Ako Boh vyberá matky detí so zdravotným postihnutím?

V tomto roku sa asi 100 tisíc žien stane matkou postihnutých detí. Pýtali ste sa niekedy, ako sa tieto matky vyberajú? Ja áno.

Občas si predstavujem Boha, ktorý s veľkým znepokojením kráča po Zemi a snaží sa nájsť ženy, ktoré budú schopné čo najlepšie komunikovať Jeho lásku. Pozerá sa na kandidátky a dáva pokyny anjelom, ktorí ho sprevádzajú, ktorí budúce matky dôkladne zapisujú do knihy života.

– Katarína, syn Stanko. Patrón sv. Stanislav.

– Anna, dcéra Žofia. Patrón sv. Sofia.

A potom sa Boh pozrel na jednu ženu a povedal anjelovi:

– Mária. Dajte jej postihnuté dieťa.

Anjel je prekvapený.

– Prečo, Pane? Je to kruté od Teba! Vyzerá tak šťastne!

„Presne,“ hovorí Boh. Prečo by som dal postihnutému dieťaťu matku, ktorá necíti radosť zo života a nemôže sa smiať? Bolo by to kruté pre toto dieťa!

„Ale bude mať s ním trpezlivosť? – anjel je znepokojený.

„Nechcem, aby mala príliš veľa trpezlivosti. Pretože ak to tak urobí, nebude vytrvalá, zapadne do oceánu beznádeje a bude sama seba ospravedlňovať. A táto žena – uvidíš, keď pominie prvý šok, ktorý utrpí ohlásením o zdravotnom postihnutí svojho dieťaťa, spamätá sa a vrhne sa do boja. Pozeral som na ňu už včera, hovorí Boh. Má sebavedomie a nezávislosť, ktoré sú zriedkavé a to matka takéhoto dieťaťa potrebuje. Dieťa, ktoré jej dám si žije vo svojom vlastnom svete. Musí ho prinútiť, aby žilo v jej svete. Nie je to jednoduchá úloha, ale každým dňom to budem sledovať. Je skutočne skvelou kandidátkou. Má dostatok zdravej sebalásky, aby uspela.

Anjel vyskočil na nohy.

–  Sebalásky! Je toto cnosť?

„Keby sa táto žena z času na čas nemohla postarať iba o seba a nie iba o dieťa, nemohla by to zvládnuť. Áno, určite je to matka, ktorú dám postihnutému dieťaťu. Stále si neuvedomuje, aké má šťastie – Boh sa usmial.

– Pekné šťastie! Anjel bol rozhorčený.

– Áno, šťastie, pretože nič neprijme, akoby jej to malo zo samozrejmosti náležať. A nič jej nikdy nebude triviálne. Keď jej dieťa po prvýkrát povie „mama“, bude mať dojem, že sa stal zázrak. A keď svojmu slepému dieťaťu  bude opisovať strom alebo západ slnka, objaví svet takým spôsobom, ktorým väčšina ľudí nedisponuje. Dovolím jej tiež plne vidieť to, čo vidím ja: nevedomosť, krutosť, povery. Ale dám jej silu, aby sa vždy pozdvihla nad tieto veci. Nikdy ju neopustím. V každom okamihu jej života budem blízko, veľmi blízko.

– Kto bude patrónom tohto dieťaťa? – pýta sa anjel.

Boh sa znova usmial a pozrel na ženu, ktorá práve zahliadla svoj odraz v zrkadle.

 

Zdroj: Aleteia.pl, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *