Život Cirkvi vo svete 24/2018

Nemecko: Počet ukončení tehotenstva vzrástol o 2,2 %

František: Nenechajte migrantov napospas osudu

Arcibiskup: Mária -´frontová bojovníčka proti diablovi´

Rakúsko: Občianska iniciatíva za právo na život

Lurdy: Záplavy nezasiahli jaskyňu ani kostoly

Ruská cirkev apeluje vzdať sa alkoholu na MS

Aký je film o pápežovi Františkovi?

Chuck Norris varuje pred vplyvom ľavice na univerzity

Rada „C9“ podala pápežovi návrh na nový poriadok kúrie

Vatikán: Počet katolíkov znova vzrástol o 1,1 percenta

Nositeľ ceny za mier ostro kritizuje politiku pápeža v Číne

Poľský prezident za referendum o kresťanskej tradícii v ústave

Poľsko: Biskupi vydali smernice k ‚Amoris laetitia’

Rakúsko: Kardinál o zatváraní mešít

Mariazell: Na omši biskupov mala homíliu mladá žena

Rakúsky opát vyzval k „spoločnému prijímaniu“

Írsko chce katolícke nemocnice nútiť k potratom!

Synoda biskupov o Amazónii aj o otázke úradov Cirkvi

Bude autor „pátra Browna“ Chesterton blahorečený?

Etička: Vyššie zdravotné riziko u „dieťaťa troch rodičov“

Gibraltár: Vláda chce zachovať prísny zákaz potratu

Kardinál a zápas o život nenarodených detí

Kardinál: Nekapitulujme pred kultúrou potratov

Maďarský politológ: Kvóty by mali dlhodobé zlé následky

Egypt: Kostol horí, imam privolá cez amplión pomoc

India: Katolícke školy sa obávajú násilia hindov

Alžírsko: Zatvorili už šesť kostolov!

Program cesty pápeža do Írska na Svetové stretnutie rodín

LGBT pretláča p. Martina na Svetové stretnutie rodín

Nemecko: Cirkvi žijú v ilúzii o islame

Brazílska jedenástka sa nesmie pred zápasom modliť

Biskup: Nijaké prijímanie pre kvázi každého

Rakúsko: Vláda zatvára prvú mešitu a vykazuje imamov

Rakúsko: Biskupovi „Pán Boh zaplať“ na plagátoch

‘Maďarsko poznačené traumou z islamu’

Hospodárska kríza v Arábii znižuje počet kresťanov

‚Magický kanál zrodu’, ktorý udeľuje ľudské práva

Írsky farár vyzýva k boju proti potratu

Vatikán: Predstavili dokument k Synode o Amazónii

Princ Charles vypovedá o pedofilnom biskupovi

„Božia dobrota a milosrdenstvo: Boh je taký nekonečne žiadúci, že jeho neprítomnosť je nevysloviteľným trápením. Keďže radosť v nebi je veľmi intenzívna, aj bolesť v očistci je taká veľká. Keby bol Boh menej príťažlivý, menej lásky hodný, menej krásny, jeho neprítomnosť by bola menej bolestná.“ (Mons. John Vauhghan, írsky autor kníh)

Austrália núti kňazov k porušeniu spovedného tajomstva

Austrália, 15.6.2018 (kath.net) 022 387 – Austrálsky štát South Australia by chcel katolíckych kňazov očividne prinútiť k porušeniu spovedného tajomstva. Informoval o tom rakúsky ORF. Ak sa kňazi v spovednici dozvedia o prípade zneužívania, musia to ohlásiť. Ak prípad neoznámia, hrozí im od októbra pokuta až do 10 000 austrálskych dolárov (6400 eur).
Katolícka cirkev následky nového zákona preskúma. Arcibiskup z Adelaide, Greg O’Kelly, povedal, že cirkev o tejto zmene nič nevedela, a preto teraz premyslí konzekvencie. –zg-

Nemecko: Počet ukončení tehotenstva vzrástol o 2,2 %

Wiesbaden, 15.6.2018 (kath.net) 022 386 – Údaje Štatistického spolkového úradu v Berlíne za prvý štvrťrok 2018 vyvolávajú veľké obavy: Počet ukončení tehotenstva v Nemecku narástol o 2,2 percenta oproti 1. štvrťroku minulého roka. Oznámil to Štatistický úrad vo Wiesbadene. Až 27 200 detí, ktoré už žili a existovali tak neuvidí svetlo sveta.
Takmer 72 % žien, ktoré išli na potrat mali 18 až 34 rokov, 18 % bolo vo veku 35 až 39 rokov. Asi 7 % žien malo 40 rokov a viac. Dievčatá do 18 rokov tvorili 3 %. Asi 40 % žien nemalo pred potratom živý pôrod.
Až 96 % ohlásených potratov sa vykonalo po návšteve poradne. Medicínske a kriminologické indikácie tvorili príčinu potratov v 4 % prípadov. Väčšina potratov (61 %) sa vykonala metódou odsávania, u 22 % sa použil Mifegyne®. Zákroky sa vykonali v gynekologických ambulanciách – 80 % a 17 % v nemocniciach. Asi 7 % žien si dalo vykonať potrat v spolkovej krajine, kde nežili. Do akej miery možno pri týchto údajoch rátať ešte aj s temnými číslami sa nevie. –zg-

František: Nenechajte migrantov napospas osudu

Vatikán, 14.6.2018 (KAP) 022 385 – Pápež František napomenul, aby sa svet viac angažoval za prisťahovalcov. V posolstve uverejnenom vo štvrtok sa postavil proti múru „pohodlného a nemého spolupáchateľstva“, s ktorým sa migrantov necháva napospas osudu. „Potrebná je pomoc všetkých štátov – medzinárodná spolupráca sa musí rozprestierať cez všetky fázy migrácie od pôvodných krajín až po umožnenie návratu,“ uviedol František v stanovisku pri príležitosti stretnutia amerických štátov so zástupcami cirkví a expertami, ktorí sa vo Vatikáne radili o smerniciach migračnej politiky.
„V otázke migrácie nejde o čísla, ale o ľudí s ich príbehom, ich kultúrou, ich pocitmi a ich snahami,“ uviedol pápež v posolstve, ktoré prečítal arcibiskup Paul Richard Gallagher. František v ňom nazval migrantov „naši bratia a sestry“.
V centre stretnutia zástupcov amerických štátov bol Globálny pakt OSN pre bezpečnú, riadenú a regulárnu migráciu. Stretnutie vo Vatikáne zorganizovala mexická vláda s vatikánskym štátnym sekretariátom.
Mexický minister zahraničia Luis Videgaray Caso ľutoval vystúpenie USA z globálnej dohody, ktorá sa má schváliť ešte tento rok.
Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin sa vyslovil, že nijaký národ sa nemôže odťahovať od celosvetového javu migrácie a s tým spojených problémov.
Na stretnutí bolo všetkých 35 amerických vlád, s ktorými má Svätý stolec diplomatické styky. A prítomné boli aj neamerické štáty, v ktorých útek a migrácia predstavujú naliehavý problém, ako napr. Libanon. Veľvyslanectvo USA zastupovala jeho prvá sekretárka Auden McKernanová.

Starosť z politiky nepriateľskej voči migrantom
Kardinál Parolin zdôraznil, že multilaterálna spolupráca vzhľadom na výzvy migrácie sa musí rozšíriť a zlepšiť a povedal: „Medzinárodná klíma sa oproti roku 2016 zmenila. Dôvodom je nedostatok ochoty mnohých krajín zladiť svoju národnú suverenitu s reakciou na vynútený útek mnohých ľudí.
Starosť vyjadril Parolin z rastúcich tendencií politiky nepriateľskej voči migrantom:
„Štáty, ktoré ignorujú princípy ľudskosti a bratstva, rozkladajú medzinárodné základy a ohrozujú sociálnu súdržnosť. V súčasnej atmosfére je dôležitá zmena imidžu migrácie z výlučne negatívneho na pozitívny obraz.“
K aktuálnej prisťahovaleckej politike USA Parolin žurnalistom povedal, že zdieľa starosť z porušovania práv osôb a rodín. Napriek tomu sa vyslovil za dialóg s vládou prezidenta Donalda Trumpa a dodal, že pritom treba jasne prejaviť aj vlastné princípy humánnej politiky. –zg-

Arcibiskup: Mária -´frontová bojovníčka proti diablovi´

Rím, 14.6.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 384 – Arcibiskup Carlo Maria Viganò, bývalý apoštolský nuncius v USA, zdôraznil úlohu Božej Matky v boji proti „kultúre smrti“. Povedal to na podujatí za život „Rome Life Forum“, ktoré sa konalo 17. a 18. mája na Angelicu – Pápežskej univerzite sv. Tomáša Akvinského.
„Ona je naša sila. Ona je aj silou Cirkvi. Preto dôverujeme Panne Márii, pravej frontovej bojovníčke proti diablovi,“ povedal arcibiskup.
Na následnej diskusii akcie „Rome Life Forum“, ktorú zorganizoval „Voice of the Family“ (Hlas rodiny) pred pochodom za život, sa zúčastnil okrem arcibiskupa Vigana aj kardinál Raymond Burke a Mons. Livio Melina, bývalý prezident „Pápežského inštitútu Jána Pavla II: pre štúdie o manželstve a rodine“.
Arcibiskup Viganò, podpísal v januári 2018 výzvu „Sviatostné manželstvo – priznanie sa k nemeniteľným pravdám“, ktorú vypracovali traja biskupi Kazachstanu ako reakciu na encykliku „Amoris laetitia“. –zg-

Rakúsko: Občianska iniciatíva za právo na život

Viedeň, 14.6.2018 (kath.net) 022 383 – V Rakúsku sa v piatok začína parlamentná občianska iniciatíva „#fairändern“ (férovo zmeniť), ktorá požaduje férové podmienky pre ženy a deti pri konfliktnom tehotenstve. Šiestimi požiadavkami sa chce zasadzovať za viac férovosti pre tehotné ženy, rodiny a postihnuté deti.
Podpísať sa môže každý rakúsky občan od 16 rokov do 24. novembra 2018. „Akcia vznikla združením sa súkromných osôb a organizácií, ktoré sú presvedčené, že na deti sa má primárne hľadieť ako na obohatenie a nie ako na záťaž,“ vysvetlila Petra Plonnerová, prvá signatárka akcie. „Našimi šiestimi požiadavkami chceme dosiahnuť, aby v pokrokovej a starostlivej krajine ako je Rakúsko nijaká žena nemusela cítiť nátlak ísť na potrat.“
K požiadavkám iniciatívy patrí o. i. oficiálna štatistika a anonymný prieskum motívov potratu, aby sa cielene mohlo vybudovať poradenstvo a podpora žien v konfliktnom tehotenstve.
Ženy a páry, ktoré očakávajú postihnuté dieťa, alebo sa im už narodilo, majú mať ponuku širokého odborného poradenstva a podpory. Ženy, ktoré chcú ísť na potrat, majú mať možnosť adopcie ako alternatívy.
A zrušením tzv. eugenickej indikácie sa má zmeniť aj sporná lehota pre potrat v Rakúsku v rozhodujúcom bode. Pri podozrení na postihnutie je v súčasnosti možný potrat až do pôrodu. Plonnerová k tomu: „Tu je naliehavo potrebná zmena, pretože súčasné zákony diskriminujú deti s postihnutím a vyvíjajú na rodičov nesmierny nátlak.“ –zg-

Lurdy: Záplavy nezasiahli jaskyňu ani kostoly

Petra Lorleberg

Lurdy, 14.6.2018 (kath.net/pl) 022 382 – S veľkou starosťou sledovali v stredu rýchle stúpanie hladiny rieky Gave de Pau v Lurdoch. Spomienky na záplavy v r. 2012 a 2013 sa znova prebudili. No tento raz boli Lurdy lepšie na takú katastrofu pripravené. Po prudkých lejakoch sa v noci na stredu sa urobili protipovodňové opatrenia a tento raz bola Lurdská jaskyňa cielene chránená. V r. 2013 sa celá naplnila vodou. Jaskyňu a bazén museli prirodzene pre pútnikov úplne uzavrieť. Na rozdiel od r. 2013 sa zabránilo aj preniknutiu vody do podzemnej Baziliky Pia X., ktorá má kapacitu až do 30 000 ľudí. Výška hladiny medzitým už výrazne poklesla. Toto mestečko v Pyrenejach je stále znova postihované všetko strhávajúcimi masami vody.
Ročne navštívi Lurdskú svätyňu asi 6 miliónov ľudí.
Rakúsky židovský spisovateľ Franz Werfel našiel v r. 1940 s manželkou na celé mesiace v Lurdoch útočisko pred nacistami, potom prešli manželia cez Pyreneje a dostali sa až do USA. V predslove knihy Pieseň Bernadety známej najmä z jej sfilmovania, autor uvádza, že v čase nebezpečia života zložil sľub, že napíše knihu o Bernadette, ak bude zachránený a dostane sa do USA. V predslove knihy píše:
„Odvážil som sa spievať pieseň o Bernadette, hoci nie som katolík, ale žid. Odvahu k tomu mi dal oveľa starší a oveľa neuvedomelý sľub. Už v dňoch, keď som písal prvé verše, som si prisahal, že vždy a všade budem zvelebovať Božie tajomstvo a ľudskú svätosť – bez ohľadu na éru, ktorá sa s posmechom, hnevom a ľahostajnosťou odvracia od týchto posledných hodnôt nášho života.“ Keď sa bezpečne dostal do exilu v USA, napísal Werfel tento historický román za niekoľko mesiacov.

Video: Záplavy v Lurdoch 13.6.2018 – hladina rýchlo stúpala

Ruská cirkev apeluje vzdať sa alkoholu na MS

Moskva, 14.6.2018 (kath.net/KAP) 022 381 – Ruská pravoslávna cirkev sa angažuje za uvoľnenú, pozitívnu a radostnú atmosféru na svetových majstrovstvách vo futbale v Moskve a vyzýva fanúšikov vzdať sa alkoholu. Informoval o tom „Interfax“ v utorok. Podpredseda pastoračnej rady Diecézy Vjatka, Andrej Lebedev, vyzval fanúšikov, aby dni majstrovstiev strávili bez alkoholu a dali prednosť športu:
„Buďme triezvymi fanúšikmi, ktorí spolu s rodinami jazdia na bicykloch, alebo ráno absolvujú tréning,“ povedal kňaz v interview pre „Interfax-Religion“. Lebedev zdôraznil, že „byť na mol spitý znamená pokaziť celú slávnosť“.
Aj ruská pravoslávna charita „Miloserdie“ vyvíja úsilie v tomto zmysle. Cez víkend usporiadala futbalový turnaj bezdomovcov v športovom centre „Leader“ v parku Sokolniki v Moskve. Podujatie sa skončilo bezalkoholovým piknikom. Účastníkmi boli stanice moskovských krízových centier a sympatizanti postihnutých ľudí. „Futbalový pohár bezdomovcov je krokom k solidarite s tými, ktorí stratili svoj dom alebo byt,“ hovoria organizátori. –zg-

Aký je film o pápežovi Františkovi?

Berlín, 14.6.2018 (kath.net) 022 380 – Nemecké noviny BILD sa vyjadrili v recenzii kriticky k filmu „Pápež František – Muž svojho slova“, ktorý sa premieta v nemeckých kinách. Vo filme nemeckého režiséra Wima Wendersa poskytuje František štyri interview. K tomu sa premietajú aj emocionálne obrazy z vatikánskeho archívu väčšinou zo zahraničných ciest. Idea filmu vychádza z komunikačnej stratégie vo Vatikáne. Wenders chváli tieto interview, ako poznačené „veľkou otvorenosťou, úprimnosťou a srdečnosťou“. Podľa novín BILD je úplný nedostatok istého odstupu filmu nielen silou, ale súčasne aj jeho slabosťou.
Pre Alberta Linka, autora recenzie, by sa dalo u pápeža Františka hovoriť o mnohých protirečeniach a kontroverziách: „Jednoduchý príklad: Pápež žiada stavať mosty namiesto múrov, sám však žije za najvyššími múrmi Ríma,“ píše autor. Kriticky vidí Link aj to, že František sa na jednej strane sťažuje na chlad dnešného sveta práce, sám si ale povolal do Vatikánu drahých podnikateľských poradcov. Aj rozhodnutie bývať v Dome sv. Marty a nie v Apoštolskom paláci nie je znakom jeho skromnosti, keďže každý vo Vatikáne vie, akou nočnou morou a aké nákladné je dvojaké nasadenie pre Švajčiarsku gardu a jeho osobných ochrancov. Kriticky vidí reportér novín aj prístup pápeža k obvineniam zo zneužívania, ktoré sa vo filme nespomínajú. Také veci nespomenúť robí film „nevierohodným“.
Link si kladie aj otázku, či možno vôbec byť demonštratívne pokorným. Ako príklad uviedol príbeh, keď pápež František deň po svojom zvolení sa osobne objavil v kňazskom hosťovskom dome, aby zaplatil svoj účet. Pritom priviedol so sebou aj fotografa…
Autor recenzie kritizuje tiež, že nemecký režisér ani len krátko nespomenul zásluhy Benedikta XVI. Ten už dlho pred Františkom nadhodil témy ako ochrana životného prostredia a Cirkev chudobných a v škandále zneužívania ako prvý urobil rázne opatrenia. Na záver Link píše:
„Niekde v najhlbšom vnútri sa vnútorný hlas neprestáva spytovať: Prečo len sa nástupca sv. Petra odovzdáva do rúk stratégom reklamy a PR a profíkom inscenovania, ktorí si myslia, že mu musia udeliť svätožiaru?“
Pápež František mimochodom pred niekoľkými dňami sám vyhlásil, že si film nepozrie! –zg-

Video: Pápež František – Muž svojho slova:

Chuck Norris varuje pred vplyvom ľavice na univerzity

USA, 14.6.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 379 – Americký športovec bojových umení a herec Chuck Norris varoval v článku pre konzervatívny magazín WND pred indoktrináciou študentov na amerických univerzitách progresívnymi profesormi.
„Mnohé univerzity a vysoké školy sú len o málo viac ako ľavicovými zariadeniami indoktrinácie, v ktorých mnohí profesori pod rúškom vzdelávania predostierajú progresívne ideológie. Všetko, čo ich idey spochybňuje, sa dôsledne vylučuje. Univerzity sú väčšinou jednostranné vzdelávacie zariadenia s prísnymi rečovými úpravami, predpojatosťou voči konzervatívnym študentom a propagandou radikálnych záujmov a životných štýlov,“ napísal Norris.
Na vyhnutie sa vplyvu progresívneho svetonázoru navrhuje Norris niektoré súkromné konzervatívne alebo kresťanské univerzity a kolégiá, medzi nimi katolícke „Christendom College“.
„Christendom College“ je katolícke vzdelávacie zariadenie, ktoré stojí verne pri učiteľskom úrade Katolíckej cirkvi a študentov pripravuje na to, aby „všetko obnovovali v Kristovi“, ako sa uvádza na internetovej stránke kolégia. Vedome sa vzdáva štátnej podpory, aby si zachovalo akademickú slobodu.
Chuck Norris v článku navrhuje zredukovať vplyv štátu na školstvo:
„Štát má hrať menej úlohu vo vzdelávaní, ale skôr podporovať rozhodnutia rodičov a študentov. Deti patria ich rodičom, nie štátu! Rodičia majú mať právo a podporu pri osobnom stvárňovaní druhu vzdelania.“ –zg-

Rada „C9“ podala pápežovi návrh na nový poriadok kúrie

Vatikán, 13.6.2018 (KAP) 022 378 – Rada kardinálov pre reformu Rímskej kúrie „C9“ vo Vatikáne schválila návrh nového poriadku kúrie. Dokument má predbežný názov „Praedicate Evangelium“ a predloží sa pápežovi Františkovi na schválenie a ďalšie spracovanie, ako povedal hovorca Greg Burke na záver 25. porady kardinálov v stredu. Nový poriadok má nahradiť dokument z r. 1988 „Pastor Bonus“.
Ako Burke povedal, trojdňová porada sa zamerala najmä na návrh tejto apoštolskej konštitúcie. Pápež sa na väčšine porád zúčastnil osobne. Z deviatich kardinálov chýbal iba kardinál George Pell, ktorý stojí v Austrálii pred súdom pre žalobu za zneužívanie. Kardinál Pell je od júna 2017 uvoľnený z funkcie prefekta Ekonomického sekretariátu. Jeho miesto zastáva sekretár Ekonomickej rady Brian Ferme a riadi finančné štruktúrne reformy Svätého stolca a správu štátu Vatikán.
Kardinál Sean Patrick O’Malley z Bostonu referoval na porade o práci pápežskej Komisie na ochranu detí. Burke ďalej povedal, že členovia Rady kardinálov zostanú vo funkcii aj po uplynutí obvyklých piatich rokov funkčného obdobia. Odvolal sa pritom na sekretára Rady kardinálov, biskupa Marcella Semerara. Ďalšie stretnutie rady C9 bude 10. až 12. septembra.
Členmi Rady kardinálov sú hlavy veľkých diecéz zo všetkých kontinentoch ako aj štátny sekretár kardinál Pietro Parolin a prezident governátorátu mesta Vatikán kardinál Giuseppe Bertello. –zg-

Vatikán: Počet katolíkov znova vzrástol o 1,1 percenta

Vatikán, 13.6.2018 (KAP) 022 377 – Vatikán uverejnil v stredu Pápežskú ročenku 2018 – Annuario Pontificio a Štatistickú ročenku Cirkvi za rok 2016. Podľa nej vzrástol počet pokrstených katolíkov na svete o 1,1 percento. Počet rehoľníkov a seminaristov poklesol.
Počet katolíkov rastie z roka na rok, aj keď pomalšie ako v minulosti. Afrika je kontinent s najväčším rastom pokrstených v r. 2010 až 2016, zatiaľ čo v Európe počet veriacich klesá.
V r. 2015 bolo pokrstených katolíkov 1,285 miliardy, o rok neskôr 1,299 miliardy – teda vzrast o 1,1 percent. Počet obyvateľov Zeme rástol trocha rýchlejšie a preto počet členov Katolíckej cirkvi v r. 2016 tvoril 17,67 percent svetovej populácie, zatiaľ čo rok predtým to bolo 17,73 percent.
Počet katolíkov v Afrike vzrástol v r. 2010-2016 z 185 na 228 miliónov, čo je rast o 23 percent. V Európe, kde žije pätina katolíkov sveta, zostal ich počet rovnaký. Brazília má stále najväčší počet katolíkov na svete – 100 miliónov.
Najväčší nedostatok kňazov v pomere k počtu veriacich je v Južnej Amerike. Tam je jeden kňaz na 7200 katolíkov, v Európe je to 1600. V Afrike je tento pomer 1 : 5000 a v Ázii 1 : 2200.
V Európe sú aj najmenšie diecézy – tu musí biskup precestovať v priemere 13 000 km2, v Oceánii je to vyše 105 000 km2.
Počet kňazov vzrástol v r. 2010 až 2016 o 0,7 percenta na 415 000. No už v r. 2014 ich počet klesol. Je to najmä pre klesajúci počet rehoľných kňazov. Klesol aj počet rehoľníčok z 722 000 na 659 000.
Najväčší nárast duchovných povolaní každý rok o 2,7 percenta zaznamenávajú stáli diakoni. No ich počet 46 312 tvorí iba desatinu počtu kňazov. Najviac nových diakonov je v Ázii, a Južnej Amerike. Ich podiel je najvyšší na americkom kontinente – na 100 kňazov pripadá asi 25 diakonov, v Európe ich je ich osem a v Afrike jeden. Počet seminaristov klesol na 3891. Najmenej povolaní bolo v r. 2016 v Amerike a v Európe. –zg-

Nositeľ ceny za mier ostro kritizuje politiku pápeža v Číne

Berlín, 13.06.2018 (KAP/KNA) 022 376 – V Berlíne v exile žijúci čínsky spisovateľ Liao Yiwu považuje pápeža Františka pre súčasnú vatikánsku politiku v Číne za „doteraz najhoršieho pápeža histórie“.
„Svojím úsilím o dohodu s čínskou vládou dostáva František do zúfalej situácie štátom neregistrovaných kresťanov. To nie je kresťanské. Pápež Ján Pavol II. (1978-2005) naproti tomu prenasledovaným kresťanom v komunistických systémoch vždy dodával nádej,“ povedal nositeľ Ceny za mier Nemeckých kníhkupectiev pre „Christ & Welt“, prílohu novín „Die Zeit“, vo štvrtok.
Vatikán rokuje už dlhšie s vládou v Pekingu o štatuse katolíckej menšiny v krajine. Vatikán a Čína nemajú oficiálne styky od prevzatia moci komunistami v r. 1949.
„Z hľadiska čínskej vlády sú všetci kresťania, ktorí sa neregistrujú a nenechajú sa kontrolovať, nepriateľmi systému. S touto vládou pápež nesmie spolupracovať. Kto robí dohodu s diablom, poškvrňuje si svoju bielu vestu,“ vyhlásil Liao.
Liao Yiwu (59) je jedným z najznámejších disidentov Číny. Od r. 2011 žije v exile v Berlíne. V r. 2012 bol vyznamenaný Cenou za mier. Nedávno vydal vo vydavateľstve Fischer-Verlag knihu: „Tri bezcenné víza a jeden mŕtvy pas“, v ktorej opisuje svoj útek z Číny.
„Kresťanstvo otvorilo uzavretej Číne nový svet. S misiami prišlo vzdelanie, zdravie a nové technológie do krajiny, ktoré sú dodnes dôležité pre napojenie na modernu a Západ. Mnohí kresťania vedú dnes v Číne dvojaký život. Je jedno, či sú tajne katolíci alebo evanjelici – od členstva v strane si sľubujú kariéru ako úradníci a podobne. Niektorí, ktorí toto rozdvojenie nezniesli, ušli do zahraničia,“ povedal Liao. –zg-

Poľský prezident za referendum o kresťanskej tradícii v ústave

Varšava, 13.6.2018 (KAP/KNA) 022 375 – Poľský prezident Andrzej Duda chce pomocou referenda realizovať zmenu ústavy. V novembri majú občania odpovedať „áno“ či „nie“ na 15 otázok, ako informovali poľské médiá v stredu. Okrem iného ide o kresťanskú tradíciu, suverenitu Poľska a rodinu.
Štvrtá otázka má znieť: „Ste za to, aby sa do preambuly prijalo, že tisícročné kresťanské dedičstvo Poľska a Európy je dôležitý prameň našej tradície, kultúry a národnej identity?“ V súčasnosti je v ústave z r. 1997, že poľský národ si ju dal „vo vedomí zodpovednosti pred Bohom alebo pred vlastným svedomím“.
Občania dostanú aj otázku, či chcú v ústave silnejšie postavenie rodiny a ochrany materstva a otcovstva. A ďalšia téma je viac kompetencií prezidenta v zahraničnej politike a ako hlavného veliteľa armády.
Duda sa chce tiež dozvedieť, či občania chcú dostať právo s najmenej miliónom podpisov dosiahnuť ľudové hlasovanie. A prezident sa chce národa opýtať aj to, či má mať poľská ústava prednosť pre medzinárodným a európskym právom.
Horná komora poľského parlamentu, senát, musí Dudom plánované referendum schváliť. Národná konzervatívna vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) ako aj opozícia reagujú na jeho iniciatívu skepticky. –zg-

Poľsko: Biskupi vydali smernice k ‚Amoris laetitia’

Varšava, 13.6.2018 (kath.net/jg) 022 374 – Poľskí biskupi uverejnili svoje dlho očakávané smernice k realizácii pápežovej posynodálnej exhortácie „Amoris laetitia“.
Hovoria o pastoračnej službe snúbencom, rodinám a ľuďom v iregulárnych vzťahoch zodpovedajúc princípom, ktoré uviedol pápež František: prijímanie, sprevádzanie, rozlišovanie a integrácia.
Dokument kladie pápežom Františkom uvedené princípy do kontextu učiteľského úradu predchádzajúcich pápežov vrátane „Humanae vitae“ Pavla VI. a „Familiaris Consortio“, „Reconciliatio et Poenitentia“ a „Veritatis Splendor“ sv. Jána Pavla II. ako aj „Deus Caritas Est“ Benedikta XVI.
Dokument priamo neoslovuje sväté prijímanie znovu zosobášených rozvedených katolíkov, ale hovorí o „pastoračnom sprevádzaní“ tých, ktorí sú „na ceste rozlišovania“ v zmysle náuky Cirkvi a smerníc miestneho biskupa. Prvý krok procesu rozlišovania spočíva v preverení, či je prvé manželstvo platné.
V júni 2017 poľskí biskupi vyhlásili, že znovu zosobášení rozvedení nie sú pripustení ku svätému prijímaniu, ak nežijú zdržanlivo. –zg-

Rakúsko: Kardinál o zatváraní mešít

Viedeň, 13.06.2018 (KAP) 022 373 – V súvislosti so zatváraním mešít vo Viedni a vykazovaním imamov z Rakúska zdôraznil kardinál Christoph Schönborn v interview pre ORF a Kathpress význam právneho štátu.
„Náboženská sloboda je veľmi veľká hodnota, ktorá je v Rakúsku na vysokej úrovni a všetkými rešpektovaná. No súčasne chcem konštatovať, že náboženstvá sa musia držať ústavy a zákonov tejto krajiny. Či to dostatočne robia, to musia preveriť príslušné orgány,“ povedal predseda Biskupskej konferencie Rakúska. V tomto ohľade očakáva od všetkých zúčastnených potrebnú transparentnosť“ „Iba tak bude možné posilniť dôveru v právny štát: Bez právneho štátu nie je dobrá transparentná cesta možná.“
Aktuálne interné turbulencie v Islamskom náboženskom spoločenstve (IGGÖ) nechce a nemôže komentovať, ako dodal kardinál.
Rakúska vláda nariadila 8. júna zatvorenie siedmych mešít a ohlásila vypovedanie 40 imamov financovaných tureckou vládou v zväze ATIB. O zatvorení mešít rozhodla vláda pre porušenie zákona o islame, ako vyhlásili: kancelár Sebastián Kurz (ÖVP), minister vnútra Herbert Kickl (FPÖ) a minister pre cirkvi Gernot Blümel (ÖVP).
Islamské spoločenstvo vyjadrilo rozhorčenie a ohlásilo právne kroky. No čo nasledovalo, boli iba prudké interné rozpory medzi islamskými skupinami! Tak prezident IGGÖ Ibrahim Olgun odmietol obvinenia z vlastných radov, že sám podnecoval zatváranie mešít. Potom kritizoval svojho predchodcu Fuata Sanaca, že pri vzniku zákona o islame v r. 2015 mal zabrániť negatívnym následkom, ktoré sa dnes prejavujú. –zg-

Mariazell: Na omši biskupov mala homíliu mladá žena

Mariazell, 13.06.2018 (KAP) 022 372 – Na slávnostnej svätej omši počas jarného plenárneho zasadnutia Biskupskej konferencie Rakúska v Mariazelli sa dostala k slovu aj žena. Študentka teológie Eva Wimmerová (20), zástupkyňa Rakúska na prípravnej synode o mládeži v marci v Ríme, mala v bazilike spoločne s biskupom Wilhelmom Krautwaschlom dialógovú homíliu. Svätá omša bola rovnako ako na jeseň sa konajúce stretnutie biskupov sveta v Ríme v znamení duchovného povolania. Slávilo sa 100. výročie založenia diela „Canisiuswerk“, ktoré sa venuje napomáhaniu duchovných povolaní a podpore seminaristov.
„Ako mladí ľudia chceme, aby nás v Cirkvi lepšie počúvali, chceme dostať viac priestoru a chceme preberať viac zodpovednosti. To bolo spoločné úsilie a cieľ prípravnej synody, napriek rozdielnym problémom a situáciám,“ povedala Eva W. „300 mladých v Ríme sa dokázalo pri všetkých názorových rozdieloch navzájom počúvať, nepracovať proti sebe a vážiť si posolstvo druhých. Z toho vznikol výrazovo silný záverečný dokument ako príprava na stretnutie biskupov, ktorý odzrkadľuje mnohorakosť názorov a záujmov.“
Veľkú nádej vkladá mladá Hornorakúšanka do pápeža Františka. Pápež mladých povzbudil, aby pozdvihli svoj hlas, oznámili svoj názor, aby Cirkev aj kritizovali a aby načúvali tomu druhému. Jednu vetu príhovoru, ktorou František prelomil ľady, kládla Eva W. na srdce aj biskupom:
„Riskujte niečo! Ak mladý človek s 20 rokmi nič neriskuje, tak je už s 20 rokmi starý a ja nechcem starú Cirkev – ja chcem mladú Cirkev, ktorá je živá a aktívna. Teda riskujte niečo:“
„Záverečný dokument prípravnej synody napomáha premýšľanie o ceste, ktorou chcú a môžu mladí kráčať smerom ku viere a k svojmu životnému povolaniu,“ takto ocenil biskup Krautwaschl vykonanú prácu mladých delegátov. „Jasne sa osvetlili veľmi odlišné a zložité situácie na celom svete, medzi nimi predovšetkým oblasť rodiny, chudoby a vzdelania. Na tomto základe vypracovaný dokument na synodu biskupov v októbri sa očakáva v ďalších dňoch.“
Biskup žiadal aj intenzívnejšie premýšľanie o duchovných povolaniach v Rakúsku – o povolaní do spoločenstva tých, ktorí veria v Krista, ako aj o povolania v Cirkvi. „Povolanie nie je nejaký vlastný záujem, ale predovšetkým život lásky, ktorý žil Ježiš. Hlavnou vecou tu je prijať Božiu lásku v príslušných výzvach a realizovať ju vo vlastnom živote. Povolanie je tak stále zreteľnejšie vrastanie do životného štýlu nášho Pána,“ zdôraznil biskup. … –zg-

Rakúsky opát vyzval k „spoločnému prijímaniu“

„Nie je úlohou človeka rozhodovať, kto je hodný a kto nehodný prijať večeru Ježiša Krista. Nikto sa nesmie cítiť príliš malý, alebo nedokonalý pre Pánovu večeru!“

Mehrerau-Streithausen, 13.6.2018 (kath.net) 022 371 – „Pri Pánovom stole nesmie existovať konfesionálne, rasistické alebo iné obmedzovanie. Chlieb a víno podáva Boh každému, kto sa cíti ako súčasť spoločenstva Vzkrieseného,“ vyhlásil podľa novín „Westerwälder Zeitung“ opát Anselm van der Linde, z cisterciánskeho opátstva Wettingen-Mehrerau pri rakúskom Bregenzi. Povedal to na púti v Opátstve Marienstatt v nemeckom Streithausene v Porýní-Vestfálsku.
Opát Anselm van der Linde je opátsky prézes Kongregácie v Mehrerau a člen Biskupskej konferencie Rakúska s právom hlasovania, ako aj predstaveným Rádu rytierov Svätého hrobu v Jeruzaleme. V homílii doslova vyhlásil:

„Všetci sú pozvaní, ak veria v smrť a zmŕtvychvstanie. Nie je úlohou človeka rozhodovať, kto je hodný a kto nehodný prijať večeru Ježiša Krista. Nikto sa nesmie cítiť príliš malý, alebo nedokonalý pre Pánovu večeru. Aj účastníci Poslednej večere, ktorú slávil Ježiš, mali na rováši zradu, ohováranie, strach, útek a pochybnosti a dnešní kresťania sú v tom porovnateľní.“

Medzi kázňou a po nej sa opátovi dostalo viackrát potlesku prítomných pútnikov.
Noviny „Westerwälder Zeitung“ komentovali, že opát tu zastával „zreteľný liberálny postoj Vatikánu“. „Jeho jasná výzva spoločnej Pánovej večere všetkých kresťanských vyznaní hladko zapadá do súčasnej diskusie vyvolanej nemeckými biskupmi o spoločnom prijímaní manželov rôznych vyznaní, ktorá sa po odmietnutí pápežom Františkom znova rozprúdila.“
Opátstvo Marienstatt, ktoré slávi túto púť na základe dlhej tradície v deň svojho patróna, leží v Limburskej diecéze. –zg-

Írsko chce katolícke nemocnice nútiť k potratom!

Dublin, 13.6.2018 (kath.net) 022 370 – Leo Varadkar, írsky premiér a praktizujúci homosexuálny predseda Strany Fine Gael, chce katolícke nemocnice prinútiť, aby ponúkali aj potraty! Informoval o tom BBC.
Lekári môžu s odvolaním sa na výhradu vo svedomí potrat odmietnuť, no katolíckym nemocniciam chce premiér túto možnosť odobrať!
Írska vláda pripravuje v súčasnosti návrh zákona, ktorý povoľuje potrat v istých prípadoch až do 24. týždňa tehotenstva.
Podľa prieskumov írski lekári naďalej odmietajú vykonávať potraty, preto bude mať premiér zrejme problémy nájsť dostatok lekárov pre tento smrteľný zákrok. –zg-

Synoda biskupov o Amazónii aj o otázke úradov Cirkvi

Vatikán, 12.6.2018 (kath.net/KAP) 022 369 – Na Synode biskupov o Amazónii vo Vatikáne sa má hovoriť aj o „nových úradoch“ pre ženy a viacerých možnostiach slávenia Eucharistie. Konkretizovanie týchto návrhov generálny sekretár synody, kardinál Lorenzo Baldisseri, pri prezentácii prípravného dokumentu v piatok vo Vatikáne však odmietol.
Cirkev chce slobodnú diskusiu, ako povedal. Dokument hovorí o „úradoch v najširšom zmysle slova“. Ich konkretizáciu prenecháva delegátom synody a teológom. Pápež František si želá voľnú diskusiu, ako zdôraznil Baldisseri.
Konkrétnym otázkam, či na synode v r. 2019 pôjde aj o nový prístup ku kňazskému úradu pre ženatých mužov, sa kardinál vyhol. Pojem tzv. „viri probati“ koluje už dlhší čas, no v prípravnom dokumente sa vedome hovorí iba o „nových úradoch“ a „nových cestách“ v liturgii a teológii. Katolícka cirkev „nie je statická a neustále je v pohybe“ ako vyhlásil sekretár.
Baldisseri potom pripustil, že „v budúcnosti by mohli existovať duchovné úrady, pre ktoré v súčasnosti ešte nie sú teologické predpoklady“. Výslovne poukázal na výpoveď dokumentu, že „nové cesty“ v pastorácii majú „účinky na úrady, na liturgiu aj na teológiu“.
K účasti domorodých obyvateľov na poradách vo Vatikáne Baldisseri povedal, že zástupcovia domorodcov majú sledovať diskusiu ako tzv. „uditores“ – poslucháči – a majú sa zúčastniť na práci v malých skupinách. Koľkí z vcelku 35 poslucháčov budú domorodci, ešte nie je stanovené.
Synoda biskupov plánovaná na október 2019 s názvom „Amazónia – nové cesty pre Cirkev a celostná ekológia“ sa chce medzi iným zaoberať človekom spôsobeným poškodením životného prostredia a jeho následkami pre obyvateľstvo obrovskej oblasti dažďových pralesov.
Na stretnutí sa podľa prípravného sekretariátu synody zúčastní 102 hláv diecéz, z ktorých 57 bude z Brazílie. Pozvaní sú ďalej predsedovia siedmych národných biskupských konferencií z regiónu, zástupcovia cirkevnej siete Panamazonas REPAM a iných kontinentálnych cirkevných grémií, ako latinskoamerickej rady biskupov CELAM a samozrejme aj vedúci vatikánskych dikastérií.
S prípravným dokumentom sa miestnym cirkvám zašle aj dotazník. Odpovede sa očakávajú do februára 2019 a zapracujú sa do pracovného dokumentu synody. Ten má byť synodálnym otcom zaslaný podľa Vatikánu pravdepodobne v júni 2019. –zg-

Bude autor „pátra Browna“ Chesterton blahorečený?

Londýn, 12.06.2018 (KAP/KNA) 022 368 – Autor detektívnych príbehov „Páter Brown“, Gilbert Keith Chesterton (1874-1936), by sa mohol priblížiť k procesu blahorečenia. Skúmanie života Chestertona v rámci diecézy z poverenia biskupa Petra Doylea v Northamptone je ukončené. Správa bude hotová v júli, ako informovali noviny „Daily Mail“. Spomínajú sa v nej aj zázraky, ktoré sa mali udiať na príhovor hlboko veriaceho spisovateľa. A vyvrátili aj obvinenia Chestertona z antisemitizmu.
Kňaz John Udris, ktorého biskup Doyle zostavením správy poveril, pre noviny „Daily Telegraph“ povedal, že „v tele autora niet ani jednej rasistickej kostičky“. Bezdetné katolícke páry sa mali vďaka príhovoru Chestertona „zázračným spôsobom“ predsa stať rodičmi.
Spisovateľ žil v Beaconsfielde, v Diecéze Northampton. Biskup teraz rozhodne, či sa otvorí oficiálny proces.
Chesterton by bol prvým Angličanom, ktorý by bol od r. 1970 pozdvihnutý na oltár. Naostatok boli svätorečení tzv. Štyridsiati mučeníci, ktorí boli v rokoch 1535 až 1679 odsúdení na smrť za velezradu.
Úlohou kňaza Udrisa bolo zozbierať fakty o živote a možných zázrakoch spisovateľa. „Chesterton by mohol byť veľkým vzorom pre Cirkev. Milovník piva a burgundského, ktorý prelamuje formu konvenčnej svätosti,“ povedal kňaz.
Ak by došlo k procesu blahorečenia, konal by sa najprv na diecéznej úrovni a potom v Ríme. Okrem vzorného kresťanského života a úcty veriacich je potrebný aj dôkaz zázraku na príhovor Chestertona. Posledné rozhodnutie je v rukách pápeža. –zg-

Etička: Vyššie zdravotné riziko u „dieťaťa troch rodičov“

Viedeň, 12.06.2018 (KAP) 022 367 – „Nečestné a medicínsky nezmysluplné“ je podľa viedenskej bioetičky Susanne Kummerovej ženám s túžbou po dieťati a zmutovanými mitochondriami (mitochondria: drobné teliesko v bunkovej cytoplazme) automaticky ponúkať ako „terapiu“ umelé oplodnenie manipuláciou idioplazmy. Túto techniku známu ako „dieťa troch rodičov“ a vo väčšine krajín zakázanú treba z etického hľadiska odmietnuť, keďže otvára dvere ďalším genetickým zmenám ľudí s nedozernými následkami“ varovala riaditeľka cirkvi blízkemu Bioetickému inštitútu IMABE v stredu vo vyhlásení, pre „Kathpress“.
Konkrétne ide o tzv. terapiu náhrady mitochondrií (MET), pri ktorej sa umelým oplodnením vzniknuté jadro bunky vloží do bunky vajíčka cudzej darkyne zbaveného jadra. Dieťa, ktoré vznikne, má potom genetický dedičný materiál genetického otca, genetickej matky a darkyne bunky vajíčka. Napriek označeniu nie je táto metóda nijakou terapiou chorých pacientiek, ale manipuláciou na bunkách vajíčok. Prvé genetické „dieťa troch rodičov“ sa už narodilo na Ukrajine a táto technika je povolená vo Veľkej Británii a čoskoro zrejme aj v Singapure.
Dlho sporná metóda skrýva však mnohé zdravotné riziká, ako ukazujú nemeckí vedci. Asi každé tretie dieťa môže ma neželané vedľajšie účinky a nepredvídateľné následky, ako informujú biológovia Klaus Reinhardt a Ralph Dobler z Technickej univerzity v Drážďanoch v odbornom časopise „Human Reproduction Update“. Reinhardt už pred rokmi kritizoval, že výpovede o údajnej bezpečnosti metódy MET sa zakladali na štúdiách o bunkách vajíčok iba 15 žien, troch opíc a desiatich myší. Už v r. 2013 kritizovali renomovaní bioetici, že pritom ide o „neetický experiment s človekom“.
Súčasná analýza, pri ktorej vedci vyhodnotili všetky uverejnené výsledky o METe z oblasti medicíny, biomedicíny, ekológie a evolučnej biológie, poukazuje na významné zmeny organizmu s negatívnymi účinkami o. i. v génoch, v látkovej výmene a v plodení detí. To spôsobuje podľa Reinhardta a Doblera o. i., že s výmenou mitochondrií sa vždy premiestnia aj niektoré choré mitochondrie. Je prekvapujúce, že tieto účinky sú u ľudí všeobecne výraznejšie ako u zvierat.
Pani Kummerová poukázala aj na malú pravdepodobnosť skutočného ochorenia dieťaťa matky so zmutovanými mitochondriami – 1 z 5000. Toto riziko je takmer nižšie ako možné komplikácie po výmene mitochondrií, aby choroba prepukla, musí byť totiž 50 až 80 percent chybných mitochondrií. –zg-

Gibraltár: Vláda chce zachovať prísny zákaz potratu

Gibraltár, 12.6.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 366 – Vláda v Gibraltári nechce liberalizovať platnú prísnu zákonnú úpravu potratu. Oznámila to hovorkyňa vlády pre noviny The Gibraltar Olive Press.
„Vyriešili sme už aj progresívne záležitosti ako civilné partnerstvá a rovnosť manželstiev … Kabinet nepomýšľa na zmenu tejto politiky,“ povedala hovorkyňa v súvislosti s otázkou potratu.
V trestnom práve britského teritória je potrat zločinom, ktorý sa trestá doživotným väzením. K tomu treba dodať, že ešte nijaká žena nebola v zmysle tohto zákona odsúdená.
Povzbudená výsledkom írskeho referenda o ochrane života v ústave ohlásila potratová organizácie „Equal Rights Group“ (Skupina za rovnaké práva), že začne kampaň za liberalizáciu potratov.
„Je to ľudské právo. Nemôžeme byť posledným progresívnym národom, ktorý má tieto obmedzenia pre ženy,“ vyhlásil hovorca skupiny „Pro Choice Gibraltar“, ktorá sa rovnako zasadzuje za legalizáciu potratov.
Novozaložená organizácia hnutia za ochranu života – „Pro Life Movement“ chce udržať Gibraltár ako „svetelný lúč nádeje a spravodlivosti“ pre nenarodené deti. Chápe sa ako nezávislý hlas alternatív k potratu.
Gibraltár je britské zámorské územie a má asi 34 000 obyvateľov. Viac ako 70 percent tvoria katolíci. Gibraltár má vlastnú vládu, obranu a zahraničné záležitosti riadi Spojené kráľovstvo. –zg-

Kardinál a zápas o život nenarodených detí

Výňatok z prednášky kardinála Robert Saraha, prefekta Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí z 25.3.17 k výročiu úmrtia genetika a objaviteľa Downovho syndrómu Prof. Jerôme Lejeunea, ktorého proces blahorečenia otvorili v r. 2007.

Vatikán, 12.6.2018 (kath.net/Vision2000) 022 365 – Goliášovi veľkých mocností financií a médií, ťažko ozbrojených a najlepšie zabezpečených falošnými istotami a novými zákonmi proti životu sa javí – v každom prípade na Západe – Cirkev 21. storočia ako malé stádočko a zvyšok, o ktorom hovorí Sväté písmo. Tak ako Dávid má Katolícka cirkev iba malý kamienok Evanjelia života a pravdy – a napriek tomu trafí tohto obra do hlavy a zrazí ho k zemi.
Vieme to naozaj až príliš dobre – a celý život Prof. Lejeunea je vynikajúcim príkladom toho – že tu ide o bitku, o tvrdý a rozhodujúci boj, ktorý potrvá dlho a podobá sa tomu, ktorý sa opisuje v poslednej knihe Svätého písma. V ňom ide o prežitie celého ľudstva.
„Drak, veľký a ohnivý so siedmymi hlavami“, prototyp tej kultúry smrti, ktorú sv. Ján Pavol II. vo svojej náuke pranieroval, stojí pred tehotnou ženou pripravený zhltnúť dieťa pri narodení – rovnako ako aj nás.
Mali by sme si uvedomiť, že Cirkev znova raz ako vo svojej dlhej dvojtisícročnej histórii predstavuje poslednú baštu proti barbarstvu. Tento raz nejde o Attilu a jeho Hunov, ktorých v r. 451 zadržala svätá Genovéva pred Parížom, ani o boj pápežov 20. storočia – od Pia XI. až po sv. Jána Pavla II. – proti totalitným režimom, ktoré v Európe a zvyšku sveta spôsobili krvavý kúpeľ. Tento je to v laboratóriu vydezinfikované, extrémne pôsobivé barbarstvo. Verejná mienka ho prakticky nevníma, pretože je narkotizovaná goliášom finančných mocností a svetom médií.
Áno ide o boj – na život a na smrť. Ak by to tak nebolo, či by vláda vo Francúzsku podnikla pokus umlčať organizácie pro-life na internete tým, že sa vymyslí delikt elektronického zabránenia potratu? Zatiaľ čo sa o tomto projekte radia vo francúzskom parlamente, skutočne verbálne zlynčovali obrancov života, keď pripomínali, že potrat nie je v nijakom prípade právo, ale zločin a síce najväčšia dráma našich dní! …
Milí priatelia, dnes nesmie nikto zostať bezcitný a ľahostajný voči nevyhnutnej povinnosti brániť nenarodené dieťatko. Tu nejde iba o morálny aspekt, ktorý nám zakazuje ohroziť akýkoľvek ľudský život zvlášť ak je nevinný a bezmocný. Tu je v hre zabezpečenie budúcnosti ľudstva! –zg-

Kardinál: Nekapitulujme pred kultúrou potratov

New York City, 12.6.2018 (kath.net/jg) 022 364 – Kardinál Timothy Dolan, arcibiskup New Yorku, jasnými slovami odmietol návrhy pátra Thomasa Reesea SJ, aby sa hnutie na ochranu života sústredilo výlučne na podporu tehotných žien v núdzi a nezasadzovalo sa za obmedzenia alebo zákazy potratov.
„To je kapitulácia pred kultúrou potratov a závažné oslabenie pozície ochrany života,“ napísal kardinál Dolan v článku pre Religion News Service.
Páter Reese v predošlom článku tvrdil, že na ochranu života môže byť zmysluplnejšie voliť kandidátov Demokratickej strany, aj keď by tí boli za zachovanie legálneho potratu, ako voliť republikánskych kandidátov, ktorí sa zasadzujú za obmedzenie alebo zákaz potratu:
„Keďže potrat zostane aj tak legálny, má zmysel podporovať demokratmi navrhované štátne programy pre matky a deti a tým znížiť počet potratov. Vo volebnej miestnosti majú ochrancovia života voľbu iba medzi republikánskou rétorikou a demokratickými výsledkami,“ napísal jezuita Reese, bývalý šéfredaktor jezuitského časopisu America.
Kardinál Dolan tieto argumenty odmieta. Sú chybné a kontraproduktívne, ako uviedol. „Reeseov návrh je nepotrebnou polarizáciou“, zdôraznil arcibiskup. „Katolícka tradícia a zásadné ľudské práva nás učia, že každý človek má neodňateľné právo na život, ktoré musí zákon uznávať a chrániť. Aj keď zákon nie je jedinou cestou ochrany života, zohráva podstatnú úlohu, ktorá ovplyvňuje ľudské konanie a myslenie. Ochrancovia života preto nesmú vzdať boja o zákonné uznanie práva na život,“ napísal kardinál.
„Hnutie ochrany života má dlhú tradíciu podpory tehotných žien v núdzi. Okrem toho sa vždy zasadzovalo za sociálnu politiku, ktorá tehotné ženy ako aj matky a deti v núdzi podporuje,“ zdôraznil kardinál Dolan.
Ďalším problematickým tvrdením jezuitu bolo, že používanie antikoncepcie by zredukovalo potraty:
„Viac ako polovica žien, ktoré chcú ísť na potrat, v mesiaci, keď otehotneli, používala antikoncepciu. Štúdie ukázali, že prístupnosť antikoncepcie neznižuje počet potratov. Reese svojou požiadavkou odporuje náuke Cirkvi, ktorá používanie antikoncepcie odsudzuje. Antikoncepcia môže mať aj vedľajšie účinky, ktoré ženám škodia. Mnohé prostriedky okrem toho nielen zabraňujú počatiu, ale aj vyvolávajú potrat tým, že bránia zahniezdeniu embrya do maternice,“ pripomenul Dolan. –zg-

Maďarský politológ: Kvóty by mali dlhodobé zlé následky

Brusel, 12.06.2018 (KAP/KNA) 022 363 – Vedúci Centra pre euro-atlantickú integráciu a demokraciu (CEID) v Budapešti, Daniel Bartha, kritizoval úlohu cirkvi v Maďarsku počas migračnej krízy.
„Je hanba, čo katolícka cirkev v Maďarsku robí,“ povedal Bartha v utorok v interview pre nemeckú katolícku agentúru KNA v Bruseli. Iba jeden, či dvaja „vplyvní duchovní“ povstali v záujme ľudskosti. Zvyšok mlčal. Sotva nejaký predstaviteľ cirkvi mal odvahu skorigovať falošné výpovede vlády,“ povedal Bartha. „A len veľmi málo kňazov otvorilo svoje kostoly pre migrantov, keď počas krízy prechádzali cez Maďarsko, hoci mnohí patrili aj ku kresťanským menšinám.“
K diskusii o rozdeľovaní utečencov v EÚ povedal, že kvóty by nefungovali. „Migranti nechcú do Maďarska,“ povedal Bartha. „Finančná pomoc pre azylantov alebo platy sú tam oveľa nižšie ako v iných štátoch EÚ a teda neatraktívne.“
Väčšinové rozhodnutie v EÚ o rozdelení utečencov Bartha odmieta: „Migrácia je veľmi dôležitou témou. Rozhodovať o tom väčšinovo by znamenalo krajiny k niečomu nútiť. To by mohlo mať dlhodobé negatívne následky. Toto riešenie by viac uškodilo ako pomohlo,“ povedal maďarský expert na bezpečnostnú politiku.
Strach obyvateľstva v Maďarsku pred utečencami vidí expert o. i. v starosti pred sociálnym poklesom. K tomu prispela aj informačná kampaň vlády, ktorá rozdúchala strach pred migrantmi. –zg-

Egypt: Kostol horí, imam privolá cez amplión pomoc

Rím-Káhira, 12.06.2018 (KAP) 022 362 – Volaním o pomoc cez amplióny mešity prispel egyptský imam k tomu, že požiarom ohrozený susedný kresťanský kostol mohol byť zachránený. Informovala o tom vatikánska tlačová služba „Fides“ v utorok.
V obci Shubra al-Khaimah na sever od Káhiry v noci na pondelok skrat spôsobil požiar dreveného lešenia na koptskom pravoslávnom Kostole Anba Makar. Imam susednej mešity začal cez amplión hlasno volať o pomoc. Medzi prvými pomocníkmi, ktorí sa pokúšali požiar uhasiť, bolo veľa mladých moslimov, ktorí sa zišli na večernú pobožnosť v pôstnom mesiaci ramadán. Jednotky miestnej civilnej obrany neskôr plamene úplne uhasili.
Koptský pravoslávny biskup Morcos zo Shubra al Khaymahu sa oficiálne poďakoval imamovi za jeho rýchly zásah a ocenil to ako znamenie spontánneho a konkrétneho úsilia o pokojné spolunažívanie. –zg-

India: Katolícke školy sa obávajú násilia hindov

Rím, 12.06.2018 (KAP) 022 361 – V strednej Indii v štáte Madhya Pradesh si cirkev robí starosti o bezpečnosť žiakov v katolíckych školách. Radikálni hindovia v minulých mesiacoch spáchali mnohé útoky na cirkevné zariadenia. Tie vyvolali znepokojenie aj medzi žiakmi, ako povedal hovorca cirkvi v tomto štáte, kňaz Mária Stephen, podľa informácií vatikánskeho portálu „Vatican News“ z utorka podľa agentúry „AsiaNews“.
Katolícka cirkev chce napriek nepriateľstvu hinduistických nacionalistov plniť svoju úlohu vzdelávania, ako zdôraznil o. Stephen a žiadal: „Vláda musí nasadiť svoje prostriedky a zabrániť vzburám, predtým než nastanú.“
V štáte Madhya Pradesh sa na budúci týždeň začína nový školský rok. Až 500 katolíckych škôl v tomto štáte navštevujú žiaci zo všetkých náboženstiev, ako zdôraznil Stephen: „Oni sú všetky naše deti.“ –zg-

Alžírsko: Zatvorili už šesť kostolov!

Viedeň, 12.6.2018 (kath.net/Open Doors) 022 360 – Alžírski kresťania stoja pod stále väčším tlakom vlády. V Kabylei, kde sú kresťania naviac zastúpení, polícia minulý víkend zapečatila ďalšie dva kostoly.
Piaty kostol, ktorý je postihnutý novou vlnou zatvárania chrámov, je v Ait-Mellikeche v okrese Béjaia. Otvorili ho v r. 2005 a od r. 2007 patrí protestantskému zastrešujúcemu zväzu «Églises Protestantes d’Algérie» (EPA). Naostatok prišlo na nedeľnú bohoslužbu 200 veriacich. Koncom mája sa v kostole objavila polícia. Jednoducho bez ohlásenia zamkli hlavný vchod. V pondelok 28. mája išli viacerí cirkevní predstavitelia na políciu v Béjaia, aby sa pokúsili dozvedieť dôvody zatvorenia kostola a aby dosiahli, žeby kostol znova otvorili – avšak bez úspechu.
Šiesty kostol je v Maâtkase, 20 km od Tizi-Ouzou. Pastorovi telefonicky oznámili, že kostol sa zatvára. Polícia sa objavila v sobotu ráno a zapečatila hlavný vchod budovy. Ani tu štátne orgány neudali dôvod zatvorenia kostola.
Od novembra 2017 zatvorili v Alžírsku už šesť zo 45 kostolov protestantov.
Vláda odôvodňuje toto konanie alžírskym zákonom z r. 2006, ktorý upravuje nemoslimské bohoslužby a zakazuje tlač, uchovávanie a rozdeľovanie dokumentov, ktoré by mohli „otriasť“ vierou moslimov. Tieto udalosti dávajú predpokladať, že ide o koordinovaný postup vlády proti malej alžírskej kresťanskej menšine.
„Niektorí Alžírčania sú pre svoju kresťanskú vieru naďalej obeťami zastrašovania a prenasledovania. A to kvôli tomu, že ich jediným prečinom je, že vlastnia Bibliu,“ hovorí vedúci EPA.
Minulý mesiac cestovali traja alžírski pastori do Francúzska, Belgicka, Anglicka a USA, aby prezentovali svoju situáciu na rôznych grémiách. Žiadali opätovné otvorenie svojich kostolov a slobodu vyznávania viery.
Evanjelická cirkev v Alžírsku odovzdala okrem toho 18. mája vláde vyhlásenie. Vzhľadom na rastúce administratívne problémy žiada spravodlivejší prístup: «Ako plnohodnotní občania žiadame najvyššie orgány krajiny, aby sa postarali o ochranu všetkých základných práv občanov nezávisle od ich náboženskej príslušnosti.“
U veriacich sa znovu prebúdzajú spomienky na rok 2008 – na jar 2008 vtedy zatvorili 16 z 32 farností EPA v rámci niekoľkých týždňov. Okrem toho muselo zatvoriť brány aj 10 z 20 nezávislých protestantských spoločenstiev. Trvalo celé mesiace, kým sa mohli kresťania znova postupne zhromažďovať vo svojich budovách. –zg-

Program cesty pápeža do Írska na Svetové stretnutie rodín

Vatikán, 12.6.2028 (RV) 022 359 – Už je známy podrobný program dvojdňovej apoštolskej cesty pápeža Františka do Írska pri príležitosti Svetového stretnutia rodín v Dubline 25. – 26. augusta 2018. Okrem účasti na medzinárodnom podujatí navštívi pápež mariánsku svätyňu Knock, zavíta do charitatívneho centra pre rodiny a stretne sa s verejnými predstaviteľmi Írska a s miestnymi biskupmi. Viac na:

https://www.vaticannews.va/sk/papez/news/2018-06/program-apostolska-cesta-irsko-dublin-svetove-stretnutie-rodin.html

LGBT pretláča p. Martina na Svetové stretnutie rodín

Vatikán, 11, 2018 (LifeSiteNews) 022 358 – Páter James Martin, SJ, ktorý využíva svoje široké sociálne médiá na úsilie, aby Katolícka cirkev lepšie prijímala homosexuálov, prijal pozvanie Vatikánu, aby vystúpil na Svetovom stretnutí rodín 2018 v Dubline.
Jeho prednáška s názvom „Ako môžu farnosti podporovať rodiny, ktorých členovia sa identifikujú ako LGBTI+,“ by mohol byť prvý prípad, keď by sa zdalo, že Vatikán popiera realitu, že existujú iba dva rody – mužský a ženský!
Svetové stretnutie rodín s masívnou podporou Vatikánu sa koná v Dubline v auguste. Prehovorí na ňom aj pápež František, tak ako mal príhovor aj na Svetovom stretnutí rodín vo Filadelfii v r. 2015. Témou stretnutia 2018 bude pápežova exhortácia Amoris Laetitia.
V pondelok o 11.00 hod. írskeho času uverejnila Tlačová konferencia Svätého stolca program návštevy pápeža v Írsku s názvom „Hlavné body pastoračného programu 9. svetového stretnutia rodín v Dubline“. Príhovor pátra Martina bol do tohto zoznamu už pridaný.
Páter Martin „spôsobuje škandály, kde chodí,“ ako povedal Austin Ruse, prezident Centra pre rodinu a ľudské práva pre LifeSiteNews. „Je hlbokým sklamaním, ale vôbec nie prekvapením, že bol na toto podujatie pozvaný. On hovorí, že nepopiera náuku Cirkvi a napriek tomu vyhlasuje, že homosexualita nie je nezriadená, ale iba odlišne usporiadaná! Mojou nádejou je, že veriaci v Írsku sa energicky postavia proti jeho prítomnosti. On podkopáva veľkú prácu skupín ako –medzinárodný apoštolát Courage, ktorí pomáha homosexuálom – a privádza do zmätenia mladých mužov, ktorí môžu byť priťahovaní rovnakým pohlavím.“
Páter Martin napísal dnes na Facebooku, že je „potešený, že bude môcť odovzdať nejaké novinky, na ktorých sa už nejaký čas pracuje“ a uvádza:
„Na pozvanie vatikánskeho dikastéria pre laikov, rodinu a život a Dublinskej arcidiecézy prehovorím na Svetovom stretnutí rodín v auguste ako súčasti návštevy pápeža Františka v Írsku o tom, ako môže Cirkev prijať rodiny s členmi LGBT. Pozvanie vysiela jasné a silné posolstvo z Vatikánu katolíkom LGBT, ich rodičom a rodinám – vy patríte k nám a ste nám vítaní,“ napísal páter Martin.
„Posolstvo Svetového stretnutia rodín katolíkom LGBT sa zdá byť jasné – vy ste dôležitou súčasťou Cirkvi,“ povedal páter Martin pre magazín America. „Som ohromne vďačný za toto pozvanie ani nie tak veľmi pre to, čo to hovorí o mojej službe a dielach, ale pre to, čo to hovorí katolíkom LGBT – skupine ľudí, ktorí sa tak dlho cítili byť vylúčení. Dúfam, že budú vidieť toto pozvanie, ktoré schválil Vatikán, ako neomylné znamenie svojho uvítania v Cirkvi. –zg-

https://www.lifesitenews.com/news/lgbt-pushing-fr.-james-martin-to-speak-at-2018-world-meeting-of-families?utm_source=LifeSiteNews.com&utm_campaign=899e03ec8e-Daily%2520Headlines%2520-%2520U.S._COPY_266&utm_medium=email&utm_term=0_12387f0e3e-899e03ec8e-401375801

Nemecko: Cirkvi žijú v ilúzii o islame

Berlín, 11.6.2018 (kath.net) 022 357 – Bojovníčka za ľudské práva a zakladateľka liberálnej mešity Seyran Atesová kritizuje cirkvi v Nemecku, pretože sú príliš málo kritické voči islamu. V interview pre katolícke noviny „Glaube und Heimat“ (Viera a domov) povedala, že cirkvi žijú v ilúzii a nechcú vnímať, že sa tu čiastočne dokonca s ich podporou šíri islam, ktorý chce zaviesť právo šaría, teda postaviť náboženskú moc nad svetskú moc.
Zakladateľka liberálnej Berlínskej mešity dodala, že dokonca chápe, že v Nemecku vznikla strana Alternatíva pre Nemecko – AfD: „Tá má síce mnohé nesprávne odpovede na situáciu, ale na mnohých miestach kladie správne otázky“! –zg-

Brazílska jedenástka sa nesmie pred zápasom modliť

Rio de Janeiro, 11.6.2018 (kath.net) 022 356 – Hráči brazílskeho národného mužstva sa na majstrovstvách sveta vo futbale od 14. júna v Rusku nesmú spoločne modliť. Nariadil to futbalový zväz Brazílie, ako informovala nemecká evanjelická agentúra „idea“ s odvolaním sa na brazílske noviny „O Globo“.
Tím trénerov nariadil, aby sa hráči ani v hoteli, ani na ihrisku spoločne nemodlili. Oficiálne sa tým má zabrániť konfliktom medzi rôznymi vyznaniami v rámci mužstva. Väčšina brazílskych hráčov patrí do evangelikálnych turíčnych cirkví, katolíkov je menšina.
Kapitán mužstva a futbalová hviezda Neymar nosil po víťazstve na Olympijských hrách 2016 bielu čelenku v nápisom „100 % Jesus“. –zg-

Biskup: Nijaké prijímanie pre kvázi každého

Pasov, 11.6.2018 (kath.net) 022 355 – Pre rakúskeho diecézneho biskupa Pasovskej diecézy Štefana Ostera niet po liste Kongregácie pre náuku viery nemeckým biskupom o nedoporučení prijímania pre protestantských manželských partnerov katolíkov ani víťazov, ani porazených. V interview pre katolícku agentúru KNA prejavil biskup Oster vďačnosť za slová Svätého Otca. Pre neho sa tu jasne ukazuje, že táto téma sa týka celej všeobecnej Cirkvi a netýka sa iba otázok pastorácie, ale aj otázok viery.
Biskup Oster sa potom jasne vyslovil že „nemôže existovať nijaká povrchná prax udeľovania svätého prijímania pre kvázi každého, ak to myslíme s naším chápaním Eucharistie vážne“. Vyslovil aj kritiku toho, že obsah listu siedmych biskupov do Ríma unikol do kolínskych novín, čo nebolo dobré. –zg-

Rakúsko: Vláda zatvára prvú mešitu a vykazuje imamov

Viedeň, 11.6.2018 (kath.net) 022 354 – Rakúska vláda myslí svoju vec vážne – už zatvorila prvú mešitu a vykázala 40 radikálnych imamov. Informovali o tom noviny „Krone“. Tým sa má vypovedať boj politickému islamu, pri ktorom si vláda dôkladne preverí medzi iným aj všetky spolky a organizácie v Rakúsku, ktoré podliehajú tureckému ministerstvu pre náboženstvo a sú ním financované. Svoje brány musí zatvoriť okrem iných aj mešita pravicových extrémistov „Šedých vlkov“ na námestí Antonsplatz vo viedenskej štvrti Favoriten. Noviny „Krone“ sa odvolávajú na štúdiu, podľa ktorej vo viac ako každej tretej viedenskej mešite sa aktívne pracuje proti integrácii utečencov. –zg-

Rakúsko: Biskupovi „Pán Boh zaplať“ na plagátoch

St. Pölten, 10.6.2018 (kath.net/ KAP) 022 353 – Až 120 veľkých plagátov na území Diecézy St. Pölten vyslovuje odchádzajúcemu biskupovi Klausovi Küngovi veľké „Pán Boh zaplať“! V centre sujetu v rôznych variantoch na plagátoch je detail z biskupskej palice biskupa Künga. K tomu sa pridávajú heslá ako „Modlitba. To nám stačilo“, „Rodina. To nami hýbalo“, „Zmierenie. To nám robilo dobre“, „Ochrana života. To nás dojímalo“, alebo „Povolanie. To nás motivovalo“. Heslá poukazujú na témy, ktoré biskupovi, ktorý mal na starosti rodiny, zvlášť ležali na srdci, ako oznámili iniciátori plagátov vďaky – skupina veriacich, ktorých podporila aj marketingová agentúra „Cayenne“, plagátová firma „Epamedia“ a „Rád sv. Juraja“.
Napriek náročným okolnostiam pri prevzatí úradu v r. 2004 biskup Küng diecézu rýchlo zjednotil a dokázal „s vytrvalou trpezlivosťou oslovovať veľké a náročné témy a neúnavne ich dokázal zrozumiteľne predostierať“, ako povedal riaditeľ „Cayenne“ Lukas Leitner. „Za toto pôsobenie chceme biskupovi Küngovi vysloviť srdečnú a predovšetkým verejne viditeľnú vďaku.“
Küngovi sa ako diecéznemu biskupovi St. Pöltenu podarilo „získať si dôveru mnohých ľudí v cirkvi alebo znova ju napraviť,“ ako zdôraznil aj predstaviteľ Rádu sv. Juraja, Vinzenz Stimpfl-Abele a vyzdvihol desaťročia práce biskupa v biskupskej konferencii v prospech manželstva a rodiny.
Diecéza St. Pölten nemá s plagátmi nijaké výdavky, ako oznámili iniciátori.
Plagátová akcia vďaky zahrňuje aj tzv. „Kampaň prelomu“, ktorou Diecéza St. Pölten v minulých rokoch s podporou súkromných iniciátorov a podnikateľov sa stále znova pokúšala priviesť Boha samotného a dôležité témy Cirkvi do verejného priestoru a tým do diskusie. Kampaň koncipovaná agentúrou „Cayenne“ našla nielen v Rakúsku ale aj vo svete veľkú odozvu.“ –zg-

‘Maďarsko poznačené traumou z islamu’

„Nemali by sme stanovovať, aká je kresťanská reakcia na otázku migrácie. Dajme krajinám právo nachádzať rozdielne riešenia.“

Vatikán, 9.6.2018 (kath.net/ KAP) 022 352 – Na pochopenie postoja Maďarska v otázke utečencov treba vrhnúť pohľad do histórie Maďarska, ako povedal maďarský veľvyslanec pri Svätom stolci, Eduard Habsburg-Lothringen (foto) potomok cisára Františka Jozefa a cisárovnej Sissi.
„Až 150 rokov sme boli súčasťou Osmanskej ríše. V kolektívnej pamäti teda existuje traumatická skúsenosť s islamom. To vysvetľuje aj nervozitu Maďarov pri myšlienke, že by mali prijať tisícky migrantov,“ povedal diplomat v piatok pre portál „Vatican News“.
Zreteľnú odmietavú reakciu Maďarska na požiadavku iných krajín EÚ, aby prijalo utečencov, vysvetlil Habsburg aj cudzou okupáciou krajiny do r. 1989 a povedal: „Ak nám odvtedy niekto zvonku hovorí, čo máme robiť, tak sa inštinktívne najprv zodvihnú päste. To je národný inštinkt. K tomu sa pridáva, že vláda v Budapešti kladie do popredia kresťanské hodnoty. To všetko vyvoláva v krajinách západne od Maďarska rozhodne nervozitu a bolenie brucha,“ ako sa vyjadril Habsburg.
Túto diskrepanciu medzi Východom a Západom možno však podľa veľvyslanca prekonať. „Na to sa však musíme znova naučiť počúvať sa navzájom bez predsudkov. Taká úprimná, otvorená debata by iste vyriešila aj niektoré napätia a problémy v Európe.“
„Je viac spôsobov, ako pomôcť migrantom,“ odpovedal veľvyslanec na otázku, či je maďarská politika uzatvárania sa do seba zlučiteľná s kresťanskými hodnotami. „Niektorí hovoria: Musíme ich prijať všetkých bez rozdielov s otvoreným náručím a plní lásky (…) No sú aj iní, ktorí hovoria: Môžeme pomôcť oveľa viac, ak zlepšíme situáciu v ich krajinách, aby ľudia nemuseli opúšťať svoju domovinu. Nemali by sme vopred stanoviť, aká je kresťanská reakcia na otázku migrácie. Dajme rôznym krajinám právo nachádzať rozdielne riešenia a hovorme spolu,“ radí Eduard Habsburg. –zg-

Hospodárska kríza v Arábii znižuje počet kresťanov

Kuvajt, 9.6.2018 (KAP) 022 351 – Tvrdšie hospodárske podmienky v štátoch Arabského zálivu majú podľa katolíckeho biskupa v severnej časti Arabského polostrova účinky aj na kresťanstvo. Po silnom raste počet kresťanov tam znova klesá. Ako dôvod uvádza biskup pre taliansky denník „L´Avvenire“ trvalý tlak na trh s ropou, vyššie dane a obmedzenia pre migrantov za prácou, ktorí vlastne tvoria všetkých kresťanov regiónu.
„Ak sa hospodárska kríza zhorší, mohli by kresťania z týchto krajín opäť zmiznúť,“ hovorí Talian biskup Ballin, člen Rehole Combonianských misionárov, ktorý pôsobí v Kuvajte od r. 2005. Od r. 2011 má na starosti aj severnú časť Arabského polostrova.
V ďalších 50 rokoch sa síce ešte neráta s koncom zásob ropy a plynu, no biskup poukazuje na znaky krízy a zavedenie DPH v Bahrajne a Saudskej Arábii, ako aj reštriktívnejšie vydávanie pracovných víz. „Cudzincom sa sťažuje prístup k určitým povolaniam. Plánuje sa aj výrazné zníženie zahraničných pracovných síl,“ povedal biskup Ballin.
Vzhľadom na náboženskú slobodu v Saudskej Arábii hovorí biskup o „skromných, ale povzbudzujúcich pokrokoch“. Náboženská polícia už nevniká do súkromných domov, kde sa slávia neislamské bohoslužby. Počet katolíkov vo vahabitskom kráľovstve odhadol biskup Ballin na 1,5 milióna.
Vzťah vlád v severnej Arábii opísal Ballin ako v podstate pozitívny. Katar povoľuje stavby nových kostolov. Tam ako aj v Bahrajne vládne kultová sloboda pre kresťanov. Len nedávno bahrajnská vláda uvoľnila pozemky pre stavbu 5 kostolov. V Kuvajte sa však stavbe kostolom bráni, hoci aj tento emirát bol v minulosti otvorený pre kresťanstvo. –zg-

‚Magický kanál zrodu’, ktorý udeľuje ľudské práva

Ajax, 9.6.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 350 – Nové video kanadskej skupiny na ochranu života si s humorom berie na mušku tvrdenie, že nenarodené detičky nie sú ľudské osoby a nemajú ľudské práva. Tento argument používajú prívrženci potratu na ospravedlnenie svojho stanoviska.
Laura Klassenová, zakladateľka organizácie na ochranu života „Choice42“ (Choice for Two – rozhodnutie pre dvoch) s ružovou parochňou ukazuje ako „magický kanál zrodu“ dieťaťu udelí ľudské práva hneď po pôrode.
Pred tým sa dieťa, alebo plod narodí, nie je človek. Jasné,“ hovorí ironicky. „Ale akonáhle prejde pôrodným kanálom, stane sa niečo nádherné, zmení sa na osobu s ľudskými právami!“ vyhlasuje Laura.
Laura Klassenová má pred sebou nadrozmerný „pôrodný kanál“ – rúru zo strieborného plastu – a niekto mimo kamery rukami pohybuje so živým dieťatkom pomaly z jedného konca kanálu na druhý. „Nijaká osoba, nijaká osoba,“ hovorí Laura až kým dieťatko neopustí kanál. Potom hlási: „Osoba! Ľudské práva!“
„Čo sa stane v tomto kanáli zrodu, čo spôsobí túto magickú zmenu?“, pýta sa Laura ironicky a odpovedá si: „Nikto to nevie! Súčasné vedecké teórie hovoria aj o vílach, mimozemšťanoch alebo prirodzene o menšom „veľkom tresku“ … ja osobne si myslím, že sú to víly…“
Laura Klassenová je sama v súčasnosti tehotná. Keď v novembri oznámila svoje tehotenstvo, spochybnila ďalšie heslo potratového hnutia: „My body, my choice“ („Moje telo, moja voľba“): „Pred zákonom je to rozhodnutie ženy, či si dá urobiť potrat, alebo nie. V skutočnosti je to rozhodnutie, ktoré sa týka dvoch ľudských osôb. Žena rozhoduje, akou cestou sa vydá ona sama, ale ona nerozhoduje, či jej nenarodené dieťa dostane v živote vôbec nejakú šancu.“ –zg-

Írsky farár vyzýva k boju proti potratu

Belfast, 9.6.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 349 – Severoírsky farár Paddy McCafferty uverejnil na Facebooku výzvu – ako doslova píše – proti „barbarstvu potratu“.
„Výzva väčšinou hlasov schváleného škrtnutia dodatku ústavy je veľká, no ešte stále sú v Írsku státisíce ochrancov života, ktorí neprestanú vydávať svedectvo o pravde. Potrat nikdy nie je riešenie, ktoré by bolo dôstojné človeka,“ píše McCafferty. „Ochrancovia života sa svojou modlitbou, svedectvom a vzorom pokúsia presvedčiť prívržencov potratov. Urobíme všetko, čo nám bude možné, aby sa mnohé potratové kliniky, ktoré v Írsku čoskoro otvoria, znova zatvorili, pretože bude príliš málo záujmu a príliš málo pacientiek,“ napísal farár a ohlásil, že ochrancovia života budú stáť pred potratovými klinikami, aby sa modlili, aby vydávali svedectvo pre život a podporovali ženy, aby sa rozhodli pre dieťa.
„Katolíci, ktorí hlasovali áno, sa týmto rozhodnutím zriekli viery v Ježiša Krista. Spáchali ťažký hriech. Následky nášho konania na tomto svete budú mať účinky na naše určenie vo večnosti. Ešte väčšiu vinu na seba naložili politici, ako aj tí, ktorí vplývali na zavedenie potratu na požiadanie v Írsku,“ pripomenul McCafferty a vyzval modliť sa za tieto osoby.
„Cirkev ponúka odpustenie skrze Ježiša Krista,“ nahral potom farár na sviatosť zmierenia. „Cirkev môže ľudí, ktorí sa zasadzovali za potraty, alebo na tom pôsobili, pri zmierení s Bohom podporovať a tak im pomôcť dosiahnuť uzdravenie a pokoj ducha a srdca.“ –zg-

Vatikán: Predstavili dokument k Synode o Amazónii

Vatikán, 8.6.2018 (RV – Zuzana Klimanová) 022 348 – V Tlačovom stredisku Svätej stolice predstavili prípravný dokument pre Synodu biskupov o Amazónii, ktorá sa uskutoční v októbri roku 2019 na tému:
„Amazónia, nové cesty pre Cirkev a pre integrálnu ekológiu“.
Text dokumentu novinárom prezentoval generálny sekretár biskupskej synody kardinál Lorenzo Baldisseri, jej podsekretár Mons. Fabio Fabene a člen sekretariátu synody P. Pablo Moro.
Ako uviedol kardinál Baldisseri, „aj keď téma synody sa odvoláva na špecifické teritórium Amazónie“, myšlienky dokumentu ho „prekračujú, pretože sa týkajú celej Cirkvi a budúcnosti planéty“. Ďalej uviedol:
„V rámci amazonského regiónu je prioritou venovať pozornosť domorodým obyvateľom, ktorí tu žijú, ako to potvrdil pápež František v Puerto Maldonado. Tunajší domorodci nikdy neboli tak veľmi ohrozovaní, ako v súčasnosti. Na druhom mieste budeme venovať pozornosť téme životného prostredia, ekológii a starostlivosti o stvorenstvo, o spoločný domov. Toto všetko bude prezentované vo svetle náuky a života Cirkvi pôsobiacej v regióne.“

Štruktúra dokumentu: „Vidieť, posúdiť (rozlišovať) a konať“
Text prípravného dokumentu pozostáva z úvodu, troch kapitol a dotazníka pre miestne cirkvi. Kapitoly boli vytvorené podľa systému: „vidieť, posúdiť (rozlišovať) a konať“, ktorý bol použitý aj pri Synode o rodine, uviedol kardinál Baldisseri. Tri časti hlavného textu nesú názov:
1. Vidieť – Identita a volanie Amazónie, 2. Rozlišovať – Smerom ku pastoračnej a ekologickej konverzii , 3. Konať – Nové cesty pre Cirkev s tvárou Amazónie
Text dokumentu o. i. definuje identitu Amazonského regiónu, venuje sa kultúrnej rôznorodosti jeho obyvateľstva, hovorí o spravodlivosti a právach domorodcov, ako aj o ich spiritualite a ľudovej múdrosti.
V Amazónii žijú tri milióny domorodcov z viac než 390 etník. Ako uviedol generálny sekretár biskupskej synody, Amazonský región má rozlohu 7,5 miliónov kilometrov štvorcových, rozkladá sa na území deviatich krajín (Brazília, Bolívia, Kolumbia, Ekvádor, Peru, Venezuela, Surinam, Guayana a Francúzska Guayana) a nachádza sa v ňom sedem národných biskupských konferencií. Na tomto území žije celkovo 34 miliónov obyvateľov, z ktorých tri milióny sú domorodci patriaci k viac než 390 etnikám.
Amazónia je významná aj z hľadiska bohatstva a rôznorodosti fauny a flóry, jej lesy tvoria tretinu pôvodných lesov planéty a nachádza sa v nej až 20% nezmrazených sladkých vôd na zemeguli.
Prípravný dokument k budúcoročnej synode spomína aj problémy regiónu ako: ničenie životného prostredia kvôli ekonomickým záujmom, odlesňovanie regiónu, kontamináciu vôd, drastickú ťažbu nerastných surovín, produkciu drog, či dramatický nárast obchodovania s ľuďmi – zameraného osobitne na ženy a deti – a rôzne druhy vykorisťovania obyvateľstva.
V súvislosti s evanjelizáciou Amazónie kardinál Baldisseri uviedol:
„Proces evanjelizácie zo strany Cirkvi v Amazónii nemôže obísť starostlivosť o územie – prírodu a o jeho obyvateľstvo s jeho kultúrami. K dosiahnutiu tohto cieľa bude nevyhnutné skĺbiť znalosti predkov so súčasnými poznatkami, s osobitným odvolaním sa na udržateľné využívanie teritória a na rozvoj, ktorý by bol v súlade s hodnotami a kultúrami populácií“.
Nasledujúce kroky v prípravách na Synodu o Amazónii:
Podsekretár synody Mons. Fabio Fabene na tlačovej konferencii informoval o ďalších krokoch pri prípravy synody. Ako povedal, pripomienky a ohlasy k dokumentu, spolu s vyplneným dotazníkom, majú jednotlivé diecézy Amazónskeho regiónu zaslať sekretariátu synody do februára 2019. Na ich základe bude vypracovaný pracovný dokument synody, tzv. Instrumentum laboris, ktorý by mal byť synodálnym otcom zaslaný približne v júni budúceho roku.

Princ Charles vypovedá o pedofilnom biskupovi

Londýn, 8.6.2018 (kath.net) 022 347 – Dnes 86-ročný anglikánsky biskup Peter Ball sa priznal, že v r. 1970 až 1990 sexuálne zneužil 18 maloletých chlapcov a mladých mužov. Po tom, čo časť trestu strávil vo väzení, sa v roku 2017 dostal na slobodu s podmienkou. Teraz má byť k tomu vypočutý následník britského trónu princ Charles na vyšetrovacom výbore. Informovali o tom britské noviny „The Guardian“. Charles už vypovedal, že u Balla nepozoroval nič mimoriadne. Princ, ktorého vidiecke sídlo v Gloucesteri leží na území bývalej Ballovej diecézy, mal v minulosti priateľské styky s biskupom Ballom. Charles je ochotný na výbore vypovedať.
Výbor preskúma, ako mohol Ball zostať celú tú dobu neodhalený. Správa už v roku 2017 ukázala, že Balla kryl bývalý arcibiskup z Canterbury a hlava Anglikánskej cirkvi, George Carey. Carey to medzitým pripustil. Anglikánski biskupi a kňazi sú spravidla ženatí. –zg-

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *