Život Cirkvi vo svete 35/2018

Obsah

Slovensko zažije ďalšiu slávnosť blahorečenia – v Košiciach

Socha Panny Márie z Fatimy poputuje na SDM v Paname

V Ríme sa zrútila bazilika, kde bol väznený sv. Peter

Výzva biskupa k pokániu na stránke arcibiskupstva nie je!

Nemecko: Cirkvi zhrozené z udalostí v Chemnitzi

Maradiaga zaútočil na vatikánskeho žurnalistu

V Ríme sa zrútila bazilika, kde bol väznený sv. Peter

Nový rozruch okolo býv. kardinála McCarricka

Zulehner: Biskupi nesmú pri útokoch na pápeža mlčať

Ďalšie vážne obvinenia voči pápežovi

S a t a n o v d y m

Kardinál: ‚Svätá rodina – jasné svetlo v temnej dobe’

‚Tí v Osnabrücku fajčia ozaj zvláštnu trávu …‘

Známa religionistka oceňuje „Humanae vitae“

Mediá: Pápež František odstúpiť nezamýšľa

Kardinál Cupich vyťahuje ‚kartu rasizmu‘

Biskup: „Mlčanie pápeža – klasické nedementovanie vecí“

„Pretože nemôže byť, čo byť nesmie“

Kardinál: Požiadavka, aby pápež odstúpil legitímna

„Povedali sme si posledný raz ´Zbohom´ “

New York Times: Pápež František musí odstúpiť

Gänswein: Benedikt XVI. sa k situácii nevyjadrí

Modlitba – kvalita pred kvantitou, alebo?

Kňaza zmlátil do bezvedomia – ‚To je za tie deti!’

Čo príde po „ľudovej cirkvi“?

Joga – len zdravotné cvičenie?

Biskupi USA: obetiam: „Sklamali sme vás“

Biskup: ´Zatajovačov´ vyviesť na svetlo!

Biskup: Zneužívanie prevažne homosexuálne

Pápež: Rodičia majú dať homosexuálne dieťa na terapiu

Kardinál Burke reaguje na list býv. nuncia

Kardinál: Prípady zneužívania – problém homosexuality

Gänswein: „Kde je špina, tam treba čistiť“

Pápež pri lete do Ríma: Nech sa hlásia svedkovia

Pápež: „Nepoviem k tomu jediné slovo“

Návšteva pápeža Františka v Írsku

Pojem „náboženská sloboda“ používať citlivo

+ Zomrel biskup Dominik Kaľata

Ukrajina: Po „Gay Pride“ kňaz čistil cestu svätenou vodou!

Šok: Nuncius hovorí, že pápež tajil veci okolo McCarricka!

Napriek škandálom pápež neplánuje ďalšie opatrenia

Kardinál Scola: Nebol som kandidátom na pápeža

Slovensko zažije ďalšiu slávnosť blahorečenia – v Košiciach

Bratislava/Košice, 30.9.2018 (TK KBS) 022 795 – Niekoľko tisíc ľudí očakávajú cez víkend v metropole východného Slovenska. Do Košíc si si prídu uctiť novú blahoslavenú. Pápež František schválil dekrét o mučeníctve Božej služobníčky Anny Kolesárovej, ktorú v závere druhej svetovej vojny zastrelil vojak sovietskej armády. Mladé dievča zomrelo, aby si zachovalo nevinnosť. Slávnostný úkon blahorečenia vykoná na štadióne TJ Lokomotíva Košice legát pápeža Františka, kardinál Angelo Becciu, nový prefekt Kongregácie pre kauzy svätých. Slovensko zažije slávnosť blahorečenia po roku. V Bratislave bol vlani v septembri blahorečený salezián kňaz Titus Zeman. Predtým boli u nás v roku 2003 blahorečení ako mučeníci z obdobia komunizmu rehoľná sestra Zdenka Schelingová a gréckokatolícky biskup Vasiľ Hopko na tom istom mieste v Petržalke. Podujatie organizujú Košická arcidiecéza a Pastoračné centrum Anny Kolesárovej vo Vysokej nad Uhom.
Oficiálne prípravy slávnosti blahorečenia sa začali krátko po tom, ako pápež František schválil dekrét o mučeníctve Anny Kolesárovej (v marci 2018). Hlavná slávnosť sa uskutoční v sobotu 1. septembra 2018 o 10.00 h. Jej súčasťou bude pontifikálna svätá omša, ktorej súčasťou bude osobitný obrad blahorečenia. Je to akt, ktorým pápež dovolí, aby sa Božiemu služobníkovi preukazoval od tejto chvíle verejný cirkevný kult. Hlavným celebrantom na pontifikálnej svätej omši bude kardinál Angelo Becciu, prítomný bude tiež slovenský kardinál Jozef Tomko a mnohí slovenskí a zahraniční biskupi. Na slávnosť sa zaregistrovali veriaci z viac ako 300 farnosti z celého Slovenska. Príde vyše 450 kňazov a prítomných bude vyše 530 rehoľníkov. Do služby je zapojených približne 630 dobrovoľníkov, ktorí budú zabezpečovať parkoviská, koridory, prístupy, informačný stánok a ďalšie služby pre úspešný priebeh podujatia. Na štadióne rozdajú dobrovoľníci cca 10 000 bielych ruží – symbolu čistoty.
Víkend blahorečenia sa začne deň pred hlavnou slávnosťou – piatkovou modlitbovou vigíliou v Katedrále sv. Alžbety. Jej súčasťou bude modlitba posvätného ruženca, svätá omša a duchovno-poetické pásmo. Po sobotňajšej hlavnej udalosti sa uskutoční koncert radosti na štadióne. Nedeľná ďakovná svätá omša spojená s uložením relikviára s relikviami budúcej blahoslaenej sa uskutoční v Katedrále sv. Alžbety, sláviť ju bude košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober. V závere svätej omše bude vyhlásený prípravný rok na 400. výročie mučeníckej smrti svätých košických mučeníkov. Vo Vysokej nad Uhom bude ďakovná slávnosť v nedeľu 30. septembra. Tiež bude spojená s uložením relikviára Anny Kolesárovej. Uskutoční sa v tamojšom kostole Sedembolestnej Panny Márie. Všetky časti programu je možné naživo sledovať v katolíckych médiách, sobotnú hlavnú slávnosť odvysiela naživo aj RTVS.
V súvislosti s blížiacim sa blahorečením Anny Kolesárovej vatikánsky denník L´Osservatore Romano publikoval v stredu 29. augusta článok z pera postulátora kauzy Mareka Ondreja. Autor, ktorý je kňazom Košickej arcidiecézy, v článku s titulom „Mučeníčka v šestnástich rokoch“ (Martire a sedici anni) približuje životopis budúcej blahoslavenej. V súvislosti so slávnosťou v sobotu 1. septembra v Košiciach poznamenáva, že to bude vôbec prvé blahorečenie pre kardinála Angela Becciu ako nového prefekta Kongregácie pre kauzy svätých, ktorý svoj úrad prevezme od septembra. Kardinál Becciu bude na slávnosti v Košiciach zastupovať Svätého Otca. Pripomeňme, že pred ním bol prefektom spomínanej kongregácie kardinál Angelo Amato SDB, ktorý predsedal aj pri blahorečení Titusa Zemana minulý rok v Bratislave.

V Košiciach už zapečatili aj relikviár s ostatkami Božej služobnice Anny Kolesárovej. Tento akt konal v utorok 28. augusta. Po modlitbe vložil do schránky, ktorá bola vložená do relikviára niekoľko úlomkov z ostatkov Božej služobnice, Marek Ondrej – prokurátor a advokát Apoštolského Tribunálu Rímskej Roty. Relikviár zapečatil košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober. Prítomní boli pomocný košický biskup Marek Forgáč, riaditeľ biskupského úradu Ján Urban a sekretár arcibiskupa Jozef Kmec. Pozostatky tela Anny Kolesárovej budú uložené do dvoch relikviárov – jeden bude v Katedrále sv. Alžbetty v Košiciach a druhý v kostole Sedembolestnej Panny Márie vo Vysokej nad Uhom.
Relikvie novej blahoslavenej budú hneď po skončení svätej omše blahorečenia v sobotu 1. septembra vystavené pre veriacich na verejnú úctu na mieste vedľa štadióna. V nedeľu 2. septembra ich počas ďakovnej svätej omše uložia k bočnému oltára sv. Jozefa v Katedrále sv. Alžbety. Na hlavnej slávnosti blahorečenia, ktorá sa uskutoční v sobotu 1. septembra 2018, to bude relikviár, ktorý bude vyrobený zo striebra. Jeho príprava trvala niekoľko mesiacov. Autorom je šperkár Marek Husovský. Relikviár je v tvare srdca – ako symbol obety a lásky, po ktorej túži každé ľudské srdce. Má priemer asi pol metra. Srdce má v strede perlu, cez ktorú sa dá pozrieť dovnútra a vidieť ostatky Anky Kolesárovej.
Annino utrpenie znázorňuje horná časť srdca v podobe konárikov podobajúcich sa Kristovej třnovej korune. Dolná plná časť srdca vyjadruje zaobalenie Božou láskou. Okolo perly je venček ako symbol čistoty. V hornej časti venčeka sú tri margarétky, ktoré znázorňujú mladosť a chuť žiť. V ich strede sú vsadené ďalšie Ankine relikvie – a to tri zrnká z jej ruženca, ktoré sa našli v hrobe. Našli sa spojené. Je to symbolika modlitby troch Zdravasov, ktoré sa modlievajú na púťach vo Vysokej nad Uhom – za múdrosť v povolaní, za čistotu a za živú vieru. Margarétky majú spolu 53 lupienkov – ako je Zdravasov v ruženci. Relikviár je vsadený do kameňa – vápenca, ktorý bol nájdený v prírode ako súčasť vydutého morského dna. Tento kameň znázorňuje ulitu pre túto vzácnu perlu.
Organizačné informácie k slávnosti, podrobnosti o živote Anny Kolesárovej i o procese jej blahorečenia sa dozviete na webovej stránke annakolesarova.sk. Snímka: annakolesarova.sk

+ Trnava: V Katedrále sv. Jána Krstiteľa pochovali Mons. Dominika Kaľatu

Trnava, 29.8.2018 (TK KBS) 022 794 – V trnavskej Katedrále sv. Jána Krstiteľa sa dnes uskutočnila posledná rozlúčka s biskupom Mons. Dominikom Kaľatom SJ. Svätú omšu spojenú s pohrebnými obradmi celebroval prešovský arcibiskup metropolita Mons. Ján Babjak SJ, spolu s apoštolským nunciom Mons. Giacomom Guidom Otonellom, trnavským arcibiskupom Mons. Jánom Oroschom a ďaľšími slovenskými arcibiskupmi, biskupmi a kňazmi. Nekrológ zosnulého biskupa prečítal sócius Spoločnosti Ježišovej na Slovensku Jozef Šofranko SJ a v homílii sa pozostalým príbuzným a zhromaždeným veriacim prihovoril provinciál slovenských jezuitov Rudolf Uher SJ. Záverečný obrad uloženia rakvy do katedrálnej krypty viedol trnavský arcibiskup Mons. Orosch. Prinášame texty životopisu zosnulého biskupa i pohrebnej homílie, ktoré zazneli pri pohrebných obradoch v Trnave.

Socha Panny Márie z Fatimy poputuje na SDM v Paname

Vatikán, 30.8.2018 (RV) 022 793 – Originál sochy Fatimskej Panny Márie poputuje na Svetové stretnutie mládeže 2019 do Panamy. Bude umiestnená na pódiu pri dvoch vrcholných podujatiach stretnutia – na vigílii so Svätým Otcom a pri záverečnej svätej omši.
Arcibiskup Panamy Mons. José Domingo Ulloa Mendieta informoval o mimoriadnej púti sochy z Fatimy tento týždeň na tlačovej konferencii. Táto vôbec prvá podobizeň Božej Matky z Fatimy bola vytvorená na základe údajov sestry Lucie, jednej z troch fatimských vizionárov. Korunovaná bola 13. mája 1947.
Do Panamy pricestuje socha 21. januára. Je to vôbec po prvýkrát od roku 2000, čo originálna socha Panny Márie z Fatimy opustí portugalské pútnické miesto. Po tom, ako putovala po 64 krajinách sveta, totiž rektorát svätyne rozhodol o tom, že socha zostane vo Fatime.
Rektor Fatimského sanktuária, duchovný otec Carlos Cabecinhas, udelil túto výnimku prihliadajúc na dôležitosť svetového podujatia, ktoré inicioval veľký ctiteľ Fatimskej Panny Márie – sv. Ján Pavol II. Ďalším dôvodom je hlboká fatimská nábožnosť rozšírená v Paname. Budúcoročné Svetové dni mládeže budú prebiehať v dňoch 22. – 27. januára. Od ich začiatku až do sobotnej vigílie bude socha uložená v Eucharistickej kaplnke v Parque del Perdon, odkiaľ ju prinesú na pódium pri hlavných sláveniach mládeže so Svätým Otcom. -zk-

V Ríme sa zrútila bazilika, kde bol väznený sv. Peter

Video: http://www.kathtube.com/player.php?id=46167

Rím, 30.08.2018 (KAP) 022 792 – V centre Ríma sa náhle zrútila historická bazilika sv. Jozefa tesára – San Giuseppe dei Falegnami. Obete ani zranení našťastie neboli. Podľa internetových médií sa strecha Baziliky pri Kapitole sa vo štvrtok úplne prepadla. Príčina zrútenia strechy baziliky je zatiaľ neznáma.
Boží dom postavený v r. 1663 na okraji Forum Romanum, a ktorý ľudia radi využívali na svadby, bol v tom čase zatvorený.
Pod bazilikou leží tzv. Mamertiniho žalár, antické väzenie, v ktorom bol podľa tradície väznený aj sv. Peter! Či sa porušilo aj archeologické nálezisko je zatiaľ nejasné. –zg-

Výzva biskupa k pokániu na stránke arcibiskupstva nie je!

Biskup: „Jedinou odpoveďou, ktorú poznám, je, že sa môžem modliť a konať pokánie. Preto – a ako pastier – sa zaväzujem, že celý deň a celú noc budem konať verejné pokánie.“

Boston, 31.8.2018 (kath.net/pl) 022 791 – Mons. Robert Reed, pomocný biskup Bostonského arcibiskupstva v USA, ohlásil 24 hodín verejného osobného pokánia s pôstom a modlitbami a nočnou strážou.
„Vyhlasujem to kvôli udalostiam v Cirkvi, ktoré ma hlboko znepokojujú,“ povedal Mons. Robert Reed. No táto výzva sa ani po dvoch pracovných dňoch ešte nenachádza na webovej stránke Bostonského arcibiskupstva, ale iba na stránke jeho farnosti „Good Shepherd Catholic Church“ (Katolícka cirkev Dobrého pastiera) vo Waylande. Reed sa pýta, čo môže vzhľadom na súčasný vývoj robiť a odpovedá:

„Jedinou odpoveďou, ktorú poznám, je, že sa môžem modliť a konať pokánie. Preto – a ako pastier – sa zaväzujem, že celý deň a celú noc budem konať verejné pokánie.“
„V pondelok 24. septembra o 9. hod. ako zvyčajne odslúžim svätú omšu v Kostole sv. Anny a potom vystavím Oltárnu sviatosť a pred ňou vytrvám v modlitbe a pôste do ďalšieho rána. Tento čas modlitby a pokánia ukončím v utorok o 9. hod. ráno slávením svätej omše.“
„Po celý čas zostane kostol otvorený. Ste srdečne pozvaní na niekoľko minút, alebo na celú hodinu pridať sa s modlitbami. Vašu prítomnosť by som ocenil, zatiaľ čo konám to jediné, čo konať viem, keď som konfrontovaný so zlom – modlitbu a pokánie.“

Už 20. augusta napísal biskup na Twitter: „… odpoveď znie VERNOSŤ. Neviem to ešte jednoduchšie vysvetliť sebe a iným.“ K tomu pridal obrázok ako muž kľačí v hlbokej modlitbe pred krížom a vidno siluetu Ježiša. Aj keď nemá nijakú súvislosť so súčasnými témami zneužívania a zamlčovania v americkej cirkvi alebo v jeho diecéze, predsa o tejto súvislosti nemožno seriózne pochybovať, ako uviedol.
Bostonské arcibiskupstvo je už dlhšie veľmi poznačené škandálmi zneužívania. Počiatkom nového tisícročia sa viedlo mnoho procesov proti diecéznym kňazom. Arcibiskup Bernard Francis Law sa musel vzdať úradu a diecéza mala veľké finančné problémy. V r. 2003 sa stal arcibiskupom kapucín Seán Patrick O´Malley. Pápež Benedikt XVI. ho v r. 2006 menoval za kardinála a v r. 2013 ho považovali za kandidáta na pápeža. Pápež František ho v r. 2013 povolal do rady kardinálov. V r. 2014 ho menoval za predsedu Komisie pre ochranu detí vo Vatikáne. Ešte v januári 2018 vyjadril kardinál O´Malley ostrú kritiku zľahčovania obvinení čilského biskupa Juana Barrosa. No teraz je už aj O´Malley sám terčom vážnych obvinení, medzi nimi aj z toho, že málo podnikol proti sexuálnym praktikám v kňazskom seminári Bostonského arcibiskupstva. Účasť na Svetovom stretnutí rodín musel náhle odriecť. A pripustil už aj chyby v prístupe k obvineniam. –zg-

Nemecko: Cirkvi zhrozené z udalostí v Chemnitzi

Berlín, 30.08.2018 (KAP/KNA) 022 790 – Cirkvi a spoločenské organizácie reagovali na udalosti v nemeckom Chemnitzi so zdesením a žiadali posilnenie demokracie. Katolícka cirkev bude rasizmus a útoky na migrantov stále zreteľne odmietať, ako povedal vedúci Komisariátu katolíckych biskupov pri nemeckej vláde, Karl Jüsten, vo štvrtok v Kolíne. Cirkev chce prispieť k tomu, aby sa demokracia posilnila a aby sa viedol dialóg s tými, „ktorí sa rozlúčili s demokratickou diskusiou“.
Predseda Rady evanjelických cirkví Nemecka (EKD), bavorský krajinský biskup Heinrich Bedford-Strohm, varoval pred „plazivým presúvaním základného spoločenského konsenzu“. „Rasizmus, antisemitizmus, štvanice alebo paušálne podozrievanie islamu musia zostať v spoločnosti tabu. Také činy nie sú zlučiteľné s ľudskou dôstojnosťou.“
V „najväčšej video-konferencii nemeckej histórie“, na ktorej sa zúčastňuje viac ako 1700 ľudí sa Bedford-Strohm vyslovil za diferencovaný prístup k pravicovým populistom. „Nesmieme šíriť pocit, že ak má niekto otázky pri istom politickom riešení, tak sa ho hneď podozrieva z pravicového populizmu. Keď sa však šíri strach, musíme to jasne označiť a zreteľne sa proti tomu postaviť.“
Výkonný viceprezident medzinárodného výboru pre Osvienčim, Christoph Heubner, vo štvrtok v Osvienčime vyhlásil, že tí, čo prežili koncentrák považujú vývoj pravicového extrémizmu v Chemnitzi za dramatický. „Pohŕdanie demokraciou a fanatická nenávisť demonštrantov im bolestne pripomína holokaust,“ povedal. Súčasne vyjadril pochybnosti, či je politikom a občanom vážnosť situácie jasná.
Viceprezident kritizoval, že rast extrémizmu a blízkosť ideí pravice a zodpovedných politikov i polície práve v Sasku sa mnohé roky tolerovali a zľahčovali a zdôraznil: „Pochod pravičiarov cez víkend ukáže, či je polícia v stave mocenský monopol štátu v záujme Nemecka a obyvateľov Chemnitzu presadiť.“
Odborový zväz Nemecka vyhlásil, že extrémisti nemôžu pracovať pre štát: „Kto si nectí ústavu, ten nech si zbalí veci a zmizne,“ povedal predseda zväzu Ulrich Silberbach v Berlíne. Ak sa ako v Chemnitzi dostanú citlivé dokumenty na verejnosť, podkopáva to dôveru v právny štát a jeho inštitúcie, ako vyhlásil Silberbach. …
Po útoku nožmi zomrel v nedeľu 35-ročný Nemec a zatykač bol vystavený na Sýrčan a Iračana. V nasledujúcich dňoch došlo k veľkým násilným stretom demonštrantov s políciou –viacerí ľudia boli zranení a migranti masívne ohrozovaní. Následne sa na internete objavil zatykač na jedného z vrahov. Pravicoví extrémisti majú teda očividne podporovateľov aj v justícii alebo polícii. –zg-

Maradiaga zaútočil na vatikánskeho žurnalistu

Rím, 31.8.2018 (kath.net) 022 789 – Pápežský poradca kardinál Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga, ktorý je obviňovaný, že toleruje v kňazskom seminári zneužívanie a homosexuálne praktiky medzi seminaristami, tento týždeň zaútočil na katolícke médiá. Maradiaga tvrdí, že sa stal obeťou vatikánskeho korešpondenta Edwarda Pentina z najstarších katolíckych novín USA „National Catholic Register“.
Pentinovi, ktorý patrí roky k najserióznejším žurnalistom v oblasti Vatikánu, Maradiaga podsúva „mediálne šikanovanie“. Kardinál sa prezentuje ako obeť a vyhlasuje: „Kto som ja, arcibiskup malej diecézy a malej krajiny, aby som prišiel k tomu, že ma hanobia vo svetovej tlači, bez toho, aby som sa mohol brániť?“
Maradiaga tiež nanovo tvrdí, že hlavným cieľom kritiky je pápež František. Na otázku k požiadavke bývalého nuncia v USA Vigana, aby pápež odstúpil, potom kardinál tvrdil, že takáto požiadavka odstúpenia je „hriechom proti Duchu Svätému“.
Pentin tvrdenia Maradiagu odmietol. Vyjadril ľútosť, že kardinál začína takéto útoky namiesto toho, aby poskytol odpovede na skutočne dôležité otázky, ktoré sa vzťahujú na cirkev v Hondurase. Pentin povedal, že štyrikrát kardinálovi písal a prosil ho o odpovede. Pozval ho aj na rozhovor do Ríma, a rovnako mu kládli otázky aj jeho kolegovia. „Na nijakú z týchto otázok nikdy neodpovedal!“ povedal Pentin. –zg-

Nový rozruch okolo býv. kardinála McCarricka

Washington D.C. 31.8.2018 (kath.net) 022 788 – V USA nastal nový rozruch okolo bývalého kardinála Theodora McCarricka. Washingtonská arcidiecéza musela teraz pripustiť, že McCarrickovi aj počas vyšetrovania obvinení zo zneužívania detí dávali k dispozícii seminaristov, aby mu „pomáhali pri práci“. Toto arcidiecéza dokonca finančne hradila! Informovala o tom CNA. Amerického kardinála, ktorého teraz očividne v hlavnom meste USA skrývajú, žurnalisti objavili vo štvrtok v dome vo Washingtone D.C.
Zaujímavé v tejto súvislosti je, že kardinál sa už v r. 2011 presťahoval do kňazského seminára Inštitútu večného Slova (IVE). Tam mal vlastný dom v areáli inštitútu. Táto rehoľa poskytla kardinálovi aj kňaza, ktorý s ním žil v dome. Bývalí seminaristi, ktorí mali s kardinálom do činenia, teraz pre CNA povedali, že kardinál mal nezvyčajné požiadavky aj na svoj personál. Sotva niekedy jedol so svojím seminaristom a vždy mu dodávali labužnícke jedlá – „menu VIP“ – do jeho refektória. Nejedol teda to, čo sa servírovalo ostatným kňazom a seminaristom. Niektorí členovia rehole neboli veľmi šťastní z konania kardinála, no tento liberálny kardinál bol podľa CNA považovaný za „patróna“ rehole, ktorá je zameraná skôr tradične. Takže kardinál svätil kňazov rehole vo Washington DC a chránil rehoľu proti kritike z Južnej Ameriky. Odtiaľ prichádzala kritika rehole okrem iného aj od istého arcibiskupa Jorge Bergoglia.
Rehoľu založil v r. 1984 v Argentíne páter Carlos Miguel Buela. V r. 2010 Buela po obvineniach zo sexuálneho zneužívania odstúpil. V r. 2016 vo Vatikáne potvrdili, že zakladateľ rehole mal sexuálne kontakty so seminaristami spoločenstva. Kňazovi zakázali kontakt s kňazmi rehole a nesmie už ani verejne vystupovať. –zg-

Zulehner: Biskupi nesmú pri útokoch na pápeža mlčať

Viedeň, 30.08.2018 (KAP) 022 787 – Biskupi v Rakúsku, Nemecku a Švajčiarsku aj v celej Európe by sa mali rozhodne postaviť proti „stále bezočivejším“ útokom na pápeža Františka, žiada viedenský teológ Paul Zulehner.
„Po memorande arcibiskupa Carla M. Vigana podporovanom aj inými protivníkmi pápeža sa zatiaľ na celom svete iba jediný biskup – Giovanni D’Ercole z talianskej Diecézy Ascoli Piceno – v tejto napätej situácii postavil za pápeža,“ napísal Zulehner. V blogu z toho prejavil „zhrozenie“ a žiadal Európske biskupské konferencie, aby ukončili svoje doterajšie „škandalózne mlčanie“.
Pastoračný teológ a spisovateľ Zulehner poukázal na to, že „protivníci svetu otvoreného pápeža z Argentíny majú svoju sieť po celom svete“ a vyhlásil:
„Po obvineniach Vigana dominujú v správach médií a arogantným spôsobom požadujú odstúpenie Františka. Biskup D’Ercole k tomu napísal v pastierskom liste, že sa pritom koncentrovanou mediálnou a politickou operáciou využila pozornosť zameraná na cestu pápeža do Írska.“
„Preto stojím za pápežom, ako nástupcom sv. Petra a podporujem jeho boj proti zneužívaniu,“ citoval slová biskupa z Ascoli Picena.
Rada Európskych biskupských konferencií (CCEE) aj jednotlivé biskupské konferencie by podľa Zulehnera mali rovnako jasne a zreteľne vyjadriť svoju lojalitu.
„Deň modlitieb za pápeža – ako ho plánuje biskup D’Ercole pre svoju diecézu 2. septembra – by bol v tejto chúlostivej hodine Cirkvi aj u nás v Rakúsku viac ako primeraný,“ uviedol teológ.
Zdôraznil, že ním iniciovaná akcia solidarity „Pro Pope Francis“ vyjadruje jasne potrebu podpory pápeža. Podľa Zulehnera povzbudzujúci otvorený list pápežovi podpísalo na celom svete už 75 000 ľudí, 150 teológov schválilo cestu, ktorou sa Cirkev vydala a viac ako 5000 ďalších ľudí podporilo jeho pontifikát v prieskume.

Kriticky sa otvoriť svetu
Viedenský teológ považuje súčasný konflikt za výraz „hlbokého napätia“, ktoré je v Katolíckej cirkvi od začiatku „moderného sveta“ a uvádza:
„Má sa Cirkev dnešnej dobe prorocky a kriticky otvoriť a aj od neho sa učiť to dobré a vnuknuté Duchom, alebo sa má uzavrieť ako do pevnosti?“
Rozpory medzi prívržencami svetu otvoreného „aggiornamenta“ na jednej strane a uzatvorenia sa do seba na strane druhej sa ukázali na Druhom vatikánskom koncile a rovnako počas pontifikátov Jána Pavla II. a Benedikta XVI., ako uviedol Zulehner a dodal:
„Pápež František sa odvážne postavil pokusu vydať sa na cestu otvorenia sa dnešnému svetu zo sily Evanjelia bez prispôsobovaniu sa mu, ale s hlbokou láskou k nemu.“ –zg-

Ďalšie vážne obvinenia voči pápežovi

Rím, 30.8.2018 (kath.net) 022 786 – Kardinál Gerhard Ludwig Müller mal byť pápežom prepustený spolu s tromi ďalšími kňazmi Kongregácie pre náuku viery, pretože sa pridržiavali cirkevných pravidiel v súvislosti s prípadmi zneužívania. Informuje o tom agentúra „LifeSiteNews“ s odvolaním sa na vysokopostavené vatikánske zdroje. V špeciálnom prípade ide o opätovné prijatie dona Maura Inzoliho, ktorý mal zneužívať chlapcov. Ten mal byť po intervencii svojich priateľov – kardinála Coccopalmeria a Mons. Vita Pinta v r. 2014 znovu prijatý do úradu. Kardinál Müller bol proti tomu. V r. 2015 sa Inzoli znova zúčastnil na konferencii o rodine v Lombardsku. Verejne sa však vec stala známou, až keď bol Inzoli v r. 2016 taliansky súdom odsúdený na mnohoročné väzenie.
V inom prípade chcel pápež František, aby teraz už smutne známy homosexuálny kňaz Mons. Luigi Capozzi, sekretár kardinála Coccoplameria, dostal apartmán v budove Kongregácie pre náuku viery. Kardinál Müller ho pre svojho sekretára však nedostal.
„LifeSiteNews“ s odvolaním sa na vatikánskeho pracovníka tiež informuje o tom, že pápežovým zdôrazňovaním „milosrdenstva“ sa vytvorila klíma, ktorá umožnila, že kňazi, ktorí boli potrestaní za zneužívanie, sa zreteľne ľahšie znova dostali do úradu. To bol jasný rozdiel od situácie za pápeža Benedikta XVI., za ktorého bolo z úradov odstránených natrvalo viac ako 800 kňazov.
„Vysokopostavený vatikánsky zdroj“ pre „LifeSiteNews“ tiež potvrdil, že vo Vatikáne niektorí vysokí predstavitelia v kúrii tiež vedeli o sankciách voči kardinálovi McCarrickovi a povedal: „Keď to vedeli oni, tak to musel vedieť aj pápež František.“ –zg-

S a t a n o v d y m

Hedviga von Beverfoerde
Ide aj o satanizmus, znásilnenia a strašné ničenie duší – páchané vysvätenými kňazmi.
Würzburg, 30.8.2018 (kath.net/Die Tagespost) 022 785 – Dňa 26. augusta na Petrovej skale vybuchla atómová bomba. V anglicky hovoriacom katolíckom svete médií sa objavujú od základov prevratné odhalenia, prevratné komentáre a investigatívne články minútu čo minútu. Mnohé dáva stuhnúť krvi v žilách, iní to cítia ako dlho vytúžený oslobodzovací úder. A u nás v Nemecku?
Otrasné svedectvo arcibiskupa Vigana z 26. augusta odhaľuje, že veľké časti hierarchie Svätej katolíckej a apoštolskej cirkvi sú úplne prehnité. V ostatných 50 rokoch sa v Cirkvi vytvorila celosvetová hustá sieť homosexuálne aktívnych kňazov a biskupov, v radoch ktorých sa masovo páchajú nepochopiteľné sexuálne útoky, zločiny a zvádzania prevažne dospievajúcich chlapcov a seminaristov. Najneskôr po uverejnení správy z Pensylvánie vieme, že tu ide aj o satanizmus, znásilnenia a strašné ničenie duší – páchané vysvätenými kňazmi. Vysvetliteľné to je iba vtedy, ak sa konečne pozrieme do očí skutočnosti, že podstatná časť inštitucionálnej Cirkvi odpadla od viery Cirkev.
Viganò: Pápež zrušil Benediktove sankcie voči McCarrickovi
Popri polovici kúrie obžalováva arcibiskup Viganò pápeža Františka in persona, že sankcie pápeža Benedikta XVI. voči kardinálovi McCarrickovi – nijaké verejné slávenie svätej omše, nijaké cesty, nijaký vstup do seminárov, povinnosť modlitby a pokánia – v plnom vedomí o McCarrickových zločinoch zrušil, ba dokonca ho urobil svojím dôverníkom a poradcom. Ak je to pravda – a v súčasnosti málo hovorí o opaku – tak nástupca svätého Petra, ktorý má oficiálny titul „Svätý Otec“, je obžalovaný nielen zo zamlčovania zneužívania, ale aj zo spojenectva s anti-cirkvou.
Jasné je už teraz: Fasáda pokoncilovej Cirkvi sa zosypala. Koniec s ľúbivými úsmevmi a falošnými ohľadmi.
Stojme pevne pri Kristovej Cirkvi a modlime sa a robme všetko pre to, aby vyšla na svetlo celá pravda. Ježiš, Mária Jozef, pomáhajte nám!

Kardinál: ‚Svätá rodina – jasné svetlo v temnej dobe’

Dublin, 29.8.2018 (kath.net/CNA/jg) 022 784 – „Svätá rodina by mohla byť príkladom pre naše rodiny a Cirkev,“ povedal kardinál Osvald Gracias, arcibiskup z indického Bombaja v homílii na Svetovom stretnutí rodín v írskom Dubline.
„Uprostred veľkých útokov na hodnoty rodiny a na inštitúciu rodiny samotnú týči sa Svätá rodina nad nami ako jasné žiarivé svetlo. Každý katolík patrí do dvoch rodín: do svojej vlastnej a do duchovnej rodiny Cirkvi. Obe patria dokopy a úzko spolu súvisia,“ povedal kardinál.
Pápež František v exhortácii „Amoris laetitia“ označil Cirkev ako „rodinu rodín“, ako spomenul kardinál. Potom vyzval veriacich, aby pápeža Františka pri posilňovaní Cirkvi v Ježišovom zmysle podporovali a pritom sa orientovali podľa Svätej rodiny.
„Ak sa má cirkev stať jednou rodinou, tak je úlohou rodiny stále viac a viac sa stávať Cirkvou. Oživenie domácich cirkví by súčasne posilnilo aj Cirkev. Rodinný život sa musí obnoviť, aby sa obnovili farnosti, aby sa obnovili diecézy, aby sa obnovila Cirkev,“ povedal kardinál a predložil rad konkrétnych otázok:
„V Cirkvi je Boh neustále prítomný, je to tak v našich rodinách? V Cirkvi máme pravidelné modlitby, je to tak v našich rodinách? V Cirkvi rozvíjame svoju spiritualitu, je to tak aj v rodine? Božia prítomnosť sa stáva reálnou, keď odložíme egoizmus, sebectvo. Je to tak v našich rodinách?“
„Ak Svetové stretnutie rodín prispeje k tomu, že katolícke rodiny a Cirkev sa stanú trocha viac podobné rodine z Nazaretu, tak to bolo plodné stretnutie,“ zdôraznil kardinál Gracias. –zg-

‚Tí v Osnabrücku fajčia ozaj zvláštnu trávu …‘

Osnabrück, 29.8.2018 (kath.net) 022 783 – Nemecká Diecéza Osnabrück rozšírila v stredu na Twitteri islamský výrok, nad ktorým katolíci potriasajú hlavami:
„Človek má sprievodcov bezprostredne pred alebo za sebou, ktorí ho ochraňujú z poverenia Boha. Mohamed“, napísal „pestrý tím z diecézy Osnabrück“ na príkaz biskupa Bodeho. Väčšina reakcií na Twitteri je rozhodne kritická:
„Nepochopiteľné. Stratili ste rozum? Človek si musí položiť otázku, či sa diecéza dosť dobre vyzná v kresťanskom posolstve?!“ znie jedna reakcia. „Citáty zo Svätého písma sa už stali nudnými, všakže?“ píše Guido Villa. A Michele Eugenio pridáva: „Tí v Osnabrücku fajčia ozaj celkom zvláštnu trávu …“ –zg-

Známa religionistka oceňuje „Humanae vitae“

Linec, 29.08.2018 (KAP) 022 782 – Encykliku „Humanae vitae“ a v nej pri téme plodenia detí rozvinuté ohľady na jemne diferencované telo ženy ocenila na Letnej teologickej akadémii v rakúskom Aigene hlavná prednášajúca – religionistka a filozofka a politologička. Prof. Hanna-Barbara Gerl-Falkovitzová prednáša na Filozoficko-teologickej vysokej škole Benedikta XVI. v Heiligenkreuzi.
Kritické ohlasy na encykliku pápeža Pavla VI. spred 50 rokov sa síce zamerali na otázku, prečo sa má morálne inak hodnotiť vylúčenie splodenia dieťaťa pomocou prirodzenej metódy ako použitie chemických či technických prostriedkov. No východisko prednášky religionistky bolo iné a síce: „Čo spôsobuje žene, keď sa láska oddelí od plodnosti?“
Akadémia, ktorá sa konala v dňoch 27.-29 augusta už 30. raz, sa tento rok sústredila na tému: „50 rokov Humanae vitae“. Prednášky mali o. i. aj: arcibiskup Mieczyslaw Mokrzycki z Lvova, em. biskup zo St. Pöltenu Klaus Küng, em. pomocný biskup zo Salzburgu Andreas Laun ako aj bioetička Susanne Kummerová z cirkevného inštitútu IMABE.
V dobe, keď sa priam oslavuje „zelená príroda“ je pre religionistku „nepochopiteľné, prečo mladé ženy vyše troch desaťročí odstavujú svoj mesačný rytmus“. S užívaním antikoncepcie sa však žiaľ začína veľmi skoro – niekedy už od puberty, keď organizmus ešte nie je vyzretý. Táto aj ženskými hnutiami podporovaná „neutralizácia“ a „príprava“ ženského tela sa môže považovať za „klinec do rakvy feminizmu“, ako kritizovala Prof. Gerl-Falkovitzová. Emancipácia na úkor prevažne ženského tela je v konečnom dôsledku „emancipáciou od vlastného tela a od svojich nárokov a šťastia a je tak skrytým a nepriznaným podriaďovaním sa mužovi“.
Pavol VI. v „Humanae vitae“ nenadarmo hovorí o zhadzovaní ženského tela na nástroj uspokojenia pudov“.

Semenné banky, náhradné matky, deti na želanie
50 rokov po odmietnutí oddelenia plodenia od styku lásky veľmi zreteľne vidíme následky tejto odluky. Prof. Gerl-Falkovitzová poukázala na banky semien a vajíčok s priloženými inštrukciami o génoch, anonymné plodenie v laboratóriách, platených poskytovateľov semien namiesto otcov. Zo strany žien sú to náhradné matky, ktoré sa zhadzujú iba na „maternicu“ a deti sa stávajú „nástrojom plnenia želaní a možno ich aj vrátiť, ak nezodpovedajú objednávke“! Ak sa nevykoná rovno hneď aj potrat. „Deti sú ‚produkované‘ a nie plodené,“ poukázala Prof. Gerl-Falkovitzová na ducha doby a povedala:
„Táto tvrdá redukcia toho ľudského sa v roku 1968 nedala predvídať, no encyklika napriek tomu formuluje vnútornú logiku od lásky oddeleného plodenia v zásade správne.“
Ak má každý manželský akt skutočne zahrňovať odovzdanosť a plodnosť, ako vtedy pápež odporúčal, tak to podľa profesorky znamená pre ženu aj muža komunikatívnu výzvu. Oveľa hlbšie telesné nasadenie ženy pre dieťa jasne znamená asymetriu pohlaví. „Tá musí stále znova viesť k rozhovorom o zaťažiteľnosti ženy pôrodmi, o rozdelení práce, o spoločnej zodpovednosti pri hľadaní riešení – namiesto ľahkej automatiky neplodnosti.“
„Humanae vitae“ sa môže stať impulzom pre nové vzťahy oboch pohlaví, ako hovorí Prof. Gerl-Falkovitzová: „Čo keby sme ponad všetky morálne náuky, ktoré sú málo účinné, mohli dnes obnoviť víziu, že vzťahom s cudzím pohlavím sa vyjadruje božské napätie, živá plodnosť a núdza či potreba asymetrického spoločenstva?“ –zg-

Mediá: Pápež František odstúpiť nezamýšľa

Rím, 30.8.2018 (kath.net) 022 781 – Pápež František nemá v úmysle odstúpiť. Informuje o tom talianska spravodajská agentúra ANSA s odvolaním sa na „úzkych spojencov“ pápeža. Podľa správy je pápež z listu arcibiskupa Vigana „zatrpknutý“.
Medzitým sa prihlásil o slovo aj právnik kardinála Theodora McCarricka, obvineného z mnohých prípadov zneužívania a obvinenia bývalého nuncia v USA označil ako „závažné obvinenia“.
Americký životopisec pápeža Gerald O’Connell v amerických médiách poukázal na to, že pápeža nikto k odstúpeniu prinútiť nemôže: „Nikto ho nemôže odstrániť z jeho postu. To je cirkevný zákon.“ –zg-

Kardinál Cupich vyťahuje ‚kartu rasizmu‘

Chicago, 29.8.2018 (kath.net) 022 780 – „Ľudia sú proti pápežovi, lebo je Juhoameričan.“ Tvrdí to kardinál Blase Cupich, arcibiskup Chicaga (na obr. vľavo) v interview pre NBC. Na otázku k závažnej kritike bývalého nuncia v USA, arcibiskupa Carla Máriu Vigana, že pápež František zatušoval zločiny zneužívania kardinála Theodora McCarricka (na obr. vpravo), Cupich lapidárne vyhlásil:
„Pápež má veľkú agendu. Zaoberá sa inými vecami, napríklad znečisťovaním ovzdušia alebo ochranou migrantov.“
Brizantný je vývoj v Cirkvi pre Cupicha už celé týždne, pretože je blízkym priateľom kardinála McCarricka, ktorého obviňujú z početných prípadov zneužívania seminaristov aj dvoch maloletých. V r. 2016 mal kardinál z Chicaga pochvalnú reč Laudatio na McCarricka, odovzdal mu cenu „Duch Františka“ a obvineného kardinála vychvaľoval – pozri obrázok.
Kardinál Cupich sa považuje aj za mimoriadneho priateľa sporného jezuitu Jamesa Martina, ktorý každý týždeň šíri homosexuálnu propagandu na sociálnych sieťach a opakovane sa stavia proti náuke Cirkvi. V niektorých diecézach USA má Martin už zákaz vystupovania, nie však v Chicagu. Tak ho Cupich vychvaľuje. Dokonca tvrdí, že jezuita je veľký evanjelizátor najmä pre mladých ľudí! A vyhlásil: „Chcel by som mu odkázať, že ho podporujem.“ .

Arcibiskupa Vigana podporil aj arcibiskup Cordileone

San Francisco, 30.8.2018 (kath.net/pl) Kath.net dokumentuje list arcibiskupa San Francisca, Salvatora Cordileoneho, k vyhláseniu arcibiskupa Carla M. Vigana:

Milí veriaci arcibiskupstva,
v nedeľu došlo k niečomu, čo mnohí nazývajú „bombou“ v Cirkvi – k zverejneniu „svedectva“ arcibiskupa Carla Máriu Vigana, v ktorom na základe svojich dlhodobých a rozsiahlych znalostí vyslovuje obvinenia z korupcie a zamlčiavania na všetkých úrovniach Cirkvi.
Arcibiskupa Vigana som spoznal za jeho pôsobenia ako apoštolského nuncia tu v USA. Môžem dosvedčiť, že je to muž, ktorý svoje poslanie plnil s nesebeckou oddanosťou, ktorý Petrovu misiu „posilňovať svojich bratov vo viere“, ktorú mu zveril Svätý Otec, plnil dobre a síce za veľkých osobných obetí a s absolútne nulovými ohľadmi na napomáhanie svojej vlastnej „kariéry“ – to všetko hovorí o jeho integrite a úprimnej láske k Cirkvi. Aj keď nemám dôverné informácie o situácii arcibiskupa McCarricka, môžem z informácií, ktoré mám o niektorých iných výpovediach arcibiskupa Vigana povedať, že sú aj pravdivé. Jeho výpovede sa preto musia brať vážne. Ľahkomyseľne ich prejsť by bolo pokračovaním kultúry zamlčovania a zastierania vecí. Prirodzene, že sa to musí formálne a objektívne vyšetriť, aby sa mohli výpovede v detailoch potvrdiť. Preto som kardinálovi DiNardovi vďačný, že uznal potrebu nájdenia zodpovedných odpovedí. Pridávam sa k hlasu iných biskupov, ktorí vzhľadom na tieto poznatky požadujú opatrenia na nápravu situácie.
Za biskupa som bol menovaný 5. júla 2002, tri týždne po zasadnutí biskupov v Dallase, ktorí schválili Chartu ochrany detí a mladistvých. V tom čase ma po konferencii o rodine našej diecézy, ktorá pritiahla účastníkov z celého sveta, požiadali sláviť modlitbovú bohoslužbu. Stretol som tam austrálskeho kňaza, s ktorým som študoval v Ríme a ten mi blahoželal. Odpovedal som: „Ďakujem, ale toto nie je dobrá doba na to, stať sa biskupom.“ Nikdy nezabudnem na jeho odpoveď: „Ale je to dobrá doba stať sa veľkým biskupom!“
To, čo mi vtedy povedal, možno dnes povedať každému katolíkovi. Cirkev potrebuje očistenie. Očisťovanie je vždy bolestné. Drahé obete: vy to viete lepšie, ako každý iný. Prosím vedzte, že my sa za vás modlíme a že vás milujeme a že sme tu naďalej pre vás, podporujeme vás a pomôžeme vám našimi prostriedkami zahojiť rany.
Myslím si, že Boh pre nás teraz začína tento bolestný proces očisty, ale aby to fungovalo, musíme s Bohom spolupracovať. V porovnateľných dobách nepokoja v Cirkvi jej Boh vždy vzbudil veľkých svätcov. Vyzývam nás všetkých, aby sme sa znova venovali modlitbe, pokániu a poklone Najsvätejšej sviatosti, aby nás Boh požehnal touto milosťou.
Vy viete, aký som vám vďačný: vám, našim kňazom, ktorí zostávate v blízkosti ľudu, aby ste mu poskytli v tejto dobe krízy podporu a pastoráciu. Vám našim diakonom, ktorí kňazom pri tejto zodpovednosti pomáhate a prinášate Evanjelium tým, pre ktorých by bolo inak nedostupné. Vám, našim koordinátorom pomoci obetiam a všetkým, ktorí obete na bolestnej ceste uzdravovania podporujete. Fakulte a správe Seminára sv. Patrika za vašu tvrdú prácu pri hlbokej a zdravej formácii našich budúcich kňazov na obnovu Cirkvi v našej časti Pánovej vinice, aj našim seminaristom za ich horlivosť a odpoveď na volanie Pána ku kňazskej službe. A naostatok vám, nášmu Božiemu ľudu, za vaše modlitby, za vašu lásku a starosť o Cirkev, ktorá vás teraz pobáda požadovať účinnú a rozhodujúcu zmenu a podporovať našich kňazov.
Nech Boh udelí nám všetkým milosť, aby sme boli sprostredkovatelia zmeny a očisty, ku ktorým nás v tejto dobe povoláva. So srdečnými pozdravmi v našom Pánovi
Salvatore J. Cordileone, arcibiskup San Francisca

Biskup: „Mlčanie pápeža – klasické nedementovanie vecí“

Chur, 30.8.2018 (kath.net) 022 779 – „Nápadné sú pokusy prepisovať tradičnú náuku Cirkvi, že homosexuálne akty sa považujú sami osebe za nezriadené a preto sa ich vyžitie zakazuje. Pápež František je obklopený kardinálmi a poradcami, ktorí sa uberajú týmto smerom.“ Hovorí to pomocný biskup zo švajčiarskeho Churu a bývalý predseda komisie pre mládež pri BKŠ v interview pre kath.net.

kath.net: Svetové stretnutie rodín v Dubline bolo zatienené nielen odhaleniami arcibiskupa Carla Máriu Viganòa, bývalého nuncia vo Washingtone, ale najmä prípadmi zneužívania. Pápež sám k obvineniam nechce nič povedať. Aký je váš názor?
Biskup Eleganti: To, že pápež František k tomu nechce povedať jediné slovo, je klasickým nedementovaním vecí. Veď klamstvo tiež neprichádza do úvahy.

kath.net: V Dubline ste v interview pre EWTN požadovali nešetrné a nezávislé objasnenie krízy zneužívania a zamlčovania aj vzhľadom na otázku „homosexuálnej subkultúry“ v Cirkvi. Iná švajčiarska diecéza – St. Gallen – na vás preto neuveriteľným spôsobom zaútočila. Čo na to hovoríte?
Eleganti: Kto sa vyzná v cirkevných štruktúrach, toho to neprekvapí. V tej veci som na Facebooku odpovedal viacerými príspevkami. Jezuita James Martin na Svetovom stretnutí rodín požadoval, aby Cirkev homosexualitu v plnom rozsahu zrovnoprávnila s heterosexualitou a aby homosexuálov bez všetkého pripustila do všetkých cirkevných služieb a úradov, hoci pápež František odrádza od toho, aby sa homosexuálne cítiaci kandidáti prijímali do seminárov. Škandály a ich pozadie ukazujú, že homosexuálni duchovní, ich priatelia a ich siete sú zastúpené až do najvyššej úrovne Cirkvi. Sú medzi nimi však aj mnohí homosexuálni duchovní, ktorí žijú zdržanlivo a sväto. O tých prvých však počúvame pri spracovávaní prípadov zneužívania denne.

kath.net: V inom interview s kath.ch ste hovorili o tom, že túto otázku prezentovať len ako otázku zneužívania moci príp. klerikalizmu je znova zatušovaním faktov. Nezastáva pápež František sám, príp. časť jeho okolia tiež tento názor?
Eleganti: Táto otázka je iste zložitá. No patrí k politickej korektnosti a je dojednanou dogmou, že zneužívanie a homosexualita sa nemajú spájať rovnako, ako sa nesmie ani pomyslieť na to, či skúmať možnosť zmeny homosexuálneho cítenia! Naproti tomu paradoxne tvrdí teória rodovej rovnosti, že sexuálne zameranie je slobodne voliteľné. Judith Butlerová, jedna z najvýznamnejších priekopníčok genderu je lesba.
Tvrdiť, že klerikalizmus je výlučným koreňom sexuálneho zneužívania a pritom nezohľadniť aj sexuálne a citové potreby a iste aj bremená z môjho hľadiska veci redukuje a je to klasický prípad odmietanie reality a je vedený čisto ideologicky a záujmovo.
Pápež František sa svojou nepremyslenou, ale úprimnou výpoveďou v lietadle z Dublinu do Ríma posadil do osieho hniezda, keď poznamenal, že homosexuálnym deťom môžu až do veku 20 rokov pomôcť psychiatri. Jeho poradcovia v písomnej verzii interview preto jeho výpovede okamžite cenzurovali a zastarané slovo „psychiatria“ odstránili. Na Twitteri vyhlásili, že tu ide o všeobecné psychologické sprevádzanie detí. František však očividne myslel niečo iné!

kath.net: Mali by biskupi, ktorí dokázateľne zamlčovali prípady zneužívania, odstúpiť?
Eleganti: Ťažko si možno predstaviť, že by zostali v úrade.

kath.net: Nielen v USA sú teraz zapálené diskusie o homosexuálnej sieti v Katolíckej cirkvi. Považujete to za reálne a sú náznaky, že taká pôsobí aj v nemeckej oblasti?
Eleganti: „Nápadné sú pokusy prepisovať tradičnú náuku Cirkvi, že homosexuálne akty sa považujú sami osebe ako nezriadené a preto sa ich vyžitie zakazuje. Pápež František je obklopený kardinálmi a poradcami, ktorí sa uberajú týmto smerom a pátra Jamesa Martina, najprominentnejšieho bojovníka za zmenu náuky Cirkvi vzhľadom na homosexualitu, otvorene podporujú. Sčasti boli menovaní samotným pápežom Františkom, ako Cupich, Tobin, Farell. Ten posledný pátra Jamesa Martina do Dublinu pozval. To, čo sa deje pri hlave Cirkvi, sa znásobuje v jej tele a prirodzene aj v našich nemeckých krajinách. Veď kardinál Marx a iní nemeckí biskupi o žehnaní homosexuálnych zväzkov už verejne uvažovali.
kath.net: Ďakujem za interview

„Pretože nemôže byť, čo byť nesmie“

Tobias Klein

Vzniká dojem, že zodpovední … nemajú záujem o bezvýhradné objasnenie prípadov zneužívania a ich pozadia a chcú vedieť pravdu iba vtedy, keď je zlučiteľná s politicky korektným svetonázorom!

St. Gallen, 29.8.2018 (kath.net) 022 778 – Od zverejnenia trestov emeritného arcibiskupa Washingtonu, D.C., Theodora E. McCarricka, za vierohodné mnohonásobné zneužívanie maloletých a seminaristov sa o téme sexuálneho zneužívania v Katolíckej cirkvi znova všade hovorí. Pritom nejde jednoducho o pokračovanie, či nové vydanie bývalých škandálov zneužívania. Rozhodujúce ťažisko nových odhalení – podrobne dokumentovaných napr. v blogu žurnalistu a autora knihy „Opcia Benedikt“ Roda Drehera, ktorý mal už v r. 2002 podstatný podiel na spracovaní škandálu zneužívania v USA – sa týka existencie klík kňazov – aktívnych homosexuálov. Tieto kliky sa utvárajú už v seminároch a podporovaním ich kariéry výmenou za sexuálne služby sa rozpínajú až do najvyšších vrstiev cirkevnej hierarchie. Dôkazom toho, že je spojenie medzi týmito homosexuálnymi sieťami a prípadmi extrémneho sexuálneho násilia voči maloletým je drastický prípad nielen bývalého kardinála McCarricka samotného. Ďalšie dôkazy možno vidieť v správe „Grand Jury“ o zneužívaní v šiestich diecézach Pensylvánie.
Na tieto fakty sa odvolal pomocný biskup švajčiarskeho Churu, Marian Eleganti (foto), keď nedávno v interview pre katolícku televíziu EWTN na okraj Svetového stretnutia rodín v Dubline vyhlásil:
„Nesmieme ignorovať, že homosexualita v škandále zneužívania v Cirkvi hrá svoju úlohu. Museli by sme byť slepí, keby sme chceli poprieť, že v Cirkvi máme problém s homosexualitou.“
Dôkaz toho, ako veľmi je rozšírená úmyselná slepota dokonca aj v rámci Cirkvi, nenechal na seba dlho čakať: Cez sociálne médiá, Facebook a Twitter dala švajčiarska Diecéza St. Gallen rozšíriť, že odporuje výpovedi pomocného biskupa Elegantiho, „zreteľne“ sa od nej dištancuje a uvádza:
„Je neznesiteľné, že sa téma sexuálnych prečinov spája s témou homosexuality.“
Rétorika tejto výpovede je príznačná: Či tú výpoveď považujeme za „znesiteľnú“, alebo nie, nevypovedá ešte nič o obsahu pravdy v nej. Alebo ako to formulovala katolícka spisovateľka Flannery O’Connorová (1925-1964): „Pravda sa neriadi tým, či sme v stave ju stráviť.“
Treba zdôrazniť, že samozrejme nie všetci zneužívatelia sú homosexuálni a už vôbec nemožno všetkých homosexuálov robiť zodpovedných za zneužívanie. No to biskup Eleganti ani netvrdil, ani nikomu nepodsúval. Jav sexuálneho zneužívania v Cirkvi je príliš rozsiahly a príliš zložitý, aby sme ho mohli ako celok odôvodniť jedinou príčinou. Nepochybne je tu mnoho faktorov, ktoré seriózne skúmanie musí brať do úvahy. Rovnako by bolo pochybené tému zneužívania prisúdiť jednému „táboru“ v Cirkvi. Diecézy a semináre považované za „konzervatívne“ sú tvorbou klík, ktoré sexuálne útoky a ich zamlčovanie podporujú, postihnuté rovnako ako „liberálne“. Ale tvrdenie, že sexuálne zneužívanie v Katolíckej cirkvi nemá nič do činenia s homosexualitou, je natoľko očividne nesprávne, že sa zdá byť otázne, či zástancovia tejto tézy vlastne sami veria, čo hovoria. Obvinenie Diecézy St. Gallen, že postoj biskupa Elegantiho je „protikladom seriózneho úsilia zabrániť budúcim sexuálnym útokom a spracovať tie minulé“ dopadá naspäť na samotných pôvodcov týchto činov. Vzniká dojem, že zodpovední v Diecéze St. Gallen nemajú záujem o bezvýhradné objasnenie prípadov zneužívania a ich pozadia a chcú vedieť pravdu iba vtedy, keď je zlučiteľná s politicky korektným svetonázorom!
Vyhlásenie Diecézy St. Gallen sa končí obvinením biskupa Elegantiho, že jeho výpoveď zraňuje „homosexuálnych ľudí v ich dôstojnosti a to je neprijateľné“. Z toho, či nie je neprijateľným zranením dôstojnosti obetí homosexuálnych útokov ignorovať jasné súvislosti, alebo ich chcieť slovne odbaviť, si autori týchto vyhlásení očividne starosti nerobia.

Dr. Tobias Klein je žurnalista a bloger. Preložil knihu Roda Drehera „Opcia Benedikt: Stratégia pre kresťanov v po-kresťanskej spoločnosti“.

Kardinál: Požiadavka, aby pápež odstúpil legitímna

Rím, 29.08.2018 (KAP) 022 777 – Americký kardinál Raymond Burke vidí požiadavku na pápeža Františka, aby odstúpil ako zásadne legitímnu.
„Každý ju môže vysloviť voči každému vyššiemu pastierovi, ktorý sa pri výkone svojho úradu závažne previní, ale fakty sa musia preveriť,“ povedal kardinál Burke pre taliansky denník „La Repubblica“ zo stredy. Vzhľadom na Františka však nemôže povedať, či sa dopustil chýb. …
Kardinál Burke označil ako „problém“, že niektorí cirkevní predstavitelia zastávajú „otvorený a pochybený postoj vzhľadom na homosexualitu“.
„Sú pokusy relativizovať náuku Cirkvi, podľa ktorej je homosexuálny akt sám osebe zlý“, povedal bývalý vedúci najvyššieho vatikánskeho súdu. Proti Františkovi nemá „nič osobne“ ako sa vyjadril americký kardinál, ktorého považujú za kritika pápeža a ktorý výpovede argentínskeho pápeža v „Amoris laetitia“ už spochybnil v liste s dubia – pochybnosťami. Ten zverejnili štyria kardináli. „Chcem iba brániť pravdu viery a jasnosť vo výklade viery,“ zdôraznil kardinál Burke.
Viganovo 11-stránkove Memorandum označil Burke ako „veľmi závažné“ v jeho celosti. „Myslím si, že v tomto bode je potrebná obsiahla a objektívna odpoveď pápeža a Vatikánu,“ dodal kardinál.

„Povedali sme si posledný raz ´Zbohom´ “

Rím, 28.8.2018 (kath.net) 022 776 – Emeritný nuncius arcibiskup Carlo Mária Viganò sa kvôli plánovaným odhaleniam o pápežovi Františkovi očividne obával o svoj život! Krátko pred uverejnením vyhlásenia, ktoré pápeža Františka dostáva do veľmi ťažkej situácie, taliansky arcibiskup, ktorého do Rímskej kúrie povolal pápež Ján Pavol II. – opustil Taliansko a odobral sa do neznámej krajiny. Oznámil to taliansky žurnalista Aldo Maria Valli, známy arcibiskupa. Bezprostredne pred odletom do neznámej krajiny dokonca odhlásil aj svoj mobilný telefón.
„Povedali sme si posledný raz ´Zbohom´,“ povedal Valli.
Aj vatikánsky žurnalista Edward Pentin medzitým potvrdil, že 78-ročný Viganò má strach o svoju bezpečnosť!

New York Times: Pápež František musí odstúpiť

New York City, 29.8.2018 (kath.net/jg) 022 775 – „Pápež František musí odstúpiť. Toto vyvodenie dôsledkov je nevyhnutné, ak sú obvinenia obsiahnuté v liste arcibiskupa Carla Máriu Vigana pravdivé.“
Napísal to Matthew Schmitz, vedúci redaktor magazínu v komentári pre New York Times.
Škandály zneužívania v Cirkvi uvrhli Cirkev do „občianskej vojny“, ako píše ďalej Schmitz. Jedna strana je toho názoru, že zneužívaniu možno zabrániť iba prísnejším dodržiavaním náuky Cirkvi. Schmitz označuje túto skupinu ako „tradicionalisti“. Druhá strana – „liberáli“, ako ich Schmitz nazýva, požaduje, aby Cirkev homosexuálne skutky už neodsudzovala a homosexuálnych kňazov verejne akceptovala.
Obe strany sa zhodujú v tom, že priestor na zločinné správanie poskytla páchateľom „kultúra lži“. A obe strany sú toho názoru, že táto kultúra vychádza z pokryteckej praxe Cirkvi, ktorá homosexuálne akty oficiálne odsudzuje, no súčasne ich u duchovných toleruje, ako píše Schmitz.
Potom cituje Jamesa Alisona, homosexuálneho kňaza, ktorý tvrdí, že homosexuálna je oveľa väčšia časť kléru, zvlášť vyššieho kléru, ako sa doteraz predpokladalo. Mnohí títo homosexuálni duchovní sú sexuálne aktívni. Autor opisuje situáciu slovami: „Rob čo chceš, pokiaľ to nezverejníš, alebo nebudeš kritizovať náuku.“
Druhým pravidlom homosexuálnych kňazov je neporušovať právo – alebo sa pritom prinajmenšom nedať prichytiť. Toto rozlišovanie je už ochranou tých, čo konajú zlo. Kardinála McCarricka považovali za niekoho, kto obťažuje „iba“ seminaristov. Až keď ho vierohodne obvinili zo zneužitia detí, musel odstúpiť.
„Najprv treba škandály zneužívania vyšetriť a zodpovední za tieto činy a tí, čo ich zakrývali na všetkých úrovniach, musia odstúpiť. Ale aj keď sa to stane, pokrytectvo bude pokračovať,“ obáva sa Schmitz.
„V zmysle katolíckej náuky je každý necudný čin ťažkým hriechom. Keď Cirkev túto náuku naozaj považuje za pravdivú, musí konečne žiť to, čo hlása! To by napríklad znamenalo realizovať výnos Benedikta XVI. z r. 2005 , ktorý zakazuje vysviacku mužov s hlbokými homosexuálnymi sklonmi. Cirkev musí okrem toho odstrániť zo služby duchovných, ktorí vedú dvojaký život. Ak Cirkev neverí, čo hlása, mala by svoju náuku zmeniť a prosiť o odpustenie za stáročia nezmysleného trápenia. Každý, kto dúfa v ukončenie zneužívania v Cirkvi, by sa mal modliť, aby táto občianska vojna v Cirkvi neustrnula do patovej situácie,“ píše Schmitz na záver.

Katolícka moderátorka vyzvala pápeža k odstúpeniu

New York City, 28.8.2019 (kath.net/LSN/jg) 022 774 – Konzervatívna moderátorka správ a spisovateľka Laura Ingrahamová v súvislosti s odhaleniami bývalého nuncia Carla Máriu Vigana vyzvala pápeža k odstúpeniu:
„Príliš málo, príliš neskoro od pápeža Františka v Írsku – stojím na strane arcibiskupa Carla M. Vigana. Je čas pre laikov, požadovať nového pastiera,“ napísala v nedeľu 26. augusta na Twitteri.
K jej správe bola pripojená správa BBC News, ktorá ukazuje pápeža Františka na návšteve v írskom pútnickom mieste Knock. Pápež tam v príhovore žiadal rozhodné opatrenia proti zneužívaniu duchovnými, aby sa pomohlo preraziť „pravde a spravodlivosti“ na povrch.
Ingrahamová pridala aj úryvky z Viganovho vyhlásenia. „Bývalý nuncius urobil Cirkvi a obetiam zneužívania službu tým, že odkryl škandály a ich zatušovanie,“ ako napísala.
Laura Ingrahamová vstúpila do Katolíckej cirkvi v r. 2003 a je častým hosťom v reláciách katolíckeho vysielača EWTN. Svojou rozhlasovou „The Laura Ingraham Show“ dosahuje pravidelne miliónové publikum. Považujú ju za najúspešnejšiu moderátorku aj jednej politickej relácie rozhlasu. Od októbra 2017 má vlastnú reláciu na Fox News, „The Ingraham Angle“, v ktorej diskutuje s hosťami o politických udalostiach. –zg-

Gänswein: Benedikt XVI. sa k situácii nevyjadrí

Bonn, 28.08.2018 (KAP/KNA) 022 773 – Tvrdenia, že emeritný pápež Benedikt XVI. potvrdil „memorandum“ bývalého nuncia, v ktorom vyzýva pápeža k odstúpeniu, sú očividne falošné.
„Pápež Benedikt sa k ‚memorandu‘ arcibiskupa Vigana nevyjadril a ani tak neurobí,“ citujú nemecké katolícke noviny „Die Tagespost“ (online z utorka) súkromného sekretára Benedikta XVI., arcibiskupa Georga Gänsweina.
Podľa amerických médií člen predstavenstva spravodajského kanála EWTN tvrdí, že emeritný pápež potvrdil obvinenia arcibiskupa Carla Máriu Vigana – v r. 2006-2011 nuncia vo Washingtone. To sú správy fake, ako povedal Gänswein.
Viganò napísal, že pápeža už v lete 2013 osobne informoval, že bývalý washingtonský arcibiskup Theodore McCarrick „zničil generácie seminaristov a kňazov“ a Benedikt XVI. ho odsúdil na utiahnutý život v pokání. Za tým boli podľa Vigana početné homosexuálne aktivity prominentného kardinála.
František odobral 88-ročnému McCarrickovi koncom júla hodnosť kardinála. Týždeň predtým mu zakázal verejne vykonávať kňazskú službu po tom, čo Arcibiskupstvo New York po prvý raz obvinenia zo sexuálnych prečinov zhodnotilo ako „vierohodné a závažné“.
Pápež pri lete z Dublinu do Ríma v nedeľu žurnalistom povedal, že Viganov dokument hovorí sám za seba a že sa k tomu nevyjadrí a spoľahne sa na žurnalistickú kompetenciu. A dodal: „Prečítajte si to sami pozorne a utvorte si vlastný úsudok.“

Modlitba – kvalita pred kvantitou, alebo?

Claudia Sperlichová

Berlín, 28.8.2018 (kath.net/Blog „Katholisch? Logisch!“/cs) 022 772 – Počúvam to už unavujúco často: Lepšie menej a zbožne sa modliť, ako odrecitovať mnoho modlitieb nesústredene. To je ubíjajúci argument proti ružencu, proti častým návštevám svätých omší, proti denným modlitbám hodín, proti každej pravidelnosti a každej disciplíne v praxi modlitby – a je to úplne nesprávne, aj keď to znie celkom správne …
Radi sa citujú aj slová sv. Františka Saleského: „Jeden jediný zbožne pomodlený Otčenáš je lepší ako mnohé, ktoré odrecitujeme rýchlo a bezmyšlienkovite.“ A tu prikyvujú mnohí múdro hlavami a celkom iste vedia, že oni sami sa v každom prípade chcú modliť iba zbožne, to znamená, modliť sa, iba keď si dokážu vyvolať zbožné pocity.
Ale presne to sv. František Saleský nemyslel. Naopak vo svojom diele Filotea (Návod na zbožný život) píše podrobne o potrebe modlitby, odporúča začať deň rozjímavou modlitbou podľa možnosti v kostole, teda s rannou sviežosťou ducha a neodpútane. Dáva tu prednosť modlitbe srdca, ale vie aj to, že vnútorná modlitba nie je daná každému. Ruženec nazýva „veľmi užitočnou formou modlitby“. Argumentovať sv. Františkom Saleským proti častej modlitbe je teda zásadne nesprávne.
Prirodzene, že modlitby nemáme len narýchlo odbrblať. Ale kto sa modlí iba vtedy, keď sa cíti tak úplne zbožne, bude sa v obdobiach suchoty modliť málo alebo vôbec nie – a potom zostanú tie obdobia suché. Nesústredene odrecitovaný Otčenáš je vždy ešte oveľa lepší ako nijaká modlitba!
Modlitba má so všetkými inými činnosťami spoločné to, že sa ju najlepšie naučíme tým, že ju konáme pravidelne, aj keď sa nie vždy rovnako dobre vydarí. Boh prijíma len tak odrecitovanú a nesústredenú modlitbu človeka, ktorý sa modlí s verným srdcom, aj keď práve hlava a srdce sú momentálne plné všetkým možným iným, rovnako s láskou, ako najvrúcnejšiu modlitbu srdca nejakého mystika. To neznamená, že sa nemáme usilovať o sústredenosť! Ale je nám to útechou, keď sa nám sústrediť nepodarí.
Kto nemá zbožné pocity a preto sa nemodlí, správa sa ako športovec, ktorý nemá chuť a preto netrénuje. Ten dlho športovcom nezostane.
Modlitba vyslovovaná iba z vernosti a pocitu povinnosti sa môže človeku samému zdať niekedy bezcenná. Ale človek počas trvania modlitby venoval svoj čas Bohu. Nič lepšie nemôžeme so svojím časom urobiť! Pravidelná modlitba nesie vždy ovocie – vnútorný pokoj a radosť k nim patria. A zbožnosť potom stále častejšie tiež. –zg-

Kňaza zmlátil do bezvedomia – ‚To je za tie deti!’

Merrilville, 28.8.2018 (kath.net/jg) 022 771 – Na Basila Hutska, kňaza ruténskej gréckokatolíckej cirkvi 20. augusta zaútočili v sakristii jeho kostola v americkom Merrilville (štát Indiana) a vážne ho zranili. Informovali o tom internetové noviny Catholic Herald.
Thomas Loya, kňaz tej istej cirkvi, uviedol na Facebooku ďalšie podrobnosti o útoku. Kňaz utrpel otras mozgu. Útočník zaútočil na kňaza zozadu, škrtil ho a potom ho zhodil a búchal hlavu kňaza o podlahu. Hutsko stratil vedomie. Predtým ešte počul, ako útočník hovorí: „To je za všetky tie deti!“
Basil Hutsko vôbec nie je podozrivý, žeby mal niečo do činenia so zneužívaním detí alebo dospelých! Páchateľa zatiaľ nenašli. –zg-

Čo príde po „ľudovej cirkvi“?

Tobias Klein

Berlín, 28.8.2018 (kath.net/Blog „Huhn meets Ei“ 022 770 – Nedávno som na Facebooku videl zaujímavú diskusiu kolegov blogistov a iných katolíkov, diskusiu, ktorá vznikla po vypísaní voľných miest pre Arcibiskupstvo Hamburg – no čoskoro sa stala všeobecnou. K tomu som napísal:
„Problém, ktorý tu vidím je ten, čo religionista a sociológ Mark Chaves opisuje pojmom ‚dual structure‘. Cirkevné štruktúry od istej veľkosti potrebujú profesionálnu správu, to je jasné. No tá skrýva nebezpečie, že sa stane samoúčelnou paralelnou štruktúrou, keď pracuje čisto ´svetským´ profesionálnym a účinným spôsobom a nestará sa o duchovný ´účel podniku´, lebo to údajne nespadá do jej kompetencií. Tomu sa možno vyhnúť, keď sa pracovníci chápu ako služobníci duchovného poslania Cirkvi. Možno to nemusí platiť pre každú upratovačku či domovníka (no ideálne by to bolo). Ak sú úlohy také dôležité a obsiahle, že na to treba vedúceho oddelenia, tak ten si MUSÍ byť vedomý duchovného rozmeru svojej úlohy. Iba členstvo v Cirkvi nie je dostatočnou kvalifikáciou.
Iný diskutujúci reagoval:
„Problém sa v dohľadnom čase s rozplynutím cirkevných daní vyrieši sám. Avšak veľmi bolestným spôsobom. A či sa ti to, čo potom príde, bude viac páčiť, tiež nie je zatiaľ isté.“
Táto námietka je oprávnená. To, že konkrétna sociálna podoba Cirkvi, na ktorú sme zvyknutí, končí, ťažko možno poprieť – ale čo príde potom? Zaoberám sa tým dlhšie a stále viac som presvedčený, že model „ľudová cirkev“, ktorá na mnohých úrovniach stále ešte určuje samozrejmosť cirkevných zariadení, je už dlhší čas živou mŕtvolou. Avšak zatiaľ ešte má fungujúce časti – zatiaľ! A tak treba zachrániť, čo sa ešte dá. …
V tejto situácii sa usilujem dôverovať v Boha a dobrú katolícku kombináciu v skromnom rámci a dať sa do toho.
Nedávno som bol vo farnosti na „diskusii o viere“ so ženou a dieťaťom a už len starými pravovernými dámami, veľmi frustrovanými zo situácie Cirkvi a sveta: Riedenie náuky, nedostačujúca katechéza, nedostatok povolaní, nezosobášené páry a nemanželské deti, nehodné sväté prijímanie …“
Moja žena a ja sa práve nadšene usilujeme vyvinúť koncepcie na novú obrodu farnosti a tak sme pociťovali túto náladu „všetko ide dolu vodou“ – nuž vyjadrime to mierne – ako nie práve motivujúcu.
Tie problémy existujú, iste a je správne ich vnímať a menovať. Ale súčasne vidíme aj nádejné nové iniciatívy ako „Mission Manifest“ a rôzne s tým spojené duchovné hnutia a iniciatívy ako „Benedict Option“, alebo „Divine Renovation“ (Božia obroda) kňaza Jamesa Mallona. Tie majú potenciál vzájomne sa oplodňovať a doplňovať. Samozrejme sa treba presne tomu prizrieť a vnímať rozlišovanie Ducha na ich posúdenie. Ale to nie je v dejinách Cirkvi nič nové.
Čo majú takéto hnutia spoločné, je presvedčenie, že nová evanjelizácia sa začína vo vlastnom srdci a odtiaľ sa musí vnášať do blízkeho okolia. Ako povedal Václav Havel – hoci na štát a nie na Cirkev: „Nie je to tak, že zavedenie lepšieho systému automaticky garantuje lepší život, ale naopak – iba skrze lepší život možno vybudovať aj lepší systém.“
Ako tento lepší systém bude fungovať zatiaľ nevieme. Musíme sa vydať na cestu ako Abrahám bez poznania cieľa, ale v dôvere v Boha, že nás tam zavedie. Zveriť sa Bohu v modlitbe a potom v malom rámci sami robiť všetko, čo je nám možné, je nepochybne plodnejšie ako rezignovať a žalovať sa čo všetko vo veľkom rámci zlyháva. –zg-

Joga – len zdravotné cvičenie?

Joga a zen sa stále viac šíria v západných krajinách. Vyšla kniha, ktorá obsahuje prednášku kardinála Paula Jozefa Cordesa, zo sympózia Vysokej školy kláštora Heiligenkreuz na tému ezoterika.

Linec, 28.8.2018 (kath.net) 022 769 – Sebastian Kneipp (†1897) bol nemecký katolícky farár, ktorý sa svojimi liečiteľskými schopnosťami stal známym po celom svete – bola to najmä jeho vodná terapia. Hoci bol kňaz, v jeho kúrach hľadáme nejaké náboženské prímesi márne. Obmedzil sa prísne na kúpele a omývanie.
Viac na fyzické sily stavajú ázijské metódy liečby, ktoré sa v západných krajinách stále viac a mocnejšie šíria. Joga budhizmus meditácie zenu sú v tom priekopníkmi. V reklame sa síce prezentujú ako neutrálni voči náboženstvu, no vychádzajú z koreňov a pohnútok, ktoré sú nepriateľské voči kresťanstvu. A v ponúkaných kurzoch má ich údajne „nie na boha zameraný charakter“ stále väčší vplyv na ľudí.
Vysoká škola cisterciánov v Heiligenkreuzi organizovala v marci 2018 pod názvom „Vykúpenie alebo sebavykúpenie? – Odpoveď kresťanskej viery na gnózu a ezoteriku“ sympózium k tejto problematike, ktorá teraz vyšla v knižne.
Autor – kardinál Paul Jozef Cordes – sa narodil v r. 1934 v Kirchhundeme vo Vestfálsku. Za kňaza bol vysvätený v r. 1961, v r. 1971 promoval a v r. 1976 bol vysvätený na biskupa. Po povolaní do Vatikánu v r. 1980 napomáhal apoštolské hnutia a inicioval Svetové dni mládeže.
Pápež Benedikt XVI. mu v r. 2010 blahoželal slovami:
„Blahoželanie! Ty si okamžite pocítil to živé, ktoré tu vyklíčilo – silu Ducha Svätého, ktorý nám daruje nové cesty a nepredvídaným spôsobom stále znova udržuje Cirkev mladú.“ –zg-

Biskupi USA: obetiam: „Sklamali sme vás“

Washington D.C. 28.8.2018 (kath.net/pl) 022 768 –

„Máme dôveru v to, že pápež František zdieľa naše želanie dosiahnuť vyššiu efektívnosť a transparentnosť vzhľadom na disciplínu biskupov. V týchto ťažkých dňoch obnovujeme svoju bratskú lásku ku Svätému Otcovi.“
Napísal to predseda Biskupskej konferencie USA, kardinál Daniel DiNardo, arcibiskup Diecézy Galveston-Houston, 27. augusta vo vyhlásení po liste bývalého nuncia Carla Vigana ku kríze zneužívania.
Ďalej píše, že naliehavo očakáva audienciu u pápeža, aby dostal podporu pre ďalší postup biskupskej konferencie.
Je zaujímavé, že DiNardo vôbec nepopiera pravdivosť obvinení Vigana. Tie skôr priviedli „zvláštnu pozornosť a naliehavosť“ do procesu objasňovania škandálov, ktorí biskupi už začali, ako vysvetlil DiNardo. Toto objasnenie je potrebné, aby sa „úplne nevinní muži nevideli neprávom obviňovaní, zatiaľ čo vinníci zostávajú a chyby minulosti sa opakujú.“
DiNardo potom voči obetiam zneužívania pripustil:
„Sklamali sme vás. To platí zvlášť pre tých dospelých, ktorí boli sexuálne obťažovaní mocnármi v Cirkvi a to platí pre každé zneužívanie alebo obťažovanie, ktoré prichádza od nejakého biskupa.“

Na Twitteri reagujú praktizujúci katolíci prudkou kritikou:

Biskupská konferencia USA zavesila DiNardovo vyhlásenie na Twitter a pod ním sa hromadia reakcie amerických katolíkov. Aj keď rátame s tým, že sa ľudia skôr ozvú, keď sa hnevajú, ako keď s niečím súhlasia, môže prudký príliv kritiky prekvapiť:

– „To už bolo všetko? Čo takto prelustrovať konanie pápeža?“
– „Príliš neskoro, príliš málo.“
– „Otvorte tajné archívy o potvrdených zneužívateľoch a ich pomocníkoch.“
– „Prijmem už iba to, že tí zapletení do zatajovania a tí, čo zneužívali, pôjdu do väzenia. ‚Sorry‘ mi jednoducho už nestačí. Je mi jedno, ako vysoko na rebríčku (hierarchie) stoja tí, ktorí zneužívanie umožnili – musia byť potrestaní.“
– „Ach, vy chcete Viganòve obvinenia dať preskúmať, správne to chápem?
Dajte nám vedieť, keď budete mať povedať niečo podstatné.“
– Rehoľník: „Skutky hovoria hlasnejšie ako slová.“
– „Som sklamaný, že americká biskupská konferencia sa nestotožňuje s Viganòvou výpoveďou, že Jeho Svätosť vedela o prečinoch okolo kardinála McCarricka a zatušovala ich.“
– „Máme plné zuby vašej rétoriky. Dajte sa do roboty, namiesto toho, aby ste nám tu niečo vykladali.“
– „A znova ste laikov sklamali. Už nemáte nijakú rezervu vierohodnosti a my vám už nemôžeme dlhšie dôverovať, že urobíte, čo je správne. Koľkých právnikov ste potrebovali, aby ste toto napísali?
– „Prečo je kardinál Wuerl dnes ešte stále v úrade?
– „Vierohodnosť padá celkom zhora a smerom celkom nadol.“
– „Listy odstúpenia! Napíšte ich a pošlite do Ríma. Vy všetci. Všetci ste o tom vedeli. Prejavte ľútosť.“
– „Aj František zlyhal. Keď niečo o McCarrickovi vedel, je skompromitovaný. Oľutuj, dokiaľ ešte môžeš. Teraz príde rachot.“

Boli samozrejme aj príspevky, ktoré biskupskú konferenciu podporili. V nich sa o. i. predpokladalo, že Viganò svoje tvrdenia napísal kvôli svojim rozporom s pápežom.
Medzitým sa na Twitteri objavuje stále viac príspevkov praktizujúcich katolíkov na hashtagoch: #FrancisKnew (František to vedel), #FrancisMustResign (František musí odstúpiť), #CatholicMeToo, #ChurchMeToo, #paedophilePriests. Aj hashtag #Vigano sa často používa.

Biskup z USA: ´Zatajovačov´ vyviesť na svetlo!

Washington D.C., 28.8.2018 (kath.net) 022 767 – Arcibiskup Viganò, bývalý pápežský nuncius vo Washingtone D.C./USA, dostal po svojej ostrej kritike pápeža Františka ďalšiu podporu od amerických biskupov. Pred niekoľkými hodinami sa prihlásil o slovo aj Mons. Thomas J. Olmsted, biskup z Phoenixu a v písomnom vyhlásení oznámil, že svedectvo arcibiskupa Vigana treba brať vážne a píše:
„Poznám arcibiskupa už 39 rokov. Obaja sme začali pracovať v r. 1979 spoločne na štátnom sekretariáte vo Vatikáne za pápeža Jána Pavla II.“
Biskup Olmsted síce nemá vedomosti o informáciách, ktoré má Viganò, ako uvádza, a preto nemôže osobne preskúmať jeho pravdivosť. No zdôrazňuje, že arcibiskupa pozná ako muža milujúceho pravdu, muža viery a integrity.
Všetky jeho tvrdenia preto treba preveriť. „Mnohí nevinní ľudia boli duchovnými ako je arcibiskup McCarrick zranení. Všetkých tých, ktorí tieto hanebné činy zatajovali, treba vyviesť na svetlo,“ žiada biskup Olmsted. –zg-

Biskup: Zneužívanie prevažne homosexuálne

Birmingham, 28.8.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 766 – Mons. Robert Baker, biskup z Birminghamu (USA, Alabama) jasnými slovami odsúdil škandály zneužívania v diecézach USA.
„Cirkev je nútená postaviť sa nespočetným obvineniam z prevažne homosexuálneho správania a zneužívania,“ napísal v liste kňazom a laikom svojej diecézy.
„Musí sa pasovať so šokujúcou a nečakanou zradou, ktorú spáchali duchovní vo vplyvných pozíciách svojím hriešnym, neslýchaným správaním. Ich zlé správanie je strašné, bolestné a absolútne netolerovateľné,“ píše biskup Baker po zverejnení správy o zneužívaní v šiestich diecézach Pennsylvánie s asi 1000 obeťami. Biskup Baker v liste varuje pred strácaním nádeje a píše:
„Tieto škandály nesmú zničiť našu vieru. Modlitba, pokánie a prijímanie sviatostí dajú každému silu v boji proti veľkému zlu našej doby. Prosím vás o modlitby za Cirkev a klérus, ak je možné, tak pred najsvätejšou Oltárnou sviatosťou.“ –zg-

Pápež: Rodičia majú dať homosexuálne dieťa na terapiu

Vatikán, 27.8.2018 (kath.net) 022 765 – Keď si rodičia všimnú, že ich dieťa prejavuje homosexuálne sklony, mali by toto dieťa poslať na terapiu k psychiatrovi. Práve v detstve tu dokáže psychiatria veľa dosiahnuť. Vyhlásil to pápež František na tlačovej konferencii pri lete z Dublinu do Ríma. Informoval o tom „N-TV“.
Konkrétne by rodičom radil, „aby sa modlili, neodsudzovali, viedli rozhovory s dieťaťom, aby dokázali synovi alebo dcére dať ich miesto. Mlčanie však nevidí pápež ako dobrý prostriedok. Pápež označil ako nedostatok otcovského či materinského citu, ak ignorujeme dieťa, ktoré prejavuje homosexuálne tendencie. –zg-

Kardinál Burke reaguje na list býv. nuncia

Rím, 26.8. 2018 (LifeSiteNews) 022 764 – „Korupcia a špina, ktorá vstúpila do života Cirkvi musí byť vyčistená od koreňov,“ povedal vatikánsky kardinál Raymond Burke v reakcii na žiadosť „LifeSiteNews“ o komentár k svedectvu arcibiskupa Carla Viganòa. List, ktorý uverejnil bývalý nuncius v USA v „LifeSiteNews“ a iných médiách, je plný odhalení škandálov medzi hierarchiou.
„Vyhlásenia takej autority ako je arcibiskup Carlo Maria Viganò si musia zodpovední v Cirkvi dôkladne vziať k srdcu. Každé z jeho vyhlásení sa musí preskúmať v zmysle kánonického práva Cirkvi,“ povedal kardinál Burke.

K listu arcibiskupa Viganòa:

Okrem hlavných obvinení, že pápež František vedel o zneužívaniach kardinála Theodore McCarricka a napriek tomu zrušil tresty, ktoré pápež Benedikt XVI. tajne McCarrickovi uložil, sú v liste aj ďalšie veľmi závažné vyhlásenia:
Kardinál Tarcisio Bertone, štátny sekretár za pápeža Benedikta XVI. „sústavne napomáhal menovania homosexuálov na zodpovedné pozície.“
Kardinál Pietro Parolin, súčasný štátny sekretár, ktorý sa považuje za kandidáta na nahradenie pápeža Františka, „je takisto spoluvinný na zločinoch McCarricka“.
Kardinál Parolin nariadil rezervovanie Diecézy San Diego pre výrazne liberálneho biskupa Roberta McElroya.
Pápež František varoval Viganòa ako nuncia, že v USA nechce biskupov ako je konzervatívny arcibiskup Charles Chaput vo Filadelfii!
„Nesmú byť konzervatívni, ako je arcibiskup vo Filadelfii,“ citoval nuncius pápežove slová, ktoré mu povedal.

„Po tom, čo sa vyšetrila pravda o každom z týchto vyhlásení, musia sa aplikovať vhodné sankcie na uzdravenie strašných rán, ako aj na nápravu spôsobeného hrozného škandálu,“ povedal kardinál Burke.
Kardinál Burke vyzval „všetkých dobrých katolíkov“ aby „trvali na tom, že chcú poznať pravdu“ a dodal, že sa „musia modliť a obetovať za Cirkev v tejto búrlivej dobe“. „Taká očista Cirkvi sa môže vykonať iba s úplnou a nekompromisnou úctou voči pravde,“ dodal kardinál Burke.

Kardinál: Prípady zneužívania – problém homosexuality

Durban, 27.8.2018 (kath.net) 022 763 – Kardinál Wilfried Napier celkom jasne identifikoval správy o zneužívaní v Katolíckej cirkvi ako problém homosexuálov. Pápež František hovoril v tejto súvislosti pred niekoľkými dňami o „probléme klerikalizmu“ a slovo „homosexualita“ ani nespomenul, hoci v štúdiách Biskupskej konferencie USA sa už v r. 2011 konštatovalo, že u vyše 80 % páchateľoch je príčinou homosexualita.
Kardinál Napier k tomu na Twitteri konštatoval:
„V titulkoch ranných novín ‚Cirkvi musia dovoliť homosexuálne manželstvá‘ sa celkom jasne prehliada skutočnosť, že je to tá istá sexuálna aktivita, ktorá spôsobuje škandál v Katolíckej cirkvi v samých jej koreňoch! Úchylky od Božích zákonov prinášajú vždy zlo a pohoršenie. Pane, odpusť nám hriešnikom!“ –zg-

Gänswein: „Kde je špina, tam treba čistiť“

Rím, 27.8.2018 (kath.net) 022 762 – Arcibiskup Georg Gänswein, prefekt pápežovho domu, požaduje, aby sa sexuálne zneužívanie v Katolíckej cirkvi rozsiahlo spracovalo. Pre vysielač SWR Gänswein zdôraznil, že „tu nemožno nič prikrášľovať a vinníkov treba volať na zodpovednosť“, ako napísal rakúsky denník „Presse“. „Kde je špina, tam treba čistiť.“
Podľa Gänsweina Cirkev pri objasňovaní a spracovaní týchto prípadov už roky ide dobrým príkladom. Správy o zneužívaní klerikmi v Pensylvánii označil Gänswein ako zahanbujúce: „To človeku trhá srdce,“ povedal arcibiskup. –zg-

Pápež pri lete do Ríma: Nech sa hlásia svedkovia

Dublin-Rím, 27.08.2018 (KAP) 022 761 – Pápež znova vyzval veriacich, aby prispeli svojím dielom k objasňovaniu prípadov zneužívania:
„Ak niekto niečo vidí, alebo počuje, musí to okamžite povedať. Má sa ale obrátiť na niekoho, kto je kompetentný iniciovať príslušné vyšetrovanie – teda na štátne orgány alebo na biskupa. To je to, čo Boží ľud môže robiť,“ povedal pápež pri lete z Dublinu do Ríma v nedeľu večer.
Pápež to povedal po otázke na poznámku v jeho Liste Božiemu ľudu, kde vyzval nielen klerikov ale aj všetkých katolíkov, aby aktívne prispievali v tejto oblasti.
Na to začal francúzsky kňaz petíciu za odstúpenie kardinála Philippe Barbarina z Lyonu. Iniciatívu za niekoľko dní podpísali desaťtisíce ľudí. Barbarina obviňujú, že neoznámil prípady zneužívania.
Pápež zdôraznil, že také opatrenia musia mať vždy zásadu, že podozrivého treba považovať za nevinného až do dokázania viny. V španielskej Granade, ako dodal František, boli podozriví kňazi už vopred odsúdení a trpeli veľmi nepriateľským správaním ľudí. Súd po dlhom procese však kňazov vyhlásil za nevinných a namiesto toho bol odsúdený jeden muž ako udavač.

Nijaký komentár k obvineniam em. nuncia
K tvrdeniam bývalého nuncia v USA, že pápež už roky vedel o zneužívaniach kardinála McCarricka František komentoval nechcel. Dokument arcibiskupa Carla Márii Viganòa hovorí za seba, ako povedal. On k tomu nič nepovie a dôveruje žurnalistickej kompetencii, že si urobí správne závery.
Vyhlásenie Viganòa obsahuje aj tvrdenia o homosexuálnych sieťach a korupcii vo vedení cirkvi. Pre „Washington Post“ Viganò medzitým potvrdil, že list je naozaj od neho. V texte z 22. augusta arcibiskup vyzýva k odstúpeniu Františka, aby všetkým kardinálom a biskupom, ktorí McCarricka kryli bol „dobrým príkladom“.
Podobné tresty ako spomínal em. nuncius proti em. arcibiskupovi Washingtonu (2000-2006) a navyše aj odobranie titulu kardinála stanovil František pred niekoľkými týždňami. Vtedy sa dozvedela aj verejnosť. o obvineniach, že McCarrick mal sexuálne vzťahy so seminaristami. A mal zneužiť aj maloletých chlapcov.

Pápež: „Nepoviem k tomu jediné slovo“

Pápež František stále viac pod tlakom

Vatikán, 27.8.2018 (kath.net/pl) 022 760 – Pápež František sa dostáva stále viac pod tlak. Ďalší vysoký cirkevný predstaviteľ potvrdil vážne obvinenia Františka arcibiskupom Viganòm, bývalým nunciom v USA.
„Viganò hovorí pravdu!“ povedal Mons. Jean-François Lantheaume, bývalý prvý poradca nunciatúry vo Washingtone DC a pre CNA písomne potvrdil, že výpovede, že pápež František vedome zrušil trest, ktorý Benedikt XVI. uvalil na McCarricka a povýšil ho na svojho poradcu a dôverného spolupracovníka, sú pravdivé.

„Dnes ráno som čítal to vyhlásenie a musím vám a všetkým, ktorí sa o to zaujímate povedať: Prečítajte si to vyhlásenie starostlivo a ohodnoťte to sami. Ja k tomu nepoviem ani jediné slovo.“

Tak znela odpoveď pápeža Františka na otázku žurnalistky pri lete z Írska do Ríma, či je výpoveď emeritného nuncia pravdivá. Informovali o tom najstaršie katolícke noviny USA „National Catholic Register“ aj ďalšie médiá. Viganò informoval o údajných zásadných chybách pápeža Františka v prístupe k medzitým emeritovanému americkému kardinálovi Theodorovi McCarrickovi, arcibiskupovi Washingtonu D.C. Ten je vierohodne obvinený zo zneužívania mnohých seminaristov a ktorí s tým súhlasili, tým umožnil dobrú kariéru.
Žurnalistka chcela konkrétne vedieť, či nuncius Viganò pápeža Františka už v r. 2013 v osobnom rozhovore o sexuálnych prečinoch McCarricka informoval. Okrem toho sa pýtala, či McCarrick naozaj bol prísne potrestaný už pápežom Benediktom.
František odpovedal, že „verí v žurnalistické schopnosti, ktoré si dokážu urobiť vlastné závery“ a nazval to „konanie vo viere“.
„Keď prejde nejaký čas a vy ste si urobili svoje závery, je možné, že potom prehovorím. No chcel by som, aby vaša profesionálna zrelosť urobila pre vás túto prácu. Urobí vám to dobre,“ povedal pápež zástupcom tlače.
Na ďalšiu otázku, kedy po prvý raz počul o obvineniach McCarricka zo zneužívania, pápež povedal: „To je napísané vo vyhlásení [Vigana]. Čítajte ho dôkladne a potom vám odpoviem.“
Škandál okolo bývalého kardinála McCarricka dosiahol medzitým v USA aj v zahraničí mimoriadne prudký stupeň eskalácie. Viganò sám dokonca pápeža vyzval k odstúpeniu. Hlboká zatrpknutosť predovšetkým amerických katolíkov sa markantne prejavuje v médiách aj na sociálnych sieťach. –zg-

Návšteva pápeža Františka v Írsku

Pojem „náboženská sloboda“ používať citlivo

Viedeň, 26.08.2018 (KAP) 022 759 – Za citlivé používanie pojmu „náboženská sloboda“ v kresťansko-islamskom dialógu sa vyslovil doterajší prezident viedenskej nadácie pre východné cirkvi „Pro Oriente“, Johann Marte. Z jeho skúseností vyplýva, že s ním sa často ďalej nedostaneme. K tomuto pojmu treba pristupovať kriticky, ako povedal Marte v interview pre časopis „Information Christlicher Orient“.
„Keď v moslimských krajinách hovoríme o náboženskej slobode, tak mnohí moslimovia pod tým chápu len požiadavku, že moslimom musí byť dovolené konvertovať na iné náboženstvá, spravidla na kresťanstvo. A to podľa moslimského názoru ničí spoločenskú integritu a trhá rodiny. Konvertiti sa nachádzajú v ohrození života, alebo nimi prinajmenšom spoločnosť pohŕda.“
Marte chce preto radšej v prvom kroku hovoriť o „rovnakých právach“ pre všetkých občanov krajiny. „To pomáha kresťanom v moslimských krajinách viac. Pretože ešte stále sú často občanmi druhej triedy a nemajú plné občianske práva,“ povedal.
Marte bol prezidentom „Pro Oriente“ v r. 2000-2018. Nadácia sa úplne upísala dialógu s cirkvami Východu. Rovnako dôležitý je však podľa jeho skúseností pre východných kresťanov aj dialóg s islamom.

Malé pokroky v dialógu islamom
K otázke, či by sa na ťažkej situácii kresťanov v moslimských krajinách mohlo v dohľadnom čase niečo zmeniť, sa Marte vyjadril opatrne optimisticky: „Prinajmenšom sa niečo málo deje.“ Pripomenul medzináboženskú konferenciu na Univerzite Al-Azhar v Káhire na jar 2017, na ktorej sa zúčastnil aj pápež František:
„Tam všetky strany po prvý raz hovorili o spoločenskej koncepcii, že všetci ľudia v krajine bez ohľadu na náboženstvo sú občanmi s rovnakými právami a povinnosťami. To je prvý krok a pred niekoľkými rokmi by ešte nebol býval možný.“
Islam sa nachádza podľa názoru Marteho v kríze:
„Moslimovia potrebujú viac pocitu svojej hodnoty a predovšetkým je v islame potrebný konečne istý druh reformácie. Umiernení moslimovia by potrebovali viac podpory. Nemusíme mať strach pred zbožnými moslimami no súčasne musíme byť veľmi obozretní a rozhodne vystupovať proti tým, ktorí islam zneužívajú na ideologické príp. politické ciele.“

Vierohodné cirkvi
Vzťahy s východnými pravoslávnymi cirkvami hodnotil Marte veľmi pozitívne:
„Ukázalo sa, že niet podstatných rozdielov medzi západnými a východnými cirkvami. A je predsa niečím mimoriadnym, keď napríklad sýrsky pravoslávny biskup povie: ´Čo nás vlastne ešte delí?´“
Dialóg s východnými cirkvami ide ľahšie od ruky, ako s väčšinou pravoslávnych cirkví byzantskej tradície a to podľa Marteho spočíva v tom, že východné cirkvi – odhliadnuc od Arménska a Etiópie – nikdy neboli štátne, či väčšinové cirkvi. „Boli vždy cirkvami v mori islamu. Vierohodné sú cirkvi vždy vtedy, keď stoja chrbtom ku stene.“

Proti náladám nepriateľským voči kresťanom
Veľkou úlohou je pre experta na ekumenizmus aj nasadenie sa za prenasledované kresťanské menšiny a hovorí:
„Je úžasne dojímavé, ako sa kresťania vzhľadom na ťažké podmienky tak dlho dokázali udržať. Oni potrebujú ešte oveľa viac podpory zo Západu. Mnohí kresťanskí utečenci si netrúfajú ani len v Európe otvorene vyznávať svoju vieru, pretože ich ohrozujú moslimskí utečenci alebo moslimovia už žijúci v Európe! To sa týka predovšetkým konvertitov. Proti náladám nepriateľským voči kresťanom v našich západných krajinách musíme postupovať ešte oveľa angažovanejšie.“
Od jesene 2017 je novým prezidentom „Pro Oriente“ bývalý rakúsky veľvyslanec pri Svätom stolci Alfons Kloss. –zg-

+ Zomrel biskup Dominik Kaľata

Bratislava, 26.08.2018 (KAP, TK KBS) 022 758 – Bývalý slovenský tajný biskup a neskorší pomocný biskup Freiburskej arcidiecézy, Dominik Kaľata, zomrel v piatok 23. augusta v Ivánke pri Dunaji vo veku 93 rokov, Ešte 30. júla tam oslávil 75. jubileum v jezuitskej reholi. Tento jezuita v bývalom Československu tajne vysvätený za kňaza a biskupa sa považuje za významného reprezentanta „cirkvi mlčania“ v dobe komunizmu.

Pohrebná rozlúčka s Mons. Dominikom Kaľatom SJ bude v stredu 29. augusta sa v Trnave. V stredu 29. augusta 2018 budú môcť veriaci jednotlivo pristupovať k rakve a vzdať poslednú úctu telesným pozostatkom otca biskupa Dominika v Katedrále sv. Jána Krstiteľa od 9.00 hodiny.
Zádušná svätá omša za zosnulého Mons. Kaľatu sa začne o 10.30 hodine. Jej hlavným celebrantom bude Mons. Ján Babjak SJ, arcibiskup Prešovskej archieparchie a najvyšší hierarcha Gréckokatolíckej cirkvi sui iuris na Slovensku, ktorý sa k prítomným prihovorí aj v homílii. Po svätej omši bude viesť pohrebné obrady Mons. Ján Orosch, trnavský arcibiskup. Následne budú telesné pozostatky otca biskupa Kaľatu uložené v krypte pod Katedrálou sv. Jána Krstiteľa, kde bude očakávať vzkriesenie.

Pohnutý život Dominika Kaľatu odzrkadľuje históriu strednej Európy v 20. storočí. Narodil sa 19. máji 1925 v obci Nowa Biala (Nová Belá) – slovenskej obci na poľskom Spiši, ktorá cez vojnu patrila k Poľsku a po prechodnej dobe počas Slovenského štátu, dnes opäť patrí Poľsku. Pochádzal z mnohodetnej chudobnej rodiny. Absolvoval jezuitské gymnázium v Levoči v r. 1943 vstúpil do noviciátu Spoločnosti Ježišovej v Rožňave.
Počas štúdia filozofie v českom Těšíne ho stihla „Barbarská noc“ z 13. na 14. januára 1950, keď komunisti zrušili všetky rehole. Po pobyte v koncentračnom tábore Bohosudov musel nastúpiť na 3,5 roka na základnú vojenskú službu v technických oddeleniach. František Mikloško:

Reťaz tajných vysviacok po „Barbarskej noci“
Keď sa regulárne vysvätení biskupi dostali do izolácie a 2. januára 1951 sa začal proces proti biskupom Jánovi Vojtaššákovi (1877-1965), Michalovi Buzalkovi (1885-1961) a Pavlovi Petrovi Gojdičovi (1888-1960), vysvätil ešte slobodný pomocný biskup v Rožňave, Robert Pobožný (1890-1972) tajne za biskupa Pavla Hnilicu (1921-2006). Keď sa to prezradilo, vysvätil ten v rýchlosti tajne v noci z 24. na 25. augusta 1951 za biskupa vtedy 27-ročného Jána Chryzostoma Korca (1924-2015) a 4. decembra ušiel cez rakúsky March na západ. Keď sa Korec dozvedel že režimu prezradili aj jeho vysviacku, vysvätil za biskupa 9. septembra 1955 iba o rok mladšieho Dominika Kaľatu, ktorý si po prepustení v r. 1953 zarábal na živobytie ako stolár a neskôr fotografický laborant. V januári 1960 bol Kaľata za rehoľný život a kontakty s rehoľníkmi zatknutý a v r. 1955 odsúdený na 4 roky väzenia. Po generálnej amnestii bol však o niekoľko mesiacov prepustený.
Dňa 18. mája vysvätil, teraz ako elektrikár pracujúci Kaľata, za biskupa jezuitu Petra Dubovského spolu s Hnilicom a Korcom. V r. 1963 bol Kaľata znova zatknutý a strávil 5 rokov vo väzniciach a pracovných táboroch. Počas „pražskej jari“ bol v máji v r. 1968 síce oslobodený, no naďalej nemal štátny súhlas na duchovnú službu. Po niekoľkých mesiacoch práce vo Východoslovenských železiarňach sa mu v marci 1969 podarilo vycestovať do Rakúska.

Zastávky Innsbruck, Freiburg, Trnava
Do r. 1974 bol biskup Kaľata členom jezuitskej komunity v Innsbrucku, kde ukončil štúdium teológie dizertáciou „Kresťanská humanita a marxistický humanizmus z hľadiska fundamentálnej teológie“. Bol predstaveným slovenských jezuitov v Staufen-Grunerne v juhonemeckom Breisgau, potom sa venoval pastorácii slovenských migrantov aj v iných krajinách Západu. Od r. 1976 pôsobil ako redaktor slovenských exilových časopisov a pôsobil ako pomocný biskup vo Freiburgu, kde viedol aj teologické kurzy.
Po „zamatovej revolúcii“ 1989 sa mohol vrátiť do vlasti a prednášal na Spišskom Podhradí a od r. 1993 do r. 2005 na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity v Bratislave. Jedno zo svojich posledných vystúpení na verejnosti mal 90-ročný biskup na slávnostnom zasadnutí na záver procesu blahorečenia jezuitu Tomáša (1924-1945) a jeho otca Františka Munka (1895-1945) v r. 2015.

Viac na k zádušnej omši na:
https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20180825003

Ukrajina: Po „Gay Pride“ kňaz čistil cestu svätenou vodou!

Ukrajina, 24.8.2018, (LifeSiteNews) 022 757 – Po pochode homosexuálov „Gay Pride“ cez mesto na Ukrajine nasledoval za nimi pravoslávny kňaz, ktorý požehnával a čistil trasu svätenou vodou.
Kňaz fr. Oleg Mokryak, vedúci Misijného oddelenia Odeskej diecézy na Ukrajine, kráčal s farníkmi po Nábrežnom bulvári „kropiac cestu, ľudí aj pamätníky svätenou vodou“, ako znela správa na Orthochristian.com.
Fr. Mokryak vysvetlil, že „očisťuje bulvár po sexuálnej úchylke“ a dodal:
„Homosexualita je hriech a tradične jeden zo štyroch hriechov, ktoré volajú do neba po odplate.“
Svätec a učiteľ Cirkvi Peter Damian (1072) učil, že zlo homosexuálneho správania „prekonáva barbarstvo všetkých ostatných ziel a nemožno ho s ničím porovnať“.
„Toto zlo znamená smrť tela, zničenie duší, znečistenie tela, toto zlo ničí svetlo intelektu, vyháňa Ducha Svätého z chrámu ľudského srdca, vháňa do človeka diabolského napomáhateľa rozkoše, uvádza človeka do zmätenia a úplne vyháňa pravdu z klamanej mysle.“
Povedal, že „ktokoľvek sa znečistí kontamináciou sodomickej potupy … kým sa neočistí splnením plodného pokánia, nikdy nemôže mať Božiu milosť, nikdy nebude hodný Kristovho Tela a Krvi a nikdy neprekročí prah nebeskej vlasti“.

Šok: Nuncius hovorí, že pápež tajil veci okolo McCarricka!

Vatikán-Washington D.C., 26.8.2018 (kath.net/pl) 022 756 – Veľmi vážne obvinenia voči pápežovi Františkovi ako aj výzvu, aby odstúpil, vyslovil arcibiskup Carlo Maria Viganò (foto), ktorý bol v r. 2011-2016 nunciom vo Washingtone D.C. V 11-stránkovom vyhlásení, ktoré poskytol 25. augusta viacerým médiám, arcibiskup Viganò píše, že už pápež Benedikt XVI. koncom prvej dekády nového tisícročia „uložil kardinálovi McCarrickovi podobné sankcie, ako mu teraz uložil pápež František“.
Arcibiskup Viganò informuje, že pápeža Františka o týchto sankciách v r. 2013 osobne informoval. Napriek tomu pápež František sankcie voči kardinálovi znova zrušil. A navyše – František McCarricka povýšil na svojho poradcu, ktorému dôveruje [„trusted councelor“]! Katolícke noviny USA „National Catholic Register“ prinášajú výpovede emeritného nuncia v plnom znení (link nižšie).
Podľa údajov arcibiskupa Vigana práve kardinál McCarrick, bývalý arcibiskup Washingtonu D.C., poradil pápežovi celý rad menovaní biskupov v USA. Bývalý nuncius pritom explicitne uviedol mená aspoň dvoch kardinálov: Blase Cupich/Chicago a Joseph Tobin/Newark.
Bývalý nuncius v nezvyčajnom vyhlásení doslova píše:

„František zneužíva moc, ktorú Kristus dal Petrovi na posilnenie jeho bratov. Namiesto toho on [František] medzi svojimi bratmi svojím konaním spôsobil rozkol, uviedol ich do omylu a vlkov pozval, aby ovečky z Kristovho stáda naďalej trhali.
V tejto pre všeobecnú Cirkev dramatickej chvíli musí priznať svoje chyby. Musí dodržať ním hlásané zásady nulovej tolerancie a pápež musí byť dobrým príkladom pre kardinálov a biskupov, ktorí zneužívania McCarricka zatušovali a spolu s nimi má odstúpiť.“

Link k anglickej správe a originálnej výpovedi emeritného nuncia v „New Catholic Register“:

Ex-Nuncio Accuses Pope Francis of Failing to Act on McCarrick’s Abuse – In a written testimony, Archbishop Carlo Maria Viganò claims Pope Francis withdrew sanctions against Archbishop Theodore McCarrick

Napriek škandálom pápež neplánuje ďalšie opatrenia

Vatikán, 26.8.2018 (kath.net/pl) 022 755 – Napriek eklatantným škandálom v americkej katolíckej cirkvi o zneužívaní a zamlčovaní pápež František očividne neplánuje nijaké ďalšie opatrenia, ani inštrukcie biskupom k sexuálnemu zneužívaniu. Informovala o tom švajčiarska spravodajská agentúra „kath.ch“ s odvolaním sa na taliansku internetovú stránku „Vatican Insider“.
Podľa vatikánskeho experta Andreu Tornelliho z „Vatican Insider“ kolovali správy, že pápež vydá duchovný a pastoračný list Božiemu ľudu na tému zneužívanie a po ceste do Írska pripraví nový text s konkrétnymi inštrukciami. Dobre informované zdroje z Vatikánu to však nepotvrdili. –zg-

Kardinál Scola: Nebol som kandidátom na pápeža

Miláno, 24.8.2018 (kath.net/KAP) 022 754 – Kardinál Angelo Scola (76) poprel, že by bol v konkláve v r. 2013 možným kandidátom na pápeža. To je falošná správa fake, ako povedal emeritný milánsky arcibiskup a benátsky patriarcha v autobiografii, ktorá vyjde vo štvrtok. „Konkláve sa začalo bez kandidáta,“ povedal kardinál Scola žurnalistovi Luigimu Geninazzimu, spoluautorovi knihy, z ktorej citujú noviny „Corriere della Sera“ z 23. augusta.
Pred cestou do Ríma na konkláve povedal svojim spolupracovníkom: „Odstúpenie Benedikta XVI. je úplne nový jav v dejinách Cirkvi a rovnako ohlasuje nového pápeža, aký tu ešte nebol. Buďte pokojní, ja ním nebudem.“
Nepáčili sa mu médiá, ktoré písali, že ako kandidát konzervatívcov podľahol kardinálovi Jorgemu M. Bergogliovi. – ako „nostalgický kandidát doterajších pápežov a muž minulosti“, ako píše Scola.
Knihu „Ho scommesso sulla liberta“ (Stavil som na slobodu) predstavia v stredu v Rimini.
Bergoglia poznal už predtým, ako uviedol Scola. Na synodách si všimol jeho takt v príspevkoch, serióznosť a pokoru jeho postoja. Povedal, že cez prestávky vtedajší arcibiskup Buenos Aires väčšinou ticho sedel na svojom mieste a študoval podklady. Vcelku pôsobil veľmi rezervovane. O to viac ho prekvapil otvorený, mladistvý, sčasti ironický charakter, ktorý František prejavuje ako pápež.
Kardinál Scola sa narodil 7. novembra 1941 v Malgrate pri Miláne. V r. 1991-1995 bol biskupom v Grossete, potom rektorom Pápežskej Lateránskej univerzity. Ján Pavol II. ho v r. 2002 menoval za patriarchu Benátok. Benedikt XVI. ho v r. 2011 povýšil na arcibiskupa Milána. V júli 2017 prijal František odstúpenie Scolu vo veku 75 rokov. –zg-

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *