Zázračný obraz Panny Márie Matky Dobrej rady, ktorý priletel z neba

V talianskej dedine Genazzano mimo Ríma bol postavený kostol ku cti Panny Márie Matky Dobrej rady, ktorý sa však časom dostal do havarijného stavu. Obyvatelia nemali dostatok peňazí na obnovenie kostola a tak sa začali modliť za zázrak. Podľa ľudovej legendy, 25. apríla 1467 pred svätou omšou na počesť sv. Marka, boli obyvatelia dediny svedkami nádherného okamihu. Počuli nežnú, melodickú hudbu prichádzajúcu zhora a keď sa pozreli tým smerom, uvideli nádherný biely oblak plný svetla. Oblak pomaly klesal a nakoniec ostal akoby visieť cez stenu v bočnej kaplnke kostola. Neskôr oblak začal pomaly miznúť a na jeho mieste ostal zázračný obraz Panny Márie. (Madona del Buon Consiglio v Genazzane) Takmer okamžite boli prítomní chorí uzdravení. Od momentu, keď sa na stene zobrazil obraz, začali si miestni dedinčania uctievať Pannu Máriu Matku Dobrej rady a na jej príhovor sa udialo nespočetne veľa uzdravení. Počas storočí bola maľba zdrojom nespočetných zázrakov.

Odkiaľ obraz priletel?

Napriek tomu, že obraz prišiel z neba, išlo o obraz skutočný, ktorý bol zázračne prenesený z kostola v  Albánsku. Legenda o origináli milostivého obrazu je spojená s bývalým hlavným mestom Albánska – Skutari. Toto mesto r. 1457 ohrozovala turecká expanzia. Ľudia mali strach, že ich kostol bude zničený a vzácny obraz Matky Dobrej rady znesvätený. Na záchrane zázračného obrazu sa podieľali dva zbožné šľachtické – kupecké rody Giorgi a Slavi. Po prorockom sne dvaja muži z týchto rodov dostali pokyn, aby ako pútnici sprevádzali obraz nesený anjelmi do talianskeho kostola v mestečku Genazzano neďaleko Ríma, kde sa sami nakoniec aj usadili a založili svoje rody. Obaja muži uvideli ako sa obraz Panny Márie zdvihol zo steny kostola a letel do neba. Po vyšetrovaní sa zistilo, že onen obraz z Albánska bol presne ten, ktorý doletel z neba do kostola Panny Márie Matky Dobrej rady. Bez ohľadu na presný pôvod je spomínaný obraz veľmi obľúbený a uctievaný medzi veriacimi po celom svete a prostredníctvom príhovoru Panny Márie Dobrej rady sa vo svete neustále dejú zázraky.

Úcta k Matke Dobrej rady má svoj pôvod v Taliansku a rozširovali ju predovšetkým augustiniánski mnísi. V čase reformácie sa kapitula augustiniánov rozhodla zveriť sa pod ochranu Panny Márie – Matky Dobrej rady. Vytlačili sedemdesiattisíc obrázkov. Mnohé z nich sa nachádzajú v kláštoroch augustiniánov po celom svete. Matku Dobrej rady si uctievali pápeži Urban VIII., Inocent XI., Benedikt XIV., Pius VII., Gregor XVI..

Pápež Lev XIII. povolil vložiť do loretánskych litánií invokáciu k Matke Dobrej rady. Úcta k Panne Márii s týmto titulom sa značne rozšírila koncom XVII. storočia v súvislosti s korunováciou obrazu. Zrejme do tejto etapy rozširovania úcty k Matke Dobrej rady spadá aj prinesenie obrazu na naše územie a to do Bratislavy. Do Bratislavy ho v r. 1767 z Talianska priniesol bratislavský kupec Jozef Janko. V tom istom roku obraz v Bratislave požehnali a v r. 1774, keď farnosť Bratislava Nové Mesto dostala svoj prvý kostolík vtedajší farár M. Klobušický umiestnil obraz na jeden z jeho dvoch oltárov. Neskôr ho preniesli do druhého a napokon do terajšieho, tretieho blumentálskeho kostola.

Obraz je vlastne zarámovaná freska. V kanonickej vizitácii z roku 1783, ktorú v blumentálskej farnosti vykonal arcibiskup Jozef Baťáni sa píše, že v tomto kostole sa nachádza 138 votívnych darov ako poďakovanie za zázračné uzdravenia a pomoc Panny Márie Matky Dobrej Rady. Písomne je doložené uzdravenie mešťana, murárskeho majstra Jána Lehnera zo 17. júla 1777, ktorý v blumentálskom kostole znova nadobudol zrak, keď sa modlil pred obrazom Matky Dobrej rady prinesenom z Genazzana.

Mária, Matka Dobrej rady oroduj za nás!

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *