Život Cirkvi vo svete 38/2017

Obsah

Vatikán: Bezdomovci vypovedaní z Námestia sv. Petra

Konzervatívci poslali pápežovi „detské napomenutie“

New York Times: Kritika štýlu vedenia Cirkvi Františkom

Najstaršia mníška sveta žije zrejme v Bavorsku

Poľsko: Biskupi za zákaz reklamy na alkohol

Mexiko: Guadalupská bazilika – útulok obetí zemetrasenia

Po 75 rokoch manželstva zomreli takmer súčasne

Pápež František zakladá nový inštitút pre rodinu

Kardinál Sarah zdôrazňuje prioritu Boha v liturgii

Rakúsko: ´Zulehnerovci´ polemizujú s ministrom Kurzom

Assad: Kresťania v Sýrii nie sú ‚sťahované vtáky‘

Homosexuálne „manželstvo“ vo svetle biológie

Hymna návštevy pápeža v Čile je už hitom

‚Hanba, ako sa Nemecko správalo k Benediktovi XVI.‘

„Tribunál proti Myanmaru“: Bangladéš dúfa v pápeža

Európsky súd o rituálnom zabíjaní zvierat

Kardinál Müller verí v návrat do Rímskej kúrie

Pakistan: Ďalší kresťan odsúdený na smrť

„Deň ozónovej vrstvy“: Pápež tvítuje proti znečisťovaniu

Kňaz Solalinde: USA draho zaplatí za Trumpa

Donald Trump jr. odsudzuje neskorý potrat

Kardinál Caffarra: ‚Pán svoju Cirkev neopustí’

Sympózium k 10. výročiu „Summorum Pontificum“

Praha: Mariánsky stĺp zničený v r. 1918 neobnovia

Jim Caviezel hrá vo filme o sv. Pavlovi apoštolovi

Nemecko: Farár stratil ilúzie o ochrane konvertitov

Odpor proti farnostiam XXL – ide o peniaze

Pápežské slov. kolégium sv. Cyrila a Metoda má 20 rokov

Rím, 15.9.2017 (RV) 021 143 – Pápežské slovenské kolégium sv. Cyrila a Metoda v Ríme oslávilo 15. septembra 20 rokov od svojho zriadenia. Jeho rektora o. Pavla Zvaru sme sa opýtali, ako vyzerá dnes život tejto inštitúcie:
„Ako ste správne spomenuli, 15. septembra, teda na sviatok našej patrónky Panny Márie Sedembolestnej v roku 1997 Svätý Otec Ján Pavol II. zriadil prostredníctvom Kongregácie pre výchovu Slovenské pápežské kolégium sv. Cyrila a Metoda v Ríme. Samozrejme, tomu predchádzal Ústav sv. Cyrila a Metoda, veľmi dobre známy medzi Slovákmi v zahraničí, ale aj doma na Slovensku. Vlastne v rámci Ústavu sv. Cyrila a Metoda a jeho priestorov vzniká pred 20 rokmi kolégium, ktoré je určené pre kňazov, ktorí prichádzajú na postgraduálne štúdiá na rímske pápežské univerzity.
Je to naozaj veľký dar Svätého Otca Jána Pavla II., že dal takúto možnosť a zriadil túto inštitúciu pre slovenských kňazov. Iné národy takéto kolégiá mali už dlhé desaťročia pred nami, alebo aj stáročia. Teda mohli formovať kňazov tu v centre našej viery a títo po skončení svojich štúdií prichádzali domov, aby obohacovali svojimi poznatkami, životom viery práve to spoločenstvo, medzi ktorým doma vo vlasti slúžili. Takáto možnosť bola teda umožnená aj našim kňazom a dodnes sa v našej inštitúcii formujú.“ … – jb-

Viac na:
http://sk.radiovaticana.va/news/2017/09/15/20_rokov_p%C3%A1pe%C5%BEsk%C3%A9ho_slovensk%C3%A9ho_kol%C3%A9gia_sv_cyrila_a_metoda/1337144

Nemecko: Znova chýba kríž – tento raz u firmy Aldi

Essen, 25.9.2017 (kath.net) 021 142 – Rozhorčenie bolo očividné, keď Lidl na obaloch nechal zmiznúť kríže – a Lidl musel ustúpiť. Teraz sa zistilo, že aj firma Aldi-Nord očividne nezobrazuje kríže. Na obaloch syru Feta vidno grécko-pravoslávny kláštor, no dokonca hovorca z Aldi-Nord pripúšťa na otázku evanjelickej agentúry „idea“, že na obrázku chýba jeden zo štyroch krížov.
Hovorca vysvetlil, že to nie je z dôvodu svetonázorovej neutrality, ale že vraj kríž bol napoly zakrytý logom značky a preto ho odstránili. No na iných druhoch syrov je kostol s veľký krížom, ako povedal. –zg-

Rakúsko: Ministra nemecké voľby neprekvapili

Viedeň, 25.9.2017 (kath.net) 021 141 – Rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz označil volebné výsledky v Nemecku so stratou hlasov doterajších ľudových strán za „neprekvapujúce“. Predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a sľubný kandidát na kancelára povedal, že v Nemecku je „u mnohých ľudí veľa nespokojnosti s postojom vlády v utečeneckej politike“. To pokladá za dôvod posilnenia radikálnej pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). „Mnohí politici a tradičné veľké strany Európy nebrali utečeneckú krízu dosť vážne,“ ako povedal Kurz.
Kurz v stanovisku vynechal gratuláciu nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, hoci Kresťansko-demokratická únia CDU a Kresťansko-sociálna únia CSU sa považujú za sesterské strany ÖVP.
Vo voľbách do nemeckého parlamentu utrpeli obe veľké ľudové strany CDU a socialisti z SPD podstatné straty, zatiaľ čo AfD vojde do parlamentu dokonca až s 13 percentami hlasov. Tvorba koalície bude po odmietnutí spolupráce socialistami z SPD dosť, ťažká Merkelová bude musieť viesť rozhovory so Stranou slobody FDP a zelenými. –zg-

Vatikán: Bezdomovci vypovedaní z Námestia sv. Petra

Rím, 24. 9. 2017 (kath.net/KAP) 021 140 – Rozruch okolo miest na spanie pre bezdomovcov pod Kolonádami Námestia sv. Petra v Ríme: Vatikánski žandári vyzvali bezdomovcov v blízkosti Vatikánu, aby cez deň z bezpečnostných dôvodov opustili svoje miesta, ako vysvetlil vatikánsky hovorca Greg Burke 21. septembra žurnalistom. „Ich tašky a kufre nemožno neustále kontrolovať a nie vždy bolo známe, komu patria. Večer však môžu bezdomovci naďalej pod veľkým oblúkom na konci Via della Conciliazione spať a chrániť sa pod Kolonádami pred dažďom.
Talianske médiá informovali, že bezdomovcov vyhnali vatikánski žandári, aby miesta udržiavali čistejšie. Pred nejakou dobou sa postarala o rozruch fotografia pri Kolonádach močiaceho muža.
Z vatikánskeho Úradu pre almužny sa podľa médií ozvalo, že sa budú naďalej starať o bezdomovcov pri Vatikáne. Aj z iniciatívy pápeža Františka zriadené ponuky pomoci pod Kolonádami ako aj toalety, sprchy, holič a lekárska služba zostávajú naďalej v prevádzke. –zg-

Konzervatívci poslali pápežovi „detské napomenutie“

Rím, 24. 9.2017 (KAP) 021 139 – Formálnym „napomenutím“ chcú konzervatívni kritici priviesť pápeža Františka k tomu, aby sa dištancoval od údajných bludných náuk. Signatári v nedeľu uverejneného listu vo viacerých jazykoch sú toho názoru, že František „priamym či nepriamym spôsobom“ napomáhal heretické postoje k manželstvu, morálke a náuke o sviatostiach.
„S rešpektom trváme na tom, aby Vaša Svätosť verejne odmietla tieto tézy,“ uvádza sa v liste. List je datovaný 16. júla a pápežovi podľa informácií odovzdali už v auguste.
Ústredným spúšťačom tejto akcie je pápežský dokument „Amoris laetitia“ z r. 2016. V ňom pápež naznačil, že katolíci po rozvode civilne zosobášení po preskúmaní svedomia môžu pristupovať ku svätému prijímaniu. V liste sa kritizujú aj viaceré personálne rozhodnutia. Tak František menovaním arcibiskupa Vincenza Pagliu a kardinála Kevina Farrella do vedenia Pápežskej akadémie pre život a nového dikastéria pre laikov, rodinu a život, tam dosadil dvoch prívržencov tohto kurzu.
List je napísaný vo forme „Correctio filialis de haeresibus propagatis“ (Detské napomenutie k šíreniu heréz). Naostatok bol týmto spôsobom napomenutý podľa iniciátorov listu pápež Ján XXII. v r. 1333 svojimi „duchovnými synmi a dcérami“ za bludné náuky. Tieto omyly potom na smrteľnej posteli odvolal.
Toto „napomenutie“ sa skladá z troch častí: Za cirkevno-právnym odôvodnením tohto kroku nasleduje vlastné „Correctio“, v latinskom jazyku. V záverečnom vyhlásení sa z hľadiska signatárov uvádzajú najdôležitejšie dôvody „výnimočnej krízy“, do ktorej František Cirkev uviedol: „Modernizmus, ktorý relativizuje jadro viery a bezpríkladná sympatia pápeža k arci-heretikovi Martinovi Lutherovi“.

List podpísali kňazi, teológovia aj laici – medzi nimi filozof a kňaz Antonio Livi, bývalý dekan Lateránskej univerzity v Ríme, nemecký spisovateľ Martin Mosebach, bývalý riaditeľ Vatikánskej banky IOR, Ettore Gotti Tedeschi, bývalý predseda Národnej rady pre výskum v Taliansku CNR, Roberto de Mattei aj generálny predstavený „Kňazského bratstva sv. Pia X.“ biskup Bernard Fellay.
Pápežský dokument „Amoris laetitia“ vyvolal vnútro-cirkevnú diskusiu o témach prístupu k manželstvu a rodine. Kardináli Walter Brandmüller, Raymond Leo Burke, Carlo Caffarra a Joachim Meisner poprosili Františka najprv osobne a potom verejne o objasnenie výkladu a zaradenie dokumentu „Amoris laetitia“. K tomu sa v „Correctio“ uvádza:
„Pápež doteraz odmietal dať pozitívnu odpoveď na kardinálmi predložené pochybnosti – „dubia“.

Najstaršia mníška sveta žije zrejme v Bavorsku

Regensburg , 23.09.2017 (KAP/KNA) 021 138 – Sestra Konrada Huberová, dolnobavorská dominikánka, sa 29. septembra dožíva 109. rokov. Tým je v Kláštore Sankt Maria v Niederviehbachu pri Landshute žijúca mníška zrejme najstaršou mníškou sveta. Tento neoficiálny titul mala doteraz talianska ošetrovateľka chorých Candida Bellotti, ktorá zomrela koncom mája vo veku 110 rokov.
Ako napísali katolícke noviny Regensburského biskupstva, sestra Konrada je už na vozíčku, ale zúčastňuje sa spoločných modlitieb a omší. Pri slávnostiach si ešte rada vypije pohár vínka a teší sa láskavej opatere z charity v Dingolfing. Na otázku, či by sa ešte raz v živote rozhodla pre mníšsky život v kláštore, nedávno spontánne odpovedala: „Pravdaže!“

Mníška vyrástla ako Rosalie Huberová s deviatimi súrodencami na farme v okrese Rottal-Inn a v máji 1930, teda pred 87 rokmi, vstúpila do kláštora dominikánok po tom, čo jej prijatie kvôli chorobe v detstve viackrát odmietli. Najprv pracovala 16 rokov na vrátnici kláštora, od r. 1946 do r. 2010 šila habity mníšok a robila opravy odevov. Miestny farár Štefan Brunner dosvedčuje jej „veľmi írečitú prirodzenú vieru“.
Katolícke noviny charakterizujú sestru Konradu ako „vnímavú, otvorenú a nenáročnú“. Tak pred deviatimi rokmi k 100. jubileu sa vzdala návštevy biskupa so slovami: „Taká veľká sláva predsa nie je potrebná.“ –zg-

Pápež priznáva vlastné chyby v oblasti zneužívania

Rím, 22.09.2017 (KAP) 021 137 – Pápež František priznal, že na počiatku svojho úradu sa pri omilostení kňaza po sexuálnom zneužití pomýlil. To už nikdy neurobím, ako povedal podľa novín „L’Avvenire“ z 22. septembra.
Pápež sa tak vyjadril predchádzajúci deň na stretnutí s členmi vatikánskej Komisie pre ochranu detí pod vedením amerického kardinála Seana O’Malleyho. Oficiálne médiá to najprv nezverejnili. „L’Osservatore Romano“ v piatok iba informoval, že pápež okrem oficiálneho príhovoru povedal prítomným aj „niekoľko úvah bez rukopisu“.
František vyhlásil, že prijal žiadosť o milosť kňaza, ktorý sa previnil zneužívaním z talianskej Diecézy Crema a a rozhodol sa pre „mierny variant“. Neskôr sa však tento kňaz opäť dopustil tohto zločinu. „Z toho som sa priučil. Bolo to jediný raz, že som to urobil, potom už nikdy viac!“ zdôraznil pápež. František vyhlásil, že medzitým pochopil, že pedofília je strašná choroba. „Priučil som sa od kardinála O’Malleyho, priučil som sa od obetí, s ktorými som sa stretol,“ povedal pápež. „Preto už nikdy neomilostím nijakého kňaza, ktorý spáchal tieto trestné činy.“

Pápež zmiernil rozsudok biskupa
Svojimi výpoveďami vniesol pápež osobne viac svetla do temnej kapitoly z ranej doby svojho pontifikátu, keď v r. 2014 zmiernil rozsudok diecézneho biskupa Cremy voči kňazovi Maurovi Inzolimu. Tohto talianskeho kňaza v r. 2012 Kongregácia pre náuku viery odsúdila za viaceré prípady zneužívania na opustenie kňazského stavu. František ho v r. 2014 sčasti omilostil – namiesto vzdania sa kňazstva musel Inzoli, známy svojím sklonom k luxusu, viesť utiahnutý život v modlitbe a pokání a nastúpiť psychoterapeutickú liečbu. Až v r. 2016, čo sa pápež dozvedel nové fakty o tomto prípade, bol Inzoli znova prepustený z kňazstva – tento raz navždy. Jeho laicizáciu Vatikán určil po tom, čo vzal na vedomie akty svetského súdneho procesu. Zneužívania sa udiali v r. 2004 až 2008. …
Pápež František vydal minulý rok motu proprio „Come una madre amorevole“ (Ako milujúca matka), kde stanovil, že cirkevní predstavení môžu byť zbavení úradu, ak závažným spôsobom porušia svoju povinnosť dôkladného stíhania páchateľov zneužívania a keď sa následne poškodia nové obete. –zg-

Poľsko: Biskupi za zákaz reklamy na alkohol

Varšava, 22.09.2017 (KAP/KNA) 021 136 – Za zákaz reklamy na alkohol sa zasadzuje poľská katolícka cirkev. Alkohol ničí ľudí, ako povedal predseda Biskupskej konferencie Poľska, arcibiskup Stanislav Gadecki, na začiatku trojdennej konferencie 21. septembra vo Varšave. „Poliaci dnes pijú viac ako v čase komunistickej republiky,“ povedal s poľutovaním.
V Poľsku je dnes takmer milión ľudí závislých na alkohole a ďalšie milióny pijú nebezpečne veľa. Gadecki poukázal na to, že výrobcovia alkoholu dosahujú vysoké zisky a médiá majú veľké príjmy za reklamu. Politici sa okrem toho nechcú pustiť do lobistov. „To všetko vedie k tragickej kombinácii nečinnosti a cynizmu, čo ničí náš národ,“ povedal arcibiskup.
„Zvlášť mladí sú podľa neho manipulovaní reklamou na alkohol. Vsugeruje sa im, že pitie je potešením, sprostredkuje priateľstvo a je výrazom dobrého vkusu. Problematické sú aj spoločenské návyky, verejná mienka a nepochopenie slobody. Sloboda nebola ľuďom Stvoriteľom daná, aby sa sami zničili.“
V nedeľu vyzvali pri svätých omšiach v celej krajine k vzdaniu sa alkoholu. Už 30 rokov vyhlasuje cirkev v Poľsku august za „Mesiac triezvosti“, keď sa nemá piť alkohol. Ešte dlhšiu tradíciu má „Modlitbový týždeň za triezvosť“. Vo februári sa konal po 50. raz. –zg-

Mexiko: Guadalupská bazilika útulkom obetí zemetrasenia

Mexiko-City, 21.9.2017 (kath.net/KAP) 021 135 – Po ničivom zemetrasení v Mexiku začala katolícka cirkev veľkú akciu pomoci a solidarity s obeťami katastrofy. Kostoly, semináre, školy a iné katolícke zariadenia v oblasti – medzi nimi aj Guadalupská bazilika v Mexiko-City – sa stali útulkami a centrami núdzovej pomoci. Kňazi a rehoľníci poskytujú pastoračnú a psychologickú pomoc, ako oznámila biskupská konferencia Mexika.
Všetkých veriacich a ľudí dobrej vôle vyzvali biskupi k modlitbám za obete a pomoci pri záchrane zasypaných ako aj k účasti na veľkých zbierkach vo všetkých farnostiach v 100 diecézach krajiny.
Absolútnu prednosť má záchrana zasypaných ľudí v zrútených domoch, ako uviedli biskupi. Ocenili enormnú účasť obyvateľov na týchto prácach, čo ukazuje o „veľkom cenení si ľudského života“. „Ak vo chvíľach nešťastia využijeme možnosť robiť dobro, naše srdce sa obnoví a rozšíri,“ ako uviedli biskupi.
Upozornili, že nielen zemetrasenie z utorka, ale aj to zo 7. septembra ako aj hurikány v Karibiku si aj v Mexiku vyžiadali mnohé obete a tisíce ľudí pripravili o strechu nad hlavou. Hurikány vyvolali v Mexiku City aj v štátoch Morelos, Tlaxcala, Puebla, Guerrero, Oaxaca, Chiapas, Baja California Sur, a Estado de Mexico prudké lejaky a záplavy.
Charita sa zameriava najmä na veľmi zasiahnuté vidiecke oblasti, ktoré sa v médiách sotva objavili. Rozdeľuje potraviny a vodu, ale aj nástroje, hygienické prostriedky, matrace a prenosné WC. Obyvateľstvo tiež vyzvala, aby darovalo lampáše na nočné hľadanie ľudí, rukavice, háky, lopaty a ochranné rúška na ústa. Dobrovoľníci so psami sú v neustálom nasadení pri hľadaní zasypaných. Veľkú pomoc poskytujú aj miestni saleziáni. Ľuďom v núdzi treba praktickú pomoc ale treba im aj poskytovať útechu a dodávať nádej, ako zdôraznili.

Stovky zničených kostolov
Ako uviedla biskupská konferencia, bude potrebné opraviť či znovu postaviť mnohé kostoly. Škody na historických kostoloch sčasti zo 16. storočia sú enormné: Iba Arcidiecéza Puebla hlásila 163 poškodených kostolov.
V utorok 19. septembra zasiahlo stredné Mexiko zemetrasenie o sile 7,1 stupňov, dvanásť dní po zemetrasení o sile 8,2 stupňa, pri ktorom zomrelo 78 ľudí, tak ako pred 32 rokmi v r. 1985, keď prišlo o život až 10 000 ľudí. Doteraz si zemetrasenie vyžiadalo 248 obetí, no možno očakávať, že toto číslo ešte porastie. –zg-

Po 75 rokoch manželstva zomreli takmer súčasne

Ottawa, 21.9.2017 (kath.net) 021 134 – V roku 1941 sa spoznali a odvtedy strávili spoločne celý život Teraz zomreli obaja vo vysokom veku iba niekoľko hodín po sebe. Jean (94) z nemocnice telefonovala so svojím manželom, krátko na to upadol Georg do hlbokého spánku a takisto ho odviezli do nemocnice. Jean tam podľahla zápalu pľúc. Iba päť hodín po nej zomrel aj jej manžel. V nemocnici nemali ani len čas oboch verných manželov položiť do jednej izby, ako to plánovali. Len nedávno oslávili manželia 75. výročie svadby. Informovali o tom kanadské aj medzinárodné médiá.
Bola to láska na prvý pohľad. George Spear bol ako kanadský vojak v r. 1941 vo veku 21 rokov preložený do Londýna, kde na tanečnej zábave spoznal 18-ročnú Britku Jean (archívne foto). Bola to očividne láska na prvý pohľad. „Mal síce armádne čižmy, no vedel dokonale tancovať,“ opisovala to Jean po desaťročiach v interview. V r. 1942 sa zosobášili – bol to rýchly vojnový sobáš, potom musel George naspäť do Kanady. Až v r. 1944 smela Jean pricestovať za ním, v Ottawe ju privítala prudká snehová búrka, ako spomínala. Angažovala sa v sociálnych projektoch, po vojne sa im narodili dve deti. Za svoju angažovanosť dostala Jean o desaťročia od kráľovnej Alžbety II. vysoké vyznamenanie.
Dcéra Heather Spear pre časopis „Ottawa Citizen“ uviedla: „Táto rýchla spoločná smrť nemá nijakú logiku. Sme veľmi prekvapení, ako náhle obaja zomreli“. –zg-

Pápež František zakladá nový inštitút pre rodinu

Vatikán, 19.9.2017 (KAP) 021 133 – Pápež František založil nový inštitút pre manželstvo a rodinu. Výnosom, ktorý Vatikán uverejnil v utorok sa doterajší „Inštitút Jána Pavla II. pre štúdium manželstva a rodiny“ tak dostane na novú koľaj.
Nový „Pápežský teologický inštitút Jána Pavla II. pre štúdie manželstva a rodiny“ má pokračovať v práci ostatných synod biskupov o rodine z r. 2014 a 2015 ako aj v štúdiu na základe exhortácie „Amoris laetitia“ z apríla 2016.
V liste s názvom „Summa familiae cura“ (Najväčšia starosť o rodinu) oceňuje pápež doterajšie dielo sv. Jána Pavla II. (1978-2005), ktoré založil v r. 1980, takisto po synode biskupov o rodine.
Pápež uvádza, že nové komplexné výzvy pre manželov a rodiny, o ktorých sa na synodách hovorilo, „si teraz vyžadujú analytický prístup mnohých odborov, ktorý sa nemôže obmedzovať na pastoračné a misionárske koncepty minulosti“.
Pápež ďalej píše, že v životných situáciách, v ktorých sú mnohí ľudia viac odkázaní na seba samých a menej podporovaní sociálnymi štruktúrami, musí Cirkev interpretovať a realizovať múdrosť viery umne a so zápalom.
Už na jeseň 2016 pápež František vyzval doterajší inštitút pre rodinu, ktorý má okrem hlavného sídla v Ríme pobočky aj v rôznych krajinách, k novej orientácii v zmysle ostatných synod biskupov.
Ako predošlé zariadenie bude aj nový inštitút pričlenený k Pápežskej Lateránskej univerzite. Okrem toho má úzko spolupracovať s vatikánskymi dikastériami pre vzdelávanie, a pre laikov, rodinu a život.
Nový inštitút ponúka aj viaceré formy štúdia vied týkajúcich sa manželstva a rodiny. Štatúty nového inštitútu sú už aj platné. Štruktúra doterajšieho inštitútu sa predbežne zachováva. –zg-

Kardinál Sarah zdôrazňuje prioritu Boha v liturgii

Rím, 19.9.2017 (kath.net/LSN/jg) 021 132 – „Účinným prostriedkom proti rastúcemu agresívnemu sekularizmu, bezbožnému terorizmu a šíriacej sa kultúre smrti je návrat k priorite Boha v liturgii.“ Zdôraznil to kardinál Robert Sarah, prefekt Kongregácie per bohoslužbu a disciplínu sviatostí.
Na piatom sympóziu k 10. výročiu „Summorum Pontificum“ v Ríme ďalej povedal:
„Keď živé misie v našej dobe poľavili, keď svedectvo kresťanov v stále bezbožnejšom svete sa oslabilo, keď náš svet zabudol na Boha, spočíva to možno v tom, že my by sme mali byť ‚svetlom sveta’ (Mt 5,14), že na vrchol, na ktorý je pôsobenie Cirkvi zamerané, nevystupujeme tak, ako by sme mali, alebo nečerpáme dostatočne hlboko z prameňa, z ktorého plynie všetka jej sila a ‚ktorého vody dávajú večný život’ (Jo 4,14)?“
Kardinál sa s ľútosťou vyjadril o liturgiách sústredených na človeka. Tie redukujú „niečo, čo je celou svojou podstatou nadprirodzené, na rovinu iba toho prirodzeného“, kritizoval Sarah a zdôraznil: „Boh musí v každom prvku nášho liturgického slávenia stáť na prvom mieste.“
Kardinál znova pripomenul veľký význam ticha v liturgii a zdôraznil:
„Ak má byť bohoslužba časom osobného stretnutia s Bohom, tak sa musíme naučiť pokoju a tichu. Kostol a sakristia nemajú byť miestom rečnenia. Spoločenské kontakty sa môžu pestovať aj na iných miestach. Ticho v chráme alebo v sakristii má byť školou, ktorá všetkých, ktorí do nich vstúpia, vtiahne do ticha srdca, ducha a duše. To je potrebné, aby sme dokázali prijať všetko, čo nám Boh skrze svätú liturgiu chce dať.“
„Ďalším prvkom prehĺbenia liturgie je smer slávenia „ad orientem“. Spoločné nasmerovanie ľudu a kňaza na východ prednostné postavenie Boha nádherne vyjadruje. Nie je obmedzené iba na mimoriadnu formu rímskeho obradu, ale je povolené aj pre novú formu ako vhodné a z pastoračných dôvodov prospešné,“ povedal kardinál Sarah.
Vzhľadom na 10-ročné jubileum „Summorum Pontificum“ pripomenul, že práve mnohí mladí ľudia sa cítia oslovení tradičným rímskym omšovým obradom. V mnohých farnostiach, kde sa tento starý obrad pestuje, nachádzame živú vieru, povedal kardinál a pripomenul mnohé kňazské povolania z týchto skupín. Na záver dodal:
„Mimoriadnu formu obradu treba považovať za samozrejmú súčasť života Cirkvi 21. storočia. Kristus nás vyzýva k jednote, nie k rozkolu! Sme bratia a sestry tej istej viery, celkom nezávisle od toho, ktorú formu obradu slávime.“ –zg-

Rakúsko: ´Zulehnerovci´ polemizujú s ministrom Kurzom

Viedeň, 19.9.2017 (kath.net) 021 131 – Známy rakúsky katolícky žurnalista Hans Winkler v komentári v denníku „Die Presse“ písal o niektorých katolíckych skupinách, ktoré polemizujú proti Ľudovej strane (ÖVP) a ministrovi zahraničných vecí Sebastiánovi Kurzovi.
Kurz, ktorý je u mnohých katolíkov veľmi obľúbený a ktorí ho aj volili, je praktizujúci katolík. Svoj volebný program chápe rozhodne aj ako kresťanský a sociálny. Podľa Winklera sa tam nenájde nič, čo by tieto nároky nespĺňalo. To platí aj pre reformy, ktoré by chcel urobiť v oblasti sociálnych služieb. Winkler však pripomenul, že Kurz nesľúbil „realizáciu katolíckej sociálnej náuky“, ktorá je podľa neho aj tak ťažko definovateľná.
Emeritný teológ Paul Zulehner, ktorého ešte stále nadpriemerne radi citujú v ORF aj v „Kathpresse“, tvrdí, že istý 80-ročný farár mu povedal, že prvý raz v živote nebude voliť ÖVP. Zulehner tiež tvrdí, že „mnohí angažovaní kresťania“ mali svoj politický domov v kresťansko-sociálnej ÖVP. Teraz vraj „irituje ľudí politická prax niektorých strán po prvý raz najmä v otázke utečencov“. Výraz „niektoré strany“ používa Zulehner podľa Winklera iba ako „figový list“ a hovorí: „Teológ tým myslel ÖVP.“
Katolícky žurnalista pripomína, že reč o „kedysi kresťansko-sociálnej ÖVP“ zaznieva už dlhšie. Aj Alexander Van der Bellen to použil, keď „bol ešte ´zelený´ a ešte nebol prezidentom“, iba aby naznačil, že zelení sú „vlastne kresťanskou stranou“!
A Winkler píše: „To, čo sa Kurzovi v utečeneckej otázke konkrétne vyčíta, sa nedozvieme, rovnako ani to, prečo ‚kresťanom‘ – priateľom Zulehnera a tým z Katolíckej akcie „katolícky“ a „kresťansko-sociálny“ prívlastok nepostačuje. Obľúbené haniace slová ako „neo-liberálny“ a „pravicovo-populistický“, ktoré sa vyskytujú v obvineniach, sú nezmyselné a nemajú nijakú analytickú hodnotu.“
Winkler ďalej kritizuje, že katolícki funkcionári vážne tvrdia, že finančná daň z transakcie, či minimálna mzda sú zlučiteľné s katolíckou sociálnou náukou a pripomína slová kardinála Christopha Schönborna: „Aj zo strany Cirkvi existuje isté nebezpečenstvo, že na základné výkony hospodárstva sa hľadí s podozrením nesociálneho, či nemorálneho konania. Bez slobody trhu, bez istej orientácie na zisk a záujmu o úspech nemôže prospievať nijaké hospodárstvo v malom či vo veľkom. Nie trh je zlý, nie slobodné hospodárstvo s jeho hrou na ponuku a dopyt je zlé.“
Na záver sa žurnalista odvoláva na Martina Rhonheimera, profesora etiky a filozofie na Pápežskej univerzite Santa Croce a prezidenta „Austrian Institute of Economics and Social Philosophy“ vo Viedni, ktorý uviedol nasledovné:
„Sociálne nekoná, kto má dobré úmysly, ale kto rieši spoločenské problémy.“ Rhonheimer sa tým vyslovuje za podnikanie, ktoré je „slepým miestom“ sociálnej náuky Cirkvi. „Kapitalisti používajú svoje bohatstvo eminentným sociálnym spôsobom. Oni ho neskonzumujú, ale veľkú časť investujú. Tak vytvárajú pracovné miesta, platia mzdy, čo generuje dopyt po tovaroch a službách, čo zasa spôsobuje, že sa vyplácajú nové investície a podnikateľské projekty.“ To musí znieť nesmierne provokačne v ušiach tých cirkevných funkcionárov, ktorí propagujú hospodárstvo pokrývajúce potreby namiesto „neoliberálnej“ maximalizácie zisku. To očividne popri osudovej „opcii pre chudobných“ láka aj opciu pre chudobu. –zg-

Assad: Kresťania v Sýrii nie sú ‚sťahované vtáky‘

Damask, 19.9.2017 (kath.net/Fides) 021 130 – „Kresťania v Sýrii nie sú hostia, ani sťahované vtáky, oni sú súčasťou počiatkov krajiny a bez nich by Sýria nebola taká mnohoraká, ako ju dnes poznáme,“ povedal sýrsky prezident Bašar Assad 17. septembra na podujatí v „Damascus Hall“ s veľkou delegáciou účastníkov dňa mládeže Sýrskej pravoslávnej cirkvi. Prezident odpovedal na otázky mladých a pokus extrémistov, ktorí chceli vyhnať kresťanov z krajiny, označil ako stroskotaný.
Na stretnutí s mladými kresťanmi sprevádzal prezidenta Assada sýrsky pravoslávny patriarcha Mor Ignác Aphrem II. Prítomní boli aj traja ďalší biskupi a početní mnísi a kňazi.
V nedávnej minulosti Assad viackrát dokázal svoju spojitosť so Sýrskou pravoslávnou cirkvou. Začiatkom septembra navštívil sýrsky pravoslávny Kláštor Svätého kríža v obci Saydnaya. V sprievode patriarchu Aphrema tam navštívil aj cirkevný sirotinec. –zg-

Homosexuálne „manželstvo“ vo svetle biológie

Varšava, 18.9.2017 (kath.net) 021 129 – Uvádzame interview poľského týždenníka „Sieci“ (36/2017, str. 108-109) s Prof. Ulrichom Kutscherom. Je to medzinárodne činný evolučný biológ a fyziológ na Inštitúte pre biológiu na nemeckej Univerzite v Kasseli a hosťujúci vedec v Stanforde v Kalifornii.

Dorian Urbanowicz: Pán Prof. Kutschera, nižšie sa vám kladú niektoré otázky k vášmu interview pre kath.net z 5. júla 2017 s názvom „Manželstvo pre všetkých: ‚Toto absurdné rozhodnutie ma neprekvapuje“ a k vášmu komentáru „Manželstvo pre všetkých a efekt nevlastného otca“.
Čo si myslíte o legalizovaní homosexuálneho „manželstva“ v Nemecku? Kto sa tým stojí a kto z toho profituje?
Prof. Kutschera: „Dokonať manželstvo“ s výsledkom vnútorného oplodnenia (sexuálnym aktom) môžu iba heterosexuálne páry – muž a žena. Preto pojmy ako „homosex“ a „homosexuálne manželstvo“ sú z biologického hľadiska nezmyselné výtvory slov. Nadhodnotenie registrovaných partnerstiev dvoch mužov alebo dvoch žien na manželstvo odmietam. Pravdepodobne za tým stojí politicky vplyvná genderová homosexuálna lobby indoktrinovaná ľavicou, zelenými a socialistami, ktoré majú naše „kresťanské“ strany pevne v škrtiacich rukách.
V mojej odbornej knihe „Paradoxon gender“ (2016) som predstavil ideologické základy tejto „ideológie: muž rovný žene“ skrytej pod pojmom „teória gender“ a za to som bolo pranierovaný v mnohých médiách. Profituje z toho istá radikálna feministicky orientovaná klientela s dobrými vzťahmi k masmédiám.

Prečo je toto rozhodnutie z demografického hľadiska pre Nemecko nesprávne?
Prof. Kutschera: Z reprodukčno-biologického hľadiska je kontraproduktívne povýšiť páry muž-muž a žena-žena, ktoré nesmú byť diskriminované na základe ich prevráteného sčasti nemenného erotického sklonu, do stavu „manželov“ s príslušnými výhodami. Erotické akty rovnakých pohlaví bez potenciálu rodenia detí, čo možno označiť aj ako bezcenné biologicky nezmyselné správanie sa párov, nemožno dať na roveň zväzkom muža a ženy. Tie môžu v princípe viesť „plodné manželstvo“ a generujú potom prirodzeným spôsobom platcov dôchodkov budúcnosti. Títo potomkovia udržiavajú populáciu. Faktickým znehodnotením potenciálne plodných manželstiev v zmysle genderovej viery o rovnoprávnosti, bude pôrodnosť skôr klesať ako rásť. Normálne rodiny s deťmi nesú zodpovednosť za budúcnosť a zaslúžia si preto mimoriadne postavenie v štáte, ktoré sa týmto ničí.

Aké reakcie ste dostali po interview v „kath.nete“? Hrozili vám? Dostali ste agresívne listy, komentáre, maily?
Prof. Kutschera: Po interview nasledovali negatívne správy v televízii v relácii „Hessenschau“, ako aj v lokálnom denníku (HNA). Na to prišla záplava listov a mailov normálneho nemeckého obyvateľstva. Vyše 90 % bolo pozitívnych. Medzi asi 70 mailmi a listami som našiel iba dva agresívne nenávistné komentáre. Keďže však homosexuálna lobby – ľavica, zelení a červení funkcionári – má za sebou médiá, vypukol od 17. júla 2017 priam ordinárny orkán proti mne počínajúc novinami „Spiegel online“ cez početné podobné hlavné médiá. Hrozby boli vo forme pokusov zbaviť ma profesúry.

Ako reagovala vaša univerzita? Hrozia vám následky v zamestnaní? Ako reagovali médiá?
Prof. Kutschera: Je známe, že na nemeckých vysokých školách sú politicky vyškolené záujmové skupiny (napr. Všeobecný študentský výbor, AStA), ktoré tak ako hlavné médiá ako „Spiegel online“ za chrbtom očierňovaného profesora vynášajú svoje špinavé kampane na verejnosť. Tak 19. júla 2017 títo funkcionári žiadali začať proti mne „proces zbavenia služby“. Prezídium Univerzity v Kasseli sa so mnou doteraz osobne nebavilo. V tlači však ohlásili právne preskúmanie mojich výpovedí.
Keďže všetky výpovede v interview zodpovedajú súčasnému vedeckému stavu faktov, postupoval som vo svojej funkcii profesora biológie korektne. Nemám čo odvolávať, ba naopak: prehĺbené štúdium odbornej literatúry o efekte nevlastného otca, o účinkoch homosexuálnych rodičov na psychický vývoj adoptovaného dieťaťa atď. moje tézy iba potvrdilo. Ani zavádzajúce články ako zo 16. augusta 2017 v denníku FAZ „Homosexuálni alebo heterosexuálni rodičia: S čím sa hrá dieťa?“ príp. analogický príspevok v novinách „Bild-Zeitung“, „Homosexuálni rodičia sú rovnako dobrí ako heterosexuálni“ na to nič nezmenia.
Tam prezentovaná štúdia ukazuje, že deti sú už pred pôrodom pevne nasmerované vyvíjať sa ako chlapci, či dievčatá, nezávisle od erotických sklonov rodičov – ďalší dôkaz, že identita pohlavia je biologicky určená! Môžem sa teda odvolať na vedeckú a myšlienkovú slobodu názoru a predpokladám, že nebudú nijaké následky v zamestnaní, hoci ma na verejnosti diskreditovali a trestali.
Ten, kto v Nemecku hystericky reve a šíri pseudovedecký nezmysel, ako je dobre známe divadlo rozhorčenia popredných politikov, toho sa vníma, tomu sa dokonca poklonkujú. Solídnymi vedeckými argumentami máme sotva šance na vypočutie.

Prečo nie je v Nemecku možná slobodná, objektívna diskusia o homosexualite bez ideologizovania, nenávisti či emócií – prečo je príp. aj tabu?
Prof. Kutschera: Ako som ukázal v interview „Nesloboda názoru a chýbajúca kultúra diskusie“ na základe mojich skúseností ako medzinárodne činného vedca, sú v Nemecku otvorené, vedecky podložené, vecné diskusie na témy ako homosexuálna erotika, rozdiely medzi mužom a ženou, prisťahovalectvo atď. sotva možné.
Roky rastúca dobre pospájaná politická sieť predpisuje obyvateľstvu, čo si má myslieť a čo akceptovať!
Ako vyplýva z mnohých pozitívnych mailov, občania majú medzitým už strach verejne vyjadriť svoj názor. Sú radi, že existuje niekoľko málo prírodovedcov ako ten „bio-zloduch z Kassela“. Nespáchal som nič iné, ako že som poukázal na to, že evolučno-biologické základy ľudského bytia a pseudovedecké ideológie, ako napr. mylná náuka o genderi sa nesmie vecnými argumentami kritizovať. Politicky nekorektné výpovede sú žiaľ nežiadúce. –zg-

Hymna návštevy pápeža v Čile je už hitom

Santiago de Chile, 18.9.2017 (kath.net/pl) 021 128 – Neprešiel ani týždeň odkedy je videoklip s oficiálnou hymnou k návšteve pápeža Františka v Čile na internete a už si ho pozrelo viac ako 150 000 ľudí. Pieseň „Mi paz les doy“ (Svoj pokoj vám dávam) zachycuje doslova motto návštevy pápeža. V Čile ho spieva veľmi známy umelec Domingo Jonhy Vega Urzua (39), ktorý vystupuje pod umeleckým menom Américo.
Pápež navštívi túto juhoamerickú krajinu 15. až 18. januára 2018. Čilské médiá už pieseň intenzívne šíria. Slová piesne opisujú, že Čile sa teraz prebúdza, „aby počúvalo tvoj hlas. František, brat a otec, príď, hovor nám o Bohu“, o „milosrdenstve, obnov našu vieru“. V klipe sa pestro miešajú sekulárne, moderné a ľudové obrazy – od katolíckej zbožnosti cez v čilskej tradícii všade prítomné kone a gaučov (v Čile nazývaných „huaso“) až po tradičné ľudové tance a indiánske prvky. Posolstvo pestrých obrazov je jasné: Pápež František prichádza pre každého Čiľana, bez rozdielu akého je pôvodu, alebo v akej je životnej situácii. –zg-

♫ Américo spieva hymnu návštevy pápeža v Čile – Mi Paz Les Doy

‚Hanba, ako sa Nemecko správalo k Benediktovi XVI.‘

Würzburg, 18.9.2017 (kath.net) 021 127 – Odchádzajúci nemecký biskup Friedhelm Hofmann z Würzburgu vyslovil v katolíckom denníku „Tagespost“ poľutovanie nad tým, že v Nemecku „klesá hladina morálky“ a že u mnohých viera už nie je skutočne účinná, hlboká a klesá aj chápanie toho kresťanského:
„Tak zvané ´manželstvo pre všetkých´ je podľa mňa katastrofou pre spoločnosť. Manželstvo je Bohom chcené spoločenstvo muža a ženy založené na plodenie nového života. ´Manželstvo pre všetkých´ preto nemôže podľa katolíckeho chápania existovať.“
Pre biskupa je jasné, že sa v Nemecku lúčia s veľkou ľudovou Cirkvou: „Tá je teraz iste minulosťou. Napriek tomu musí ísť o to, aby ľudia, ktorí si vieru zachovali, mohli byť novým ohniskom jej obnovy. Preto pre mňa nie je rozhodujúci počet návštevníkov kostolov, či katolíkov, ale aby tí, ktorí toto posolstvo pochopili, ho aj žili a šírili.“
Biskup Hofmann uviedol, že chápe, že ľudia vzhľadom na islamistický teror majú pred islamom strach:
„Moslimovia, ktorí k nám prichádzajú a chcú tu žiť, musia akceptovať naše pravidlá spolunažívania. Pre mňa ako kresťana nie je islam nijakou výzvou, ale mám strach pred slabosťou kresťanstva. Chcel by som sa rozprávať s moslimami ako rovný s rovným. Musíme im povedať, že aj ich sloboda a blahobyt závisia od toho, aby tu kresťanské základy zostali.“
Na otázku, či sa máme modliť za obrátenie moslimov, biskup povedal, že za moslimov sa modlíme napríklad na Veľký piatok. Biskup tiež pripomenul, že kresťania majú poslanie hlásať Radostnú zvesť. …
Pri témach „vysviacka kňazov“ a „celibát“ biskup jasne odmietol vysviacku žien: „Kňaz reprezentuje Krista a musí preto byť muž. Tu nemá Cirkev nijaký priestor na manévrovanie.“ O otázke ženatých kňazov – viri probati – sa dá podľa neho však diskutovať. „No v tejto diskusii sa nesmie celibát zhadzovať.“ Pre biskupa tu ide o to, aby sa na kňazov vysvätili preverení muži, napríklad diakoni. „O tom sa môže však rozhodnúť iba so súhlasom všeobecnej Cirkvi.“
K otázke pápežov ostatných rokov biskup povedal, že nemá pochopenie pre kritiku pápeža Františka. On je zástupca Krista rovnako ako iní pápeži pred ním. Potom dodal: „Ja osobne si veľmi ctím pápeža Benedikta ako aj sv. Jána Pavla II.“
K známej prednáške Benedikta XVI. vo Freiburgu o odsvetštení biskup povedal, že tento pápež mal v tom úplnú pravdu:
„My v Nemecku sme bohatá cirkev. Ale vzhľadom na biedu vo svete chytám sa už ja sám za hlavu, či všetky rezervy z nadbytku, ktoré si tvoríme, sú oprávnené, a či by sme tie peniaze nemali poskytnúť teraz chudobným a hladujúcim.“
Biskup ďalej označil ako „hanbu“ ako sa v Nemecku s Benediktom XVI. zaobchádzalo.
„Emeritný pápež Benedikt je jedným z najväčších teológov, ktorí kedy sedeli na Petrovom stolci. On dal Cirkvi toľko pozitívneho a dôležitého v slove aj čine. To, že sme to v Nemecku nebrali vždy pozitívne, je vlastne tragika. Ale som presvedčený, že o 20 – 30 rokov nájde pápež Benedikt ako učiteľ Cirkvi moderny nových poslucháčov!“ –zg-

„Tribunál proti Myanmaru“: Bangladéš dúfa v pápeža

Kuala Lumpur, 18.9.2017 (KAP/KNA) 021 126 – Národná komisia pre ľudské práva v Bangladéši žiada od medzinárodného spoločenstva „tlak na Myanmar“, aby okamžite zastavil „genocídu“ moslimských Rohingov. „Zabíjanie, podpaľačstvo, mučenie a znásilňovanie nabrali nepredstaviteľný rozmer,“ povedal predseda komisie Kazi Reazul Hoque v pondelok pre nemeckú katolícku agentúru KNA v Kuala Lumpur. Predovšetkým India a Čína, ako aj zväz juhoázijských štátov ASEAN, musia pôsobiť na Myanmar, aby sa ukončilo toto násilie. Hoque sa vyjadril k začiatku zasadania medzinárodného „Ľudového tribunálu o Myanmare“ v malajzijskom hlavnom meste Kuala Lumpur.
Nádej vkladá Hoque aj do návštevy pápeža Františka koncom novembra v Myanmare a Bangladéši. Komisia čoskoro osloví tému Rohingov aj pri stretnutí s arcibiskupom Dháky, kardinálom Patrickom D’Rozariom. „Pápež František síce túto krízu pri návšteve nevyrieši. Ale iste bude chcieť poskytnúť cenný prínos k vyriešeniu situácie,“ povedal Hoque.
Od konca augusta ušlo už asi 400 000 Rohingov do Bangladéša, kde pre minulé vypudzovanie žije už aj tak taký istý počet v táboroch.
Medzinárodný „Ľudový tribunál o Myanmari“ zorganizovalo „Medzinárodné hnutie pre spravodlivejší svet“ (JUST). Sedem sudcov zo siedmych krajín si do piatku vypočuje výpovede expertov na ľudské práva, ako aj zástupcov Rohingov a kresťanských Kachinov o násilí a porušovaní ľudských práv armádou v Myanmare u týchto etnických skupín.

Aj vojna proti väčšinovo kresťanskému Kachinu
Vojna proti väčšinovo kresťanskému Kachinu na severe krajiny je druhým veľkým ohniskom násilia v Myanmare. Pozvánky vláde a armáde v Myanmare k účasti na tribunáli zostali bez odozvy.
Myanmarský bojovník za ľudské práva Maung Zarni pred tribunálom v pondelok obvinil štátnu radkyňu Aung San Suu Kyi, že je rovnako zodpovedná za porušovanie ľudských práv Rohingov a Kachinov ako armáda.
Expert na genocídu Gregory Stanton, prezident organizácie „Genocide Watch“, zdôraznil, že násilie voči Rohingom a iným moslimom v Myanmare preukazuje všetky „znaky genocídy“. K tomu patria dementi zodpovedných, ako aj obviňovanie obetí, ako to minulý týždeň vyhlásila aj Suu Kyi na ospravedlnenie vojenskej ofenzívy proti Rohingov. Štátna radkyňa a nositeľka Nobelovej ceny mieru z r. 1991 sa chce vyjadriť ku konfliktu v utorok. –zg-

Európsky súd o rituálnom zabíjaní zvierat

Luxemburg, 18.09.2017 (KAP/KNA) 021 125 – Európsky súdny dvor rokoval v pondelok o rituálnom zabíjaní zvierat bez omráčenia. V jadre ide o otázku, či je zabíjanie zvierat mimo bitúnku zlučiteľné s náboženskou slobodou. Rôzne zväzy zastrešujúce mešity v Belgicku žalovali Flámsky región krajiny za zákaz zabíjania zvierat mimo bitúnku z r. 2015. Argumentujú, že povinnosť robiť rituálne zabíjanie zvierat na bitúnkoch porušuje náboženskú slobodu a kapacity bitúnkov na to nevystačujú.
Belgický súd chce teraz od Európskeho súdneho dvora vedieť, či tento zákaz je zlučiteľný s náboženskou slobodou. V pondelok sa k prípadu konalo ústne pojednávanie pred Veľkou komorou súdneho dvora. –zg-

Kardinál Müller verí v návrat do Rímskej kúrie

Regensburg, 17.9.2017 (kath.net) 021 124 – „Pápež František má úplné iné chápanie teológie ako jeho predchodca Benedikt,“ vyhlásil kardinál Gerhard L. Müller minulý týždeň v diskusii v nemeckom Mannheime, ako napísali noviny „Wochenblatt“. Tento „súčasný štýl“ pápeža treba „akosi tiež rešpektovať a akceptovať“, ako dodal. Povedal že si iste želá, „aby pred vydaním vieroučných dokumentov prebehli jasné teologické prípravy“.
Kardinál Müller považuje svoj návrat do Rímskej kúrie za možný. Na diskusii, ktorú iniciovala kňažná Gloria z Thurn a Taxis, bol prítomný aj arcibiskup Georg Gänswein, súkromný sekretár Benedikta XVI. Ten prejavil svoje otrasenie nad odvolaním kardinála Müller z postu prefekta Kongregácie pre náuku viery. Pre „Wochenblatt“ povedal: „Ja nechcem komentovať pápežské rozhodnutie. Ale keď som o tom počul – veď je to osobný priateľ – veľmi ma to zasiahlo.“ –zg-

Pakistan: Ďalší kresťan odsúdený na smrť

Lahore, 17.9.2017 (kath.net/ Fides) 021 123 – Mladého kresťana súd v pakistanskom Gujrate (Pandžáb) odsúdil na smrť. Nadeema Jamesa (24), ktorý býva v kresťanskom sídlisku Yaqoobabad, obvinili, že v júli 2016 cez spravodajskú službu „WhatsApp“ poslal správu s rúhavým obsahom. Yasir Bashir, priateľ rodiny mladého kresťana, podal na polícii v Sarai Alamgire oznámenie a podporili ho dvaja moslimskí imamovia, ktorí sú v spojení s extrémistickou organizáciou „Sunni Tehreek“.
Požadovali okamžité zatknutie Nadeema a 10. júla 2016 bola v zmysle tzv. paragrafu o rúhaní (čl. 295a a 295c pakistanského trestného práva) podaná žaloba. Nadeem James sa pokúsil ujsť a v jeho neprítomnosti polícia zatkla jeho dve sestry, ktoré chcela bitkou priviesť k prezradeniu, kde sa brat skrýva.
Súd teraz odsúdil mladého kresťana na smrť a udelil aj vysokú peňažnú pokutu. V 28 stránkovom rozsudku súd potvrdil, že Nadeem James posielal rúhavé texty cez „WhatsApp“ Yasirovi Bashirovi a preto sa odsudzuje na smrť.
V minulých týždňoch v dedine Jam Kayk Chattha pri Wazirabade (Pandžáb) zatkli aj 18-ročného kresťana Asifa Masiha za rúhanie. Mal spáliť stránky z Koránu. Po jeho zatknutí žiadalo 200 rozzúrených mužov pred policajnou stanicou jeho popravu.
Ako zdôraznila „Komisia pre ľudské práva v Pakistane“, čaká v pakistanských väzniciach na popravu za rúhanie až 40 obžalovaných. Od r. 1990 zavraždili extrémistické skupiny alebo jednotlivci okrem toho bez súdu už 71 ľudí.
V apríli spolužiaci zabili študenta Mashal Khan v Mardane pre údajné rúhanie. Po tom sa vo verejnosti znova diskutovalo o reforme zákona na zabránenie jeho zneužívania.
Nasir Saeed z mimovládnej organizácie právnej pomoci „Centre for Legal Aid, Assistance and Settlement“ (CLAAS) zdôrazňuje: „Zákon o rúhaní postihuje nielen nevinné náboženské menšiny v Pakistane, ale aj moslimských občanov. Prispieva k zhoršovaniu medzinárodných vzťahov a škodí imidžu krajiny vo svete. Reforma je pre blaho krajiny naliehavo potrebná.“ –zg-

„Deň ozónovej vrstvy“: Pápež tvítuje proti znečisťovaniu

Vatikán, 16.9.2017 (KAP) 021 122 – Ku „Dňu ozónovej vrstvy“ žiadal František globálne konanie v oblasti trvalo udržateľného rozvoja: „Potrebujeme rázny celosvetový zásah v oblasti redukcie znečisťovania životného prostredia a rozvoja chudobných krajín,“ napísal František 16. septembra na Twitteri @Pontifex.de
Spojené národy vyhlásili v r. 1994 deň 16. september za „Medzinárodný deň ochrany ozónovej vrstvy“. Tento dátum pripomína podpísanie Montrealského protokolu 1987, v ktorom sa 197 štátov zaväzuje k opatreniam proti zmene ozónovej vrstvy v atmosfére. Tá je potrebná na ochranu živých bytostí pred intenzívnym slnečným žiarením.

Modlitby za rodiny v núdzi
Pápež František okrem toho vyzval katolícke rodiny k modlitbám za rodiny, ktoré trpia nezamestnanosťou, či inými vážnymi problémami, alebo sú prenasledované pre vieru. Výzvu adresoval účastníkom 10. národnej púte rodín v Taliansku, ktorá sa konala 16. septembra v Pompejach pri Neapole. Vatikán uverejnil pri tejto príležitosti posolstvo, ktoré podpísal štátny sekretár kardinál Pietro Parolin. –zg-

Kňaz Solalinde: USA draho zaplatí za Trumpa

„Dnes už nesmieme premýšľať malicherne v kategóriách ako národ a kultúra!“

Viedeň, 16.9.2017 (KAP) 021 121 – Tvrdú kritiku amerického prezidenta Donalda Trumpa vyslovil mexický kňaz starajúci sa o migrantov Alejandro Solalinde (72). Trumpove najnovšie signály síce treba privítať, že v USA narodení mladí migranti bez dokladov („dreamers“ – snívajúci) predsa nebudú vykázaní ako bolo ohlásené. Súčasne sa však prejavila enormná nevyrovnanosť prezidenta. Solalinde podporil migrantov protestným listom veľvyslanectvu USA . Ako povedal pre „Kathpress“ 15. septembra, tlak na Trumpa v USA aj zo zahraničia je očividne už príliš veľký.
„Trump nevie, čo chce – to je pre svetovú politiku ničivé,“ povedal aktivista ľudských práv nominovaný v r. 2017 na Nobelovu cenu mieru, v príhovore na OSN vo Viedni. Amerického prezidenta vidí ako „chorého človeka, závislého na peniazoch“, ktorý má bez ohľadu na ľudí na očiach iba moc a trh. Za jeho zvolenie za hlavu štátu USA ešte draho zaplatia: „Povesť USA vo svete sa stráca a aj v krajine samotnej bude hodnotenie bieleho obyvateľstva veľmi zlé. Trump je tvárou USA.“
Pred múrom na hraniciach s Mexikom strach nemá, ako povedal: „Smejem sa nad tým, lebo na to je už neskoro. Nech postaví múr a dobre ho utesní, aby sa hispánci už nedostali von z USA – lebo ich už je príliš veľa. Nikto nemôže už 34 miliónov Mexičanov z USA vyhodiť a ich podiel na obyvateľstve naďalej rastie – či už s múrom, alebo bez neho.“
Namiesto ochrany hraníc by sa malo premýšľať o spoločnom živote. Nielen USA ale aj Európa by podľa kňaza urobili dobre, keby odložili strach z migrantov:
„Migrácia sa stará o obohacujúcu mnohorakosť a môže nám byť veľkou pomocou. Migranti prinášajú pracovnú silu, mladosť, zmysel pre život, aj hodnoty a vieru. Je na čase, aby sa Európa znova priklonila k Bohu. Pritom nejde o príslušnosť k vyznaniu, ale o spoznanie postoja k sebe navzájom ako k bratom, ide o to, vidieť a spoznať spoločné črty a identitu ľudskej rodiny. Iba v mnohorakosti je jednota možná.“
„Dnes nesmieme premýšľať malicherne v kategóriách ako národ a kultúra. Stuchnuté nacionalizmy, etnické a kultúrne čistky ako aj s tým spojené nadradené myslenie musia patriť minulosti,“ žiadal Solalinde. „Európa sa má pre migrantov otvoriť a prijať ich a síce nie ako bremeno, ale ako niekoho, kto nám pomôže v starosti o náš spoločný dom Európu. Len tak sa kontinentu podarí, aby sa jeho násilím a genocídou poznačená história, ktorá jemu samému priniesla toľko utrpenia a ničivo účinkovala na celý svet, nezopakovala.“
„Namiesto humanitárnej alebo utečeneckej krízy trčí svet k kríze srdca, ak pestujeme myšlienky proti migrácii,“ vyhlásil duchovný pastier. …
Katolícky kňaz Alejandro Solalinde Guerra vybudoval v Mexiku sieť útulkov pre migrantov. Pre svoju angažovanosť a ostrú kritiku mexických orgánov a USA dostal už mnohé hrozby smrti. Doma už sa môže pohybovať iba so štyrmi policajtmi. … –zg-

Donald Trump jr. odsudzuje neskorý potrat

Washington DC, 16.9.2017 (kath.net) 021 120 – Donald Trump junior, syn amerického prezidenta Donalda Trumpa, sa vyslovil proti potratu v USA. V tvíte „Amerického centra pre právo a justíciu (ACLJ) sa totiž uvádzajú slová jeho člena, ktorý sa so smiechom vyjadruje o neskorom potrate: ‚Vychádzajú plačúc a hľadajú svoju mamu‘!
Trump označil takéto výpovede ako „odporné a neľudské“ V linku ACLJ sa poukazuje aj na petíciu, ktorá sa vyslovuje za to, aby sa potratovej organizácii „Planned Parenthood“ už neposkytovali štátne príspevky. Na linku je aj obrázok potrateného dieťaťa. –zg-

Kardinál Caffarra: ‚Pán svoju Cirkev neopustí’

Caffarra: „Musíme mať vieru, nádej a hrdinskú odvahu.“

Rím, 16.9.2017 (kath.net/LSN/jg) 021 119 – Kardinál Carlo Caffarra, emeritný arcibiskup talianskej Bologne a jeden zo štyroch kardinálov, ktorí napísali pápežovi o pochybnostiach v „Amoris laetitia“, si pred smrťou robil veľké starosti o zmätení v Cirkvi. Súčasne bol pevne presvedčený o tom, že Boh svoju Cirkev neopustí. Informoval o tom taliansky žurnalista Antonio Socci. Ten sa to dozvedel od kardinálovho priateľa kňaza.
„Pán svoju Cirkev neopustí. Apoštolov bolo dvanásť a tak Pán znova začne len s niekoľkými,“ citoval kardinála Caffarru. Kardinál uviedol príklad sv. Atanáza: „Ten na začiatku 4. storočia takmer sám bránil katolícku vieru proti ariánskemu bludnému učeniu. Napriek všetkým ťažkostiam, ktoré sv. Atanáz musel pretrpieť, vrátila sa Cirkev čoskoro k pravej viere.“
Sv. Atanáz bol svätorečený a stal sa učiteľom Cirkvi.
„Pri všetkej starosti o zmätenie v Cirkvi po pápežskej exhortácii ´Amoris laetitia´ mal kardinál Caffarra predsa veľkú dôveru a povedal:
Musíme mať vieru, nádej a hrdinskú odvahu,“ ako uviedol Socci. –zg-

Sympózium k 10. výročiu „Summorum Pontificum“

Kardinál Sarah: „Vy nie ste tradicionalisti, nie ste katolíci druhej triedy. Ste katolíci rímskeho obradu ako ja, ako pápež.“

Rím, 15.09.2017 (KAP/KNA) 021 118 – „Vy nie ste tradicionalisti,“ povedal prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí kardinál Robert Sarah 14. septembra večer v Ríme prívržencom starej latinskej liturgie.
„Vy ste katolíci rímskeho obradu ako ja, ako pápež. Vy nie ste katolíci druhej triedy.“ Kardinál Sarah to vyslovil na teologickom sympóziu na Pápežskej dominikánskej univerzite „Angelicum“ pri príležitosti 10. jubilea vydania dokumentu „Summorum Pontificum“. Týmto dokumentom pápež Benedikt XVI. (2005-2013) v r. 2007 povolil slávenie omše v staršom mimoriadnom obrade. Odvtedy existuje v Cirkvi „riadna forma“ svätej omše podľa liturgických kníh po Druhom vatikánskom koncile (1962-65), ktoré vydal pápež Pavol VI. (1963-1978) a pápež Ján Pavol II. (1978-2005) ako aj „mimoriadna forma“ podľa kníh platných do r. 1962.
„Ako všetci katolíci tak sú aj priatelia latinskej liturgie vyzvaní, aby sa nesťahovali do geta, ale zaujímali svoje miesto v Cirkvi a vo svete. V spoločenstvách, ktoré pestujú starý obrad, je pomerne veľa povolaní ku kňazstvu a rehoľnému životu. Kto o tom pochybuje, tomu hovorím: Navštívte tieto spoločenstvá a spoznajte ich – predovšetkým mladí ľudia.“ povedal kardinál Sarah. Biskupov vyzval, aby tu boli aj pre tieto skupiny. „Konkurencia medzi oboma formami tu nesmie byť.“
Kardinál Sarah potom zopakoval svoju požiadavku – „reformu reformy liturgie“ a dodal: „Toho sa pevne držím, aj keď to niektorým ľuďom naháňa strach. Tak môžu isté prvky starej formy oplodniť novú formu,“ povedal a ako príklad uviedol tiché modlitby počas omše.

Pápež František však v interview povedal: „Hovoriť o reforme reformy je omyl.“ A nedávno na konferencii v Ríme pripomenul: „Reformy liturgie po koncile je nezvrátiteľná.“

Na kongres bol pozvaný aj bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery kardinál Gerhard Ludwig Müller, ktorého nepovažujú za podporovateľa starej liturgie. Kardinál Müller nehovoril o konkrétnych formách obradov, zaoberal sa všeobecne „neomylnosťou“ kresťanskej liturgie. Bohoslužba nie je miesto na realizáciu nejakých sekundárnych teórií, ale „prameň viery“, ako povedal. Pripomenul, že krstná formula „v mene Otca a Syna a Ducha Svätého“ bola zásadná pre vývoj teológie o Najsvätejšej Trojici. A obe mariánske dogmy o „nepoškvrnenom počatí“ a „prijatí Márie do neba“ sa začali hlásať až po tom, čo v liturgii už dávno boli príslušné sviatky.
Arcibiskup Rímskej kúrie Guido Pozzo z komisie „Ecclesia Dei“ kompetentnej pre tradicionalistov na kongrese podľa „Rádia Vatikán“ povedal, že v niektorých krajinách počet svätých omší slávených v starej forme v minulých desiatich rokoch zreteľne vzrástol. Tak vo Francúzsku je už 220 takýchto omší ročne, viac ako dvakrát toľko ako v r. 2007.
Spisovateľ Martin Mosbach kritizoval v prednáške predpis koncilu, že liturgia má byť „oslobodená od nepotrebných opakovaní“. „Ľudská kultúra spočíva z toho, čo nie je potrebné. Opakovanie je priam podstata každého obrad,“ povedal Mosebach. Ideál je pre neho liturgia, ktorá sa slávi „ako v sne“ a tak sa stane „svätou zvyklosťou“.
Na sympóziu od štvrtka do nedele sa zúčastnil o. i. aj kardinál Raymond Leo Burke a súkromný sekretár Benedikta XVI., arcibiskup Georg Gänswein. Slávnostnej svätej omši v Chráme sv. Petra mal pôvodne predsedať kardinál Carlo Caffarra z Bologne, no 6. septembra zomrel.

Procesiou cez staré mesto Ríma si v sobotu 16. septembra účastníci sympózia pripomenuli povolenie starej omše Benediktom XVI. pred 10 rokmi. Modlitbami a spevmi niekoľko stovák kňazov, rehoľníkov, seminaristov, členov duchovných spoločenstiev a veriacich kráčalo k Bazilike sv. Petra. Doprava na brehu Tiberu sa čiastočne zastavila. Vpredu niesli transparent s nemeckým nápisom „10 Jahre ‚Summorum Pontificum‘ – Danke, Papst Benedikt!“ Procesia bola súčasťou sympózia a slávnostného programu k jubileu vydania výnosu „Summorum Pontificum“, ktorý vstúpil do platnosti 14. septembra 2007. –zg-

Praha: Mariánsky stĺp zničený v r. 1918 neobnovia

Praha, 15.09.2017 (KAP/KNA) 021 117 – Pražská mestská rada znova odmietla opätovné postavenie Mariánskeho stĺpa na Staromestskom námestí. Ako informovalo „Rádio Praha“ 15. septembra, široká koalícia – Ano, Sociálni demokrati, komunisti a Zelení odmietli postvaenie barokového stĺpa na starom mieste. Občania chceli petíciou dosiahnuť postavenie Mariánskeho stĺpa na ako „pamätníka pokoja“.
Mariánsky stĺp barokového sochára Jana Jiřího Bendla z r. 1648 postavili v r. 1650 ako vďaku za víťazstvo na Švédmi v 30-ročnej vojne na ústrednom námestí Starého mesta v Prahe. Päť dní potom, čo v r. 1918 padla Rakúsko-uhorská monarchia, keď ľudia s nadšením ničili jej symboly, herec Franta Sauer s kamarátmi strhli mariánsky stĺp na Staromestskom námestí. Zachovali sa iba niektoré časti medzi nimi hlava Panny Márie a uchovávajú sa v Národnom múzeu.
Spor o opätovné postavenie Mariánskeho stĺpa sa ťahá už od prevratu v r. 1989. V r. 1990 sa konštituovala spoločnosť na jeho vybudovanie, prvú žiadosť o stavbu v r. 1993 odmietli. V r. 2001 doviezli do Prahy 18 tonovú pieskovcovú skalu z kameňolomu v Indii. Rekonštrukcia stĺpa je už roky hotová – pracovali na ňom štyria kamenári a jeden sochár podľa zachovaných častí stĺpa. Hotový stĺp pricestoval do Prahy na lodi Divadla bratrov Formanov „Tajomstvo“. Stojí vo vedľajšom vchode susedného Týnskeho chrámu.
Režisér Stanislav Zeman so scenáristkou Kateřinou Šafrovou natočili film o Frantovi Sauerovi a jeho návrate k viere. A kládli si aj otázku, čo vlastne Panna Mária symbolizuje? A prečo sa jej pamiatka v Československu, ktoré 20 rokov po odstránení mariánskej pamiatky stratilo svoju slobodu aj pokoj, doteraz neobnovila?

Jim Caviezel hrá vo filme o sv. Pavlovi apoštolovi

Los Angeles, 15.9.2017 (kath.net/LSN/jg) 021 116 – Jim Caviezel bude vo filme o apoštolovi sv. Pavlovi hrať evanjelistu sv. Lukáša. Nakrúcanie sa už začalo, film má prísť od kín v r. 2018 s názvom: „Pavol, Kristov apoštol“, ako informoval filmový časopis Variety.
„Ťažisko filmu je na posledných dňoch života sv. Pavla, keď ho v Ríme chytili a čaká na popravu. Apoštola, ktorý sa z prenasledovateľa kresťanov zmenil na poprednú osobnosť mladého kresťanstva, hrá britský herec James Faulkner.
„Jeho život stelesňuje odpustenie, ideu, ktorá sa dnes javí ako takmer nemožná, ale je naliehavo potrebná,“ hovorí producent T.J. Berden.
„Popri Ježišovi zohral Pavol najväčšiu úlohu pri raste ranej cirkvi. Napísal veľkú časť Nového zákona a precestoval 10 000 míľ pešo, aby hlásal Evanjelium Ježiša Krista,“ povedal Rich Peluso z „Affirm Films“ – dcérskej firmy „Sony Pictures“, ktorá film produkuje.

Pokračovanie „Umučenia Krista“ o vzkriesení
Jim Caviezel pracuje okrem tohto filmu s Melom Gibsonom aj na pokračovaní veľmi úspešného filmu „Umučenia Krista“, kde hral hlavnú úlohu a veľmi hlboko ju prežíval. Nový film má byť o Kristovom vzkriesení. –zg-

Nemecko: Farár stratil ilúzie o ochrane konvertitov

Berlín, 15.9.2017 (kath.net) 021 115 – Nemecký farár Gottfried Martens poukazuje na situáciu kresťanských utečencov a na kresťanstvo prestúpených utečencov v Nemecku a už stratil všetky ilúzie. Duchovný Samostatnej luteránskej cirkvi už pokrstil vyše 1000 utečencov, najmä z Iránu a Afganistanu. Mnohí sa na neho obracajú, keď potrebujú pomoc, napríklad pri odmietnutí azylu, či keď ich zmlátia moslimovia v ubytovniach. Informuje o tom evanjelická agentúra „idea“.
Martens v kázni vyhlásil, že on a jeho farnosť sa už dávno vzdali podávania oznámení na políciu a hovorí: „Kresťanom sa jednoducho neverí, alebo zodpovední v našej krajine – ba aj predstavitelia oboch veľkých cirkví – urobia okolo tejto témy veľký oblúk! Lepšie je pridať ďalší matrac do predbežnej ubytovne v priestoroch farnosti.“
Aj noviny „Bildzeitung“ uviedli príklad 29-ročného Afganca, ktorý ušiel do Kostola Najsv. Trojice. Predtým sa ho v ubytovni pýtali, prečo sa počas ramadánu nepostí a on odvetil, že sa stal kresťanom. Na to sa na neho vrhli niekoľkí moslimovia a hrozili mu smrťou. Ak obeť podá oznámenie na políciu, protistrana dokáže vymenovať desiatky svedkov, ktorí tvrdia opak, cituje „Bild“ farára Martensa. –zg-

Odpor proti farnostiam XXL – ide o peniaze

Trier, 14.9.2017 (kath.net) 021 114 – Na Západe prebieha pre nedostatok kňazov rozsiahla reštrukturalizácia farností. Tá napríklad v nemeckej Trierskej diecéze prináša so sebou aj to, že majetok doterajších 887 farností sa má preniesť na budúcich 35 veľkofarností! Informovali o tom noviny „Saarbrücker Zeitung“. No vo viacerých farnostiach sa proti tomu už dvíha odpor. Napríklad členovia združenia farností v Prüme, hovoria, že biskup Stephan Ackermann a diecézne vedenie ich postavili pred hotovú vec a kritizujú: „Veď nie sme v stredoveku.“ Vyhlásili, že v núdzi podniknú proti spojeniu majetku aj právne kroky.
Za spojenie majetku sa vyslovilo podľa novín vedenie diecézy aj s 32 dekanmi už pred tromi mesiacmi. Farnosti majú pritom mať však možnosť definovať tzv. účelovo definované časti majetku – napríklad peniaze zozbierané na renováciu organu – sa ani vo veľkej farnosti nesmú použiť na iný účel. –zg-

Socha Panny Márie prežila požiar z elektriny počas hurikánu

Fox News, 28.8.2017 – 021 113 – Počas hurikánu Harvey spustošil požiar z elektriny tri domy v Texase. Jedna rodina našla po návrate k domu niečo neočakávané – socha Panny Márie z ničivého požiaru vyšla nepoškodená! Tri domy na pozemku rodiny Rojasových v Robstowne — menej ako 20 míľ západne od mesta Corpus Christi — zničil požiar vyvolaný odtrhnutým elektrickým vedením, keď oblasť zasiahol hurikán Harvey. No na úžasnej fotografii vidíme sochu Panny Márie, ktorá stále pevne stojí, celkom neporušená po ničení hurikánom.
„Niektorí môžu obviňovať Boha a niektorí sa môžu sťažovať na hurikán, ale jediné veci, ktoré zostali, sú sväté veci – stáť zostala jedine svätá socha,“ hovorí vlastníčka domu Natali Rojas pre KRIS. „Ako vidíte táto socha jediná to tu prežila. Kopala som a hľadala aj iné veci a všetko, čo som našla bola Panna Mária.“
Nataliin otec, Jesus Rojas, povedal, že je vďačný, že nikto neprišiel v požiari o život: „Myslím si, že v živote som dosť trpel, boli sme migranti. Celý život sme pracovali na poliach a pokúšali sa ukázať našim rodinám, ako zostať silní, ako veriť v Boha a ako rodina držať pevne dokopy,“ povedal Jesus.
Rodina Rojasových sa poďakovala Robstownským hasičom za uhasenie plameňov priamo počas hurikánu.
„Vážte si to, čo máte, počúvajte na varovania, objímajte svoje deti a ďakujte Bohu za dnešok a včerajšok a modlite sa za lepší zajtrajšok,“ dodala Natali.

* * * * * * *

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *