Svätý Ignác z Loyoly a jeho 5 ciest k uzdraveniu

Emócie sa vo mne často vznášajú a vylievajú sa z tajomného zdroja vo mne. Ja som potom nepokojný a rozrušený a nemám tušenie prečo. Nemôžem povedať, prečo mám zlý deň a nemôžem s tým nič robiť. Je to preto, že – ako mi raz povedal psychológ – nemám tušenie, čo v súčasnosti cítim. Znamená to, že sa často chovám nevysvetliteľným a nezdravým spôsobom, pretože v sebe mám staré zranenia a ja ani neviem, že ma stále ovplyvňujú. Až po čase, keď o tom premýšľam, môžem pochopiť dôvod.

Hoci moje zranenia sú malé, chcel by som ich nechať za sebou. Ako kňaz hovorím s ľuďmi, ktorí potrebujú poradenstvo a modlitbu, takže viem, že traumy z minulosti môžu dráždiť ako otvorená rana. Môže to byť detská pamäť alebo nedávna udalosť, ale ak sa o to nestaráte, stará trauma bude mať na vás stále negatívny vplyv. Takýto stav môže zničiť manželstvá či priateľstvá. Umožňuje nám správať sa sebazničujúcim spôsobom a bráni vnútornému pokoju.

Tak ako sa uzdraviť a postupovať vpred?

Prichádza nám na pomoc svätý Ignác z Loyoly, kňaz zo šestnásteho storočia, zakladateľ Jezuitov. Jeho život bol plný traumatických udalostí. Zapojil sa do násilných, vojenských bojov a v jednom z nich mu delová guľa rozdrvila nohu od kolena dolu. Do bojov nastúpil Ignác ako ješitný a spupný mladík, ktorý sa oddával svetským radostiam. Po tomto zranení prekonal niekoľko bolestivých operácií bez anestézie. Počas rekonvalescencie začal premýšľať o svojom živote a zmene. Nakoniec vydal svoje „Duchovné cvičenia“, ktoré opisujú spôsob dosiahnutia duchovnej slobody. Časť tohto procesu vám umožňuje pozrieť sa na minulé zranenia, chyby a dá Vám motiváciu konať.

Tu je päť štádií každodennej meditácie, ktoré vám pomôžu spomenúť na staré rany a začať cestu k uzdraveniu.

1. Hľadajte osvietenie

Svätý Ignác tým chce povedať, že by sme mali túto perspektívu rozšíriť. Je ľahké fixovať sa na staré rany a nechať ich, aby nás postupne ničili, ale nosenie tejto záťaže v priebehu rokov nás môže odcudziť aj sebe samým. Je veľmi užitočné vidieť sa v novom svetle. Ignác sa obzvlášť zaujímal o hľadanie Božieho pohľadu, ale je tiež dobré nájsť podporu v rodine a priateľoch.

2. Ďakujte

Keď som nepokojný alebo sa cítim zranený, moja myseľ je zablokovaná starosťami, čo mi spôsobuje bolesť. Psychológovia súhlasia so svätým Ignácom: je dôležité zamerať sa na pozitívne skúsenosti a prelomiť bludný kruh zlých myšlienok. Nevymaže to Vaše zranenia, ale dá Vám určitý emocionálny priestor.

3. Spoznajte svoje emócie

Pozrite sa na svoje dni, berúc do úvahy nahromadené zranenia. Často si na konci dňa ponechám čas na seba. Premýšľam o sebe čestne, kde som, pýtam sa aké emócie zažívam a snažím sa identifikovať ich zdroj. Silné emócie znamenajú, že musím dobre premýšľať o tom, čo sa deje v mojej duši. Psychológovia súhlasia s tým, že najdôležitejšou vecou je vykonať takéto preskúmanie, rozpoznať emócie a pracovať na ich chápaní.

4. Buďte zodpovední

Je to ťažké, ale bez ohľadu na to, kto mi ublížil, nemôžem použiť bolesť ako ospravedlnenie za svoje vlastné chyby. Jedným z krokov na vyliečenie je prelomiť tento okruh a konať. Aj keď mám zlé skúsenosti, nemôžu sa stať obsahom môjho života a ovplyvniť moje správanie. Keď preberáme zodpovednosť za naše kroky, sme slobodní a môžeme v budúcnosti robiť pozitívne rozhodnutia.

5. Buďte pripravení na to, čo prinesie zajtrajšok

Nemusíme byť večnými otrokmi minulosti. Budúcnosť je pre každého, bez ohľadu na to, aké skúsenosti máme za sebou. Svätý Ignác nám odporúča, aby sme sa každý deň rozhodli, že chceme byť tou najlepšou možnou verziou seba samých.

Svätý Ignác veril, že jeho meditácie sú účinným spôsobom, ako sa rozlúčiť s minulosťou a rozvíjať  sa v osobnosť, ktorou by sme sa chceli stať. Jeho vplyv prináša osoh ľuďom z rôznych prostredí používajúcich metódy svätého. Sebapoznávanie, pochopenie svojich emócií a napokon nájdenie pokoja v sebe samom.

Zdroj: Zamyslenie Michael Rennier 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *