10 otcov, ktorí sa stali svätými

Nie je ľahké byť otcom. Niekedy musíte mať skutočne svätú trpezlivosť. Toto sú svätí, ktorých otcovské rady zostávajú platné aj dnes.

Chceme osláviť desiatich jedinečných a svätých ľudí, ktorých láska k vlastným deťom a Bohu urobila dôstojnými otcami. Rovnako ako dnes mnohí rodičia, zažili tragédie a neúspechy vo svojich životoch. Ničoho neboli ušetrení: smrť dieťaťa, problémy v práci alebo ťažké rozhodnutia o živote . Vo všetkých týchto okamihoch im pomáhala viera a dovolili Bohu formovať sa tak, ako od nich očakával.

Pozrite si túto galériu a zistite, čo nás môže desať mužov naučiť a čo môžeme naučiť naše deti. 

 

1. Svätý Tomáš Morus – „Buďte verní svojim hodnotám“

Tento anglický právnik odovzdal svojim štyrom deťom (aj svojej adoptívnej dcére) hlbokú vieru a vernosť v svoje vlastné presvedčenie. Odmietol podporiť rozhodnutie Henricha VIII, ktorý sa rozhodol vyhlásiť hlavou cirkvi, aby sa mohol rozviesť so svojou prvou ženou. Opozícia kráľovi stála Morusa jeho život – bol sťatý.

2. Svätý Matteo Le Van Gam – „Poučte sa z Vašich chýb“

Otec štyroch detí, z ktorých dvaja boli zavraždení za vyznávanie viery v Krista. Nebol verný svojej manželke. Po vyjadrení úprimného pokánia a získaní odpustenia sa posilnil vo viere a slúžil iným ľuďom.

3. Svätý Štefan I., kráľ Uhorska – „Nájdite zmysel utrpenia“

Jeho jediný syn Emeryk, už ako dospelý muž, zomrel v dôsledku nehody na love. Nekonečná otcova ľútosť a bolesť konečne našla útechu v tom, že jeho syn pred Bohom stál ako prvý.

4. Svätý Louis Martin – „Postarajte sa o tých, ktorí sú zverení Vašej starostlivosti“

Tento zbožný vdovec a otec deviatich detí sa postaral po smrti svojej ženy o svojich päť dcér a učil ich kráse a hodnote viery a prírody. Všetkých päť dievčat sa stalo rehoľníčkami, vrátane otcovej milovanej svätej Terezky z Lisieux. (štyri deti zomreli v nízkom veku)

5. Svätý Jozef – „Nech Vás Boh vedie“

Vzhľadom k tomu, že pozemský otec Pána Ježiša bol iba skromný tesár, zjavne nezáleží na postavení, lebo sa stal patrónom všetkých a nikdy sa nebál hovoriť „áno“ na to, čo mu Boh v živote pripravil. Nikdy neprestal byť oporou pre svoju manželku Máriu.

6. Svätý Šimon z Cyrény – „Hľadajte milosť vo svojom vlastnom utrpení“

Šimon nebol vôbec nadšený, keď bol nútený pomôcť Ježišovi niesť kríž na Kalváriu. Sám však dal tejto situácii šancu a našiel vieru v tejto skúsenosti, ktorú potom zdieľal so svojou ženou a dvoma synmi.

7. Svätý Ľudovít IX, kráľ Francúzska – „Pomôžte ľuďom“

Zjednotil svoju krajinu v mieri a vo viere. Francúzsky kráľ a otec jedenástich detí, preto poradil svojmu synovi: „Maj milosrdné srdce k chudobným a všetkým, ktorí trpia duchom a telom“.

8. Svätý Filip Howard – „Rodina dôležitejšia ako kariéra“

Tento ambiciózny anglický aristokrat žijúci v šestnástom storočí prežil zjavenie a opustil život súdnictva v prospech kresťanstva, ktoré objavil a svojej vlastnej rodiny. Daroval tiež svoje bohatstvo a slobodu vo viere.

9. Svätý Xenofón z Konštantínopolu – „Žiť s nádejou“

Aj keď mu bolo povedané, že jeho dvaja synovia zomreli pri plavbe po mori, Xenofón žil v nádeji, že to nie je pravda a veril, že sa o nich postará Boh. Keď sa s nimi stretol o mnoho rokov neskôr, zasvätil svoj život Pánovi.

10. Svätý Augustín – „Zostaňte v úzkom vzťahu s deťmi“

Tento veľký biskup a lekár cirkvi mal nelegitímneho syna. Jeho meno, Adeodatus, znamenalo „dar od Boha“. Po mnoho rokov sa sám Augustín spoliehal na vieru v Krista. Ale keď prežil konverziu, uistil sa, že aj jeho syn sa stal kresťanom.


Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *