Bol odsúdený na smrť, nikto ho nechcel. Dnes vyrastá v milujúcom domove

Milovaní, milujme sa navzájom, lebo láska je z Boha a každý, kto miluje, narodil sa z Boha a pozná Boha. (1Jn, 4,7)

7-ročný Ryan Morse mal veľmi blízko k smrti. Avšak, nestalo sa to. Bol zachránený a prijatý úžasnými ľuďmi zo Spojených štátov. Vďaka ich rodinnému teplu, starostlivosti a odhodlanosti prešiel chlapec doslovne metamorfózou a dostal šancu na nový život.

David a Priscilla Morseoví v roku 2015 adoptovali a prijali 7-ročného chlapčeka, ​​ktorý vážil vo svojom veku len o niečo viac ako 3 kilogramy. Nikto, kvôli veľmi biednemu zdraviu chlapca, nechcel prevziať za neho zodpovednosť a úlohu vytvoriť mu skutočný domov a poskytnúť mu lásku a ochranu. Ryan sa snažil iba prežiť a vďaka Bohu sa mu to podarilo, kým prišla pomoc. Hrozilo, že ani nedožije koniec celého procesu adopcie. David a Priscilla išli za chlapcom do centra v Bulharsku a potom ho previezli do nemocnice Vanderbilt v Spojených štátoch. Starali sa o neho po celý čas procesu adopcie už ako o svojho.

Malý získal odbornú pomoc od lekárov, ktorú mu predtým nikto nedokázal poskytnúť. Bol diagnostikovaný s detskou mozgovou obrnou, skoliózou, mikrocefalizmom. Chlapec tiež trpí dwarfizmom. Po rokoch dieťa vďaka starostlivosti svojich nových rodičov konečne naberalo na váhe a vážilo viac ako 10 kilogramov a blížilo sa tak k normálnej hmotnosti na svoj vek. Bolo kŕmené cez hadičky. Bol tiež zahájený proces rehabilitácie pre zlepšenie jeho hybnosti. Ryan sa začína usmievať a začína hovoriť. Pár, ktorý prijal Ryana, už má dve svoje vlastné deti a jedno adoptované dievčatko, ktoré prijali v roku 2012 s menom McKenzie, ktoré adoptovali z Ruska.

Prečo Ryan?

Jedného dňa David náhodou našiel jeden profil na Facebooku. Dnes hovorí, že to bolo Božie riadenie. Uvidel na ňom výzvu jednej z osvojovacích organizácií a tu bola aj fotka chlapca z Bulharska. To, čo uvidel, ním veľmi otriaslo. David a Priscilla sa už dávno rozhodli, že si chcú osvojiť deti, o ktoré nikto nemá záujem, po ktoré nikdy nikto nepríde a ktoré prežívajú v sirotincoch. Keď sa rozhodli prijať Ryana, všetci okolo nich opakovali, že mu nedávajú žiadne šance prežiť. Napriek všetkému sa rozhodli urobiť to. Priscilla uznáva, že starostlivosť o deti so špeciálnymi potrebami je veľkou výzvou. Ona sa však každodenne cíti požehnaná Bohom, že dokáže vytvoriť domov a milovať deti, ktoré to potrebujú. Pre ňu sú najdôležitejší ľudia a zachrániť život niekomu týmto spôsobom je pre ňu a jej manžela prioritou, ktorú vnímajú ako poslanie Božie.

Osobné zážitky Priscilly

Rozhodnutie, ktoré ona a jej manžel urobili, súvisí s jej osobnými skúsenosťami. Sama bola adoptovaná a pár, ktorý ju prijal, jej vytvoril život plný tepla a lásky. Mala tiež adoptívneho brata, ktorý zomrel v dôsledku choroby vo veku 9 rokov. Rodičia sa napriek tomu o neho starali a vždy mu venovali osobitnú starostlivosť. Priscilla sa už ako dieťa rozhodla, že by rada jednala rovnako. Osvedčilo sa u nej, že darovaná láska nikdy nemôže zostať sama a bez odozvy. Ryan, aj keď mal zomrieť, je stále nažive. Na začiatku jeho vlasy boli riedke a vypadávali po celých chumáčoch. Dnes sú husté a lesklé a chlapec sa často usmieva. Nie je to dar Boží? Povedzte sami!

Malý taktiež začína pomaly komunikovať s ostatnými. Dostal novú šancu na život. David dúfa, že zdieľaním informácií a fotografií o Ryanovi na profil facebooku povzbudí ostatných, aby prijali do svojich domovov deti so špeciálnymi potrebami a aby podporovali všetky rodiny, ktoré sa rozhodli pre takéto osvojenie. Podľa Priscilly a Davida si každý zaslúži milujúcu rodinu. Pozerajú do budúcnosti s nádejou. Pretože láska a iba láska môže robiť zázraky!

Vľavo prvá fotografia Ryana po príchode do nového domova. Vpravo fotografia zo súčasnosti.
Ryan s adoptívnym otcom.

Zdroj: aleteia.pl, photo by David Morse

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *