Život Cirkvi vo svete 41/2017

Obsah

Spomienka k 30. výročiu smrti vdp. Štefana Poláka

Maďarsko: Biskup vyzýva k humánnej spoločnosti

Akcia pri potratovej klinike: ‚Budúcnosť nie potrat‘

Lídl znova maže kríže – tento raz v Taliansku

Kolínska arcidiecéza má prebytok 36,6 milióna eur!

Brazília: Aparecida čaká 600 000 pútnikov k jubileu

ComECE žiada viac elánu pre európsky projekt

Libanonskí biskupi: Kriminálni utečenci ‚nevďační‘

Kardinál Marx proti ‚hornej hranici‘ pre utečencov

Pápež: Rigidné srdce nechápe Božie milosrdenstvo

Prenasledovanie kresťanov: Sacre-Coeur krvavo červený

Nemecko: Deti a rodičia v hľadáčiku salafistov!

Paríž: Spolužiaci ťažko zranili 10-ročnú židovku

Superior Mariazellu: „Na púti majú všetci miesto“

Pápež a Steinmeier o utečencoch a ekumenizme

Českí biskupi: Občania majú voliť „slušnú politiku“

CSU: ‚Kto skladá kríže, nebezpečne popiera sám seba‘

‚Satanská‘ torta ako akt pomsty pekárom

ARD a ORF: Poľská ružencová modlitba vraj „sporná“

Spaemann: ‚Amoris laetitia’ urobila rozkol v Cirkvi

Trump predbehol Františka na Twitteri

Kardinál Marx žiada nové zamyslenie na kresťanstvom

Pápež: Cirkevné právo má podporiť 2. vatikánsky koncil

Vatikán oznámil dve úmrtia biskupov v Číne

Nemecko: ‚Ekumenická‘ liturgia v dóme s menom ‚Alah‘

Kardinál Farrell za predmanželskú prípravu laikmi

Trump: Výnos k slobode svedomia pre veriacich

USA: Biskupi žiadajú zatvorenie Guantanama

Litovský premiér s bábätkom u pápeža

Rusko: Katolícka cirkev dúfa v lepšiu právnu istotu

Uzbecký prezident: „Chceme zostať multináboženskí“

Pietna spomienka k 30. výročiu smrti vdp. Štefana Poláka

Borovce, 9.10.2017 (TK KBS) – Vo farnosti Borovce si pietnou spomienkou pripomenuli 30. výročie násilnej smrti správcu farnosti Štefana Poláka, ktorý bol v noci zo 7. na 8. októbra 1987 na fare v Borovciach násilne zavraždený. Počas troch dní prebiehal kultúrno-duchovný program, ktorý vyvrcholil spomienkovou svätou omšou v nedeľu 8. októbra, ktorú spolu s pozvanými kňazmi celebroval trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch.
V rámci homílie poukázal na krvavú obetu duchovného otca Štefana Poláka, ale takisto na silu obrátenia, čo môže byť príkladom aj pre dnešného veriaceho. Na záver svätej omše arcibiskup Orosch požehnal pamätnú poštovú pečiatku, ktorú vydala pri tejto príležitosti Slovenská pošta a nový pamätník venovaný úcte Štefana Poláka, ktorý bol inštalovaný pred Kostolom sv. Vavrinca. Pamätník tvorí reliéf, na ktorom je zobrazený Štefan Polák ako drží kríž, ktorý je súčasťou ruženca. Symbolicky takto poukazuje na jeho utrpenie i mariánsku úctu, ktorou sa vyznačoval. Súčasťou pamätníka je i socha Ružencovej Panny Márie.
S príhovorom vystúpil aj predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák. Poukázal na skutočnosť, že táto vražda, ako aj podobné vraždy kňazov, ktoré sa stali v minulom režime, žiaľ dodnes nie sú vyšetrené.
V pastoračnom centre na fare bola otvorená výstava pod názvom „Vykúpenie“, kde možno vidieť obrazy výtvarníčky Beáty Krasňanskej a niektoré osobné veci vdp. Š. Poláka, ktoré mal. V areáli pred kostolom je možnosť vidieť výstavu pod názvom „Diktatúra a demokracia v storočí extrémov“, ktorú zapožičala Nadácia Konráda Adenaura. Obnovený areál pred kostolom dostal zároveň názov „Pamätná zóna Štefana Poláka“.
Súčasťou podujatia bola aj prezentácia knihy o živote vdp. Štefana Poláka „V rukách Hrnčiara“. Počas týchto dní na miesta poznačené krvou kňaza Štefana Poláka prišlo mnoho veriacich z rôznych kútov Slovenska, ktorí chceli predovšetkým poďakovať Bohu za dar kňaza, Kristovho služobníka, správcu Božích tajomstiev a duchovného otca.
TK KBS informoval Patrik Katrinec

Vatikán: Ostrejšie zákony o prisťahovalectve – zlá cesta

Ženeva, 12.10.2017 (KAP) 021 245 – Vatikán kritizoval ostrejšie zákony o prisťahovalectve ako nesprávne. „Zákazy a prekážky, ako aj vylúčenie migrantov zo sociálnych príspevkov nedokážu ľudí zdržať od vysťahovalectva. Zúfalstvo a nádej sú vždy silnejšie ako reštriktívna politika,“ povedal stály pozorovateľ Svätého stolca pri OSN v Ženeve, arcibiskup Ivan Jurkovič, vo štvrtok na stretnutí o migrácii „Global-Compact“a zdôraznil:
„Na ilegálne prisťahovalectvo reagovať najmä bezpečnostnými opatreniami je podľa vatikánskeho diplomata krátkozraké. Právo a zodpovednosť každého štátu, čo sa týka úpravy zákonov a poriadku je nepochybné, no je potrebné spájať legitímne záujmy prijímajúcich krajín so základnými právami migrantov.“
Jurkovič sa potom vyslovil za koridory pre migrantov za prácou a „férové a etické programy ich verbovania“. Dôrazne žiadal aj lepšie možnosti pre migrantov, aby si mohli nechať pricestovať aj rodinu. „Ak naozaj nechceme nikoho nechať v nebezpečí, potrebné sú rámcové podmienky na spájanie rodín.“
Vysoký počet migrantov na svete označil diplomat ako „citeľné znamenie rastúcej nerovnosti, sociálnej a hospodárskej nevyváženosti a neupravenej globalizácie“. Z dobre riadenej migrácie profitujú pôvodné krajiny, ale rovnako aj tranzitné a cieľové krajiny. Pretrvávanie neregulárnych migračných trás ukazuje, že medzinárodné spoločenstvo nedokáže s migráciou účinne zaobchádzať, ako povedal zástupca Vatikánu. –zg-

Maďarsko: Biskup vyzýva k humánnej spoločnosti

Budapešť, 12.10.2017 (KAP) 021 244 – Po dosť násilných protestoch proti pomoci utečencom v maďarskej dedine volajú hlasy z katolíckej cirkvi a občianskej spoločnosti k obrane „hraníc humánnej spoločnosti“. Niekoľko tisíc ľudí podpísalo na internete výzvu iniciovanú aj diecéznym biskupom Vácu, Miklósom Beerom a katolíckym blogerom Istvánom Gegenym. Nepriateľstvo rozdúchané voči cudzincom a nedorozumenia viedli k tomu, že „inak mierumilovní občania riešia konflikty vreckovými nožíkmi a tehlami“, ako sa v nej uvádza. „Stali sme sa spoločnosťou, v ktorej môžu byť bývalé princípy v každej chvíli nahradené agresiou.“
Výzvu vyvolal incident koncom septembra v juhomaďarskej dedine Öcseny. Humanitná organizácia „Migration Aid“ tam chcela priviezť skupinu oficiálne uznaných utečencov – matky s deťmi na rekreáciu. Majiteľ penziónu bol ochotný ich prijať. To vyvolalo masívne protesty dedinčanov. Majiteľa penziónu ohrozovali a prerezali mu pneumatiky na aute. Poškodili aj auto starostu Jánosa Fülöpa, ktorý chcel občanov na schôdzi o tom informovať. Starosta odstúpil a za eskaláciu situácie robil zodpovednú politickú propagandu proti utečencom.
„Predtým vládol v našej obci pokoj. Maďari, Rómovia aj iné menšiny tu pokojne spolunažívali. To sa teraz skončilo,“ povedal starosta.
„Ľudia nechcú prijímať migrantov ani v krajine, ani vo svojej obci,“ Nenachádzam nič nesprávne na protestoch. Obyvateľstvo bolo v téme migranti tak často klamané, že už neverí, že majú prísť iba deti! Je správne, že dedinčania vyjadrili svoj názor rozhodne a hlasne,“ komentoval kauzu premiér Viktor Orbán.
Orbánov komentár vyvolal rozhorčené reakcie obyvateľstva rovnako ako mlčanie kardinála Petra Erdöa, budapeštianskeho arcibiskupa. Interview s opozičnou televíziou Hír TV na okraj konferencie v Budapešti kardinál bez ďalšieho komentára prerušil po tom, čo reportér nahodil kauzu v Öcseny a spýtal sa, či kardinál nepovažuje za potrebnú výzvu cirkvi v záujme utečencov.
Vo výzve, ktorú podporuje biskup Beer sa zdôrazňuje, že „sú potrebné upravené hraničné kontroly na ochranu krajiny a aby sme vedeli, kto k nám prichádza a s kým tu budeme žiť“. Rovnako je však aj v spoločnom záujme Maďarska „chrániť hranice humánnej spoločnosti“. Tá bola naposledy vystavená útoku, „ktorý bez reakcie proti tomu môže viesť k radu procesov sebazničenia“ uvádza sa vo výzve vzhľadom na udalosti v Öcseny. „Vyvoláva veľké obavy, keď vidíme, ako sú ľudia zavádzaní polopravdami, čoho dôsledkom je, že reagujú na dobrú vôľu hrozbami.“ –zg-

Akcia pri potratovej klinike: ‚Budúcnosť nie potrat‘

Mníchov, 12.10.2017 (kath.net) 021 243 – V nedeľu, 15. októbra 2017 sa v Mníchove-Freihame pred zdravotným strediskom Medicare – potratovou klinikou Friedricha Stapfa znova zídu mnohí ľudia, aby pokojne poukazovali na pravú pomoc tehotným ženám a právo nenarodených detí na život. Mottom akcie je: „Budúcnosť namiesto potratu“. Akciu organizujú: „Kresťanskí demokrati za život“ (CDL) z Bavorska, „Akcia ochrana života pre všetkých“ (ALfA), ako aj „Mládež za život“.
„Má to byť viditeľná a výrazná obhajoba práva na život, výzva k lepšej rodinnej politike a pravej vítacej kultúry pre matku a dieťa,“ ako uviedli.
„Najväčšie nemecké potratové centrum v Mníchove, ktoré otvorili v r. 2016, je ničivým signálom pre ochranu života,“ hovorí Christiane Lambrechtová, krajská predsedníčka CDL Bavorsko. „Účastníci zažijú niektoré mimoriadne akcie. Prihovorí sa im známy detský lekár Dr. Holm Schneider (1. spolkový podpredseda „Akcie právo na život pre všetkých“), ktorý príde s mladíkom s Downovým syndrómom. Príde aj predseda CDL Baden-Württembersko, právnik Jozef Dichgans, pretože Fiedrich Stapf prevádzkoval roky svoju potratovú kliniku v Stuttgarte, kým prešiel do Mníchova. Ďalším bodom programu bude otvorený list Angeliky Dooseovej (ALfA) pánovi Stapfovi.“ –zg-

Lídl znova maže kríže – tento raz v Taliansku

Viedeň, 12.10.2017 (kath.net) 021 242 – Obchodný reťazec Lidl znovu kritizujú kvôli chýbajúcim krížom na reklamných fotografiách – tento raz v Taliansku. Informujú o tom rakúske noviny „Österreich“. Vo filiálke v Camporosse v Ligúrii zavesili fotografiu kostola obce Dolceacqua bez kríža. Starosta nebol týmto obrázkom Lidla vôbec potešený.
Lidl v stredu tvrdil, že dostal fotografie z databanky fotografií: „Nevšimli sme si, že na fotografii chýba kríž. Nejde o marketingovú stratégiu, ale iba o nepozornosť, za ktorú sa u našich zákazníkov ako aj obyvateľov obce Dolceacqua ospravedlňujeme.“ Lidl sa ospravedlnil aj starostovi. –zg-

Kolínska arcidiecéza má prebytok 36,6 milióna eur!

Bonn, 12.10.2017 (KAP/KNA) 021 241 – Kolínska arcidiecéza zaznamenáva za rok 2016 ročný prebytok 36,6 milióna eur. Uvádza sa to vo finančnej správy, ktorú prezentoval generálny vikár Dominik Meiering. Výnosy voči r. 2015 stúpli o 4,1 percenta na 917 miliónov eur. Z toho je 69 percent cirkevných daní – 22 miliónov eur. V r. 2015 mala diecéza viac o 7,9 percent – teda 832,6 miliónov eur. Majetok vzrástol v r. 2016 o 3,6 percenta na 3,6 miliardy eur.
Kolínska arcidiecéza má najväčší počet katolíkov medzi nemeckými diecézami – až dva milióny. Prebytok hospodárenia použije arcidiecéza z veľkej časti na zabezpečenie svojich pracovníkov v starobe a na udržiavanie budov. Denne investuje viac ako dva milióny na úlohy cirkvi.
Výdavky arcidiecézy boli 880 miliónov eur (čo je o 6,2 percenta viac). Na farnosti a spoločenstvá vydáva 398 miliónov eur, čo je jej najväčšou položkou. Personálne náklady boli 316 miliónov eur.
Arcidiecéza má 180 pastoračných oblastí a 4415 pracovníkov. … –zg-

Brazília: Aparecida čaká 600 000 pútnikov k jubileu

Rio de Janeiro, 11.10.2017 (KAP/KNA) 021 240 – Najdôležitejšie pútnické miesto Brazílie Aparecida sa dobre pripravila na 300. výročie zjavenia Panny Márie 12. októbra. V malom mestečku na juhovýchode krajiny očakávajú 600 000 pútnikov z celej Brazílie. Pápež František poslal k jubileu ako zvláštny dar Zlatú ružu. Františka na oslavách v Aparecide zastupuje taliansky kardinál Giovanni Battista Re.
„Pápežská ruža“ je symbol úcty k Božej Matke. Normálne sa ružový konárik prepožičiava iba raz ročne. Pápež daroval túto ružu už v máji portugalskej Fatime, no Vatikán urobil výnimku a daroval v tomto roku dve ruže. Aparecida dostala tento dar už v r. 1967 a 2007.
Zo všetkých regiónov Brazílie už niekoľko dní putujú pútnici do Aparecidy vzdialenej 150 kilometrov od Sao Paula a 300 kilometrov od Rio de Janeira. Len po diaľnici, ktorá spája obe metropoly a vedie cez Aparecidu, prišlo 13 000 pútnikov pešo. Jedného pútnika pritom zachytilo a usmrtilo auto. V tomto jubilejnom roku má svätyňu navštíviť až 12 miliónov veriacich.

Portugalské slovo „Aparecida“ znamená „Zjavená“. Rybári mali sošku Čiernej Madony, ktorá je 36 cm vysoká a váži 2,55 kilogramov, vytiahnuť z rieky v októbri r. 1717 v dvoch častiach. Na to vytiahli z rieky množstvo rýb po tom, čo sa hodiny namáhali a nič nechytili. Po tomto prvom mariánskom zázraku nasledovali aj ďalšie.
Na nálezisku sochy Panny Márie postavili najprv kaplnku a neskôr veľký kostol. V r. 1955 sa začala stavba veľkej baziliky, ktorú v r. 1980 posvätil sv. Ján Pavol II. Po Bazilike sv. Petra je to druhý najväčší chrám katolíckeho sveta. Má kapacitu viac ako 40 000 ľudí. –zg-

ComECE žiada viac elánu pre európsky projekt

Brusel, 11.10.2017 (KAP/KATH.CH) 021 239 – Generálny sekretár katolíckej komisie biskupov EÚ – ComECE, Olivier Poquillon, vyzval „nanovo oživiť európsky projekt“. „Či chcú, alebo nie, naše krajiny a národy sú v Európe,“ povedal Poquillon pre švajčiarsky internetový portál „kath.ch“. „Otázka preto neznie, či chceme byť súčasťou Európy alebo nie, ale ako môžeme spolunažívať.“
Podľa chápania Cirkvi musí každý politický projekt zakladať svoju legitímnosť na tom, akú účinky má na ľudí. To platí pre oblasti práca, hospodárstvo, životné prostredie, kultúra, politika a náboženstvo. „Všetky tieto oblasti sme prenechali konzumizmu. Musíme sa znova stať aktérmi nášho vlastného osudu,“ povedal Poquillon. „Je napríklad dôležité vidieť, aké účinky má hospodárska politika na ľudí v krajine, zvlášť na tých najzraniteľnejších,“ povedal a vyzval politikov k novému spôsobu vládnutia: „Nie pri ľudí, ale s ľuďmi. Sociálny život a hospodársky život sú tímové druhy športu,“ ako sa vyjadril generálny sekretár.
V komisii ComECE v Bruseli sú zástupcovia 28 členských štátov. Druhým generálnym sekretárom je Rakúšan Michael Kuhn. –zg-

Väzni využili obed s pápežom na útek!

Rím, 11.10.2017 (kath.net/KAP) 021 238 – Dvaja väzni očividne využili obed s pápežom Františkom na útek. Od termínu obeda s pápežom 1. októbra v Bologni sú nezvestní dvaja väzni z väzenia Castelfranco Emilia v talianskej provincii Modena. Napísali to talianske noviny „Il Mattino“ v stredu na internete. Muži, ktorí už častejšie podnikli pokusy o útek, boli v skupine 20 väzňov, ktorých vyvolili na spoločný obed s pápežom.
To, či väzni zmizli pred alebo po jedle s pápežom v Bazilike San Petronio je zatiaľ nejasné. V každom prípade sa im podarilo nevrátiť sa naspäť do väzenia a zmazať za sebou stopy. Vyšetrovanie prípadu a hľadanie väzňov prebieha. K prípadu vypočuli aj diecéznu správu Bologne.

Libanonskí biskupi: Kriminálni utečenci ‚nevďační‘

Bkerké , 11.10.2017(kath.net/Fides) 021 237 – Rastúci počet utečencov, ktorí páchajú v Libanone kriminálne činy, vedie k stále väčšiemu odporu domácich. Zločiny, ktoré utečenci v hosťovskej krajine páchajú, označili maronitskí biskupi na okraj svojho zasadnutia pod vedením patriarchu 4. októbra v Bkerké ako „výraz nevďačnosti“. Uvideli, že to roznecuje odpor voči nevinným utečencom zo Sýrie, ktorí museli ujsť pred násilím a našli útočisko v krajine, „ktorá ochraňuje ich život a dôstojnosť“.
Vzhľadom na rastúce sociálne napätia biskupi spoločne znova vyzvali politické inštitúcie „aby podnikli všetko úsilie na urýchlenie návratu Sýrčanov do vlasti“. Biskupi pripomínajú, že v Sýrii sú dnes už „mnohé bezpečné oblasti, kde vyhnanci dostanú ubytovanie, kým sa v ich krajine nastolí trvalý pokoj“.
Už 30. septembra patriarcha Rai sa sťažoval, že masívna prítomnosť sýrskych utečencov v Libanone je už neúnosná, preto by sa malo pracovať na ich návrate domov. Takmer súčasne sa podobne vyjadril aj vodca šiitského Hisbolahu, Hassan Nasrallah: „Je čas na návrat do Sýrie,“ povedal 30. septembra. Je v záujme sýrskych utečencov, „aby sa vrátili domov a pôsobili na opätovnom budovaní krajiny“. –zg-

Kardinál Marx proti ‚hornej hranici‘ pre utečencov

Mníchov, 11.10.2017 (kath.net) 021 236 – Mníchovský kardinál Reinhard Marx kritizoval azylovú politiku CDU a CSU. Informuje o tom časopis „Spiegel“. Predseda Biskupskej konferencie Nemecka by chcel, aby za utečencami mohli pricestovať aj rodinní príslušníci. Aj s pojmom „horná hranica“ má kardinál problém. Toto podľa neho „veci nepomáha“. Azylové právo nemožno obmedzovať, nejaké čísla a počty sú pre mňa „akosi fiktívne“, ako sa vyjadril. Pre Marxa je jasné, že kto trvalo zostáva v Nemecku, alebo je trpený, by mal mať dovolené priviesť si aj rodinných príslušníkov. „Kompletné rodiny to je pre nás rozhodujúci bod,“ povedal Marx.
V kompromise sa strany CDU a CSU dohodli, že utečenci bez azylu si nesmú priviesť rodiny.
Akosi protirečiac si však kardinál ďalej vyhlásil, že nemá nič proti tomu, ak sa počet prisťahovalcov ohraničí. „Nie je postojom cirkvi, aby všetci ľudia prišli do Nemecka.“ –zg-

Pápež: Rigidné srdce nechápe Božie milosrdenstvo

Vatikán, 10.10.2017 (RV) 021 235 – Ústrednou témou homílie pápeža Františka 10. októbra na rannej omši v Dome sv. Marty, bol príbeh z prvého čítania o Jonášovi, „tvrdohlavcovi, ktorý chcel,“ podľa pápežových slov, „učiť Boha, ako sa majú veci robiť“ (Jon 3,1-10). …
Tvrdohlaví dušou, rigidní, nechápu, čo znamená Božie milosrdenstvo. Sú ako Jonáš: ,Musíme ohlasovať toto, že títo budú potrestaní, lebo robili zlo a musia ísť do pekla, atď…’. Rigidní ľudia nevedia rozšíriť svoje srdce ako Pán. Rigidní sú maloverní, s malým uzavretým srdcom, pripútaní k holej spravodlivosti. A zabúdajú, že Božia spravodlivosť sa stala telom vo svojom Synovi, stala sa milosrdenstvom, stala sa odpustením; že Božie srdce je vždy otvorené pre odpustenie.“
A to, na čo títo tvrdohlaví ľudia zabúdajú, dodal pápež František, je práve to, že „Božia všemohúcnosť sa prejavuje predovšetkým vo svojom milosrdenstve a v odpustení“:

Viac na:
http://sk.radiovaticana.va/news/2017/10/10/hom%C3%ADlia_p%C3%A1pe%C5%BEa_rigidn%C3%A9_srdce_nech%C3%A1pe_bo%C5%BEie_milosrdenstvo/1341975

Prenasledovanie kresťanov: Sacre-Coeur krvavo červený

Paríž, 10.10.2017 (KAP) 021 234 – Parížska bazilika sa vo štvrtok rozžiari krvavočerveným svetlom. Chce sa tak upozorniť na dramatickú situáciu kresťanov v mnohých krajinách z iniciatívy francúzskej sekcie medzinárodnej katolíckej nadácie „Kirche in Not“ (Cirkev v núdzi). Podobné akcie sa v minulých rokoch konali na rímskej Fontáne di Trevi, londýnskej Westminster Abbey aj na Soche Krista v Rio de Janeire.
Osvetlenie svetoznámej Baziliky Najsvätejšieho Srdca Ježišovho na Montmartri je vyvrcholením akcie „24 hodín za náboženskú slobodu“. Akcia sa začína o 11.15 hod. svätou omšou v chráme, popoludní bude diskusia pred bazilikou a o 19 hod. sa začína osvetlenie. Nasleduje modlitbový večer za všetkých, „ktorí nemôžu slobodne žiť vieru“. Bazilika zostane otvorená celú noc na adoráciu, ako ohlásil riaditeľ francúzskej „Kirche in Not“, Marc Fromager.
„Kirche in Not“ sa už 70 rokov usiluje zamerať pozornosť verejnosti na prenasledovanie kresťanov v dnešnej dobe, ako povedal riaditeľ talianskej sekcie „Kirche in Not“, Alessandro Monteduro. Akcie v Ríme, Londýne a Rio de Janeire podnietili milióny ľudí, aby sa zaoberali fenoménom náboženského prenasledovania, o ktorom sa inak sotva hovorí. „Kirche in Not“ bude aj v budúcich rokoch osvetľovať pamiatky červenou farbou, aby sa nezabúdalo na osudy obetí náboženského prenasledovania, ktoré dávajú život za svoju vieru, alebo sa im upiera základné ľudské právo na náboženskú slobodu.

Spomienka na ruských mučeníkov
Na budúci týždeň si v Paríži pripomenú aj obete boľševikmi rozpútaného prenasledovania cirkví v Ruskej ríši od r. 1917/18, ako uviedla tlačová služba viedenskej nadácie „Pro Oriente“ v utorok. Koná sa to pri príležitosti 100. výročia Októbrovej revolúcie a následných udalostí. V parížskej Katedrále Alexandra Nevského bude 20. októbra pietna spomienka na mučeníkov útlaku a občianskej vojny a 21. októbra bude arcibiskup Jean (Renneteau) z Charioupolisu, nový exarcha Ekumenického patriarchátu, slúžiť Božiu liturgiu za ruské spoločenstvá vo Francúzsku. Katedrála Alexandra Nevského bola od 20. rokov minulého storočia dôležitým duchovným centrom nespočetných utečencov z revolučného Ruska, ktorí hľadali ochranu vo Francúzsku. –zg-

Nemecko: Deti a rodičia v hľadáčiku salafistov!

Ismail Tipi, hesenský poslanec za CDU

Berlín, 10.10.2017 (kath.net) 021 233 – Pozor! Deti zo základných škôl sú v hľadáčiku salafistov! Salafisti vychovávajú deti k nenávisti voči kufarom (neveriacim) a inovercom. Už je 5 minút po 12. hodine, keď deti vyhlasujú, že ako veľkí by chceli byť „džihádistami“! a v škole maľujú islamistických teroristických bojovníkov. To znova jasne ukázali najnovšie správy nemeckého ministerstva vnútra a Spolkového úradu pre migráciu a utečencov. Tam sa uvádza, že je stále viac detí, ktoré rodičia vychovávajú ako salafistických extrémistov. Už na základnej škole mnohí učitelia poukazujú na to, že deti z takýchto rodín majú už v útlom veku v sebe nenávistné myšlienky a radikálny obraz toho, kto je priateľ a kto nepriateľ. Pred tým som varoval už roky. U jednotlivca to zachádza až ku konštatovaniu, že tvrdé násilie je v istých prípadoch povolené. Považujem za veľmi hrozivé, že práve maloletí sa získavajú pre teroristickú ideológiu IS. Je strašné, že IS vystiera svoje chápadlá cez sociálne siete až do našich detských izieb. Skutočnosť, že rodičia vychovávajú vlastné deti na nenávistných extrémistov, zasahuje však ešte oveľa hlbšie. To musíme naliehavo riešiť.
Štátne orgány, úrady pre mládež a rodinné súdy musia naliehavo použiť existujúce možnosti a „salafistické deti“ z týchto rodín odobrať. Salafisti, ktorí odchádzajú do Sýrie a ktorí dennodenne kážu nenávisť a násilie, si nesmú ponechať svoje deti! Musíme zákony vykladať a aplikovať oveľa prísnejšie. Tu musí politika naliehavo konať!
Vedúci Štátnej ochrany Frankfurtskej polície, Wolfgang Trusheim, varoval už minulý rok pred fenoménom salafistických „detí nenávisti“. Aj on počíta s novou generáciou salafistov pripravených k násiliu, ktorých rodičia v útlom veku vychovali k nenávisti voči inovercom. –zg-

Paríž: Spolužiaci ťažko zranili 10-ročnú židovku

Paríž, 10.10.2017 (kath.net) 021 232 – V Paríži koncom septembra spolužiaci veľmi zmlátili desaťročné dievčatko, lebo je židovka. Dievčatko utrpelo zranenia rebier a žalúdku a museli ho prijať do nemocnice. Matka už dlhšie hlásila útoky na dcérku najprv riaditeľovi a potom polícii. Na polícii uviedla, že škola nepodniká nijaké opatrenia na ochranu dieťaťa. Incident potvrdil aj parížsky školský orgán. Dieťa sa po pobyte v nemocnici dajú na inú školu. O podozrivých žiakoch nie sú zatiaľ nijaké údaje.
Francis Kalifat, prezident židovskej zastrešujúcej organizácie vo Francúzsku sa k tomu vyjadril, že štátne školy sa už stali pre židovské deti málo bezpečné. V minulosti posielala do štátnych škôl svoje deti tretina židovských občanov, dnes to už nerobí takmer nikto. –zg-

Nemecko: Portál imperium.de znova udrel

Peter Winnemöller, katolícky žurnalista

Kolín, 10.10.2017 (kath.net/Blog „katholon“/pw) 021 231 – Portál imperium.de v Nemecku znova udrel. „Emeritný pápež je temnou hrozbou. Arcibiskup Gänswein, ktorý sa vyčerpáva v dvoch úradoch, slúži dvom pánom!“ Neuveriteľné – a toto sa predáva ako „satira“
Smiech sa človeku zadrhne v hrdle. Satira? Nie, tá je o inom. Nuž vlastne by sme od „tieňového katolíckeho“ blogera očakávali nemilosrdné rázne slovo na obranu vlastného pána, ktorý je podľa toho názoru temnou hrozbou. Laserový meč zostáva vypnutý pri opasku. Blogerova jedovatá injekcia zostáva v skrinke s liekmi. Niekedy sme jednoducho už proste unavení. Áno, som presvedčený o tom, že podstatná časť pracovníkov portálu skutočne pociťuje Benedikta XVI. – aj keď už emeritovaného a krehkého – ako hrozbu. Aká duchovná sila vychádza z tohto muža v jednoduchom bielom, ktorý ticho žije v záhrade Vatikánu?
My neplatíme tento sporný „oficiálny“ portál katolíckej cirkvi v Nemecku z cirkevných daní. Napriek tomu je platený z toliarikov, ktoré zarobili veriaci. Pred nekonečne mnohými rokmi, keď ešte boli obrazovky len na televízoroch, snívala časť episkopátu o založení katolíckej televízie.
Na zaplatenie toho si v zadnej izbe postavili prasiatko na sporenie a nazvali ho „dôvernícky fond médií“ Zväzu nemeckých diecéz (VDD) a zozbierali vraj 2 miliardy lesklých katolíckych toliarikov. Tie nemali byť z daní, ale z koncernu „Weltbild“ (Obraz sveta), ako uviedli informované kruhy. A aby toliariky neumreli od nudy, finanční experti VDD ich nechali pracovať, čím produkovali stále nové a nové toliariky.
Našťastie je byrokracia v Nemecku taká ťažkopádna, že im americká mníška ukázala dlhý nos a radšej sama založila medzinárodnú katolícku televíziu, ktorá bola už dlho v Nemecku prítomná, keď sa nemecký episkopát ešte stále dohadoval, či to majú urobiť, alebo nie.
Čo si ctihodná sestra myslela o liberálnom duchu, ktorý podobne formuje aj nemecký episkopát, vyjadrila raz takto:

Mám plný nos vašej liberálnej cirkvi, … vašej na seba zameranej modlitby, vašej prízemnej spirituality. Mám plný nos vašich „hnutí obnovy“, pretože to prvé, čo po takomto prelome v cirkvi zostane je diera, do ktorej všetci popadáme. Mám plný nos vašich teológov, ktorí nerobia nič iné, ako rozkol a ničenie … Vedia, ako strašne mlčanliví sme my lojálni katolíci boli po všetky tie roky … my sme vaše názory o Bohu 30 rokov bez slova prehĺtali.
Vy nemáte nijakého Boha, nijakú dogmu, nijakú náuku viery a nijakú autoritu. Rozhorčujú ma vaše pokusy ničiť katolícku vieru maličkých, chudobných a starších ľudí. Vaše katechizmy sú také rozriedené, že už nevypovedajú nič iné ako „miluj svojho blížneho“. Nie, najprv musíme milovať Boha! Pomáhali ste tejto krajine stať sa pohanskou, pretože nemáte nijakú spiritualitu, ktorá by bola príťažlivá.

Jej televízia EWTN našla miesto v medzinárodnom priestore a je rozhodne uznávaná. Vysiela sa tam naozaj hodnotný katolícky program.
Nemeckí biskupi ešte stále nemajú nijakú televíziu. Nuž – Deo gratias!
No medzitým je tu už internet. A namiesto televízie sa radšej zaoberáme internetom. Tam je tiež monitor. Videá možno robiť aj na internete a aj sa robia. V Dome médií s. r. o. ktorý patrí VDD, je štúdio. Po dlhom rozruchu a ťahanici máme už niekoľko rokov nové „katholisch.de“. Ak keď niečo … tak je ešte vždy čas sa od toho dištancovať … Pri vhodnej príležitosti to aj hovorca Biskupskej konferencie Nemecka urobí a dištancuje sa od „katholisch.de.“
Portál „katholisch.de“ nemá s katolíckou cirkvou vraj nič do činenia, veď ho spravuje kapitálová spoločnosť diecéz APG. Katolícky je, kto verí a nechá sa pokrstiť. To je definícia sv. Pavla. Kto jedno z toho nemá, vieru, či krst, nie je katolík. Internetový portál môže byť ťažko pokrstený. A jeho tvorcovia takisto nemusia byť. Krstné listy sa snáď pri zamestnávaní kontrolujú. Možno. Posúdiť vieru nie je mojou úlohou. Na to sú tu biskupi a Kongregácia pre náuku viery v Ríme. No jedno si vie objasniť každý. To je otázka, či konzum obsahov istého portálu slúži viere, alebo nie. Z môjho pohľadu neslúži! Niektoré relácie považujem dokonca za škodlivé! Na tento osobný názor mám právo. Preto portál neberiem do úvahy. To isté radím aj druhým. Vďaka sociálnym médiám sa občas potknem o témy z tohto portálu a pýtajú sa na môj názor. To je mi ľúto, pretože môj úsudok tu zrovna neposlúži povzbudeniu ľudí. Preto ma, prosím, toho smeti ušetrite.
Žiaľ väčšina verejnosti považuje portál spravovaný kapitálovou spoločnosťou Zväzu nemeckých diecéz „katholisch.de“ za oficiálny portál katolíckej cirkvi v Nemecku. Tým sa vytvorila pseudo-relevantnosť, ktorá vyvoláva pohoršenie.
Našťastie pre všetkých blogerov a iných veriacich „katolícka cirkev Nemecka“ neexistuje. (… Pssst! Neprezradiť! Národné cirkvi totiž nie sú vôbec katolícke…)
Nuž teda predávajme tie hanlivé články s rúhavým obsahom ako satiru. My sa nemusíme o to starať. V zmysle pápeža Františka by sme sa však mali smieť aj raz opýtať, čo by sa s tými 2 miliardami toliarikov dalo všetko urobiť pre chudobných, či nie???

Superior Mariazellu: „Na púti majú všetci miesto“

Graz, 9.10.2017 (KAP) 021 230 – „Najťažšie pre mňa bolo stretávať neuveriteľne veľa ľudí, ale vždy len krátko, letmo.“ Týmito slovami bilancuje benediktín Michael Staberl svoj prvý rok superiora Mariazellu, najvýznamnejšieho rakúskeho pútnického miesta. Táto úloha sa veľmi líši od jeho pôsobenia vo farnosti v Mariazelli: „Už si nemôžem zadeliť termíny, ale musím sa riadiť podľa pútnických skupín,“ povedal v interview pre nedeľné vydanie novín „Kleine Zeitung“.
„Väčšina kladie dôraz na to, aby som ich osobne pozdravil. Aj keď sú tieto kontakty letmé, usilujem sa, aby sa nestali rutinou. Napríklad prijímam aktuálne udalosti do prosieb veriacich, alebo ich spomeniem v pozdravnom príhovore, ako napríklad zemetrasenie v Mexiku,“ hovorí benediktín. „Celkové manažovanie pútí, čo mám v zodpovednosti, je prehľadné, nemáme nijaké bohatstvá a ani správu veľkého rozpočtu. Chcem byť predovšetkým dobrým hostiteľom pre pútnikov a vychádzať im v ústrety v ich potrebách.“
Pápež František a diecézny biskup Grazu Wilhelm Krautwaschl mu v tom sú veľké príklady, ako povedal páter Michael. „Púť vykazuje široké spektrum teologických prúdov. Ja to nehodnotím a ani nemám v úmysle miešať sa do cirkevno-politických diskusií.“

Motívy pútí nehodnotiť
Na otázku o súčasnom „športovom trende“ a o miznúcej spiritualite v dobe sekularizácie superior zdôraznil:
„Tu majú všetci miesto. Nechcem ľudí natláčať do nejakej formy. V sobotu príde do baziliky v Mariazelli aj 8000 pútnikov. Čo my už vieme o tom, čo jednotlivca ťaží?“ varoval benediktín pred kategorizáciou ľudí.
K niekedy sa vyskytujúcim napätiam medzi duchovnými a ekonomickými záujmami superior povedal, že je správne, že „nie všetko, čo je obchod, je s púťou zlučiteľné, ale aj naopak – nie všetko, čo slúži púti je obchod. Oboje rozlišovať mu padne ľahko, pretože bol 12 rokov farárom. „Klíma rozhovorov je veľmi dobrá a aj farská pastorácia a pútnicky pastorácia sa k sebe priblížili.“
Veľkou výzvou je pre pátra zachovať súčasný „veľkolepý stav dôkladne obnovenej baziliky, o to sa treba neustále starať“. V súčasnosti sa všetko modernizuje. Od 1. mája 2018 bude k dispozícii aj aplikácia, cez ktorú bude možné nájsť si liturgické texty vo viacerých jazykoch.
Kontakty s mnohými pútnickými skupinami zo susedných krajín sú podľa pátra veľmi dobré. „Máme dvoch kňazov s materinským jazykom maďarským a jedného s českým. To je veľmi dôležité, keďže Mariazell je už 600 rokov medzinárodným miestom pre pútnikov najmä však tých z Maďarska.“ –zg-

Pápež a Steinmeier o utečencoch a ekumenizme

Vatikán, 9.10.2017 (KAP) 021 229 – Pápež František prijal v pondelok vo Vatikáne nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Témou hodinového rozhovoru bola hlavne otázka migrácie a utečencov, ako povedal Steinmeier žurnalistom. Ďalej hovorili o situácii v Nemecku po voľbách, o úlohe Nemecka v Európe, ako aj o ochrane životného prostredia a ekumenizme.
„Pápež v srdečnom rozhovore vyjadril spokojnosť nad dobrými vzťahmi medzi štátom a cirkvou,“ uvádzalo vatikánske komuniké. „František ocenil pohľad na jubilejný rok reformácie, ako aj pozitívny medzi-náboženský a ekumenický dialóg v Nemecku.“
Steinmeier sa pre žurnalistov vyjadril, že na neho urobila „veľký dojem“ osoba pápeža a jeho „otvorený spôsob ako vedie rozhovory“. Do Nemecka ho tento raz nepozval. Dodal, že o situácii v Nemecku po voľbách „je pápež veľmi dobre informovaný“ a informoval:
„František ocenil konanie Nemecka v oblasti utečeneckej krízy a vyjadril nádej, že aj v Európe bude širšia solidarita. Situácia v Afrike leží Františkovi zvlášť na srdci, treba podľa neho viac urobiť pre rozvoj,“ interpretoval prezident pápežove názory. Hovorili aj o Klimatickej dohode z Paríža a o úsilí pápeža presvedčiť Donalda Trumpa o význame tejto dohody.
Steinmeier povedal, že išlo aj o úlohu cirkví a náboženstiev v medzinárodných konfliktoch. Tie sa musia mobilizovať, aby stlmili konflikty. Napríklad Líbya „ je ešte veľmi ďaleko od riešenia, ktoré by krajine znova prinieslo pokoj“.
Nemecký prezident vyjadril pápežovi aj svoj názor, že „potenciál ekumenizmu ešte dlho nie je vyčerpaný“. Povzbudil, že aj s pomocou pápeža sa urobia ďalšie kroky v tejto oblasti a povedal: „Františka považujem za pápeža, ktorý je voči ekumenizmu veľmi otvorený.“
Bolo to prvé stretnutie nemeckého prezidenta s pápežom. Steinmeier je protestant, sprevádzala ho jeho manželka, katolíčka. –zg-

Českí biskupi: Občania majú voliť „slušnú politiku“

List biskupov Českej republiky k parlamentným voľbám v plnom znení:
Praha, 9.10.2017 (TS ČBK) 021 228

Bratři a sestry, vážení přátelé!
Žijeme v předvolební době. Všichni jsme – třeba i nedobrovolně – účastni volební kampaně v televizi a rozhlase v práci, doma v rodině. Nevyhneme se jí ani venku – velké billboardy nám vnucují svůj názor.
Křesťan by neměl bezmyšlenkovitě podléhat kampani a propagandě, ale má si vytvářet svůj nezávislý úsudek: podle vlastního názoru a poznání, podle svého citlivého svědomí. Křesťan je náročný volič a nerozhoduje se podle toho, co který politik slibuje a jak se tváří, ale podle toho, co skutečně udělal, co dělá a ovšem také co nedělá. Jak hájí svobodu, spravedlnost a právo, jak podporuje lidskou solidaritu.
Během minulého století zažila naše země dvě těžká období nesvobody, totiž nacistickou okupaci a komunismus. Mezi jejich oběťmi byla také katolická církev a mnoho jejích kněží a věřících. Křesťané se nemstí, ale nesmějí zapomenout. Naše církev a všichni křesťané v naší zemi nutně potřebují svobodu, nechtějí ji jen pro sebe a dovedou si jí vážit. Dnes také víme, že nejlepší zárukou svobody, včetně svobody náboženské, je demokracie, a to i když není zdaleka dokonalá. Nenechejme se proto svádět těmi, kteří svobodu a demokracii zlehčují a pomlouvají – ať už se ohánějí ideologiemi levicovými nebo pravicovými. Také tyto vzpomínky musí být důvodem, proč se máme účastnit svobodných voleb a pečlivě zvažovat, komu svůj hlas dáme.
Denně jsme účastni života celé společnosti, sledujeme politický život, projevy a činy politiků, způsob jejich jednání a chování. Vzpomeňme na volební i vládní programy stran. Vzpomeňme na stranické sliby před minulými volbami. Hovořme o tom všem se svými přáteli, s nimiž nás pojí stejné přesvědčení nebo k nimž máme důvěru. Uvědomujme si, co ze svých volebních slibů naši representanti a strany, které jsme volili, uskutečnili. Připomeňme si, jak se politici chovali ve své funkci během svého funkčního období. Vzpomeňme, jak hlasovali v parlamentě, pro jaké zákony a hodnoty, na kterých nám křesťanům tolik záleží. Naším zájmem bylo schválení smlouvy s Vatikánem a odmítnutí protiústavního zákona o církvích, který je nyní u Ústavního soudu. Vzpomeňme na hlasování o zákonech o eutanázii, registrovaném partnerství a využití lidských embryí. Kdo byli v těchto případech ti hlavní aktéři? Spolu s druhými křesťany si proto vytvářejte pravdivý názor na kandidáty, které budete volit. Je mnoho skutečností, podle kterých se můžete rozhodovat. Ať je váš výběr zodpovědný. Nenechávejte tyto úvahy až na chvíle těsně před volbami.
Pro zodpovědnou přípravu na volby si také připomeňme, na co poukazuje papež Benedikt XVI. ve svém apoštolském listě „Bůh je láska“. Zdůrazňuje, že angažování ve veřejném životě „je přednostně věcí laiků. Jako občané státu jsou povoláni k tomu, aby se osobně podíleli na veřejném životě.“ Tyto úkoly nelze opomíjet, naléhá Svatý otec, jsou „posláním věřících laiků“ (Bůh je láska, čl. 29), a poslancům Evropského parlamentu při návštěvě ve Vatikánu připomněl, že pro křesťany existují ve veřejném životě 3 nepominutelné principy: Ochrana života, uznání rodiny a svoboda vzdělání.
Nemůžeme být křesťany jen v kostele, když slavíme liturgii a když se modlíme. Evangelium, které jsme poznali a přijali, musíme svým životem a svým jednáním vnášet do společnosti, kde žijeme. To platí právě i o zodpovědném výběru kandidátů, které budeme volit. Nelze si proto pohodlně připouštět alibi: „Já to nezměním, oni? si to stejně udělají, jak budou chtít.“ Ze třiceti procent věřících, kteří u nás žijí, je přece nemalý počet voličů a to neznamená ve volbách málo. Církev není politická strana, nehlásá žádnou politickou ideologii, potřebuje však svobodu. Na vašich hlasech záleží.
Vyprošujeme sobě i vám dar dobré volby a pevně věříme, že zvolíte dobře.
Vaši čeští a moravští biskupové

Duka: Katolíci majú mocnejšie vyjadriť svoj názor

Len pred niekoľkými dňami kardinál Dominik Duka, pražský arcibiskup, v príhovore v Starej Boleslavi vyzval k prevzatiu zodpovednosti a účasti na voľbách. Duka, ktorý je ako aj prezident Miloš Zeman odporcom neobmedzeného prisťahovalectva a korupcie, pripomenul, že „úlohou štátu je zaistiť bezpečnosť občanov a odvrátiť hospodársky bankrot“ a zdôraznil:
„Parlamentné voľby a na jar plánované prezidentské voľby môžu prispieť k presadeniu mlčiacej väčšiny. Iba tak sa naplní úsilie o demokratickú spoločnosť bez prídavkov a iba tak nebude väčšina manipulovaná náladami rôznych menšín.“
Český prímas kritizoval aj pokusy vytláčať katolíkov vo verejnej diskusii na okraj a zdôraznil:
„Kresťania sú súčasťou národa a spoločnosti. Majú povinnosť nielen hlásiť sa o slovo, kritické veci hodnotiť, ale aj mať účasť na živote krajiny. Treba sa opýtať, prečo nám to chce niekto odoprieť a vylúčiť nás.“
Kardinál vyzval katolíkov, aby mocnejšie vyjadrovali svoj názor. Túto výzvu spojil pri slávnostnej omši na sviatok sv. Václava, so spomienkou na tohto českého národného svätca a povedal: „Prenesenie relikvií sv. Václava do pražského dómu bolo v tej dobe nielen svätorečením, ale štát formujúcim aktom. Aj dnes sa lebka svätca každý rok na sviatok sv. Václava prenáša s vojenskou poctou z Chrámu sv. Víta na miesto jeho mučeníctva v Starej Boleslavi a naspäť. V tzv. „Václavskom choráli“, ktorý zaznieva aj pri uvádzaní prezidenta do úradu, sa síce „hovorí iba o národe a nie o katolíkoch“, ale tí sú v tom vždy zahrnutí, ako povedal Duka. –zg-

CSU: ‚Kto skladá kríže, nebezpečne popiera sám seba‘

Mníchov, 9.10.2017 (kath.net) 021 227 – „Iba ten, kto si je vlastnou vecou istý, dokáže byť voči iným otvorený a tolerantný. Naproti tomu musíme jasne povedať: Kto chce skladať kríže, zakázať bravčové mäso a sviečkové procesie na sv. Martina premenovať na slávnosti svetla, nie je tolerantný, ale nebezpečne popiera sám seba!“
Tieto výpovede nájdeme v materiáli „Prečo potrebuje únia občiansko-konzervatívnu obnovu“, ktorý predložila nemecká strana CSU strane CDU na diskusiu o ďalšom smerovaní. Vo vyhlásení schválenom bavorským predsedom strany CSU Horstom Seehoferom uvádza 10 dôvodov, prečo považuje za dôležité, aby únia CDU/CSU znova „zaplnila svoje pôvodné miesto pravého stredu, aby mohla naďalej udávať takt pre celý občiansky tábor“.
Bod 7, pod ktorým je v zozname výpoveď o kríži a bravčovom mäse, sa začína úvodnou vetou s poukazom na dôležitosť „zdravého vlastenectva a lásky k vlasti“. Ďalej čítame: „Môžeme byť hrdí na to, čo Nemecko v ostatných 70 rokoch dosiahlo. Hodnoty a formácia našej domoviny sa starajú o identitu a súdržnosť.“ –zg-

‚Satanská‘ torta ako akt pomsty pekárom

New York, 9.10.2017 (kath.net/pk) 021 226 – Americká skupina „The Satanic Temple“ („Satanský chrám“) dostala nápad prinútiť kresťanských pekárov piecť „satanské“ torty. Informuje o tom „The Daily Caller“.
Celé to vyplýva z kauzy Jacka Phillipsa, cukrára, ktorý odmietol upiecť svadobnú tortu pre homosexuálny pár. Jeho prípadom sa teraz zaoberá Najvyšší súd USA. V r. 2014 ho odsúdili za diskrimináciu homosexuálneho páru. Phillips nie je obyčajný pekár, ale umelec, ktorý navrhuje kreatívne a inovatívne vzory pre torty a koláče.
Jeho právnici zdôrazňujú, že by bol tým dvom mužom predal všetko v jeho obchode, no odmietol iba navrhnúť vlastnú tortu, pretože to nedokázal zlúčiť so svojou kresťanskou vierou.
Prvý dodatočný článok ústavy USA chráni právo umelecky sa vyjadrovať, ako zdôrazňujú jeho právnici. Jeho umelecký výraz odzrkadľuje jeho najvnútornejšie presvedčenia. Phillips dostal pre toto svoje rozhodnutie dokonca aj hrozby zavraždenia!
„Satanský chrám“ chce teraz v tomto súdnom procese provokovať a pomstiť sa. Stavia sa za homosexuálnu lobby a dostal nápad kresťanských pekárov prinútiť piecť torty pre satana!
„Náboženstvo je chránené a z tohto dôvodu nesmú pekári odmietnuť piecť pre vec nábožensky motivovanú!“ argumentuje skupina v tlačovom vyhlásení. Veľká časť členov „Satanic Temple“ je homosexuálna. –zg-

ARD a ORF: Poľská ružencová modlitba vraj „sporná“

Negatívna prezentácia akcie modlitby ruženca v Poľsku nemeckým a rakúskym verejnoprávnym médiom

Varšava, 9.10.2017 (kath.net) 021 225 – Ružencová akcia v Poľsku bola vraj „sporná“. Takto tendenčne informovali televízie – nemecká ARD a rakúska ORF – hneď v titulkoch.
„Desaťtisíce poľských katolíkov z 22 diecéz a stoviek farností vytvorili v blízkosti hraníc Poľska živé reťaze a modlili sa k Bohu za záchranu Poľska a sveta.“
ARD a ORF doslova uvádzali:
„Pre biskupov masová modlitba za pokoj vo svete. Kritici v tom však vidia cielenú proti-islamskú akciu. Konala sa totiž v symbolický dátum – a vo výzve k nej sa volili jednoznačné slová.“ Tak zvaných „kritikov“ však médiá bližšie nešpecifikovali.

Modlitbová akcia sa konala na výročie námornej bitky pri Lepante, kde kresťanské stredomorské mocnosti v r. 1571 dosiahli víťazstvo nad Osmanskou ríšou.
ARD a ORF ďalej informovali, že zodpovední pred akciou v pozvánke uviedli, že „Európa bola vtedy zachránená pred islamizáciou“. Citovali krakovského arcibiskupa Marka Jedraszewského s jeho výpoveďou v homílii:
Modlím sa za druhé európske krajiny, aby pochopili potrebu vrátiť sa ku kresťanským koreňom, aby Európa zostala Európou“.
Aj kolínske Dómske rádio informovalo o akcii, na ktorej sa v sobotu zúčastnilo najmenej 150 000 Poliakov. Takisto citovalo arcibiskupa Jedraszewského:

„Spoločne vytvoríme žiarivý kruh, ktorý vystúpi k Bohu. Mária nám pomôže prekonať všetky ťažkosti. Európa sa musí vrátiť ku svojim kresťanským koreňom.“ –zg-

Spaemann: ‚Amoris laetitia’ urobila rozkol v Cirkvi

„V niektorých diecézach predstavení kňazom nariaďujú, aby znovu zosobášeným rozvedeným dávali sväté prijímanie, inak ich suspendujú!“

Stuttgart, 9.10.2017 (kath.net/LSN/jg) 021 224 – „Posynodálnou exhortáciou ´Amoris laetitia´ pápež František spôsobil rozkol v Cirkvi,“ povedal známy nemecký filozof Robert Spaemann (foto vyššie) v interview s Maike Hicksonovou z OnePeterFive.
„Biskupské konferencie rôznych krajín vydali protirečivé smernice, kňazi sú ponechaní sami na seba! Apelujem na laikov a kňazov, aby sa vzhľadom na prijímanie pre rozvedených pevne držali nezmenenej náuky Cirkvi a disciplíny sviatostí. Zákaz cudzoložstva je pravdepodobne prikázanie, ktoré sa najviac ignoruje,“ varoval Spaemann.
„V niektorých diecézach predstavení kňazom nariaďujú, aby znovu zosobášeným rozvedeným dávali sväté prijímanie, inak ich suspendujú! Prikázanie ‚Boha máš viac počúvať ako ľudí’ platí aj pre Cirkev. Ak je kňaz presvedčený, že rozvedeným nesmie dať prijímanie, tak musí nasledovať Ježišove slová a 2000-ročnú tradíciu Cirkvi. Ak ho za to suspendujú, stáva sa ‚svedkom pravdy’,“ povedal Spaemann.

V interview zaujal filozof postoj aj k nútenému emeritovaniu Jozefa Seiferta (foto nižšie), ktoré urobil arcibiskup Granady Javier Martinez Fernandez. To vyvolalo „vlny šokov“ vo vyšších katolíckych vzdelávacích inštitútoch, ako povedal Spaemann.
Arcibiskup Martinez poslal známeho experta Jozefa Seiferta (foto nižšie) do dôchodku pre kritiku exhortácie „Amoris laetitia“. „Seifert tým uškodil jednote Cirkvi,“ odôvodnil to Martinez.

Spaemann s týmto obvinením nesúhlasí a povedal: „Seifert poukázal na zlom s náukou Cirkvi ako ju výslovne hlásali pápeži Pavol VI. a Ján Pavol II. V encyklike Veritatis splendor Ján Pavol II. výslovne vylúčil každú výnimku pre znovu zosobášených rozvedených, čo sa týka svätého prijímania. Pápež František Veritatis splendor tiež výslovne protirečil. Jednota Cirkvi sa zakladá na pravde,“ zdôraznil Spaemann. –zg-

Trump predbehol Františka na Twitteri

Washington-Vatikán, 8.10.2017 (kath.net/KAP) 021 223 – Americký prezident Donald Trump má v súčasnosti najviac priaznivcov na Twitteri. Podľa aktuálneho poradníka „Twiplomacy“ je Trump s 39,7 miliónmi priaznivcov pred pápežom Františkom, ktorého posolstvá sleduje 39,5 milióna užívateľov. Na treťom mieste je indický premiér Narenda Modi. –zg-

Kardinál Marx žiada nové zamyslenie na kresťanstvom

Mníchov, 8.10.2017 (kath.net/pem) 021 222 – Kardinál Reinhard Marx vyzval k novému zamysleniu nad kresťanstvom a varoval pre „nebezpečím zbožnosti, ktorá je iba vonkajšia“. „U kresťanstva nemáme hovoriť iba o hodnotách a tradíciách – to všetko vyplýva z osoby Ježiša Nazaretského,“ povedal arcibiskup Mníchova a Freisingu v sobotu, 7. októbra v mníchovskom dóme Panny Márie na svätej omši, na ktorej vysvätil na diakonov šiestich mužov.
Náboženstvo zostáva „megatémou 21. storočia – so všetkými výzvami, ktoré sú s tým spojené“. Pritom treba podľa názoru Marxa predovšetkým „skutočne nové úvahy o tom, kým sme v tomto koncerte náboženstiev a svetonázorov“. „Rozhodujúci rozdiel u kresťanstva spočíva v osobe Ježiša Nazaretského, ktorý nie je jednoducho iba prorokom, alebo zakladateľom náboženstva, ale osobou, v ktorej sa predstavuje sám Boh,“ vyhlásil kardinál Marx. Byť kresťanom znamená, „nasledovať Ježiša, byť u Ježiša, stále znova sa vydávať po stope Ježiša – proces, ktorý nikdy nie je ukončený,“ zdôraznil kardinál. Diakonov tiež vyzval, aby takto nasledovali Ježiša. „Nemá prejsť ani deň bez spoločenstva s Ježišom v slove, bez rozprávania sa s ním. Nasledovať Krista znamená byť tam, kde je Ježiš – u ľudí, najmä u tých, ktorí trpia, sú v núdzi, či zúfalí. A nakoniec: Netreba sa nechať viesť vlastnými zvykmi a tradíciami, ale zaujať postoj načúvania, otvárania sa a byť pripravení nechať sa prekvapovať,“ vyhlásil Marx. …
V Mníchovskom arcibiskupstve pôsobí 287 stálych diakonov, 133 z nich v rámci hlavného zamestnania, 64 sú diakoni s občianskym zamestnaním, 90 sú v dôchodku. Ďalších 34 mužov sa pripravuje. Druhý vatikánsky koncil obnovil diakonskú vysviacku v 60. rokoch ako vlastný stupeň vysviacky popri kňazskej a biskupskej. V r. 1970 kardinál Julius Döpfner vysvätil prvým štyroch mužov pre Mníchovskú arcidiecézu. „Diakon“ je grécke slovo s významom „služobník“. Diakoni sa venujú najmú službe ľuďom a starajú sa o ľudí v núdzi, chorých a starých. –zg-

Pápež: Cirkevné právo má podporiť 2. vatikánsky koncil

Vatikán, 7.10.2017 (KAP) 021 221 – Z hľadiska pápeža Františka môže byť cirkevné právo „významný prostriedok“ na napomáhanie Druhého vatikánskeho koncilu (1962-65). To sa ponúka napr. v oblasti ekumenizmu, milosrdenstva, lásky k blížnemu, náboženskej slobody, synodality ako aj pri „otvorenom a pozitívnom prístupe k laikom a zdravej spolupráci cirkevného spoločenstva s občianskou spoločnosťou“, ako uviedol František. Cirkevné právo môže mať v týchto oblastiach výchovnú funkciu a kresťanom pomáhať dospieť ku kultúre, „ktorá zodpovedá náukám koncilu,“ ako sa uvádza v posolstve pápeža zo 6. októbra.
František označuje cirkevné právo ako „v ideálnom prípade účinný prostriedok na realizáciu náuk koncilu v každodennom živote Božieho ľudu“. Pritom môžu podľa pápeža v priebehu času nastať aj zmeny. František poukazuje na poriadok cirkevných procesov manželstva, ktorý ohlásil v posolstve z r. 2015. Katolíckym ženám a mužom, ktorí sa oddelili, sa tým malo uľahčiť anulovanie uzavretého manželstva.
Pozdravné posolstvo pápeža bolo adresované účastníkom Medzinárodného kongresu na tému „Cirkevné právo a právna kultúra“ na Lateránskej univerzite v Ríme. Ten si zvlášť pripomenul pred 100 rokmi po prvý raz vydaný Kódex cirkevného práva – Codex Iuris Canonici (CIC).
Na programe mal kongres aktuálne výzvy. Na 16. podujatí tohto druhu sa diskutovalo aj o vyrovnaní katolíckeho cirkevného práva s inými kresťanskými, židovskými a moslimskými právnymi tradíciami. –zg-

Vatikán oznámil dve úmrtia biskupov v Číne

Vatikán, 7.10.2017 (KAP) 021 220 – Vatikánska Tlačová kancelária oznámila 6. októbra úmrtie dvoch čínskych biskupov – sú to: arcibiskup Silvester Li Jiantang (92) a biskup Paul Xie Tingzhe (86). Obaja boli uznaní Svätým stolcom. Pápežská ročenka ich neviedla. Biskupi strávili viaceré roky v pracovných táboroch. Zomreli už v auguste.
Odhadom asi 13 miliónov z 1,3 miliardy obyvateľov Číny sa hlási ku katolíckej viere. Štátne orgány uvádzajú iba 6 miliónov. Ako malá menšina majú však so 100 diecézami po celej krajine fungujúce cirkevné štruktúry. Rozdelení sú na dve skupiny: popri režimu blízkeho „Vlasteneckého združenia“ je tam aj podzemná cirkev v spoločenstve s pápežom.
Silvester Li Jiantang, emeritný biskup z Taiyuanu v provincii Shanxi, zomrel 13. augusta vo veku takmer 93 rokov vo svojom byte, kde ho roky pre zlé zdravie opatrovali. Biskup Li založil Malý seminár v Taiyuane a diecézny náboženský „Inštitút Sedembolestnej Božej Matky“. Arcidiecéza Taiyuan, bývalá misia talianskych františkánov, má podľa Vatikánu 25 farností, 69 kňazov, 15 seminaristov, 3 rehoľné spoločenstvá a 100 000 veriacich.
Paul Xie Tingzhe, biskup a apoštolský prefekt v Xinjiang-Urumqi, zomrel 14. augusta v Urumqui. Podľa vatikánskej služby Asianews bol uznaný iba Vatikánom, nie však čínskou vládou, pre ktorú bol kňazom. Narodil sa 2. januára 1931 v Lanzhou (provincia Gansu) v katolíckej rodine. V r. 1961 ho zatkli a poslali do vyhnanstva. Do r. 1979 musel nútene pracovať v tábore v Urumqi. Krátko po prepustení v r. 1980 bol vysvätený za kňaza. Po biskupskej vysviacke v r. 1991 viedol zástupne Diecézu Xinjiang-Urumqi.
Apoštolská prefektúra Xinjiang-Urumqi, bývalá misia verbistov, má 21 farností, 23 kňazov, 2 rehoľné spoločenstvá, katolícky dom seniorov a 10 000 veriacich. –zg-

Nemecko: ‚Ekumenická‘ liturgia v dóme s menom ‚Alah‘

Mainz, 7.10.2017 (kath.net) 021 219 – Evanjelická „Konferencia vyznávajúcich spoločenstiev“ v Nemecku kritizovala „ekumenickú“ bohoslužbu k Dňu nemeckej jednoty“ (3. október) v dóme v Mainzi. Informovala o tom „idea“.
Na bohoslužbe sa zúčastnili aj najvyšší nemeckí predstavitelia – prezident Frank-Walter Steinmeier, Angela Merkelová a predseda parlamentu Norbert Lammert.
Prezident Evanjelickej cirkvi Pfalzu, Christian Schad, v kázni povedal:
„To, čo všade potrebujeme je vzájomná úcta – kultúru, ktorá zabezpečí, že rôzne presvedčenia nevyvrcholia v násilie a že sa budú praktizovať v atmosfére tolerancie a úcty.“
Gülbahar Erdemová z iniciatívy „Moslimská pastorácia, vyhlásila, že je moslimka. „Verím v slobodu, dôstojnosť a zodpovednosť, ktoré mi stvoriteľ dal do života. Na to sa úzko viaže poslanie robiť dobro blížnym. Svoju prácu robím v dôvere v milosrdenstvo a vo všeobsiahlu lásku Alaha k nám ľuďom.“
Za katolíckych hostiteľov viedol bohoslužbu biskup Peter Kohlgraf.

Za „konferenciu „Vyznávajúcich spoločenstiev“ pastor Ulrich Rüß pre „ideu“ kritizoval:
„Slovné príspevky mali poslucháčov politicky korektným spôsobom morálno-politicky poučiť. Pritom nebola ani adorácia, ani chvála Bohu! Úplne chýbalo Evanjelium a Ježiša Krista nikto skoro nespomenul. Prečo kladú organizátori dôraz na to, aby moslimka viedla vstup do chrámu aj odchod z neho a v príspevku chválila Alahovo milosrdenstvo?“
Evanjelický farár tiež pripomenul:
„Ekumenizmus vlastne označuje jednotu kresťanov. Takáto tzv. ´ekumenická´ bohoslužba relativizuje duchu doby prispôsobenú svojvôľu!“ –zg-

Kardinál Farrell za predmanželskú prípravu laikmi

Belfast, 7.10.2017 (kath.net) 021 218 – „Cirkevnú predmanželskú prípravu majú vykonávať manželské páry a nie kňazi.“ Tento názor zastáva kardinál Kevin Farrell, prefekt Pápežského dikastéria pre laikov, rodinu a život.
„Kňazi nemajú v tejto oblasti nijakú vierohodnosť,“ vyhlásil kardinál na cirkevnom stretnutí v Belfaste podľa správy CNS.
„Manželské páry musia byť vzdelané, aby mohli sprevádzať ďalšie manželské páry a pred sobášom ich dobre na manželstvo pripraviť.“
Kňazi sú dobre oboznámení s princípmi, filozofiou a teológiou manželstva, avšak nie s tým, keď ide o žitie reality manželstva. Laici zasa musia byť dobre vycvičení, aby párom mohli skutočne dobre pomáhať povedal kardinál Farrell.
Kardinál Farrell poznamenal, že jeho netere a synovci mu kládli také otázky, na ktoré nevedel odpovedať a dodal: „Nemám s tým skúsenosti a väčšina kňazov tieto skúsenosti takisto nemá.“ –zg-

Trump: Výnos k slobode svedomia pre veriacich

USA, 6.10.2017 (kath.net) 021 217 – Prezident USA Donald Trump podpísal 6. októbra výnos, ktorý oslobodzuje veriacich zamestnancov od povinnosti hradiť v zdravotnom poistení položky na bezplatnú antikoncepciu. Toto zaviedol prezident Barack Obama. Katolícke organizácie podali proti tomu žalobu ako napr. „Little Sisters of the Poor“ (Malé sestry chudobných).
Nová úprava podporuje slobodu svedomia veriacich v USA. Trump už vo voľbách ohlásil, že túto Obamovu úpravu zruší.
Katolícku cirkev Trumpov výnos veľmi potešil. Aj pápež František toto pred nejakým časom podporil. –zg-

USA: Biskupi žiadajú zatvorenie Guantanama

Washington, 06.10.2017 (KAP/KNA) 021 216 – Biskupská konferencia USA sa zasadzuje za zatvorenie zajateckého tábora Guantanamo na Kube. Posledných 41 väzňov sa má rozdeliť do iných krajín, ako žiadal biskup Oscar Cantu z Las Cruces 5. októbra.
Biskup Cantu sa v utorok stretol s ministrom obrany USA Jamesom Mattisom, aby prezentoval postoj katolíckej cirkvi v tejto veci. „Neurčité väznenie bez procesu je neľudské. Je škodlivé pre USA, ktoré sa angažujú za právo v štátoch. Guantanamo je symbolom porušovania ľudských práv!“ povedal biskup.
Od otvorenia tábora v r. 2002 tam bolo väznených 800 ľudí. Mnohých zbavili podozrenia z terorizmu, alebo presunuli na trestné stíhanie do iných krajín. Guantanamo vyvolalo celosvetové protesty aj pre mučenie. –zg-

Litovský premiér s bábätkom u pápeža

Vatikán, 6.10.2017 (KAP) 021 215 – Litovský premiér Saulius Skvernelis sa 6. októbra stretol s pápežom Františkom a kardinálom Pietrom Parolinon vo Vatikáne. Hovorili o. i. o pokoji a bezpečnosti v Baltskej oblasti, európskej integrácii, vysťahovaní sa mladých a prijímaní migrantov.
Súkromný rozhovor Skvernelisa s pápežom trval podľa novinárov 20 minút. Potom premiér predstavil pápežovi manželku a dve deti. Rodinnú atmosféru nadobudlo stretnutie, keď chlapček nechcel z náručia otca a začal plakať. „Len ho ďalej držte,“ povedal na to František. –zg-

Rusko: Katolícka cirkev dúfa v lepšiu právnu istotu

Viedeň, 6.10.2017 (KAP) 021 214 – Viac ako 25 rokov po konci komunizmu má katolícka cirkev v Rusku síce mnohé slobody, no o ideálnom stave hovoriť nemožno. Zdôraznil to biskup Jozef Werth z Novosibírska pre rakúsky „Kathpress“. Viac víz pre zahraničných kňazov a lepšie ekumenické vzťahy k pravoslávnej cirkvi uviedol ako dve hlavné výzvy pre Cirkev v Rusku. Biskup bol na návšteve v Rakúsku, kde sa o. i. stretol aj s kňazmi gréckokatolíckej cirkvi v kláštore Göttweig.
Biskup Werth predstavil svoju rozlohou druhú najväčšiu diecézu sveta so 4 miliónmi km2. Diecézu založil v r. 1991 pápež Ján Pavol II. ako apoštolskú administratúru Sibíri. Vtedy to bola celá Sibír s 13 miliónmi km2. V r. 1999 sa oddelili apoštolské administratúry východnej a západnej Sibíri. V r. 2002 bola založená západosibírska administratúra ako „Diecéza Premenenia Pána v Novosibirsku“.
Zo 142 miliónov Rusov je oficiálne 800 000 katolíkov. Oveľa viac katolíkov Rusko od konca komunizmu opustilo. V ostatných 30 rokoch sa vysťahovalo 2,5 milióna ruských Nemcov. Mnohí boli katolíci a to je pre rímskokatolícku cirkev Ruska prirodzene veľké „pustenie žilou“, ako povedal biskup. Vlastne nevie, koľko má v diecéze katolíkov. V nedeľu je na omši iba 10 000 veriacich, v mnohých odľahlých dedinách omše nie sú. Tam majú bohoslužbu slova laici, ktorí aj pochovávajú.
V diecéze má biskup len 42 kňazov, 50 registrovaných farností a 200 filiálok. Kňazi majú často na starosti oblasť veľkú až do 300 kilometrov.
Katolícka cirkev je však silne zastúpená v sociálnej oblasti a školstve. Spravuje škôlky pre deti, kde sa s nimi učia a dostanú tam aj teplú stravu. Pre detí migrantov z Tadžikistanu a Uzbekistanu ponúkajú kurzy ruštiny. „Tieto deti ešte nikdy nenavštevovali školu,“ povedal biskup.
V 90. rokoch bola situácia pre zahraničných kňazov dobrá. Teraz dostávajú pracovné víza kňazi len zriedka. Z krajiny vykázali nedávno sedem kňazov. To je pri nedostatku kňazov veľký problém, väčšia kňazov jeho diecézy sú je Poľska, Slovenska, Talianska, či USA.
Problém je aj reštitúcia kostolov. V Novosibírskej diecéze dostali za 26 rokov naspäť iba 4 kostoly, ďalší kostol by podľa Putinovho výnosu mohli mať v r. 2018, ako dúfa biskup. Oveľa väčšie problémy s reštitúciou sú pravdaže v európskej časti Ruska, ako povedal biskup Werth.
Ku stretnutiu Františka s Kyrilom na Kube sa biskup vyjadril zdržanlivo: „Bolo iste pozitívne, no v každodennom živote v Rusku to má málo praktických dôsledkov. Sú iste ekumenicky otvorení popi ako aj veriaci, no podstatná časť má veľmi negatívny postoj. Mnohí vyčkávajú. Naše vzťahy sú upravené, ale nie naozaj dobré. Na to bude treba ešte vari 100 rokov,“ povedal biskup.
Ťažká je aj situácia gréckokatolíckych veriacich v Rusku, ako ďalej informoval Werth. Má ich byť asi 30 000. Od r. 2004 má biskup Werth na starosti aj ich. Z ohľadu na pravoslávie nemajú svoje štruktúry – spôsobilo by to veľký odpor. Pre nich je to ale pokorujúce, ako dodal.
Myslí si tiež, že ich počet je oveľa vyšší, ako sa uvádza. Veď v krajine žijú 4 milióny Ukrajincov a z nich je 10 percent gréckokatolíkov – teda asi 400 000. Tak ako u katolíkov je tam veľa zmiešaných manželstiev a deti sa často pre nedostatok alternatív krstia pravoslávne.
K prípadnej návšteve pápeža v Rusku sa biskup vyjadril, že by to bolo pre katolíkov veľmi povzbudzujúce. –zg-

Uzbecký prezident: „Chceme zostať multináboženskí“

Taškent-Viedeň, 6.10.2017 (KAP) 021 213 – V znamení dobrého spolužitia moslimov a kresťanov sa konala na počiatku októbra návšteva moskovského patriarchu Kyrila I. v Uzbekistane. Prišiel do krajiny k 145. výročiu eparchie a na vysviacku zreštaurovanej katedrály v Taškente. Potom sa v Turkistonovom paláci konal slávnostný akt. Patriarcha srdečne pozdravil vdovu v decembri 2016 zomrelého dlhoročného prezidenta Islama Karimova. Pozornosť vyvolal príhovor jeho nástupcu Šchavkata Mirzijojeva, ktorý povedal: „História Ruskej pravoslávnej cirkvi v Uzbekistane má hlboké korene. Nadovšetko si ceníme jej úlohu pri posilnení inter-etnickej a občianskej jednoty v našej krajine. Cirkev prispieva aj k napomáhaniu priateľstva a vzájomného porozumenia ľudí rôznych náboženstiev. Náboženská tolerancia je integrálnou súčasťou uzbeckej mentality. Od nezávislosti sa pre cirkvi vytvorilo priaznivé prostredie v spoločnosti, ktoré pravoslávnym ako druhému najväčšiemu spoločenstvu umožňuje viesť plnohodnotný život. Mnohé kostoly boli zreštaurované alebo nanovo postavené.“ …
Vo svete stále viac poznačenom konfliktmi a konfrontáciami má veľký význam zabezpečenie jednoty multi-etnickej a multi-náboženskej krajiny ako Uzbekistan, ako povedal prezident vzhľadom na konflikty na Blízkom Východe a v strednej Ázii a zdôraznil: „Mládež treba vychovávať k rešpektovaniu univerzálnych ľudských hodnôt.“
Kyril I. povedal novinárom na letisku, že počul veľa o pokrokoch v Uzbekistane a chce vidieť na vlastné oči, čo tu ľudia dosiahli. „Mám pocit, že obyvatelia Ruska a Uzbekistanu majú veľa spoločné. Bojovali sme proti spoločnému nepriateľovi, naši starí otcovia zomreli pri obrane proti strašnému nepriateľovi fašizmu. Aj keď teraz žijeme v rôznych krajinách, zostali naše vzťahy veľmi mocné. Mnohí Rusi prišli na budovanie priemyslu a infraštruktúry do Uzbekistanu a teraz pracujú mnohí Uzbeci v Rusku, čo je základ dobrých vzťahov aj do budúcnosti.“
Počet rusko-pravoslávnych kresťanov v Uzbekistane sa odhaduje na 2 milióny. Sú tam kláštory, dvoje cirkevných novín a jeden kňazský seminár, kde študujú bohoslovci aj z iných stredoázijských krajín.
Na stretnutí s veľkým muftim Usmanom Alimovom a predsedom Štátnej komisie pre náboženské záležitosti Ortiqbekom Yusupovom patriarcha vyhlásil, že v Uzbekistane sa vždy cítil doma a dodal: „Museli sme prekonať spoločne tvrdé roky ateizmu, aj keď k cirkvám v Uzbekistane sa pristupovalo miernejšie ako v Rusku.“
Po vyhlásení nezávislosti práve od moslimov patriarcha stále počúval, že treba držať spolu a hovorili mu: „Žijeme v rôznych krajinách, ale stojíme pred rovnakými výzvami,“ ako povedal. „V tradícii dobrej spolupráce sa potom v r. 1996 konala aj prvá návšteva patriarchu Alexeja II. v nezávislom Uzbekistane. …“
Prezident potom ešte ocenil stavbu nového pravoslávneho vzdelávacieho a kultúrneho centra v Taškente s priľahlým „Múzeom kresťanstva v strednej Ázii“. Veľký mufti Alimov zdôraznil, že „dnes je zvlášť potrebná spolupráca všetkých cirkví v boji proti extrémizmu a terorizmu“. –zg-

* * * * * * *

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *