Život Cirkvi vo svete 12/2018

Obsah

CNN: František jeden z „najliberálnejších pápežov“ v histórii

Arcibiskup o zbližovaní Svätého stolca s Čínou

Nemecko: ‚katholisch.de‘ hanobí Benedikta XVI.

Pred-synoda mladých: Otvorená diskusia a veľké rozdiely

Rakúsko: Od r. 2015 silný nárast sexuálnych útokov!

Proti utečeneckým kvótam je už aj Dánsko

Rodisko Marxa Trier a vzdychy 90 miliónov mŕtvych

Moslimské modlitby v katolíckom gymnáziu!

Duda oceňuje úlohu poľskej cirkvi v boji za nezávislosť

Schönborn: Rozkol Cirkvi v r. 1054 – komplexný proces

Anglicko: V kostoloch čoskoro bezhotovostné milodary

Dario Edoardo Viganò odstúpil!

Pápež umyje na Zelený štvrtok nohy väzňom

Vatikán dá milión dolárov – aj na Baziliku Svätého hrobu

Izrael začína s odmínovaním miesta krstu Pána

+ Pápež kondoluje k úmrtiu kardinála O’Briena

Islamské mesto v Británii?

Fórum katolíkov: „Žijeme v dobe neistoty a zneisťovania“

Mníchov: Divadlo „umelkýň pohybu“ v kostole

Facebook blokuje historika za kritiku islamu!

Autor knihy s kritikou pápeža odhalený a vylúčený z rádu

Kardinál: Miesto ezoteriky „Boh, ktorý nám vychádza v ústrety“

Pápež: Lepší ex-kňaz ako chorá osobnosť

Rysuje sa dávno potrebný dokument o genderi

Rakúsko: 95 000 eur za ezoterickú „ochrannú energiu“!

Sudca kritizuje ústavný súd pre homosexuálne „manželstvo“

Kardinál Filoni: Reforma Cirkvi na misionársku premenu

Problém s datovaním ukrižovania Ježiša

Biskup bráni kurz poľskej cirkvi voči utečencom

Vatikán skrátil list Benedikta XVI.

Pápež píše Argentínčanom: „Láska k vlasti silná“

Jezuita Spadaro: Pápež evanjelizuje kladením otázok

Rozvedení katolíci učia náboženstvo – porušenie CIC

Halík: Európa potrebuje kresťanov ako „tvorivú menšinu“

Nejasné tóny hlásania viery

Nový minister vnútra Seehofer: „Islam nepatrí k Nemecku“

On je baránok, ktorý nevydal hlas, on je zabitý baránok. On sa narodil z Márie, krásnej ovečky, jeho vzali zo stáda a viedli na zabitie. Večer sa obetoval a v noci ho pochovali. Na dreve ho nepolámali a pod zemou nepodľahol rozkladu. On vstal z mŕtvych a vzkriesil človeka z hlbokého hrobu. (Z Veľkonočnej homílie biskupa Melitona Sardského)

Milí duchovní pastieri, milí priatelia,
vo svetle posolstva vzkrieseného Krista nech je slávenie Veľkej noci pre Vás prameňom nádeje, radosti a pokoja. Nech skutok Kristovej lásky oslavujúci život, je Vám zdrojom načerpania milostí, síl a odvahy.
Nechajme sa uchvátiť čarom Kristovho vzkriesenia, naplno vychutnajme Veľkonočnú radosť, aby sme ju vedeli prinášať všetkým svojim bratom. Zuzana

* * * * * * *

Starobylé pútnické miesto pod názvom Očistec sv. Patrika sa nachádza na Station Island v Lough Dergu, v okrese Donegal v Írsku. V tamojšej jaskyni býval sv. Patrik (spomienka 17. marca). Mal tam videnia neba, pekla a očistca. Viac než tisíc rokov sem prichádzajú pútnici. Tri dni sa postia a kráčajú naboso. Vykonávajú kúsok „očistca“. Je to cesta obrátenia srdca. Je to miesto bohaté na vieru. Pútnici prinášajú obety a modlitby za duše v očistci.
Vo Veľkom pôste sú v obradoch východných cirkví aj soboty určené všetkým dušiam. Slúži sa božská liturgia za duše zosnulých. V tomto Pôstnom období sa priblížme k Bohu a k dušiam v očistci. Obetujme svätú omšu a sväté prijímanie za zosnulých členov rodiny a priateľov. (365 dní s dušami v očistci, Zachej)

Dostala som mail:
Dobrý deň, pani Zuzana, chcem sa opýtať, ci zasielate „Život Cirkvi vo svete“ aj jednotlivým farnostiam. Sú tam úžasné informácie, ktoré podľa môjho názoru by mali by distribuované všetkým veriacim a podávané ďalej. Nielen v rámci jednej webovej stránky. Ja som našla Vaše úžasné články na modlitba.sk. Hneď ma veľmi zaujali. Podľa môjho názoru tento „Život Cirkvi vo svete“ by sa mal distribuovať úplne všetkým farnostiam a keď to nechcú, tak nech si to kňazi dajú do Spamu.
Robíte buditeľskú činnosť, ako niekedy robil Štúr a spol. Chápem, že niektorí kňazi sa nebudú zaujímať o to, čo sa deje za ich farou a ani to nechcú počuť – to je tá soľ, o ktorej píše Evanjelium, čo zvetrala. Avšak, ak budeme my teraz ticho, tak budeme zodpovední za kruté utrpenie tých, čo tu budú žiť už o niekoľko rokov. Žila som vo východnom Londýne, takže som svedkom pravdy, o ktorej pravidelne píšete. S pozdravom, Majka 21.3.2018

A prišla hneď aj reakcia známeho kňaza:
Milá Zuzana, zdieľam tento názor, ja Vaše správy posúvam ďalej, blízkym kňazom. Tá pani má pravdu, že nie všetci kňazi chcú čítať tieto správy, lebo ich srdce otupelo a nechcú mať nijaké problémy, chcú si žiť v „pohode“ a presviedčajú sa, že všetko je v úplnom poriadku, a že si netreba robiť nijaké starosti. Poznám to z osobnej skúsenosti, keď som nadhadzoval vážne témy na kňazskom stretnutí, tak niektorí to až fanaticky odmietali a skoro by ešte z vás urobili nepriateľa cirkvi … Ale z druhej strany sú aj vážni kňazi, ktorí sa zaujímajú o vážne veci a dianie v KC. Prajem Vám všetko dobré.

* * * * * * *

CNN: František jeden z „najliberálnejších pápežov“ v histórii

USA, 22.3.2018 (kath.net) 022 004 – Známa americká spravodajská televízia CNN označila pápeža na videovom príspevku za jedného z „najliberálnejších pápežov“ histórie a za protihráča amerického prezidenta Donalda Trumpa. V správe pod videom sa píše o prípade z Poľska, keď páter Edward Staniek, kňaz Krakovskej arcidiecézy pred niekoľkými dňami označil Františka v kázni ako „cudzie teleso“ v Cirkvi a vyjadril želanie, aby pápež čoskoro zomrel, ak nezmení svoj pohľad na utečencov a islam:
„V mene milosrdenstva vyzýva pápež František farnosti a diecézy, aby otvorili dvere prívržencom islamu. Ako náboženstvo sú nepriateľskí voči Evanjelium a Cirkvi. Zavraždili milióny ľudí v náboženských vojnách,“ kritizoval kňaz. Diecézny biskup sa od kázne svojho kňaza už dištancoval. –zg-

Arcibiskup o zbližovaní Svätého stolca s Čínou

Rím, 22.3.2018 (KAP) 022 003 – „Dokonale katolícka a prirodzene čínska – tak musí dnes vyzerať misia Katolíckej cirkvi v Číne.“ Povedal to arcibiskup Paul Gallagher, sekretár Svätého stolca pre zahraničné styky na konferencii na Pápežskej univerzite Gregoriana vo štvrtok v Ríme. Zišli sa tam početní cirkevní experti a religionisti z Európy, USA a Číny a diskutovali o úlohe kresťanstva v čínskej spoločnosti.
Vzťahy medzi Čínou a Katolíckou cirkvou prešli rôznymi fázami, pri ktorých sa striedali „chvíle plodnej spolupráce“ s obdobiami poznačenými „veľkými nedorozumeniami a nepriateľstvom“. Občas boli situácie, „v ktorých spoločenstvo veriacich postihlo veľké utrpenie“, ako povedal Gallagher. Dnes je potrebné oba princípy „inkulturácie a sinizácie“ navzájom spojiť.
Arcibiskup Gallagher signalizuje aj ochotu Vatikánu pristúpiť na požiadavky čínskeho štátu, ktoré stále znova požadujú „sinizáciu“ náboženských spoločenstiev – teda, aby sa stali čínskymi. Tak čínsky prezident Xi Jinping napríklad na národnom kongrese komunistickej strany v októbri 2017 povedal, že cirkvi a náboženské spoločenstvá musia byť „čínske vo svojej orientácii“ a „,musia sa prispôsobiť socialistickej spoločnosti“. Katolícka cirkev zasa zdôrazňuje predovšetkým od Druhého vatikánskeho koncilu (1962-1965) potrebu „inkulturácie“, teda prispôsobenia sa kresťanstva príslušnému kultúrnemu prostrediu.
Emeritný biskup Hongkongu, kardinál John Tong Hon, zdôraznil veľký význam dialógu v modernom svete. To platí aj pre kresťanstvo a Čínu: „Kresťanstvo a čínska spoločnosť sú v súčasnosti dve najväčšie skupiny na svete, každá s vlastnou hlbokou kultúrou a tradíciami,“ ako povedal Tong. Dôrazne tiež uvítal čínskych predstaviteľov v Ríme – „v srdci univerzálnej Cirkvi“.
Z asi 1,3 miliardy obyvateľov Číny je okolo 13 miliónov katolíkov. No štátne orgány uvádzajú iba 6 miliónov. Katolícka cirkev v krajine rozdelená na dve skupiny – štátom povolené Vlastenecké združenie čínskych katolíkov a podzemnú tajnú cirkev, ktorá je v spoločenstve s pápežom v Ríme. Od prevzatia moci komunistami v Pekingu v r. 1949 niet oficiálnych diplomatických stykov so Svätým stolcom. Spor sa vedie o. i. pre menovanie biskupov štátom. O tejto otázke však v súčasnosti Svätý stolec a Čína vedú rokovania. –zg-

Nemecko: ‚katholisch.de‘ hanobí Benedikta XVI.

Bonn, 22.3.2018 (kath.net) 022 002 – Nemecká webová stránka „katholisch.de“, ktorá je podľa Biskupskej konferencie Nemecka „neoficiálny katolícky internetový portál“, sa tento týždeň pokúšala hanobiť Benedikta XVI. Portál, ktorý je financovaný nemeckými diecézami z cirkevných daní vo výške 2 miliónov eur, dal priestor žurnalistovi Joachimovi Frankovi, ktorý tam mohol emeritného pápeža nanovo hanobiť ako „pancierového kardinála“ – ako ho už v minulosti tupili. A Frank píše:
„Menej ohľaduplné pozorovanie vedie k otázke, koľkým cirkevným konfliktom by sme sa v ostatných 30 rokoch mohli vyhnúť bez trochárčenia a obmedzenosti tohto ´veľkého teológa´ v rúchu kardinála a pápeža.“
Frank to napísal v súvislosti s odmietnutím Benedikta XVI. podporiť 11 „teologických spisov“ pápeža Františka, ktoré spracoval o. i. aj sporný nemecký teológ Peter Hünermann. (Pozri správu nižšie – Vatikán skrátil správu Benedikta XVI.)
Komentár vyvolal prudké reakcie a listy katolíkov nemeckým biskupom. A reagovala aj „katholisch.de“. V liste riaditeľ služby Thomas Jansen síce ľutuje, že sa komentárom zranilo „náboženské cítenie“ ľudí, no píše:
„Musím poukázať na to, že komentár neodzrkadľuje názor redakcie ´katholisch.de´a Joachim Frank je iba hosťujúci autor, ktorý si môže slobodne voliť tému. Chceme tak zobrazovať názorové spektrum v rámci katolíckej cirkvi v jeho mnohorakosti. Aby sa žurnalisticky pracujúci katolícky portál mohol brať vážne, musíme pripustiť aj takýto Frankov komentár. A Jansen dodáva:
„Tento autor je jedným z najrenomovanejších cirkevných žurnalistov Nemecka, o ktorého katolíckej viere nemožno nijako pochybovať.“ !!! -zg-

Pred-synoda mladých: Otvorená diskusia a veľké rozdiely

Viedeň, 22.3.2018 (KAP) 022 001 – Ani v Katolíckej cirkvi niet „univerzálneho názoru pre všetkých a už vôbec nie v tzv. mládežníckych témach“. K tomuto záveru dospela rakúska delegátka mladých Eva Wimmerová (20), študentka teológie a predsedníčka Katolíckej mládeže Horného Rakúska na stretnutí pred Synodou biskupov o mládeži vo Vatikáne.
„Mladí z Indie majú napríklad iné témy a potreby ako v Rakúsku,“ povedala pre „Kathpress“. „Napriek kultúrnym, náboženským, či jazykovým rozdielom a aj obsahovým diferenciám vládla v 20 malých skupinách pozitívna atmosféra vzájomného načúvania a porozumenia,“ vyjadrila svoj dojem Eva.
Eva Wimmerová sa ešte do nedele zúčastňuje s 300 mladými z celého sveta na prípravnom stretnutí synody, ktorá sa bude konať 3. až 28. októbra na tému: „Mládež, viera a rozlišovanie povolania“.
Vo štvrtok prezentovali prvý návrh záverečného dokumentu, ako aj video a o tom sa následne v 20 pracovných skupinách diskutovalo. Od pondelka hovorili skupiny mladých podľa hlavnej línie otázok o témach ako okolitý svet, Cirkev a osobné rozhodnutia v živote. Z toho zostavili hlavné podnety pre záverečný dokument prípravy na synodu. Cez skupiny na Facebooku sa na diskusiách zúčastnilo aj 14 000 mladých sveta. Výsledky predložia pápežovi Františkovi na Kvetnú nedeľu a spolu s videom budú slúžiť ako základ diskusie biskupov na jeseň.
Vedome boli na prípravnú synodu pozvaní aj kritickí mladí – medzi nimi ateisti, budhisti a moslimovia. Pohľad z perspektívy týchto účastníkov na Cirkev a diskusia s nimi je „zvlášť hodnotná“, ako povedala Eva.
„Keď sa istý Švajčiar spýtal, aký problém máme s tým, že on neverí v Boha a napriek tomu chce zlepšovať svet, zostalo v skupine celkom ticho.“
Ako veľmi dojímavé označila účastníčka stretnutia aj správy mladých z krajín, v ktorých sú kresťania prenasledovaní: „To sa ma veľmi dotýka a ukazuje mi to, ako sa mám dobre,“ povedala Eva.
Tak ako pápež František v úvodnom príhovore aj ona si želá viac odvahy k „mládežníckej Cirkvi“. K tomu patrí napríklad pýtanie sa mladých ľudí na témy, ktoré presahujú „typické mládežnícke témy“.
Na synode na jeseň by sa malo plánovať ešte silnejšie zapojenie mladých, ako sa doteraz plánovalo, vyslovila sa rakúska delegátka. Jej skupina žiadala, aby na synode „bol pre každého biskupa určený mladý účastník“. Doteraz sa plánuje iba 20 mladých na synode a to s právom prejavu, ale bez hlasovacieho práva.
Eva vyjadrila nádej, že pred-synodálna nálada, ako aj mnohé dojmy a idei presiahnu aj na Rakúsko. „Možno dokážeme vyvinúť takú diskusiu ako vo Vatikáne aj medzi našimi zväzmi, spolkami a hnutiami.“ –zg-

Rakúsko: Od r. 2015 silný nárast sexuálnych útokov!

Viedeň, 22.3.2018 (kath.net) 022 000 – Od počiatku náporu vlny utečencov v r. 2015 došlo k povážlivému nárastu sexuálnych útokov v Rakúsku. Informuje o tom denník „Krone“ s odvolaním sa na kriminálnu štatistiku 2017. Podľa nej bolo v r. 2014 v Rakúsku vcelku 3511 sexuálnych útokov, v r. 2017 to už bolo 4750 útokov. To je nárast o 35 percent.
„Od migračnej vlny r. 2015 zaznamenávame v Rakúsku v oblasti sexuálnych deliktov masívny nárast. To je pre mňa alarmujúci signál, preto je správne a dôležité, aby sa tresty zostrili,“ vyhlásil minister vnútra Herbert Kickl pre noviny.
Zaujímavá je aj národnosť podozrivých páchateľov zo zahraničia. V r. 2014 pochádzala väčšina útočníkov z Turecka (112), nasledovali Nemci (107), Srbi (85), Rumuni (84) a Afganci (64).
V r. 2017 sa tento obraz obrátil. Väčšina páchateľov pochádza z Afganistanu (263). Za nimi sú opäť Nemci (131), Rumuni (131), Srbi (115) a Turci (104).
V minulých rokoch masívne vzrástlo aj násilie páchateľov, ktorí používali sečné a bodné, ako aj strelné zbrane. Sečné a bodné zbrane sa používali najmä na zastrašenie obetí. –zg-

Proti utečeneckým kvótam je už aj Dánsko

Zdroj: aktuality.sk – 021 999

Dánsky premiér Rasmussen povedal, že skôr sa treba sústrediť na ochranu vonkajších hraníc EÚ a na likvidáciu príčin masovej migrácie.

Dánska vláda odmieta prerozdeľovanie utečencov v Európe podľa stanovených kvót a pripravuje likvidáciu get, v ktorých žijú prisťahovalci nepochádzajúci zo Západu. V rozhovore pre štvrtkové vydanie nemeckého mienkotvorného denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) to vyhlásil dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen.
Dánsko, ktoré nie je súčasťou utečeneckého systému Únie, podporuje podľa jeho slov jednotný prístup k tejto problematike a sformovanie spoločnej stratégie v tejto otázke. Prerozdeľovanie utečencov so záväzným charakterom nemôže byť súčasťou takejto stratégie, pretože z dlhodobého hľadiska nebude funkčné, ak si spoločenstvo bude chcieť zachovať slobodu pohybu občanov.
Preto sa podľa názoru dánskeho premiéra treba skôr sústrediť na ochranu vonkajších hraníc EÚ a na likvidáciu príčin masovej migrácie, na riešenie problémov v krajinách pôvodu utečencov.
Utečenecká vlna z roku 2015 predstavovala pre Dánsko „katastrofu“, zdôraznil Rasmussen a pripomenul, že na dánsko-nemeckej štátnej hranici budú kontroly zachované až dovtedy, „kým budú ilegálni migranti predstavovať vážnu výzvu i z bezpečnostného hľadiska“.

Podiel prisťahovalcov sa zvýšil
Dánsky premiér pripustil dlhší čas v krajine jestvujúce problémy „s paralelnými spoločnosťami v niektorých častiach lokalít“, takže ochrana hraníc má za cieľ zabrániť aj zväčšovaniu týchto problémov a umožniť venovať sa ich riešeniu.
Podiel prisťahovalcov, ktorí nepochádzajú zo západných krajín, sa v Dánsku v priebehu jedinej generácie mnohonásobne zväčšil – z jedného percenta v roku 1980 až na 8,5 percenta, pričom jestvujú aj prisťahovalci druhej a tretej generácie, ktorí sa nezačlenili do spoločnosti.
Na otázku, prečo sa dánska vláda tak dôsledne venuje tejto časti populácie, premiér pripomenul údaje zamestnanosti, miery vzdelania, ale aj štatistické údaje o kriminalite v severskej krajine, v ktorých zohrávajú prím práve lokality s občanmi takéhoto pôvodu.
Dánsko by malo zostať otvorenou krajinou pre všetkých, ktorí sa chcú stať súčasťou tejto spoločnosti, naopak však uzavretou pre tých, ktorí chcú našu spoločnosť zmeniť na čosi úplne iné, podčiarkol Rasmussen.

Rodisko Marxa Trier a vzdychy 90 miliónov mŕtvych

Komentár –Thomas de Beyer, kaplán v nemeckom Cottbuse

Trier, 22.3.2018 (kath.net) 021 998 – Pri príležitosti 200. výročia narodenia v Trieri vyrastajúceho Karla Marxa správa mesta nariadila inštalovať „milého panáčika“ Marxa na semafory pre chodcov!

Informuje o tom stránka „Tagesschau.de“ a označuje mysliteľského pôvodcu masových vrážd (asi 90 miliónov mŕtvych na svete počas komunizmu) ako „mysliteľa – starého bradáča“ a ako „duchovného otca komunizmu“.
Ako to máme vysvetliť rodičom, ktorých deti zmizli vo väzniciach vtedajšieho východného bloku? Príde rakúske mesto Braunau ešte tiež na myšlienku inštalovať Hitlera – panáčika do semaforu?
Marx a jeho súdruhovia vyhlásili už v r. 1848 v Manifeste komunistickej strany, že ich cieľom je zničenie tradičných kultúrnych „násilným prevratom všetkých doterajších spoločenských poriadkov“.
Zábavný panáčik, ktorý tak milo rozoviera ramená, k tomu akosi nepasuje. Alebo sedia v mestskej správe v Trieri osoby, ktoré tajne koketujú s chorou deštruktívnou ideológiou? Z toho by sa nemalo nikoho obviňovať. No zdá sa byť vhodné opýtať sa zodpovedných politikov na zmysel tohto opatrenia.
Rodičom by sa odporúčalo, aby sa dobre oboznámili s ideologickými tendenciami našej doby, aby svoje deti uchovali od nebezpečných scestných myšlienok. V tejto veci by sme sa mali my ako Cirkev sami pobúchať po hrudi. Kde sa v katechéze nachádzajú informácie o klíčiacich ideológiách? Alebo ešte zásadnejšie: Akým spôsobom pracujeme na tom, aby sme mladej generácii dali na cestu životom základy zdravého postoja v podstatných témach života? Alebo sa spoliehame na 10-minútovú kázeň v nedeľu a trocha výuky náboženstva? –zg-

Moslimské modlitby v katolíckom gymnáziu!

Bad Wurzach, 22.3.2018 (kath.net/jg) 021 997 – Na Kolégiu Salvatora v nemeckom Bad Wurzachu, katolíckom súkromnom gymnáziu sú od januára 2018 povolené moslimské ranné modlitby.
„Tým sa má vyjadriť, že náboženstvo na kolégiu dôležité, že sa v škole má žiť rešpektovanie sa navzájom a žiaci s inou vierou sa pociťujú ako obohatenie,“ napísal riaditeľ školy páter Emde v liste.
Deň v škole sa začína rannou modlitbou pred prvou hodinou. Žiak alebo učiteľ vyberú modlitbu, ktorú sa potom predmodlieva. Pritom všetci stoja, aby vyjadrili úctu k modlitbe. Neočakáva sa, že sa budú modliť všetci žiaci, ako uvádza riaditeľ ďalej.
Do modlitebníka pribrali začiatkom roka aj moslimské modlitby. Moslimskí žiaci môžu vybrať z nich modlitbu, keď sú na rade modliť sa. To sa nestalo s úmyslom zaviesť spoločné medzináboženské modlenie. Rozdiely medzi náboženstvami sa nemajú negovať. Ide skôr o „modlitbu v prítomnosti tých druhých“. Od Jána Pavla II. to pápeži pravidelne pestovali, ako napísal riaditeľ. Na záver citoval z dokumentov druhého vatikánskeho koncilu, ktoré oceňujú islam – „Nostra aetate“ 3 a „Lumen gentium“ 16.
Skupina rozhorčených rodičov v stanovisku napísala:
„Katolícka škola nesmie porušovať 1. prikázanie: Ja som Pán, tvoj Boh. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, aby si sa im klaňal.“
A rodičia poukazujú na rozdielne predstavy o Bohu v islame a kresťanstve a z toho vyplývajúce odlišné chápanie Ježiša Krista a jeho úlohy v dejinách spásy. Napriek listu riaditeľa sa rodičia obávajú, že plánovaná prax modlitieb vyvolá u detí zmätenie. –zg-

Duda oceňuje úlohu poľskej cirkvi v boji za nezávislosť

Varšava, 21.03.2018 (KAP/KNA) 021 996 – Katolícka cirkev zohrala podľa poľského prezidenta Andrzeja Dudu „obrovskú“ úlohu pri dosiahnutí nezávislosti krajiny v r. 1918.
„Vďaka rodine a Cirkvi Poľsko prežilo. Kňazi rozprávali veriacim o Poľsku a počas povstaní proti okupantom im stáli po boku. Vďaka Cirkvi si Poliaci zachovali svoju identitu, svoju vieru a svoju kultúru. Všetko, čo tvorí základ budovania nášho štátu,“ povedal prezident podľa poľskej katolíckej agentúry KAI v stredu v severopoľskom okresnom meste Brusy.
Poľsko slávi v novembri 100. výročie získania štátnej nezávislosti. Po 123 rokoch cudzej nadvlády dosiahla krajina 11. novembra 1918 znova samostatnosť. Vtedy prevzal umiernený socialista a maršal Jozef Pilsudski ako komisár najvyššie vojenské a štátne vedenie vo Varšave.
Od r. 1772 obsadilo Prusko, Rakúsko a Rusko Poľsko v troch krokoch a v r. 1795 si ho rozdelili. Až po porážke Nemeckej ríše a Rakúska-Uhorska v prvej svetovej vojne opustili okupanti v novembri 1918 Poľsko. Predtým bojovalo Nemecko systematicky proti poľskej kultúre a zakázalo učiteľom vyučovať po poľsky. –zg-

Schönborn: Rozkol Cirkvi v r. 1054 – komplexný proces

Viedeň, 21.03.2018 (KAP) 021 995 – Kardinál Christoph Schönborn označil oficiálny začiatok rozkolu medzi západnou a východnou Cirkvou vzájomným uvedením do kliatby 16. júla 1054 ako „dnes už irelevantný“:
„Historický výskum podáva priebeh diania v r. 1054 a jeho následkov dnes ako oveľa komplexnejší obraz než v minulosti,“ napísal viedenský arcibiskup v magazíne „Mittelmeer, wohin?“ (Stredozemie, kam ideš?), ktorý venoval marcové číslo výstave na hrade Schallaburg s názvom „Byzancia a Západ“.
Uvalenia do kliatby boli v r. 1965 slávnostne „vymazané z pamäte Cirkvi“, akoby tam nikdy neboli, ako pripomenul Schönborn. V r. 1975 pápež Pavol VI. potom pôsobivo padol na kolená pred metropolitom Melitonom z Chalkedonu a hovoril o skorom eucharistickou spoločenstve. „Uvalenia do kliatby z r. 1054 už dnes nehrajú úlohu. Pavol VI. vtedy hovoril o blízkom spoločnom slávení Eucharistie. Ale dovtedy bude treba vyvinúť ešte veľké úsilie. Nakoniec bude tento cieľ Božím darom,“ ako sa realisticky vyjadril kardinál.
Dňa 7. decembra 1965 ekumenický patriarcha Atenagoras I. a pápež Pavol VI. vyhlásili kliatby cirkví z r. 1054 za neúčinné. Tento krok sa považuje za ekumenický míľnik.
V interview sa vyjadril aj viedenský grécko-pravoslávny metropolita Arsenios Kardamakis k udalostiam r. 1054 a 1965:
„Hoci akt z r. 1965 nebol prvý pokusom, bolo to predsa odvážne rozhodnutie oboch strán hľadať spoločnú budúcnosť a tak vlastne zásadný čin pre ekumenický dialóg dnes. Treba pripomenúť, že tu máme síce 1000 rokov oddelenia, ale aj roky spolunažívania. V r. 1965 sa otvorilo nové obdobie. Na dobu oddelenia by sme nemali zabudnúť, no mali by sme sa plne sústrediť na dlhú epochu jednoty cirkví,“ povedal Kardamakis.
Schönborn poukázal na to, že vyše 50 rokov vedený dialóg tiež ukazuje, „že na Východe je historické povedomie oveľa živšie ako u nás“. „Historické fakty sa tam pociťujú tak povediac ako súčasne prítomné. Pápež Ján Pavol II. vo Veľkej prosbe o odpustenie na Prvú pôstnu nedeľu roku 2000 hovoril o očistení pamäte. Tejto úlohe sa musíme stále nanovo venovať. Odpustenie je potrebné, ale odpustenie nemôžeme dosiahnuť zabudnutím. V zásade sa treba nechať inšpirovať sviatosťou zmierenia a realizovať ju na spoločenskej úrovni: skúmanie svedomia, ľútosť, predsavzatie, náprava pokiaľ je to možné,“ povedal Schönborn. …

Výstavu „Byzancia a Západ. 1000 zabudnutých rokov“ na hrade Schallaburg (foto) pri kláštore Melk v Dolnom Rakúsku otvorili 16. marca a potrvá do 11. novembra. Zaoberá sa obdobím rokov 395 až 1453, keď bol Konštantínopol dobytý Osmanmi. Neskôr v období renesancie ako Byzancia označovaná východorímska ríša tvorila po tisícročia vrchol kresťanskej civilizácie.
Na výstave sú cenné umelecké diela a významné archeologické nálezy z parížskeho Louvru, Klenotnice Chrámu sv. Marka v Benátkach, či Izraelského múzea v Jeruzaleme. Po vydrancovaní Konštantínopolu počas križiackych výprav sa dostali na Západ nespočetné relikvie a aj časti viedenského Dómskeho pokladu sú byzantského pôvodu. Na Schallaburgu si možno pozrieť aj jedinečný relikviár klincov z Kristovho kríža z Dómskeho pokladu v nemeckom Essene, ako aj nákladne zdobený relikviár kríža z maďarského Ostrihomu. –zg- (Info: www.schallaburg.at)

Anglicko: V kostoloch čoskoro bezhotovostné milodary

Londýn, 21.03.2018 (KAP/KNA) 021 994 – Anglikánska cirkev chce vo svojich kostoloch umožniť novú formu milodarov. Vo viac ako 16 000 kostoloch, katedrálach a náboženských zariadení sa majú podľa „Financial Times“ zo stredy inštalovať čítačky na kreditné karty alebo smartphony. Testovacia fáza na 40 miestach prebehla úspešne.
Technicky to zrealizuje švédska firma „Mobile-Payment iZettle“. Podnik označil partnerstvo s Cirkvou Anglicka ako „nebom danú“ spoluprácu. Veriaci si potom budú môcť vybrať, ako podporia cirkev – hotovosťou, kartou, či mobilom. –zg-

Dario Edoardo Viganò odstúpil!

Vatikán, 21.3.2018 (kath.net) 021 993 – Prefekt vatikánskeho Sekretariátu pre komunikáciu, Dario Edoardo Viganò, odstúpil z funkcie. Vatikán to oznámil dnes na poludnie. Viganò bol od víkendu pod veľkým tlakom po tom, čo vyšlo najavo, že masívne zmanipuloval dôverný list Benedikta XVI. Okrem iného bola jedna časť listu na obrázku rozmazaná a druhá časť úplne zamlčaná.
V liste Františkovi prejavuje taliansky kňaz málo vedomia viny. Uvádza len, že „početní kritici a polemiky proti jeho práci“ ohrozujú projekt mediálnej reformy vo Vatikáne! Preto chce ponúknuť svoje odstúpenie. –zg-

Pápež umyje na Zelený štvrtok nohy väzňom

Rím, 20.3.2018 (KAP) 021 992 – Pápež František na Zelený štvrtok umyje nohy 12 väzňom v rímskej väznici „Regina-Coeli“. Toto gesto pokory pripomína Evanjelium sv. Jána Poslednú večeru, pred ktorou Ježiš umyl nohy svojim učeníkom. Už v minulom roku vykonal pápež tento tradičný obrad na Zelený štvrtok väzňom, postihnutým a utečencom.
Podľa informácií z Vatikánu príde František 29. marca o 16 hod. na svätú omšu Poslednej večere do väznice. Okrem liturgie sa plánuje aj návšteva v nemocničnom oddelení a stretnutie s väzňami VIII. oddelenia, kde sú väznení okrem iných aj páchatelia sexuálnych trestných činov.
Názov „Regina Coeli“ (Kráľovná neba) poukazuje na pôvodne ako kláštor zriadenú budovu a je to najznámejšie väzenie v talianskom hlavnom meste.
Ako prvý pápež navštívil túto väznicu medzi Vatikánom a štvrťou Trastevere Ján XXIII. na Vianoce 1958. Väzňov tam navštívili aj pápeži Pavol VI., Ján Pavol II. a Benedikt XVI.
Minulý rok mal František svätú omšu na Zelený štvrtok vo väznici Paliano 50 km východne od Ríma. V r. 2015 navštívil pri tejto príležitosti rímsku väznicu Rebibbia a v r. 2013 rímsku väznicu pre mladých páchateľov Casal del Marmo. V r. 2016 zašiel na Zelený štvrtok do domova pre utečencov, v r. 2014 slávil obrady v terapeutickom centre.
Predchodcovia pápeža slávili svätú omšu na Zelený štvrtok v rímskej Lateránskej bazilike a umývali nohy 12 kňazom. –zg-

Vatikán dá milión dolárov – aj na Baziliku Svätého hrobu

Vatikán-Jeruzalem, 20.03.2018 (KAP) 021 991 – Vatikán daruje milión dolárov (813 000 eur) na renovovanie Baziliky Svätého hrobu v Jeruzaleme a na Baziliku narodenia Pána v Betleheme. Oznámila to Františkánska kustódia pre katolíckej pútnické miesta vo Svätej zemi v Jeruzaleme v utorok s odvolaním sa na Vatikán. Suma sa má použiť rovnakým dielom na renováciu oboch chrámov založeným cisárom Konštantínom (306-337).
V Betleheme sa majú ukončiť už pokročilé sanačné práce pomocou príspevku z Ríma. Príspevok na Baziliku Svätého hrobu v jeruzalemskom starom meste sa použije na novú fázu renovácie – okrúhlej stavby nad kaplnkou Svätého hrobu. 500 000 dolárov sa vyplatí, keď sa konfesie s vlastníckymi právami – katolíci, grécko-pravoslávni a arménski majitelia dohodnú na spoločnom výbore pre tieto práce.
Renovácia vlastnej Kaplnky Svätého hrobu bola dokončená minulý rok. Náklady boli vo výške v prepočte asi 3,4 miliónov eur. –zg-

Izrael začína s odmínovaním miesta krstu Pána

Jeruzalem, 20.03.2018 (KAP/KNA) 021 990 – Na predpokladanom mieste Ježišovho krstu v rieke Jordán sa majú z pozemku s rozlohou milióna štvorcových metrov odstrániť míny a zvyšky výbušnín. Doterajšie uzavretá vojenská oblasť sa má vrátiť ôsmym kresťanským cirkvám ako pôvodným majiteľom, ako oznámilo izraelské ministerstvo obrany v utorok.
Prístup ku kostolom a kláštorom na tomto pozemku je od 70.- rokov veľmi obmedzený. Podľa ministerstva je v tejto oblasti „Kasr al Jahud“ až 3000 mín ako aj zvyšky iných výbušnín z obdobia tzv. 6.-dňovej vojny v r. 1967. Práce majú trvať celý rok.
Odmínovanie miesta tak významného pre mnohých ľudí je jedinečnou záležitosťou, vyhlásil Marcel Aviv, vedúci „Israel National Mine Action Authority“. Od jeho založenia v r. 2011 tento odmínovací orgán už odmínoval tisíce hektárov a premenil mnohé oblasti na parky a národné parky alebo odovzdal na poľnohospodárstvo. …
Na už prístupnom mieste krstu Pána odstránili podľa izraelskej armády v r. 2010 viac ako 8000 mín. Vcelku je na rôznych mínových poliach podľa armády v oblasti dĺžky 250 kilometrov až do 400 000 mín. Na rozdiel od Izraela Jordánsko vyčistilo svoje mínové polia na východnej strane Jordánu už k Mierovej dohode s Izraelom v r. 1994. –zg-

+ Pápež kondoluje k úmrtiu kardinála O’Briena

Vatikán, 20.3.2018 (KAP) 021 989 – Pápež František kondoloval k úmrtiu škótskeho kardinála Keitha O’Briena. V liste z utorka František vyslovil sústrasť arcibiskupovi Edinburghu, Leovi Cushleymu, ako aj rodine a priateľom O’Briena. Súčasne odporúčal dušu zosnulého „milosrdnej láske Boha, nášho Otca“. Ocenenie zásluh bývalého arcibiskupa Edinburghu pápež nepripojil.
Kardinál O’Brien zomrel v pondelok vo veku 80 v Newcastle-upon-Tyne. Po dosiahnutí vekovej hranice pre biskupov vo februári 2013 sa vzdal úradu arcibiskupa Saint Andrews a Edinburghu. Jeho emeritovanie bolo zatienené obvinením zo sexuálneho obťažovania bohoslovcov. O’Brien pripustil morálne previnenia v čase, keď bol rektorom seminára v 80. rokoch a vzdal sa účasti na voľbe pápeža v marci 2013.
V r. 2014 podal jeho nástupca Cushley vo Vatikáne oznámenie voči O’Brienovi pre sexuálne prečiny. V r. 2015 stratil O’Brien svoje práva a privilégiá kardinála, ale zachoval si titul. –zg-

Islamské mesto v Británii?

Peter Bárdy

Birmingham, 20.3.2018 – 021 988 – Druhé najväčšie mesto v Anglicku je moslimské, tvrdil to „expert“ na terorizmus. Potom sa ospravedlnil.
Anglický Birmingham je „absolútne moslimské mesto“, kde „nemoslimovia jednoducho nechodia“. Pre americkú televíziu Fox News to povedal Steve Emerson, ktorý je označovaný za experta na terorizmus. Emerson sa neskôr za svoje výroky ospravedlnil „všetkým obyvateľom Birminghamu“.

Kontroverzný expert
Steve Emerson je americký novinár, spisovateľ a expert na terorizmus a islamský extrémizmus. Napriek tomu, že je často kritizovaný pre šírenie islamofóbie a množstvo nepresností pri opisovaní diania, výbor amerického Kongresu pre al-Káidu a ďalšie teroristické organizácie ho často využíval ako experta. Bývalý reportér televíznej stanice CNN odišiel z televízie v roku 1993, aby mohol pracovať na dokumente „Džihád v USA“. A hoci v ňom Emerson tvrdí, že „drvivá väčšina moslimov nie sú členmi militantných skupín“, z dokumentu vyplýva, že moslimské organizácie majú napojenie na radikálnych islamistov, ktorí kážu proti kresťanom, židom a i. Za dokument získal v roku 1994 cenu George Polk Award, ktorú udeľuje Long Island University. …

(Viac na https://www.aktuality.sk/clanok/268803/islamske-mesto-v-britanii/ )

Fórum katolíkov: „Žijeme v dobe neistoty a zneisťovania“

„Fórum nemeckých katolíkov“ vyzýva katolíkov, ktorí sa cítia byť zaviazaní Kristovej pravde, aby odvážne zastávali svoje presvedčenie. Chceme zostať autentickými kresťanmi, ktorí sa pokúšajú žiť pevne zakorenení vo viere a nenechajú sa pomýliť.

Fulda, 21.3.2018 (kath.net/FDK) 021 987

Vyhlásenie „Fóra nemeckých katolíkov“ z Fuldy:

Žijeme v dobe neistoty a zneisťovania. Príliš mnoho ľudí už Boha vytislo zo svojho života. Usilujú sa o totálnu osobnú slobodu, no stávajú sa pritom stále viac dezorientovanými. Cítia sa aj opustení politikmi, pretože tí už ich starosti a núdzu vôbec nevnímajú, zľahčujú ju, alebo tabuizujú. Nová koaličná dohoda je toho výrazným dôkazom. Ničivý demografický vývoj nášho národa, ktorý sa stále zreteľnejšie prejavuje na učňoch a odborníkoch v mnohých povolaniach a má do činenia aj s masovými potratmi miliónov nenarodených detí v Nemecku, sa nerieši.
Doterajšej kultúre a tradícii odporujúce chápanie manželstva, ktoré je mimoriadne ústavne chránené, sa už definuje ako ľubovoľné partnerstvo so vzájomnou zodpovednosťou.
Kriminálne živly sa po útokoch a teroristických aktoch neodsúvajú, len sa to odôvodňuje „zlyhaním štátnych orgánov“.
Namiesto toho sa rozširuje vládny aparát, nemecký vývoz zbraní aj do vojnových a krízových oblastí, dosahujú sa v tom nové rekordné čísla a súčasne treba konštatovať, že schopnosť našej armády brániť krajinu je pochybná, pretože potrebná výzbroj je nedostačujúca, alebo vôbec chýba. Krátko pred prevzatím úradu novou vládou politikom nenapadá nič lepšie ako, ako „sgenderovať“ text národnej hymny!
Pri hľadaní posilnenia našej viery skrze našich pastierov nachádzame zhadzovanie hodnoty sviatosti zmierenia a Eucharistie na osobné rozhodnutie vo svedomí, biskupskou konferenciou schválené sväté prijímanie pre nekatolíckeho partnera v zmiešanom manželstve a návrh niektorých biskupov žehnať homosexuálne páry katolíckymi kňazmi.
Biskupom a kňazom, ktorí sa verne držia náuky Cirkvi a sú nám dobrým príkladom, by sme chceli vysloviť našu srdečnú zviazanosť a našu vďaku.
„Fórum nemeckých katolíkov“ vyzýva všetkých katolíkov, ktorí sa cítia byť zaviazaní Kristovej pravde, aby naďalej odvážne zastávali svoje presvedčenie. Chceme zostať autentickými kresťanmi, ktorí sa pokúšajú žiť pevne zakorenení vo viere a nenechajú sa v tom pomýliť. To sa môže zdariť, iba ak budeme sami zapálení vo viere a pokúsime sa odovzdávať ju ďalej druhým a tak byť pre nich orientáciou. Ako „,malé stádočko“ sme pripravení svojou modlitbou a svojím nasadením pomáhať našej cirkvi a spoločnosti znova dodávať nádej.“ –zg-

Mníchov: Divadlo „umelkýň pohybu“ v kostole

Na plagáte, ktorý predstavenie ohlasoval, sú symboly piatich svetových náboženstiev – židovstva, kresťanstva, islamu, budhizmu a hinduizmu.

Mníchov, 20.3.2018 (kath.net/jg) 021 986 – V mníchovskom farskom Chráme sv. Maximiliána sa v dňoch 16. až 18. marca konali tri predstavenia divadelnej hry „V mene ľudskosti – Malý princ sa rozhliada po pokoji“. Očividne s poukazom na známu románovú postavu francúzskeho pioniera letectva a spisovateľa Antoine de Saint-Exuperyho sa malý princ vydáva hľadať utopené utečenecké deti po svete a chváli mnohorakosť sveta, ľudí a svetových náboženstiev. V druhom diele „sa schádzame na interkulturálnu bohoslužbu pokoja“, ako sa uvádza v oznámení doslova. Na plagáte, ktorý podujatie ohlasoval, sú symboly piatich svetových náboženstiev – židovstva, kresťanstva, islamu, budhizmu (koleso dharma) a hinduizmu (znak om).
Predstavenie uviedla skupina „Majostics“ – umelkyne pohybu“ Dievčenského gymnázia Maxa Jozefa. „Majostics“ spájajú pri vystúpeniach šport, divadlo, hudbu a literatúru „celkom vlastným celostným spôsobom“ ako sa uvádza na internete.
Farár Kostola sv. Maximiliána, Rainer Mária Schießler (obr.) na seba pravidelne upozorňuje mediálne účinnými akciami. Vo februári 2017 sa v prílohe novín „Zeit“ – Christ & Welt vyslovil za žehnanie homosexuálnych partnerstiev, za sväté prijímanie pre evanjelikov a za zrušenie povinného celibátu. –zg-

Facebook blokuje historika za kritiku islamu!

Düsseldorf, 20.3.2018 (kath.net) 021 985 – Popredný nemecký cirkevný historik Michael Hesemann bol 19. marca na Facebooku po článku kritizujúcom islam na 30 dní zablokovaný. Hesemann v príspevku napísal:
„Islam hrá v 1700-ročnej histórii kresťanského Západu vždy iba jednu úlohu: Úlohu Damoklovho meča, ktorý nad nami visel, hrozby barbarstva, proti ktorému sa nám bolo treba spájať a brániť. Takže nie islam je súčasťou nemeckej histórie, ale obranný boj proti islamu!“

Iba krátko na to bol tento príspevok oznámený a konto zablokované. Hesemann sa proti zablokovaniu bránil a Facebooku napísal otvorený list:

Veľavážení – dámy a páni,
ústava Nemeckej spolkovej republiky v § 5.1 garantuje: „Každý má právo svoj názor slobodne vyjadriť a šíriť slovom, písmom a obrazom a zo všeobecne prístupných zdrojov sa neobmedzene informovať.“ To platí zvlášť pre otázky náuky, ako špecifikuje § 5.3: „Umenie a veda, výskum a výuka sú slobodné.“ Mojím zablokovaním na 30 dní (!) porušil Facebook k mojej veľkej ľútosti moje právo na slobodné vyjadrenie mienky a ja zvažujem podniknúť právne kroky.

Odôvodnenie: Dňa 16. marca citovala nemecká tlač ministra vnútra Horsta Seehofera (CSU) slovami „Islam NE-patrí do Nemecka.“ (BILD str. 1). Tejto výpovedi protirečila o. i. aj kancelárka Merkelová, zatiaľ čo členovia strany CSU stáli Seehoferovi po boku. Ako promovaný historik a docent na katolíckej vysokej škole som zaujal postoj k Seehoferovej výpovedi a konštatoval som, že islam je len do tej miery súčasťou 1700-ročnej histórie európskeho Západu, pokiaľ sa Európa proti nemu spájala do obranného boja. Bolo to tak za Karola Martella v r. 732, platí to pre križiacke výpravy (1096-1294), aj pre Svätú ligu a turecké vojny (16.-17. stor.). Islam svojimi brutálnymi taktikami zastrašovania a vôbec svojou predstavou náboženstvo šíriť mečom sa v Európe vždy všeobecne chápal ako barbarstvo. Keď čítame napr. Lutherove kázne o Turkoch, je jasné, aká pravdivá je moja výpoveď. Zatiaľ čo islam sám v nemeckej histórii nehral nijakú úlohu, zatiaľ čo až do 20. stor. nebola v Nemecku jediná mešita – odboj proti islamu smerodajne prispel k európskemu zjednocovaniu a nachádzaniu identity. To je nepopierateľná historická skutočnosť, aj keď ju možno nepociťujete ako „politicky korektnú“.
V odôvodnení vášho zablokovania mi podsúvate, že útočím „na osoby“ pre ich náboženskú príslušnosť. Toto výslovne NIE je ten prípad. V mojej výpovedi išlo výlučne o 1700-ročnú históriu, nie o prítomnosť, alebo žijúce osoby. Jediná osoba, o ktorú nepriamo išlo, je Horst Seehofer, na ktorého som neútočil, ale som ho len potvrdil. Aj Nemcom možno úplne právom prisúdiť barbarstvo v r. 1933-45 bez toho, že by sa tým urážalo ľudí prítomnosti.
Mimochodom kritika náboženstva, ktorého svätá kniha obsahuje početné výzvy k zabíjaniu a ktorého zákonník požaduje barbarské telesné tresty a tresty smrti je iste legitímna, bez útočenia na jednotlivých veriacich moslimov. Ako katolík tiež musím počúvať kritiku križiackych výprav a Starého zákona, inkvizície a prístupu mojej Cirkvi k zneužívaniu bez toho, že by som bol osobne urazený, ako právne úpravy jednoznačne konštatujú.
Chcel by som vás teda naliehavo požiadať, aby ste naďalej zostávali na pôde nemeckej ústavy a prestali s cenzúrou, ktorá pôvodcu historickej analýzy na 30 dní vylúči zo sociálneho života a z každej komunikácie s priateľmi. –zg-

Autor knihy s kritikou pápeža odhalený a vylúčený z rádu

Rím, 20.3.2018 (kath.net/LSN/jg) 021 984 – Meno doteraz neznámeho autora knihy kritizujúcej pápeža Il Papa Dittatore je už známe – za pseudonymom „Marcantonio Colonna“ sa skrýval historik a spisovateľ Henry Sire.
Sire sa narodil v r. 1949 v Barcelone ako syn rodiny s francúzskymi koreňmi. Navštevoval jezuitské kolégium „Stonyhurst Collegel“ v Anglicku a študoval históriu na „Exeter College“ Oxfordskej univerzity.
Jeho meno odhalilo vydavateľstvo „Regnery Press“, ktoré knihu „Il Papa Dittatore“ uverejní teraz v angličtine v novom spracovaní a vo väzbe. Bude mať názov „The Dictator Pope: The Inside Story of the Francis Papacy“ a vyjde 23. apríla. Doteraz bola kniha k dispozícii len v elektronickej podobe.
Henry Sire napísal šesť ďalších kníh o dejinách Katolíckej cirkvi a biografie, medzi nimi aj knihu o vývoji Cirkvi od Druhého vatikánskeho koncilu. Bol členom Rádu maltézskych rytierov a napísal aj jeho históriu.
Rád maltézskych rytierov však po zistení totožnosti autora knihy „Pápež diktátor“ historika Henryho Sira vylúčil zo svojich radov.
Brizantné pre rytierov je, že Sire napísal knihu „Il Papa Dittatore“ na konci 4-ročného pobytu v Ríme (2013-2017), kde pôsobil v sídle rádu a pritom mohol získať obsiahle informácie. Sire v tom čase spoznal mnoho ľudí, ktorí vo Vatikáne žijú a pracujú – kardinálov a pracovníkov kúrie, ako aj žurnalistov, ktorí píšu o Vatikáne. –zg-

Kardinál: Miesto ezoteriky „Boh, ktorý nám vychádza v ústrety“

Na Západe spásonosný rozmer viery upadá do zabudnutia – dokonca aj v teológii sa potláča to, čo Kristus chcel darovať svetu: vykúpenie z hriechov, večnú spásu a orientáciu v živote. Katolíci sa nesmú zastaviť pri charitatívnej či politickej angažovanosti a byť „nemí“ čo do spásonosného rozmeru svojej viery.

Viedeň, 19.3.2018 (KAP) 021 983 – Kresťania majú na rozdiel od prívržencov ezoteriky „Boha, ktorý nám vychádza v ústrety“. Povedal to emeritný kardinál Rímskej kúrie Paul Josef Cordes v sobotu na dvojdňovej konferencii „Vykúpenie alebo seba-vykúpenie? Odpoveď kresťanskej viery na gnózu a ezoteriku“ na vysokej škole v kláštore Heiligenkreuz pri Viedni.
Ježiš Kristus predstavuje dielo vykúpenia, ako to výrazne dosvedčujú mnohé príbehy zázrakov a uzdravení v Evanjeliu. „Život Boha v troch Osobách je totálnym potvrdením. Kto by to chcel zameniť s nirvánou?“
Kardinál Cordes informoval vyše 200 prítomných aj o svojich stretnutiach s ezoterikou v dobe štúdia, keď v jeho seminári ponúkali „Jogu pre kresťanov“. Bohoslovcom tým sľubovali uvoľnenie rovnako, ako sa dnes na mnohých miestach – medzi nimi aj v cirkevných vzdelávacích domoch a kláštoroch – ponúkajú ezoterické praktiky aj tie z ďalekého východu. „Dnes však vidíme, že tieto mnohé meditačné praktiky nás neurobili zdravšími, ani uvoľnenejšími,“ povedal bývalý predseda Pápežskej rady „Cor Unum“.

V hnutí „New Age“ (Nový vek) sa nachádzajú všetky tie teórie o seba-vykúpení, ktoré náboženstvá – predovšetkým katolícka vierouka – po stáročia odmietala a odsudzovala. Tieto filozofie sú v jasnom protiklade k životu a náuke Ježiša Krista. Tieto myšlienky vyjadril opát z Heiligenkreuzu Maximilián Heim v úvode prednášky. „Ako gnostické filozofie s ich odmietnutím Stvoriteľa tak aj ezoterika sú protipóly kresťanstva.“

„Už meno Ježiš je program“
To, že „viera vo vykupiteľstvo Krista“ je základom kresťanstva, vyzdvihol dogmatik a dlhodobý rektor vysokej školy v Heiligenkreuzi, páter Karl Wallner. „Už meno Ježiš je program. Dieťa sa malo podľa Božej vôle nazývať Ježiš – preklade ‚Boh tvorí spásu‘ – pretože on vykúpi svoj ľud z jeho hriechov,“ citoval páter z Evanjelia sv. Matúša. Z Ježišových slov vychádzali „spásonosné múdrosti, korektúry a orientácia“, ako dosvedčujú nielen masové zhromaždenia pri jeho kázňach, ale aj vnútorný popud apoštolov hlásať Ježiša po jeho smrti a zmŕtvychvstaní po celom svete.“
Kresťania si však musia položiť otázku, či naďalej veria vo vykúpenie a hlásajú spásu, ako zdôraznil páter Wallner. V západných krajinách spásonosný rozmer viery totiž stále viac upadá do zabudnutia – dokonca aj v teológii sa potláča alebo zahmlieva to, „čo Kristus chcel darovať svetu: vykúpenie z hriechov, večnú spásu a orientáciu v živote“. Katolíci sa nesmú zastaviť pri jednej – tiež dôležitej – charitatívnej alebo politickej angažovanosti a pritom byť „nemí“ čo do spásonosného rozmeru svojej viery. –zg-

Pápež: Lepší ex-kňaz ako chorá osobnosť

Rím, 19.3.2018 (KAP) 021 982 – „Mne je milšie, ak sa niekto znova vzdá svojho povolania, akoby sa stal chorou osobnosťou.“ Zdôraznil to pápež v rozhovore s niekoľkými stovkami mladých na pred-synode v pondelok v rímskom „Pontificio Collegio Internazionale Maria Mater Ecclesiae“.
„Povedzme si to jasne – koľkí cirkevní zneužívatelia tak skončia, lebo sa ich nenechalo účinne dozrievať?“ povedal pápež v diskusii s mladými.
František v odpovedi na otázku o misionárskom postoji a živote v reholi v materialistickom prostredí zdôraznil, že čisto duchovná formácia kňazov a rehoľníkov dnes nestačí. K tomu by sa muselo pridať intelektuálne, spoločenské a misionárske vzdelanie. Ľudí, ktorí sa formujú pre duchovné povolania „neslobodno chrániť pred svetom“, pretože to takmer znamená ich „vykastrovať“. Aj matka, ktorá svoje dieťa príliš chráni, niečo mu uberá. „Nenechá ho rásť. Ale to, čo tu hovorím o kňazoch a rehoľníkoch, platí prirodzene aj pre laikov. Nechrániť ich prehnane,“ povedal František. „Je to ako s rajčiakmi, ktoré v skleníku chránime pred zimou – Už nemajú nijakú chuť.“
Ďalšími témami bola nútená prostitúcia, zneužívanie a internet.
Mladá žena z Nigérie, ktorá pred 4 rokmi prišla do Talianska ako obeť obchodu s ľuďmi, rozprávala o „dramatickej skúsenosti“ nútenej prostitútky a o „úplne zničenej dôstojnosti“. V spoločenstve sestier zažila potom istý druh „vzkriesenia“. „Ako možno mladým ľuďom pomôcť, aby si uvedomili, že nútená prostitúcia je proti ľudskosti?“ pýtala sa. Mnohí zákazníci prostitútok, sú katolíci, ako povedala Nigérijčanka: „Je Cirkev, ktorá je ešte príliš mužsky orientovaná, v stave tento problém riešiť?“
František odpovedal, že minulý rok bol v domove pre bývalé nútené prostitútky: „Tam som počul správy, ktoré sotva možno pochopiť. O bitke, mučení, ubližovaní na zdraví. Tieto ženy prežili iba preto, že zatvrdili svoje srdcia a veci si nepustili príliš k sebe. Niektorým sa podarilo ujsť, no mafia pasákov ich sčasti znova pochytala. A keď sa oslobodia, netrúfajú sa vrátiť do vlasti, alebo rozprávať svoj príbeh.“

Využívanie žien – „chorá mentalita“
Tu ide o „otrokárstvo našej doby“, ako povedal František. A pritom vychádzam z toho, že prevažná časť frajerov, ktorí v Taliansku chodia k núteným prostitútkam, sú pokrstení muži. Človek si sotva dokáže predstaviť aké „odporné veci“ títo muži od žien požadujú. Je však veľa cirkevných iniciatív, ktoré oslobodzujú tieto ženy a pomáhajú im vybudovať si nový život. „Je to zločin proti ľudskosti a vychádza z chorej mentality – využívania žien. Dodnes sa feminizmu nepodarilo vypudiť to z kolektívnej sily predstavivosti – to vykorisťovanie žien. Choroba ľudstva. Týmto prostitútkam dokážu najlepšie pomôcť ženy a rehoľníčky sú im vzorom.“
Nepokrstený francúzsky študent povedal, že vidí múr, keď hľadá hlboký zmysel života. Pápež odpovedal, že nebezpečenstvo spočíva v tom, že týmto otázkami sa radšej vôbec nezaoberáme. „Ale ty si už dobre začal, pretože tieto otázky pripúšťaš. Možno sa aj omámiť, no musíme mať odvahu pravdu vysloviť tak brutálne, akou je – a otázky tiež. Synoda má pomôcť nachádzať cesty k vnútornému rozlišovaniu a ponúknuť ich mládeži dneška.“
„V živote je vždy dôležité, mať odvahu otvorene hovoriť, avšak s niekým, kto je múdry a s kým sa môžeš rozprávať, ktorý sa ničoho nezľakne a dokáže počúvať, “ zdôraznil František. „Mladý človek, ktorý nenájde svoju cestu k dôležitým rozhodnutiam, nosí časom v sebe istý druh tumoru, a to sa vždy zle skončí. Musíme jeho otázky a pocity pripustiť. „Rozlišovanie, ktoré je jednou z tém synody, je cesta, ktorá trvá celý život.“ -zg-

Rysuje sa dávno potrebný dokument o genderi

Linec, 19.3.2018 (kath.net/pw) 021 981 – Pápež František sa opakovane v minulosti vyjadroval k gender-mainstreamingu (= hlavný zjednocujúci prístup genderu v spoločnosti). Väčšinou to bolo v kázňach a spravidla išlo o okrajové poznámky. Jasnosť tomu nikdy nechýbala. Pápež to raz nazval démonickou ideológiou. Po prvý raz sa k tomu vyjadril pápež Benedikt XVI. vo vianočnom príhovore k členom Rímskej kúrie.
Odvtedy je postoj Cirkvi k genderu – rodovej rovnosti – jasne rozpoznateľný. No je tu odvtedy aj želanie mať k tomu niečo oficiálne vieroučné z Ríma. Treba tu viac záväznosti, ako len vedľajšiu vetu v príhovore, či poznámku na okraj v kázni. Praktickými účinkami ideológie gender sú postihnutí mnohí, najmä mladí katolíci s deťmi.
Gender spôsobuje zlo a zmätenie. Gender škodí v podstatnej miere aj národnému hospodárstvu. Táto škoda vzniká pre vyše 200 katedier genderu a ich projektov s pochybnou vedeckou relevantnosťou.
Gender-mainstreaming sa šíri v spoločnosti a ovplyvňuje právne normy v neprospech ľudí. A táto ideológia sa prejavuje aj v podobe zmätenej a mätúcej sexuálnej pedagogiky. Ľudia s ňou robia často prvé praktické skúsenosti a sú šokovaní, čo sa ich deťom v škole a v materskej škôlke spôsobuje. Nedá sa vylúčiť, že deti budú pre takéto praktiky sexuálnej výchovy trpieť.
Preto treba nielen ukončiť túto zlovoľnú ideológiu, ale treba najmä chrániť najslabších v spoločnosti – naše deti. Rodičia pred tým stoja často úplne netušiac a bezmocne. Teraz je k tomu potrebné nielen jasné slovo. Je potrebné jasné slovo so zreteľnou záväznosťou, aby katolíci mali konečne jasno.
Pritom ide aj o to dokázať sa brániť proti genderovej loby vo vzdelávaní a výchove. Pápežský dokument by bol preto veľmi vítaný.
Zákerné stratégie protagonistiek genderu sa rady pokúšajú vzbudzovať dojem neškodnosti. Robia sa, že ide o zrovnoprávnenie muža a ženy. To však už dávno nie je nijakou témou.
Bojový pojem tejto scény je úplne jasný. Hovoria priam zničujúco o „bipolárnej heteronormativite“. Človek je naozaj Bohom stvorený bipolárne. „Ako muža a ženu ich stvoril“(Gen 1,27). A ľudia sú stvorení pre seba navzájom. „Preto muž opustí svojho otca i svoju matku a prilipne k svojej manželke a budú jedným telom“ (Gen 2, 24). Z hľadiska teológie stvorenia by platilo tento bojový pojem znovu získať a pozitívne vysvetlovať, že svet ľudí je presne tak stvorený a chcený Bohom: pohlavne bipolárne a heteronormatívne usporiadaný. Pápež na to iste nájde správne slová.
Ďalej je potrebné nanovo odkrývať teológiu stvorenia pre katechézu, výuku a v neposlednom rade pre politickú prax. Nepovažujeme gender-mainstreaming a boj proti tejto ničivej ideológii za okrajovú tému! Týka sa jadra ľudskej existencie. –zg-

Rakúsko: 95 000 eur za ezoterickú „ochrannú energiu“!

Viedeň, 19.3.2018 (kath.net) 021 980 – Salzburský „skúmateľ vedomia“, bývalý obchodník s autami a poradca podnikania Christoph F. skasíroval za svoje „výkony“ 95 000 eur. Vyzdvihol vraj „vibrácie pozemku“ okolo Nemocnice Nord vo Viedni-Floridsdorfe na najvyššiu možnú úroveň a budovu uložil do „prirodzeného plánu prostredia matky zeme“! Okrem toho položil okolo nej „ochranný prstenec“, ktorý zabraňuje tomu, „aby negatívna energia prostredia mala vplyv na budovu a ľudí“. Informovali o tom noviny „Krone“.
Tohto sporného salzburského ezoterika zaplatili stavitelia. Hovorkyňa vedenia stavby nemocnice poprela otázku, že tento päťmiestny honorár iba za dva šesťstránkové protokoly výkonov by mohlo byť príliš veľa.
Mesto Viedeň už podniklo príslušné opatrenia a o. i. prepustilo vedúcu projektu nemocnice a nariadilo interný audit.
Viedenská arcidiecéza na to reagovala s dávkou humoru: „My povieme iba: Jednoduché požehnanie by bolo bývalo priaznivejšie 😉“. –zg-

Sudca kritizuje ústavný súd pre homosexuálne „manželstvo“

„Ústavný súd sa zreteľne odkláňa od svojej legitímnej úlohy ako „negatívny zákonodarca“, ktorý ruší protiústavnosti a vkĺzne do roly „pozitívneho zákonodarcu“, ktorý sám stanovuje zákony!“

Viedeň, 19.3.2018 (KAP) 021 979 – Masívnu kritiku rozhodnutia rakúskeho ústavného súdu otvoriť manželstvo pre všetkých vyslovil bývalý sudca najvyššieho súdu Prof. Hans Georg Ruppe:
„Ústavný súd svojím rozhodnutím proti zákazu manželstva pre homosexuálov všetko zle vyvodil a nedostatočne odôvodnil.“ Informovali o tom rakúske noviny „Die Presse“ v pondelok citovaním prednášky emeritného finančného právnika z Grazu, ktorý bol do r. 2012 členom najvyššieho súdu.
Prof. Ruppe tak kritizoval 4. decembra uverejnené rozhodnutie súdu, ktorým sa zásadne mení doterajšie manželské právo. Najvyšší sudcovia podľa toho vidia v rozlišovaní manželstva a registrovaného partnerstva protiústavné porušenie zákazu diskriminácie! Súd tiež rozhodol, že doteraz existujúce rozdielne úpravy pre heterosexuálne a homosexuálne páry sa 31. decembrom 2018 rušia. Takže aj homosexuálne páry sa potom budú môcť v Rakúsku sobášiť, ak zákonodarcovia dovtedy nevydajú iný zákon. A registrované partnerstvo bude tiež prístupné aj heterosexuálnym párom! Konkrétne súd rozhodol, že v občianskom zákonníku (par. 44) sa v definícii manželstva rušia slová „rozdielnych pohlaví“ pretože to „porušuje rovnoprávnosť“. To isté platí pre príslušné slová v zákone o registrovaných partnerstvách, ktoré obmedzujú toto partnerstvo iba na homosexuálne páry.
Prof. Ruppe uvádza, že keďže zákon naďalej stanovuje, že s manželstvom vyjadrujú dvaja ľudia vôľu plodiť deti, mohlo by sa homosexuálnym párom po 31.12.2018 odmietnuť manželstvo s argumentom, že plodenie detí je v tomto partnerstve vylúčené. Rozhodnutie súdu preto nevyrovnáva homosexuálom bezpečne cestu k manželstvu. Museli by sa znova obrátiť na najvyšší súd. A ten by musel vysvetliť, prečo „doterajší argument nerovnoprávneho prístupu k heterosexuálnym a homosexuálnym párom už neplatí: lebo totiž iba tie prvé dokážu priviesť na svet deti“.

Stačí už nebezpečenstvo diskriminácie?
Prof. Ruppe však v kritike pokračuje: Ak v prípade diskriminácie muselo byť doteraz nevecné a diskriminujúce rozlišovanie, tak v tomto prípade sudcom stačilo už len „ nebezpečenstvo diskriminácie“! A okrem toho je problematické, že ústavný súd zamlčuje, v čom konkrétne nebezpečenstvo spočíva a ako mu otvorením manželstva vlastne zabrániť.
Sudca ďalej kritizuje že súd „len tak popri vedľa“ povolil aj registrované partnerstvá heterosexuálom: „To zákonodarca nikdy nechcel a súd to doteraz nebral do úvahy. Okrem toho táto novinka nemá nič do činenia s pôvodným procesom preskúmania zákona. Tým sa ústavný súd zreteľne odkláňa od svojej legitímnej úlohy ako ´negatívny zákonodarca´, ktorý ruší protiústavnosti a vkĺzne do roly ´pozitívneho zákonodarcu´, ktorý sám stanovuje zákony,“ povedal Prof. Ruppe. –zg-

Kardinál Filoni: Reforma Cirkvi na misionársku premenu

Vatikán, 18.3.2018 (kath.net/ Fides) 021 978 – „Nesmieme zabudnúť, že Duch Svätý je dominum et vivificantem a Cirkev neprestajne podnecuje k permanentnému očisťovaniu a reforme, takže kráča vpred bez toho, aby sa nechala ovplyvňovať záťažami historicko-kultúrnych štruktúr, ktoré sa dnes stali sterilnými a rýchlo postupuje strmými a náročnými cestami dnešnej ľudskej rodiny,“ povedal kardinál Fernando Filoni, veľký kancelár Pápežskej univerzity Urbaniana a prefekt Kongregácie pre evangelizáciu národov, na otvorení medzinárodnej konferencie „Reformy v Cirkvi, reformy Cirkvi“, ktorá sa konala na misijnej univerzite od 15. marca.
Kardinál pripomenul „multikultúrnu zvláštnosť Urbaniany“: „Jej hlavní aktéri, študenti a učitelia sú sami nosičmi mnohorakých impulzov naliehavosti obnovy a misionárskej transformácie Cirkvi skrze Ducha Svätého. Tu vidím tak povediac zhrnutý scenár cirkví etník, národov a kontinentov – ktoré som ako prefekt kongregácie zvlášť v ich angažovanosti spoznal – scenár ako zakoreniť Evanjelium do svojich kultúr, aby v nich prebývalo a povznášalo ich.“
Práve v období epochálnej premeny, ktorú zažívame, a ktorá ovláda hospodársky pokrok za každú cenu, „dostáva inkulturácia Evanjelia výrazný význam pri duchovnej humanizácii rozdielnych kultúr a celostného vývoja národov.“
„Kristova Cirkev prežíva svoj mesiášsky rozmer v snahe stále zostať verná poslaniu a ísť všade a robiť všetky národy učeníkmi Krista a pritom počúvať Ducha a byť v dialógu so všetkými. ‚Ecclesia semper reformanda’ je napomáhaná nevypočítateľnou potencialitou Božieho slova ako aj vernosťou Cirkvi.“
Kardinál Filoni, ďalej zdôraznil, že konferencia sa inšpiruje rozhodnosťou pápeža Františka, ktorý považuje „prelom reformy misionárskej Cirkvi“ za prvý predpoklad „nasmerovania Cirkvi na nový stupeň evanjelizácie“.
„Reformy v Cirkvi a reformu Cirkvi nechápe ako oportunistické vzdanie sa historických prvkov cirkevnej tradície,“ povedal kardinál, „ani, že by sa mali prevziať rýchlo sa meniace a protirečiace tendencie relativizmu, sekularizmu, redukcionizmu, irenizmu atď. – tie nespočetné trendy, ktoré sú amokom zmesi ‚reálneho sveta’ a ‚sveta webu’. Naopak, on ju chápe ako účinnú „misionársku premenu Cirkvi“. To je teda ‚reforma Cirkvi’, ktorá prináša ‚reformy v Cirkvi’. –zg-

Problém s datovaním ukrižovania Ježiša

Viedeň, 17.3.2018 (kath.net/ KAP) 021 977 – Historicky korektný dátum Veľkej noci vyráža biblistom pravidelne pot na čelo. Pretože – tak sa argumentuje – v evanjeliách uvedené dátumy spásy sa musia ponajprv vykladať ako naplnenie biblických prísľubov. O historickú pravdivosť v modernom zmysle sa neusilovalo.
Historická pravdivosť života Ježiša a jeho smrti ako aj pravosť mnohých biografických epoch a časových údajov v Novom zákone sú súčasne však nepopierateľnými faktami. Odborníkom bije do očí väčšia spoľahlivosť dátumov evanjelistu sv. Jána oproti synoptikom. Ak teda vyrátame dátum Ježišovej smrti podľa sv. Jána, tak by bol Ježiš zomrel v deň pred sviatkom Pascha roku 30 – teda v piatok, 7. apríla. Objavenie prázdneho hrobu ráno tretieho dňa by tak nasledovalo v nedeľu, 9. apríla roku 30. Ako budúci jednotný a pevný kresťanský dátum Veľkej noci – ktorý mnohé cirkvi v súčasnosti s poukazom na staré tradície odmietajú – by sa tak z dobrých dôvodov mohol stanoviť na 9. apríl.
Rozdielne datovanie troch synoptikov sv. Matúša, sv. Marka a sv. Lukáša a neskôr vystupujúceho sv. Jána neznamená vyššiu spoľahlivosť tých „starších“, ako presvedčivo uvádza nemecký biblista Rudolf Schnackenburg. Dôvodom je, že rozprávania synoptikov o umučení Ježiša mali za cieľ názorne opísať Poslednú večeru ako večeru Paschy, aby kresťanom zo židovstva vyjadrili, že odteraz treba eucharistický pokrm chápať ako pravú večeru Paschy.
Sv. Ján však vynechal toto redakčne vložené posolstvo. Podľa neho zomrel Ježiš – ako sa dnes nemálo vedcov nazdáva – v piatok niekoľko hodín pred začiatkom sviatku Pascha. Pre výpočet je teda relevantný začiatok sviatku v piatok v období rokov 27 až 32 po Kristovi. Z toho vyplýva ako deň smrti Ježiša piatok, 7. apríl roku 30.
V klasickom vedeckom biblickom diele teológa Willibalda Bösena z Bielefeldu „Posledná deň Ježiša Nazaretského“ možno nájsť všetky argumenty datovania 7. apríla 30. –zg-

Biskup bráni kurz poľskej cirkvi voči utečencom

Wien, 17.03.2018 (KAP) 021 976 – To, že štát a cirkev v Poľsku sú rovnako odmietaví voči utečencom rázne odmietol biskup zodpovedný za otázky utečencov pri Konferencii biskupov Poľska Krzysztof Zadarko. Biskupská konferencia sa už v r. 2015 vyslovila za prijatie utečencov nezávisle od náboženstva. No na to je kompetentný v prvom rade štát, ako povedal pomocný biskup z Koszalinu Mons. Zadarsko. Povedal to v interview pre katolícku agentúru „Kathpress“ na konferencii vo Viedni o budúcnosti Európy.
Poľskí biskupi sa veľmi zasadzovali za ideu humanitárnych koridorov Spoločenstva Sant’Egidio z Ríma. „To by bolo na sto percent legálne, bezpečné a aj humanitárne,“ povedal biskup. „Žiaľ poľská vláda to odmietla.“
„Na druhej strane však nesúhlasí, že Poľsko neprijíma nijakých utečencov. Podľa oficiálnych údajov v r. 2017 uznali 1306 osôb ako utečencov.
Väčšina utečencov však vôbec nechce v Poľsku zostať, ale chcú ísť ďalej na Západ najmä do Nemecka. To prirodzene nepovzbudzuje motiváciu Poliakov, ktorí sa chcú za utečencov zasadzovať.“
Biskup uviedol príklad farnosti, kde sa ľudia intenzívne usilovali pomáhať utečencom zo Sýrie, no tí za dva týždne proste zmizli. Snaha utečencov je však pochopiteľná, sociálna pomoc na Západe je podstatne vyššia a žijú tam aj krajania a príbuzní utečencov, ako povedal biskup Zadarko.
Biskup zdôraznil, že mnohí Poliaci sú napriek tomu solidárni s ľuďmi na Blízkom Východe. Poukázal na humanitárny program charity, ktorý podporuje 20 000 poľských rodín, jednotlivcov a inštitúcií a priamo pomáhajú 15 000 rodinám v Sýrii a Libanone nezávisle od ich viery.
Biskup tiež pripustil, že Poľsko nemá skúsenosti so spolunažívaním s moslimami. Žije tam iba malá menšina 20 000 ľudí pochádzajúca z krymských Tatárov, ktorí v 14. storočí prišli do oblasti dnešného Poľska. Títo moslimovia sú samozrejme úplne integrovaní a jednoducho „celkom normálni Poliaci“.
Poznatky o dnešnom islame majú Poliaci iba z médií a ten obraz je poznačený fundamentalistami a extrémistami, ako vysvetlil biskup.
K otázke do akej miery sa Poľsko priznáva k EÚ, biskup povedal:
„V Poľsku nie sú nijaké strany ako AfD, Pegida, alebo Front National, ktoré sa radikálne vyslovujú proti EÚ. Poliaci stoja v zásade pri EÚ, no nedokážu sa pravdaže zmieriť s mnohými liberálnymi predstavami najmä o manželstve a rodine.“ A biskup zdôraznil:
„Otcovia zakladatelia Európskej únie Konrád Adenauer, Robert Schuman a Alcide de Gasperi sú v Poľsku veľmi populárni. S ich víziami zjednotenej Európy a s ich predstavami o hodnotách možno len veľmi súhlasiť!“
Biskup vyjadril ľútosť, že je málo kontaktov medzi biskupmi Východu a Západu: „Bolo by veľmi žiadúce mať viac stretnutí, kde možno diskutovať a navzájom sa od seba učiť.“ –zg-

Vatikán skrátil list Benedikta XVI.

Kath.net uvádza vynechanú časť v plnom znení

Vatikán, 17.3.2018 (KAP) 021 975 – Vatikánsky Sekretariát pre médiá pripustil, že podal list Benedikta XVI. o niekoľkozväzkovej publikácii o Františkovej teológii v skrátenej forme. Po domnienkach viacerých žurnalistov, že Vatikán neuviedol podstatný odsek listu, uverejnil prefekt pre médiá Dario Viagno 17. marca nakoniec úplnú kópiu listu, v ktorom Benedikt XVI. skutočne vyjadruje kritiku voľby autorov. Už predtým vyvolal Vigano pochybnosti rozšírením zmanipulovanej fotografie tohto listu!
V liste Benedikt XVI. odmieta napísať teologický úvod k tejto sérii kníh. Doteraz citoval Vigano odsek, v ktorom 91-ročný emeritný pápež uviedol, že 11 zväzkov publikácie nečítal a nemôže tak z „fyzických dôvodov“ v najbližšom čase ani urobiť.
Podľa teraz uverejnenej úplnej verzie vyjadruje Benedikt XVI. však aj „prekvapenie“ nad účasťou bývalého nemeckého dogmatika z Tübingenu Petra Hünermanna na tejto publikácii. Počas jeho pontifikátu sa stal Hünermann smutne známym „proti-pápežskými iniciatívami“, ako napísal Benedikt XVI. Ďalej pripomenul smerodajnú účasť Hünermanna na „Kolínskom vyhlásení“, ktoré prudkým spôsobom zaútočilo na autoritu učiteľského úradu pápeža najmä v morálnych otázkach. Hünermann tiež založil „Európsku spoločnosť teológov“ ako kritickú voči pápežovi a až cirkevné cítenie mnohých zúčastnených teológov tento charakter združenia zmenilo.
Pápežský Sekretariát pre médiá v sobotu vyhlásil, že z listu oznámili „iba toľko, koľko sa považovalo za primerané“. List adresovaný prefektovi Viganovi je aj „dôverný“ a vynechali iba „niektoré poznámky k autorom série“.
Pri prezentácii 11-zväzkovej publikácie vo štvrtok Vigano rozšíril napísaný výťah z listu. V ňom chváli emeritný pápež svojho nástupcu Františka ako „muža hlbokého filozofického a teologického vzdelania“ a zdôrazňuje „vnútornú kontinuitu medzi oboma pontifikátmi“. Iba ústne však predniesol Vigano ďalšiu vetu, v ktorej Benedikt XVI. odôvodňuje svoje odmietnutie napísania teologického úvodu tým, sa nechce vyjadrovať ku knihám, ktoré nečítal a z „fyzických dôvodov“ to ani urobiť nemôže.
Medzi inými aj vatikánsky žurnalista Sandro Magister v blogu vyjadril domnienku, že tam bol aj tretí odsek, vo svetle ktorého mal list iný zmysel. Magister sa pritom odvolával na „nenapadnuteľný zdroj“.
Okrem Hünermanna sa na knihe podieľal aj druhý nemecký odborník na fundamentálnu teológiu Jürgen Werbick. Ten patrí takisto k signatárom „Kolínskeho vyhlásenia“.

kath.net dokumentuje vynechaný odsek z listu Benedikta XVI:

„Iba na okraj by som chcel vyjadriť svoje prekvapenie nad skutočnosťou, že medzi autormi je aj Prof. Hünermann, ktorý sa za môjho pontifikátu stal známym tým, že podporoval hlavné proti-pápežské iniciatívy. Zohral relevantnú úlohu pri zverejnení ‚Kolínskeho vyhlásenia‘, ktoré v súvislosti s encyklikou ‚Veritatis splendor‘ masívne útočilo na pápežský učiteľský úrad najmä v otázkach morálnej teológie. Rovnako „Európska spoločnosť teológov“, ktorú založil ako organizáciu opozície voči pápežskému učiteľskému úradu. Neskôr však cirkevné cítenie mnohých teológov tejto orientácii zabránilo a umožnilo, že táto organizácia sa stala normálnym nástrojom stretávania teológov.
Som si istý, že pre moje odmietnutie budete mať porozumenie a srdečne vás pozdravujem. Váš Benedikt XVI.“ –zg-

Pápež píše Argentínčanom: „Láska k vlasti silná“

Vatikán-Buenos Aires, 17.3.2018 (KAP) 021 974 – Pri príležitosti piateho výročia zvolenia za pápeža napísal František svojim rodákom nezvyčajný list, ako informoval portál „vatican.news“ 17. marca:
„Chcel by som vám povedať, že láska k mojej vlasti je vo mne ešte stále silná. Všetkých, ktorí sa pre niektoré moje gestá cítia zranení, prosím o odpustenie,“ napísal František. Ďalej v liste uvádza, že chce robiť iba dobro a ubezpečuje, že v jeho veku mu ide málo o seba samého. Robí chyby, ako všetci iní ľudia tiež, ako napísal pápež. Na aké chyby alebo gestá sa odvoláva, pápež v liste nepíše. Pri ostatnej ceste do Južnej Ameriky sa kritizovalo, že jedinou ním nenavštívenou krajinou na kontinente bola jeho domovina.
Jeho list sa objavil 17. marca na titulných stránkach veľkých denníkov krajiny a uverejnila ho aj Biskupská konferencia Argentíny.
„Vy ste môj ľud, ľud, ktorý ma formoval, ktorý ma pripravil. Aj keď teraz nemáme tú radosť žiť spoločne v našej Argentíne, myslite prosím na to, že Pán jedného z vás povolal, aby hlásal posolstvo viery, milosrdenstva a bratstva na všetkých končinách zeme,“ píše pápež.
Potom sa poďakoval za vyjadrenie blízkosti, ktoré dostal k výročiu zvolenia za pápeža od oficiálnych predstaviteľov krajiny a ešte viac od mnohých iných z celkom rozdielnych náboženských, politických a ideologických prostredí. Uviedol, že jeho list je odpoveďou na tieto pozdravy a blahoželania.
Pápež tiež poprosil Argentínčanov, aby boli obrancami života a spravodlivosti, aby pokoj a bratstvo mohli rásť. List ukončil slovami: „S náklonnosťou brata a otca“. –zg-

Jezuita Spadaro: Pápež evanjelizuje kladením otázok

Frankfurt, 16.03.2018 (KAP) 021 973 – Pápež František neevanjelizuje tak, že dáva odpovede, ale tak, že kladie otázky. Poukázal na to jezuita a pápežov dôverník Antonio Spadaro SJ 16. marca na konferencii „Kresťanstvo a medialita“ v nemeckom Frankfurte n. M.
„Sme bombardovaní správami a trpíme pod príliš mnohými informáciami a pritom strácame naše otázky. Cirkev preto nesmie Boha prezentovať ako jedinú odpoveď, ale musí ľudí podnecovať k tomu, aby sami našli otázky,“ povedal šéfredaktor jezuitského časopisu „Civilta Cattolica“.
Kresťanstvo v meniacom sa stále viac digitálnom svete bolo v centre trojdňovej konferencie Inštitútu pre všeobecnú Cirkev a misie Filozoficko-teologickej vysokej škole St. Georgen. Okrem Spadara vystúpil o. i. aj sekretár Pápežskej rady pre kultúru, biskup Paul Tighe a komunikačný expert Peter Horsefield.
„Internet sa stal súčasťou života viery. Digitálne prostredie je dobrým miestom na hľadanie a nachádzanie Boha,“ konštatoval Spadaro a poukázal na motto jezuitskej rehole: „Hľadať a nachádzať Boha vo všetkých veciach“. Spadaro sa rozhodne vyslovil proti oddeleniu „reálneho“ a „virtuálneho“ sveta. Povedal, že digitálne prostredie nie je fake, ale ľudský priestor:
„Na internete máme želanie vstúpiť vzájomne do vzťahu, prekročiť hranice priestoru a času. Tak možno kybernetický priestor chápať ako ľudskú túžbu po nekonečnosti.“
„Model rádio“ – jeden hovorí a druhý počúva – patrí podľa Spadara do minulosti. „Sociálna sieť je nóvum digitálneho prostredia, vzťahy tu splývajú, témy sa zdieľajú s priateľmi. Nerozšíriš nijaké posolstvo, ak nemáš vzťahy,“ uviedol jezuita, ktorý bloguje, tvítuje a má viac ako 22 000 abonentov na Facebooku.
„Cirkev sa nesmie chápať ako ´kontajner´ na vieru, jej zameranie sa nemá sústrediť iba na témy, ale na človeka. Náuka Cirkvi nie je nijaká databáza, ale radikálna pastorácia. To je jedno z hlavných úsilí pápeža Františka,“ povedal jezuita.
Spadaro spomenul aj súčasné výzvy v digitálnom priestore ako tvorba filtrových bublín, či obvinenie, že zvýšené využívanie digitálnych médií vedie k povrchnosti:
„Keď sa predtým čítali kniha odpredu až dozadu, tak teraz skáčeme na webe od linka k linku. Je tu málo hĺbky. Napriek tomu internet nie je nejak opcia, ale realita. Ani zo strany Cirkvi nemožno digitálne médiá dlhšie ignorovať.“ –zg-

Rozvedení katolíci učia náboženstvo – porušenie CIC

16.3.2018 (LifeSiteNews) – „Nová politika blízkeho poradcu pápeža Františka, ktorá ponúka miesta v oblasti katolíckeho vzdelávania osobám, ktoré žijú v nezriadenom a cudzoložnom druhom „manželstve“ odporuje Kódexu kánonického práva Cirkvi (CIC),“ povedal Edward Peters. Peters je profesorom kánonického práva na Veľkom seminári Najsv. Srdca Ježišovho v americkom Detroite a poradcom najvyššieho vatikánskeho tribunálu Apoštolskej signatúry. Jeho vyjadrenia v oblasti kánonického práva citujú mnohé médiá.
„Je nezmyslom, ako sa zdá tvrdiť vplyvný diecézny biskup iba niekoľko klikov od tieňa Baziliky sv. Petra, že rozvedení a znovu zosobášení katolíci hoci nespôsobilí pre sväté prijímanie, by mohli napriek tomu byť ‘vynikajúci … v dosvedčovaní kresťanského života’ tak, že by mohli byť ‘ideálni pre výuku katolíckeho náboženstva,’“ napísal Peters v blogu „Vo svetle práva“.
Peters sa odvoláva na článok LifeSite article z 13. marca o Marcellovi Semerarovi, biskupovi talianskej Diecézy Albano, ktorý naznačil želanie zveriť katechetické posty v niektorých prípadoch aj osobám žijúcim v druhom neplatnom manželstve. Biskup Semerano, blízky poradca pápeža Františka, tiež povedal, že chce tieto osoby poveriť aj úlohou lektorov na svätej omši.
„Neodškriepiteľný protiklad medzi kánonickým právom a verejným štatusom niektorých osôb v takých prípadoch môže vysvetľovať – aj keď ironicky – prečo mnohí tak horúčkovito pracujú na podkopávaní významu kánonu 915 a teraz, ako myslím aj kánonu 804,“ dodáva Peters.
Kánon 915 Kódexu kánonického práva Cirkvi zakazuje kňazom podávať sväté prijímanie osobám žijúcim v smrteľnom hriechu a kánon 804 požaduje, aby učitelia katolíckeho náboženstva boli osoby, „ktoré vynikajú pravou náukou, svedectvom kresťanského života a pedagogickým umením“.
Peters dodáva, že disciplína Cirkvi sa budovala „kánon za kánonom“ po mnohé storočia, ale teraz sa tento prístup ‘kánon za kánonom’ zdá byť „dobrou cestou na rozkladanie cirkevného poriadku“.
Ako Peters už v minulosti spomenul, mnohé interpretácie Amoris laetitia, v zmysle povolenia cudzoložníkom pristupovať k prijímaniu priamo porušujú Kódex kánonického práva najmä kánon 915. Teraz sa útočí aj na iné kánony a na ich cirkevné hodnoty, ako napísal Peters.
„Znovu zosobášení katolíci sa môžu zapájať do mnohých farských aktivít – modlitbových akcií, služieb atď. No niektoré úlohy najmä inštitucionálne alebo liturgické sú im pre ich verejný život zakázané.“ –zg-

Halík: Európa potrebuje kresťanov ako „tvorivú menšinu“

Wien, 16.03.2018 (KAP) 021 972 – Európa, kontinent v kríze, potrebuje kresťanov viac ako kedykoľvek, aby vyvinuli idey a mentality s perspektívami do budúcnosti a aby ich realizáciu podnecovali. To bola hlavná myšlienka konferencie o Európe, ktorá sa 16. marca skončila vo Viedni. Odborníci z Cirkvi, vedy a politiky zo 14 krajín diskutovali v Diplomatickej akadémii na otázku: „Európa – kam ideš? Výzvy pre Cirkev a spoločnosť“.
Prezident Českej kresťanskej akadémie, Prof. Tomáš Halík, označil kresťanov v prednáške ako „tvorivú menšinu“. Cirkvi vyzval, aby vykročili novými cestami, lebo: „Kresťanstvo včerajška môže byť ťažko nádejou pre Európu dneška a zajtrajška.“ Zo súčasného vývoja podľa neho však vyplýva, „že sekularizácia nebude posledným slovom historického vývoja“. Podľa slov pražského katolíckeho kňaza a vedca „éra ľudových cirkví sa skončila“. „Nie som toho názoru, že tento vývoj možno zvrátiť nejakou novou evanjelizáciou,“ vyhlásil Halík.
„Pre Cirkev je dôležité, zdôrazniť terapeutickú silu viery a prispievať ku skultivovaniu sociálnej klímy, v ktorej je ústredná dôstojnosť človeka. Tu môže veľkú službu urobiť demokracia,“ vyjadril svoj presvedčenie.
Halík sa vyjadril pochvalne aj o pôsobení pápeža Františka: „Jeho pontifikát sa môže stať novou kapitolou v kresťanstve. Pápež vyzdvihuje témy, ktoré doteraz boli v tieni, ako milosrdenstvo, solidarita s chudobnými, angažovanosť za životné prostredie a pochopenie pre ľudí, ktorí sa nachádzajú v morálne komplikovaných situáciách. František vedie Cirkev v dobe epochálneho obratu. Po moderne prichádza éra radikálnej globálnej plurality. Pápež František je v tejto situácii ďaleko ponad hranice Katolíckej cirkvi inšpirujúcim pre mnohých kresťanov.“
Jasné slová našiel Halík pre mnohých – a aj ich menoval – „populisticko-nacionalistických politikov vo východnej Európe:
„Viktor Orbán, Miloš Zeman a Róbert Fico využívajú strach a hlúposť a profitujú z toho. Populistickí politici majú zvláštny dar, ako vyjadriť, čo si myslia ľudia, ktorí nemyslia,“ vyhlásil Halík. „Populizmus a nacionalizmus však iste nie sú fenomény obmedzené na východnú Európu,“ dodal teológ a poukázal o. i. na „brexit“ a zvolenie Donalda Trumpa v USA.
Ostrú kritiku vyslovil ďalej ku kurzu ruského prezidenta Vladimíra Putina: „Jeho hlavným zahranično-politickým cieľom je rozpad Európskej únie, príp. NATO. Preto Putin podporuje nacionalistické hnutia v západnej Európe a šíri cielené dezinformácie, aby v západných spoločnostiach vytvoril atmosféru strachu a rozkolu,“ povedal Halík.
Európska kríza je podľa Halíkovej analýzy menej ekonomická, ako oveľa viac duchovná kríza: „Ľudia majú strach pred stratou identity v čoraz neprehľadnejšom svete. Mnohí politici, ktorí sa zasadzujú za ochranu tzv. kresťanskej Európy, iste ešte nikdy nedržali v ruke Bibliu. Ich krédom je nenávisť voči moslimom, liberálnosti, EÚ a homosexuálom. Kresťania sa musia tomuto vývoju rázne postaviť.“

Zmierenie, solidarita, verejné blaho
Napriek všetkým sekulárnym tendenciám sú cirkvi stále ešte najväčšou občiansko-spoločenskou inštitúciou v Európe. Poukázala na to viedenská sociálna etička Prof. Ingeborg Gabrielová v prednáške. Tak ako Halík hovorila o duchovnej dezorientácii v Európe. „Tu majú cirkvi mimoriadne dôležitú úlohu.“
Teologička poukázala na tri zásadné kresťanské princípy – zmierenie, solidarita a verejné blaho. Vzhľadom na súčasných 34 konfliktov v Európe je pre cirkvi výzvou, sprostredkovať medzi konfliktnými stranami príp. sporiacimi sa národmi, aby sa tak posilnili základy Európy. Zmierenie ako zásadný kresťanský pojem sa nesmie chápať iba individuálne. Zmierenie má aj politický rozmer.“ „Kresťania príp. cirkvi tiež nie sú odolné voči pokušeniam nacionalizmu či populizmu, ako vyhlásila teologička o. i. vzhľadom na Maďarsko a Poľsko. „Nacionalizmus, ktorý iných zhadzuje a kresťanské Evanjelium – to nepasuje dokopy.“
Gabrielová ďalej žiadala, aby sa cirkvi v sociálnych otázkach intenzívnejšie a kompetentne hlásili ku slovu. V minulých desaťročiach sa tomuto aspektu pre diskusie v cirkvách venovalo málo pozornosti. Úlohou cirkví je rozšíriť súčasné zúžené materialistické a ekonomické hľadiská.
Ďalej povedala, že cirkvám sa príliš málo podarilo vnášať podstatný princíp kresťanskej sociálnej náuky do spoločenskej diskusie. Vládnuci liberálny model myslenia je primálo. Túto formu egoizmu treba prekonať. V dobe, keď sa stáva stále podivnejším zasadzovať sa za iných, musia sa do toho pustiť cirkvi.
Gabrielová pripomenula príhovor pápeža Františka z r. 2016, keď dostal cenu Karola Veľkého vo Vatikáne. Pápež vtedy hovoril o „novom európskom humanizme“, ktorý sa vyznačuje schopnosťou integrácie, dialógu a kreativity.
„Aj keď tento svet nebude nikdy dokonalý, sme povinní naprávať, čo a kde je to len možné, aby sme človeku dodali nádej,“ povedala etička.

Hranice medzi Východom a Západom
Maďarský teológ András Mate-Tóth v diskusii povedal, že je nebezpečné hovoriť o východnej Európe v starom zmysle. Tým sa bývalé komunistické krajiny stále ešte spájajú so sovietskym modelom.
Rumunský pravoslávny teológ Radu Preda pripustil však v otázke, či ešte stále existujú bývalé hranice medzi západnou a východnou Európou istú vinu bývalých komunistických štátov: „Zločiny komunizmu sa musia vo všetkých týchto štátoch konečne riadne spracovať. Dokiaľ sa tak nestane, bude existovať istá hranica medzi Západom a Východom.“ Vyslovil sa aj za vlastný európsky súd len na toto spracovanie.
Trojdňovú konferenciu vo Viedni zorganizovali: „Pro Oriente“, Inštitút G2W v Zürichu a Renovabis. –zg-

Nejasné tóny hlásania viery

Rubrika „Myšlienky neteológa“. Štefan Fleischer

Grenchen, 15.3.2018 (kath.net/sf) 021 971 – „Veď čo by som vám pomohol, bratia, keby som k vám prišiel a hovoril jazykmi, ak by som vám nehovoril zo zjavenia, poznania, proroctva alebo náuky? Veď keby aj bezduché nástroje, či už flauta alebo citara, nevydávali rozdielny zvuk, ako by sa vedelo, čo sa hrá na flaute a čo na citare? A keby poľnica vydávala neurčitý zvuk, kto by sa strojil do boja?“ (1.Kor 14,6-8)
Keď bola nedávno znova v jednom článku pravda viery tak opísaná a rozobratá, že som nakoniec vôbec nechápal, čo chcel tento nemecký teológ vlastne povedať, tak som mohol nad tým iba krútiť hlavou. Prirodzene nepovedal nič nesprávne. Pred tým sa celkom vedome chránil, ako sa zdá. No aj to správne vyjadril iba zlomkovite, jednostranne, aby som nepovedal znetvorene. Povedať celú náuku, celú pravdu, pred tým sa očividne takisto chránil. Tu mi napadol úsek z 1. Listu Korinťanom: „A keby poľnica vydávala neurčitý zvuk, kto by sa strojil do boja?“
Mýlim sa, alebo v ostatnom čase zostalo akési ticho okolo pojmu novej evanjelizácie, o ktorej sa ešte nedávno tak často a rado hovorilo? To by neudivovalo. Taký hlúpy predsa nie je nijaký človek, aby si skôr či neskôr nevšimol, že nemusíme všetko sami rozoberať a rozdiskutovať, ak chceme byť vierohodní. „Ale vaša reč nech je ´áno – áno´, ´nie – nie´. Čo je navyše, pochádza od Zlého“ (Mt 5,37).
PS: Naša reč o Zlom dnes patrí k typickým príkladom nejasného hlásania viery. –zg-

Nový minister vnútra Seehofer: „Islam nepatrí k Nemecku“

Berlín, 15.3.2018 (kath.net) 021 970 – „Islam nepatrí k Nemecku. Nemecko je formované kresťanstvom, a k tomu patrí aj voľná nedeľa, patria k tomu cirkevné sviatky a obrady ako Vianoce, Veľká noc a Turíce,“ povedal nový nemecký minister vnútra Horst Seehofer (CSU) v interview pre „Bild“.
„Prirodzene, že moslimovia žijúci v Nemecku patria k Nemecku, no to prirodzene neznamená, že sa preto z falošných ohľadov vzdáme tradícií typických pre našu krajinu.“
Minister zdôraznil, že sa zasadzuje za to, aby moslimovia „žili s nami a nie popri nás, alebo proti nám“. „Na to je potrebné vzájomné pochopenie, ohľaduplnosť a treba spolu hovoriť.“
Seehofer chce, ako dodal pre „Bild“ pokročiť ďalej, znova zvolať konferencie a diskutovať o islame a problémoch integrácie moslimov, tu treba hľadať dialóg.
Okrem toho žiadal zriadenie centrálnych prijímacích miest pre azylantov, kým sa o ich žiadosti rozhodne. A to chce realizovať veľmi rázne, ako aj zrýchliť odsun neprijatých azylantov. –zg-

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *