Nemusíš sa báť, ak ťa Boh volá, postará sa o všetko!

Esmeralda Solís Gonzáles je mladá mexická žena, ktorá bola v minulom roku 2016 korunovaná ako kráľovná krásy v jej rodnom meste – a teraz sa pripojila ako postulantka k chudobným misionárom Najsvätejšej sviatosti.

Príbeh dvadsaťročnej mladej a krásnej Esmeraldy Gonzáles vyvolal na sociálnych sieťach veľký záujem. Nikto tak prudkej zmene v jej živote akosi nechcel uveriť.

Esmeralda sa narodila 12. apríla 1997 vo Valle de Guadalupe, štát Jalisco, v katolíckej rodine. V súčasnosti žije v kláštore chudobných misionárov Najsvätejšej sviatosti Cuernavaca v štáte Morelos, po odchode zo svojho zamestnania odborníčky na výživu, kde sa jej mimoriadne darilo. Jej kariéra mala mimoriadne pevné a dobré základy. Víťazka súťaže krásy, vyštudovaná odborníčka na výživu mala rozrastajúcu sa klientelu.

„Naozaj neviete, aký je náboženský a zasvätený život, kým v ňom nežijete. Kým som nezačala žiť v kláštore, zatiaľ som iba z inej perspektívy mohla vidieť, čo je svet a čo ti ponúka.“ povedala Esmeralda.

„Bola som veľmi spokojná so všetkým, čo som mala, ale to sa rozhodne nedá porovnať so šťastím, ktoré Boh teraz pôsobí v mojom srdci.“

Mladá postulantka sa stretla s misionármi asi pred piatimi rokmi vo veku 14 či 15 rokov, keď sa jej záujem o duchovné povolanie „prebudil“ práve cez stretnutia s misionármi, pomoc v misii a tábory.

Okrem toho poukázala Esmeralda na svoje vnútorné prežívanie, aké to bolo skoro mesiac po ukončení tohto procesu rozlišovania v sebe samej, keď v marci 2017 dávala Pánovi svoje prvé oficiálne áno, áno svojmu duchovnému povolaniu na sviatok Zvestovania.

„Božie načasovanie je dokonalé. Počas tejto doby rozlišovania mi Pán umožnil mať mnohé skúsenosti, ako je stať sa kráľovnou krásy a zároveň skúsenosti, ktoré ma navždy utvrdili v tom, že chcem opustiť túto cestu, no zároveň mi umožnili veľa sa naučiť o sebe, o svete a o tom, čo sa má neskôr objaviť v mojom živote.“

Prítomnosť duchovného povolania, na ktoré som bola povolaná, bolo vždy prítomné v mojom živote ako taký „malý tŕň,“ povedala Esmeralda. „Proste som ho v sebe vždy cítila.“

„Uvedomila som si, že musím urobiť väčší a voľnejší priestor vo svojom živote, aby som vedela, čo to Boh pre mňa naplánoval. Pri rozpoznávaní môjho povolania som mala aj obrovský strach a pochybnosti, ale láska, ktorú mi každý deň ukazoval Náš Pán, prekonala akýkoľvek pocit odrádzania alebo odmietania tejto cesty,“ povedala Esmeralda.

Esmeralda uviedla, že zistila, že Boh ju pozýva „slúžiť mu radikálnym spôsobom,“ to znamená „zmeniť svoj život úplne, odísť z istoty, z atraktívnosti môjho doterajšieho života, aby som prijala Kristov kríž a prežívala som ho intímnejšie.“

„Žijem v zasvätenom živote zatiaľ veľmi krátky čas, ale skutočne som veľmi šťastná,“ povedala.

Aby objavila svoje povolanie, Esmeralda strávila veľa času v modlitbe a dobročinnosti, počúvajúc z vonkajšej strany a zo sveta, čo bude táto zmena zahŕňať.

„Zmena je pre rodinu vždy ťažká, pretože zahŕňa odlúčenie, ale vždy som mala podporu svojich rodičov, súrodencov a skutočných priateľov. Hoci by som sa mohla rozvíjať aj v inom prostredí, cítim, že ak ma Pán potrebuje, potom môžem priniesť najviac ovocia iba tým životom, aký pre mňa pripravil On.“ povedala pre CNA.

Esmeralda má niekoľko slov aj pre ďalších mladých ľudí ako ona a povedala, že v každom povolaní budú mať ťažkosti, „ale ak ideme a držíme sa pritom Božej ruky, budeme vždy môcť urobiť ďalší krok.“

„V rehoľnom živote je každý nový deň novým začiatkom a novou príležitosťou na rozšírenie Božieho kráľovstva. To znamená urobiť veľa obetí, ale tie sú vždy odmenené šťastím.“

Mladá postulantka tiež uviedla, že je pravda, že „tzv. realita a predpokladané šťastie, ktoré svet predáva, je veľmi atraktívne, ale je nevyhnutné, aby ste svoje oči obrátili na to, čo skutočne vydrží, na to čo má trvalé hodnoty.“

„Nemusíš sa báť. Ak ťa Boh volá, postará sa o všetko. Všetko, čo musíš urobiť, je prijať ho s veľkým mierom, radosťou a dôverou. Verím, že strach je veľká výhovorka, ktorá je zodpovedná za uberanie skutočného šťastia v našom živote, ktoré iba Boh môže ponúknuť.“ povedala.

Chudobní misionári Najsvätejšej sviatosti sú náboženský inštitút Pápežského práva založený v roku 1945 v Cuernavaca, Mexiko v roku 1945 blahoslavenou Maríou Inés Teresou Arias.

Duch tohto náboženského ústavu je eucharistický, mariánsky, kňazský, misionársky a je zameraný na Ježiša v Najsvätejšej sviatosti.

Misionári pracujú na klinikách, mládežníckych skupinách, predškolských zariadeniach a školách, univerzitných internátoch, centrách pre duchovné cvičenia, misie. Okrem iného pracujú a pôsobia v Mexiku, Kostarike, Argentíne, Spojených štátoch amerických, Španielsku, Taliansku, Írsku, Rusku, Japonsku, Kórei, Indonézii, Sierra Leone, Nigérii, Vietname a Indii.

zdroj: catholic news agency

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *