Tenká hranica medzi tradíciami a poverami

Pre nikoho nebude prekvapením, že  Slováci a slovenský národ je hrdý na svoje tradície, kultúru a snaží sa zvyky predkov dodržiavať a odovzdávať ďalším generáciám. Aj keď v dnešnej modernej dobe sa veľa tradícií zachováva už len symbolicky a prevažne na dedinách, duch patriotizmu je v našich mysliach hlboko zakorenený.

Z historických prameňov – letopisov antických dejepiscov zo 6. storočia je známe, že Slovania boli pohanský národ. Uctievali rôznych bohov: Perúna – boha blesku a hromu, Mokoš – bohyňu rodiny, Simargla – boha vetra a mnohých ďalších. K bohom sa utiekali najmä v čase choroby, či blížiacej sa smrti.  Uctievali však aj rieky, vodné víly a verili veštbám. Neskôr, začiatkom 9. storočia, sa postupne vzdávali pohanských bohov po tom, ako prešli na kresťanskú vieru.  Napriek faktu, že kresťanstvo a kresťanské tradície sú v našom národe už dlhé stáročia, naši predkovia sa množstva pohanských zvykov nevedeli len tak ľahko a úplne vzdať a neustále si ich odovzdávali z generácie na generáciu. A diabol, ktorý je top manažérom  týchto klamstiev, sa len tichučko usmieva, ako si ľudia už stovky rokov  pod vlajočkou „tradície“ odovzdávajú  povery, veštenie, ľudové liečiteľstvo, mágiu a okultizmus.

Je veľmi ťažké rozlíšiť pohanské povery a skutočné ľudové (kresťanské) zvyky, pretože nám boli od útleho veku predkladané spoločne „v jednom vreci“ ako tradície. A tu naozaj nejde o fazuľky, ktoré môžeme spolu zmiešať strakaté s hnedými! Je to pohybovanie sa po veľmi tenkom ľade, pretože zatiaľ čo dodržiavanie zvykov má povzniesť nášho ducha a upevniť spoločenstvo; praktizovanie povier a okultizmu človeka duchovne zväzuje a má na neho nepriaznivý, veľa krát až tragický dopad.

Katolícky kňaz a exorcista Imrich Degro sa denne stretáva s ľuďmi, ktorých poverčivosť, veštenie či okultizmus obrali o pokojný život. V knihe Ničivá sila okultizmu nám podáva pomocnú ruku, aby sme nadobudli schopnosť rozlišovať, rozpoznávať taktiku diabla a tak sa pred ním mohli chrániť. Budeme prekvapení, koľko vecí a činností v bežnom živote má základ v okultizme.

Imrich Degro: Ničivá sila okultizmu

Uvedomenie si problému, v ktorom sme sa svojou nevedomosťou, či naivitou ocitli, predstavuje  kľúčovú úlohu. Je potrebné naučiť sa rozlišovať medzi dobrom a zlom a tento trend vnášať do povedomia ľudí. Buďme odvážni a nebojme sa nahlas  upozorňovať a poukazovať na diablove praktiky. Taktiež je dôležité razantne sa zrieknuť a odmietať všetko, čo je od Zlého, hoci je to „v peknom obale“.

Najúčinnejšia zbraň proti diablovi je modlitba a živá viera v Boha.  Modlitby za uzdravenie a oslobodenie, ktoré Imrich Degro spísal v knižočke Pane, príď mi na pomoc, sú užitočným sprievodcom veriacich na ceste k vnútornej premene a oslobodenia sa od Zlého. Je dôležité pracovať na zušľachtení svojej duše, aby sme, mohli prijať Božiu milosť v plnosti.

Imrich Degro: Pane, príď mi na pomoc

Taliansky exorcista Gianni Sini je taktiež každý deň konfrontovaný s následkami špiritizmu, okultizmu, satanizmu, ktoré so sebou prinášajú smútok, skľúčenosť a depresie. V knihe Diabol kúzla zbavený odhaľuje pravú tvár diabla, ukazuje jeho moc, ale aj obmedzenia. Ponúka cenné rady, ako odhaliť pokúšanie a skutky Zlého. Kniha prináša osobné svedectvá ľudí, ktorí čelili útokom diabla i odpovede na otázky, ktoré sa ľudia často pýtajú tohto exorcistu.

Gianni Sini: Diabol kúzla zbavený

A dobrá správa nakoniec.  Nebuďme deprimovaní, znechutení zo zistenia, že diabol si nenechá ujsť žiadnu príležitosť  natlačiť sa do nášho života. Nemusíme sa báť, pretože akokoľvek intenzívne diabol vo svete pôsobí, pravdou zostáva, že už teraz je definitívne porazený. Porazený Ježišom Kristom a jeho Matkou Máriou. No pred nami stojí otázka, či sa chceme pridať na stranu víťaza alebo porazeného.

V knihe Boj Panny Márie a diabla počas exorcizmov sú uvedené svedectvá kňazov, opisujúcich rôzne vyjadrenia, až výkriky diabla počas služby oslobodenia, napr. o Eucharistii, o Panne Márií. Napriek skutočnosti, že kniha je o zápase so Zlým, sála z nej príjemný optimizmus, ktorý plynie z poznania, akú úžasnú silu a moc má naša nebeská Matka Mária. A túto moc Mária  využíva v náš prospech.

Francesco Bamonte: Boj Panny Márie a diabla počas exorcizmov

 

Viac kresťanských kníh nájdete na Zachej.sk.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *