Život Cirkvi vo svete 16/2018

Obsah

Nový veľvyslanec Slovenska pri Svätej stolici

V Ríme otvorili kauzu mučeníctva pátra Jána Havlíka

Filipínsky prezident dal zatknúť rehoľníčku!

Nemecko: Ukrižovaný zajačik v ZDF …

Rím: Parlament navrhuje znova zaviesť päť sviatkov

Mesto Rím odstraňuje povolený plagát ochrancov života

Viedeň: Vojnové hry s „detskými vojakmi“ v mešite

Apel patriarchov: Strašná hrozba svetovej vojny“

Teológ: Výpoveď pápeža o diablovi nechce nahnať strach

Nový impulz v nemeckom spore o prijímaní evanjelikov

Pápež odmieta príručku biskupov o prijímaní evanjelikov!

Söder: V každom úrade Bavorska má visieť kríž!

Veľký záujem o proces s farárom v Turecku

BBC: „Prijímanie chutí ako papier a cítiť nenávisť!“

Liturgické zneužívanie Eucharistie

Anglicko: Finálny boj o život malého Alfieho

Kresťanská hviezda rugby: „Ak neoľutujú, prídu do pekla“

Tagespost“: 2018 môže byť pre pápeža „mrzutý“ rok

Pražský kardinál: Prevoz Berana – napomenutie k demokracii

Rakúsko: V múzeu Eisenstadtu predstavia poklady relikvií

Nemecký biskup: Rozorvanosť Európy ohrozuje pokoj

Benedikt XVI. oslávil 91. narodeniny

Na Slovensko príde kardinál Raymond Burke

Veľvyslankyňa: Pápežove reformy sú nezvratné

Ján Pavol II.: Vernosť pravde o manželstve má vysokú cenu!

Chceli sa zobrať – teraz je on kňaz a ona rehoľníčka

Bavorsko: Premiér Söder jasne proti islamským sviatkom

Rakúsko: Naivný liberálny farár a islamisti

Kongo: Kňaz u najstaršieho kmeňa pralesa

Prvý dokument k synode biskupov o Amazonii

Nemecko: V mešite sa deti hrajú na vojnu

Kanada: Biskupi škrtajú peniaze katolíckej nadácii

USA: Bratstvo sv. Petra dostane vo Filadelfii farnosť

Kardinál Duka: Svetové dni mládeže 2022 nebudú v Európe

Holandsko: Katolíci vydali dramatickú výzvu biskupom

Kardinál: „Menovania biskupov v rukách komunistov“

Naša príloha
Kardinál Burke: Napomínať pápeža je výraz poslušnosti voči Kristovi

„Niekedy sú kňazi skleslí pre frustráciu vo svojej službe. Veľmi by ich povzbudilo, keby si
spomenuli, že na zosnulých sa dá vždy obrátiť. Oni odpovedajú na horlivosť kňazov. Nech od
svojho znechutenia obrátia zrak na očistec ako na veľké pole zrelé na žatvu.“
(Otec Martin Jugie, asumpcionista, autor kníh a byzantológ)

Nový veľvyslanec Slovenska pri Svätej stolici

Nový veľvyslanec pri Svätej stolici Marek Lisánsky preberá poverovacie listiny (foto: Kancelária prezidenta SR)

Slovensko, 19.4.2018 (RV) 022 120 – Novým veľvyslancom Slovenskej republiky pri Svätej stolici sa stane Marek Lisánsky, ktorý vo funkcii vystrieda Petra Sopka. Ako informovala Kancelária prezidenta Slovenskej republiky, Marek Lisánsky spolu s ďalšími troma dezignovanými veľvyslancami v iných krajinách si včera z rúk prezidenta Andreja Kisku prevzal poverovacie listiny.
Nový veľvyslanec pri Svätej stolici začne svoju misiu po odovzdaní poverovacích listín pápežovi Františkovi. Presný termín ich odovzdania zatiaľ nie je známy. Peter Sopko bol veľvyslancom pri Svätej stolici od septembra 2013. -ab-

V Ríme otvorili kauzu mučeníctva pátra Jána Havlíka

Vatikán/Slovensko, 19.4.2018 (RV) 022 119 – Kauza blahorečenia Božieho služobníka Jána Havlíka z rehole vincentínov sa posunula do pracovnej fázy. V stredu 18. apríla na pôde vatikánskej Kongregácie pre kauzy svätých oficiálne otvorili zapečatený spis z ukončenej diecéznej fázy, doručený kongregácii v závere februára.
Formálny akt otvorenia dokumentácie vykonali na základe dekrétu prefekta dikastéria kardinála Angela Amata SDB a za prítomnosti generálneho postulátora rehole vincentínov P. Giuseppeho Guerru CM. Spis v rozsahu 2515 strán bude teraz podrobený skúmaniu za účelom potvrdenia validity právneho procesu.
Po získaní potvrdenia validity bude môcť postulátor úradne požiadať Kongregáciu pre kauzy svätých o pridelenie relátora, ktorý si dôkazové materiály preštuduje a vypracuje tzv. „positio“. Tento kľúčový dokument procesu dokazovania mučeníctva bude potom podrobený posudzovaniu v komisiách.
Boží služobník Ján Havlík, bohoslovec Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul, zomrel v roku 1965 vo veku 37 rokov na následky dlhoročného nespravodlivého väznenia za náboženskú činnosť. Pochádzal z Vlčkovian neďaleko Skalice, ktoré sú dnes súčasťou obce Dubovce.
Diecézna fáza trvala necelých päť rokov. Uzavrel ju 24. februára 2018 bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský pri slávnostnom zasadnutí Arcibiskupského tribunálu v Kostole sv. Vincenta de Paul v Bratislave – Ružinove. -jb-

Filipínsky prezident dal zatknúť rehoľníčku!

Filipíny, 20.4.2018 (kath.net) 022 118 – Veľké rozhorčenie nastalo v týchto dňoch na Filipínach. Filipínsky prezident Rodrigo Duterte oznámil, že osobne nariadil zatknutie austrálskej rehoľníčky. Informovali o tom noviny „The Guardian“. Sestra Patricia Fox (71) bola pred niekoľkými dňami odvedená cutdenickou políciou a 24 hodín ju držali vo väzbe. Duterte sa k tomu hrdo vyjadril:
„Nebolo to vojsko, ktoré rehoľníčku zatklo. Bolo to moje nariadenie.“
Prezident odôvodnil toto zatknutie „správaním sa , ktoré porušuje poriadok“. Rehoľníčka sa predtým kriticky vyjadrila o politike prezidenta. Duterte teraz varuje, že všetci zahraniční kritici jeho vlády musia rátať so zatknutím.
Prezidenta kritizujú z celého sveta, pretože v boji proti drogám sa brutálne správa voči drogovým dílerom. Na Filipínach majú byť už tisíce mŕtvych. –zg-

Nemecko: Ukrižovaný zajačik v ZDF …

Wetzlar, 20.4.2018 (kath.net/Christliches Medienmagazin pro) 022 117 – Nemecký Kresťanský zväz médií KEP podal vo štvrtok sťažnosť na satirickú reláciu televízie ZDF „heute-show“. V príspevku zo 6. apríla ukázali v príbehu umučenia Krista plyšového zajačika namiesto Ježiša. Pri poslednej večeri bolo vidno v kruhu učeníkov zajačika a aj na kríži viselo plyšové zvieratko! Podľa kresťanského zväzu KEP:
„Toto eklatantne porušuje zásadu programov ‚rešpektovať morálne a náboženské presvedčenie‘ obyvateľstva a nezhadzovať ho. Tento postup v relácii nie je prípustným satirickým znázornením predstaviteľov Cirkvi, alebo prípustnou kritikou cirkevných inštitúcií. Namiesto toho sa tu zhadzuje a zosmiešňuje biblický príbeh umučenia Krista a dianie Veľkej moci, ako aj osoba Ježiša. Príspevok robí z ústredného obsahu kresťanskej viery doslova číslo na zasmiatie,“ napísal riaditeľ KEP Christoph Irion televíznej rade ZDF.
Irion v sťažnosti jasne vyhlásil, že to porušuje aj úctu k ľudskej dôstojnosti vo všeobecnosti, keď sa človeka popraveného na kríži takýmto spôsobom znázorňuje: „To znamená, že aj keby sa tu nenarážalo na osobu Ježiša, bolo by v každom prípade výsostne neúctivé týmto spôsobom zosmiešňovať mučenícku smrť človeka. Relácia ´heute-show´ tak porušila princípy ústavy, ako aj dohodu medzi štátom a televíziou a je problematická aj vzhľadom na ochranu mládeže!“

Odôvodnenie ZDF nepresvedčuje
Kresťanský zväz dostal aj mnohé kritické reakcie divákov na príspevok, ako aj odpoveď z ZDF. Televízia argumentuje, že nemala vôbec v úmysle „zhadzovať nejakým spôsobom kresťanské veľkonočné posolstvo a kresťanov zasiahnuť v ich viere“. „Heute-show“ chcela vraj reagovať na vyjadrenie šéfa Strany AfD Jörga Meuthena, ktorý sa posmieval z toho, že čokoládového zajačika firmy Lindt supermarkety označovali ako „tradičného zajačika“ namiesto „veľkonočného zajačika“. V tom videl „podriadenie sa islamu“.
„AfD sa tvári, akoby veľkonočný zajačik bol vlastným symbolom Veľkej noci. Aby sme to zobrazili satiricky, tak sme túto ideu dôsledne domysleli a vo veľkonočnom príbehu jasne ukázali. To nepresiahlo mieru zvyčajnú pre satiru,“ vyhlásila ZDF! No riaditeľ Irion poukazuje na reakcie divákov: „Mnohé správy našich divákov nám potvrdili, že ZDF ich náboženské presvedčenie nielen že nectí, ale ho aj porušila.“

Viaceré udania proti ZDF
Sťažnosť na program ide na televíznu radu, ktorej predsedníčka Marlehn Thiemeová ju postúpi intendantovi ZDF, Thomasovi Bellutovi. S jeho reakciou možno rátať do mesiaca. Ak by odpoveď nebola uspokojivá, môže kresťanský zväz vyzvať televíznu radu, aby sa sťažnosť preskúmala v programovom výbore.
Podľa Evanjelickej tlačovej služby prišli na štátnu prokuratúru v Mainzi kvôli tejto relácii viaceré udania súkromných osôb. –zg-

Rím: Parlament navrhuje znova zaviesť päť sviatkov

Rím-Bolzano, 19.4.2018 (kath.net/KAP) 022 116 – V talianskom parlamente sa požaduje opätovné zavedenie piatich štátnych sviatkov, medzi nimi sviatok sv. Jozefa 19. marca na počesť patróna Tirolska, ktorý v r. 1977 padol za obeť vtedajšej ropnej kríze. Viacerí poslanci Juhotirolskej ľudovej strany (SVP) podali tento návrh do rímskeho senátu, ako napísali noviny „Dolomity“ v Bolzane v stredu. Ďalej žiadajú sviatky: Turíčny pondelok, Božie Telo, Nanebovstúpenie Pána a sv. Petra a Sv. Pavla.
Svoju „plnú a presvedčenú“ podporu iniciatívy zdôraznil diecézny biskup z Bolzana Ivo Muser. Pre tlač zdôraznil, že pociťuje zrušenie sviatkov pred desaťročiami ako „cirkevno-spoločenskú stratu“. No dodal, že ďalším voľným časom sa to nekončí a vyzval k tomu, aby sa tieto náboženské sviatky vedome slávili:
„My nepotrebujeme viac voľných dní, my potrebujeme naše cirkevné sviatky. Ak nedele a sviatky nie sú ničím iným ako voľnými dňami iba s možnosťou dlhšie spať, cestovať, ešte viac konzumovať a produkovať, tak ich nepotrebujeme,“ vyhlásil biskup Muser.
„Nedele a sviatky sú veľkým kultúrnym bohatstvom v službe spoločenstva, záväzných hodnôt, súdržnosti, viery. Potrebujeme našu nedeľu a naše sviatky s ich spoločenskými, rodinnými, kultúrnymi a náboženskými možnosťami. Centrom kresťanskej nedele a sviatku je svätá omša. Ako vážne to myslíme s opätovným zavedením, žiaľ, zrušených sviatkov môžeme ukázať tým, ako sa budeme správať k nedeliam a sviatkom, ktoré ešte máme,“ zdôraznil biskup Muser. –zg-

Mesto Rím odstraňuje povolený plagát ochrancov života

Rím, 19.4.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 115 – Talianske hnutie za ochranu života „Provita“ protestovalo 14. apríla demonštráciou proti správe mesta Rím, ktorá dala odstrániť už povolený plagát ochrancov života. Asi 50 demonštrantov sa zhromaždilo okolo bieleho transparentu, na ktorom boli slová „No Censura“ (nijaká cenzúra). Mali so sebou aj menšie verzie plagátu. Plagát znázorňuje 11-týždňové embryo s vysvetlením:
„Taký si bol, keď si mal 11 týždňov. Už si mal všetky orgány. Tvoje srdce bilo už od tretieho týždňa po počatí. Cmúľal si si palček. Ty si tu, lebo tvoja matka nešla na potrat.“
Plagát je súčasťou kampane hnutia „Provita“ pri príležitosti 40. výročia legalizácie potratu v Taliansku v máji 2018. Organizácia dostala povolenie plagát vyvesiť na fasádu budovy v Ríme od 3. do 15. apríla. Virginia Raggiová, primátorka Ríma, však rozhodla inak a 6. apríla dala plagát bez udania dôvodov odstrániť.
„Plagát neobsahuje nijaké provokačné alebo urážlivé výpovede. Všetky výpovede sú vedecky podložené,“ zdôraznil Luca Scalise, jeden z organizátorov demonštrácie a člen hnutia „Provita“. –zg-

Viedeň: Vojnové hry s „detskými vojakmi“ v mešite

Viedeň, 19.4.2018 (kath.net) 022 114 – V Rakúsku nastal nový rozruch okolo mešity. Podľa správ médií vo viedenskej mešite sa konali vojnové hry s „detskými vojakmi“. Zorganizoval to – tak ako v Nemecku DITIB – v Rakúsku sídliaci turecký spolok mešít ATIB. Podľa správy sa hrala bitka pri Gallipoli z prvej svetovej vojny. Erdogan vysvetlil túto bitku ako zásadný mýtus Turecka. Na videu sú deti v maskáčových uniformách salutujúce pred mŕtvolami s tureckou vlajkou – „mučeníkov“ znázorňovali takisto deti! Takéto vojnové hry s deťmi nie sú podľa experta na islamizmus Heika Heinischa ničím mimoriadnym. Pre noviny „Österreich“ povedal:
„To ma neudivuje. Zodpovedá to tomu, čo sme v našej štúdii zistili o spolku mešít ATIB.“ Ten riadi a financuje priamo turecká vláda tak, ako v Nemecku. –zg-

Apel patriarchov: „Strašná hrozba svetovej vojny“

Viedeň, 18.04.2018 (KAP) 022 113 – Dramatickú výzvu k pokoju pravoslávnych a východných patriarchov z Blízkeho Východu uverejnili v utorok na webovej stránke Moskovského patriarchátu. Vzhľadom na nebezpečie svetovej vojny patriarchovia apelujú na vedúcich politikov svetového spoločenstva, aby si uvedomili svoju zodpovednosť voči Bohu a ľudstvu, ako uviedla nadácia „Pro Oriente“ v stredu vo Viedni.
Ako sa uvádza v úvode výzvy – a čo potvrdil aj druhý vedúci Úradu Moskovského patriarchátu pre zahraničie – podstatný význam pre vypracovanie dokumentu mali telefonické kontakty ruského patriarchu Kyrilla a pápeža Františka, ako aj ekumenického patriarchu Bartolomeja I. Signatármi dokumentu sú okrem Kyrilla aj patriarcha Youhanna X. z Antiochie, patriarcha Teodor II. z Alexandrie, patriarcha Teofil III. z Jeruzalema, koptský pápež – patriarcha Tavadros II. a sýrsky pravoslávny patriarcha Mor Ignác Afrem II.

„Náš svet dosiahol bod, v ktorom hrozí reálne nebezpečie zrútenia sa medzinárodných vzťahov a spolupráce pre spoločné blaho ľudskej rodiny,“ uvádza sa vo výzve. „Je jasné, že hrôzy svetových vojen minulého storočia možno so strašnými dôsledkami svetovej vojny v dnešnej dobe sotva zrovnávať.“ Vzhľadom na túto hrozbu patriarchovia „v mene Božom“ zaprisahávajú „vlády členských štátov Spojených národov, aby si uvedomili svoju zodpovednosť voči svojim národom, voči ľudstvu a voči Bohu!“ Signatári ďalej apelujú na členské štáty OSN „aby prekonali svoje názorové rozdiely a spoločne pracovali za pokoj vo svete“. Vyzvali vedúce politické osobnosti, „aby sa vyhýbali ďalšej eskalácii napätí, aby sa vzdali konfrontácie a začali viesť dialóg“.
Na stretnutí so žurnalistami patriarcha Kyrill už v sobotu hovoril o mierovej iniciatíve a zdôraznil: „Kresťania nemôžu zostať vzhľadom na dianie na Blízkom Východe ľahostajní. Kresťanstvo predsa vzniklo na Blízkom Východe a utrpenie ľudí v regióne je nesmierne. Posolstvo cirkvi je vždy spojené s hlásaním spravodlivosti a pokoja.“ –zg-

Teológ: Výpoveď pápeža o diablovi nechce nahnať strach

Salzburg, 18.04.2018 (KAP) 022 112 – Rakúsky teológ Thomas Ruster z Dortmundu bránil pasáže o diablovi v novom pápežovom dokumente „Gaudete et exsultate“, ktoré niektorí považujú za rušivé a vysvetľuje ich úmysel. „František sa v apoštolskej exhortácii zaoberá konkrétne tými zvykmi, ktoré zvádzajú na zlé – to je najlepší opis pre skĺznutie smerom k Zlému,“ ako uvádza Ruster v interview pre Kooperačnú redakciu katolíckych novín.
„Knieža zla si možno predstaviť ako tvorcu systémových nátlakov: Zlo vystupuje proti nám ako nátlak robiť veci, ktoré sú zlé a ktorým sotva vieme uniknúť, ale mali by sme. Tento obraz moci Zlého možno veľmi dobre preniesť na systémy ako tie v doprave: Chceme byť všetci mobilní a robíme veci, ktoré škodia našim deťom, nášmu životnému prostrediu, zvieratám a nám samým. Ale nie všetci, ktorí jazdia autom, alebo letia lietadlom, sú zlí ľudia. Neviditeľný nátlak systému je v podstate mocou Zlého. A pretože sme na to zvyknutí, už proti zlu nevystupujeme a pripúšťame, aby veci boli také, aké sú. Expandujeme ďalej v hospodárstve, vnášame stále viac mobility do nášho života, alebo zostávame v osobných vzťahoch, v mnohých nanútených veciach. Jednoducho nevidíme, že by to mohlo byť aj inak. Zvyk, naše zmierenie sa s vecami, ktoré raz sú, aké sú – to je najsilnejšia zbraň Zlého.“
„Pritom nám pápež nechce naháňať strach. Nie, ale chce ukázať, aká silná je moc Zlého. Súčasne stále znova výslovne hovorí, že sa tejto moci nemusíme báť, pretože v Kristovi je už prekonaná a my ju v sile Ducha tiež môžeme stále znova prekonávať. František hovorí, že je to len pokušenie robiť tieto veci a že diabol v postave pokušiteľa „nie je nijakou anonymnou mocou“, ale môže byť prekonaný. Evanjeliá rozprávajú o tom, ako „Ježiš pokušiteľa premohol na púšti“. „To je ohnisko kresťanského rozprávania o zosobnenom diablovi, takto sme to už dlho nepočuli v kresťanskom hlásaní viery.“
Pápež František chce upozorniť na nebezpečie, na pokušenie a moc Zlého. Nachádza veľmi jasné slová, keď hovorí, že v živote „nejde iba o boj proti svetu a svetskej mentalite, ktorá klame, omračuje a necháva nás byť priemernými“, ani o „zápas s vlastnou slabosťou a vlastnými neduhmi ako lenivosť, rozkoš, závisť, alebo žiarlivosť“, ale „je to trvalý boj proti diablovi, ktorý je kniežaťom zla“. František tým chce kresťanstvo „znova priviesť k rozlišovaniu Boha a diabla, čo sa trochu stratilo z nášho pohľadu“. Chce objasniť, že „nemôžeme jednoducho len tak prežívať ďalej bez toho, aby sme si všímali nebezpečia a moc, ktorú zlo má.“
Avšak zlo „nie je anti-princíp k dobru“, ako zdôraznil teológ a uviedol:
„Od Boha prichádza iba dobro, on stvoril diabla ako dobrého, ale je tu slobodná vôľa, ktorá sa môže rozhodnúť aj proti Bohu. Ľudia nie sú takí zlí, akými sa zdajú byť, ak ich diabol zvedie.“ Problém sa nesmie vidieť moralizujúco, ale na tej úrovni, kam ho stavia pápež: „Na úrovni mocností, ktoré zápasia o človeka.“ V každom speve Sanctus na omši hovoríme: ‚Pán Boh všetkých svetov‘. To je pre mňa ústredná výpoveď, že tieto svety a mocnosti, ktoré zdanlivo majú svet v moci, sú podriadené Bohu a prekonané vo viere.“ –zg-

SPRÁVA – KATHPRESS:
Nový impulz v nemeckom spore o prijímaní evanjelikov

Vatikán-Bonn, 19.4.2018 (KAP) 022 111 – Ku správe, že pápež František odmietol príručku nemeckých biskupov o prijímaní pre evanjelických manželských partnerov katolíkov sa v Ríme ozvali naozaj rôzne hlasy. Postoj Vatikánu zrejme nebude hladko odmietavý, ale skôr je tu úsilie o korekciu príručky, ktorá sa má však urobiť diskrétne. Úsilie nemeckých biskupov sa teda podľa toho stretáva s pochopením. Hovorca Biskupskej konferencie Nemecka, Matthias Kopp, v stredu večer vyhlásil: „O odmietnutí príručky nám nie je nič známe“.
Podľa rôznych zdrojov prefekt Kongregácie pre náuku viery, arcibiskup Luis Ladaria, napísal list. V ňom by mohlo ísť o návrh, ako urovnať názorové rozdiely nemeckých biskupov a ako skorigovať obsah príručky. Iné hlasy hovoria o údajnom pozvaní predsedu biskupskej konferencie kardinála Reinharda Marxa a kolínskeho arcibiskupa Rainera Mariu Woelkiho do Ríma. Tam majú prezentovať svoje názory a hľadať dohodu.
Na svete existuje až 20 príslušných príručiek iných biskupov alebo biskupských konferencií o prijímaní nekatolíckych partnerov. Tie všetky Rím v ostatných 20 rokoch uznal.
Návrh príručky, ktorú schválila veľká väčšina nemeckých biskupov, doteraz neuverejnili. Nemeckí biskupi nedali svoju príručku na posúdenie vatikánskej Pápežskej rade pre napomáhanie jednoty kresťanov, vôbec ju nepredložili na schválenie do Ríma. Dôvod znel, že ide len o pastoračnú a nie o teologicko-dogmatickú záležitosť. Následne sa sedem diecéznych biskupov obrátilo na Vatikán a prosili o objasnenie veci.
Hovorca Kopp povedal, že predseda BKN ešte neposlal príručku do Vatikánu, lebo sa návrh ešte prepracováva. –zg-

SPRÁVA – KATH.NET:

Pápež odmieta príručku biskupov o prijímaní evanjelikov!

Vatikán, 18.4.2018 (kath.net) 022 110 – Účinný zásah Vatikánu pre katolícku cirkev v Nemecku! Kongregácia pre náuku viery podľa informácií, ktoré má kath.net k dispozícii, pastoračnú príručku Biskupskej konferencie Nemecka s výslovným pápežským schválením odmietla a poslala ju naspäť odosielateľovi! Kath.net sa to dozvedel z dobre informovaných vatikánskych zdrojov.
Biskupská konferencia Nemecka vo februári na jarnom plenárnom zasadnutí rozhodla vydať pastoračnú príručku, podľa ktorej sa v zmiešaných manželstvách umožní evanjelickému partnerovi „v jednotlivom prípade“ pristupovať k prijímaniu Eucharistie.
Minulý týždeň sa postaral o rozruch list siedmych nemeckých diecéznych biskupov – na ich čele bol kolínsky kardinál Rainer Maria Woelki – ktorí sa obrátili na pápeža s prosbou o objasnenie tejto otázky.
Emeritný kardinál Rímskej kúrie Paul Josef Cordes už predtým vyhlásil, že návrh biskupskej konferencie „si nemôže nárokovať, že je teologicky podložený“. -zg-

Söder: V každom úrade Bavorska má visieť kríž!

Mníchov, 18.4.2018 (KAP/KNA) 022 109 – Bavorský premiér Markus Söder (CSU) chce, aby v každom úrade štátnych orgánov bol viditeľne zavesený kríž:
„Je to zásadný znak kultúrnej identity a symbol ľudskej dôstojnosti, lásky k blížnemu a tolerancie. Západné kresťanské formovanie Bavorska je humusom vitálnej spoločnosti,“ povedal Söder v stredu v prvom vyhlásení novej vlády v bavorskom parlamente v Mníchove.
Ako reakciu na Söderove vyhlásenie napísala predsedníčka frakcie strany zelených Katharina Schulzeová na Twitteri: „Som pevne presvedčená o tom, že urobíme väčšie znamenie, ak budeme lásku k blížnemu konkrétne žiť namiesto toho, aby sa v každom úrade viditeľne vešal kríž.“ –zg-

Veľký záujem o proces s farárom v Turecku

Ankara-Washington, 18.4.2018 (KAP/KNA) 022 108 – Začiatok procesu s protestantským farárom Andrew Brunsonom na súde v tureckom Izmire tento týždeň sledujú v USA s veľkým záujmom. Farár Brunson (50), americký občan, je obvinený, že podporoval pokus o puč proti tureckému prezidentovi Erdoganovi v r. 2016. Pastor je už dva roky vo väzení a obvinenie odmieta. Podľa jeho právnika mu hrozí až do 35 rokov väzenia.
Brunson je pred súdom „bezdôvodne“, ako napísal americký prezident Donald Trump v utorok na Twitteri. „Nazývajú ho špiónom, ale skôr som špiónom ja, ako on.“ Trump vyjadril nádej, že farár sa čoskoro bude môcť vrátiť ku svojej rodine.
V spise obžaloby so 62 stranami sa pastor Kostola vzkriesenia v Izmire obviňuje, že sa pridal k sieti islamského kazateľa Fethullaha Gülena. Gülen žije v USA a Erdogan ho robí zodpovedným za puč. Brunson, ktorý žije 23 rokov v Turecku, mal tiež údajne mať kontakty so zakázanou kurdskou stranou robotníkov PKK.
Proces je politicky zameraný po tom, čo Erdogan už v septembri verejne vyzval Trumpa, aby Gülena vymenil za Brunsona. Tureckí prokurátori hodnotia Brunsonovu kresťanskú misijnú prácu ako „pomoc teroristickým organizáciám“.
Na začiatku procesu bol prítomný aj americký veľvyslanec pre náboženskú slobodu, Sam Brownback aj senátor z Brunsonovho rodiska Severnej Karolíny, Thom Tillis. Americké ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že niet vierohodného dôkazu, že by sa Brunson previnil nejakým zločinom. Proces bude pokračovať 7. mája. –zg-

BBC: „Prijímanie chutí ako papier a cítiť nenávisť!“

Paisley, 18.4.2018 (kath.net) 022 107 – Škótsky katolícky biskup John Keenan z Diecézy Paisley (foto), ostro kritizoval škótsku BBC pre zverejnené video:
„Je urážlivé pre katolíkov kvôli voľbe slov, no aj kvôli obrazovému materiálu! Človek si nedokáže predstaviť, že by sa BBC k nejakému inému náboženstvu takto správala.“ Informoval o tom katolícky magazín „The Catholic Herald“.
Na videu s názvom „Takto cítiť homofóbiu 2018“ sa uvádza: „Sväté prijímanie chutí ako papier a cítiť ho nenávisťou“. Zdá sa, že jedna žena kľačiačky prijíma Hostiu do úst a za tým sa prekrižuje. Ide o paródiu, pri ktorej sa namiesto Eucharistie podáva maličký guľatý syr. Komentátor na videu k tomu hovorí, že Ježiš „si pri umieraní za naše hriechy mohol ušetriť veľa času, keby maličkých učil, že láska nie je nijaký hriech“. V scéne sa objavuje aj pouličný kazateľ a k tomu je komentár: „Pozrite sa na neho, on si myslí, že to je viera.“
Video zverejnili na stránke Facebooku „BBC The Social“, ktorá chce osloviť mladých dospelých.
Aj Arcidiecéza St. Andrew a Edingburghu kritizovala, že video podsúva ľuďom, že veriaci kresťania (vrátane katolíkov) povzbudzujú k verejnej nenávisti voči homosexuálom. Arcidiecéza preto citovala Katechizmus, ktorý uvádza, že k homosexuálom sa treba správať s rešpektom a vyhýbať sa každej nespravodlivej diskriminácii.
Len v marci uverejnila škótska vláda správu, podľa ktorej katolíci sú z 57 percent obeťami všetkých pouličných deliktov z náboženskej nenávisti a táto tendencia ďalej rastie, ako informoval „Catholic Herald“. „Catholic Herald“ sa na video pýtal škótskej BBC, no tá mu očividne vôbec neodpovedala. –zg-

Liturgické zneužívanie Eucharistie

Biskup Andreas Laun, Salzburg

Salzburg-Vatikán, 17.4.2018 (kath.net) 022 106 – Rímska inštrukcia „Redemptionis sacramentum“ (Sviatosť vykúpenia) z r. 2004 afrického kardinála Arinzeho bola vydaná za pápeža Jána Pavla II. Jasne určuje, aké pravidlá treba pri slávení svätej omše dodržiavať a čomu sa treba vyhýbať. Nielen biskupi, kňazi a diakoni, ale aj laici to majú dodržiavať a zneužívanie liturgie hlásiť biskupovi.
Dnes je už u nás zrejme len málo katolíkov, ktorí nemajú skúsenosť s liturgickým zneužívaním. Ako mohlo dôjsť k týmto neprístojnostiam, to má mnohé príčiny. Jedným dôvodom je kríza viery a aj diskriminácia každej legitímnej autority. A tento duch potom vniká do neškodne znejúcich výrokov ako: „My utvárame omšu,“ bez toho, že by si ľudia všimli, že omša už má svoju podobu a je už utvorená a že tu ide iba o sprievodnú podporu už danej podoby.
Sám si spomínam napr. na veľmi obľúbeného a mnou cteného kňaza, ktorý zrazu kánon svätej omše formuloval voľne, zbožne, ale teologicky trápne „osobne“. Spomínam si, ako som pri koncelebrovaní pod tým trpel! A poznám mnohých laikov, ktorí mi rozprávajú o podobných utrpeniach. Dnes sú už aj kňazi, ktorí vôbec nepoužívajú nijaký misál a celú omšu – či ešte platne? – sa modlia iba tak spakruky.
Na hlbšie uvedomenie si tohto uvádzam, že dokument zdôrazňuje, že Cirkev rozlišuje nemenné a menlivé prvky v slávení Eucharistie, ktoré sa prispôsobujú iným národom, či kultúram alebo ich menia. O také zmeny sa majú postarať zodpovední v Cirkvi, ale majú aj na nimi bdieť.
Súčasne platí: Slávenie Eucharistie prebieha podľa základnej štruktúry, ktorá zostala rovnaká po stáročia až po našu dobu.
Chcel by som uviesť osobný zážitok, ktorý sa stal v mojej diecéze a ktorý sa zopakoval aj inde, ako mi rozprávala otrasená žena:
Pri rozdávaní svätého prijímania v rámci slávnostnej svätej omše v dóme, sedel biskup na svojom stolci, mnohí kňazi sedeli, len niektorí rozdávali prijímanie s laikmi. A síce tak, že veriaci si brali Hostie z misky sami a potom ju ponárali do kalicha! Potom bolo vidno, čo naozaj neprekvapuje, mnohé kvapky na mramorovej dlážke!
Dokument pozná toto zneužívanie a jasne uvádza: Nie je dovolené, aby si veriaci svätú Hostiu alebo posvätný kalich „sami brali, tým menej, aby si ju podávali medzi sebou z ruky do ruky“. Ak pomyslíme, že v oboch prípadoch bol v dóme prítomný príslušný biskup, možno už iba povedať: „Bez komentára!“
A uvediem dve ďalšie neprístojnosti:
V „Redemtionis sacramentum“ čítame: „Nie je dovolené predpísané biblické čítania vynechávať, nahrádzať inými, alebo dokonca zameniť čítania či žalm za nebiblické texty! A vieme, že v nemecky hovoriacich krajinách sa väčšinou v nedeľu číta už iba druhé čítanie a pod.
A spomínam si aj na iný zážitok porušovania pravidla: „Za nijakých okolností sa nesmie pripustiť ku koncelebrovaniu niekto, keď sa svätá omša už začala.“
A bolo by možné uvádzať mnohé ďalšie takéto zážitky. …
„Videant consules“, hovorili Rimania, no správnejšie by to malo znieť: Všetci katolíci sa majú – každý na svojom mieste – cítiť zodpovední za slávenie tohto tajomstva, bez ktorého nemôžeme žiť, ako sa hovorilo v ranej Cirkvi. Bolo nemálo kresťanov, ktorí sa pre toto tajomstvo stali mučeníkmi. –zg-

Anglicko: Finálny boj o život malého Alfieho

Londýn-Rím, 17.4.2018 (kath.net, RV CZ) 022 105 – V Anglicku naďalej prebieha boj o život malého chlapca menom Alfie. Dieťa z Liverpoolu už celé týždne ošetrujú v nemocnici v Liverpooli, lebo trpí degeneratívnou neurologickou chorobou. Sudca v pondelok rozhodol, že nemocnica ho smie odstaviť od prístrojov, ktoré ho udržiavajú pri živote. Nemocnica súčasne rodičom zakázala previezť dieťa do inej nemocnice, hoci sa niektoré nemocnice ponúkli, že ho prevezmú! Bola medzi nimi aj vatikánska detská nemocnica „Bambino Gesù“.
Po rozhodnutí súdu sa Alfieho otec Thomas Evans znova obrátil na verejnosť a na katolícku cirkev Anglicka a úpenlivo prosil, aby sa zasadili za to, aby bol Alfie prevezený do pápežskej nemocnice v Ríme. V liste arcibiskupovi Liverpoolu Thomas Evans pripomenul, že on aj Alfie sú katolícki pokrstení.
Arcibiskupstvo doteraz nereagovalo a podniklo málo, hoci dokonca aj pápež František dieťa spomenul pri modlitbe „Regina Caeli“. Ani nijaký predstaviteľ arcibiskupstva sa doteraz neskontaktoval s rodičmi.
Správanie arcibiskupstva je také bizarné, že podľa LifeSiteNews dokonca aj istý taliansky kňaz cestoval štyri hodiny do Londýna, aby poskytol dieťaťu sviatosť pomazania chorých. Podľa médií kňaz Liverpoolskej arcidiecézy nebol k tomu ochotný, pretože boli vraj pochybnosti, či sú rodičia katolíci.
Právnický boj o Alfieho má pokračovať. Rodičia oznámili, že sa obrátia na anglický najvyšší súd, aby zachránili život Alfiemu.

Otec Alfieho Evanse prosí pápeža o azyl
Pápež František prijal 18. apríla Toma Evanse otca chorého Alfieho na súkromnej audiencii v Dome sv. Marty. Otec Svätému Otcovi povedal, že „malý Alfie je chorý, ale nie umierajúci“ a prosil pápeža o poskytnutie azylu a hospitalizáciu dieťaťa vo vatikánskej nemocnici Bambino Gesù. Tom Evans a devätnásťročná matka dieťaťa, Kate Jamesová bojujú stále s liverpoolskou nemocnicou Alder Hey a anglickými súdmi o zachovanie podpory funkcií životne dôležitých orgánov dieťaťa. Lekári totiž tvrdia, že pre dieťa trpiace „nediagnostikovanou degeneratívnou mozgovou chorobou“ nemôžu nič urobiť. Stroskotalo aj odvolanie sa na Európsky súd pre ľudské práva!
„Nerozumieme, prečo sa s naším dieťaťom a s mnohými ďalšími zachádza týmto spôsobom. Myslíme si, že je to kvôli jeho postihnutiu a Veľká Británia chce legalizovať eutanáziu. Pomôžte nám prosím zachrániť naše nevinné dieťa a dajte nám milosť azylu, aby naša rodina bola v bezpečí a toto všetko sa mohlo skončiť,“ uviedol Tom Evans. –zg-

Kresťanská hviezda rugby: „Ak neoľutujú, prídu do pekla“

„Mojím dôležitým tímom nie je moje rugbyové mužstvo, ale tím Ježiš!

Sydney, 17.4.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 104 – Známy austrálsky hráč rugby Israel Folau zostáva napriek silnej verejnej kritike pri svojej výpovedi o homosexualite. Začiatkom apríla evangelikálny kresťan Folau na otázku, aký je Boží plán s homosexuálmi odpovedal: „Peklo, ak svoje hriechy neoľutujú a neobrátia sa k Bohu.“
Reakcie boli zreteľné. Národný športový zväz Rugby Australia vyhlásil, že podporuje každú formu inklúzie, či sa týka sexuality, rasy alebo pohlavia. Austrálska letecká spoločnosť Qantas Airlines, hlavný sponzor ligy, označila Folauovu výpoveď ako „veľké sklamanie“.
Novozélandská internetová stránka Rugby Heaven použila v titulku slovo „nenávistný prejav“ a waliský rozhodca Nigel Owens na adresu Folaua zdôraznil, že homosexualita nie je výsledkom slobodného rozhodnutia.
O niekoľko dní neskôr rozoslal profesionálny športovec cez Twitter citát z Horskej kázne: „Blahoslavení ste, keď vás budú pre mňa potupovať a prenasledovať a všetko zlé na vás nepravdivo hovoriť; radujte sa a jasajte, lebo máte hojnú odmenu v nebi. Tak prenasledovali aj prorokov, ktorí boli pred vami (Mt 5,11-12).
Rugby Australia po rozhovore s Folauom oznámila, že na hráča neuvalí nijaké sankcie. Organizácia však „bude pokračovať v dialógu“, aby sa sociálne médiá používali spôsobom, ktorý „rešpektuje všetkých zúčastnených“.
Folau podľa správy Rugby Heaven nie je ochotný zaručiť, že sa takýchto komentárov v budúcnosti vzdá. „Mojím dôležitým tímom nie je moje rugbyové mužstvo, ale tím Ježiš!“ možno čítať na jeho konte na Twitteri.
Israel Folau je jedným z najúspešnejších a najlepšie platených hráčov rugby v Austrálii. V r. 2017 sa vyslovil proti zavedeniu „manželstva homosexuálov“ v jeho vlasti. –zg-

„Tagespost“: 2018 môže byť pre pápeža „mrzutý“ rok

Vatikán-Würzburg, 17.4.2018 (kath.net) 022 103 – Rok 2018 by sa mohla stať pre pápeža Františka veľmi mrzutým rokom.“ Napísal to vatikánsky korešpondent Guido Horst v komentári pre nemecký katolícky denník z Würzburgu „Tagespost“.
„Pápež stojí pred doteraz najkritickejším okamihom svojho pontifikátu. Dôvodom je najmä kauza zneužívania v Čile. Koncom apríla prídu k pápežovi tri obete tohto zneužívania a on sa im chce osobne ospravedlniť.“
„Pretože,“ ako cituje Horst vatikánsky mediálny portál „Vatican News“, „tieto obete pri svojej návšteve v Čile habe zhanobil“. „František biskupa Juana Barrosa, ktorého napriek varovaniam urobil biskupom v Orsone, vehementne bránil,“ píše Horst. „Z Európy síce možno sotva posúdiť koľko pravdy je na obvinení z mlčania Barrosa o zneužívaní, ktorého sa doustil jeho vlastný duchovný vodca kňaz Fernando Karadima v 80. rokoch. „V obvineniach však teraz pritvrdil pápežský mimoriadny vyšetrovateľ arcibiskup Charles Scicluna ako aj pracovník Kongregácie pre náuku viery, ktorí pápežovi odovzdali rozsiahlu správu.“
Potom po ospravedlňujúcom liste pápeža prišli na pozvanie Vatikánu k pápežovi 32 čilskí biskupi. Európske médiá reagovali zdržanlivo. Keby sa stalo niečo podobné Benediktovi XVI. tak by ho hlavné médiá „roztrhli v lufte“, ako píše Horst.
Ako ďalšie problémové oblasti vidí Horst škandál so šéfom médií Dariom Edoardom Viganòm, ktorý nedávno „cenzuroval list emeritného pápeža Benedikta XVI., ako aj nehýbajúcu sa a úplne nedokončenú reformu Rímskej kúrie. –zg-

Pražský kardinál: Prevoz Berana – napomenutie k demokracii

Praha, 17.4.2018 (kath.net/KAP) 022 102 – Prevezenie telesných pozostatkov českého vyznávača kardinála Jozefa Berana (1888-1969) z Vatikánu do pražského Chrámu sv. Víta je podľa Beranovho nástupcu pražského arcibiskupa Dominika Duku, napomínajúcou pripomienkou Cirkvi a celej spoločnosti toho, „čo znamená sloboda a demokracia“: „Veď Beran nebol iba smerodajnou tvorivou osobnosťou v Cirkvi, ale vyznamenal sa aj svojím pevným postojom a svojím odporom voči nacizmu a komunizmu,“ povedal predseda Českej biskupskej konferencie cez víkend na tlačovej konferencii.
Kardinál Jozef Beran bol v nacistických táboroch a za diktatúry komunistov vo viacerých internačných táboroch. V r. 1946 menovaný za pražského arcibiskupa bol po uchopení moci komunistami prakticky vyradený z úradu. Po tajných rozhovoroch pražskej vlády s Vatikánom bol v októbri 1963 „omilostený, ale neprepustený“. V r. 1965 bol menovaný za kardinála a po dohode s Vatikánom vycestoval do vatikánskeho exilu, kde v máji r. 1969 zomrel. Za čias svojho života si smel ponechať titul arcibiskupa, no nesmel sa vrátiť domov, preto Praha dostala apoštolského administrátora.
Aj oficiálne Česko si uctí kardinála Berana – v piatok 20. apríla bude prijatý ako štátny občan, za tým majú nasledovať cirkevné obrady. Rakva s „Božím služobníkom“ – prebieha totiž proces Beranovho blahorečenia – sa zvláštnym lietadlom dopraví do Prahy, kde ho bude očakávať delegácia vlády na čele s podpredsedom vlády Martinom Stropnickým. Lietadlo pristane o 18 hod. na vojenskom letisku Kbely a vtedy majú päť minút v celej krajine znieť zvony. Hlas zvonov má konkrétnu súvislosť a kardinálom Beranom, ako povedal kardinál Duka. To, že Beran dal k voľbám komunistického prezidenta Klementa Gottwalda v júni 1948 sláviť Te Deum a nechal zvoniť zvony, nebol oportunizmus. Komunisti sľúbili, že za to prepustia 70 zatknutých kňazov a nedotknú sa cirkevného školstva. Vláda však Berana oklamala – už na jeseň dala zatknúť oveľa viac kňazov a zrušila cirkevné školy.
Z letiska odvezie rakvu čestná stráž na katafalk, zaznie pieseň, ktorou bol kardinál Beran vítaný po návrate z koncentráku. Po krátkej modlitbe položí ministerka obrany Karla Šlechtová na rakvu červenú ružu a predseda senátu Milan Stech prednesie pozdravný príhovor. Po hymne sa kolóna áut s rakvou vydá do arcibiskupského kňazského seminára v Prahe-Dejviciach, kde bol Beran rektorom a kde ho Gestapo zatklo. Po vešperách odvezú rakvu do premonštrátskeho kláštore na Strahove, kde Beran v predvečer slávnosti Božieho tela 1947 mal poslednú slobodnú kázeň. Vigília k sv. Vojtechovi ukončí deň jeho návratu domov.

„Cisársky pohreb“ pre kardinála
V sobotu 21. apríla sa o 10. hod. začne procesia do Chrámu sv. Víta. U historického pohrebného vozu budú kráčať členovia katolíckych spolkov a rytierskych rádov, rehoľníci, kňazi a biskupi, po nich metropoliti oboch českých provincií, kardinál Dominik Duka a Jan Graubner z Olomouca, ďalej čestní hostia a „celý ľud“.
Aktuálnosť repatriácie kardinála Berana sa prejavuje v tom, že v ten istý deň majú českí komunisti stranícky zjazd a s podporou menšinovej vlády by sa mohli stať „tichými spoločníkmi na tvorbe vlády“, ako povedal český prímas. Vzhľadom na to bol jeho predchodca mužom, „ktorý sa nedal ohnúť, hoci kompromisné návrhy boli hojné“.
Slávnostná svätá omša o 11. hodine sa bude tiež sláviť na počesť sv. Vojtecha, ktorého lebka sa bude prezentovať pri oltári. Prvé čítanie bude v posunkovej reči a pripomenie, že Jozef Beran sa angažoval v pastorácii hluchonemých. Potom 19 úderov zvona sv. Žigmunda pripomenie 19 rokov Berana v koncentračných táboroch a internácii. Po omši bude sarkofág cez nedeľu vystavený k úcte veriacich.
Pohreb v novej arcibiskupskej krypte sa koná 23. apríla o 18. hod. Tým sa splní v testamente vyjadrené želanie kardinála Berana, ale aj sa zreviduje konanie komunistov. Beran smel cestovať na Druhý vatikánsky koncil len s tým, že sa nikdy nevráti – živý, ani mŕtvy! Zadosťučinenie má pripomínať aj zreštaurovaná socha sv. Vojtecha, ktorej model dal Beran vystaviť v Chráme sv. Víta v r. 1947, no komunisti ju zakrátko nato odstránili. Hrobka v krypte Chráme sv. Petra v Ríme, z ktorej vo štvrtok odviezli Beranove pozostatky, bude uzavretá, náhrobná tabuľka príde do jeho rodnej Plzne. –zg-

Rakúsko: V múzeu Eisenstadtu predstavia poklady relikvií

Eisenstadt, 16.04.2018 (KAP) 022 101 – Diecézne múzeum v rakúskom Eisenstadte predstaví doteraz nevystavované poklady na výstave „Klenotnica na svätom vrchu Eisenstadt-Oberberg“. Diecézny biskup Ägidius J. Zsifkovics ju slávnostne otvorí 25. apríla 2018 o 18. h. Po prvý raz v nej ukážu verejnosti objekty z klenotnice prepoštskej fary Eisenstadt-Oberberg. Budú medzi nimi poklady relikvií aj roky reštaurované vzácne exponáty. Na návštevníkov čaká napínavá prehliadka histórie stavby Kalvárie so zaujímavými informáciami o milostivej soche Panny Márie.

Mimoriadnym exponátom budú poklady relikvií z Klenotnice prepoštskej fary. Výstava rozpráva históriu prepoštov, ako aj stavby Kalvárie a význam tohto vŕšku. Vlastný priestor je na výstave venovaný aj návšteve Jána Pavla II. pred 30 v Eisenstadte a Trausdorfe.

Vŕšok Kalvárie priťahuje ročne až 450 000 pútnikov
Knieža Pavol Esterházy poveril v r. 1701 brata františkána Felixa Nierincka stavbou Kalvárie. O šesť rokov neskôr ho posvätil biskup z Raabu. Neskôr ju viackrát prestavovali. Do pôvodnej vstupnej kaplnky Olivovej hory dalo knieža previezť milostivý obraz Panny Márie z r. 1690 z Kláštora Einsiedeln od sochára Michaela Felsera z Eisenstadtu ktorý sa jediný zachránil po požiari. Začali sa konať púte – až do 125 procesií ročne s viac ako 450 000 pútnikmi.
Nielen kniežatá a králi mali klenotnice, nachádzali sa aj v kláštoroch, kde sa ukladali a vystavovali po stáročia nahromadené cirkevné poklady. …
V čase jozefinizmu význam kalvárií poklesol, viacdenné púte boli zakázané. Kalvária v Eisenstadte bola otvorená už iba na Veľké piatky a upadala. Dnes je krásne zreštaurovaná a je cieľom pútnikov aj atrakciou pre turistov.
Výstava bude otvorená od 25. apríla do 11. novembra 2018 v stredu a sobotu od 10. do 13. h. a od 14. do 17. h. –zg-

Nemecký biskup: Rozorvanosť Európy ohrozuje pokoj

Bonn-Paríž, 16.4.2018 (KAP/KNA) 022 100 – Predseda nemeckej sekcie Pax Christi, biskup Heinz Josef Algermissen, vidí projekt „pokojná Európa“ v ohrození. Biskup z nemeckej Fuldy v pondelok pri príležitosti Festivalu pokoja 19.-22. apríla k 100. výročiu spomienky na prvú svetovú vojnu v severo-francúzskom Arrase vyhlásil:
„Sto rokov po konci prvej svetovej vojny Európa pôsobí rozorvane a je na ceste hľadania jednoty. Mnohé, čo dnes pozorujeme v kontexte nacionalizmu sa týka svetového poriadku po prvej svetovej vojne. Zatiaľ čo predtým boli multi-etnické ríše s rovnoprávnymi občanmi, došlo neskôr k zdôrazňovaniu národnej identity. Menšiny v krajinách to mali a aj dnes majú ťažké.“
„Región Arras sa stal v posledných mesiacoch prvej svetovej vojny (1914-1918) dejiskom početných nemeckých útokov a protiútokov francúzskych, britských a amerických vojakov. Ničenie, bieda a smrť státisícov ľudí boli následky. História Pax Christi po druhej svetovej vojne a gesto zmierenia francúzskych kresťanov voči nemeckým je pre mňa ako zázrak. Poskytované a prijímané zmierenie – to sú predpoklady vzájomného porozumenia a spoločnej cesty pokoja,“ povedal biskup.
Na pozvanie severofrancúzskych diecéz Arras, Lille a Cambrai sa nemecká sekcia Pax Christi ako aj diecézne delegácie z Nemecka, Belgicka a Anglicka zúčastňujú na Festivale pokoja – „Faites la paix“ – Aktívne za pokoj v Arrase. Vyvrcholením bude medzinárodná svätá omša za pokoj v nedeľu popoludní v dóme v Arrase – celebrovať ju budú: arcibiskup Laurent Ulrich (Lille), biskupi Algermissen, Jean-Paul Jaeger (Arras), Marc Stenger (Troyes), Lode Aerts (Brügge) a Trevor Willmott (Dover) a pomocný biskup Michael Gerber (Freiburg). –zg-

Benedikt XVI. oslávil 91. narodeniny

Rím, 16.4.2018 (KAP) 022 099 – Svoje 91. narodeniny v pondelok oslávil emeritný pápež Benedikt XVI. v úzkom kruhu vo svojom sídle vo vatikánskom kláštore Mater Eccelesiae. Deň začal slávením svätej omše. Jeho brat Georg Ratzinger (94) pricestoval už cez víkend lietadlom z Mníchova. „To je pre neho najväčší darček,“ ako povedal arcibiskup Georg Gänswein. Pápež František sa tiež chystal zablahoželať. Podľa novín „Il Giornale“ z pondelka tento raz nebude mať pápež na stole krčah bavorského piva, ako minulý rok, keď ho „načapovala“ bavorská delegácia.
Tento deň začal Benedikt XVI. svätou omšou. Na obed mu potom naservírovali Benediktovo obľúbené jedlo. Už v dňoch pred narodeninami prišli mnohé blahoželania a dary, ako povedal arcibiskup Gänswein. Prirodzene, že dostal darčeky aj od sestričiek, čo sa o neho starajú a aj od neho, ako povedal sekretár. No vcelku to má byť „iba taká malá rodinná oslava, nič veľké“, ako dodal Gänswein.
Na jubileum 90. narodenín prišiel okrem iných z jeho bavorskej domoviny aj vtedajší bavorský premiér Horst Seehofer a oddiel horských strelcov. V r. 2017 pripadli narodeniny emeritného pápeža na Veľkú noc, preto to Benedikt XVI. oslávil iba skromne. Jediným hosťom bol 16. apríla jeho brat Georg.
Na Benediktovu počesť vysielal vatikánsky kanál TV 2000 v pondelok večer dokumentárny film „Benedikt XVI., hodina pravdy“. Film premietali aj o 17. hodine vo vatikánskej filmotéke. Film rozpráva príbeh života J. Ratzinga od mladosti až po jeho pontifikát a odstúpenie v r. 2013. Sú v ňom interview s mnohými emeritnému pápežovi blízkymi osobami ako jeho brat Georg Ratzinger, sekretár arcibiskup Gänswein, aj kardinál Christoph Schönborn, ktorý je aj členom Kruhu Ratzingerových žiakov.
Benediktovým ostatným vlastnoručným písomným dokumentom bol ďakovný list čitateľom „Corriere della Sera“ zo začiatku marca. V liste novinám sa vyjadruje aj k svojmu zdravotnému stavu: „V tejto súvislosti môžem povedať, že pomalým slabnutím fyzických síl vnútorne putujem Domov,“ napísal emeritný pápež.
Joseph Ratzinger sa narodil 16. apríla 1927 v bavorskom mestečku Marktl am Inn. V r. 2005 sa stal nástupcom pápeža Jána Pavla II. (1978-2005) a 28. februára 2013 Benedikt XVI. ako prvý pápež novoveku dobrovoľne odstúpil. Odôvodnil to slabnúcimi telesnými a duchovnými silami. Odvtedy žije utiahnuto v kláštore Mater Eccelesiae vo Vatikánskych záhradách. –zg-

Na Slovensko príde kardinál Raymond Burke

Bratislava, 16.4.2018 (HSP/TK KBS/Foto: TK KBS) 022 098 – Na Slovensko pricestuje kardinál Raymond Leo Burke, patrón Suverénneho rádu maltézskych rytierov a emeritný prefekt Apoštolskej signatúry. Za kardinála ho vymenoval Benedikt XVI. v roku 2010. Kardinál Burke je známy zanieteným postojom v otázkach pro-life. Opakovane verejne kritizoval politikov, ktorí verejne zastávajú potraty napriek tomu, že sa hlásia ku katolíckej viere. Ako diecézny biskup im odoprel prijímanie Eucharistie a požadoval od nich verejné pokánie. Je nositeľom viacerých ocenení za ochranu ľudského života.

Veľvyslankyňa: Pápežove reformy sú nezvratné

Stuttgart, 16.04.2018 (KAP/KNA) 022 097 – Zmeny zavedené v Katolíckej cirkvi pápežom Františkom sa podľa názoru nemeckej veľvyslankyne pri Svätom stolci, Annette Schavanovej, nebudú dať zvrátiť ani po konci jeho pontifikátu. „Pápež mení Cirkev od základov a účinky toho sa ukazujú už len na tom, že sa o tom vedú spory,“ povedala Schavanová 13. apríla v nemeckom Stuttgarte. K piatemu výročiu jeho pontifikátu uverejnila veľvyslankyňa vo vydavateľstve Patmos knihu s názvom „Boh, ktorý obnovuje“.
„Dokonca ani tí, ktorí vidia pápeža kriticky, nedokážu pri osobnom rozhovore odolať jeho štýlu a jeho skromnosti,“ vyhlásila Schavanová. „Všetci premiéri, ktorých ona sprevádza na audiencie, hovoria po ich skončení o hlbokých rozhovoroch s hlavou Cirkvi.“
Premiér nemeckej krajiny Badensko-Württembersko, Winfried Kretschmann (Strana zelených), na prezentácii knihy povedal, že František rovnako ako pápež Ján XXIII. je za „ducha premeny“. „František chce otvárať okná Cirkvi. To, že je to veľmi zelený pápež, vedia všetci najneskôr od vydania ´Laudato si´. Jeho záujem o otázky životného prostredia sú dôvodom, prečo sa čas mojej audiencie zreteľne natiahol,“ povedal Kretschmann.
Cirkvi ďalej vyzval, aby boli „kritickým a nepohodlným naprávatelom“ chýb štátu. „Ak má byť Božie posolstvo konania v zmysle spásy relevantné, musia byť cirkvi v spoločnosti zreteľne prítomné. Až inkulturácia umožňuje silu stvárňovať spoločnosť.“ –zg-

Ján Pavol II.: Vernosť pravde o manželstve má vysokú cenu!

Vatikán, 16.4.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 096 – Pápež Ján Pavol II. v r. 1984 predpovedal, že kňazi a celá Cirkev zaplatia „vysokú cenu“, keď budú stáť verne pri tradične odovzdávanej náuke o manželstve a plodení detí!
V príhovore ku kňazom, ktorí sa zúčastnili seminára „Zodpovedné plodenie detí“ v marci 1984, pápež povedal, že je veľmi vážnou chybou prezentovať katolícke manželstvo ako „ideál“, ktorý potrebuje prispôsobenie sa „konkrétnym možnostiam človeka“ a zdôraznil: „Aj muži a ženy dneška sú v stave chápať náuku Cirkvi.“
Ján Pavol II. pripomenul kňazom aj rozhovor Krista s učeníkmi o rozvode manželstva. „Na začiatku“ nebolo nijakého rozvodu, ako povedal v súvislosti s odsekom Evanjelia sv. Matúša 19,8. „Pôvodný plán Stvoriteľa nepredpokladal nijaký rozvod. Náuka Cirkvi nie je ničím iným ako tým, čo už Boh vpísal do sŕdc ľudí,“ zdôraznil Ján Pavol II. a pokračoval:
„Aj vy, ktorí pôsobíte ako kňazi v mene Krista, musíte manželom ukazovať, že to, čo Cirkev učí o zodpovednom plodení, nie je ničím iným ako pôvodným plánom, ktorý Stvoriteľ pevne vložil do ľudskej povahy muža a ženy, ktorí spolu vstúpia do manželstva, ktoré Vykupiteľ znova utvoril,“ povedal Ján Pavol II. „Náuka ´Humanae vitae´ a ´Familiaris consortio´ je obrana celej pravdy manželskej lásky, pretože vyjadruje podstatné požiadavky tejto lásky.“
„Vernosť kňazov a Cirkvi pravde o manželstve a z toho vyplývajúcim morálnym normám, ako to učí ´Humanae vitae´ a ´Familiaris consortio´, má často vysokú cenu! Posmievajú sa im, vyčítajú im nedorozumenia, tvrdosť srdca a ešte mnohé iné. To je osud každého svedka pravdy!“ povedal Jána Pavol II. –zg-

Chceli sa zobrať – teraz je on kňaz a ona rehoľníčka

Argentína, 16.4.2018 (kath.net) 022 095 – Svadba už bola naplánovaná, obaja to chceli, no teraz je ON kňazom a ONA rehoľníčkou. O nezvyčajnom vzťahu súčasného pátra Javiera Oliveru a sestry Marie de la Sagesse z Argentíny informuje webová stránka ACI Prensa.
Páter Javier rozpráva, že obaja vyrástli v katolíckych rodinách a už ich rodičia sa poznali. Keď som mal 19 rokov, vrátil som sa z cesty do Peru a stretol som ju. Spýtal som sa jej, či verí v panenstvo až do manželstva. Vysvetlila mi princípy čistoty z rozumu a z viery tak dobre, že to na mňa urobilo veľký dojem. Stretol som ženu, ktorá vedela, ako sa bráni to, v čo veríme.“
Krátko na to si začali budovať vzťah. Obaja študovali. Páter Javier povedal, že v tom čase žil svoju vieru intenzívnejšie. Začal sa modliť a každú nedeľu chodiť na svätú omšu. Keď mali 21 rokov, zasnúbili sa. Rozhodli sa, že po štúdiu sa zosobášia.
V tom čase sa brat sestry Marie rozhodol stať kňazom. Spolu so snúbencom ho dopravila ku kňazskému semináru. Rozhodli sa niekoľko dní tam zostať.
„Keď sme sa vrátili, hovorili sme o tom, aké je to všetko bláznivé a že jej brat všetko zanechal a vzdal sa aj založenia rodiny. Položili sme si otázku: ‚Čo by bolo keby nás Boh povolával k zasvätenému životu? ‚ Najprv sme prirodzene povedali NIE, pretože sme mali skutočne nádherný vzťah a už sme plánovali svadbu,“ rozpráva páter Olivera. No túto otázku už obaja nedostali z hlavy. Otázka povolania sa stávala stále silnejšou. Po niekoľkých týždňoch sa Olivera snúbenici priznal, že otázka povolania ho intenzívne zamestnáva. Aj Marie mala podobné myšlienky. Obaja sa rozhodli, že ešte zatiaľ o ničom nerozhodnú. Porozprávali sa s duchovným vodcom. Sestra Marie de la Sagesse sa potom priznala, že potrebovala dlhé obdobie dvoch rokov, kým jej Boh ukázal povolanie k rehoľnému životu. Po ukončení štúdia sa obaja rozhodli nasledovať svoje povolanie. V r. 2008 bol Olivera vysvätený za kňaza a sestra Marie de la Sagesse zložila rehoľné sľuby. Dnes sú obaja, ako aj ich rodiny, ešte stále dobrými priateľmi. –zg-

Bavorsko: Premiér Söder jasne proti islamským sviatkom

„Kríže chceme radšej vešať, ako ich zvešiavať!“

Hamburg-Bonn, 16.04.2018 (KAP/KNA) 022 094 – Bavorský premiér Markus Söder (CSU) nepovažuje islam za dodávajúci identitu, ani za formujúci kultúru pre Nemecko. To platí aj vzhľadom na skutočnosť, že islam patrí k realite v mnohých mestách, ako povedal premiér pre „Spiegel“ a zdôraznil:
„Nemecko je formované západnou kresťanskou kultúrou so židovskými a humanistickými koreňmi. No moslimovia, ktorí žijú v našej krajine a priznávajú sa k našim hodnotám, sú časťou našej spoločnosti.“
Premiér, ktorý je evanjelik, potvrdil tak postoj súčasného spolkového ministra vnútra a bývalého bavorského premiéra Horsta Seehofera (CSU), ktorý minulý mesiac pre „Bild“ vyhlásil, že islam nepatrí k Nemecku.
Kancelárka Angela Merkelová k tomu povedala: „Je úplne nepochybné, že historické formovanie našej krajiny je kresťanské a židovské. Ale so 4,5 miliónmi moslimov sa islam medzitým stal časťou Nemecka.“
Na námietku, že diskusia o islame neprinesie nijaký praktický úžitok, premiér Söder odvetil: „Ale áno, napríklad, že sa budeme držať kresťanských sviatkov a nechceme zavádzať nijaké moslimské sviatky. Chceme na bavorských úradoch na steny radšej kríže vešať, ako ich zvešiavať.“
K svojim požiadavkám výuky o hodnotách zvlášť pre deti prisťahovalcov premiér povedal:
„V tejto výuke sa majú okrem nemčiny naučiť aj jasnému kladnému postoju voči náboženskej slobode, tolerancii voči iným náboženstvám ako je židovstvo a aj poriadku našich hodnôt. Želal by som si, aby sme všeobecne viac premýšľali o duchovných hodnotách našej krajiny. Ak sa totiž ako spoločnosť nechceme rozpadnúť, nesmieme pripustiť ani nijaké paralelné svety.“

Biskupi chcú napomáhať kresťansko-islamský dialóg
Katolícka cirkev v Nemecku sa medzitým usiluje napomáhať novú formu rozhovorov medzi kresťanmi s moslimami. K tomu zorganizovali katolícki biskupi v piatok vo Frankfurte recepciu pre 100 pozvaných hostí.
„Ako kresťania rôznych vyznaní a ako moslimovia rôznych náboženských, národných a kultúrnych príslušností sa v tejto forme stretávame po prvý raz,“ zdôraznil limburský biskup Georg Bätzing. „Konferencia biskupov tým chce vydať znamenie o význame kresťansko-islamského dialógu a spojiť to s teologickým impulzom pre rozhovory.“
Hosťami boli predsedovia Nemeckej moslimskej ligy a Islamskej rady, ako aj spolkový predseda organizácie „Ahmadiyya Muslim Jamaat v Nemecku“, okrem toho hesenskí predsedovia Spolku islamských kultúrnych centier, nemecko-tureckého zväzu mešít DITIB, Centrálnej rady moslimov v Nemecku, Islamského spoločenstva Bosniakov a Duchovnej rady Alevitského spoločenstva v Hesensku.
Imtiaz Ahmad Shaheen, islamský teológ a imam Mešity Nuur Ahmadiyya vo Frankfurte, hodnotil toto stretnutie pre katolícku agentúru KNA ako pozitívne znamenie „práve vzhľadom na náboženskú nevedomosť a nepriateľstvo voči islamu, ktoré v súčasnosti v spoločnosti vládnu a ktoré vedú k rozkolu“. Vyjadril nádej, že táto recepcia „nebude jednorazovým podujatím“. –zg-

Rakúsko: Naivný liberálny farár a islamisti

Linec, 16.4.2018 (kath.net) 022 093 – V Lineckej diecéze v Rakúsku nastal rozruch okolo fary v Traune, kde farár dáva farskú spoločenskú miestnosť k dispozícii na okresné finále súťaže recitovania Koránu. Podľa správy novín „Volksblatt“ je organizátorom Islamská federácia Austria Linz (Alif). Tú podľa novín Krajský úrad pre ochranu ústavy označuje ako „fundamentalistickú“ a je úzko spojená s Islamským spoločenstvom Milli Görüs (IGMG), ktoré bavorský Úrad pre ochranu ústavy zaraďuje medzi organizácie zamerané proti nemeckej ústave. Alif v Traune sa svojou blízkosťou k spoločenstvu Milli Görüs vôbec netají. Na Facebooku spolku sa veľmi oceňuje zomrelý zakladateľ Milli Görüsu a antisemita Necmettin Erbakan. Tento bývalý turecký premiér bol pevne presvedčený o svetovom židovskom sprisahaní: „Už 5700 židia vládnu svetom,“ povedal okrem iného. Erbakan chcel podľa bavorského Úradu pre ochranu ústavy „nahradiť západný poriadok spravodlivým poriadkom“. Myslí sa tým islamským poriadkom.
Naivná je pri tom všetkom reakcia známeho liberálneho farára Franza Wilda pre noviny: „My na fare v Traune pestujeme už mnoho rokov medzináboženský dialóg. Tak sme aj stále v dialógu s organizáciou Alif a doteraz sme mali výlučne pozitívne skúsenosti.“ Na otázku o islamistickom zameraní Alifu vyhlásil Wild lapidárne: „Ja nemám čas trápiť sa vyhľadávaním vecí na Facebooku!“ –zg-

Kongo: Kňaz u najstaršieho kmeňa pralesa

Mníchov, 14.4.2018 (kath.net/KIN) 022 092 – Pygmejovia – to je súhrnný pojem pre možno najstarších domorodcov Afriky, ktorí osídľujú pralesy strednej a západnej Afriky. Do kmeňovej skupiny patrí dnes asi tak do 200 000 osôb, ktoré majú spoločný znak – dosť nízku postavu. Keďže majú súčasne relatívne svetlú pokožku, sú medzi černochmi na rovníku mnohorako izolovaní – sociálne, hospodársky, kultúrne. Trvalým vykorisťovaním dažďových pralesov majú ohrozenú existenciu.
Pygmejovia stále pestujú svoje kmeňové kulty. No v ostatných desaťročiach boli aj stretnutia s kresťanstvom. Jednotliví členovia kmeňov sa dali aj pokrstiť. Napríklad v Kongu poslali mladého kňaza z Diecézy Ouésso na sever krajiny na hranici s Kamerunom na iste jedinečnú misiu. Franck Bango pôsobí ako duchovný pastier medzi Pygmejmi. Pápežská nadácia „Kirche in Not“ ho pritom podporuje. Emmanuelle Ollivry-Kaeser z „Kirche in Not“ vo Francúzsku sa s kňazom porozprával o jeho skúsenostiach:

E. Olivry-Kaeser: Odkedy sú medzi Pygmejmi katolíci?
Franck Bango: Katolícki Pygmejovia sú tam už nejaký čas, ale ich prítomnosť je sotva nápadná. V 60. rokoch sa týchto domorodcov v Kongu ujali rehoľníci Misijnej spoločnosti Ducha Svätého. Neskôr v tom pokračovali františkánky. Zasadzovali sa za vzdelanie a lekársku starostlivosť pre Pygmejov, lebo žijú oddelení od ostatných obyvateľov a zabudnutí. Preto sa dali niektorí členovia kmeňa pokrstiť. Navštevujú sväté omše v najbližších farnostiach aj keď to znamená aj hodiny pochodu. Teraz už existuje aj vlastná farnosť v dedine pygmejov. Obyvatelia sami o to prosili. A ja som ich farárom už štyri roky.

Olivry-Kaeser: Čo je nové na tomto modeli?
Bango: Pygmejovia sú takmer sami zodpovední za to, aby sa životu farnosti darilo. Niektorí vyštudovali na katechétov a vyučujú náboženstvo, členovia farnosti si sami spravujú svoje nízke financie, pomáhajú pri liturgických sláveniach, vychovávajú si spevákov chóru a miništrantov. To je pre mnohých veľký krok – prebrať zodpovednosť za spoločenstvo. Ale Pygmejovia nezostávajú sami, všetci sú v našom spoločenstve vítaní.

Olivry-Kaeser: Ako vás prijali, keď ste prišli?
Bango: Prišiel som, aby som pôsobil ako duchovný pastier a evanjelizoval. Nemohol som priniesť peniaze ani humanitárnu pomoc. Tá je v dobrých rukách rehoľníčok, ktoré sú tu už dlho. Spočiatku boli Pygmejovia voči mne veľmi rezervovaní. Pygmejovia žijú veľmi izolovane. To ich robí nedôverčivými. A ja nie som jedným z nich. Niektorí si mysleli, že kresťanstvo nie je zlučiteľné s ich tradíciami. No objavil som, že mnohí žijú podľa niektorých zásadných hodnôt evanjelia bez toho, že by to vedeli. To bol pre mňa dôležitý styčný bod. Žil som s nimi, sprevádzal som ich pri chytaní rýb … Trvalo dva roky, kým ma prijali.

Olivry-Kaeser: Povedali ste, že žijú hodnoty Evanjelia. Ktoré napríklad?
Bango: Manželstvo Pygmejov má vysokú hodnotu. Niet tu rozvodov, ani polygamie. Celým bohatstvo Pygmejov je rodina. Nie sú materialisti. Aj keď majú nejaké peniaze, nevydávajú ich na majetky. Keď som im vysvetlil, ako blízko sú už Cirkvi, začalo sa v nich niečo meniť. Počúvali ma a keďže sú vybavení mimoriadnou pamäťou, všetko si zapamätali. Po dvoch rokoch sme mohli v našej farnosti sláviť prvé krsty a svadby. Jeden z nových pokrstených je už katechétom.

Olivry-Kaeser: Čo zmenila kresťanská viera v živote Pygmejov?
Bango: Veľký problém bol alkoholizmus. Cez víkendy a na tradičných sviatkoch obriezky, ktorými v sobotu slávia vstup mužov do dospelosti, sa veľmi veľa pilo. Pokúsil som sa mužom vysvetliť, že konzum alkoholu znižuje rešpekt, ktoré k nim inak majú ich ženy a deti. To ich veľmi zarazilo. Teraz sa stále ešte zúčastňujú na oslavách, ale pijú s mierou a v nedeľu za tým prídu na svätú omšu! Je ešte veľa iných zmien – napríklad zaobchádzanie s majetkom, alebo vzdanie sa náboženských praktík spojených s kliatbami a zariekaním. Mnohí Pygmejovia sa chcú konečne od toho oslobodiť.

Olivry-Kaeser: V Kongu rastú mnohé skupiny, ktoré sa síce nazývajú kresťanské, ale spravidla sú ovplyvnené americkou sektou „Great Awakening“ (Veľké prebudenie). Aká je tam situácia?
Bango: Väčšina obyvateľstva Konga sa označuje ako kresťania. Iba dobrá tretina je však katolícka. To súvisí s rastom siekt. Keď som v r. 2014 prišiel, bola tu tzv. „cirkev sväteného oleja“. Tam sa hlásalo: „Keď si chorý, pochádza tvoja choroba od strýka alebo tety, ktorí ťa zariekli a sú bosoráci.“ To rozbíjalo rodiny. Keďže Pygmejom je rodina svätá, také náuky ich nepresvedčili.

Olivry-Kaeser: Vy ako katolícky kňaz ste ich, zdá sa, presvedčili. Aký je váš recept?
Bango: Človek musí mať veľa trpezlivosti, napriek obdobiam malomyseľnosti. A človek musí ľudí milovať, veľmi ich milovať. –zg-

Prvý dokument k synode biskupov o Amazonii

V súvislosti so synodou sa špekuluje, či Katolícka cirkev neuvoľní celibát

Vatikán, 14.04.2018 (KAP) 022 091 – Nové cesty v pastorácii ako aj celostná ekológia – to sú témy synody biskupov o Amazonii plánovanej na október 2019. Stanovili ich na prvom prípravnom stretnutí 12. a 13. apríla v Ríme. Ako Vatikán oznámil v sobotu, schválil sa na ňom prípravný dokument, ktorý rozošlú príslušným biskupským konferenciám a organizáciám vrátane dotazníka.
Synoda bude mať názov
„Amazonia – nové cesty pre Cirkev a celostná ekológia“.
Prvé úvahy o tomto projekte vyjadril pápež František v máji 2017. Proces sa začal už jeho návštevou v peruánskom meste Puerto Maldonado 19. januára tohto roku. Pápež pritom stále znova zdôrazňoval, aká dôležitá je skúsenosť domorodých národov v okolí Amazonky ako pre Cirkev tak pre celé ľudstvo. Ostro tiež kritizoval rastúce ohrozovanie týchto národov.
V súvislosti so synodou sa špekuluje o tom, či Katolícka cirkev čiastočne neuvoľní povinný celibát kňazov. V riedko osídlenej oblasti s veľmi od seba vzdialenými farnosťami a malým počtom kňazov by mohli byť vysvätení za kňazov osvedčení ženatí muži – viri probati. Príslušný návrh podal z Rakúska pochádzajúci dlhoročný biskup Amazonskej oblasti Erwin Kräutler. Teraz sa už aj vo Vatikáne premýšľa o takýchto obmedzených úpravách bez toho, že by sa však celibát chcel celkom zrušiť.
Synodu pripravujú pod vedením generálneho sekretára synody kardinála Lorenza Baldisseriho 18 členovia synodálnej rady ako aj 13 externí experti z rôznych disciplín. Na stretnutí sa zúčastnil aj zástupca domorodých národov od Amazonky.
Oblasť Amazonky sa rozprestiera v štátoch Brazília, Peru, Venezuela, Bolívia a Kolumbia. Pokrýva takmer celú severnú polovicu kontinentu Južnej Ameriky a považuje sa za jeden z najdôležitejších ekosystémov sveta. –zg-

Nemecko: V mešite sa deti hrajú na vojnu

Herford, 14.4.2018 (kath.net) 022 090 – V Nemecku sa postaralo o rozhorčenie video na Facebooku z mešity DITIBU v Herforde s pochodujúcimi deťmi vo vojenských uniformách s detskými zbraňami! Informoval o tom „Welt“.
„Obrázky z mešity DITIBU sú rozhorčujúce a úplne neprijateľné!“ vyhlásil minister pre integráciu Joachim Stamp (FDP) pre denník „Neue Westfälische“. „Tento prípad nás utvrdzuje v našich obavách, že DITIB v Severnom Porýní-Vestfálsku pôsobí v politickom záujme tureckej vlády!“
DITIB – Turecká islamská únia pre náboženstvo (turecky Diyanet İşleri Türk İslam Birliği – DİTİB) je nemeckou zastrešujúcou organizáciou pre koordináciu náboženských, sociálnych a kultúrnych činností spoločenstiev mešít. Sídlo má v Kolíne-Ehrenfelde a od r. 1984 je registrovaným spolkom. Je pod trvalým vedením prezídia pre náboženské záležitosti Turecka. Imamovia sú vyškolení na štátnych teologických vysokých školách v Turecku a sú platení Tureckom! Minister Stampf žiadal teraz od krajského zväzu DITIBu jednoznačné vysvetlenie a dištancovanie sa od týchto aktivít.
Takisto starosta Herfordu Tim Kähler (SPD) aktivity ostro kritizoval. Povedal, že až z tlače sa dozvedel o týchto „nehoráznych obrázkoch“ a vyhlásil: „Som zdesený, tu sa z detí robia nástroje politiky. Ako mesto preveríme, či sa tu porušila ochrana mládeže.“
Na videu, ktoré už zrušili, sa predvádza detské predstavenie ku „Dňu padlých“. Tento deň je v Turecku sviatkom a slávi sa 18. marca. –zg-

Kanada: Biskupi škrtajú peniaze katolíckej nadácii

Edmonton, 14.4.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 089 – Traja kanadskí biskupi zastavili finančnú podporu katolíckej nadácii Rozvoj a pokoj – „Development and Peace“ (D&P). Reagovali tak na správu Biskupskej konferencie Kanady, ktorá odkryla u tejto nadácii financovanie organizácií, ktorých pôsobenie nie je zlučiteľné s náukou Cirkvi. Týka sa to oblastí ako potraty, antikoncepcia, sterilizácia, homosexualita a teória gender.
D&P je medzinárodná rozvojová organizácia Biskupskej konferencie Kanady. Arcibiskup Richard Smith z Edmontonu, biskup William McGrattan z Calgary a biskup Paul Terrio zo St. Paulu, oznámili, že zadržia všetky prostriedky určené pre D&P, kým si nebudú istí, že sa peniaze vynaložia v zmysle katolíckej náuky.
V marci 2017 sa vyskytli správy, že D&P spolupracuje s viacerými nadáciami, ktorých činnosť je v rozpore s katolíckou náukou morálky. D&P vtedy všetko poprela. Kanadská biskupská konferencia zaviedla na jeseň 2017 vyšetrovanie. V záverečnej správe bol zoznam 40 takýchto sporných organizácií, ktoré D&P podporuje.
D&P dostalo vo fiškálnom roku 2016-17 až 8,3 miliónov dolárov z kanadských diecéz. To bola asi pätina celkových príjmov 41,6 miliónov dolárov. Vo väčšine diecéz každý rok prebieha kampaň zbierky pre D&P. –zg-

USA: Bratstvo sv. Petra dostane vo Filadelfii farnosť

Filadelfia, 13.4.2018 (kath.net) 022 088 – Vo Filadelfskej arcidiecéze v USA dostane „Kňazské bratstvo sv. Petra“ vlastnú farnosť. „Ako reakcia na rastúci záujem je na čase ponúkať dodatočnú pastoračnú pomoc pre tých, ktorí by sa chceli zúčastniť chválenia Boha vo forme tradičnej svätej omše,“ vyhlásil arcibiskup Charles Chaput (foto) v dekréte.
Nová fara sa nachádza na predmestí Filadelfie v Montgomery County. Bratstvo sv. Petra tam bude pôsobiť so svojimi kňazmi od 1. augusta.

Kňazské bratstvo sv. Petra pôsobí v súčasnosti v Severnej Amerike s 96 kňazmi. Pastoračne sa starajú o farnosti v 39 diecézach USA. Okrem toho pôsobia aj v 7 kanadských diecézach.
Kňazské bratstvo sv. Petra je mladé spoločenstvo apoštolského života pápežského práva, ktoré vzniklo v r. 1988. Liturgiu slávi v mimoriadnom obrade svätej omše. V súčasnosti má na svete asi 220 kňazov a diakonov. V dvoch seminároch spoločenstva v nemeckom Wigratzbade a americkom Dentone sa pripravuje na kňazstvo 130 mladých mužov. Členovia bratstva pôsobia okrem USA a Kanady aj vo Veľkej Británii, Francúzsku, Taliansku, Belgicku, Holandsku, Švajčiarsku, Nemecku, Rakúsku, Poľsku, Nigérii, Benine, Kolumbii a v Austrálii. –zg-

Kardinál Duka: Svetové dni mládeže 2022 nebudú v Európe

Praha-Bratislava, 13.4.2018 (KAP) 022 087 – Svetové dni mládeže v roku 2022 sa na želanie pápeža Františka očividne nebudú konať v Európe, teda ani v Prahe. Vyhlásil to predseda Českej biskupskej konferencie, kardinál Dominik Duka. Pražský arcibiskup oznámil toto vatikánske odmietnutie úsilia Prahy o usporiadanie tejto veľkej udalosti v Cirkvi po spoločnom zasadnutí českých biskupov s Konferenciou biskupov Slovenska v Nitre.
Rozhodnutie príslušného vatikánskeho dikastéria spočíva podľa toho na konštatovaní pápeža, podľa ktorého sa všetky najdôležitejšie stretnutia Cirkvi v ostatnej dobe konali v Európe. František preto „dospel k rozhodnutiu“, ako povedal Duka, že stretnutie mladých v r. 2022 sa má konať v inom regióne sveta. Kardinál Duka sa poďakoval všetkým, ktorí v minulých mesiacoch iniciatívu Prahy podporovali a ponúkli spoluprácu. „Myslím si, že získané skúsenosti a kontakty budeme môcť využiť,“ povedal kardinál.
V r. 2019 bude stretnutie mladých katolíkov sveta, ktoré sa koná každé tri roky, v Paname. Z ôsmych svetových dní mládeže od r. 1997 sa konalo päť v Európe – naostatok v r. 2016 v poľskom Krakove – po jednom v Južnej Amerike, Severnej Amerike a Austrálii. Termín dodania ponúka na jeho usporiadanie v r. 2022 sa končí koncom r. 2018.
Česká biskupská konferencia ohlásila kandidatúru kvôli dvom skutočnostiam, ktoré potvrdilo na Veľkú noc zverejnené skúmanie Londýnskej univerzity Saint Mary v Twickenhame a Inštitútu Catholique Paris: Na jednej strane Česká republika s 91 percentami patrí k tým krajinám Európy, ktoré majú najvyšší podiel mladých bez vyznania. Na druhej strane je medzi katolíkmi podiel tých, ktorí v nedeľu chodia na svätú omšu, s 24 percentami nezvyčajne vysoký. Napríklad v Rakúsku sú to iba tri percentá mladých.
K podobným výsledkom ako v Česku dospel aj Imrich Gazda, cirkevný analytik na Katolíckej univerzite v Ružomberku vzhľadom na Slovensko: Mladí ľudia chodia „častejšie do kostola, ako ich rodičia“. Pravdaže „ich náboženské vedomosti sú podstatne slabšie ako u predchádzajúcej generácie“. Slovensko sa nachádza podľa Gazdu vo „veľmi zaujímavom priestore“ medzi krajinami s rôznou situáciou. Česko je „vyslovene ateistická krajina, Rakúsko podstatne sekularizované a Poľsko intenzívne katolícky veriace“. „Na rozdiel od Česka však na Slovensku je naďalej in chodiť v nedeľu na svätú omšu, a pravdepodobne tu hrá svoju rolu aj sila zvyku,“ vyhlásil Gazda. –zg-

Holandsko: Katolíci vydali dramatickú výzvu biskupom

Holland, 13.4.2018 (kath.net) 022 086 – Viacerí prominentní katolícki akademici vydali 12. apríla výzvu, v ktorej biskupov prosia, aby bránili katolícku náuku o manželstve a rodine. Na čele skupiny s 20 osobnosťami katolíckej cirkvi Holandska je fyzik Wim Wittman aj známy psychológ a spisovateľ Gerhard van den Ardweg.
Vo výzve vyslovujú kritiku pápeža Františka a niektorých jeho spolupracovníkov. Tí podľa skupiny spôsobili zmätenie v Katolíckej cirkvi. „Príliš veľa sa povedalo, napísalo a urobilo, čo nemožno mlčky prejsť. Vytvorilo sa príliš veľa neistoty a rozkolu,“ píše sa vo výzve.
Signatári prosia svojich biskupov, aby bránili jasnú náuku predchádzajúcich pápežov a pridali sa k výzve štyroch kardinálov pápežovi objasniť pochybnosti – dubia – v Amoris laetitia.
Akademici kritizujú aj pápežovu politiku v Číne. Plánovanou dohodou sa podľa nich vydá katolícka cirkev v Číne napospas komunistickej vláde. –zg-

Kardinál: „Menovania biskupov v rukách komunistov“

Rím, 13.4.2018 (kath.net) 022 085 – Kardinál Zen, bývalý biskup Hongkongu, v interview pre nemeckú agentúru KNA oznámil, že nemá veľa nádeje na dobrú dohodu medzi Vatikánom a Čínou. Kritizoval, že vyjednávači Vatikánu chcú radšej zlú dohodu ako nijakú. To je pre neho „neuveriteľné“. Zvlášť kriticky vidí Zen, že moc menovať biskupov sa de facto vloží do rúk komunistov! Kardinál oznámil, že zmĺkne, akonáhle sa také niečo skutočne podpíše. Potom by chcel viesť kláštorný život.
Podľa Zena je pápež medzitým už lepšie informovaný a stal sa aj obozretnejším. Ako šok však vidí nedávno oznámený zákaz predaja Biblie a že majú byť dovolené už iba „voči vláde priaznivé preklady“. Kladie si otázku, ako chce Vatikán do takej vlády vkladať nádeje.
Zen sa obáva, že tohto dohodou by mohol rozkol medzi katolíkmi v Číne ďalej pokračovať. Ľudí v Číne vyzval, aby sa naďalej za pápeža modlili a vyhlásil: „Pápež nie je nutne Svätá stolica. Tam ani za Benedikta XVI. nepočúvali na pápeža. Ani Františkovi sa nehovorí pravda.“ –zg-

Naša príloha

Kardinál Burke: Napomínať pápeža je výraz poslušnosti voči Kristovi

http://www.duseahvezdy.cz

Niektorí ľudia obviňujú z neposlušnosti tých, ktorí vyjadrujú pochybnosti, otázky a kritiku činnosti pápeža, ale „náprava zmätku či omylu nie je aktom neposlušnosti, ale skôr výrazom poslušnosti voči Kristovi, a teda aj voči jeho pozemskému námestníkovi,“ povedal kardinál Raymond Leo Burke v tomto rozhovore pre list „La Nuova Bussola Quotidiana“ tesne pred významným sympóziom na tému „Kam kráča Cirkev“, ktoré sa konalo 7. apríla v Ríme a na ktorom bol kardinál Burke jedným z rečníkov.
Konferencia si pripomenula kardinála Carla Caffarru, ktorý zomrel minulý rok v septembri, jedného zo signatárov „dubií“ – piatich otázok adresovaných pápežovi Františkovi, ktoré usilovali o jasné vyjadrenie kontinuity s predchádzajúcim magistériom, vzhľadom na zmätok vzniknutý v dôsledku rôznych a občas si priamo protirečiacich interpretácií posynodálnej apoštolskej exhortácie „Amoris laetitia“. Na dubia, ktoré podpísal aj kardinál Burke, nikdy nikto neodpovedal. Pápež František rovnako nereagoval na opakované žiadosti kardinálov, ktorí list podpísali, o audienciu.

Vaša Eminencia, ste jedným z hlavných rečníkov na konferencii 7. apríla a tá sa bude s odkazom na kardinála Caffarru pýtať na smerovanie Cirkvi. Názov naznačuje obavy nad tým, kam sa Cirkev uberá. Aké sú dôvody týchto obáv?
V Cirkvi sa stále viac šíri zmätok a rozdelenie v najzásadnejších a najdôležitejších otázkach – manželstvo a rodina, sviatosti a správna dispozícia na ich prijímanie, zvnútra zlé skutky, večný život a posledné veci. Pápež nielenže odmieta ich objasniť potvrdením trvalej náuky a zdravej disciplíny Cirkvi, čo je zodpovednosť vlastná jeho úradu nástupca svätého Petra, ale zmätok ešte zväčšuje.

Tým máte na mysli množiace sa súkromné výroky pápeža, o ktorých hovoria ľudia, s ktorými hovoril?
To, k čomu došlo v súvislosti s posledným rozhovorom, ktorý pápež vo Veľkom týždni poskytol Eugeniovi Scalfarimu a ktorý bol zverejnený na Zelený štvrtok, je za hranicou znesiteľnosti. Skutočnosť, že známy ateista predstiera, že oznamuje revolúciu v náuke Katolíckej cirkvi, tvrdí, že hovorí menom pápeža a popiera nesmrteľnosť ľudskej duše a existenciu pekla, bola zdrojom hlbokého pohoršenia nielen pre katolíkov, ale aj pre mnohých iných, ktorí rešpektujú Katolícku cirkev a jej učenie, hoci s ním nesúhlasia. Zelený štvrtok je naviac jedným z najposvätnejších dní roka, keď náš Pán ustanovil sviatosti Eucharistie a kňazstva, aby nám ich prostredníctvom stále poskytoval plody svojho spásonosného utrpenia a smrti pre našu večnú spásu.
Odpoveď Svätého stolca na pohoršené reakcie, ktoré prichádzali z celého sveta, bola rovnako úplne neadekvátna. Namiesto toho, aby Svätý stolec jasne potvrdil pravdu o nesmrteľnosti ľudskej duše a o pekle, v jeho vyhlásení sa len uvádzalo, že niektoré citované slová pápež nepovedal. Nestálo v ňom, že mylné a dokonca heretické myšlienky, ktoré tieto slová vyjadrujú, pápež nezdieľa a zavrhuje idey odporujúce katolíckej viere. Toto pohrávanie sa s vierou a s náukou na najvyššej úrovni Cirkvi vedie k pohoršeniu pastierov a veriacich, a to právom.

Ak sú tieto výroky veľmi vážne mylné a pre Cirkev sú zdrojom rozpakov, je prekvapivé, koľko pastierov k nim mlčí.
Situáciu iste zhoršuje mlčanie mnohých biskupov a kardinálov, ktorí sa spolu s rímskym pápežom podieľajú na starostlivosti o univerzálnu Cirkev. Niektorí proste nehovoria nič. Iní tvrdia, že sa nič vážne nedeje. Ďalší šíria predstavy o „novej Cirkvi“, ktorá sa vydá úplne iným smerom než v minulosti, a fantazírujú napríklad o „novej paradigme“ pre Cirkev, či o radikálnom zvrate v pastoračnej praxi Cirkvi, ktorá by ju úplne zmenila. A potom sú to nadšení propagátori takzvanej revolúcie v Cirkvi. U veriacich, ktorí chápu vážnosť situácie, vyvoláva nedostatočné vieroučné a disciplinárne vedenie zo strany ich pastierov pocit opustenosti. Veriaci, ktorí vážnosť situácie nechápu, sa ocitajú v zmätku a nakoniec sa stávajú obeťami omylov, ktoré ohrozujú ich duše. Mnoho ľudí, ktorí boli pokrstení v protestantských spoločenstvách, no neskôr vstúpili do plného spoločenstva Katolíckej cirkvi, pretože ich komunity opustili apoštolskú vieru, v tejto situácii intenzívne trpia – majú dojem, že sa Katolícka cirkev vydala po rovnakej ceste opúšťania viery.

To, čo popisujete, je apokalyptická situácia …
Zdá sa mi, že presnejšie povedané celá táto situácia odráža posolstvo Panny Márie vo Fatime, ktorá varovala pred zlom ešte vážnejším, ako sú vážne hrôzy plynúce zo šírenia ateistického komunizmu, a to je odpad od viery vo vnútri Cirkvi. Článok 675 Katechizmu Katolíckej cirkvi učí, že „pred Kristovým príchodom musí Cirkev prejsť záverečnou skúškou, ktorá otrasie vierou mnohých veriacich,“ a že „prenasledovanie, ktoré sprevádza jej putovanie po zemi, odhalí ,tajomstvo neprávostiʻ v podobe náboženského podvodu, prinášajúceho ľuďom zdanlivé riešenie ich problémov za cenu odpadnutia od pravdy“.
V takej situácii majú biskupi a kardináli povinnosť hlásať pravú náuku Cirkvi. Zároveň majú viesť veriacich k zadosťučineniu za urážky Krista a za zranenia spôsobované jeho tajomnému telu, Cirkvi, keď jej pastieri správne ľud nestrážia a nepresadzujú jej vieru a disciplínu. Veľký kánonista z 13. storočia Enrico da Susa (alebo z Ostie), ktorý sa zaoberal ťažkou otázkou, ako korigovať rímskeho pápeža, ak koná v rozpore so svojím úradom, tvrdí, že kolégium kardinálov predstavuje de facto poistku proti omylu pápeža.

Dnes sa nepochybne veľa diskutuje o osobe pápeža Františka. Názory sa pohybujú od nekritického nadšenia nad každou maličkosťou, ktorú urobí, až po nemilosrdnú kritiku každého jeho nejednoznačného gesta. Do istej miery však problém, aký vzťah má mať Cirkev k pápežovi, platí pre každý pontifikát. Niektoré veci treba vysvetliť. Čím je teda pre Cirkev pápež?
Podľa trvalej náuky Cirkvi je pápež z výslovnej vôle samotného Krista „stálym a viditeľným zdrojom a základom jednoty biskupov i všetkých veriacich“ (Lumen gentium, 23). Základnou úlohou pápeža je strážiť pravdu a hlásať poklad viery, pravú náuku a zdravú disciplínu zodpovedajúcu pravdám, ktorým veríme. V rozhovore s Eugeniom Scalfarim pápeža chvália ako „revolucionára“. Ale úrad Petrovho nástupcu nemá nič, absolútne nič spoločného s revolúciou. Naopak, existuje výhradne na uchovanie a šírenie nemennej katolíckej viery, ktorá vedie duše k obráteniu a celé ľudstvo k jednote založenej na poriadku, ktorý Boh vpísal do stvorení a predovšetkým do srdca človeka, jediného tvora na zemi stvoreného na Boží obraz. Je to poriadok, ktorý Kristus obnovil veľkonočným tajomstvom, ktoré v týchto dňoch slávime. Sláva vykúpenia z jeho prebodnutého Srdca prúdi do Cirkvi a do sŕdc jej členov a dáva im silu žiť podľa tohto poriadku, to znamená v spoločenstve s Bohom a s blížnymi.

Pápež nie je absolútny vládca, avšak dnes sa tak na neho často hľadí. „Keď to povedal pápež … “ je obvyklý spôsob, ako ukončiť akúkoľvek otázku či pochybnosť o ktoromkoľvek pápežovom tvrdení. Je to akýsi druh papolatrie. Ako by ste na to reagovali?
Pojem plnosti moci rímskeho pápeža jasne vyložil pápež sv. Lev Veľký v 5. storočí. K prehĺbeniu chápania moci, ktorá je vlastná úradu Petrovho nástupcu, veľmi prispeli stredovekí kánonisti. Ich prínos zostáva trvale platný a dôležitý. Tento pojem je dosť jednoduchý. Pápež má z Božej vôle všetku moc nutnú na uchovávanie a šírenie pravej viery, pravej bohoslužby a nevyhnutnej zdravej disciplíny. Táto moc nenáleží jemu ako osobe, ale jeho úradu nástupcu svätého Petra. V minulosti pápeži svoje osobné kroky a názory obvykle nezverejňovali, aby neriskovali, že budú veriaci zmätení tým, čo nástupca svätého Petra osobne robí a čo si myslí. V súčasnosti existuje nebezpečné a dokonca škodlivé zamieňanie osoby pápeža a jeho úradu, čo vedie k znejasňovaniu pápežského úradu a k svetskému a politickému chápaniu služby pápeža v Cirkvi.
Cirkev existuje pre spásu duší. Akýkoľvek pápežov krok, ktorý Kristovo spásne poslanie v Cirkvi podkopáva, či je to čin heretický, alebo krok, ktorý je sám o sebe hriešny, je z hľadiska pápežského úradu proste prázdny. Rovnako pokiaľ nejaký pápežov čin vážne škodí dušiam, nevyžaduje poslušnosť pastierov a veriacich. Vždy musíme odlišovať človeka, ktorý je rímskym pápežom, od pápeža ako takého, to jest človeka, ktorý vykonáva úrad nástupcu svätého Petra v Cirkvi. Nerobiť tento rozdiel je papolatria, ktorá vedie k strate viery v pápežský úrad zriadený a udržovaný Bohom.

Čo by mali katolíci vo vzťahu k pápežovi pokladať za najdôležitejšie?
Katolík musí vždy absolútne rešpektovať pápežský úrad, ktorý je základnou súčasťou Cirkvi založenej Kristom. Akonáhle katolík prestane rešpektovať úrad pápeža, smeruje k schizme alebo k odpadu od viery. Katolík musí zároveň rešpektovať človeka zastávajúceho úrad pápeža, čo znamená venovať pozornosť jeho náuke a pastierskemu vedeniu. Tento rešpekt zahrňuje aj povinnosť oznámiť pápežovi úsudok správne formovaného svedomia, pokiaľ sa pápež odchyľuje od pravej náuky a zdravej disciplíny, alebo neplní povinnosti vlastné jeho úradu. Podľa prirodzeného zákona, podľa Evanjelia, aj podľa trvalej tradície disciplíny Cirkvi majú veriaci svojim pastierom oznamovať svoje obavy o stav Cirkvi. Tejto povinnosti zodpovedá právo dostať od pastierov odpoveď.

Je teda možné kritizovať pápeža? Za akých podmienok?
Ak pápež neplní svoj úrad pre dobro všetkých duší, je nielen možné, ale aj nutné ho kritizovať. Kritika sa má držať Kristovej náuky o bratskom napomenutí v Evanjeliu: „Keď sa tvoj brat prehreší proti tebe, choď a napomeň ho medzi štyrmi očami. Ak ťa počúvne, získal si svojho brata. Ak ťa nepočúvne, priber si ešte jedného alebo dvoch, aby bola každá výpoveď potvrdená ústami dvoch alebo troch svedkov. Keby ani ich nepočúvol, povedz to Cirkvi. A keby ani Cirkev nechcel poslúchnuť, nech ti je ako pohan a mýtnik. Veru, hovorím vám: Čo zviažete na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažete na zemi, bude rozviazané v nebi (Matúš 18,15-18). Veriaci alebo pastieri majú kritiku najprv vyjadriť súkromne, čo pápežovi umožní, aby sa sám opravil. Pokiaľ však odmieta napraviť svoj vážne chybný spôsob učenia či konania, treba kritiku zverejniť, lebo sa týka spoločného dobra v Cirkvi aj vo svete. Niektorí kritizujú tých, ktorí verejne vyjadrili kritiku pápeža, ako by šlo o prejav vzbury či neposlušnosti. Avšak žiadať – s úctou náležiacou jeho úradu – nápravu zmätku či omylu nie je aktom neposlušnosti, ale výrazom poslušnosti voči Kristovi, a teda i voči jeho pozemskému námestníkovi. Riccardo Cascioli – Preklad Lucie Cekotov

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *