Život Cirkvi vo svete 33/2018

Obsah

USA: Biskupi žiadajú Vatikán o apoštolskú vizitáciu

Vatikánsky hovorca k zneužívaniu: „Hanba a smútok“

„S pápežom Františkom sa začína ‚nová fáza’ Cirkvi“

USA: Odpor proti zrušeniu trestu smrti pápežom

Arcibiskupstvo bránilo kardinála na internete

Tlač: Malajzijský sultán pozvaný do Vatikánu

Biskupi Pennsylvánie reagovali na prípady zneužívania

Kritika kardinála Cupicha – ‚To je o homosexualite!’

Kardinál O’Malley na Svetové stretnutie rodín nepríde

Poľsko: Na púti v Čenstochovej 100 000 veriacich

Svätý Otec menoval zástupcu Štátneho sekretariátu

Ani prívaly vody nedokázali zastaviť svadbu!

Benedikt XVI.: „Zrada učeníkov …“

Čile: Polícia prehľadala kancelárie KBČ !

Arcibiskup v domácom väzení s náramkom na nohe

USA: Viac ako 300 kňazov zneužilo až 1000 detí

Ostrovy Fidži: „Ide o život!“

Betlehem: Útok na Ráchelin hrob

Fulton Sheen varuje pred krízou kresťanstva

Egypt: Sprisahanie mníchov pred vraždou biskupa

Paríž: Otrávili svätenú vodu v Notre-Dame?

Maďarsko: Koniec výskumu genderu na univerzitách!

„Kardinál Maradiaga chráni gejov – seminaristov“

Začína sa každoročný známy kongres Forum Alpbach

Berlín: Arcibiskup slávi poslednú omšu v katedrále

Nemecko: Mastili karty v kostole

Belgicko: Eutanázia sa rozširuje už aj na deti

Kardinál O´Malley uvoľnil rektora kňazského seminára

Po kauze McCarricka – biskup za kultúrnu zmenu kléru

Začína sa proces s kardinálom Pellom

Spor sprievodcov pred Vatikánskymi múzeami eskaluje

Ako írske médiá oklamali voličov

Biskup: Mária „ručička kompasu a ukazuje na Krista“

Kardinál: Kresťania diskriminovaní aj v Európe

Írsky premiér chce u pápeža propagovať homosexualitu

Modlitby, Sväté písmo, životné skúsenosti

V čase nanebovzatia Panny Márie celý očistec sa vyprázdnil a duše, ktoré tam boli, ju sprevádzali pri triumfálnom vstupe do neba. Od toho času má preblahoslavená Panna výsadu vyslobodiť svojich služobníkov z očistcových bolestí. (Sv. Peter Damian)

* * * * * * *

USA: Biskupi žiadajú Vatikán o apoštolskú vizitáciu

Washington D.C. , 17.8.2018 (kath.net/pl) 022 719 – Biskupská konferencia USA poprosila Vatikán o apoštolskú vizitáciu. Predseda KB USA, kardinál Daniel DiNardo, vo vyhlásení poukázal na to, že „iba pápež má autoritu biskupov napomenúť, alebo odstrániť z úradu“. Americkí biskupi by chceli, aby sa „otázky okolo arcibiskupa McCarricka dokonale vyšetrili“.
Kardinála Theodora McCarricka Vatikán v polovici júna uvoľnil a po vierohodne znejúcich obvineniach zo zneužívania potrestal. Svoju službu nesmie už verejne vykonávať.
Biskupská konferencia USA plánuje zriadiť nezávislú vyšetrovaciu komisiu zloženú prevažne z dobrých odborníkov – laikov. Okrem toho chcú biskupi pripraviť lepšie možnosti pre veriacich, aby sa mohli na biskupov sťažovať. Tento mechanizmus sťažností musí byť „bez prekrúcania alebo neprimeraného vplyvu biskupa“. Musí sa zabrániť tomu, aby sa biskupi sťažnostiam voči nim už vopred bránili, alebo ich výsledky falšovali.
Kardinál DiNardo, okrem toho uviedol:
„Nemám nijaké ilúzie o tom, ako tieto hriechy a chyby minulosti poškodili dôveru v biskupov.“ A kardinál bol vo svojich vyjadreniach nezvyčajne jasný:
„Prosím o ospravedlnenie a pokorne prosím o odpustenie toho, čo sme moji spolubratia v biskupskej službe a ja urobili a zanedbali. Nech výsledky vyšetrovania vzhľadom na McCarricka, alebo aj v mnohých prípadoch zneužívania v Pensylvánii, či kdekoľvek dopadnú hocijako, už teraz vieme, že korene a príčiny zlyhania spočívajú v biskupskom vedení s výsledkom, že milované Božie deti boli ponechané samé vzhľadom na zneužitie moci. To je morálna katastrofa. Súčasťou tejto katastrofy je okrem toho, že aj toľkí verní kňazi, ktorí usilujú o svätosť a službu verne vykonávajú, sú po tomto zlyhaní tiež pošpinení.“
To, že túto škodu pocítia aj praktizujúci, veriaci kresťania laici, kardinál DiNardo očividne nespomenul. –zg-

Vatikánsky hovorca k zneužívaniu: „Hanba a smútok“

Vatikán, 17.08.2018 (KAP) 022 718 – Vatikán vo štvrtok reagoval prvým vyhlásením na najnovšiu správu o prípadoch zneužívania v štáte Pensylvánia v USA.
Na pocity po prečítaní podrobnej správy štátnej prokuratúry máme iba dve slová: „hanba a smútok,“ ako uvádza vatikánsky hovorca Greg Burke.
„Vatikán sleduje prácu vyšetrovacej komisie s veľkou vážnosťou. Zdôrazňuje potrebu držať sa štátnych zákonov vrátane záväzku hlásenia prípadov zneužívania.“ V správe opísané prípady sú „zločinné a morálne zavrhnutiahodné“, ako sa ďalej uvádza v polstránkovom vyhlásení. „Obete majú vedieť, že pápež je na ich strane.“
Vatikán okrem toho poukazuje na to, že veľký počet prípadov zo správy sú spred roka 2002, iba málo prípadoch je neskorších. Toto zistenie komisie sa kryje s inými štúdiami, podľa ktorých opatrenia, ktoré urobila americká cirkev drasticky znížili počet prípadov zneužívania duchovnými. Napriek tomu Svätý stolec povzbudzuje k ďalším reformám a neustálej bdelosti.

V utorok uverejnená správa prokuratúry Pensylvánie obviňuje 300 väčšinou už zosnulých kňazov, že v minulých 70 rokoch zneužili najmenej 1000 detí. V diecézach vládla „kultúra zatušovania“ vysokými cirkevnými predstaviteľmi, ktorí masové zneužívanie takto umožnili, ako uvádza správa.
Po uverejnení správy sa zdvihla kritika, lebo Vatikán na to hneď nereagoval. Ako uviedol vysielač CNN: „Generálny prokurátor Josh Shapiro poslal 25. júla list pápežovi, v ktorom ho informoval o výsledkoch vyšetrovania a požadoval potrebné opatrenia. Do polovice tohto týždňa však Shapiro nedostal nijakú odpoveď z Vatikánu.“ –zg-

„S pápežom Františkom sa začína ‚nová fáza’ Cirkvi“

Toronto, 16.8.2018 (kath.net/jg) 022 717 – „S pápežom Františkom vstúpila Cirkev do novej fázy,“ napísal páter Thomas Rosica CSB, zakladateľ a riaditeľ katolíckej mediálnej platformy „salt + light media“ (Soľ a svetlo).
„Príchodom prvého jezuitského pápeža vládne Cirkvi osobnosť a nie autorita Svätého písma samotná, ani jej vlastný diktát tradície a Písma,“ napísal páter doslova 31. júla na svojom blogu na internetovej stránke „salt + light media“.
„Kardinálnou cnosťou ignaciánskej spirituality je všetkých počúvať a všetko premyslieť predtým, než sa koná. To je centrum myslenia pápeža Františka a jeho nasadenia za konverziu pápežstva a celej Cirkvi. Pápež František láme katolícke tradície, kedy len chce, pretože je oslobodený od nezriadených príklonov k tradičnému prístupu,“ napísal Rosica. –zg-

USA: Odpor proti zrušeniu trestu smrti pápežom

Washington, 16.08.2018 (KAP/KNA) 022 716 – V USA silnie odpor proti vieroučnému vyhláseniu pápeža Františka o zrušení trestu smrti. V liste kolégiu kardinálov uverejnenom v časopise „First Things“ (Prvé veci) kritizuje 45 univerzitných profesorov a mnoho ďalších signatárov pápežovu zmenu v Katechizme Katolíckej cirkvi.
„Toto rozhodnutie je škandalózne, pretože je v rozpore so Svätým písmom, ktoré učiteľský úrad nikdy nesmie ignorovať,“ píšu autori listu a vyzývajú kardinálov, aby „Jeho Svätosti poradili, že je jeho povinnosťou tento škandál ukončiť, paragraf z Katechizmu vyškrtnúť a Božie slovo učiť nesfalšovane“.
„František sa svojím rozhodnutím vyhlásiť trest smrti za neprípustný, stavia proti vieroučným výpovediam dvoch tisícročí,“ uvádzajú signatári. Sú medzi nimi aj profesori filozofie, teológie, kňazi a spisovatelia. Poukazujú o. i. na kapitolu 9, verš 6 v Knihe Genezis, kde sa uvádza:
„Kto preleje ľudskú krv, človek nech preleje jeho krv, lebo na Boží obraz som stvoril človeka.“
Ďalej píšu: „Je božskou pravdou a katolíckou náukou, že zločinci v určitých prípadoch môžu byť občianskym súdom odsúdení na smrť.“
Pápež František zmenil 2. augusta príslušný paragraf v tom zmysle, že trest smrti „je neprípustný, pretože porušuje nedotknuteľnosť a dôstojnosť ľudskej osoby“. Cirkev sa preto „s rozhodnosťou“ zasadzuje za zrušenie trestu smrti na celom svete. V doteraz platnom znení paragrafu sa uvádzalo:
„Za predpokladu, že sa plne zistila totožnosť a zodpovednosť vinníka, tradičné učenie Cirkvi nevylučuje použitie trestu smrti, ak by bol jedinou možnou cestou na účinnú obranu ľudských životov pred nespravodlivým útočníkom (2267). –zg-

Arcibiskupstvo bránilo kardinála na internete

Washington D.C., 16.8.2018 (kath.net/pl) 022 715 – Vyše 200 krát je kardinál Donald Wuerl, arcibiskup Washingtonu D.C., v správe „Grand Jury Report“ menovaný v súvislosti so zneužívaním a zamlčovaním prípadov. Zrejme ho čaká vypočúvanie o jeho období ako biskupa Pittsburghu (1988-2006).
Na to sa objavila internetová stránka na obhajobu kardinála. Žurnalistka Courtney Brennanová oznámila, že Arcibiskupstvo Washington priznalo, že spravovalo túto stránku. Z dôvodu verejných protestov však arcibiskupstvo túto stránku zo siete stiahlo.
Kardinál Wuerl je o. i. členom Kongregácie pre náuku viery, ktorá je poverená spracovaním prípadov zneužívania. –zg-

Tlač: Malajzijský sultán pozvaný do Vatikánu

Kuala Lumpur, 16.08.2018 (KAP/KNA) 022 714 – Podľa správ médií pozval pápežský nuncius v Malajzii sultána z malajzijského štátu Johor na návštevu Vatikánu. Arcibiskup Joseph Salvador Marino priniesol sultánovi menom Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar pozvánku v stredu, ako napísal malajzijský denník „The Star“. Až 9 z 13 malajzijských štátov sú konštitucionálne dedičné monarchie so sultánom ako hlavou štátu.
Sultanát Johor na juhu Malajzie je politickým a hospodárskym ťažiskom v konštitucionálnej parlamentárnej monarchii Malajzia. Sultán je hlavou štátu Johor a súčasne hlavou islamu vo svojom štáte. Sultanát Johor je jediným malajzijským štátom s vlastnou malou armádou.
V minulých rokoch sa sultán Ibrahim ako jediný z malajzijských sultánov opakovane verejne vyjadroval proti šíreniu ultrakonzervatívneho islamu bývalým premiérom Najibom Razakom. Za to ho kritizoval hlavný islamský orgán krajiny.
Malajzijské médiá napísali, že sultán Ibrahim opakovane varoval aj ostatných ôsmych sultánov pred nebezpečím islamského extrémizmu. Keď v minulom roku vlastník umyvárne v Johore vyvesil nad obchodom nápis „Iba pre moslimov“, sultán osobne zakročil ay vyhlásil: „Johor nie je nijaký talibanský štát.“
V malajzijskej „Konferencii vládcov“ zohrávajú sultáni dôležitú úlohu v ústavných otázkach, ako aj pri zachovaní islamu. Každých päť rokov si sultáni medzi sebou volia kráľa Malajzie.
Islam je oficiálnym náboženstvom Malajzie a hlási sa k nemu 60 percent z 31 miliónov obyvateľov krajiny. Etnickí Malajci sú podľa ústavy od narodenia moslimovia a nesmú opustiť islam. Asi 40 percent obyvateľov tvoria Číňania a Indovia, ktorí vyznávajú budhizmus, taoizmus, hinduizmus, alebo kresťanskú vieru. –zg-

Biskupi Pennsylvánie reagovali na prípady zneužívania

Pensylvánia, 16.8.2018 (RV) 022 713 – Biskupi ôsmich diecéz na území amerického štátu Pensylvánia reagovali na zverejnenú správu prokuratúry o prípadoch sexuálneho zneužívania zo strany predstaviteľov Cirkvi. Spolu s podporou obetiam, ktorých počet sa pohybuje okolo tisícky, biskupi vyjadrili hlbokú ľútosť a zahanbenie Cirkvi nad spáchanými činmi a uistili o najdôslednejšej prevencii pre budúcnosť.
Na podnet generálneho prokurátora Pensylvánie vyšetrovacia komisia Veľkej poroty vypátrala prípady zneužívania, ku ktorým došlo za obdobie posledných 70 rokov. O obsahu 900-stranového spisu s menami obvinených informovali americké médiá v utorok 14. augusta. Obžaloba okrem uvedenia konkrétnych faktov hovorí aj o systematickom zakrývaní zločinov zneužívania zo strany zodpovedných v Cirkvi.

Kritika kardinála Cupicha – ‚To je o homosexualite!’

Chicago , 16.8.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 712 – Prominentní katolícki laici odmietli tvrdenie kardinála Blasea Cupicha (foto), že kríza zneužívania nemá nič do činenia s homosexualitou. Cupich to tvrdil v interview pre jezuitský magazín Americavertreten.
„Som veľmi obozretný pri záveroch, že pripustenie homosexuálnych mužov ku kňazstvu vedie ku kultúre, ktorá umožnila škandál zneužívania okolo bývalého kardinála Theodora McCarricka. „O podobnej súvislosti medzi homosexualitou medzi kňazmi sa tvrdí od r. 2000, keď sa začali dostávať na verejnosť škandály o zneužívaní maloletých kňazmi. To však vyvrátila správa kriminálneho ústavu ´Jay College of Criminal Justice. Téma homosexualita sa vyťahuje iba preto, aby sa odvrátila pozornosť od vlastného problému, na ktorom sa v skutočnosti zakladajú škandály zneužívania. Tým problémom je klerikalizmus,“ tvrdil kardinál Cupich.
Cupich potom pochválil chartu „Dallas Charter“, ktorou americkí biskupi v r. 2002 stanovili prístup k obvineniam voči kňazom.
„To viedlo k odstúpeniu arcibiskupa McCarricka,“ tvrdil ďalej Cupich.
Charta sa však vďaka intervencii práve McCarricka netýka biskupov, voči ktorým sa vznesú obvinenia – ale iba kňazov!
Kardinál ďalej povedal, že správaním sa McCarricka „je šokovaný“ a navrhol vyšetrovanie, ktoré má preskúmať, či sa dodržali existujúce úpravy.

„Obe správy ústavu „John Jay College“, z r. 2004 a z r. 2011 ukazujú, že 80 percent obetí prípadov zneužívania boli chlapci,“ povedala Jennifer Roback Morseová, zakladateľka a vedúca inštitútu „Ruth Institute“. „A to má niečo do činenia so žitou homosexualitou!“ povedala pre LifeSiteNews a zdôraznila: „Obete aktuálnej krízy sú seminaristi, ktorých zneužívali ich predstavení. Aj to má do činenia so žitou homosexualitou!“
Na blogu analyzovala čísla správy ústavu „John Jay College“ a dospela k záveru, že homosexualita je skutočne dôležitý faktor v škandáloch zneužívania. Je presvedčená, že klerici, ktorí aktívne žijú homosexualitu, pripravia Cirkvi veľké problémy.
„Ak biskupi tieto problémy vidieť nechcú, nájdu laici nové a kreatívne cesty, ako vyvíjať tlak na riešenie situácie,“ Morseová.
Austin Ruse, predseda Centra pre rodinu a ľudské práva (C-FAM), argumentuje podobne ako Morseová.
„Ako môže škandál, ktorý sa stal známym v r. 2002, nemať nič spoločné s homosexualitou, keď sa týka 80 percent dospelých mužov, ktorí zneužívali mladistvých chlapcov,“ kladie si Ruse otázku. „V prípade McCarricka je situácia ešte jednoznačnejšia, lebo tieto obete boli dospelí muži. Nepripustíme, aby s týmito prečinmi len tak vyviazli z trestu,“ povedal na adresu biskupov.
Klerikalizmus je naozaj problém medzi klérom, ako hovorí teologička morálky Dr. Janet Smithová, ktorá prednáša na Vyššom seminári Najsvätejšieho Srdca Ježišovho v Detroite. „Príliš mnohí kňazi sú malými tyranmi, ktorí svoj vplyv využívajú na vlastný prospech. Akonáhle sa rozbijú homosexuálne siete v diecézach a reholiach, môže sa začať postupovať aj proti nemu,“ navrhuje Smithová. –zg-

Kardinál O’Malley na Svetové stretnutie rodín nepríde

Boston, 16.8.2018 (kath.net/pl) 022 711 – Pápežský poverenec pre prípady zneužívania, kardinál Seán P. O´Malley, náhle odriekol účasť na Svetovom stretnutí rodín v írskom Dubline. Len pred niekoľkými dňami kardinál O´Malley uvoľnil rektora kňazského seminára svojej diecézy po tom, čo bývalí bohoslovci informovali o sexuálnom zneužívaní v seminári. Kardinál mal byť moderátorom diskusie, no teraz sa musí starať o spracovanie zatiaľ nejasných obvinení. Svetové stretnutie rodín v Dubline sa koná 21.- 26. augusta in Dublin a príde naň aj pápež František. –zg-

Poľsko: Na púti v Čenstochovej 100 000 veriacich

Varšava, 15.8.2018 (KAP/KNA) 022 710 – Až 100 000 veriacich slávilo v stredu na najvýznamnejšom pútnickom mieste Poľska Čenstochovej slávnosť Nanebovzatia Panny Márie. Podľa údajov kláštora na Svätej hore – Jasna Gora – skupiny pútnikov putovali do Čenstochovej až do 20 dní pešo. Pútnici zo severopoľského polostrova Hela mali najdlhšiu cestu – až 638 kilometrov.
Miestny biskup Václav Depo v homílii svätej omše na priestranstve pred kláštorom ocenil pred 100 rokmi znovu nadobudnutú nezávislosť Poľska. Pripomenul aj to, že Poľsko bránilo svoju nezávislosť v r. 1920 proti sovietskym oddielom a povedal: „Nie každý chce uznať, že za víťazstvo 15. augusta 1920 v bitke pri Varšave možno ďakovať Božej Matke Márii a jednote Poľska.“ Arcibiskup Depo označil víťazstvo Poľska proti sovietom, známe ako „zázrak na Visle“, ako „prelom pri obrane európskej civilizácie“.
Na svätej omši sa zúčastnil aj apoštolský nuncius v Poľsku, arcibiskup Salvatore Pennacchio.
Táto omša je tradične každý rok najväčšou pútnickou svätou omšou v katolíckom Poľsku. Každý rok navštívia „Čiernu Madonu“ v paulínskom kláštore v Čenstochovej až štyri milióny ľudí.
Poľsko slávi 15. augusta aj Deň poľskej armády. Bitka pri Varšave v r. 1920 sa považuje za bod obratu v poľsko-sovietskej vojne. Poľsko oslávi 11. novembra 100. výročie opätovného založenia štátnosti na konci prvej svetovej vojny a tým koniec viac ako storočného obsadenia susednými štátmi. V r. 1795 si medzi sebou Poľsko rozdelili štáty Prusko, Rusko a Rakúsko-Uhorsko. –zg-

Svätý Otec menoval zástupcu Štátneho sekretariátu

Vatikán, 15.8.2018 (RV) 022 709 – Svätý Otec František vymenoval nového zástupcu Štátneho sekretariátu, tzv. substitúta pre všeobecné záležitosti. Stal sa ním arcibiskup Edgar Peña Parra, doterajší apoštolský nuncius v Mozambiku. Má 58 rokov a pochádza z Venezuely. Nový úrad prevezme 15. októbra.
Tlačové stredisko Svätej stolice spolu s pápežským menovaním zverejnilo aj stručný životopis nového vatikánskeho predstaviteľa.
Mons. Edgar Peña Parra sa narodil 6. marca 1960 vo venezuelskom Maracaibe. Kňazskou vysviackou v roku 1985 bol inkardinovaný do Maracaibskej diecézy. Získal doktorát z kánonického práva a v roku 1993 vstúpil do diplomatických služieb Svätej stolice. Postupne pracoval na pápežských zastupiteľstvách v Keni, Juhoslávii, pri OSN v Ženeve, na nunciatúrach v Juhoafrickej republike, Hondurase a Mexiku.
Biskupskú vysviacku s hodnosťou titulárneho arcibiskupa Telepte prijal 5. februára 2011. V rokoch 2011 až 2014 bol apoštolským nunciom v Pakistane a od roku 2015 je nunciom v Mozambiku. Okrem rodnej španielčiny ovláda taliančinu, angličtinu, francúzštinu, portugalčinu a srbochorvátsky jazyk.
Úloha zástupcu (substitúta) pre všeobecné záležitosti Štátneho sekretariátu patrí medzi tri najvýznamnejšie vatikánske úrady.
Mons. Edgar Peña Parra na tomto poste nahradí Mons. Giovanniho Angela Becciu, ktorý bol nedávno menovaný do čela Kongregácie pre kauzy svätých. -jb-

Ani prívaly vody nedokázali zastaviť svadbu!

Bulacan, 15.8.2018 (kath.net/pl) 022 708 – Ženích a nevesta sa brodia vodou po členky, veriaci sedia v kostolných laviciach omývaných vodou. No Jefferson a Jobel de los Angeles na Filipínach sa nedali odradiť od toho, aby slávili svoju svadbu ako aj krst 5-mesačnej dcérky vo farskom kostole. Video, ktoré ukazuje svadbu v hurikánom zaplavenom kostole sa stalo už hitom. Informovala o tom katolícka agentúra „aciprensa“.
Nevesta po svadbe pre AFP povedala, že sa nechcela nechať odradiť dažďom a prívalom vody. „Veď človek sa sobáši iba raz, prečo to odkladať.“ Svadobné šaty jej síce zmokli a veľmi oťaželi, no zobrala si muža, ktorého miluje a zdalo sa jej, akoby kráčala po červenom koberci, ako ju citovala „aciprensa“. –zg-

Benedikt XVI.: „Zrada učeníkov …“

Vatikán, 15.8.2018 (kath.net) 022 707 – K otrasným správam o prípadoch zneužívania a zamlčovania týchto prípadov od katolíckych duchovných až po biskupov a kardinálov pripomína kath.net slová, ktoré napísal kardinál Joseph Ratzinger (neskôr pápež Benedikt XVI.) pre meditácie krížovej cesty na Veľký piatok 2005 v Kolosseu:

„Čo nám môže povedať tretí pád Ježiša pod krížom? Pomysleli sme na pád človeka vcelku, na odpad toľkých od Krista do bezbožného sekularizmu. Či nemusíme myslieť aj na to, koľko musí Kristus trpieť aj v samotnej vlastnej Cirkvi? Ako často sme zneužili Najsvätejšiu sviatosť v jeho prítomnosti, do akej prázdnoty a zloby srdca často vstupuje? Ako často slávime len sami seba a vôbec ho nevnímame? Ako často sa jeho slovo prekrúca a zneužíva? Ako málo viery je v toľkých teóriách, koľko prázdnych rečí tu je? Koľko špiny je v Cirkvi a práve aj medzi tými, ktorí by mu mali v kňazstve úplne patriť? Koľko povýšenosti a sebalásky? Ako málo si ctíme sviatosť zmierenia, v ktorej na nás čaká, aby nás pozdvihol z nášho pádu? To všetko je prítomné v jeho umučení. Zrada učeníkov, nedôstojné prijatie jeho Tela a Krvi musí predsa byť najhlbšou bolesťou Vykupiteľa, ktorá ho zasahuje priamo do Srdca. Môžeme iba z najhlbšej duše k nemu volať: Kyrie, eleison – Pane zmiluj sa a zachráň nás (porovn. Mt 8, 25).
Pane, často sa nám tvoja Cirkev zdá ako potápajúca sa loď, ktorá je už plná vody a celkom deravá. A na tvojom poli vidíme viac kúkoľa ako pšenice. Zašpinený odev a znečistená tvár tvojej cirkvi nami otriasa. Ale veď sme to my sami, ktorí ju znečisťujú. My sami ťa stále znova zrádzame po všetkých slovách a gestách. Zmiluj sa nad svojou Cirkvou – aj uprostred nej Adam stále znova padá. My ťa svojím pádom sťahujeme k zemi a satan sa smeje, pretože dúfa, že z toho pádu už znova nevstaneš, že vtiahnutý do pádu svojej Cirkvi zostaneš ako porazený ležať na zemi. A ty predsa vstaneš. Ty si vstal – vstal z mŕtvych – a ty nás dokážeš znova pozdvihnúť. Uzdravuj a posväcuj svoju Cirkev. Uzdravuj a posväcuj nás.“ –zg-

Čile: Polícia prehľadala kancelárie KBČ !

Santiago de Chile, 15.8.2018 (kath.net/pl) 022 706 – Polícia v Čile vykonala domovú prehliadku v kanceláriách Biskupskej konferencie Čile, aby získala informácie o sexuálnom zneužívaní. Oznámil to policajný hovorca, ako informovali agentúry „Aciprensa“ a „Catholic News Agency“. Podľa polície sa predpokladá 38 obetí sexuálneho zneužívanie rehoľníkmi Rehole maristov. Maristi už sami usilovali o kánonický proces proti príslušným rehoľníkom. Pri rozhovore obetí s pápežským expertom na prípady zneužívania arcibiskupom Charlesom Sciclunom, pomocný biskup už vo februári sám upozornil na to, že sa môže proti podozrivým postupovať aj občiansko-právne.
Ešte pri ceste do Čile začiatkom roka, pápež František teraz už odstúpeného biskupa Juana Barrosa pred žurnalistami bránil. Potom škandál zneužívania cirkevnými hodnostármi definitívne eskaloval. Odvtedy sa pápež v mnohých rozhovoroch – aj s obeťami násilia – a prijatím odstúpenia viacerých čilských biskupov, pokúša škandál zamlčovania prípadov spracovať. –zg-

Arcibiskup v domácom väzení s náramkom na nohe

Adelaide, 15.8.2018 (kath.net/pl) 022 705 – Emeritného arcibiskupa z Adelaide (Austrália), Philipa Wilsona (67), odsúdil súd za zamlčovanie prípadov zneužívania na rok domáceho väzenia. Trest si odpyká v dome svojej sestry a na nohe musí mať elektronický náramok, ako informovali médiá.
Arcibiskup Wilson naďalej tvrdí, že je nevinný, no súčasne sa rozhodol nastúpiť trest okamžite. Pri dobrom správaní sa mu možno druhý polrok trestu odpustí. Súd v rozsudku uviedol, že hlavným motívom Wilsona bola ochrana Cirkvi. Podľa sudcu Wilson počas procesu neprejavil nijakú ľútosť ani uznanie viny.
Arcibiskupa obvinili ohľadne prípadu zneužitia dvoch miništrantov v 70. rokoch vtedajším kňazom v Newcastle, Jimom Fletcherom – že o tom vedel a prípad neoznámil polícii. Arcibiskup Wilson sa napriek veľkým zdravotným problémom osobne zúčastnil procesu. Nedávno mu voperovali kardiostimulátor.
Wilson koncom júna 2018 – aj na nátlak premiéra Malcolma Turnbulla a austrálskej verejnosti – odstúpil z úradu arcibiskupa, keď ho súd uznal vinným. V rokoch 2006-2012 bol predsedom Biskupskej konferencie Austrálie. –zg-

USA: Viac ako 300 kňazov zneužilo až 1000 detí

Washington, 15.08.2018 (KAP/KNA) 022 704 – V americkom štáte Pensylvánia podľa rozsiahleho vyšetrovania viac ako 300 katolíckych kňazov celé desaťročia sexuálne zneužívalo deti. Najmenej 1000 detí bolo zneužitých až po znásilnenie, ako sa uvádza v 900-stránkovej správe grémia porotcov, ktorú uverejnili v utorok. Tieto skutky v šiestich z ôsmych katolíckych diecéz v Pensylvánii sa mali spáchať za 70 rokov.
Generálny prokurátor Josh Shapiro, ktorý predstavil doterajšie výsledky vyšetrovania, hovoril o „zamlčovaní po celé desaťročia“ vysokými cirkevnými predstaviteľmi v Pensylvánii a vo Vatikáne“. Kňazi, ktorí sa dopustili týchto trestných činov, boli proste preložení do iných farností. Takmer všetky skutky sú už právne premlčané. Temné čísla nezistených prípadov sú pravdepodobne však oveľa vyššie.
„Hoci je zoznam kňazov dlhý, nemyslíme si, že sme dostali všetkých,“ povedal Shapiro. Hovoril o najrozsiahlejšej správe o zneužívaní detí v rámci Cirkvi, akú kedy v USA zverejnili.
Väčšina obetí boli podľa vyšetrovania chlapci, mnohí z nich nedosiahli ešte ani vek puberty. Páchatelia používali alkohol a pornografiu. Deti boli omámené, obťažované aj znásilnené. Podľa správy niektoré dievčatká boli po znásilnení tehotné. Jeden kňaz organizoval preto potraty.
Správa zdôrazňuje, že v minulých 15 rokoch sa v cirkvi USA veľa zmenilo. Diecézy pri spracovaní správy pomáhali. Súčasne sa urobili aj opatrenia na ochranu obetí a pomoc postihnutým. Správa súčasne poukazuje na to, že dvaja kňazi napriek tomu ešte aj v minulých 10 rokoch zneužívali deti.
Už cez víkend biskup z Pittsburghu, David Zubik, pripravil veriacich na uverejnenie správy z vyšetrovania v šiestich diecézach. „Správa bude smutná a tragická,“ napísal biskup Kubik vo vyhlásení, ktoré sa čítalo na všetkých omšiach. Aj arcibiskup z Washingtonu a bývalý biskup v Pittsburghu v Pensylvánii, Donald Wuerl, v liste varoval klérus, že správa bude „od základu desivá“. –zg-

Ostrovy Fidži: „Ide o život!“

Mníchov-Viedeň, 15.8.2018 (kath.net/KIN) 022 703 – Ostrovy Fidži v južnom Pacifickom oceáne sú obľúbenou dovolenkovou destináciou najmä pre športových potápačov. No tento dovolenkový raj je ohrozený klimatickými zmenami. Informoval o tom arcibiskup Peter Loy Chong pri návšteve pápežskej nadácie „Kirche in Not“. Chong je hlavou Diecézy hlavného mesta Suva. Nedávno prezentoval dramatický vývoj na ostrovoch Fidži na medzinárodnej konferencii v Ríme. Konala sa pri príležitosti 3. výročia vydania encykliky pápeža Františka „Laudato si“. Interview s ním urobila Mária Lozanová:

Kirche in Not: Na konferencii išlo o kresťanský prínos k zachovaniu stvorenstva. Ako biskup z Fidži zreteľne cítite vplyv znečisťovania ovzdušia a klimatických zmien. Ak je tam situácia? Arcibiskup Peter Loy Chong: Vodná hladina Pacifického oceánu každým rokom stúpa. Za 50 rokov budú mnohé sídla pod vodou. To vidíme aj na vlastné oči. V minulosti sa pokúšal každý obyvateľ stavať dom blízko pri vode. Nielen klíma, ale aj pracovné možnosti boli kvôli rybárstvu lepšie ako v hornatých krajoch. Môj starý otec si postavil domček 50 metrov od mora. Dnes je už takmer vo vode! Na mnohých miestach museli domy prestavať bližšie k vŕškom, pretože voda sa nebezpečne približuje.
Kirche in Not: Ide o jednotlivé prípady, alebo je na všetkých ostrovoch Republiky Fidži taká situácia?
Arcibiskup Chong: Nejde o jednotlivé prípady. V ďalších rokoch budú so zvyšujúcou sa hladinou mora konfrontovaní obyvatelia 34 prímorských obcí. Vláda má presídľovacie plány. Už museli presídliť celú dedinu v provincii Tabua, druhého najväčšieho ostrova na susedný ostrov. Inde sa robia prípravy.

„Ako mám mojim ľuďom povedať, že sa musia naučiť s tým žiť?

Kirche in Not: Pápež František opakovane poukazuje na dramatické následky klimatických zmien. No aj mnohí katolíci si myslia, že problém nie je taký závažný. Čo im poviete?
Arcibiskup Chong: Nedávno som spolupracoval na medzinárodnom vyhlásení cirkevných predstaviteľov k tejto téme: V prvom návrhu sa uvádzalo: „Klimatické zmeny sa budú týkať našich možností rozvoja.“ Išlo o hospodárstvo a turistiku. Ale tento jednostranný pohľad je nesprávny! Klimatické zmeny pre nás neznamenajú v prvom rade zlé hospodárske šance. Ide o základy našej výživy, o našu budúcnosť. Ide o život! Stále znova sa hovorí aj o tom, že sa máme učiť s touto situáciou žiť. Ale hovoríme tu o veľkom utrpení, o vymieraní celých regiónov. Ako mám mojim ľuďom povedať, že sa s tým majú naučiť žiť?
Kirche in Not: No niektorí ľudia ťažko chápu, akú úlohu má hrať Cirkev v ekologickej oblasti. Nie je to skôr ekonomická a politická úloha?
Arcibiskup Chong: Myslím si, že Cirkev hrá dôležitú úlohu v dvoch oblastiach. Ide o problém, ktorý sa týka jadra našej viery: Stvorenie je dar od Stvoriteľa a spája sa s poslaním ho zachovávať. Ako kresťania sa musíme pýtať, či sa tu správame správne, alebo nie.
Po druhé a to sa týka mňa ako biskupa a duchovného pastiera celkom mimoriadne: Ako môžeme ľudí sprevádzať v ich utrpení a utešiť ich? Celý ich život, ich prežitie sa rozkolísali. Viera nám dáva premeniť bolesť a strach zo smrti na modlitbu – v prosbe, aby Boh vypočul plač svojho ľudu. Nejde teda len o politiku a hospodárstvo. Ide o rešpektovanie stvorenia a o zmierňovanie utrpenia ľudí.

„Kto vysuší slzy môjho ľudu?“

Kirche in Not: Pápež František napomína k „ekologickému obráteniu“. To znie dosť abstraktne. Čo pod tým chápete?
Arcibiskup Chong: Obrátenie sa týka nás všetkých – na národnej aj medzinárodnej úrovni. Naše ostrovy sa pustošia, naše rieky sú znečistené, naše lesy klčujú. Následky zažívame aj na Fidži veľmi dramaticky. Miesta rybolovu, ktorý je u nás hlavným zdrojom obživy, sú stále viac vzdialené. Preto ľudia potrebujú čln, aby sa tam dostali. Ten je drahý, a tak mnohé rodiny upadnú ešte viac do biedy. Je tu otázka: Z čoho majú ľudia v budúcnosti žiť? „Ekologické obrátenie“ teda musí nastať na lokálnej rovine. A musí byť obrátením srdca. Potrebujeme priblíženie sa Bohu, úctu ku stvoreniu, triezvy pohľad na fakty a veľkorysosť voči tým, ktorí trpia následkami zmien. Môj ľud na Fidži plače. Kto osuší tieto slzy?

Svet ostrovov Oceánie, kam patrí aj Republika Fidži, pozostáva s vyše 7500 ostrovov na ploche vyše 70 miliónov km2. Hlásanie viery a pastorácia je pre veľké vzdialenosti i množstvo jazykov a kultúr mimoriadnou výzvou pre Cirkev. „Kirche in Not“ podporuje pastoráciu napríklad pomocou v oblasti transportu, existenčnou podporou aj napomáhaním katechézy. –zg-

Betlehem: Útok na Ráchelin hrob

Jeruzalem, 14.08.2018 (KAP/KNA) 022 702 – V Betleheme hodili na pozemok , kde sa nachádza hrob Ráchel dve bomby. Nálože však nevybuchli, ako informovali noviny „Jeruzalem Post“ v utorok. Bomby hodili z palestínskej strany hraničného múru, ktorý delí sväté miesta od palestínskeho Betlehemu. Špeciálne komando bomby zneškodnilo. Podľa hraničnej polície nikto nebol zranený. Troch podozrivých Palestínčanov vyšetruje polícia.
V židovskej tradícii ako hrob biblickej matky kmeňa Ráchel uctievaný hrob sa nachádza v Západnom Jordánsku obsadenom Izraelom severne od Betlehema. Na tom mieste sa dnes nachádza mešita „Bilal bin Rabah“. Od r. 1967 majú moslimovia izraelskými orgánmi zakázané tam sa modliť. V minulých rokoch došlo podľa údajov z Izraela opakovane k arabským útokom na židovských návštevníkov tohto miesta. –zg-

Fulton Sheen varuje pred krízou kresťanstva

New York City, 14.8.2018 (kath.net/jg) 022 701 – Arcibiskup Fulton Sheen už v r. 1974 ohlasoval úpadok kresťanstva ako princíp poznačujúci západnú kultúru v hospodárstve, politike a spoločnosti. Pripomína to Joseph Pronechen v článku amerických katolíckych novín National Catholic Register.
Arcibiskup Sheen videl Západ na konci štvrtej päťsto rokov trvajúcej epochy dejín Cirkvi: „Cirkev sa nerozvíja kontinuálne, ale prežíva dramatické rozmachy a úpadky. Na konci každej epochy stál úpadok, z ktorého sa vyvinul nový začiatok.“ Príčinou úpadku našej doby je „duch sveta“, ako uviedol Fulton Sheen a varoval:
„Tento duch vyžaduje prispôsobenie a kto sa vzpiera, bude poznačený znamením. Veľkým nebezpečím súčasnosti je prispôsobovanie sa svetu. Toto je doba skúšky, v ktorej kresťania, ktorí naďalej dôverujú Bohu a nie svetu, sa dostanú do situácie menšiny. Správnou reakciou kresťanov je väčšia ochota pustiť sa do vnútorného boja proti hriechu. To kresťania zanedbali. Kto si znova nastolil vnútorný pokoj a nadobudol správny vzťah s Bohom, môže prispievať k vonkajšiemu pokoju v spoločnosti a medzi národmi.“ -zg-

Egypt: Sprisahanie mníchov pred vraždou biskupa

Káhira-Londýn, 14.8.2018 (kath.net/KAP) 022 700 – V súvislosti s vraždou opáta Kláštora sv. Makariosa Veľkého vo Wadi al-Natrune, biskupa Epifaniosa, nariadila egyptská štátna prokuratúra zatknutie ďalšieho mnícha. Faltaous al-Makari je obvinený zo sprisahania k vražde, ako informovali egyptské médiá a londýnsky „Guardian“ v nedeľu. Zatknutý mních sa predtým pokúsil o samovraždu a je v nemocnici v Káhire. Vypovedal, že spolu s ďalším v sobotu zatknutým mníchom, Isaiahom a-Makarim, uzavreli komplot na zavraždenie opáta. Isaiah je mních, ktorý už začiatkom augusta bol pre „nemníšsky spôsob života“ svojím predstaveným laicizovaný.
Egyptské orgány podľa médií vypočúvali viac ako 400 mníchov a zamestnancov kláštora. Po prvej autopsii lekári konštatovali, že opátovi rozbili hlavu ranou zozadu. Epifanios narodený v r. 1954 v Tante bol opátom kláštora od r. 2013.
Ako povedal egyptský cirkevný expert Tamer Hendawi v sobotu pre káhirské noviny „al-Arabiya“, v Kláštore sv. Makariosa existovala už roky schizma medzi prívržencami dvoch teologických škôl. Rozpory konzervatívcov s progresívnymi boli najhoršie v rokoch 2006 až 2012. V r. 2006 zomrel charizmatický ekumenický teológ a mních Matta al-Meskin, ktorý sa považoval za odporcu konzervatívneho pápeža-patriarchu Shenoudu. Patriarcha zomrel v r. 2012. Keď nastúpil nový pápež-patriarcha Tawadros v r. 2012, biskup kláštora odstúpil a zvolili Epifaniosa.
Hendawi poukázal na to, že pred dvomi týždňami vydaný rozkaz pápeža uzavrieť všetky kontá mníchov na sociálnych médiách je ďalším dôkazom konfliktu. „Zatvorenie kont bol očividne prostriedok, ako sa vyhnúť ďalším napätiam medzi oboma tábormi v kláštore a zabrániť, aby sa napätia dostali na verejnosť.“
Koptský pravoslávny Kláštor sv. Makariosa Veľkého leží v Skétskej púšti medzi Káhirou a Alexandriou. Založil ho v 4. storočí sv. Makarios z Egypta a odvtedy je bez prerušenia obývaný.
Kopti sú najväčším kresťanským spoločenstvom v Egypte. Svoje počiatky tradujú od sv. Marka evanjelistu. Údaje o počte členov sa uvádzajú medzi 9 -11 miliónmi z 94,5 miliónov obyvateľov Egypta. Kopti sú opakovane aj cieľom islamistických útokov. –zg-

Paríž: Otrávili svätenú vodu v Notre-Dame?

Paríž, 14.8.2018 (kath.net) 022 699 – Prežehnali sa len po slávení svätej omše svätenou vodou. No potom sa sťažovali katolícki veriaci v parížskej katedrály Notre-Dame na mrazenie v tvári a bolesti hlavy. Informovali o tom francúzske médiá. Voda mala aj nápadne nechutný zápach ako povedal kňaz pre médiá. Privolaná polícia však nič nekonštatovala a tak nezačala ani vyšetrovanie. Z obozretnosti však svätenú vodu v katedrále úplne odstránili , vyčistili nádoby a naliali čerstvú svätenú vodu.
Katedrála Notre-Dame de Paris postavená v r. 1163 až 1345 je jednou z ranných gotických kostolov Francúzska a dodnes je biskupským sídlom. V mohutnom päťloďovom priestore chrámu môže sláviť svätú omšu do 9000 veriacich. Patrí k pamiatkam Paríža a ročne ju navštívi množstvo turistov. –zg-

Maďarsko: Koniec výskumu genderu na univerzitách!

Budapešť, 14.8.2018 (kath.net) 022 698 – Maďarská vláda plánuje ukončiť výskum rodovej rovnosti na univerzitách. Návrh ministerského výnosu je už pripravený. Informovali o tom nemecké noviny „Frankfurter Allgemeine Zeitung“. Štúdie genderu sa aj doteraz na maďarských univerzitách konali iba vo veľmi malom rozsahu. Tento výskum podľa novín vedecky skúma sociálnu závislosť utvárania úloh mužov a žien v spoločnosti.
„Priostrené varianty predpokladajú, že pohlavie je čisto spoločenský výtvor a nemá nič do činenia s biológiou človeka.“
Podpredseda vlády Zsolt Semyen povedal, že nikto nechce zamestnať „genderológov“, a preto sa nemusia ani nijakí vychovávať. „Genderológovia“ je dehonestujúci umelý výraz podpredsedu maďarskej vlády. –zg-

„Kardinál Maradiaga chráni gejov – seminaristov“

Tegucigalpa/Rím, 13.8.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 697 – Kardinál Oscar Maradiaga, arcibiskup Tegucigalpy, podľa správy vatikánskeho experta Edwarda Pentina očividne naďalej drží ochrannú ruku nad homosexuálnymi seminaristami vo svojej arcidiecéze.
„Posledné správy z Hondurasu: Všetci homosexuálni seminaristi budú poslaní preč, okrem tých z Arcidiecézy Tegucigalpa, ktorí si robia žarty, že majú veľmi silného a mocného ‚patróna’ – Maradiagu“, napísal Pentin 4. augusta na Twitteri.
Pre LifeSiteNews Pentin dodáva, že Kongregácia pre klérus prikázala kňazskému semináru vylúčiť 48 seminaristov. Niektorí biskupi však tento príkaz obchádzajú tým, že seminaristov, ktorí sú členmi „Klubu gejov“, síce zo seminára odstránia, ale pošlú ich na fary, kde majú stráviť „pastoračný rok“, ako povedal s odvolaním sa na zdroje v Hondurase.
Medzi 180 seminaristami z diecéz Hondurasu, ktorí navštevujú kňazský seminár v Tegucigalpe, je 40 aktívnych homosexuálov a 20 ďalších, ktorí svoje sklony otvorene nežijú a čakajú, až budú vysvätení za kňazov.
Diecéza San Pedro Sula rozdelila dokonca 12 seminaristov na rôzne fary. Zo seminaristov Arcibiskupstva Tegucigalpa boli odstránení šiesti. Iba jeden však bol naozaj vylúčený, ostatní boli poslaní do pastorácie na fary, ako informoval Pentin. –zg-

Začína sa každoročný známy kongres Forum Alpbach

Innsbruck, 13.08.2018 (KAP) 022 696 – „Ten istý zápal ako pri úsilí o mierový projekt Európy v 50. rokoch je potrebný aj dnes, aby sme znova neupadli do nepriateľstva a špekulovali s vojenským riešením problémov“ hovorí rakúsky biskup Hermann Glettler z Innsbrucku, „Vzhľadom na krízu v Európe, by sa nemal kontinent prenechať iba politikom,“ povedal pre noviny „Tiroler Tageszeitung“ k známemu kongresu „Forum Alpbach“. „Pôsobiť tu musia občania so všetkými inštitúciami a komunitami, ako aj Cirkev. Bezduchá politika uzatvárania sa bude dlhodobo na škodu Európe. Kontinent integroval rôzne kultúrne tradície a napriek problémom si vyvinul niečo ako európsku identitu. Agresívny odpor voči ľuďom, ktorí hľadajú miesto na život, nemôže byť európskym spôsobom konania. A varovať treba aj pred vývojom, ktorý stále väčšiu skupinu ľudí zbavuje blahobytu. Tak rastie agresia. Ľudia musia mať účasť na dianí na všetkých úrovniach,“ zdôraznil biskup.
„Cirkev môže byť dobrým vzorom mnohorakosti a jednoty,“ povedal biskup s poukazom na mnohé národnosti a komunity v Cirkvi. „Mnohorakosť bez úsilia o jednotu upadá do anarchie a jednota bez mnohorakosti sa stáva nebezpečným stlačením na jednu úroveň. Okrem toho je poslaním Cirkvi ponúkať duchovný pokrm pre dušu. Aj veľký organizmus ako Európa môže duševne zakrpatieť. Hlásaním Evanjelia buduje Cirkev veľmi dôležitý duchovný zdroj – vnútornú silu k Bohom darovanému milosrdenstvu, rozhľadu, dobru, a zmiereniu.“
Aj veľká hodnota solidarity sa musí dnes nanovo odôvodniť, ako vyzval biskup Glettler. „Je potrebné ustráchanej spoločnosti ponúkať alternatívy správania a konania. Nesmieme pole prenechať populistom, ktorí všetko zjednodušujú. Treba požadovať aj ocenenie angažovanosti za verejné blaho.“ Biskup Glettler vyzval, aby sa neodsúvali mladí azylanti z hospodárskych dôvodov v priebehu výcviku k povolaniu. To škodí aj integračným silám v spoločnosti.
Plán v Alpbachu poslať 250 študentov ako „vyslancov“ do EÚ, aby sa im sprostredkovali vedomosti o Európe, ocenil biskup ako výbornú iniciatívu. …

Bývalý komisár EÚ Franz Fischler a prezident kongresu odôvodnil tohoročné ústredné témy na kongrese Forum Alpbach – diverzita a reziliencia – ako práve teraz dôležité, lebo v mnohom ohľade sa veci berú úzko. Spoločnosti vidí ako stále zraniteľnejšie a stále menej odolné voči útokom zvonka na demokraciu alebo európske hodnoty.
Fischler kritizoval, že migračné hnutia, hoci sú na ústupe, sa vyzdvihujú na mega-tému. „Tu si zrejme politici prihrievajú svoju polievočku. Téma, ktorej sa treba veľmi venovať je vývoj ostatných rokov, keď rast blahobytu plynul smerom k relatívne malému počtu bohatých. Pri sociálnych štandardoch v Európskom katalógu základných práv sme medzinárodne na veľmi poprednom mieste – ale čo pomôžu programové ‚výpovede‘, ak nie sú konkretizované?“
Kongres Forum Alpbach otvoria 15. augusta prednáškou amerického ekonóma Josepha Stiglitza o účinkoch zvýšenej pozornosti venovanej rôznorodosti konzumentov. Na programe sú aj mnohé náboženské témy, ako v diskusii 21. augusta „Etické výzvy korupcie pre dôveru, ľudský blahobyt a spoločné dobro“ o. i. s nigérijským prímasom kardinálom Johnom Onaiyekanom. Účasť prisľúbil aj honduraský kardinál Oscar Rodriguez Maradiaga a kancelár Pápežskej akadémie vied a Pápežskej akadémie sociálnych vied, biskup Marcelo Sanchez Sorondo.
Biskup Glettler bude sláviť tradičnú tirolskú omšu 19. augusta vo farskom kostole v Alpbachu.
Budú sa konať aj medzi-náboženské ranné pobožnosti a meditácie na večerné stíšenie pod vedením biskupov Franza Lacknera zo Salzburgu, Aloisa Schwarza zo St. Pöltenu a luteránskeho biskupa Michaela Bünkera, ako aj zástupcov židovstva a islamu. –zg-

Berlín: Arcibiskup slávi poslednú omšu v katedrále

Berlín, 13.08.2018 (KAP/KNA) 022 695 – Posledný raz pred viacročnou prestavbou slávi berlínsky arcibiskup Heiner Koch v stredu na slávnosť Nanebovstúpenia Panny Márie svätú omšu v Katedrále sv. Hedvigy v Berlíne. Do konca augusta tam budú ešte bohoslužby, ale nie s arcibiskupom, ako Berlínska arcidiecéza oznámila v pondelok. Od septembra bude Kostol sv. Jozefa vo Wedding zrejme až do r. 2023 náhradou za berlínsky biskupský chrám.
Kostol sv. Jozefa je neorománska bazilika s prvkami jugend-štýlu a dvomi vežami. Tak ako mnohé iné katolícke kostoly v Berlíne je začlenená do radu domov. Arcidiecéza si kostol vybrala, lebo ho možno verejnou dopravou ľahko dosiahnuť. Tak ako katedrála má 450 miest. Podľa arcidiecézy Katedrála sv. Hedvigy bude vyprataná a na reštaurovanie kupoly postavia lešenie.
Katedrála sv. Hedvigy patrí k významným katolíckym Božím domom v Nemecku a je historickým pamätníkom Berlína. Architektonickým vzorom chrámu s kupolou z 18. storočia bol antický Panteón v Ríme. Chrám zasvätili patrónke novej provincie, sv. Hedvige Sliezskej (1147-1243).
Od posviacky ho trikrát prestavali. Najintenzívnejšie po druhej svetovej vojne, keď ho zničili bomby. Do r. 1963 renomovaný architekt z Düsseldorfu Hans Schwippert (1899-1973) chrám modernou formou znova vybudoval interiér.
Pred dvomi rokmi rozhodol arcibiskup Koch o sanácii a prestavbe katedrály. Medzi iným zatvoria ústredný otvor na podlahe s vchodom do dolného kostola. Oltár posunú do stredu okrúhlej stavby v zmysle „moderného chápania bohoslužby“. Ozvali sa preto aj kritici ale aj pamiatkári, ktorí majú k tomu výhrady.
Hroby berlínskych biskupov zostanú počas prestavby v krypte katedrály. Telo dómskeho prepošta bl. Bernharda Lichtenberga (1875-1943) na jeho 75. výročie úmrtia však slávnostne prevezú do Kostola Maria Regina Martyrum v Berlíne-Plötzensee, ktorý je venovaný kresťanským odporcom nacistov. Lichtenberg bol známy odporca Hitlera a zomrel pri transporte do Dachau. Pápež Ján Pavol II. ho v r. 1996 blahorečil. Po ukončení prestavby sa vráti do katedrály. –zg-

Nemecko: Mastili karty v kostole

„Kostol nepotrebuje oltár ani svätostánok“ !

Münster, 13.8.2018 (kath.net) 022 694 – Hra v karty v posvätenom katolíckom kostole? A to iba preto, lebo je obecný dom zatvorený? V Münsterskej diecéze to nie je nijaký problém a v internetovom magazíne diecézy bol ešte aj milý článok o veselej parte vrátane fotografie.
„Obecný dom St. Ludwig v Ibbenbürene bol pre dovolenky zatvorený,“ informoval diecézny magazín Kirche und Leben už pred nedávnom. „Preto sa karty budú hrať v kostole. Veď je tam príjemný chládok.“
A teraz diecézny magazín píše:
„Pri veselom posedení pod miernym pohľadom sochy Panny Márie sa mastilo karty o najlepšie body.“
Kritické hlasy ku hre v karty pri kostolných laviciach a krstiteľnici sa do diecézneho magazínu však nedostali.

Kostol sv. Ludwiga (foto), od 70. rokov markantne poznačený ústredným červeným bodom, je zasa v centre úvah kreatívneho tímu, ktorý premýšľa „bez nejakých výhrad o kreatívnych ideách“ ako priestory kostola zasa zmeniť. Len pre predstavu jeden výrok:
„Mnohé bohoslužby už dnes nie sú nijaké omše – školské bohoslužby, sobáše atď. a preto ‚nepotrebujú‘ oltár ani svätostánok“ !!! -zg-

Belgicko: Eutanázia sa rozširuje už aj na deti

Prof. Dr. Paul Cullen – predseda združenia „Lekári za život“

Münster, 13.8.2018 (kath.net) 022 693 – Dňa 7. augusta 2018 informoval komentátor Charles Lane z novín Washington Post, že po prvý raz na svete injekciou s jedom usmrtili lekári deti mladšie ako 12 rokov. V období od 1. januára 2016 do 31. decembra 2017 boli dva takéto prípady hlásené z Belgicka. Išlo o 9-ročného chlapca, ktorý mal tumor na mozgu a 11-ročné dieťa s mukoviscidózou, ochorením, ktorého priemerná doba dožitia je už teraz 43 rokov a vo väčšine prípadov s relatívne vysokou kvalitou života.
Luc Proot, člen šesťčlennej belgickej komisie pre eutanáziu Lanovi povedal:
„Videl som také nesmierne mentálne a telesné utrpenie, že som dospel k názoru, že sme urobili dobrý skutok.“
Rovnako šokujúca ako táto skutočnosť bola reakcia nemeckých médií. „Spiegel Online“ 8. augusta napísal, že deti „oslobodili od ich utrpenia“. Podľa „Focus Online“ z toho istého dňa Belgicko deťom „umožnilo smrť“. „ZEIT“ vyzdvihol, že komisia pre eutanáziu postupuje podľa vlastnej výpovede „veľmi starostlivým spôsobom“.
Ako uvádza „Proot“ táto „starostlivosť“ spočíva v oboch prípadoch o. i. v „teste inteligencie“, aby sa zistilo, či boli deti schopné rozhodnutia a či „neboli ovplyvňované treťou osobou“.
Predstavme si psychickú situáciu dieťaťa v tejto „situácii testovania“. Vo veku pod 12 rokov, v ktorom v takmer nijakej krajine nie je trestná zodpovednosť, a ktorý sa už v Konvencii detských práv OSN z r. 2007 považuje za absolútne minimum trestnej zodpovednosti, ťažko choré dieťa „experti“ skúmajú, či má „zrelosť pre eutanáziu“. A hoci práve dospelí, na ktorých starostlivosť je dieťa odkázané, jeho rodičia (ktorí majú právo veta) a lekári tento „preverovací test“ nielenže povolili, ale aj podporovali, predpokladá sa, že sa dospeje k výsledku, že dieťa nebolo ovplyvňované treťou osobou. Akým stupňom ideologickej zaslepenosti musíme byť postihnutí, aby sme si mohli takú láske k životu vzdialenú a krutú procedúru nielen vymyslieť, ale skutočne aj realizovať?
Na celom svete je Belgicko priekopníkom eutanázie, ktorá má už na rováši 2% všetkých prípadov úmrtí v krajine. V septembri 2017 neurológ Dr. Ludo Vanopdenbosch z belgickej komisie vystúpil. On sa síce opisuje ako „silný prívrženec“ eutanázie, no podľa jeho výpovede boli už usmrcovaní najmä dementní pacienti bez ich súhlasu a teda protizákonne. Takže je oprávnené podozrenie, že oficiálne správy komisie pre eutanáziu nehovoria vždy celú pravdu.
Dňa 6. novembra 2015 nemecký parlament po troch hodinách schválil zákon, ktorý po prvý raz povoľuje samovraždu príbuzných a „blízkych osôb“. Usmrtenie na požiadanie ako v Belgicku je v Nemecku naďalej zakázané. Vývoj v našich krajinách a najmä toto najnovšie prekročenie hraníc znova raz ukazuje, kam vedie prijatie práva na zabíjanie, nech je to v akejkoľvek forme. –zg-

Kardinál O´Malley uvoľnil rektora kňazského seminára

Boston, 13.8.2018 (kath.net/pl) 022 692 – Arcibiskup Bostonskej arcidiecézy v USA uvoľnil rektora kňazského seminára po tom, čo proti nemu verejne vzniesli obvinenia dvaja bývalí bohoslovci. Na stránke Kňazského seminára sv. Jána na Facebooku napísali, že „dosvedčujú a zažili aktivity, ktoré sú v priamom protiklade s morálnym štandardom a požiadavkami formácie na katolícke kňazstvo“. Oznámil to kardinál Seán O’Malley, bostonský arcibiskup, vo vyhlásení na stránke arcibiskupstva. Kardinál O’Malley je predsedom Pápežskej komisie na ochranu detí a už viackrát ostro kritizoval amerických biskupov a dokonca pápeža, že sa prípady sexuálneho zneužívania kňazmi dostatočne energicky nevyšetrujú.
Kardinál O´Malley píše, že informácie, ktoré dostal len pred niekoľkými dňami, zatiaľ nemôže vyhodnotiť ako pravdivé, či nepravdivé. No ako „arcibiskup zodpovedný za integritu kňazského seminára“ má povinnosť okamžite reagovať. Preto požiadal rektora Kňazského seminára, Mons. Jamesa P. Moroneya, aby si dal okamžite sabatovú prestávku, aby sa mohlo začať nezávislé vyšetrovanie prípadov. Kardinál zriadil vyšetrovaciu komisiu s biskupom a mužmi a ženami so skúsenosťami so spracovaním prípadov zneužívania a sú medzi nimi aj právnici. „Vznesené obvinenia sú pre mňa zdrojom hlbokej starosti,“ ako povedal.
Mons. Moroney je sekretárom Komisie Vox Clara pri Kongregácii pre náuku viery zodpovednej za preklady latinskej liturgie do angličtiny. Okrem toho je poradcom Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí. Desať rokov bol predsedom Liturgickej komisie pri BK USA. Je autorom kníh o liturgii a na Youtube má mnohé videá napr. s homíliami. … –zg-

Po kauze McCarricka – biskup za kultúrnu zmenu kléru

Jefferson City, 13.8.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 692 – Shawn McKnight, pred pol rokom novo vysvätený americký biskup z Jefferson City (štát Missouri), kritizoval mlčanie mnohých biskupov k škandálu zneužívania okolo arcibiskupa McCarricka. V stanovisku diecéznych novín Catholic Missourian biskup McKnight požadoval „kultúrnu premenu v klére“:
„Je to takmer neznesiteľné. Ako mohol spolubrat v biskupskej službe s takou ľahostajnosťou roky ignorovať dôstojnosť chlapcov, bohoslovcov a kňazov po celé desaťročia bez toho, aby ho niekto volal na zodpovednosť? To takto nemôže ísť ďalej a ja dúfam, že s Božou milosťou nastane premena kultúry v klére.“
Biskup sľúbil, že na zasadnutí biskupov USA v novembri sa zasadí za transparentný a efektívny modus vyšetrenia obvinení biskupov zo zneužívania. To stretnutie má nájsť cesty k duchovnej obnove a ukázať možnosti, ako bude možné znova nastoliť dôveru v Cirkev. –zg-

Začína sa proces s kardinálom Pellom

Melbourne, 12.08.2018 (KAP/KNA) 022 691 – V pondelok sa začal v Melbourne hlavný proces s kardinálom Georgeom Pellom (77) o dvoch prípadoch sexuálnych prečinov. Predseda Ekonomického sekretariátu Vatikánu je doteraz najvyšším predstaviteľom Cirkvi, ktorý sa kvôli obvineniam zo zneužívania musí zodpovedať pred svetským súdom.
Médiá majú podľa austrálskych zákonov zakázané spravodajstvo. Tento zákaz zahrňuje aj správy o zákaze samotnom.
„Zákaz zverejňovania správ platí pre všetky štáty a teritóriá v Austrálii, ako aj pre všetky v Austrálii prístupné webové stránky a elektronické médiá,“ uvádza sa vo výnose štátnej prokuratúry na ochranu sudcov a prísediacich pred ovplyvňovaním verejnosti. Zákaz bude platiť do konca procesu vrátane prípadného odvolacieho konania.
Oficiálne neznáme sú aj body obžaloby. No v Austrálii je otvoreným tajomstvom, že ide o dva prípady. V 70. rokoch mal Pell ako kňaz v Ballarate viacerých chlapcov tínedžerov sexuálne obťažovať na plavárni. V druhom prípade ide o obvinenie, že Pell v 90. rokoch ako arcibiskup v sakristii katedrály v Melbourne nútil speváčikov chóru k orálnemu sexu.
Pell tieto obvinenia energicky odmieta. „Nevinný,“ vyhlásil v apríli pri vypočutí. Na dobu trvania procesu pápež František kardinála Pella uvoľnil z povinností. Obe obvinenia sa budú posudzovať oddelene. V tomto prvom procese ide o prípady v katedrále.
Mediálni experti vidia zákonom uložený zákaz spravodajstva z procesov trestných činov kriticky. Podľa vyšetrovania Jasona Boslanda z Centra pre médiá a komunikačné právo na Univerzite v Melbourne tamojšie súdy tento zákaz používajú neprimerane.
V austrálskom škandále prípadov zneužívania zohráva kardinál Pell ústrednú úlohu. Ako arcibiskup Melbourne pripravil prvé normy na objasnenie prípadov zneužívania. No ako kňaz v Ballarate sa mal Pell sám podľa Štátnej komisie pre prípady zneužívania podieľať na ich zamlčovaní.
Pred začiatkom procesu prejavoval kardinál verejne pokojné správanie. V polovici júla sa v dobrej nálade zúčastnil v Sydney na zásnubnej oslave dcéry kancelára Arcidiecézy Sydney, Chris Meneyovej, ako napísali noviny „Sydney Morning Herald“. –zg-

Spor sprievodcov pred Vatikánskymi múzeami eskaluje

Vatikán, 12.8.2018 (kath.net/ KAP) 022 690 – Bitka sa cez víkend postarala o rozruch medzi radom turistov čakajúcich pred Vatikánskymi múzeami. Spor dvoch sprievodcov turistov eskaloval pred zrakmi stoviek návštevníkov, ako informovali talianske médiá v sobotu. Šéf turistickej kancelárie vypálil facku zamestnankyni, ktorá v piatok ráno predávala čakajúcim turistom lístky na prehliadku mesta. Na mieste boli príbuzní zamestnankyne, ktorí sa do toho zapojili. Došlo k bitke, ktorú musela ukončiť polícia. Proti štyrom osobám bolo podané oznámenie za účasť na bitke a poškodenie na zdraví. Traja bitkári a jeden policajt museli so zraneniami do nemocnice.
Podľa denníka „La Repubblica“ bol šéf agentúry už častejšie zapletený do „ručného vybavovania si vecí“ a už dlhšie má spory so zamestnancami. A boli podané už aj viaceré oznámenia na políciu. –zg-

Ako írske médiá oklamali voličov

Dublin, 11.8.2018 (kath.net/jg) 022 689 – Írske médiá dokázali voličov presvedčiť o tom, že 8. dodatok k ústave, ktorý stanovil ochranu života nenarodených, môže byť pre ženy smrteľný. To bol rozhodujúci faktor na odstránenie dodatku ústavy pri referende koncom mája, ako hovorí írska ochrankyňa života Niamh Ui Bhriain. „Mnohí voliči zmenili svoj názor na potrat už päť rokov pred referendom, keď sa z médií dozvedeli, že Savita Halappanavarová musela zomrieť pre 8. dodatok v ústave,“ povedala v interview pre CRUX Now. „Tri od seba nezávislé vyšetrovania ukázali, že Savita zomrela na otravu krvi, ktorú kvôli medicínskym a organizačným chybám v nemocnici včas neodhalili.“
„Írskym médiám žiaľ chýba mnohotvárnosť. Tlač, televízia a rozhlas sa takmer jednohlasne zasadzovali za liberálnu úpravu potratu. Napriek tomu by médiá neboli dokázali spôsobiť zmenu názorov na potrat, keby neboli rozpútali búrku klamných fake správ okolo tragickej smrti Savity,“ konštatuje ochrankyňa života.
Hľadanie na internetovej stránke RTE – verejno-právneho vysielača Írska – získame heslami „Savita, potrat“ 19 800 správ od r. 2013. Kto však zadá heslá „Savita, sepsa“, dostane iba 66 výsledkov. Kombinácia „Savita, medicínska chyba“ prináša 114 výsledkov.
Aj minister zdravotníctva a premiér stále znova tvrdili, že 8. dodatok je zodpovedný za smrť a závažné poškodenie zdravia žien. To sa neminulo účinkom.
Pri prieskume medzi voličmi po hlasovaní sa tento argument uvádzal ako rozhodujúci, ako hovorí Ui Bhriain. –zg

Biskup: Mária „ručička kompasu a ukazuje na Krista“

Biskup: „Zasvätenie Panne Márii nie je jednorazová udalosť. Ak je to naozaj akt viery, tak má aj účinky na náš život.“

Feldkirch, 10.8.2018 (KAP) 022 688 – Za úctu k Panne Márii, ktorá ju chápe ako „vzor a ručičku kompasu, ktorá ukazuje na Krista“ sa vyslovil rakúsky biskup Benno Elbs z Feldkirchu. Pre niektorých to možno znie „príliš zbožne“, ako povedal, ale biskup je o tom presvedčený.
„S Máriou rastie vzťah ku Kristovi. Hlboká úcta k Márii nutne vedie okrem toho k intenzívnej pastorácii ľudí a s sociálnemu pokoju a spravodlivosti,“ povedal biskup v interview pre katolíckej noviny „Kirchenblatt“.
„Myslím si, že to materinské je v našom svete veľmi dôležité – so všetkým, čo sa tým myslí: bezpečie, prijatie, útecha, sprevádzanie, pocit, že je tu niekto pre nás.“
Pápež František hovorí v encyklike „Laudato si“ o „našej matke Zemi“. Biskup Elbs: „Práve v týchto horúcich letných dňoch cítime, že táto matka Zem trpí – klimatickými zmenami, vojnami a vykorisťovaním. Matka poskytuje domov. U nej nájdem miesto, kde som milovaný taký, aký som. A to dnes svet potrebuje: prijatie, byť milovaný, domov.“
„Od Márie sa môžeme učiť predovšetkým veľkej dôvere a aj skromnému kráčaniu so životom jej Syna. Mária bola pri najdôležitejších situáciách v Ježišovom živote. Od Márii sa môžeme naučiť zachovávať v srdci veľké tajomstvá histórie Boha so svetom a kráčať s ním. Z toho vyplýva poslanie Cirkvi byť na rôznych miestach života.“

Magnificat je „veľmi politická“ modlitba
Biskup sa venoval aj biblickému chválospevu Panny Márie Magnificat a povedal: „Magnificat je veľmi politická modlitba. Okrem toho je tu jasné, že Boh obdarováva každého človeka darmi a nadaniami. Želám si, aby sme toto svoje povolanie a talenty nezakopávali, ani ich nenasadzovali na škodu iných a sveta. Mali by sme pomáhať budovať to, čo znamená Božie kráľovstvo: spoločenstvo pokoja, dobrého spolunažívania, zmierenia, spravodlivosti.“
„V Magnificate sa tiež hovorí, že Boh zosadzuje mocných z trónov a ponížených povyšuje. Hladujúcich obdarúva svojimi darmi a bohatých prepúšťa naprázdno. Mocní dnešného sveta – to sú tí, ktorí majú peniaze, informácie, dáta. Tým môžu manipulovať, tým majú vplyv. Preto sú potrebné jasné pravidlá, ako zaobchádzať s materiálnymi statkami, ako aj s informáciami tak, aby vždy stálo v centre blaho ľudí. V Rakúsku je nemálo ľudí, ktorí majú veľa peňazí. A sú aj mnohí, ktorí robia veľkolepé veci pre blaho a blahobyt tých, ktorí majú menej.“
Ako hladujúcich tohto sveta označil biskup všetkých, ktorí sú vytláčaní na okraj a nesmú patriť k nám: „To sú zvlášť tí ľudia, o ktorých by mnohí radšej chceli, aby neexistovali – nechcené deti, starí ľudia, tí čo zdanlivo nič ‚neprinášajú‘, ľudia hľadajúci azyl, postihnutí ľudia. Jedným slovom – ľudia, ktorí sú slabí a ukazujú nám inú tvár spoločnosti.“
„A súčasne je osamelosť snáď jednou z najväčších tém súčasnej doby. Preto je aj úlohou Cirkvi poskytovať osamelým ľuďom duševnú a ľudskú nežnosť a hovoriť im: ´Ty k patríš k nám! Ty si cenný!´“.
V Maria Bildsteine vo Vorarlbergu bude 7. októbra pútnický kostol oficiálne povýšený na baziliku. Biskup Benno Elbs spojí túto udalosť s obnovou zasvätenia Diecézy Feldkirch Panne Márii a hovorí: „Zasvätenie Panne Márii nie je jednorazová udalosť. Ak je to naozaj akt viery, tak má aj účinky na náš život.“ –zg-

Kardinál: Kresťania diskriminovaní aj v Európe

Rím, 10.8.2018 (KAP) 022 687 – Z hľadiska kardinála Angela Bagnasca sú kresťania sčasti diskriminovaní aj v Európe. Aj keď sa o tom nehovorí, existujú „diskriminujúce a protikresťanské postoje dokonca v našej Európe, v lone Evanjelia a civilizácie,“ povedal arcibiskup z Janova a predseda Rady európskych biskupských konferencií (CCEE).
„Nesmieme upadnúť do naivného optimizmu, podľa ktorého nás iba rešpektujú a sú nám priaznivo naklonení,“ povedal kardinál Bagnasco podľa talianskej katolíckej agentúry SIR 10. augusta.
Taliansky kardinál v homílii na omši spomienky sv. Vavrinca v janovskom dóme pripomenul tohto rímskeho mučeníka:
„Jeho príklad ukazuje, že prenasledovanie pre vieru patrí k životu kresťanov. Verejné vyznanie viery sa dnes väčšinou zatláča do oblasti súkromia – často so zámienkou, aby sa nezranili rôzne náboženské a kultúrne cítenia. Tak sa rušia napríklad úctyhodné náboženské tradície, alebo menia ich názvy, miesta, či symboly. To je jednoznačne pokus vieru riediť a redukovať na vágnu spomienku.“ –zg-

Írsky premiér chce u pápeža propagovať homosexualitu

Dublin, 10.8.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 686 – Leo Varadkar, premiér Írskej republiky, oznámil, že chce spochybniť postoj Cirkvi k homosexualite a „homosexuálnemu manželstvu“, keď sa v rámci Svetového stretnutia rodín stretne s pápežom.
Na tlačovej konferencii sa otvorene homosexuálne žijúceho politika opýtali, čo povie pápežovi vzhľadom na to, že v propagácii Svetových dní mládeže chýbajú rodiny s homosexuálnymi rodičmi. Varadkar odpovedal:
„Vyjadrím náš názor ako spoločnosti a ako vlády, že existujú rodiny vo všetkých druhoch foriem a že to zahŕňa aj rodiny s homosexuálnymi rodičmi, ale aj iné rodiny.“
Otázku mu položili v súvislosti s kontroverznou brožúrkou, ktorú zverejnilo Dublinské arcibiskupstvo v rámci prípravy na Svetové stretnutie rodín. V nej bol zobrazený aj lesbický pár. Príslušný text k tomu vyzýval všetkých účastníkov, aby nevylučovali „iné spoločenstvá, v ktorých sa partneri navzájom podporujú“.
Brožúrku potom po protestoch vydali bez týchto kritických miest. Írski biskupi zmenu nekomentovali. Spolky homosexuálov prijali prvú verziu pozitívne a „zo zmeny boli zdesení“. –zg-

Modlitby, Sväté písmo, životné skúsenosti

Berlín, 10.8.2018 (kath.net) 022 685 – „Modlitby, meditácie, Sväté písmo, životné skúsenosti.“ K tomu sa obracia hollywoodská hviezda Denzel Washingon, keď stráca pohľad na to podstatné. Informoval o tom „Bild“. Nechápe sa ako kazateľ, ale chce využívať svoj hlas a svoj život vo verejnosti. „Určite nie som nejaká morálna inštancia, ale pokúšam sa motivovať mladých ľudí, kde môžem,“ povedal Denzel.
Washington pre noviny kritizoval aj dnešnú kultúru „like“ na internete: „Dnes chcú urobiť mladých ľudí značkou. Počul som, že na instagrame sa za to môžu dokonca kúpiť mnohé ‚like‘. Čo sa však skutočne ráta, je práca. Tá z teba urobí značku. To, či sa ľuďom budeš ‚páčiť‘, je ako prvé nedôležité.“ –zg-

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *