Zázrak transparentného mramoru

Kristus zahalený plášťom, Neapol, Cappella Sansevero

Jedna z najpozoruhodnejších sôch na svete je opradená mnohými legendami.

Cristo Velato je socha dokončená v roku 1753, pôvodne pripísaná Antoniovi Corradinimu a považovaná za jedno z najpozoruhodnejších umeleckých diel na svete. Faktom je, že veľký maestro neoklasicizmu Antonio Canova, ktorý sa pokúsil kúpiť dielo, povedal, že sa s radosťou vzdá desiatich rokov svojho života, aby vyrobil takéto majstrovské dielo.

Napriek tomu, že Corradini bol v skutočnosti poverený touto zákazkou ako prvý, zomrel skôr než ju stihol dokončiť. Stihol vyrobiť hlinený model pre to, čo bolo neskôr definitívnym kusom vyrezávaným z mramoru. Giuseppe Sammartino sa stal tým umelcom, ktorý nakoniec zhotovil úžasnú sochu mŕtveho Ježiša, pokrytého priehľadným plášťom vytesaným z rovnakého mramorového bloku zdieľaného so zvyškom sochy. Sammartinovo majstrovstvo – závoj pokrývajúci postavu Ježiša, ktorý bol v skutočnosti „transparentný“ – mu nielen získal zaslúžené miesto významného umelca v dejinách západného umenia, ale aj obrátil jeho umeleckú prácu do legendy.

Podľa niektorých z nich umelec pokryl sochu plátennou oponou, ktorú dokázal premeniť na mramor pomocou komplexných chemických a alchymistických procesov . Vyskytli sa aj príbehy, že princ Raimondo di Sangro, na ktorého príkaz bola práca vytvorená a ktorý bol sám alchymistom, uviedol Sammartina do tajomstva jeho pseudovedy.

V skutočnosti, plastika „Krista zahaleného v plášti“ je vyrobená výhradne z jedného kusu mramoru , ktorý môže byť videný starostlivým pozorovaním. Potvrdzujú to aj dokumenty z obdobia, kedy bolo vytvorené majstrovské dielo, ktoré vytvoril neapolský umelec Giuseppe Sanmartino.

 

Zmenka za „Krista zahaleného v plášti“

V archíve banky v Neapole je uložený dokument, podpísané listiny, ktoré informujú o zálohe vo výške päťdesiat dukátov pre Sammartina (konečná cena sochy dosiahla ohromujúcu sumu päťsto dukátov).

Tu je text, ktorý bol na zmenke vydaný Bank Santissimo Spirito 16. decembra 1752 :

(…) sa zaväzuje zaplatiť ctihodnému Giuseppemu Sanmartinovi za zhotovenie sochy nášho Pána položeného do hrobu, pokrytého plášťom z mramoru z rovnakého kusu …

A pri príležitosti ďalšej platby dukátov z banky della Pietà 13. februára 1754  čítame:

Zálohu vo výške 500 dukátov, čo predstavuje celkovú zmluvnú cenu za zhotovenie mramorovej sochy nášho Pána Ježiša Krista uloženého do hrobu, ktorá musí byť pokrytá priehľadným plášťom z rovnakého mramoru vyplatili Sammartinovi …

Autorom objavu je Edoardo Nappi, zamestnanec archívu od roku 1963

National Geographic , 19. september 2017).

 

Plášť z rovnakého mramoru ako socha

Dôkazy tiež nájdeme v listoch princa Raimonda di Sangro, fyzika Jean-Antoine Nolleta, alebo člena akadémie della Crusca Giovanni Giraldiega. Tam sú popisy bandáže z rovnakého bloku mramoru ako socha.

Okrem toho sám Giangiuseppe Origlia – najvýznamnejší životopisec objednávateľa sochy, princa di Sangro, žijúci v osemnástom storočí – opisuje, že celý Kristus je pokrytý priehľadným plášťom z rovnakého mramoru.

Legendu o plátne však nie je ľahké rozptýliť. Zážitok tajomstva Krista zahaleného v priehľadnom plášti je stále živý. Socha Krista sa nachádza v kaplnke Sansevero v Neapole.

Posúďte sami, aká úžasná práca sa skrýva v samotnej soche Pána zahaleného do plášťa:

 

Zdroj: Aleteia.org, obrázok: tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *