ostatných mesiacoch údajne uvoľnil. Rovnaký zákon chráni obyvateľov ostrova aj pred trestným stíhaním za vraždu misionára.
„Church of Satan“ podľa vlastných slov neverí, že satan je osoba. Satana chápu ako archetyp hrdosti, individualizmu a osvietenia, aj ako znamenie odporu voči abrahamitským náboženstvám. Členovia organizácie sa sami považujú za skeptických ateistov. Organizáciu založil v r. 1966 Anton Szandor LaVey. Hlavné sídlo má v New York City. –zg-

Pohľadnice proti reklame na potraty

Berlín, 27.11.2018 (kath.net/CDL) 024 238 – V rámci diskusie o zákaze reklamy na potraty v Nemecku začali „Kresťanskí demokrati za život“ (CDL) protestnú pohľadnicovú akciu. Reagovali tak na naliehavo potrebné zachovanie zákona o zákaze tejto reklamy a vyhlásili:
„Silné občianske protesty proti zrušeniu zákazu reklamy na potraty musia rozhodne pokračovať! Stále jasnejšie sa ukazuje, že socialisti, ľavičiari a zelení chcú absurdne urobiť práve z povolenia tejto reklamy svoju ústrednú politickú a ideologickú požiadavku svojej práce v parlamente. Pritom dôležité témy ako pakt o migrácii sa v parlamente diskutovali krátko a to iba po nátlaku.
Chcú zamestnať viac potratových lekárov. Pritom už desaťročia nájde každá žena, ktorá chce potrat, nielen vyše 2000 profesionálnych poradní a lekárov, ale žiaľ môže si tiež potrat nechať hradiť štátom, čo 90 % žien aj robí. Aj tento rok sa registruje vyše 100 000 potratov vykonaných vyše 1200 lekármi.
Na čo treba teda ešte viac reklamy na ponuky potratov od lekárov? Pretože to je cieľom a otvoreným zámerom tejto iniciatívy proti životu a proti ženám. Namiesto toho potrebujú ženy viac pomoci a podpory v krízových situáciách!“
Touto protestnou akciou sa kresťanskí demokrati CDL angažujú za život a na objednávku posielajú pohľadnice, ktorými sa pod heslom „Reklama na potrat je reklama na zabíjanie“ majú poslanci v nemeckom parlamente vyzývať, aby sa zasadzovali za zachovanie príslušného zákona.
Pohľadnice si možno objednať e-mailom: [email protected] alebo na internetovej stránke www.cdl-online.de.

Maďarsko: Arciopát za silnejšiu občiansku spoločnosť

Viedeň, 27.11.2018 (KAP) 024 237 – Silnejšiu občiansku spoločnosť a viac pluralistického dialógu vo svojej domovine Maďarsku si želá emeritný arciopát benediktínskeho opátstva Pannonhalma, Asztrik Várszegi. V interview pre „Kathpress“ v utorok vo Viedni pripomenul dlhú humanitárnu tradíciu benediktínov v Maďarsku. V Pannonhalme našli útočisko už koncom 18. storočia francúzske mníšky, neskôr opáti, ktorí museli ujsť pred Napoleonom. V druhej svetovej vojne tam skrývali židov a po povstaní v r. 1956 krátkodobo aj komunistov. Pritom nešlo nikdy o politiku, ale vždy iba o kresťanský záväzok ujímať sa ľudí v núdzi, ako povedal arciopát Várszegi. „To isté platilo aj pre utečencov v r. 2015. My sme vtedy v rámci možností týmto utečencom pomohli. Dnes sa to už robiť nemôže, pretože už nie sú v Maďarsku nijakí utečenci. Maďarská cirkev však pomáha cez charitu alebo rehole ľuďom v núdzi, kde môže.“
Arciopát pripustil, že cirkev sa v spoločensko-politickým otázkach sotva vyjadruje. Napriek tomu sa napríklad benediktíni z Pannonhalmy pokúšajú vydávať signály ako napr. výstava v kláštore tento rok, kde išlo o témy ako odpustenie a zmierenie v Cirkvi a spoločnosti a fotografiami sa upozorňovali aj na osud utečencov.
Várszegi sa v čase svojho pôsobenia vyslovoval proti nenávistným heslám a emóciám a za viac pluralizmu aj v médiách. „Kresťan nemôže neposkytovať pomoc núdznym,“ znelo jeho heslo.
Várszegi bol arciopátom Pannonhalmy od r. 1991, ako aj prézesom Kongregácie maďarských benediktínov a doteraz je členom Konferencie biskupov Maďarska. Odstúpil koncom r. 2017 a v marci 2018 bol vysvätený jeho nástupca Cirill Hortobagyi. Ten na otázku, či by otvoril kláštor utečencom ako jeho predchodca, odpovedal: „Áno. Keď sa pred našimi bránami objavia ľudia v núdzi, budeme konať takisto.“
Pannonhalma je ústredným miestom cirkevného a duchovného života v Maďarsku. Arciopátstvo má viac ako 1000 rokov a nesie meno sv. Martina z Tours (316-397). Dnes v ňom žije a pracuje 45 benediktínov a popri Ostrihome je najdôležitejším duchovným centrom krajiny. Od r. 1996 je svetovým kultúrnym dedičstvom. V r. 2012 po rozsiahlej rekonštrukcii znovu otvorili aj jeho baziliku.
Benediktíni spravujú aj gymnázium s 340 žiakmi s internátom, ako aj domov seniorov pre kňazov. Ku kláštoru patria aj hospodárske budovy a výrobne. A vybudovali sa aj ponuky pre turistov. Pannonhalma je aj členom rakúskeho združenia kláštorov „Klösterreich“. Benediktíni majú jednu z najväčších benediktínskych knižníc na svete s 300 000 zväzkami, cennými rukopismi a starými tlačami. –zg-

Nursia: Baziliku sv. Benedikta znovu postavia

Nursia, 26.11.2018 (kath.net/pl) 024 236 – Pri silnom zemetrasení v roku 2016 v strednom Taliansku zničená Bazilika sv. Benedikta z Nursie bude prakticky znova postavená v pôvodnej podobe. Informovala o tom správa talianskej spravodajskej agentúry ANSA. Z baziliky postavenej od 12. storočia nad rodiskom zakladateľa Rehole benediktínov po zemetrasení 30. októbra 2016 zostali stáť iba niektoré vonkajšie múry, pretože sa zrútila strecha. Zachránili sa však niektoré oltáre aj svätostánok.
Arcibiskup Renato Boccardo z Arcidiecézy Spoleto-Nursia najprv preferoval modernú architektúru baziliky. Domáci však protestovali podpisovou akciou žiadali, aby sa moderné prvky integrovali iba v jednotlivom prípade a majú sa týkať hlavne lepšej statiky a zabezpečenia Božieho domu pred zemetrasením. Zreštaurovanie chrámu potrvá zrejme roky, ešte stále je jeho interiér plný trosiek. Náklady sa odhadujú asi na 10 miliónov eur, suma sa uhradí z väčšej časti z eurofondov.
Sv. Benedikt sa narodil v r. 480 v Nursii a zomrel v r. 547 na Monte Cassine. Je zakladateľom západného mníšstva a jeho chrám patrí k pútnickým chrámom Talianska.
Pri veľkej sérii zemetrasení v regióne, ktorá sa začala 24. augusta 2016, bolo veľa obetí na životoch, bez domova zostalo asi 25 000 ľudí, vyše 350 kostolov Arcidiecézy Spoleto-Nursia bolo vážne poškodených alebo úplne zničených. –zg-

Rakúsko: S muezínom cez Advent?

Linec, 26.11.2018 (kath.net, unzensuriert.at) 024 235 – Práve v adventom období pred Vianocami sa má v lineckom starom meste začať medzináboženská provokačná akcia. V rámci „umeleckého projektu“ sa má zo sekularizovanej mariánskej kaplnky na Námestí OK (otvorený kultúrny dom) od 2. do 23. decembra ozývať volanie muezína na modlitby. Informoval o tom „Standard“.
Koná sa to v rámci umeleckej inštalácie „ADHINA“ Wernera Puntigama a Klausa Hollinetza. Títo „umelci“ sa vážne nazdávajú, že tým budú môcť „vytvoriť povedomie, že islam chce byť a je náboženstvom pokoja tak ako kresťanstvo“.
Ako je to s týmto náboženstvom pokoja ukazujú aktuálne čísla. Len v Európe si to vyžiadalo niekoľko stoviek mŕtvych ako v Grazi, Paríži, Londýn, Berlíne, Madride a mnohých iných mestách. Asi 42 percent z celkových 690 000 obetí teroru bolo v troch krajinách – Afganistane, Pakistane a Iraku – všetko islamských krajinách. A podľa indexu prenasledovania sú najhoršie v prenasledovaní kresťanov islamské krajiny a to až 47 z prvých 50 krajín na zozname.

Vstupenka pre islam do Rakúska
Obaja „umelci“ v podstate prispievajú k tomu, aby sa našej spoločnosti a kultúre nanútil islamský charakter. A tým zrejme aj islamské právo šaría – pretože pravý moslim v tom nerobí rozdiel. Ale nielen islamské subsystémy sú pre Európu neakceptovateľné. Celý islamský systém s jeho základnými prvkami v písme a tradícii stojí proti západnej kultúre a je voči nej nepriateľský. Tento systém obsahuje jednotu náboženstva, politiky a štátu. Západné vyvodzovanie sekulárneho práva z prirodzeného práva a tým oddelenie náboženstva od štátu je islamu cudzie. Rüdiger Safranski k tomu pre Spiegel povedal:
„Politický islam je našej forme života cudzí. … musíme sa proti nemu brániť. Kto sa proti nemu nebráni, bude sa musieť pred ním právom strachovať.“

Jednostranné práva slobody pre náboženstvo
Moslimovia a s nimi „umelci“ ako Puntigam a Hollinetz si nárokujú – často aj veľmi hlasno – slobodu praktizovania islamského náboženstva. Ale islamské zväzy ešte nikdy verejne nevyhlásili, že rešpektujú slobodu vyznania jednotlivých moslimov, pretože moslimské právo ohrozuje konvertitov vysokými trestami, v niektorých krajinách aj trestom popravy. Čím „vedomie, že islam je náboženstvo pokoja“ pri volaní muezína na lineckom námestí sa akosi zadrháva v krku.

Vatikán ruší suspendovanie obvineného kňaza

Freiburg i.Ü., 26.11.2018 (kath.net) 024 234 – „Obete zneužívania sú bez seba. Kongregácia pre náuku viery znova povoľuje ich trýzniteľovi duchovnému z kantónu Freiburg, pôsobiť v kňazskej službe.“ Tak opisujú noviny „Basler Zeitung“ situáciu. Podľa mailu biskupa Diecézy Lausanne, Ženevy a Freiburgu, Charlesa Moreroda, obetiam Vatikán ruší suspendovanie, ktoré uložil biskup Morerod kňazovi v r. 2016. Kongregácia to odôvodňuje tým, že u takého starého kňaza (má 84 rokov) pri obvineniach z tak dávno spáchaných prečinov premlčanie nezruší. Kňaz sa má finančne podieľať na fonde pre obete a nesmie pracovať s mladistvými. Podľa biskupa Moreroda to však neobsahuje zákaz výkonu kňazskej služby, kňaz môže naďalej pôsobiť ako výpomocný duchovný.
„Basler Zeitung“ ďalej napísali, že Morerod v r. 2016 pri rozhovore obvineného kňaza s dvomi obeťami si myslel, že diecéza kňaza suspendovala a usilovala o cirkevno-právne vyšetrenie prípadu na Kongregácii pre náuku viery. Ide o nedovolené dotyky a kontroly slipov.
„Basler Zeitung“ komentovala prípad: Pápež František, „aktuálne pod paľbou kvôli škandálu zneužívania, požaduje stále znova nulovú toleranciu voči pedofilným kňazom. Sú to len rečičky?“ A dodávajú, že biskup Morerod „je týmto rozhodnutím Ríma zneuznaný“.
Pre kath.ch Morerod povedal, že kňaza musí najprv suspendovať, ak ho obviňujú z „rôznych foriem sexuálneho zneužívania maloletých, vrátane dotykov“. Následné kánonické opatrenia už nezávisia od neho, ale od Vatikánu. A suspendovanie je iba provizórnym opatrením, preto rozhodnutie Vatikánu nie je odvolaním provizórneho opatrenia. K odôvodneniu kongregácie sa biskup nevyslovil.
Biskup Morerod, predseda Biskupskej konferencie Švajčiarska sa v minulosti veľmi intenzívne a účinne zasadzoval za inú obeť zneužívania. –zg-

Taiwan“ Obyvatelia odmietli „manželstvo homosexuálov“

Taipeh, 25.11.2018 (KAP/KNA) 024 233 – V referende v Taiwane sa väčšina voličov vyslovila proti zrovnoprávneniu homosexuálneho zväzku s manželstvom. Protivníci homosexuálneho „manželstva“ to v nedeľu privítali ako víťazstvo „všetkých ľudí, ktorí si cenia hodnoty rodiny“.
Jennifer Lu, hovorkyňa Zväzu pre zrovnoprávnenie partnerstiev gejov a lesieb s manželstvom označila referendum ako „absurdné“.
Najvyšší súd v Taiwane minulý rok označil vylúčenie homosexuálnych zväzkov z manželstva ako porušenie ústavy a zákonodarcov vyzval, aby do dvoch rokov zreformovali platné právo. Protivníci homosexuálneho „manželstva“ pripravili referendum a podporili ich aj cirkvi a zástupcovia budhistov.
Sedem miliónov voličov sa vyslovilo za zachovanie manželstva ako občiansky definovaného zväzku muža a ženy. Asi šesť miliónov podporilo právne základy pre homosexuálne partnerstvá. Návrh prívržencov „homosexuálneho manželstva“ zreformovať zákony o manželstve podporili iba tri milióny obyvateľov. –zg-

„Bože, ja neviem čo bude zajtra …“

Viedeň-Berlín, 24.11.2018 (kath.net) 024 232 – „My sme hlboko veriaca rodina, chodíme každú nedeľu do kostola a ja sa modlím dvakrát denne.“ Toto jasné vyznanie sa z kresťanskej viery vyslovil Robert Zulj, rakúsky futbalista v nemeckej Únii druhej ligy Berlína, v interview pre rakúsky denník „Krone“. S bratom si dali na lýtko vytetovať nápis:
„Bože ja neviem, čo sa stane zajtra. Ale ja viem, že ty sa o to postaráš.“
Robert Zulj nemohol pre zranenie dlhšiu dobu hrať futbal. V tom ťažkom čase mu viera veľmi pomohla, ako povedal. –zg-

Exorcista varuje pred diabolskou detskou kolekciou

Irondale, 24.11.2018 (kath.net/jg) 024 231 – „Diabol útočí na deti tak, že spôsobuje zmätenie v ich pohlavnej identite,“ hovorí kňaz a exorcista Mons. John Esseff. „Kreácia novej detskej kolekcie odevov, ktorá sa vedome obracia proti bipolarite pohlaví, má preto démonický rozmer,“ varuje exorcista.
Autorka a matka desiatich detí Patti Armstrongová urobila s Esseffom interview pre internetový National Catholic Register o novej línii detského ošatenia, ktoré navrhuje kanadská speváčka Celine Dionová.
Tá chce módou svojej značky „Celinununu“ sprostredkovať „rovnosť a slobodu ducha“ a tým byť „platformou pre novú humanistickú výchovu“. „Deti majú byť tým, čím sú, majú sa rozhodovať podľa svojej pravej bytosti so slobodou ducha mimo stereotypov a akejkoľvek normy.“
Dionová k tejto reklame pridáva video, v ktorom v noci vnikne do pôrodnice, kde sú detičky rozdelené podľa pohlaví – chlapci v modrom, dievčatká v ružovom. Dionová sfúkne čierny a strieborný prach z ruky a zmení detské šatočky na modely Celinunu. Posledné dieťatko, ktoré vidíme má horný diel s nápisom NEW ORDER – Nový poriadok. Jej detské oblečenie je čierne, šedé a žlté. Väčšina návrhov má geometrické tvary, písmená alebo abecedu. A opakujú sa aj motívy lebky a nápis „NEW ORDER“.
„Ani neviem, koľko pohlaví momentálne má existovať, ale Boh stvoril iba dve,“ hovorí kňaz Esseff. „Prvá otázka po narodení dieťaťa často znie, či je to chlapec alebo dievča. To je to najprirodzenejšie na svete. Ak sa dieťaťu zoberie mužskosť alebo ženskosť, zasiahne to jadro povahy dieťaťa, pretože sa poprie jednoduchá pravda o tom, ako bolo dieťa stvorené,“ varoval kňaz. „Ľudia ktorí za tým stoja, ovplyvňujú deti smerom k poruchám. To je samozrejme satanské. Diabol je luhár a tu sa šíria veľké lži o človeku.“ –zg-

Kardinál: „Alarmujúci signál rozpadu viery v Nemecku“

Komentár kardinála Waltera Brandmüllera

Vatikán, 26.11.2018 (kath.net/LifeSiteNews) 024 230 – Je dosť podivuhodné, aké rozhorčenie vyvolali výpovede kardinála Gerharda L. Müllera o probléme homosexualita. Veď iba zopakoval, čo o tom môžeme čítať v Katechizme! To je tá vždy a všade platná náuka Cirkvi a tá zodpovedá presne tomu, čo sa uvádza vo Svätom písme a nakoniec aj v listoch sv. apoštola Pavla. To vyplýva už z povahy ľudskej sexuality, ktorá je jednoznačne zameraná na plodenie a rodenie ľudského života.
Ťažký hriech dobrovoľne vykonaného homosexuálneho aktu má za následok stratu posväcujúcej milosti a človek tak už nie je Božím dieťaťom. Tým je hriech jasne posúdený. Hriešnika odsudzovať však neprislúcha nijakému človeku. To je vec Boha, ktorý je vždy pripravený odpúšťať, ak sa hriešnik na neho obracia s ľútosťou a predsavzatím už nikdy nehrešiť. Odpustenie dostávame vo sviatosti pokánia. Taký je stav veci.
Fakt, že toto jednoduché vysvetlenie vyvoláva búrku rozhorčenia je alebo znakom neznalosti, alebo odporu voči jasnej náuke Cirkvi. V každom prípade je to alarmujúci signál rozpadu viery v katolíckom Nemecku. Kto si však myslí, že s touto náukou nemôže – alebo už nemôže – súhlasiť, nemal by sa, ak je úprimný, už nazývať katolíkom. Je predsa udivujúce, že problém, ktorý sa týka v najlepšom prípade 0,1 % obyvateľstva dokáže verejnú mienku tak naliehavo ovládať.
To, že pápež Pavol VI. v r. 1964 svätorečil 22 mladých mužov z Ugandy, ktorí v r. 1885 až 1887 utrpeli mučeníctvo, pretože odmietli sexuálne požiadavky kráľa Mwamgu II., bolo prorockým znamením, ktorému svätorečenie pápeža Pavla VI. pápežom Františkom dodalo novú silu vyžarovania.
Kardinál Müller iba citoval fakty, keď v interview povedal, že existuje v Cirkvi spojenie medzi homosexualitou a sexuálnym zneužívaním. Aj štúdia biskupskej konferencie to doložila: takmer dve tretiny obetí boli mužského rodu, teda boli obeťami homosexuálneho zneužitia. Kvôli týmto obetiam musíme brať tieto fakty vážne a urobiť príslušné opatrenia, ako boli obsiahnuté už v Kódexe kánonického práva (CIC) z r. von 1917, t. j. ktorý explicitné spomenutie homosexuality ako jednej z hriechov kňazov voči 6. prikázaniu spája s cirkevným trestom. –zg-

Müller: „Jezuita nepozná biblickú náuku o homosexualite!“

Pasov, 26.11.2018 (kath.net) 024 229 – Nemecký kardinál Gerhard Ludwig Müller odmietol ostrú kritiku jezuitu Klausa Mertesa, ako „drzé nadávky“, ktoré riaditeľovi jezuitského gymnázia vnukla „neovládaná zlosť“. V interview bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery povedal, že Mertes „nemá odborné znalosti ani súdnosť“.
Mertens kritizoval na „neoficiálnom“ portáli Biskupskej konferencie Nemecka Müllerove výpovede ako „na dogmu sa roztečené klerikálne zatemnenie“. …
Kardinál na to reagoval, že Mertes sa „neprávom vydáva za experta vo veciach sexuálneho zneužívania mladistvých“. „Pritom Kongregácia pre náuku viery koná na základe reálnej databázy.“ Müller uviedol, že je „jednoducho hanebné používať sexuálne zločiny na mladistvých na cirkevno-politické ciele“. „Jezuita očividne nepozná biblickú náuku o homosexuálnych aktoch a o absolútnej zavrhnutí sprznenia dospievajúcich detí,“ povedal kardinál a zdôraznil: „Tak málo ako možno písací stroj ďalej rozvinúť na klavír, tak málo možno Božie slovo zvrátiť na jeho opak“. –zg-

Jezuita viní kardinála Müllera z „klerikálneho zatemnenia“

„Je tu frakcia, ktoré chce dať vinu na kríze v Cirkvi homosexuálom. Výpovede Müllera sú neuveriteľné drzé a bezodne nesprávne.“

Bonn, 24.11.2018 (KAP/KNA) 024 228 – Páter Klaus Mertes SJ nezvyčajne ostro kritizoval kardinála Gerharda Ludwiga Müllera a obvinil ho z „klerikálneho zatemnenia“.
„Mnohí pracovníci už roky robia namáhavú prácu a sú ochotní vyťahovať za Cirkev gaštany z ohňa,“ povedal Mertes v piatok v Bonne. „No ich ochota sa pomaly končí. Kto potom musí čítať absurdné interview nuncia alebo kardinála, toho zachváti aj smútok a hnev,“ dodal jezuita na plenárnom zasadnutí Centrálneho výboru nemeckých katolíkov.
V interview pre portál katholisch.de kritizoval Mertes aj výpovede kardinála Müllera ku kríze v Cirkvi ako „na dogmu sa roztečené klerikálne zatemnenie“. „Toto zatemnenie je kľúčom k celkovému problému zneužívania.“ A jezuita sa pustil aj do výpovede bývalého prefekta Kongregácie pre náuku viery, že Cirkev musí pre prípady zneužívania potvrdiť svoje odmietnutie praktizovanej homosexuality. „Je tu frakcia, ktoré chce dať vinu na kríze v Cirkvi homosexuálom. Výpovede Müllera sú neuveriteľné drzé a bezodne nesprávne,“ vyhlásil jezuita.
Mertes je riaditeľom Jezuiského gymnázia Sankt Blasien v Čiernom lese. Ako bývalý vedúci berlínskeho Kolégia Canisiusa zverejnil v r. 2010 prípady zneužívania na škole a tým vyvolal o tom diskusiu. –zg-

Pozri interview s kardinálom Müllerom v prílohe Života Cirkvi 47/2018.

Známy teológ ľutuje antiamerikanizmus vo Vatikáne

Rím, 24.11.2018 (kath.net/jg) 024 227 – „Pri ostatnej návšteve v Ríme som našiel silnú anti-americkú atmosféru, ktorá presahuje všetko, čo som v posledných 30 rokoch zažil,“ napísal americký teológ a spisovateľ George Weigel v článku pre internetové vydanie First Things.
„Vo Vatikáne vládne falošný obraz o cirkvi v USA, v ktorom údajne bohatí katolíci spolu s pravicovo zameranými biskupmi kontrolujú Cirkev a voči súčasnému pontifikátu kladú veľký odpor. Americkí biskupi, ktorí majú v Ríme slovo, doteraz tento obraz neskorigovali,“ napísal Weigel.
Kritizoval potom „systematické skresľovanie reality“, ktorá týmto obrazom vzniká. Každá katolícka diskusia by mala vychádzať z dobrej vôle pre toho druhého, aj keď má iné názory. Táto zásada sa tu pošliapava nohami, ako kritizuje teológ a píše:
„Kto zastáva tento antiamerikanizmus, mal by si uvedomiť aj jeho pôvod. Jedným z tých, ktorí tento jed rozšírili, bol sériový páchateľ zneužívania, ktorý sa špecializoval na seminaristov pod jeho autoritou – Thedore McCarrick.“ –zg-

Kardinál Cupich – organizátor stretnutia o zneužívaní

Diana Montagna

Rím, 23.11.2018 (LifeSiteNews) 024 226 – Pápež František menoval kardinála Blase Cupicha z Chicaga, dôverníka pápeža, do 4-členného prípravného výboru pre stretnutie biskupov o sexuálnom zneužívaní 21.-24. februára 2019. Menovanie vyvoláva starosti, lebo kardinál Cupich zhodil svedectvo arcibiskupa Vigana o McCarrickovom zneužívaní ako „čiernu dieru“ na zmätenie v Cirkvi. Kardinál je presvedčený, že homosexualita nie je významným faktorom, ktorý prispieva k zneužívaniu mladistvých! A to napriek tomu, že štatistiky hovoria niečo iné. A bránil aj zákaz Vatikánu americkým biskupom hlasovať o preventívnych opatreniach a ochrany pred zneužívaním. (Arcibiskup Viganò v memorande uviedol, že kardinál Cupich vďačí za svoju hodnosť Theodore McCarrickovi.)
Podľa vyhlásenia Vatikánu z piatka organizačný výbor sa skladá z dvoch kardinálov a dvoch expertov v oblasti zneužívania – je v ňom aj kardinál Oswald Gracias z indického Bombaya – tiež dôverník pápeža, ďalej arcibiskup Charles Scicluna z Malty a jezuita Hans Zollner, predseda Centra pre ochranu maloletých pri Pápežskej Gregoriánskej univerzite.
Arcibiskup Scicluna je známy vyšetrovateľ prípadov zneužívania. V r. 2002 bol menovaný kardinálom Jozefom Ratzingerom, prefektom Kongregácie pre náuku viery za hlavného vyšetrovateľa prípadov sexuálneho zneužívania kňazov. V r. 2005 poslal kardinál Ratzinger Sciclunu vyšetriť obvinenia zo sexuálneho zneužívania zakladateľa Kristových legionárov, pátra Maciela Degollada, čo viedlo k jeho odstráneniu z verejnej služby.
Vo februári pápež František poslal arcibiskupa Sciclunu do Čile vyšetriť tamojšie prípady a pápež potom prijal rezignáciu biskupa Barrosa. František ho nedávno menoval za sekretára Kongregácie pre náuku viery pre vyšetrovanie spomínaných prípadov. No Scicluna tiež potvrdil liberálne „maltézske smernice“, ktoré schvaľujú sväté prijímanie pre znovu zosobášených rozvedených žijúcich v hriechu v zmysle Amoris Laetitia. …
V septembri pápež František zvolal predsedov vyše 100 biskupských konferencií na diskusiu o ochrane maloletých a zraniteľných dospelých“ pred zneužívaním, ktoré sa dialo v mnohých krajinách sveta. …
Pápež František obvinenia arcibiskupa Vigana nepriamo oslovil a minulý mesiac Vatikán oznámil, že všetka dokumentácia vo Vatikánskych archívoch sa podrobí „dôkladnému štúdiu“, aby sa zabezpečili relevantné fakty okolo prípadu Theodore McCarricka.
Pápež František „bude prítomný“ na stretnutí vo februári a budú na ňom aj hlavy východných cirkví, prefekti kongregácií a hlavy dikastérií.

Únia generálnych predstavených
si zvolila za generálneho predstaveného jezuitov pátra Artura Sosu, S.J. (foto) za svojho predsedu, ktorý sa tiež na stretnutí zúčastní. Vo februári 2017 páter Sosa v interview vyhlásil, že „nikto nemal rekordér, aby zaznamenal Ježišove slová“ o nerozlučiteľnosti manželstva a že prioritu treba dať „osobnému svedomiu“, aby sa každý rozhodol sám, ako sa majú interpretovať Ježišove slová!
Prípravnému tímu budú pomáhať aj laici, z toho dve ženy. Kľúčovú úlohu bude zohrávať Pápežská komisia pre ochranu maloletých na čele s kardinálom Seanom O’Malleym, ako aj obete zneužívania kňazmi. …
Vatikánsky hovorca Burke povedal, že „stretnutie je hlavne stretnutím biskupov, ktorí nesú veľkú zodpovednosť za tento vážny problém, ale pomáhať budú aj laici – experti v tejto oblasti“.
Výbor rozpošle dotazník, aby sa zhromaždili skúsenosti, problémy, ako aj možné riešenia tohto hrozného škandálu, ako povedal Hans Zollner SJ … Dodal, že pápež František je presvedčený, že „svätokrádež zneužívania je problém, ktorý sa netýka jednej krajiny a iste nie len západných krajín“. „Je to problém, ktorý sa netýka iba Cirkvi, ale mnohých oblastí spoločnosti … a vyžaduje si univerzálnu reakciu.“ …
Kardinál Cupich tak ako pápež často vinil z krízy zneužívania klerikalizmus a povedal, že František „volá po radikálnej reforme v živote Cirkvi, pretože chápe, že táto kríza je o zneužívaní moci a kultúre ochrany a privilégií, čo vytvorilo klímu tajností bez zodpovednosti za prečiny“. „To všetko sa musí skončiť nielen pre riziko pre deti, ale aj pre zneužívanie moci istými hodnostármi, čo podkopáva Evanjelium a zraňuje život viery ľudí, ktorým kňazi bolo poslaní slúžiť,“ povedal Cupich. …
Pre LifeSite povedal v októbri kapucín Thomas Weinandy, bývalý výkonný riaditeľ Sekretariátu pre náuku Cirkvi USA:
„Neviem, či februárové stretnutie niečo prinesie. Viem, že ak sa biskupi zamerajú na klerikalizmus, tak sa toho veľa nevyrieši. Ak sa však budú zaoberať hlavným problémom v Cirkvi a síce aktívnou homosexualitou kňazov a biskupov v Cirkvi, tak môžeme vedieť, že to budú myslieť vážne. Ale ak sa budú skrývať za klerikalizmus, zistíme, že vec vážne neberú.“ –zg-

Rakúsko: Skaut Niklas zapáli betlehemské svetlo pokoja

Linz, 23.11.2018 (KAP) 024 225 – Rakúsky 11-ročný chlapec Niklas Lehner z hornorakúskej obce Vorchdorf v okrese Gmunden tento rok zapáli 28. novembra vo Svätej zemi tohoročné Betlehemské svetlo pokoja. V prítomnosti delegácie z horného Rakúska, v ktorej bude aj generálny vikár Severin Lederhilger, evanjelický superintendent Gerold Lehner, krajinský hajtman Thomas Stelzer a prezidentka Izraelitického kultového spoločenstva z Linca Charlotte Hermanová, žiak zo školy vo Welse zapáli sviecu v Jaskyni narodenia Ježiša Krista a prinesie ju do Rakúska, ako oznámilo krajské štúdio ORF z Horného Rakúska v piatok 23. novembra.
Svetlo pokoja pripomína už 32 rokov ako vianočný zvyk založený ORF posolstvo vianočného pokoja. Betlehemské svetlo pokoja potom skauti roznesú ako každý rok do mnohých krajín Európy, do USA a častí Južnej Ameriky a v Advente ho odovzdajú pápežovi Františkovi.
Tento rok vyberali dieťa svetla pokoja sami skauti. ORF tak ocenil ich dlhoročnú angažovanosť v tejto akcii – skauti roznášajú betlehemské svetlo už po 30. raz. Niklasa Lehnera si zvolili, „pretože zvlášť rád pomáha druhým a angažuje sa v mnohých oblastiach“ ako sa uvádza vo vyhlásení.
„Pokoj sa pre mňa začína v malom. Nemáme sa v rodine hádať a nemá byť ani nijaká vojna. Každý človek pri tom musí pomáhať,“ povedal tento zapálený skaut pred cestou do Betlehema. Niklas Lehner sa od malička angažuje na Štedrý večer pri roznášaní svetla pokoja vo svojej obci.
„Niklas je vzorom v oblasti lásky k blížnemu a reprezentuje to, čo svetlo pokoja u nás znamená: robiť ľuďom radosť a oduševňovať ich za tvorbu pokoja,“ zdôraznil vedúci skautov Peter Repczuk z Vorchdorfu.
Niklas navštevuje 1. ročník športovej školy BRG vo Welsi na Wallererstraße. Svoj hudobný talent dokazuje pri bicích nástrojoch v hudobnom spolku Siebenbürger Vorchdorf a vo farnosti podporuje bubnom chór detského liturgického krúžku. Pritom je oduševnený miništrant a futbalista v družstve
ASKÖ Vorchdorf.
Niklas prevezme 28. novembra betlehemské svetlo pokoja v Jaskyni narodenia Ježiša v Betleheme v prítomnosti rakúskej delegácie od gréckeho pravoslávneho pátra. Potom 1. decembra bude hosťom v eurovíznej show „Advent 100 000 svetiel“ s Floriánom Silbereisenom o 20.15 na ORF 2. –zg-

Na námestí sv. Petra stojí vianočný stromček

Vatikán, 22.11.2018 (KAP) 024 224 – Na námestí sv. Petra postavili vo štvrtok 22. novembra vianočný stromček. Smrek má výšku 23 metrov a váži asi 4,5 tony a prišiel do Ríma v noci na utorok po 600 kilometroch cesty. Pochádza z lesa v blízkosti severotalianskeho mesta Pordenone. Na jeho osvetlenie sa použijú energiu šetriace lampičky.
Strom stojí tradične na Námestí sv. Petra vedľa Obelisku. Pred ním sa už buduje aj betlehem. Vymodelujú ho štyria medzinárodní umelci z 1300 kubických metrov piesku. Stavebný materiál pochádza z mesta Jesolo na jadranskom pobreží severne od Benátok. Tam sa každoročne koná festival pieskových sôch. Strieška bude reliéfy betlehema chrániť pred dažďom a vetrom.
Stromček a betlehem majú byť úplne dokončené do 7. decembra, keď ich slávnostne požehnajú. Pápež navštívi betlehem tradične na Silvestra večer po modlitbe na záver roka. Na Námestí sv. Petra zostane so stromčekom do konca Vianočného obdobia 13. januára – sviatku Krstu Pána. –zg-

Jezuiti proti blahorečeniu Chiary Lubichovej

Vatikán, 23.11.2018 (kath.net/jg) 024 223 – Odkedy bol kardinál Giovanni Becciu v r. 2018 menovaný za prefekta Kongregácie pre kauzy svätých, sa zdá , že blahorečenie Chiary Lubichovej, zakladateľky Hnutia Focolare je už iba otázkou času. Kardinál Becciu je sám členom hnutia. No protivníci blahorečenia Lubichovej by sa nemali podceňovať, ako píše vatikánsky žurnalista Sandro Magister v blogu a pokračuje:
„K najvplyvnejším protivníkom patria jezuiti, teda z rehole pápeža. Najostrejšia kritika teologického myslenia Chiary Lubichovej pochádza od Prof. Jeana-Marie Hennauxa, z teologickej fakulty jezuitov na IET v Bruseli. Ten poslal zničujúci posudok Raffaellovi Martinellimu, biskupovi z talianskeho Frascati, krátko predtým, než začal oficiálny proces blahorečenia Lubichovej.“
Materský dom hnutia Focolare je v Diecéze Frascati. Chiara Lubichová tu prežila posledné desaťročia života.
Analýza Prof. Hennauxa sa objavila aj v knihe z r. 2017, ktorá píše veľmi kriticky o „sektárskych tendenciách“ v radoch hnutia. Toto obvinenie sa nevznáša iba proti hnutiu Focolare, ale aj proti Opus Dei, Kristovým legionárom a Neokatechumenálnej ceste. Kniha má titul „De l’emprise à la liberté. Dérives sectaires au sein de l’Église. Tèmoignages et réflexions.“ (Od závislosti k slobode. Sektárske tendencie v úplnom vnútri Cirkvi. Svedectvá a reflexie) a pripravili ju v belgickom vzdelávacom centre jezuitov.
Kniha obsahuje dve interview Renáty Pattiovej s kardinálom Carlom Martinim SJ, v ktorom sa emeritný milánsky arcibiskup vyjadruje veľmi kriticky o nových duchovných hnutiach.
Svedectvo Renáty Pattiovej, bývalej členke hnutia Focolare, zohralo pri vzniku knihy dôležitú úlohu. V r. 2012 zverejnila svoje spomienky na 40 rokov v hnutí. Po vystúpení v r. 2008 študovala na jezuitskej teologickej fakulte v Bruseli.
Rozhodnutie o blahorečení je v rukách pápeža Františka. Pápež má v kúrii dvoch vplyvných kardinálov z hnutia Focolare – kardinála Becciu a z hnutia je aj João Braz de Aviz, prefekt Kongregácie pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života. No je prirodzene možné, že pápež bude nasledovať kritickú líniu členov svojej rehole, ako píše Magister. –zg-

Nový predstavený „Kňazského bratstva sv. Pia X.“ vo Vatikáne

Menzingen-Vatikán, 23.11.2018 (kath.net/KAP) 024 222 – Nový generálny predstavený „Kňazského bratstva sv. Pia X.“ oddeleného od Ríma, Dávid Pagliarani, bol vo štvrtok na rozhovore vo Vatikáne. Stretol sa s prefektom Kongregácie pre náuku viery, kardinálom Luisom Ladaríom, ako bratstvo oznámilo na webovej stránke v piatok. Rozhovor sa konal na pozvanie prefekta Ladaríiu a slúžilo spoznaniu sa. Zo strany Vatikánu nevydali zatiaľ nijaké informácie o stretnutí.
Podľa bratstva jeho zjednoteniu s Vatikánom stoja v ceste predovšetkým rozdiely v náuke Cirkvi. Dokiaľ sa tie neodstránia nebudú ani pokroky v zbližovaní sa, ktoré by mohlo viesť aj k právnemu uznaniu pápežom.
Okrem kardinála Ladaríu sa na stretnutí s novým predstaveným Pagliaranim zúčastnil zo strany bratstva Emmanuel du Chalard a zo strany Vatikánu arcibiskup Guido Pozzo, sekretár komisie „Ecclesia Dei“. Túto pápežskú komisiu založil sv. Ján Pavol II. na dialóg s bratstvom.
V júli generálna kapitula „Kňazského bratstva sv. Pia X.“ si vo švajčiarskom Econe zvolila 47-ročného Taliana Dávida Pagliaraniho na obdobie 12 rokov za nového predstaveného. Nastupuje po Bernardovi Fellayovi (60), ktorý bratstvo viedol štvrťstoročie ako biskup. Pagliarani pôsobil ako dištriktný predstavený bratstva v Taliansku. Od r. 2012 bol rektorom kňazského seminára bratstva v argentínskom La Reja.
„Kňazské bratstvo sv. Pia X.“ založil v r. 1969 francúzsky arcibiskup Marcel Lefebvre (1905-1991). Ono odmieta mnohé reformy Druhého vatikánskeho koncilu (1962-1965). Spornými bodmi sú predovšetkým: liturgia, náboženská sloboda a ekumenizmus. –zg-

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela sveta chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Boha a Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *