Život Cirkvi vo svete 31/2018

Obsah

Írsky premiér – najväčší nepriateľ katolíkov v Európe?

Famiglia Christiana nie je hlasom Cirkvi

Egypt: Štát je bezmocný pri diskriminácii kresťanov

Výstavba Baziliky sv. Benedikta v Norcii nejasná

Kardinál podporuje sväté prijímanie pre evanjelikov

František upravil Katechizmus: Trest smrti neprípustný

Nohavice, plavky pre Máriu? ‚Sme otvorení pre všetko‘

Rakúsko: Pápež prijal odstúpenie opáta z Mehrerau

Pápež navštívil rehoľnú centrálu jezuitov

Veľká Británia neprijala ani jediného kresťana

Berlín: Bohoslužby s čítaním Koránu

Evanjelický magazín označuje potratárku ako záchrankyňu

Honduras: Môže sa 48 seminaristov mýliť?

Zachránených migrantov vrátili do Líbye

Páter Rosica z Vatikánu bude slúžiť omše pre LGBT USA:

USA: Zákon proti dúhovým vlajkám na vyslanectvách

India: Štátna komisia pre otázky žien chce zakázať spoveď

Až ponuka odstúpiť umožnila pápežovi prepustiť McCarricka

Kauza McCarrick: Žiada sa objasnenie úlohy biskupov

Americký biskup: Kardinála McCarricka laicizovať!

‚Klamete, keď tvrdíte, že ste nič nevedeli!‘

McCarrick len špička ‚homosexuálnej mafie‘

Koptský biskup zavraždený na ceste na modlitbu

Orbán: Ak chceme zachrániť životy, …

Pápež prepúšťa arcibiskupa za zamlčiavanie zneužívania

Benedikt XVI. k sexuálnemu zneužívaniu

USA: Zatkli ochrancov života na potratovej klinike

Zverejnili nové snímky em. pápeža Benedikta XVI.

O. Hamel zabitý islamistami možno rýchlo blahoslavený

Obrat v škandále zneužívania kardinála McCarricka

Írsko: Katolícke manželské poradne aj pre homosexuálov

Vatikán zrušil všetky obžaloby revízora

‚Masová migrácia – najväčšia hrozba‘

„Váš ateizmus na nás priťahuje Boží hnev!“

Škótsko: Farár prepustený po zmiernej modlitbe za „Pride“

Turecko: Pastor na príhovor Trumpa v domácom väzení!

„Brutálni ako nikdy predtým“

Naša príloha:

Správna katolícka odpoveď na pochody ‚Gay-Pride‘

Írsky premiér – najväčší nepriateľ katolíkov v Európe?

Dublin, 3.8.2018 (kath.net) 022 648 – Katolícka cirkev v Írsku nabrala konfrontačný kurz voči írskemu štátu. Jasne vyhlásila, že aj v budúcnosti zostanú katolícke nemocnice nasmerované na ochranu života a nebudú robiť nijaké potraty. Írsky premiér Leo Varadkar pred niekoľkými týždňami ohlásil, že cirkev k tomu prinúti.
V etickom kódexe, ktorý bol uverejnený v júni, katolícka cirkev stanovila, že katolícke inštitúcie a lekári nesmú vykonávať nijaké potraty. Kódex odovzdali aj vláde.
Odpor proti pro-potratovej vláde prichádza aj od „National Association of General Practitioners“ (NAGP), ktorá zastupuje veľkú časť domácich lekárov v krajine. Viac ako 80 percent lekárov sa jasne vyslovilo proti potratu, hoci vláda vyvíja na lekárov tlak. Teraz vláda pohrozila, že katolíckej cirkvi odoberie aj nemocnice, ak nebude spolupracovať v otázke potratov.
Premiér Varadkar v interview vyhlásil, že katolícke zdravotníctvo a katolícke vzdelávanie sa nehodia do „modernej krajiny“ a: „Katolícka cirkev má byť z verejného života v Írsku vylúčená!“ –zg-

Famiglia Christiana nie je hlasom Cirkvi

Rím, 3.8.2018 (kath.net) 022 647 – Adriano Tessarollo, taliansky biskup z Chioggy, sa dištancoval od nevecných útokov katolíckeho magazínu Famiglia Cristiana na talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho. Informoval o tom „Breitbart“.
Magazín kritizoval migračnú politiku Talianska a Salviniho prezentoval ako diabla. Biskup Tessarollo jasne povedal, že frustrácia s talianskou migračnou politikou nie je iracionálna. Zdôraznil, že je hlúpe identifikovať magazín so všetkými talianskymi kňazmi. Antonio Rizzolo, šéfredaktor magazínu sa pred niekoľkými dňami pokúšal vyvolať takýto dojem.
„Famiglia Christiana“ nie je hlasom Cirkvi,“ jasne konštatoval biskup Tessarollo. –zg-

Egypt: Štát je bezmocný pri diskriminácii kresťanov

„Mentalitu prisťahovalcov treba zmeniť.“

Mníchov, 3.8.2018 (kath.net) 022 646 – „Náboženská diskriminácia je súčasťou islamskej koncepcie,“ hovorí egyptský jezuita páter Samir Khalil Samir (80). V Egypte sa zhoršuje situácia kresťanskej menšiny, lebo rastie počet moslimských extrémistov. Povedal to v interview pre augsburské noviny „Neue Bildpost“ a pre Katolícke nedeľné noviny.
Štát je proti tomu „absolútne bezmocný“. Priateľské vzťahy medzi kresťanskými autoritami a egyptskou vládou, ako kritizoval Samir, „zostávajú väčšinou obmedzené na viditeľné oblasti, najmä stavbu kostolov“. Zaujať vedúcu pozíciu v správe je pre kresťana takmer nemožné.

Rady Európanom
Európanom Samir odporúča, aby svoje predstavy o spoločnosti v prístupe k moslimským utečencom dôrazne presadzovali. „Treba zmeniť mentalitu prisťahovalcov. Treba ich učiť európskym a kresťanským ideálom ako je rovnoprávnosť mužov a žien na jednej strane a príslušníkov rôznych náboženstiev na strane druhej. Na týchto princípoch musia európske štáty trvať aj voči moslimských štátom ako Saudská Arábia, ako požaduje Samir.
Samir Khalil Samir patrí k najrenomovanejším katolíckym vedcom a znalcom islamu na svete. Za nasadenie proti utláčaniu na Blízkom Východe dostal nedávno mimoriadnu cenu Nadácie sv. Štefana pre prenasledovaných kresťanov. –zg-

Výstavba Baziliky sv. Benedikta v Norcii nejasná

Rím, 02.08.2018 (KAP) 022 645 – Dva roky po zemetrasení v strednom Taliansku je opätovné vybudovanie zničenej baziliky sv. Benedikta v Norcii ešte otvorené. Je tu otázka, či sa má postaviť v pôvodnej podobe zo 14. storočia, ako povedal Antonio Paolucci, vedúci technicko-vedeckej komisie podľa internetových novín „Umbria24“ zo štvrtka.
Reštaurovanie Baziliky sv. Františka v Assisi po zemetrasení r. 1997 bola jednoduchšia, ako dodal bývalý minister kultúry a riaditeľ Vatikánskych múzeí. V Assisi bolo treba stavbu stabilizovať a odstrániť škody na freskách. V Norcii ide o to urobiť baziliku vhodnú na bohoslužby a pre návštevy verejnosti. To komisia skúma.
Paolucci sa vyjadril na prvom stretnutí občanov k výstavbe baziliky. Jedna obyvateľka Nurcie vyjadrila obavy z medzinárodného tendra, kde by architekti mohli prísť s inovatívnymi riešeniami. Obyvatelia Norcie však nechcú, aby im svetlá sklenená fasáda denne pripomínala zemetrasenie, ale „chcú mať jednoducho Baziliku San Benedetto takú, akou bola“.
Norciu postihlo zemetrasenie 30. októbra 2016. Bazilika sv. Benedikta, ktorá pripomína tu narodeného zakladateľa západného mníšstva sv. Benedikta z Nursie (okolo r. 480-547), sa zrútila a zostala stáť iba fasáda. EÚ chce jej vybudovanie podporiť.
Podľa tradície bol Boží dom postavený nad bývalým rodným domom Benedikta a jeho dvojičky sestry, sv. Školastiky. –zg-

Kardinál podporuje sväté prijímanie pre evanjelikov

„Vo svetle Druhého vatikánskeho koncilu môžu evanjelickí partneri katolíkov dostať sväté prijímanie. … nekatolícki kresťania majú právo na prijatie sviatosti.“ Súhlas s transsubstanciáciou – zmenou podstaty chleba a vína na Telo a Krv – nie sú podľa názoru kardinála „nijakou nutnou podmienkou“!

Rím, 02.08.2018 (KAP) 022 644 – Taliansky kardinál a cirkevný právnik Francesco Coccopalmerio (80) sa vyslovil za pripustenie nekatolíckych manželských partnerov katolíkov ku svätému prijímaniu. V interview pre talianske noviny „La Stampa“ (online – zo stredy) hovoril emeritný predseda Pápežskej rady pre výklady textov zákonov (2007-2018) o „oprávnenej potrebe“ manželských partnerov rôznych vyznaní práve pri Eucharistii neoddeľovať.
Coccopalmerio sa vyjadril k návrhu Biskupskej konferencie Nemecka evanjelických partnerov katolíkov v jednotlivom prípade a za istých predpokladov pripustiť ku katolíckemu prijímaniu. Kardinál opísal takúto prax ako „cirkevno-právne krytú, pokiaľ sa príslušné predpisy čítajú vo svetle Druhého vatikánskeho koncilu“ (1962-1965).
Coccopalmerio zdôraznil, že podľa katolíckej náuky sa milosť sprostredkuje zásadne skrze sviatosti a to platí aj pre nekatolíckych kresťanov. „Podľa toho by sme však mohli tiež povedať, že nekatolícki kresťania majú právo na prijatie sviatosti. Súčasne sa musíme postaviť proti dojmu, že je nepodstatné, či sme v plnom spoločenstve s Katolíckou cirkvou.“
Delikátnym problémom je, aby sa princíp sprostredkovania milosti skrze sviatosti a princíp jednoty Cirkvi správne oceňoval. Zmiešané manželské páry však predstavujú z jeho pohľadu výnimočný prípad do tej miery, že partneri stoja pred alternatívou – ísť na prijímanie oddelene, alebo vôbec nejsť,“ vyhlásil Coccopalmerio.
Kardinál ďalej vyjadril názor, že aj opakovaná účasť na Eucharistii je prípustná. „Výnimočný charakter“ nastáva po každý raz, keď obaja manželia navštívia spoločne svätú omšu. „No tieto páry by mohli obmedzením účasti na málo príležitostí vydať znamenie, že úplnú jednotu Cirkvi treba ešte len dosiahnuť.“
Pre nekatolíckeho partnera stačí ako predpoklad na prijatie Eucharistie, keď verí, „že chlieb a víno vo sviatosti Eucharistie sú Kristovým Telom a Krvou“. Súhlas s hlbšími teologickými náukami ako transsubstanciácia – zmena podstaty chleba a vína na Telo a Krv – nie sú podľa názoru kardinála „nijakou nutnou podmienkou“! –zg-

František upravil Katechizmus: Trest smrti neprípustný

Vatikán, 2.8.2018 (RV) 022 643 – Cirkev vo svetle evanjelia učí, že «trest smrti je neprípustný z dôvodu nedotknuteľnosti a dôstojnosti človeka» a angažuje sa s rozhodnosťou za jeho zrušenie na celom svete. To je dôvodom zmeny článku Katechizmu katolíckej cirkvi, ktorý hovorí o treste smrti.
Svätý Otec František schválil dekrétom novú úpravu paragrafu 2267 v katechizme vydanom v roku 1992. Nový text znie nasledovane:
„Dlhý čas sa použitie trestu smrti zo strany zákonitej autority, po riadnom procese, pokladalo za primeranú odpoveď vzhľadom k závažnosti niektorých zločinov a za prijateľný prostriedok, aj keď extrémny, na ochranu spoločného dobra.
Dnes je stále viac živé povedomie, že dôstojnosť osoby sa nestráca ani po spáchaní ťažkých zločinov. Okrem toho sa tiež rozšírilo nové vnímanie zmyslu trestných sankcií zo strany štátu.
Napokon, zaviedli sa účinnejšie systémy väzby, ktoré garantujú náležitú ochranu občanov, ale zároveň neoberajú definitívnym spôsobom odsúdeného o možnosť polepšiť sa.
Preto Cirkev vo svetle Evanjelia učí, že «trest smrti je neprípustný, keďže napáda nedotknuteľnosť a dôstojnosť človeka» a s rozhodnosťou sa angažuje za jeho zrušenie na celom svete.“
Text vychádza z príhovoru pápeža Františka účastníkom stretnutia organizovaného Pápežskou radou na podporu novej evanjelizácie, ktoré sa konalo vo Vatikáne 11. októbra 2017. Nové znenie paragrafu schválil Svätý Otec 11. mája 2018 počas audiencie prefekta Kongregácie pre náuku viery, kardinála Luisa Ladariu Ferrera.
Nové oficiálne znenie paragrafu 2267 s podpisom kardinála Luisa Ladaria a dátumom 1. augusta 2018, dňom spomienky sv. Alfonsa Maria de´Liguori. Vo forme Rescriptum „ex Audentia SS.mi“ ho publikoval vatikánsky denník L´Osservatore Romano a stalo sa súčasťou Acta Apostolicae Sedis, čím boli naplnené formálne podmienky promulgovania danej zmeny.
Zároveň o tejto zmene informoval kardinál Ladaria všetkých biskupov sveta aj osobitným listom, v ktorom vysvetlil, že „nové znenie bodu 2267 Katechizmu katolíckej cirkvi vyjadruje autentický rozvoj doktríny“ a pokračuje, že „nie je v protiklade s predošlým učením Magistéria. To sa dá vysvetliť vo svetle prvoradej zodpovednosti verejnej autority chrániť spoločné dobro, v sociálnom kontexte v ktorom trestné opatrenia vnímali rozdielne a diali sa v prostredí v ktorom bolo náročnejšie garantovať, že zločinec nemôže znova zopakovať svoj trestný čin“.
Pôvodný text paragrafu číslo 2267 v KKC znel:
„Za predpokladu, že sa plne zistila totožnosť a zodpovednosť vinníka, tradičné učenie Cirkvi nevylučuje použitie trestu smrti, ak by bol jedinou možnou cestou na účinnú obranu ľudských životov pred nespravodlivým útočníkom.
Ak však na obranu a na ochranu bezpečnosti osôb pred útočníkom stačia nekrvavé prostriedky, verejná moc má použiť iba tie, lebo lepšie zodpovedajú konkrétnym podmienkam spoločného dobra a väčšmi sa zhodujú s dôstojnosťou ľudskej osoby.
A skutočne dnes, keď už štát má k dispozícii možnosti účinne potlačiť zločin tak, že zneškodní páchateľa a pritom mu definitívne neodníme možnosť vykúpiť sa, prípady, v ktorých je absolútne nevyhnutné usmrtiť vinníka, „sú už veľmi zriedkavé, ak sa ešte vôbec skutočne vyskytujú“. -ab-

Nohavice, plavky pre Máriu? ‚Sme otvorení pre všetko‘

Aachen, 2.8.2018 (kath.net) 022 642 – Katolíci v nemeckej Diecéze Aachen mobilizujú proti propagačnej súťaži „Šaty pre Máriu“, ktorú vypísala dómska kapitula Aachenskej diecézy. Pritom sa majú navrhnúť nové „šaty“ pre Božiu Matku, alebo aj šperky pre Dieťa Ježiška!
„Želáme si moderný odev na každý deň. Cieľom súťaže je zvýšiť zmyslovú kvalitu stvárňovania liturgie a priestoru kostola a zmodernizovať formy uctievania – v zmysle moderného umenia,“ uvádza sa vo vyhlásení.
V tejto súvislosti odhaľujú pravý úmysel vyjadrenia Birgitty Falkovej, vedúcej dómskej pokladnice v Aachene, ktorá pre vysielač WDR povedala:
„Pre nás je dôležité, aby tu nebolo znova niečo také veľkolepé pre Máriu ako Kráľovná nebies, ale Mária ako žena z ľudu, Mária ako partnerka, ku ktorej sa modlíme a ktorá je aj sprostredkovateľkou medzi nebom a zemou. My sme otvorení pre všetko, to áno.“
Na otázku moderátorky, či by boli možné aj vzdušné módne plážové odevy, alebo nohavicové kostýmy a lá kancelárka Merkelová, Falková odvetila:
„Ak je v tom umelecký výraz, alebo umelecké posolstvo, tak o tom možno diskutovať.“
Na internete sa proti tejto súťaži rozvinul protest. Na jednej webovej stránke Diecézu Aachen dokonca obviňujú, že dary pre dóm zneužíva na vypísanie tejto súťaže a píšu:
„Obávame sa, že pod rúškom umeleckej slobody a moderny bude Matka Pána zhadzovaná, čo do poslania skomolená, sexualizovaná a hanobená. Iné aktivity súčasných umelcov dávajú žiaľ očakávať len to najhoršie. Pre mnohých je radosť hanobiť Božiu Matku a sťahovať ju aj našu vieru do bahna! To sa musí skončiť!“ –zg-

Rakúsko: Pápež prijal odstúpenie opáta z Mehrerau

Opát: „Spracovanie týchto zahanbujúcich udalostí zneužívania ma stálo neuveriteľnú silu a energiu.“

Vatikán, 1.8.2018 (KAP) 022 641 – Pápež František prijal odstúpenie opáta cisterciánskeho kláštora v rakúskom Mehrerau, Anselma van der Lindeho (47). Dôvody odstúpenia Vatikán v stredu neoznámil. Van der Linde bol opátom teritoriálneho opátstva Wettingen-Mehrerau pri Bregenzi od r. 2009. Pápež súčasne poveril vedením kláštora pátra Vincenta Wohlwenda ako apoštolského administrátora, ktorý kláštor povedie do zvolenia nového opáta.
Van der Linde už 12. júla vyhlásil, že chce zložiť svoj úrad a povedal:
„V počúvaní Boha treba spoznať, kedy prišiel čas vedenie – v mojom prípade kláštora a kongregácie – odovzdať do nových rúk.“ Dodal, že prežil veľmi ťažké obdobie. Od r. 2010 zatemňovali opátstvo správy o predošlom bití a zneužívaní detí v kláštornej škole.
„Škandál sexuálneho zneužívania hlboko otriasol nielen mnou osobne, ale aj naším spoločenstvom, ba cirkvou v Rakúsku a sme hlboko šokovaní,“ povedal van der Linde. „Spracovanie týchto zahanbujúcich udalostí ma stálo neuveriteľnú silu a energiu.“
Ako povedal hovorca opátstva Harald Schiffl pre „Kathpress“ v stredu, kapitula kláštora Mehrerau už zvolila apoštolského administrátora pátra V. Wohlwenda. Tým sa môžu začať prípravy na voľbu opáta. –zg-

Pápež navštívil rehoľnú centrálu jezuitov

Rím, 2.8.2018 (kath.net/KAP) 022 640 – Pápež František navštívil v utorok na sviatok zakladateľa jeho rehole sv. Ignáca Loyolského centrálu rehole jezuitov v Ríme. Medzi iným sa tam stretol aj s generálnym predstaveným Arturom Sosom. Oficiálna návšteva v kúrii jezuitov bol „jednoduchý a bratský moment“, ako sa zaznelo z rehoľných kruhov.
Baskický šľachtic Inigo Lopez de Loyola (1491-1556) založil (Societas Iesu/SJ – Spoločenstvo Ježišovo) v r. 1534. Jorge Mario Bergoglio, dnešný pápež František je členom jezuitskej rehole od r. 1958.
Presne pred 45 rokmi – 31. júla 1973 – bol Bergoglio menovný za provinciálneho predstaveného Spoločnosti Ježišovej v Argentíne. Tento úrad vykonával do r. 1979. Bergoglio putoval v r. 1973 do Jeruzalema, krátko po tom, čo bol, menovaný za provinciála, ale jeho pobyt bol skrátený pre vypuknutie vojny Yom-Kippur. Po ukončení úradu bol Bergoglio v r. 1980 menovaný za rektora Filozoficko-teologickej fakulty San Miguel. –zg-

Veľká Británia neprijala ani jediného kresťana

Londýn, 1.8.2018 (kath.net) 022 639 – Medzi 1112 sýrskymi migrantami, ktorých prijali v prvých mesiacoch tohto roku vo Veľkej Británii nie je ani jediný kresťan a očividne sú to takmer výlučne moslimovia. Oznámili to britské štátne orgány, ako informovali noviny „The Times“. Zvlášť brizantné pre britské orgány je to, že Utečenecký komisariát OSN britských orgánom naozaj ponúkal aj kresťanských migrantov, no tých oni neprijali, hoci sú prenasledovaní Islamským štátom. Tieto odhalenia o anglickej migračnej politike urobila a zverejnila organizácia „Barnabas Fund“, ktorá sa na celom svete zasadzuje za prenasledovaných kresťanov.
Martin Parsons, hovorca organizácie, k tomu vyhlásil: „Myslíme si, že tu existuje kultúrny problém. My nechceme, aby kresťania mali najvyššiu prioritu. Chceli by sme, aby boli prijímaní tí ľudia, na ktorých sa najviac útočí.“ –zg-

Berlín: Bohoslužby s čítaním Koránu

Berlín, 1.8.2018 (kath.net) 022 638 – Na minulom pochode homosexuálov „Christopher Street Day“ sa v evanjelickom kostole v Berlíne konala „multináboženská bohoslužba“. Informovala o tom agentúra „idea“. Organizoval ju Evanjelický cirkevný kruh Berlín centrum mesta a prišlo asi 300 návštevníkov – kresťanov, židov aj moslimov. Pritom predniesli aj moslimskú modlitbu. Christian Awhan Hermann z Marseille, ktorý v r. 2017 prestúpil na islam, prečítal súry 1,2 a 112 z Koránu. V súre 112 sa uvádza: „Hovor: on je Boh, jediný; Boh večný; on neplodil a nebol splodený a nikto mu nie je rovný.“ Kázeň mala biskupka Baptistickej cirkvi Gruzínska, Rusudan Gotsiridze z Tbilisi. Povedala, že v jej domovine sú ešte mnohé osoby LGBT vystavené represáliám. „V Nemecku sa naproti tomu už veľa dosiahlo. Pociťujem ako posilňujúce, že tu smiem sláviť radostnú a mnohorakú bohoslužbu. Iba ak budeme spoločne zapálení za túto vec, môžeme niečo dosiahnuť. Ty môžeš byť svetlo, iba ak sa ako svieca sám rozpúšťaš, horíš pre iných, ktorí tebe samému nie sú najbližší a budeš pre nich svietiť. Najkrajší si, keď tvoje svetlo žiari a ono žiari stále ďalej, ako by si si možno myslel.“
Tak ako minulý rok bola na pochode 28. júla zastúpená berlínska evanjelická cirkev alegorickým vozom. –zg-

Evanjelický magazín označuje potratárku ako záchrankyňu

Frankfurt am Main, 1.8.2018 (kath.net) 022 637 – Evanjelický mesačník „chrismon“ v augustovom vydaní označil lekárku z nemeckého Gießenu, odsúdenú za nedovolenú reklamu potratov, v portréte ako „Záchrankyňu“ – ako znie titul článku. A usmrcovanie nenarodených detí v ňom zľahčoval. Informuje o tom evanjelická agentúra „idea“.
Dr. Hänelová bola v novembri odsúdená súdom v Gießene na pokutu 6000 eur, pretože na internetovej stránke svojej ordinácie informovala o potratoch a propagovala ich. V zmysle § 219/a trestného zákonníka je trestné „kvôli majetkovým výhodám (…) služby vykonávania prerušenia tehotenstva (…) ponúkať, propagovať, alebo vychvaľovať“.
Generálny sekretár Nemeckej evanjelickej aliancie, Hartmut Steeb, tento príspevok ostro kritizoval. Uviedol, že je zdesený, že v magazíne hradenom aj z cirkevných daní sa týmto článkom „sotva prekonateľná jednostrannosť pohľadu pani Hänelovej“ znova raz prezentuje bez protichodného postoja. Nenávistné maily a hrozby proti Hänelovej, o ktorých článok píše, sú samozrejme „úplne nevhodné a neprijateľné vyjadrenia“, ako zdôraznil pre „ideu“. Napriek tomu by sa kritika „neudržateľného postoja“ Hänelovej nemala zásadne odmietať. Steeb si kladie otázku, prečo sa pritom preberá výraz „samozvaní ochrancovia života“ na ľudí, ktorí Hänelovú kritizujú: „Či sme už niekedy čítali o ,samozvaných ochrancoch prírody‘, alebo o ,samozvaných bojovníkov za rovnoprávnosť‘?“ Ešte hrozivejšie je, že „ani jediný raz“ sa nehovorí o práve dieťaťa, v zmysle biblického posolstva, alebo rozsudkov ústavného súdu: „Zasadzovať sa za zdanlivých najslabších, aby sa zabíjali tí skutočne najslabší – a síce nenarodené deti – je postoj taký nepriateľský voči človeku, že ho ťažko možno prekonať. To je iracionálne a nezodpovedné. Prečo má tento článok nadpis Záchrankyňa – to mi zostáva záhadou,“ uvádza Steeb. „Tým sa neberie na vedomie, že tí potratení sú ľudia! Okrem toho Hänel zasa raz neobjasnila, prečo sa má otvorene propagovať potrat, hoci je možný až po porade v kvalifikovanom poradenskom centre.“ –zg-

Honduras: Môže sa 48 seminaristov mýliť?

Honduras, 1.8.2018 (kath.net) 022 636 – Biskupská konferencia Hondurasu popiera homosexuálne praktiky v kňazskom seminári v Tegucigalpe, za ktoré nesie zodpovednosť kardinál Oscar Rodriguez Maradiaga (foto). V kňazskom seminári má byť podľa otvoreného listu 48 bohoslovcov veľká homosexuálna sieť. Tá má byť krytá celkom zhora a utláča seminaristov, ktorí myslia heterosexuálne.
V stanovisku, ktoré uverejnil „National Catholic Register“, sa tvrdí, že seminár sa pridržiava noriem a morálnej náuky Katolíckej cirkvi. A potom sa útočí na článok v médiu „Register“, pretože ten spôsobil „bolesť a škandál“. Edward Pentin, jeden z uznávaných vatikánskych žurnalistov, však bráni článok z 25. júla a zdôrazňuje, že 48 seminaristov bolo povzbudených duchovnými vodcami, aby list zverejnili. Vatikánsky žurnalista prejavil údiv nad tým, že v stanovisku biskupskej konferencie sa vôbec nevyjadrujú k listu bohoslovcov, ani sa konkrétne nevyslovujú k obsahu článku.
Zatajenie listu nebude v nijakom prípade možné, pretože existenciu listu už potvrdil jeden biskup Hondurasu. Biskup Guy Charbonneau pre „Register“, oznámil, že biskupská konferencia začne vyšetrovanie a preverí, či obvinenia súhlasia. –zg-

Zachránených migrantov vrátili do Líbye

Taliansko, 31.7.2018 (kath.net) 022 635 – Talianska loď zachránila v pondelok 108 migrantov z nafukovacieho člna a potom utečencov dopravila naspäť do Líbye. Informoval o tom rakúsky denník „Krone“. Podľa rímskeho denníka „La Repubblica“ išlo o „bezprecedentný prípad“. Loď „Asso 28“, ktorá podporuje talianske ropné ťažiace veže v Stredozemnom mori, po záchrane migrantov na pokyn talianskej pobrežnej stráže dopravila utečencov k prístavu v Tripolise.
„Ide o bezprecedentné porušenie medzinárodných zákonov, ktoré zaručujú právo na azyl a Líbya sa podľa ženevskej Konvencie ľudských práv nepovažuje za bezpečný prístav. Nik z migrantov dopravených naspäť do Tripolisu nemôže požiadať o azyl, ako to zaručuje zákon,“ napísali talianske noviny. Podľa talianskeho ministerstva vnútra migrantov dopravila naspäť samotná líbyjská pobrežná stráž. –zg-

Páter Rosica z Vatikánu bude slúžiť omše pre LGBT

Toronto, 31.7.2018 (kath.net) 022 634 – Katolícke omše pre „katolíkov LGBT“ bude slúžiť poradca vatikánskej Tlačovej kancelárie a riaditeľ katolíckej televízie „Salt and Light“ (Soľ a svetlo) v kanadskom Toronte.
Tento kanadský rehoľný kňaz – páter Thomas Rosica CSB – navštívi „All Inclusive Ministries“ (spolok katolíkov LGBT) v katolíckej Farnosti Lurdskej Panny Márie, ktorý raz mesačne ponúka katolícku svätú omšu a stretnutie, v ktorom sa „každý môže cítiť slobodný a modliť sa v súhlasnom príjemnom prostredí“. –zg-

USA: Zákon proti dúhovým vlajkám na vyslanectvách

Washington D.C. , 31.7.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 633 – Poslanci Republikánskej strany USA podali do domu reprezentantov návrh zákona, ktorý má zaviazať veľvyslanectvá USA, aby nevyvešiavali iné vlajky ako zástavu USA. Iniciatíva poslanca Jeffa Duncana vyplynula z incidentov ostatných rokov, keď veľvyslanectvá vyvesili dúhové vlajky ako symbol homosexuálneho hnutia. Boli medzi nimi Jamajka, Macedónia, Belize a Izrael.
„Zástava USA je veľký symbol slobody. Niet nijakého dôvodu aby veľvyslanectvo USA v nejakej krajine vyvešiavalo inú vlajku,“ ako povedal Duncan. –zg-

India: Štátna komisia pre otázky žien chce zakázať spoveď

India, 31.7.2018 (kath.net) 022 632 – Útoky na Katolícku cirkev sú očividne aj v Indii. Štátna komisia pre otázky žien tam chce zakázať spovede. Požiadavku miestna cirkev vehementne odmieta, ako informoval rakúsky ORF. Biskup Theodore Mascarenhas, generálny sekretár Biskupskej konferencie Indie, pre agentúru Ucanews povedal, že štát nemá právo miešať sa do náboženských záležitostí kresťanov.
Komisia tvrdí, že kňazi ženy v spovedi vydierajú pripravenými výpoveďami. Biskup Mascarenhas takéto tvrdenia odmietol a jasne vyhlásil, že „správy o zneužívaní spovede na sexuálne účely sú menej ako zriedkavé“.
Komisia pre otázky žien v súčasnosti vyšetruje aj obvinenie zo znásilnenia ženy katolíckym biskupom Francom Mulakkalom z Jalandharu. –zg-

* * * * * *

Až ponuka odstúpiť umožnila pápežovi prepustiť McCarricka

Bonn-Washington, 31.07.2018 (KAP/KNA) 022 631 – Bývalý arcibiskup Washingtonu, Theodore McCarrick, len svojou ponukou odstúpiť umožnil pápežovi Františkovi odňatie kardinálskeho titulu. Prepustenie kardinála bez jeho ponuky odstúpiť by pre nedostatok príslušných noriem v cirkevnom práve nemalo právny podklad, ako povedal nemecký cirkevný právnik z Münsteru Dr. Klaus Lüdicke v utorok v interview pre nemeckú katolícku agentúru KNA. Dnes 88-ročný McCarrick mal v r. 1970 až 1990 prehovárať bohoslovcov na sex a zneužiť najmenej dvoch maloletých.
Podľa Lüdickeho s prepustením z hodnosti kardinála sa nespája nijaký predchádzajúci rozsudok. A nie je ani prípustné vidieť v ponuke o odstúpenie priznanie viny. McCarrick by však mohol byť zbavený aj kňazstva, ak bude podľa kánonu 1395 za sexuálne delikty právoplatne odsúdený.
V prípadoch zneužívania má cirkevné právo aj premlčacie lehoty. Ale Kongregácia pre náuku viery využíva svoju príslušnú plnú moc na to, aby trestala aj premlčané skutky. „Fakticky teda nijaké premlčanie neexistuje,“ povedal cirkevný právnik.
Odstúpenie z odstúpenia Dr. Lüdicke vylúčil. Kardinálska hodnosť nespočíva v kompetencii dotyčného, ale v pápežovej moci. Preto je hodnosť kardinála po prijatí odstúpenia pápežom definitívne stratená. Pápež však môže bývalého kardinála znova povolať do okruhu najbližších poradcov. To však urobí iba vtedy, „keď každé podozrenie trestného činu je naozaj odstránené, ‚ex-kardinál‘ je nevinný a obvinenie je vyvrátené.“
McCarrick minulý víkend odstúpil z kolégia kardinálov – prípad, ktorý tu nebol už viac ako 90 rokov. Pápež František mu súčasne prikázal, aby sa do cirkevného procesu stiahol z verejného života. Už v júni pápež zakázal McCarrickovi verejný výkon kňazského úradu.
Katolícka univerzita Ameriky v pondelok vo Washingtone oznámila, že McCarrickovi odníma čestný titul univerzity Master. Rozhodli o tom jednohlasne vedenie a rada univerzity vzhľadom na obvinenia zo zneužívania. Ide o prvý takýto postup v histórii univerzity založenej v r. 1887.
McCarrick bol v r. 1958 až 1965 študentom a potom aj vysokoškolským kaplánom na tejto katolíckej univerzite a bol aj členom jej rady. Ako arcibiskup Washingtonu v r. 2000-2006 bol súčasne aj kancelárom tejto univerzity. –zg-

Kauza McCarrick: Žiada sa objasnenie úlohy biskupov

New York City, 31.7.2018 (kath.net/jg) 022 630 – „Kto vedel a čo o chybných krokoch kardinála McCarricka – a kedy? Cirkev v USA musí ísť tejto otázke na koreň, zvlášť sa musí objasniť, kto z biskupov o tom vedel,“ požaduje katolícky komentátor Ross Douthat.
Prvé písomné obvinenia McCarricka prišli už v r. 1994 od kňaza, ktorý o tom napísal v liste biskupovi Edwardovi Hughesovi, nástupcovi McCarricka ako biskupa v Metuchene. Koncom 90. rokov vedelo o sexuálnych útokoch McCarricka toľko ľudí, že skupina amerických laikov odcestovala do Ríma, aby protestovala proti jeho menovaniu za arcibiskupa Washingtonu D.C. – no bezúspešne.
V rokoch 2005 a 2007 sa dosiahlo mimosúdne vyrovnanie dvoch diecéz s mužmi, ktorí McCarricka obvinili zo sexuálneho zneužívania, alebo obťažovania. V priebehu tohto procesu sa museli o zlom správaní McCarricka dozvedieť ďalší ľudia. Napriek tomu sa nič ďalšie nestalo, ako kritizuje Douthat. „Je tu nebezpečie, že sa táto záležitosť zametie pod koberec. Investigatívni žurnalisti sú zamestnaní inými témami, Cirkev stráca spoločensky a tým aj pre mnohé médiá na zaujímavosti. Biskupi stoja pred otázkou, či chcú byť správcami upadajúcej inštitúcie, alebo či chcú požadovať konzekvencie pre tých, ktorých vinná ignorancia k úpadku Cirkvi prispela,“ napísal Douthat. –zg-

Americký biskup: Kardinála McCarricka laicizovať!

USA, 31.7.2018 (kath.net) 022 629 – Texaský biskup Michael Olson z amerického Fort Worthu v amerických médiách žiadal, aby bol bývalý arcibiskup Washingtonu D.C., kardinál Theodore McCarrick laicizovaný. Liberálneho amerického kardinála obviňujú z najťažších prípadov zneužívania.
Biskup Olson prejavil rozhorčenie nad skutočnosťou, že McCarrick nezneužíval len maloletých, ale aj svojich podriadených ako napr. bohoslovcov. Olson tiež žiadal, aby boli braní na zodpovednosť aj tí v Cirkvi, ktorí o konaní kardinála vedeli a mlčali. Táto požiadavka je brizantná preto, lebo okrem iného obviňujú aj vatikánskeho kardinála Kevina Farrella, že o prípadoch zneužívania okolo kardinála McCarricka vedel. –zg-

‚Klamete, keď tvrdíte, že ste nič nevedeli!‘

USA, 30.7.2018 (kath.net) 022 628 – „Čo je také dôležité, že máte strach, že to stratíte? Prečo si myslíte, že ste dôležitejší ako iné životy? Prečo nám jednoducho nemôžete oznámiť, čo viete?“ Týmito dramatickými slovami sa prihlásil o slovo v USA 60-ročný muž a kritizoval tých, ktorí chránia mužov, čo v Katolíckej cirkvi zneužívajú iných. „James“, ktorý mal byť podľa vlastných slov zneužitý americkým kardinálom McCarrickom, v rozhovore pre „American Conservative“ povedal:
„Oni si myslia, že keď budú vypovedať, tak Katolícka cirkev už nebude ďalej existovať. Ste mi odporní, lebo nemáte odvahu vstať a niečo povedať. Klamete, keď tvrdíte, že ste nič nevedeli!“
„James“ obviňuje celkom konkrétne vatikánskeho kardinála Kevina Farrella, že ten o prípadoch zneužívania okolo kardinála McCarricka vedel a mlčal. „James“ bol podľa vlastných slov zneužitý kardinálom McCarrickom vo veku 11 rokov. Prípady zneužívania trvali mnohé roky. „James“, ktorého kardinál dokonca pokrstil, pochádza z katolíckej rodiny z New Jersey. Vtedajší páter McCarrick bol dlhé roky blízky priateľ jeho rodiny.
„V Cirkvi je veľa homosexuálnych kňazov,“ dodal „James“ pre „American Conservative“. –zg-

McCarrick len špička ‚homosexuálnej mafie‘

Krakov, 30.7.2018 (kath.net) 022 627 – Páter Dariusz Oko, známy poľský kňaz, ktorý vo Varšave prednáša na Univerzite sv. Jána Pavla II., v interview pre „LifeSiteNews“ vyslovil tézu, že škandál zneužívania okolo kardinála McCarricka „je iba špičkou ľadovca“. Páter Oko tvrdí, že „40-50 percent amerických biskupov by mohlo mať homosexuálne tendencie a prinajmenšom polovica z nich by mohla byť zapletená do škandálov zneužívania“. To je podľa kňaza výsledok toho, že v rôznych diecézach, kláštoroch a kňazských seminároch vládne „homosexuálna mafia“ a dokonca odmieta vysviacky heterosexuálnych mužov, ak sa tomu nepodriadia. „Sú preto potrebné činorodé akcie biskupských konferencií a mnohých svätých ľudí, aby sa tu urobila zmena,“ dodal páter.
Na otázku, čo môžu v tejto situácii robiť laici, páter vyhlásil, že najdôležitejšie je, aby sa veriaci modlili, posväcovali sa a spolupracovali s dobrými ľuďmi, ktorí takéto zneužívania netolerujú a aby sme chránili kňazov a laikov, ktorých táto „homosexuálna mafia“ ohrozuje. Kňaz povzbudil všetkých, aby aj hlasno protestovali a zapojili médiá a povedal:
„Napriek tomu, je Cirkev to najlepšie čo máme. Je tu je Ježiš a Mária, ale nanešťastie aj mnoho ľudských hriechov.“
Poľský kňaz tiež pripomenul, že predovšetkým Benedikt XVI. spoznal tento problém Cirkvi a niektorých biskupov s homosexuálnymi sklonmi dal odstrániť. Pre Benedikta bol podľa pátra boj proti tejto „mafii“ jednou z hlavných priorít. Preto vydal aj inštrukciu, ktorá jasne stanovuje, že kňazi s homosexuálnymi sklonmi sa nesmú vysvätiť. –zg-

* * * * * *

Koptský biskup zavraždený na ceste na modlitbu

Káhira, 30.7.2018 (kath.net) 022 626 – V Egypte v nedeľu ubili na smrť opáta kláštora vo Wadi al-Natrune, biskupa Epifánia, na ceste z jeho cely na ranné modlitby. Biskupa našli mŕtveho, ležiaceho v kaluži krvi. Informovali o tom rakúske noviny „Krone“. Polícia začala vyšetrovanie zločinu.
Koptská pravoslávna cirkev ocenila biskupa Epifánia vo vyhlásení ako ctihodného mnícha a učenca. Kláštor sv. Makariosa Veľkého leží v Skétskej púšti medzi Káhirou a Alexandriou a založil ho už v 4. storočí sv. Makarios z Egypta. Od tej doby je kláštor neprerušene obývaný. –zg-

Orbán: Ak chceme zachrániť životy, …

Maďarsko, 30.7.2018 (kath.net) 022 625 – Maďarský premiér Viktor Orbán v interview pre nemecký „BILD“ bránil svoju reštriktívnu migračnú politiku. Na otázku, čo hovorí k topiacim sa utečencom v Stredozemnom mori, Orbán pripomenul, že má päť detí, no napriek tomu je aj politikom a teda má zodpovednosť:
„Vinu na týchto tragédiách nesú v prvom rade ľudia sami, ktorí sa vydajú na takú cestu, ale aj politici v Európe, ktorí migrantov povzbudzujú a vyvolávajú dojem, že sa oplatí vydať sa na cestu do Európy. Ak teda chceme zachrániť životy, musíme na južných brehoch Stredozemného mora ľudí zadržať skôr, ako sa vydajú na beznádejnú cestu.“
Orbán by tiež chcel, aby sa každý zachránený musel vrátiť do Afriky. Iba tak možno zabrániť masovému zomieraniu v mori. „Každé rozhodnutie, ktoré utečencom vysiela posolstvo, že môžu prísť, povedie stále k novým tragédiám.“
Premiér pripomenul, že ženy a deti prirodzene na hraniciach pomoc dostanú. Maďari však nechcú prijímať nijakých ekonomických migrantov. Vyslovil sa za Masterplan pre krajiny, z ktorých utečenci prichádzajú: „Projekty, ktoré zabránia tomu, že sa migranti vôbec vydajú na cestu, modernizácia, budovanie hospodárstva a verejnej správy s pomocou a dohľadom darcovských krajín v oblasti Sahelu, v Egypte. Na tom by sa Maďarsko s radosťou zúčastnilo, pretože už roky sme toho názoru, že sa nemá bieda nosiť do Európy, ale treba prinášať pomoc tam, kde je potrebná,“ povedal Viktor Orbán. –zg-

Pápež prepúšťa arcibiskupa za zamlčiavanie zneužívania

Vatikán, 30.7.2018 (kath.net/KAP) 022 624 – Pápež František prijal žiadosť o odstúpenie arcibiskupa Philipa Wilsona (67) v austrálskom Adelaide, odsúdeného za zamlčovanie zneužívania.
V minulých dňoch austrálsky premiér John Turnbull aj Národná kňazská rada apelovali na pápeža, aby ho prepustil. Arcibiskupa z Adelaide pred mesiacom súd v jeho predošlej Diecéze Newcastle odsúdil za zamlčovanie viacerých prípadov zneužívania na trest 12 mesiacov v domácom väzení.
Počiatkom júna pápež menoval biskupa z Port Pirie, Gregoryho O’Kellyho za apoštolského administrátora pre Arcidiecézu Adelaide.
Ešte koncom mája súd v rozsudku – vtedy ešte bez vymerania trestu – uznal Wilsona za vinného, že v 70. rokoch ako kňaz neoznámil polícii zneužitie chlapca duchovným. Arcibiskup vtedy vyhlásil, že zloží biskupský úrad, ale oznámil, že sa proti rozsudku odvolá. Odstúpenie doteraz vylučoval, kým nebude uzavretý právny proces. Wilson je doteraz najvyšším katolíckym duchovným, ktorý bol odsúdený za zamlčiavanie sexuálneho zneužitia.
V súčasnosti stojí v Austrálii ešte pred súdom vatikánsky kardinál George Pell (77). Vedúci ekonomického sekretariátu Vatikánu je obvinený zo sexuálneho obťažovania, keď bol mladým kňazom v 70. rokoch a neskôr ako arcibiskup v Melbourne. Počas trvania procesu v Melbourne je Pell uvoľnený zo svojho vatikánskeho postu. –zg-

Zverejnili nové snímky em. pápeža Benedikta XVI.

Viac na:
https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2018-07/emeritny-papez-benedikt-xvi-nove-fotky.html

Benedikt XVI. k sexuálnemu zneužívaniu

Rím, 30.7.2018 (kath.net/as) 022 622

Meditácia ku krížovej ceste v Koloseu – 25. marca 2005:
„Čo nám môže povedať tretí Ježišov pád pod krížom? Mysleli sme na pád človeka vcelku, na odpad toľkých od Krista a ich upadnutie do bezbožného sekularizmu. Či nemusíme myslieť aj na to, koľko musí Kristus trpieť vo svojej vlastnej Cirkvi? Ako často sa Najsvätejšia sviatosť jeho prítomnosti zneužíva, do akej prázdnoty a zloby srdca často vstupuje? Ako často oslavujeme len sami seba a vôbec ho nevnímame? Ako často sa jeho slová prekrúcajú a zneužívajú? Ako málo viery je v toľkých teóriách, koľko prázdnych rečí tu je? Koľko špiny existuje v Cirkvi a práve aj medzi tými, ktorí by mu v kňazstve mali úplne patriť? Koľko je tu pýchy a sebaľúbosti? Ako málo si vážime sviatosť zmierenia, v ktorej na nás čaká, aby nás pozdvihol z nášho pádu? To všetko je prítomné v jeho umučení. Zrada učeníkov, nedôstojné prijímanie jeho Tela a Krvi musí byť predsa najhlbšou bolesťou Vykupiteľa. Môžeme iba z najhlbšej duše k nemu volať: Kyrie, eleison – Pane zachráň nás! (porovn. Mt 8, 25)
Pane, často sa nám zdá tvoja Cirkev ako potápajúca sa loď, ktorá je už plná natečenej vody a úplne deravá. A na tvojom poli vidíme viac buriny ako pšenice. Zašpinený odev a tvár Cirkvi nami otriasa. Ale veď sme to my sami, ktorí ju znečisťujú. My sami ťa stále znova zrádzame po všetkých veľkých slovách a gestách. Zmiluj sa nad svojou Cirkvou – aj uprostred nej Adam stále znova padá. My ťa svojím pádom sťahujeme na zem a satan sa smeje, pretože dúfa, že ty z toho pádu už nedokážeš vstať, že ty do pádu svojej Cirkvi vtiahnutý sám ako porazený zostaneš ležať na zemi. A ty predsa vstaneš. Ty si vstal – vstal z mŕtvych a ty dokážeš aj nás znova pozdvihnúť. Uzdrav a posväť svoju Cirkev. Uzdrav a posväť nás.“

Príhovor k biskupom Írska, 28. októbra 2006:
Pápež tu hovorí o „nehoráznych zločinoch“ sexuálneho zneužívania duchovnými. Hovorí o potrebe „vyniesť na svetlo pravdu o tom, čo sa v minulosti stalo a podniknúť všetky potrebné opatrenia, aby sa niečo také už neopakovalo, zabezpečiť, aby sa princípy spravodlivosti dokonale rešpektovali a predovšetkým, aby sa prinieslo uzdravenie obetiam a všetkým tým, ktorí sú týmito nehoráznymi zločinmi zasiahnutí“.

Príhovor k americkým biskupom, 16. apríla 2008:
„Medzi znameniami, ktoré sú v rozpore s evanjeliom života, ktoré možno nájsť v Amerike aj inde, spôsobuje hlboké zahanbenie jedno: sexuálne zneužívanie maloletých.“
„Vašou úlohou ako biskupov podľa príkladu Krista, Dobrého pastiera, je toto posolstvo hlasno a jasne hlásať a preto aj hriech zneužívania postaviť do širšieho kontextu sexuálnej morálky. Tak môžete tým, že problém, ak sa v cirkevnom prostredí vyskytne, budete riešiť, a tak dáte iným orientáciu, pretože tento bič zla možno nájsť nielen vo vašich diecézach, ale v každej oblasti spoločnosti. Vyžaduje si to rozhodnú a spoločnú odpoveď.“

Pri lete na Svetové dni mládeže v Sydney, 12. júla 2008:
Pápež v interview odpovedal na otázku o pedofilných kňazoch:
„Musíme premýšľať o tom, čo bolo v našej výchove, v našej náuke v ostatných desaťročiach nedostačujúce: v 50, 60. a 70. rokoch existovala koncepcia etického proporcionalizmu: spočíval v úmysle, že nič nie je zlé, ale je iba v proporcii k inému. Proporcionalizmom bola daná možnosť vzhľadom na niektoré veci – jednou z nich môže byť pedofília – myslieť, že v istých proporciách môže byť dobrá. Nuž, tu musí byť celkom jasné: to nikdy nebola katolícka náuka. Existujú veci, ktoré sú vždy zlé a pedofília je vždy zlá.“

Interview pri lete do Lisabonu, 11. mája 2010:
„Najväčšie prenasledovanie Cirkvi neprichádza od vonkajšieho nepriateľa, ale vyrastá z hriechu v Cirkvi. A preto je pre Cirkev bytostne nutné, aby sa nanovo naučila robiť pokánie, prijať očisťovanie, aby sa na jednej strane naučila odpúšťať, ale videla aj potrebu spravodlivosti – pretože odpustenie nenahrádza spravodlivosť! Jedným slovom, musíme na nanovo naučiť práve to podstatné: obrátenie, modlitbu, pokánie a božské cnosti.“

Benedikt XVI. pri modlitbe Regina Caeli, 16. mája 2010:
„Pravý nepriateľ, ktorého sa treba báť a proti ktorému treba bojovať, je hriech, duchovné zlo, ktoré občas žiaľ nakazí aj členov Cirkvi.“

Kniha interview s Petrom Seewaldom „Svetlo sveta“, 24.11.2010:
V knihe pápež hovorí aj o škandále zneužívania v Írsku:
„Dnes sa musíme znova naučiť, že láska k hriešnikovi a láska k poškodenému sú správne vyvážené tak, že potrestám hriešnika formou, ktorá je možná a primeraná. V tomto ohľade vznikla v minulosti zmena povedomia, čím nastalo zatemňovanie práva a potreby trestu – a nakoniec aj zúženie pojmu láska, ktorá nie je iba milota a slušnosť, ale ktorá je v pravde. A k pravde patrí aj to, že musím potrestať toho, kto zhrešil proti pravej láske.“

Vianočný príhovor k Rímskej kúrii, 20. decembra 2010:
„Tvár Cirkvi je vo videní sv. Hildegardy pokrytá prachom a tak sme to videli aj my. Jej odev je roztrhaný – skrze vinu kňazov. Tak ako to ona videla a povedala, tak sme to tento rok zažili. Musíme toto pokorenie ako aj výzvu k pravde a výzvu k obnove prijať. Iba pravda nás zachráni a spasí.
Musíme sa pýtať, čo môžeme robiť, aby sme bezprávie, ktoré sa stalo, podľa možnosti čo najlepšie napravili. Musíme sa pýtať, čo v našom hlásaní viery, v našom celom spôsobe stvárňovania kresťanstva bolo nesprávne, že sa také niečo mohlo stať. Musíme nájsť cestu k novej rozhodnosti viery a dobra. Musíme byť schopní robiť pokánie. Musíme sa v príprave kňazov pokúšať urobiť všetko, aby sa také niečo už nikdy nemohlo stať. To je aj miesto na poďakovanie sa zo srdca tým, ktorí sa zasadzujú v pomoci obetiam a znova im vrátili dôveru v Cirkev, schopnosť veriť jej posolstvu. Pri mojich stretnutiach s obeťami tohto hriechu som stretával vždy aj ľudí, ktorí s veľkou oddanosťou týmto trpiacim a poškodeným stoja po boku. Je to príležitosť poďakovať sa aj všetkým dobrým kňazom, ktorí dobro Pána v pokore a vernosti nesú ďalej a uprostred ničenia sú svedkami pre nestratenú krásu kňazstva.“

USA: Zatkli ochrancov života na potratovej klinike

Washington D.C., 30.7.2018(kath.net/LSN/jg) 022 621 – Dvaja katolícki kňazi a dvaja aktivisti za ochranu života boli zatknutí na potratovej klinike vo Washingtone D.C. V čakárni kliniky rozdávali červené ruže a ženy prosili, aby sa rozhodli pre život svojich nenarodených detí. Boli to: páter Fidelis Moscinski, františkánsky brat, Dave Nix, kňaz Arcidiecézy Denver, Will Goodman a nemenovaná žena.
Dňa 24. júla boli na klinike asi dve hodiny. Keď ju odmietli opustiť, privolaná polícia ich z kliniky vyniesla. Počas akcie držalo asi 15 ľudí modlitbovú stráž pred potratovou klinikou. Akcie tohto druhu sa označujú ako „Red Rose Rescue“ (Záchranná akcia Červená ruža) a inšpirovala ju kanadská ochrankyňa života Mary Wagnerová. –zg-

O. Hamel zabitý islamistami možno rýchlo blahoslavený

Rím, 29.7.2017 (kath.net/ KAP) 022 620 – Francúzsky kňaz Jacques Hamel (85), pred dvomi rokmi zavraždený teroristami, má byť z vôle biskupa z Rouenu, Dominiqua Lebruna, rýchlo blahorečený. Ukončenie procesu na diecéznej úrovni očakáva v zime, ako povedal pre taliansku internetovú stránku „Vatican Insider“ minulý štvrtok. V apríli 2019 plánuje odovzdať podklady do Ríma. Tam má podľa cirkevného práva nasledovať druhý, vatikánsky proces na Kongregácii pre kauzy svätých. O možnom blahorečení rozhoduje pápež.
V nasledujúcich mesiacoch vypočujú k farárovi Hamelovi 69 svedkov, ako povedal biskup Lebrun. Patria k nim príbuzní, kňazi a členovia farnosti, ale aj priami svedkovia útoku z júla 2016. Ďalej odovzdali teológom 500 rukopisov jeho kázní na posúdenie, ako dodal biskup. Povedal tiež, že sa prihlásilo mnoho ľudí, ktorí uviedli, že na príhovor zavraždeného boli ich modlitby vypočuté.
Očakáva sa, že cirkevné autority budú chcieť Hamela uznať za mučeníka. V tom prípade nie je potrebný na blahorečenie zázrak.
Farár Hamel bol 26. júla 2016 vo svojom kostole brutálne zavraždený dvomi islamistami. Pápež František takmer bezprostredne po jeho smrti zrušil predpísanú päťročnú lehotu na možný začiatok procesu blahorečenia. V apríli 2017 proces oficiálne otvorili. –zg-

Obrat v škandále zneužívania kardinála McCarricka

Vatikán, 28.7.2018 (kath.net/ KAP) 022 619 – Americký kardinál Theodore McCarrick (88) a bývalý arcibiskup Washingtonu, obťažený obvineniami zo zneužívania, ponúkol pápežovi Františkovi, že sa vzdáva kardinálskej hodnosti. Ako oznámil Vatikán v sobotu, pápež žiadosť kardinála prijal.
Podľa správ médií McCarrick, ktorý v rokoch 2001 až 2006 bol hlavou Washingtonskej arcidiecézy, mal mladých bohoslovcov nútiť k sexu a zneužiť najmenej dvoch maloletých.
Ako ďalej oznámila vatikánska Tlačová kancelária, list McCarricka prišiel v piatok. František ho suspendoval zo všetkých kňazských služieb vo verejnosti a súčasne určil, aby sa bývalý arcibiskup uchýlil na miesto, ktoré sa ešte bližšie určí, aby tam viedol „život v modlitbe a pokání“, kým budú obvinenia voči nemu objasnené v cirkevno-právnom procese. –zg-

Írsko: Katolícke manželské poradne aj pre homosexuálov

Dublin, 28.7.2018 (kath.net/jg) 022 618 – Manželské poradne katolíckych biskupov Írska Accord ponúkajú svoje služby už aj homosexuálnym párom. Informoval o tom Catholic Herald.
Accord sa podriadil požiadavke írskej vlády a neodmietne páry rovnakých pohlaví. Za to bude naďalej dostávať štátne príspevky. Podľa správy novín The Times dostane Accord 408 000 eur na kurzy manželskej poradne v Dubline a ďalší 1 184 500 eur za svoje služby v celom Írsku. Je to manželská poradenská služba, ktorá dostáva najvyššie sumy zo štátnych peňazí.
Hovorkyňa vlády potvrdila, že všetky poradenské centrá, ktoré dostávajú verejné prostriedky, musia ponúkať svoje služby nezávisle od sexuálnej orientácie: „Budeme všetky poradenské centrá vrátane Accordu kontrolovať, či dodržiavajú tieto predpisy.“
Accord sa od zavedenia „homosexuálneho manželstva“ v Írsku zmieril s finančnými stratami od r. 2015 vo výške viac ako 40 percent, pretože doteraz nebol ochotný radiť homosexuálom. V januári 2018 írska vláda pohrozila, že tieto príspevky znova zreteľne zredukuje, ak „Accord“ nezmení svoju politiku, ako napísali noviny Times. Biskupská konferencia Írska nevydala k tejto situácii nijaké stanovisko. –zg-

Vatikán zrušil všetky obžaloby revízora

Vatikán, 28.7.2018 (kath.net/jg) 022 617 – Vatikán zrušil všetky obžaloby voči Liberovi Milonemu, generálnemu revízorovi, ktorého pápež menoval v r. 2015. Milone to oznámil pre taliansku televíziu koncom júna, ako informoval vatikanista Edward Pentin pre National Catholic Register.

Menovanie bývalého partnera medzinárodnej audítorskej a poradenskej firmy Deloitte, za generálneho revízora bolo súčasťou finančnej reformy pápeža Františka. V r. 2017 Milone po prehľadaní jeho kancelárií vatikánskymi žandármi odstúpil zo svojho postu. Jeho miesto odvtedy nebolo obsadené.
Milone odvtedy stále hovoril, že je nevinný. Reportérom povedal, že malá skupina vplyvných osôb chce zničiť jeho reputáciu. Šéf vatikánskych žandárov mu hrozil uväznením, ak odmietne podpísať svoje odstúpenie, ktoré bolo už týždne predtým pripravené, ako povedal Milone.
Vyhlásil, že pápež František začal reformu s najlepšími úmyslami, no „stará garda“ ho blokovala. Cítili sa ohrození, keď spoznali, čo on videl vlastnými očami.
O skutočnom priebehu udalostí sú dve verzie. Prvú verziu zastával v septembri 2017 vtedajší substitút Štátneho sekretariátu Vatikánu, arcibiskup Giovanni Angelo Becciu. Becciu označil Miloneho obhajobu ako „falošnú a nepodloženú“. Revízor „porušil všetky pravidlá a špehoval súkromný život nadriadených aj spolupracovníkov“, ako povedal Becciu a dodal: „Ak by sám neodstúpil, tak by sme ho obžalovali.“
Túto verziu podľa Pentina potvrdil vysokopostavený pracovník vatikánskych žandárov. „Nemal povolenie na vyšetrovanie, ktoré konal a čo je dôležitejšie, nemal na to kompetencie.“
K druhej verzii cituje Edward Pentin ďalší zdroj „s podrobnými znalosťami o tomto prípade“. Podľa nej narazil Milone na prípady sprenevery peňažných prostriedkov a musel byť odstránený. Od počiatku svojej činnosti bol generálny revízor odsúvaný nabok a prekážalo sa mu v práci, ako informoval zdroj. Niekoľko mesiacov po tom, čo začal svoju prácu, podal Milone oznámenie kvôli neoprávnenému vniknutiu do jeho počítača.
„Stará garda“ by bola nechala Miloneho pôsobiť, keby nebol postupoval tak profesionálne. No spoločne s kardinálom Georgeom Pellom, prefektom Ekonomického sekretariátu Vatikánu, bol „pracoval stále efektívnejšie“ a už bol blízko k „odhaleniu nebezpečných vecí“, citoval Pentin svoj zdroj. –zg-

‚Masová migrácia – najväčšia hrozba‘

Viedeň, 28.7.2018 (kath.net) 022 616 – Rakúsky generálmajor Robert Brieger, od júla nový šéf armádneho štábu, vidí „masovú migráciu ako najväčšiu súčasnú hrozbu pre Rakúsko“. V rannom žurnále rozhlasu Ö1 generálmajor minulú stredu povedal:
„Problém migrácie sa vyvinul tak, že sa už týka všetkých členských štátov Európskej únie. Dokiaľ nebude plnohodnotne zabezpečená ochrana vonkajších hraníc, je tu nutnosť konať na národnej úrovni. To nás ochráni aj proti hrozbám terorizmu.“ –zg-

„Váš ateizmus na nás priťahuje Boží hnev!“

Atény, 27.7.2018 (kath.net) 022 615 – Grécko-pravoslávny biskup Ambrózius z Kalavrity obvinil gréckeho premiéra, že je spoluvinný na obrovských požiaroch v Grécku.
„Ateistický premiér Alexis Tsipras na nás priťahuje Boží hnev,“ napísal na blogu. „Ateisti zo Syrizy sú príčinou tejto veľkej katastrofy! Váš ateizmus na nás priťahuje Boží hnev!“ zdôraznil ešte raz.
Pri požiaroch pri Aténach zomrelo už vyše 80 ľudí. Aténsky arcibiskup však zdôraznil, že to je iba osobný názor biskupa. –zg-

Škótsko: Farár prepustený po zmiernej modlitbe za „Pride“

Glasgow, 27.7.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 614 – Mark Morris, katolícky duchovný pastier na škótskej univerzite „Glasgow Caledonian University“ (GCU), bol prepustený po tom, čo vyzval k ružencu na uzmierenie za urážku Boha pochodom homosexuálov v Glasgowe. Modlitba ruženca sa konala 16. júla v Kostole Nepoškvrneného Srdca Panny Márie v Balornocku, farskom kostole Marka Morrisa. Pochod homosexuálov sa konal v sobotu predtým. Najprominentnejšou účastníčkou pochodu bola škótska premiérka Nicola Sturgeonová!
Univerzita vyjadrila „veľké sklamanie“ zo správania farára Morrisa. Riaditeľka univerzity uviedla, že od budúceho semestra už nebude môcť pôsobiť v pastorácii študentov.
Katolícki študenti univerzity proti prepusteniu Morrisa protestovali. Na Facebooku vyjadrili členovia katolíckej komunity univerzity solidaritu s kňazom:
„Morris vykonával svoju službu mnohé roky s radosťou, dôstojnosťou a úsmevom na tvári. Je odpudzujúce, že katolícky kňaz je prepustený zo svojho postu duchovného pastiera iba preto, že zastával katolícku náuku viery! Zmierna modlitba sa konala vo farskom kostole farára Morrisa a nemala nič do činenia s jeho činnosťou študentského duchovného pastiera. Univerzita má veľmi znetvorené chápanie rovnosti a mnohorakosti vzhľadom na skutočnosť, že nepripustila absolútne nijakú mnohorakosť názorov k pochodu homosexuálov v Glasgowe,“ kritizovali študenti. –zg-

Turecko: Pastor na príhovor Trumpa v domácom väzení!

Ankara, 27.7.2017 (kath.net) 022 613 – Turecko prepustilo amerického pastora Andrewa Brunsona po 21 mesiacoch z tureckého väznia po tom, čo americký prezident Donald Trump pred niekoľkými dňami cez Twitter znova vyvíjal nátlak. Uviedol, že pastor Brunson bol bezdôvodne väznený. Pastor sa vrátil do svojho domu, no musí zostať v domácom väzení. Vedú sa stále právne spory o tom, či tento kresťan smie opustiť Turecko a môže sa vrátiť do USA. Brunson je pastorom malého spoločenstva presbyteriánskej cirkvi vzkriesenia v Izmire.
Trump ohlásil minulý týždeň cez Twitter sankcie proti Turecku kvôli tomuto väzneniu a napísal:
„Je to totálna hanba, že Turecko Andrewa Brunsona, rešpektovaného amerického pastora nechce prepustiť z väzenia. Bol už príliš dlho držaný ako rukojemník vo väzení. Erdogan by mal niečo podniknúť, aby sa tento nádherný kresťan, manžel a otec dostal na slobodu. Neurobil nič zlé a jeho rodina ho potrebuje!“ –zg-

„Brutálni ako nikdy predtým“

Španielsko, 27.7.2018 (kath.net) 022 612 – Situácia s migrantami v EÚ sa na španielskych hraniciach dramaticky priostruje. Vo štvrtok asi 600 migrantov násilne prerazili ku španielskej severoafrickej exkláve Ceuta. Informoval o tom rakúsky denník „Krone“. S neuveriteľnou brutalitou prekonali šesť metrové dvojité hraničné oplotenie. Migranti pritom zaútočili na príslušníkov pohraničnej stráže palicami, kusmi ostrého plechu a plameňometmi, ktoré si sami vyrobili. Štyroch strážcov museli previezť do nemocnice. Na niektorých hádzali migranti aj pálené vápno, ktoré spôsobuje na koži nebezpečné popáleniny. Mladí muži zo západoeurópskych krajín nasadili aj reťazové píly! Hovorca polície povedal, že sa pritom správali „tak brutálne ako nikdy predtým“! –zg-

Naša príloha
Správna katolícka odpoveď na pochody ‚Gay-Pride‘

Komentár: Biskup Atanáz Schneider

Rím, 2.8.2018 (kath.net) 022 611 – V minulých desaťročiach sa rozšírili v mestách západného sveta pochody pod názvom „Gay-Pride“ (Gejská hrdosť). Tento stále rastúci fenomén má jasný cieľ ovládnuť verejný priestor vo všetkých mestách západného sveta a dlhodobo aj v mestách celého sveta s výnimkou miest islamského sveta zo strachu pred predvídateľnými násilnými reakciami proti nemu.
Takého pochody sa realizujú s enormnými finančnými a logistickými nákladmi a sú sprevádzané propagandou, ktorá je podporovaná najvplyvnejšími silami verejného života a síce politickou nomenklatúrou, sociálnymi sieťami, mocnými hospodárskymi a finančnými koncernami. Taká mocná podpora silami verejného sektora bola typická pre historické totalitné systémy a síce s cieľom nanútiť ľuďom určitú ideológiu. Pochody „Gay-Pride“ sa neobyčajne podobajú propagandistickým pochodom rôznych politických režimov minulosti.
No zostáva jedno veľmi dôležité zariadenie verejného života, ktoré ešte oficiálne, či ešte nie veľkou mierou vstúpilo do jednohlasného chóru podporovateľov pochodov „Gay-Pride“. Tým hlasom je Katolícka cirkev. Totalitarizmus ideológie homosexuality príp. teórie gender – rodovej rovnosti sleduje svoj ctižiadostivý cieľ – dobytie poslednej odporujúcej bašty – Katolíckej cirkvi. Žiaľ toto úsilie už zaznamenalo aj niektoré úspechy. Ukazuje sa, že rastúci počet kňazov ba dokonca niektorí biskupi a kardináli vyjadrujú verejne a rôznymi spôsobmi podporu takýmto totalitným pochodom „Gay-Pride“. Tým sa takíto kňazi, biskupi a kardináli stávajú aktivistami a podporovateľmi ideológie, ktorá predstavuje priamu urážku Boha a urážku dôstojnosti človeka, ktorý bol stvorený na obraz a podobu Boha a ako muž a žena.
Ideológia rodovej rovnosti príp. ideológia homosexuality predstavuje ďalej vzopretie sa voči obdivuhodnému a láskyplnému stvoriteľskému dielu Boha. Ide tu o odpor proti stvoreniu človeka v dvoch potrebných a nádherne sa vzájomne doplňujúcich pohlaviach muža a ženy. Homosexuálne a lesbické akty znesväcujú mužské a ženské telo, ktoré je Božím chrámom. A naozaj – Duch Svätý hovorí: „Kto by teda Boží chrám zničil, toho Boh zničí. Lebo Boží chrám je svätý – a ním ste vy (1 Kor. 3, 17). Duch Svätý vo Svätom písme vysvetľuje, že homosexuálne akty predstavujú ohavnosť, pretože odporujú povahe človeka ako ho Boh stvoril: „Preto ich Boh vydal nehanebným náruživostiam. Ich ženy zamenili prirodzený styk za proti-prirodzený A podobne aj muži zanechali prirodzený styk so ženou a zahoreli žiadostivosťou jeden k druhému: muži s mužmi páchali nehanebnosť. Tak si sami na sebe odniesli zaslúženú odplatu za svoje poblúdenie A pretože si nevedeli vážiť poznanie Boha, Boh ich vydal napospas ich zvrátenému zmýšľaniu, aby robili, čo sa nepatrí (Rim 1, 26 – 28).
Duch Svätý tiež vysvetľuje, že osoby, ktoré páchajú akty ťažkých hriechov, ku ktorým patria aj homosexuálne akty, nebudú dedičmi večného života: „Neviete, že nespravodliví nebudú dedičmi Božieho kráľovstva? Nemýľte sa: ani smilníci, ani modloslužobníci, ani cudzoložníci, ani chlipníci, ani súložníci mužov, ani zlodeji, ani chamtivci, ani opilci, ani utŕhači, ani lupiči nebudú dedičmi Božieho kráľovstva (1 Kor. 6, 9-10).
Kristova milosť má však takú moc, že môže zmeniť aj modloslužobníka, cudzoložníka, praktizujúceho homosexuála na nového človeka. Text Božieho slova totiž pokračuje:
„A niektorí ste toto boli. Ale obmyli ste sa, boli ste posvätení, boli ste ospravedlnení v mene Pána Ježiša Krista a v Duchu nášho Boha (1 Kor. 6, 11).
Vzhľadom na túto pravdu a skutočnosť milosti zažiari v scenári proti-božskej a proti-ľudskej ideológii a praktiky homosexuality svetlo nádeje a pravého pokroku – a síce nádeje a reálnej možnosti premeny osoby, ktorá koná homosexuálne akty na nového človeka, ktorý bol stvorený v pravde svätosti: „Preto máte odložiť starého človeka s predošlým spôsobom života, ktorý sa ženie za klamnými žiadosťami do skazy, a obnovovať sa duchovne premenou zmýšľania, obliecť si nového človeka, ktorý je stvorený podľa Boha v spravodlivosti a pravej svätosti (Ef 4, 22 – 24).
Tieto Božie slová predstavujú jediné dôstojné posolstvo hodné nádeje a oslobodenia sa, ktoré má kresťan a už vôbec kňaz a biskup, ponúkať ľudom praktizujúcich homosexualitu a šíriacim ideológiu rodovej rovnosti.
Totalitarizmus a netolerantnosť genderovej ideológie vyžadujú podľa jej vlastnej logiky totálne prijatie. Všetky spoločenské sektory vrátane Katolíckej cirkvi, musia byť teda prinútené tak či onak vyjadriť prijatie tejto ideológie. Jeden z najrozšírenejších a konkrétnych verejných prostriedkov tohto ideologického nátlaku predstavujú pochody „Gay-Pride“.
Nemožno vylúčiť, že sa Katolícka cirkev v nie ďalekej budúcnosti bude nachádzať v situácii, ktorá sa bude podobať prenasledovaniu Rímskou ríšou v prvých troch storočiach, keď bolo prijatie totalitnej ideológie bohoslužby povinné aj pre kresťanov. V tej dobe spočíval test takého prijatia v občianskom a politicky korektnom akte spálenia niekoľkých zrniek kadidla pred sochou bôžika alebo cisára.
Namiesto pálenia kadidla dnes nastupuje gesto solidarity s pochodmi gejov „Pride“, čo sa vyjadruje pozdravnými slovami duchovných a dokonca aj špeciálnymi bohoslužbami v prospech údajných práv na homosexuálne aktivity, ako aj šírenie tejto ideológie. Sme svedkami neuveriteľného scenára, v ktorom už niektorí kňazi a dokonca biskupi a kardináli, začali bez začervenania sa páliť zrnká kadidla pred bôžikmi ideológie homosexuality príp. teórie gender. A to s potleskom mocných tohto sveta, politikov, masmédií a mocných medzinárodných organizácií!

Aká má byť správna odpoveď kresťana, katolíka, kňaza a biskupa vzhľadom na tento fenomén pochodov „Gay-Pride“?
Na prvom mieste musíme s láskou hlásať Božiu pravdu o stvorení človeka a potom pravdu o objektívnej psychologickej a sexuálnej nezriadenosti homosexuálnych aktov. Následne sa má hovoriť aj o pravde a existencii potrebnej a diskrétnej pomoci pre ľudí s homosexuálnymi sklonmi, aby sa im dostalo oslobodenie a uzdravenie ich duševného postihnutia.
Treba hlásať Božiu pravdu o charaktere ťažkého hriechu homosexuálnych aktov a životného štýlu, pretože ignorujú Božiu vôľu. S naozaj bratskou starosťou musíme upozorňovať na nebezpečenstvo straty večnej spásy duší praktizujúcich a nekajajúcich sa homosexuálov.
Ďalej treba s občianskou odvahou a použitím všetkých pokojných a demokratických prostriedkov protestovať proti potupovaniu kresťanského presvedčenia a proti verejnému prezentovaniu ponižujúcich obscénností. Treba protestovať proti pochodom, skrze ktoré sa má obyvateľstvu celých miest a krajín nanucovať politicko-ideologická militantnosť.
To najdôležitejšie však spočíva v duchovných prostriedkoch. Najmocnejšia a najvzácnejšia odpoveď sa vyjadruje vo verejných a súkromných aktoch zmierneho odčinenia ťažkých verejných urážok, ktoré tieto pochody spôsobujú svätosti Božieho majestátu.
Neodlučiteľná od týchto zmiernych aktov je vrúcna modlitba za obrátenie a večnú spásu podporovateľov a aktivistov ideológie homosexuality a predovšetkým modlitba za spásu duší poľutovaniahodných osôb, ktoré praktizujú homosexualitu.
Nech nasledovné slová pápežov posilnia správnu katolícku odpoveď na fenomén „Gay-Pride“:

Pápež Ján Pavol II. protestoval proti pochodu „Gay-Pride“ v Ríme v r. 2000 slovami:
„Považujem za svoju povinnosť k udalostiam nedávnych dní v Ríme [Gay-Pride] zaujať stanovisko: V mene Cirkvi Ríma nemôžem inak ako vyjadriť svoje zatrpknutie … pre urážku kresťanských hodnôt mesta, ktoré katolíkom celého sveta tak veľmi leží na srdci. Cirkev nesmie zamlčať pravdu, pretože by tým nedodržala vernosť Bohu Stvoriteľovi a nepomohla by ľuďom pri rozlišovaní dobra od zla“ (Anjel Pána, 9.7.2000).

Pápež František pri rôznych príležitostiach varoval pred nebezpečím ideológie gender, napr.:
„Ty, Irina, si dnes spomenula veľkého nepriateľa manželstva: ideológiu gender. Dnes je tu celosvetová vojna na zničenie manželstva. Dnes sú tu ideologické kolonializmy, ktoré sú ničivé: neničí sa zbraňami, ale ideami. Preto sa musíme proti týmto ideologickým kolonializmom brániť.“ (Príhovor ku kňazom, rehoľníkom, seminaristom, Tbilisi, 1.10.2016).

„Prežívame momenty ničenia človeka stvoreného na Božiu podobu. V Európe, Amerike, Latinskej Amerike, Afrike, v niektorých krajinách Ázie existuje pravý ideologický kolonializmus. A jeden z nich nazvem nepokryte menom – je to teória gender!

Dnes sa deťom – deťom! – v škole hovorí, že každý si môže svoje pohlavie vybrať. A prečo sa ich to učí? Pretože učebnice prichádzajú od ľudí a inštitúcií, ktoré im dávajú peniaze. To sú formy ideologického kolonializmu, ktorý podporujú aj veľmi vplyvné krajiny. A to je strašné. Benedikt XVI. – ktorý sa má mimochodom dobre a má stále veľmi jasné myslenie – mi v rozhovore povedal:
„Svätosť, toto je doba hriechu proti Bohu Stvoriteľovi!“ To je múdre. Boh stvoril muža a ženu – Boh stvoril svet tak a tak … a my robíme teraz pravý opak. Boh nám zveril stav „divočiny“, aby sme z nej urobili kultúru a my teraz robíme s touto kultúrou veci, ktoré nás vracajú naspäť do stavu „divočiny“ (porovn. Romano Guardini, Koniec novej doby, Würzburg 1950, S. 95-96)! To čo tu Benedikt XVI. povedal, by sme mali uvážiť: „Toto je doba hriechu proti Bohu Stvoriteľovi!”
(Príhovor k poľským biskupom pri Svetových dňoch mládeže v Krakove, 27.7.2016).

Praví priatelia osôb, ktoré konajú nízke skutky na pochodoch, sú kresťania, ktorí hovoria:
„Ja nebudem páliť zrnká kadidla pred bôžikom homosexuality a teórie gender, dokonca ani keby – čo nech Boh uchráni! – to robil môj farár alebo môj biskup.
Budem konať súkromné a verejné akty zmiernej obety a vrúcnej modlitby za večnú spásu duší všetkých, ktorí homosexualitu šíria a praktizujú.
Nebudem mať nijaký strach pred novým politicko-ideologickým totalitarizmom teórie rodovej rovnosti, pretože Kristus je so mnou. A keďže Kristus porazil všetky totalitné systémy minulosti, porazí aj totalitarizmus ideológie gender našich dní.“
Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat! 28. júla 2018

+ Atanáz Schneider, pomocný biskup Arcidiecézy Svätej Márie, Astana

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *