Exorcizmus rímskeho Panteónu

Pantheón je monument hovoriaci o veľkosti antického aj moderného Ríma. Stojí už viac ako dvetisíc rokov, odoláva zemetraseniam, požiarom aj veľkým vodám Tiberu.
„Oculus“ – oko, otvorený otvor v kupole provokuje architektov aj spisovateľov. Prečo nie je klenba Panteónu uzatvorená lucernou? Lúč svetla, ktoré preniká do priestoru cez deväťmetrové okno, sa javí ako oštep prerážajúci vnútornú temnotu. Mnohí autori ho považovali za symbol Božej prítomnosti, ktorá preráža temnotu a ľuďom prichádza na pomoc.
V dobe, keď bol ešte Rím pohanský, tu uctievali všetkých bohov rímskeho polyteizmu.V roku 608 byzantský cisár Fokas daroval Panteón pápežovi Bonifácovi IV., ktorý usporiadal sugestívny obrad jeho zasvätenia jedinému Bohu.
13. mája 609 sa okolo chrámu zhromaždil nesmierny zástup, aby bol účastný tejto udalosti. Kroniky hovorili o rámuse a desivom vytí, ktoré sa z neho ozývali: pohanskí démoni si uvedomovali, čo sa deje a čo nastane. Brána bola otvorená dokorán a pápež začal pri vstupe prednášať formulu veľkého exorcizmu.
Rev sémonických idolov mohutnel a rámus ohlušoval prítomných. Davu sa zmocňoval strach a takmer nikto nebol schopný udržať sa na nohách, keď videl a počul toto strašné divadlo. Len Bonifác IV. vytrvalo a neohrozene prosil a zasväcoval Panteón Ježišovi Kristovi. Hovorí sa, že démoni zmätene a s obrovským revom opúšťali starobylý chrám a unikali otvoreným okom v kupole a bránou.
Keď obrad skončil, pápež zasvätil chrám Panne Márii – patrónke mučeníkov, ktorí boli umučení na poctu týchto nečistých modiel. Bolo to na pamiatku tohto veľkého počtu kresťanov. Z katakomb bolo dovezených sem niekoľko vozov relikvií  neznámych mučeníkov a ich sväté ostatky boli uložené pod oltárom.
Renovatio Urbis – Obnova Mesta v kresťanskom duchu, ktorú začal svätý Gregor Veľký, bola ďalej uskutočňovaná jeho nástupcami a dokončená v dramatickom XVI. storočí pápežom Sixtom V.
Bolo ťažké zahnať všetky staré povery, ľudové historky plné týchto idolov, ktoré sa pokúšali vrátiť do mesta.
Zdroj: Il Settimanale di Padre Pio, 10. 12. 2017 a Lumen de lumine

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *