Sedem svätých v boji s diablom

Od pokusov o samovraždu svätej Márie Magdalény de Pazzi, po zmluvu krvi s diablom blahoslaveného Egídia: diabol napádal svätcov, ich telá aj ich okolie. Toto je oblasť spirituality, územie mystiky. Tu je ťažké overiť hranicu medzi tým, čo sa skutočne deje mimo tela a čo sa vníma ako realita. História však pozná mnohé prípady, keď boli svätí alebo blahoslavení nútení konfrontovať sa s diablom a trpieť ťažké fyzické i duševné mučenie. Niekedy satan vlastnil ich telo, inokedy ich trápil hnevom alebo posadnutím.

Vo svojej knihe „Santi indemoniati“ autor Marco Tosatti uvádza množstvo takýchto prípadov. Ponúkame Vám sedem z nich.

 

1) SV. JÁN DEL CASTILLO, pokúšaný k bohorúhačstvu

Ján del Castillo, jezuita zo 16. storočia, sa rúhal – proti svojej vlastnej vôli – pretože bol posadnutý diablom. „Diabol,“ píše jeho spolubrat jezuita Auguste Poulain, „tiež použil ruky tohto svätého jezuitu, aby udieral alebo pálil obrazy Panny Márie.“

 

2) SV. MÁRIA MAGDALÉNA DE PAZZI, pokúšaná k samovražde

Mnoho svätých a blahoslavených, posadnutých diablom, bolo pokúšaných spáchať samovraždu. Mária Magdaléna de Pazzi, ktorá žila v druhej polovici 16. storočia a bola známa svojimi extázami, opustila v noci svoju izbu na sviatok svätého Ondreja (30. novembra) a utiekla do kuchyne, aby tam schytila ​​nôž a pokúsila sa zabiť. V ďalších situáciách, pretože sa bála, že sa to môže opätovne zopakovať sa sama začala priväzovať.

 

3) BL. EGÍDIUS PORTUGALSKÝ, pakt krvi s diablom

Egídius, ktorý miloval vedu a vyvolávanie duchov mŕtvych, uzavrel dohodu s diablom počas jednej z jeho ciest. „Zriekol sa svojej viery ohavnou prísahou a predával svoju dušu zmluvou napísanou vlastnou rukou a podpísal ju svojou krvou,“ napísal jeho životopisec, dominikán André de Resende.

Jedného dňa sa Egídiovi zjavil duch v podobe rytiera v brnení, ktorý mu prikázal zmeniť svoj život. Egídius, vydesený, požiadal Pána o odpustenie a odvtedy sa pustil na duchovnú cestu, ktorá ho priviedla k tomu, aby sa stal mníchom. Po sedem rokov toto dieťa Božie, ktoré žilo v 13. storočí, bolo mučené démonmi, ktorí mu pripomínali jeho minulosť a zmluvu, ktorú podpísal a nesplnil. Jedného dňa napokon, prostredníctvom príhovoru Panny Márie, bola zmluva zrušená a démoni opustili Egídia navždy a ostal v pokoji.

 

4) SV. KOLETA Z CORBIE, diabolský útlak v podobe zvierat

Útlak od diabla úplne zaplnil život sv. Kolety z Corbie, ktorá sa narodila v roku 1380. Veľká reformátorka chudobných Klarisiek, bola rukojemníkom démonov, ktorí používali bežné, každodenné veci na to, aby jej narušili mystický vzťah s Bohom.

Pierre de Valles, spovedník svätice hovorí: „Cítila inštinktívny odpor k mravcom. V kláštore v Besancon ju démoni prenasledovali týmto hmyzom často na miestach, ktoré mala rada a rada na nich trávila svoj čas, v jej izbe a v knižnici. Tisíce malých mravcov sa zhromažďovali okolo nej a potom zrazu zmizli s rovnakou rýchlosťou, s akou sa objavili.“

V Languedocu toto prenasledovanie nadobudlo podobu múch. V Pikardii jej posteľ a izbu napadli slimáky, korytnačky a ďalšie plazy. Toto prenasledovanie trvalo veľmi intenzívne sedem rokov, ktoré viedli k jej smrti. Keď sa modlila, ukázali sa jej démoni v podobe múch, leopardov, levov a iných zverov každého druhu. Mnohé z jej sestier v kláštore boli svedkami týchto úkazov.

 

5) SV. MIKULÁŠ Z TOLENTÍNA, utláčaný diabolskou bitkou

Sv. Mikuláš z Tolentína pustovník svätého Augustína vykonal mnohé zázraky – z ktorých 30 bolo považovaných za autentických komisiou, ktorá vyšetrovala príčinu jeho blahorečenia. Dokonca ani on nebol oslobodený od pozoruhodných nepríjemností démonického pôvodu. Jedného večera, keď sa modlil vo svojej izbe, uvidel, ako diabol schytil lampu, hodil ju na zem a rozbil ju.

Jeho súčasník a životopisec, brat Peter z Monte Rubiano, rozpráva o tomto hneve diabla voči Mikulášovi. Hovorí, ako si zlý duch zriadil doslova bydlisko na streche nad jeho izbou, napodobňoval výkriky rôznych divých zvierat a otáčal dlaždice na streche, akoby chcel obrátiť celý dom hore nohami.

Keď diabol videl, že svätý pokračuje v modlitbe, démon ho zúrivo mlátil až do chvíle, kedy boli modriny viditeľné na celom jeho tele a to vždy ešte niekoľko dní po útoku. Jeden démon, ktorý ho pokúšal, vyhlásil: „Ja som Belial a bol som k tebe poslaný ako skúška tvojej svätosti.“ Sv. Mikuláš, ktorý zomrel v roku 1305, bol kanonizovaný v roku 1446.

 

6) SV. ALFONZ RODRIGUEZ, útlak veľkého fyzického utrpenia

Alfonz Rodriguez je patrónom nosičov. Po tom, čo dostal veľké požehnanie, bol napadnutý silnými pokušeniami, ako aj fyzickými útokmi, keď mal okolo 50 rokov a pokračovali ďalších sedem rokov. „Občas,“ píše Alban Butler, jeho životopisca, „bol tak utlačovaný a tak trpel, že nebolo možné opísať jeho utrpenie.“ Niekedy bol nútený počúvať doslova pekelné, diabolské vyhrážky a rozhovory, no najmä strašné bohorúhačstvo. Inokedy bol v ohrození smrti z udusenia, pretože zlí duchovia mu stlačili hrdlo. Všeobecne sa tieto udalosti začínali o polnoci, keď spal. Svätého Alfonza prebudil veľký hrmot. Potom démoni začali tancovať okolo neho, skákať po ňom, držali ho za ruky, aby mu mohli ubližovať, bez toho, aby sa mohol brániť. To boli roky veľkého utrpenia.

 

7) SV. IGNÁC Z LOYOLY, útlak škrtenia

Ignác z Loyoly musel tiež bojovať proti Satanovi. Paul Verdun píše: „Giampaolo bol spolubývajúci svätého Ignáca mnoho rokov. Kedysi, keď spal jednu noc v posteli v blízkosti svätého, bol prebudený zvukom silnej rany a výkrikmi od zakladateľa spoločnosti Ježišovej. Zobudil sa a pýtal sa svojho spolubývajúceho, čo sa deje. Ale svätý Ignác mu nariadil, aby sa vrátil do postele a spal. Duch tmy sa v tejto situácii snažil uškrtiť svätca, ktorý zostal dlhý čas bez hlasu.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *