Najstaršie kresťanské kláštory na svete

História katolíckeho zasväteného života sa datuje do najstarších storočí po smrti Ježiša Krista. Spočiatku bolo veľa nezaznamenaných mužov a žien, ktorí napodobňovali príklad Ježiša Krista a žili izolovane ako pustovníci na púšti a venovali celý svoj život modlitbe a dobrým slovám.

Prvý zaznamenaný kresťanský pustovník je svätý Pavol z Théb, ktorý sa narodil v Egypte v roku 227. Spočiatku šiel do púšte, aby unikol prenasledovaniu, ale potom tam zostal, keď ho hlboko zasiahla intimita vzťahu k Bohu. Jeho príklad inšpiroval sv. Antona Veľkého, aby prijal podobný život osamelých modlitieb v púšti okolo roku 270.

Sv. Anton Veľký je vo všeobecnosti považovaný za „otca mníšstva“ alebo „otca všetkých mníchov“, keďže priťahoval mnohých nasledovníkov, ktorí žili blízko neho a učili sa jeho spôsoby kresťanskej dokonalosti. Avšak nezaložil fyzicky žiadny  kláštor, pretože jeho komunita vytvorila svoje vlastné čiastkové cely, využívajúc blízke jaskyne alebo malé chatrče. Predpokladá sa, že niektorí z jeho prvých nasledovníkov založili kláštor na mieste jeho hrobu v 4. storočí.

Kláštor sv. Antona

Tento kláštor je teraz známy ako „kláštor sv. Antona“ a nachádza sa asi 200 kilometrov juhovýchodne od Káhiry. Spočiatku to bola jednoducho skupina pustovníkov žijúcich v tesnej blízkosti, ale postupom času sa kláštor stal formalizovanejším a stal sa komunitou.

Jeden z najbližších učeníkov sv. Antona, sv. Macarius, založil kláštor v egyptskej púšti, ktorý sa používa aj dnes, nazývaný „Kláštor sv. Macaria v Scetis“.

Kláštor sv. Macaria

Macarius žil asi v rozmedzí od 300 do 391 rokov a bol ovplyvnený svätým Antonom, aby zasvätil svoj život modlitbe. Jeho príklad svätosti priťahoval mnohých a Macarius zhromaždil svojich nasledovníkov do „eremitského“ alebo „semi-hermitského“ typu kláštorného života. V katolíckom slovníku: „Mnísi neboli viazaní žiadnym pevným pravidlom; ich cely boli blízko a stretali sa na bohoslužbách iba v sobotu alebo v nedeľu. Princíp, ktorý ich združoval, spočíval vo vzájomnej užitočnosti a autorita starších bola uznaná nie ako úloha mníšskych nadriadených v prísnom slova zmysle, ale skôr ako vodcov a vzorov dokonalosti.“

Mnísi žili týmto spôsobom od svojho založenia v roku 360. Dnes koptskí mnísi, ktorí tam žijú, nesú tradície svojho zakladateľa v druhu života, ktorý vedú, ako je podrobne uvedené aj na ich webovej stránke. http://www.stmacariusmonastery.org/eabout.htm

Nemáme veľmi presný časový harmonogram; každý mních organizuje väčšinu svojho času pod vedením duchovného otca. Ale zvonček nás prebúdza o tretej ráno na súkromné ​​odovzdanie sa. Každý mních sa vo vlastnej cele modlí, chváli Boha a venuje sa osobným modlitbám. Po rannej modlitbe každý mních prijme úlohu, ktorú mu pridelil duchovný otec, ktorá zvyčajne zodpovedá povolaniu, ktoré mal vo svete, zatiaľ čo jeho duch je povznášaný atmosférou bohoslužby a modliby, v ktorej strávil niekoľko prvých hodín dňa v kostole. Týmto spôsobom mnísi zažívajú tajomnú jednotu, ktorá môže existovať medzi prácou a uctievaním Boha. V polovici dňa sa zhromaždíme v refektári, aby sme spievali hodinku s jej dvanástimi žalmami a toto je nasledované jediným jedlom dňa, ktoré máme spoločne. Podľa tradície otcov v púšti oslavujeme eucharistickú liturgiu len raz týždenne, v nedeľu ráno.

Tento typ kláštornej tradície je najstarší v kresťanstve a bol obzvlášť populárny v miestach ako Írsko, kde vytvorili podobné kláštory pustovníckeho typu, ktoré mali súkromné ​cely postavené okolo centrálneho kostola alebo širšej oblasti.

„Skellig Michael“

Je jedným z najznámejších kláštorov, ktoré zostali v povedomí ľudí od najstarších čias. Skellig Michael (írsky: Sceilig Mhichíl) je väčší z dvoch ostrovov, 11,6 km západne od polostrova Iveragh v Írsku v okrese Kerry. Gaelský kresťanský kláštor bol založený na ostrove v čase od 6. do 8. storočia a zostal nepretržite obsadený, kým nebol opustený koncom 12. storočia. Pozostatky kláštora a väčšina ostrova sa stali miestom svetového dedičstva UNESCO v roku 1996.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *