Život Cirkvi vo svete 35/2017

Obsah

Vyjde knižný rozhovor s pápežom: „Politika a spoločnosť“

Čína: Zranení pri štrajku proti zničeniu kostola.

Švajčiarska moslimka: Väčšina imamov islamistická

Škandál v Španielsku: Hinduistická procesia v kostole!

Kam sa majú katolíci v budúcnosti obrátiť?

Ponuka na sobáš priamo pred pápežom

San Francisco: Obnova farnosti v zmysle tradície Cirkvi

Austrália: Prvá anglikánska arcibiskupka

Religionista: ‚Islam je v kríze a môže aj zaniknúť‘

Viedeň: Teologická fakulta – medzináboženské ohnisko

Kardinál USA: Omilostenie ex-šerifa „odporné“

Taliansko: Cirkev vyzýva k modlitbám za dážď

Nech islamisti pocítia, že Európa už nereaguje naivne

Apple dáva 2 miliardy na ochranu „ľudských práv“

Kurz k utečencom: Kresťanská je pomoc na mieste

Už nijaké disciplinárne kroky z Kongregácie pre náuku viery?

Londýn: Kresťanské dievčatko v prísne moslimskej rodine?

Chorvátski biskupi: Výuka náboženstva sa osvedčila

Susedia Benedikta XVI. oslávili zlatú svadbu v Ríme

Rakúsko: Aj kláštory si spomínajú na „veľkú dcéru“

Vatikán: Hrozby IS a drón pri vatikánskych múroch

Arcibiskup Paglia: Nijaký nový výklad ‚Humanae vitae’

Gynekológ: „Medicína nesmie všetko, čo dokáže“

Čenstochová: Jubileum korunovania Božej Matky

Maďarsko: Cirkev varuje pred umelým oplodnením

Poľsko: Biskupi žiadajú zákaz predaja v nedeľu

Keňa: Zavraždení, lebo sa nezriekli Ježiša

Ježiš Kristus bol muž

Pápež sa stretne v Kolumbii s obeťami zosuvu bahna

Pražský kardinál: Európa nemá teror pod kontrolou

Nemecko: Ochrana života a podpora rodiny

Vatikánsky poradca proti ‚tyranii Tradície’

Naša príloha

Zmena v Kongregácii pre náuku viery: Od Müllera k Ladariovi

Vyjde knižný rozhovor s pápežom: „Politika a spoločnosť“

Francúzsko, 31.8.2017 (RV) 020 040 – „Politika a spoločnosť“ – tak znie názov knižného rozhovoru francúzskeho autora Dominiquea Woltona s pápežom Františkom, ktorý bude 6. septembra prezentovať vo francúzskych kníhkupectvách. Ľavicový sociológ sa so Svätým Otcom osobne stretol približne dvanásťkrát v priebehu jedného roka.
Témami rozhovorov bolo napríklad detstvo argentínskeho pápeža, či jeho mladosť. V knihe dokonca priznal, že vo veku 42 rokov navštevoval počas šiestich mesiacov psychoanalytičku, z čoho neskôr veľmi profitoval: „Veľmi mi to pomohlo v živote, keď som potreboval vyjasniť si niektoré veci. A potom v deň, keď zomierala, mi zavolala. Nie pre sviatosti, lebo bola židovka, ale pre duchovný rozhovor,“ zaspomínal si pápež v novej publikácii.
Pápež tiež v knihe rozoberá najdôležitejšie otázky našej doby, ako sú vojna a mier, globalizácia, náboženstvo a politika, multikulturalizmus, fundamentalizmus, sekularizácia, otázka Európy a migrantov, úloha kresťanov v laickom svete. Rozhovory doplňujú výňatky zo šestnástich veľkých príhovorov pápeža Františka, ktoré predniesol od zvolenia za Petrovho nástupcu, 13. marca 2013. -ej-

Filipíny: Znesvätenú katedrálu dobyli naspäť

Maravi, 1.9.2017 (kath.net/KIN) 020 039 – Po viac ako troch mesiacoch filipínska armáda dobyla naspäť Katedrálu sv. Márie v Maravi na juhu ostrovného štátu v boji proti islamistickým rebelom. Ako uviedla nadácia „Kirche in Not“, katedrálu v máji dobyli katedrálu teroristi blízki IS a vážne ju poškodili.
Armáda musela z kostola odstrániť pasce s výbušninami. Steny katedrály sú posiate dierkami po guľkách. Na dlažbe ležia črepiny zničených sôch a iné predmety. Oltár bol úplne zničený. Zostala stáť iba jediná socha.
Ako povedal biskup Maravi Edwin de la Peña y Angot pre „Kirche in Not“, začnú navrhovať plány opätovného vybudovania katedrály. „Dôležitejšia ako odstránenie škôd je obnova kresťanského spoločenstva a jeho dobrých vzťahov s moslimami, ktorí v Maravi žijú,“ povedal biskup de la Peña. V regióne okolo mesta Maravi žije väčšina moslimov.
Teroristi kontrolujú ešte malú oblasť v Maravi. V ich rukách je vyše 50 kresťanských rukojemníkov – medzi nimi aj generálny vikár prelatúry Teresito Suganob.
Okrem katedrály dobyla armáda aj Veľkú mešitu v Maravi. Je takisto vážne poškodená a spustošená. Teroristi vykopali diery a tunela pod mešitou a dokonca vyvŕtali strelné otvory do múrov. Pri jej čistení pomáhajú aj kresťanskí policajti a vojaci, ako potvrdil miestny politik: „To je znamenie, že to nie je nijaký kresťansko-moslimský konflikt.“
V minulých troch mesiacoch armáda podnikla mnohé bombové útoky na mesto. Mnohí ľudia ušli. „Kirche in Not“ preto rozdeľovala veci dennej potreby asi 1500 utečencom z mesta Maravi. Biskup de la Peña sa poďakoval a vyjadril nádej, že kresťania si uvedomia, že Kristus je prítomný aj v trpiacich nekresťanoch. „Keď robíme misie, nerozlišujeme či ľudia, ktorým pomáhame, sú kresťania, alebo nie. Pomáhame, lebo nám Pán povedal, že to je náš brat a naša sestra. Pomáhame, lebo je to potrebné a pretože Boh nás volá tam, kde je núdza,“ hovorí biskup. –zg-

Kamerun: Znesvätili hrob biskupa v katedrále

Yaoundé, 1.9.2017 (kath.net/Fides) 020 038 – „V katedrále v meste Bafia došlo v noci z nedele 27. augusta na pondelok 28. augusta k znesväteniu. Možno tam vidieť aj stopy krvi, ako povedal biskup Sosthène Léopold Bayemi Matjei z Obaly, ktorého biskup Kome Abrahám Bafang menoval za apoštolského administrátora Bafie.
Krvavé stopy sa našli aj na hrobe biskupa Jeana Marie Benoîta Balu z Bafie, ktorého telesné pozostatky našli 2. júna vo vodách rieky Sanaga. Biskuspksá konferencia je presvedčená, že biskupa sa stal obeťou vraždy, kým štátne orgány to prezentujú ako samovraždu.
Po znesvätení Chrám sv. Sebastiána zatvorili a otvoria ho až po vyčistení. „Katedrála nie je k dispozícii na sväté omše a zostane zatvorená, kým nebudú splnené predpisy cirkevného práva,“ povedal biskup Sosthène Bayemi. –zg-

Rímska diecéza sa bráni kritike ubytovania utečencov

Rím, 31.08.2017 (KAP) 020 037 – V Ríme žije dobrých 120 utečencov na 38 katolíckych farách alebo v diecéznych zariadeniach. Tieto počty uviedla diecézna tlačová kancelária vo štvrtok s odvolaním sa na Charitu. Diecézny hovorca odmietol kritiku denníka „Il Messaggero“ zo štvrtka, že vzhľadom na 336 farností Ríma sú tieto čísla „sklamaním“ a odporujú výzve pápeža Františka, aby fary rijímali utečencov.
Hovorca Claudio Tanturri poukázal na zákony o ubytovaní utečencov a povedal: „Prakticky nijaká fara nedokáže tieto predpisy len tak splniť. Farské centrá sú riadené na bohoslužobné a pastoračné účely a nie na humanitárnu pomoc. Nie je to chýbajúca vôľa. Na prestavby chýbajú peniaze, niektoré fary dokážu sotva zaplatiť účty za vodu a elektrinu. Okrem toho je premena farských zariadení na úkor iných sociálnych aktivít ako sú poradenstvá, či práca s mládežou.“
Ku kritike, že ani mnohé rehoľné domy s ubytovňami pre pútnikov v Ríme nepomáhajú utečencom hovorca povedal, že tie nemajú nič do činenia s diecézou. Dodal, že napriek tomu sa vo verejnosti katolícke inštitúcie každého druhu tvrdohlavo spájajú s Vatikánom. Nezávisle od ubytovania poskytuje diecéza aj sociálno-psychologickú pomoc a opateru detí.
Pápež František vyzval v septembri 2015 katolíkov, aby na každej fare, v rehoľnom spoločenstve alebo pútnickom mieste prijali rodinu utečencov. Dva roky predtým pri návšteve jezuitského centra v Ríme napomenul, že prázdne rehoľné domy nie sú na to, aby sa menili na hotely a zarábali sa peniaze. –zg-

Čína: Zranení pri štrajku proti zničeniu kostola.

Rím-Peking, 31.08.2017 (KAP) 020 036 – Viacerí katolícki kňazi a laici boli zranení na severe Číny v provincii Changzhi, keď v utorok štrajkom po sediačky protestovali proti hroziacemu zrúcaniu svojho kostola v meste Wangcun. Ako informoval rímsky portál „AsiaNews“ v stredu, polícia a vojaci násilím zakročili proti pokojným demonštrantom a viacerých zatkli. Modlitbovou akciou aj počas noci chceli veriaci zabrániť, aby pripravené buldozéry začali prácu.
O 100-ročnú budovu kostola vo Wangcune bolo už v minulosti veľa naťahovačiek medzi komunistickou vládou a katolíckymi veriacimi. Za Mao Ce-tunga skonfiškovaný kostol sa mal podľa zákona z 80. rokov odovzdať vlastníkom, čo sa však stalo až v r. 2012. Na jar 2017 prezentovaný plán lokálnej vlády však predpokladá zriadenie námestia na mieste kostola. Realizácia plánu by vzala katolíkom všetku možnosť pastoračných a sociálnych aktivít a čaká sa skoré zrúcanie kostola, ako povedal hovorca protestujúcich.
Keď sa v utorok malo začať s búraním okolitého múru kostola, prišli tisíce veriacich na štrajk po sediačky, pričom médiá hovorili len o desiatkach. Boli tam aj desiatky kňazov so štólami. Mnohých veriacich a kňazov policajti celé hodiny bili, ničili ich autá a situácia bola napätá, ako ukazujú videá. Prístup ku kostolu zablokovali, aby zabránili účasti ďalších demonštrantov a mnohých zatkli.
Biskup z Changzhi, Peter Ding Lingbin, pri rannej omši v stredu požadoval zachovávanie ľudských práv a kritizoval orgány za porušenie dohôd. Situácia sa neuvoľnila, protesty pokračujú, keďže veriaci dostali iba nezáväzné prísľuby zastavenia búrania a buldozéry tam naďalej stoja, ako povedal biskup. –zg-

Švajčiarska moslimka: Väčšina imamov islamistická

Zürich, 31.8.2017 (kath.net) 020 035 – „Pre každý druh slobody existujú hranice, práve tam, kde sa zneužíva na škodenie spoločnosti. Najmä náboženskú slobodu fundamentalistické kruhy nehanebne zneužívajú. Ich kázne sú zamerané proti mojej slobode, proti mne ako žene, proti našej spoločnosti. Títo ľudia neuznávajú našu demokratickú slobodu.“
Povedala to Saïda Kellerová-Messahli v interview pre švajčiarske noviny „Neue Zürcher Zeitung“. Saïda je islamská tunisko-švajčiarska aktivistka ľudských práv. V r. 2004 založila „Fórum pre pokrokový islam“, ktorého je prezidentkou. Je spoluzakladateľkou liberálnej Mešity Ibn-Rushd-Goetheho v Berlíne a čoskoro vydá knihu „Islamistický terč Švajčiarsko“.
V interview liberálna moslimka povedala, že väčšina švajčiarskych imamov je islamistická:
„V mešitách mobilizujú u poslucháčov pocity, že sú obeťami, ako aj pocity agresie, intolerancie a nenávisti. Radikálni imamovia nosia do väzníc a mešít brožúrky tlačené v Saudskej Arábii, v Kosove, Macedónii, či Bosne, ktoré obsahujú radikálne myšlienky. Cieľom je, aby všetky mešity prevzali túto verziu islamu. Mnohí aktéri však nie sú nezávislí, ale spojení v organizáciách mimo Švajčiarska. Pritom vzniká dojem, že imamovia majú jasne určenú úlohu.“
„Napríklad ´Islamskú svetovú ligu´ riadi Saudská Arábia a spája 55 islamských štátov. Úzko spolupracuje s ´Moslimskými bratmi´ a salafistickými skupinami vo vyše 120 krajinách! Pomáha financovať aj vo Švajčiarsku mešity, koránové školy a imamov. Predtým boli mešity v garážach a továrenských areáloch a pôsobili biedne a nenápadne. Dnes sa stavajú mešity za 4-5 miliónov frankov a ich finančníci stojaci za tým, stratili všetky zábrany. Majú množstvo peňazí.“
„Politici musia teraz jasne vyhlásiť, že vo Švajčiarsku už nechceme ďalšie mešity, 300 je viac ako dosť! Máme viac mešít ako v Belgicku. Avšak švajčiarske úrady a politici prejavujú v prístupe k organizovanému islamu eklatantnú naivitu! Vťahujú do dialógu práve tých imamov, ktorí náš spôsob života odmietajú a ktorí našu spoločnosť ani najmenej nerešpektujú!“ hovorí Saïda. –zg-

Škandál v Španielsku: Hinduistická procesia v kostole!

Ceuta, 30.8.2017 (kath.net) 020 034 – Mal to byť akt bratstva medzi náboženstvami, no generálny vikár zo španielskej Ceuty musel preň odstúpiť. Hindovia vtiahli so sochou slonieho božstva Ganesha v Ceute do katolíckeho Kostola sv. Márie z Afriky. Biskup po tomto zmiešaní náboženstiev prejavil zhrozenie, hinduistická procesia vyvolala medzi kresťanmi zmätok a rozhorčenie.
Zodpovedný generálny vikár španielskej enklávy Ceuta, Juan José Mateos, podľa španielskych médií uznal svoju chybu. Biskup prijal jeho odstúpenie. Ceuta je španielske mesto pri severoafrickom pobreží. –zg-

Kam sa majú katolíci v budúcnosti obrátiť?

Prof. Hubert Gindert, Fórum nemeckých katolíkov

Mainz, 30.8.2017 (kath.net/Blog Forum deutscher Katholiken) 020 033 – Dňa 18. augusta 2017 poskytol nový biskup v nemeckom Mainzi Peter Kohlgraf interview pre denník „Frankfurter Allgemeine Zeitung“. Otázka znela: „Pasovský biskup Štefan Oster sa vyslovil za to, aby sa mnohé cirkevné svadby nahradili obradom požehnania. Všimol si, že mnohí snúbenci nie sú zapojení do cirkevného života a vôbec nevedia, čo sviatostný sobáš znamená. Ako to chcete robiť vy v Diecéze Mainz?“ Dezignovaný biskup Peter Kohlgraf odpovedal:

„Obrad požehnania podkladám za dobrý návrh, viem si to predstaviť. Samozrejme bez toho, že sa vzdáme sviatostného manželstva. Ale tu treba ešte niečo premyslieť. Je fakt, že veľká väčšina párov žije spolu pred tým, než sa rozhodnú zosobášiť. Podľa prísnej katolíckej náuky je sexuálny styk dvoch ľudí, ktorí nie sú zosobášení, hriechom. Ak kňaz páry bude len žehnať a tí budú ďalej spolu žiť, tak smú tieto páry podľa tradičnej náuky Cirkvi v noci viesť iba filozofické rozhovory. Tu vidíme, že my ako cirkev, musíme pracovať na našom chápaní hriechu a že tradičná morálna teológia nezodpovedá realite.“

Toto interview hovorí samo o sebe. Mnohé páry už nevedia, čo znamená sviatostné manželstvo, a preto chce biskup Oster zaviesť obrad žehnania. To môže byť myslené „pastoračne“. Ak však biskup Oster vidí dôvod v nevedomosti, prečo mnohí spolu žijú a už sa nesobášia, nebolo by potom správne začať od koreňa a síce od katechézy a výuky náboženstva, ktoré hodnotu sviatostného manželstva vysvetlia? Nádej biskupa Ostera, že tí „požehnaní“ sa neskôr cirkevne zosobášia, je dosť neistá. Títo „požehnaní“ môžu dospieť aj k presvedčeniu, že sa teraz dostanú k peknej cirkevnej oslave s priateľmi a rodinou, akémusi „manželstvu light“. Taký obrad požehnania k ničomu nezaväzuje. Partneri si môžu zachovať doterajší spôsob života vrátane sexu. Je to nezáväzný obrad, kde partneri môžu obísť definitívne a úplné vzájomné odovzdanie (KKC 1627). Bývalý profesor dogmatiky Oster by mimochodom mal vedieť, že žehná partnerov, ktorí podľa náuky Cirkvi žijú objektívne v hriechu. Musel by poznať podstatu hriechu. Nie je to iba nevedomosť, ale aj odmietnutie Boha a odpor voči nemu (KKC 386) a voči jeho Cirkvi.
Budúci biskup v Mainzi Peter Kohlgraf považuje návrh biskupa Ostera za „dobrý návrh“. Prirodzene sa nechce vzdať „sviatosti manželstva“. Vyvesí ju však tak vysoko, že sa pod ňou dá pohodlne prejsť … Peter Kohlgraf zachádza však ešte o krok ďalej ako biskup Oster. Napáda chápanie hriechu „prísnej katolíckej náuky“ a jej „tradičnej morálnej teológie“, ktoré „nezodpovedajú realite“. Cirkev musí na svojom „chápaní hriechu“ pracovať – to zrejme znamená, prispôsobiť sa realite hlavného prúdu ducha doby – mainstreamu! Apoštol sv. Pavol píše k takémuto biskupskému postoju svojmu žiakovi Timotejovi známe vety:
„Zaprisahávam ťa pred Bohom a Kristom Ježišom … hlásaj slovo, naliehaj vhod i nevhod, usvedčuj, karhaj a povzbudzuj so všetkou trpezlivosťou a múdrosťou. Lebo príde čas, keď neznesú zdravé učenie, ale nazháňajú si učiteľov podľa svojich chúťok, aby im šteklili uši. Odvrátia sluch od pravdy …“ (2 Tim 4 1-4).
Ak naši biskupi už nepoznajú náuku Cirkvi, alebo sa už s ňou na verejnosti neidentifikujú, je stádočko ponechané samé na seba a už nemožno očakávať obnovu viery. To je viac ako kapitulácia pred „realitou“. To je ničenie zvnútra. Kam sa však majú potom nemeckí veriaci ešte obrátiť? Do Ríma? Tak sme si doteraz mysleli. Či odtiaľ možno očakávať pomoc, to už nie je isté.
Pápež František v príhovore o synodálnom stave Cirkvi (La condición sinodal de la Iglesia) o. i. povedal: „Rímske dikastérie sú v službe pápežovi a biskupom. Majú podporovať miestne cirkvi a biskupské konferencie. Oni sú pomocné inštancie. Ale v niektorých prípadoch, ak sa ich dobre nepochopí, sa vystavujú nebezpečenstvu, že sa menia na orgány cenzúry. Je stiesňujúce vidieť udávania kvôli chybám v pravovernosti, ktoré prichádzajú do Ríma. Myslím si, že sú to miestne biskupské konferencie, ktoré majú tieto prípady študovať.“ (L’Oservatore Romano, španielske vydanie, č. 30, 28. Juli 2017, str. 9) –zg-

Ponuka na sobáš priamo pred pápežom

Vatikán, 30.8.2017 (kath.net/pl) 020 032 – Ponuka na sobáš priamo pred očami pápeža, to je dokonca aj pre pápeža Františka niečo mimoriadne! Keď v exile žijúci venezuelský aktivista ľudských práv Dario Ramirez pred snúbenicou padol na kolená, zvolal pápež František spontánne: „Wow, priamo pred pápežom!“ Keďže to neveste, Maryangele Espinalovej, na chvíľu vzalo reč, František dodal: „Ona nič nevraví … – on sa vás opýtal, či si ho chcete vziať, čo odpoviete?“ Až potom odpovedala Maryangel: „Áno, prirodzene!“ A pápež František požehnal mladý pár.
Informoval o tom vatikanista Edward Pentin na svojom blogu na „National Catholic Register“ a dokumentoval to aj na Youtube. O ponuke na sobáš sa Dario predtým s Maryangel nedohodol, takže bola úplne prekvapená. Prítomní začali hlasne jasať. Mladý pár sa spoznal pred tromi rokmi vo farnosti v Paname.
Dario Ramirez musel pred tromi rokmi ujsť pred Madurovým režimom z Venezuely. S pápežom hovoril o ťaživej situácii v krajine a o situácii politických väzňov. „Pápež František mi povedal, že sa veľa za túto vec modlí a robí všetko, čo je mu možné, aby pomohol.“
Ramirez prežil svoj útek ako bolestný zásah do života: „Pred tromi rokmi som stratil všetko – prácu, domov a nemôžem sa ani len do Venezuely vrátiť. Chýbajú mi priatelia a moja rodina.“ V Paname dostal azyl ako utečenec. Bol osamelý a tak sa angažoval na miestnej fare. Tam spoznal svoju snúbenicu. „Dobrý priateľ mi povedal: Ak vložíš svoje nadanie do služby Bohu, stane sa nemožné. No ani v najsmelších snoch som neočakával, že sa toto stane.“
Viedenský kardinál Christoph Schönborn, ktorý stretnutie Ramireza a 80 ďalších medzinárodných politikov sprevádzal, dal predtým Dariovi povolenie pred pápežom požiadať snúbenicu o ruku. –zg-

San Francisco: Obnova farnosti v zmysle tradície Cirkvi

San Francisco, 30.8.2017 (kath.net/CNS/jg) 020 031 – Fara „Hviezda morská“ v San Franciscu prežila v ostatných troch rokoch zreteľný rozmach. Farár Joseph Illo stavia pri tejto obnove na tradičné prvky katolíckeho praktizovania viery.
„Chceme založiť obnovu našej farnosti na Eucharistii. Úloha evanjelizácie sa začína darom najsvätejšej Eucharistie,“ hovorí farár Illo. Na jar arcibiskup Cordileone posvätil kaplnku adorácie. Farnosť sa okrem iného usiluje o dôstojnú liturgiu a kladie veľký dôraz na vhodnú cirkevnú hudbu.
„Sväté omše sa slávia v angličtine a latinčine. Okrem riadnych svätých omší sa denne slávi aj omša v mimoriadnom obrade – v nedeľu dve. Pred každou omšou je možnosť spovede. To prividelo mnoho ľudí do mojej farnosti,“ hovorí farár Illo.
Farské spoločenstvo začalo v ostatných rokoch mnoho projektov pre farníkov. „Projekt Gabriel“ podporuje tehotné ženy, majú projekt pre bezdomovcov, sériu prednášok a filmových predstavení a skupiny pre čínskych a filipínskych farníkov.
V ostatných troch rokoch vzrástol počet ľudí na svätých omšiach o desať percent. Traja muži z farnosti vstúpili do seminára Arcibiskupstva San Francisco, jeden do noviciátu dominikánov. –zg-

Austrália: Prvá anglikánska arcibiskupka

Canberrra, 30.08.2017 (KAP/KNA) 020 030 – Kay Goldsworthyová (61), od r. 2015 anglikánska biskupka v Gippslande, sa stane prvou arcibiskupkou v histórii austrálskej cirkvi. Vo februári 2018 sa v západoaustrálskom Perthe stane nástupkyňou arcibiskupa Rogera Herfta (69), ktorý sa vzdal úradu pre nekonanie v prípadoch sexuálneho zneužívania v decembri 2016. Goldsworthyová je vydatá a matka dvoch synov. Schvaľuje „manželstvo“ homosexuálov, no podľa vlastných slov nechce konfrontačný kurz s konzervatívnymi predstaviteľmi cirkvi. Proti homosexuálnemu „manželstvu“ a vysviackam žien je v mnohých anglikánskych národných cirkvách veľký odpor a vedú sa spory medzi konzervatívnymi a liberálmi. Mnohé diecézy rozhodne odmietajú liberálne novoty.
Anglikánska cirkev vznikla v dobe reformácie v Anglicku. Kráľ Henrich VIII. sa v r. 1533 odtrhol od Ríma, keď mu pápež odmietol anulovať manželstvo. V r. 1534 sa sám ustanovil za hlavu novej štátnej cirkvi. V otázkach viery zostávali anglikáni ponajprv pri katolíckej náuke. Neskôr sa presadili protestantské vplyvy. V r. 1549 bola vydaná prvá anglikánska kniha viery a modlitieb „Book of Common Prayer“.
Na svete má Anglikánska cirkev medzi 77 a 85 miliónmi členov. Mimo Anglicka je 38 anglikánskych národných cirkví v 26 cirkevných provinciách napr. v USA, Austrálii a vo viacerých krajinách Afriky. Čestnou hlavou anglikánov je arcibiskup z Canterbury v Anglicku – Justin Welby (61). Ako primus inter pares (prvý medzi rovnými) nemá však nijaké kompetencie pre národné cirkvi vo svete. –zg-

Religionista: ‚Islam je v kríze a môže aj zaniknúť‘

„Sekularizácia u moslimov vystupuje dokonca silnejšie ako u kresťanov. … Už iba miznúca menšina moslimova sa modlí. Pripisujeme extrémistom príliš veľa moci a nevidíme aktuálny vývoj!“

Berlín, 30.8.2017 (kath.net) 020 029 – Počet moslimov je „nafúknutý“. „Chápeme ako moslimov všetkých ľudí, ktorí majú moslimských rodičov. Zatiaľ čo kresťania zaznamenávajú iba tých, ktorí boli pokrstení a sú členmi cirkvi. Ak sa na to však pozrieme bližšie, tak vidíme skutočne, že u moslimov má rastúci počet pochybnosti vo viere, chcú mať s náboženstvom málo spoločné, alebo už vôbec nič a necítia sa byť zastupovaní mešitovými zväzmi.“ Povedal to religionista Michael Blume v interview pre nemecký rozhlas „Deutschlandfunk“. Poukázal na to, „že sekularizácia u moslimov vystupuje rovnako silne alebo dokonca silnejšie ako u kresťanov“. V súčasnosti sa „jednoducho pracuje s nečistými štatistickými údajmi“, pretože „islam je vlastne v kríze – aj čo do počtu“. To isté ako u kresťanov sa deje aj v židovstve: „Rátame k židom samozrejme iba členov židovských obcí, hoci vieme, že sú desiatky tisícov ľudí, ktorí majú židovskú matku, ktorí sú halašsky židovskí, ale nepridali sa k nejakej obci“. U moslimov sa to nerobí – tu sa považuje za moslima každý, ktorého predkovia sú moslimovia.“ Blume uvádza, že má dokonca priateľov, ktorí sú z toho vynervovaní a hovoria: „Možno pochádzam z moslimskej rodiny, ale s náboženstvom už nemám nič do činenia, rozčuľuje ma, že ma považujete za niekoho, kým už nie som.“
Blume je referentom pre medzikultúrny a medzináboženský dialóg na ministerstve v Baden-Württembergu, jeho turecká žena je moslimka. Vydal práve najnovšiu knihu: „Islam v kríze“, ktorá sa veľmi dobre predáva.
Blume ďalej povedal:
„Väčšina moslimov alebo bývalých moslimov si pochybnosti vo viere necháva pre seba. Často zo strachu o život. Hovoria o tom veľa s priateľmi alebo v rodine, no nie na verejnosti – to nazývam tiché stiahnutie sa.
Stretávam stále znova ľudí, ktorí celkom vážne veria, že všetci moslimovia sa modlia päťkrát denne. V skutočnosti je to už iba miznúca malá menšina. Tým sa však pripisuje extrémistom príliš veľa moci a súčasne nevidíme aktuálny vývoj!“ –zg-

Viedeň: Teologická fakulta – medzináboženské ohnisko

Viedeň, 30.08.2017 (KAP) 020 028 – To, čo má v severonemeckom Münsteri vzniknúť pod mottom „Tábor náboženstiev“ naberá na Viedenskej univerzite už svoju podobu: Spoločný teologický príp. medzinábožensko-akademický „hotspot“ pod jednou strechou. Od októbra bude okrem Katolíckej teologickej fakulty a Evanjelickej teologickej fakulty aj možnosť študovať pravoslávnu religionistickú pedagogiku a činnosť začne aj Inštitút islamských teologických štúdií. Oznámila to dekanka Katolíckej teologickej fakulty, Prof. Sigrid Müllerová pre „Kathpress“.
Projekt je „jedinečný“, ako povedala a „pre študentov sa otvára nielen možnosť absolvovať bakalárske štúdium v „islamských teologických štúdiách, ale aj „zblízka zakúsiť ekumenizmus a dialóg náboženstiev“. „Kto si chce prehĺbiť znalosti iných náboženstiev, môže absolvovať bakalárske štúdium religionistickej pedagogiky s religionistickým zameraním.
Zapísať sa možno do 5. septembra. Teologické štúdium ponúka nielen dobré vyhliadky na zamestnanie v školstve, hospodárstve, v médiách, či v akademickej oblasti, no vo Viedni sa teológia stáva aj spojivom medzi medzinárodným horizontom svetových náboženstiev a súčasne rodinnou atmosférou štúdia“ s optimálnou starostlivosťou o študentov.“
„Stále viac sa ponúka aj štúdium v angličtine, lebo vo Viedni sú študenti a doktorandi z vyše 30 krajín. Len na Katolíckej fakulte prednáša a robí výskum 70 vedcov v siedmych inštitútoch. Máme aj intenzívnu výmenu študentov napr. s Madridom či Parížom a odbory, ktoré nie sú na nijakej inej fakulte v Rakúsku,“ povedala dekanka. …
Cieľom bakalárskeho teologického štúdia islamu je v prvom rade výchova teológov, duchovných pastierov a religionistov – pedagógov. Absolventi sa uplatnia v islamskom spoločenstve, v pastorácii, aj v sociálnej práci. Na úrovni stupňa master ponúka univerzita štúdium islamskej religionistickej pedagogiky. Informácie k zápisu na Katolícku teologickú fakultu vo Viedni: http://ssc-kaththeologie.univie.ac.at

Kardinál USA: Omilostenie ex-šerifa „odporné“

Washington, 29.08.2017 (KAP/KNA) 020 027 – Kardinál Roger Michael Mahony, emeritný arcibiskup Los Angeles, tvrdými slovami kritizoval omilostenie sporného bývalého šerifa Joe Arpaia. Rozhodnutie prezidenta Donalda Trumpa je „odporné a podkopáva právny štát,“ napísal kardinál vo vyhlásení z pondelka a zdôraznil:
„Som hlboko znepokojený a rozhorčený. Toto omilostenie vysiela nebezpečný signál trestným orgánom v celej krajine, aby aj oni ignorovali predpisy a šikanovali farebných.“ Arpaia o. i. obvinil, že počas jeho dlhoročnej služby u polície v Maricopa County v Arizone „sužoval našich hispánskych bratov a sestry“. „Šerif šíril medzi mnohými prisťahovalcami strach a hrôzu.“
Kardinál vyzval „všetkých katolíkov a ľudí dobrej vôle, aby sa zasadzovali za práva prisťahovalcov“. „Je očividné, že prezident a jeho vláda majú v úmysle odsunúť toľko migrantov, ako je len možné bez ohľadu na ich práva a nároky.“

Napriek odsúdeniu pochvala od Trumpa
Arpaio bol známy aj mimo USA svojvoľnými metódami väznenia. Aby ušetril peniaze na väzňov, ubytoval ich v stanovom tábore vedľa smetiska. Okrem toho zaviedol ružovú spodnú bielizeň, aby zmaril krádeže oblečenia prepustenými väzňami. Jeho tvrdý prístup k ilegálnym prisťahovalcom mu vyniesol tvrdú kritiku, ale aj veľa súhlasu.
Arpaiovi hrozilo väzenie po tom, čo ho súd v júli uznal vinným, že porušil predpisy o rovnoprávnom prístupe k ľuďom. „Urobil úžasnú robotu pre ľudí v Arizone,“ vyhlásil Trump. –zg-

Taliansko: Cirkev vyzýva k modlitbám za dážď

Rím, 29.08.2017 (KAP) 020 026 – Vzhľadom na pretrvávajúce sucho v Taliansku vyzval biskup z Rieti Mons. Domenico Pompili k modlitbám za dážď. Kňazi majú sláviť prosebné omše „ad petendam pluviam“ (lat. vyprosovať dážď), ako informovali diecézne noviny „Frontiera“ online v utorok. Už celé dni stále znova prepukajú na mnohých miestach Umbrie lesné požiare ako pri Monte Giano, pri Amatrice, či Cittareale. Provinčná vláda uzavrela jazero Lago di Salto pre vodné športy, lebo voda musí byť stále dostupná na hasenie požiarov.
V hlavnom meste Rím sa ráta s vodou na prídel, ako oznámila vodárenská spoločnosť Acea a v prípade nedostatku vody sa má v mnohých štvrtiach v noci znížiť jej tlak. Hrozí, že vyššie poschodia zostanú bez pitnej vody. Opatrenia by sa mohli začať realizovať od pondelka vždy od 23.30 do 5.00 ho. Na zásobovanie nemocníc vodou pristavia cisternové vozy.
Počet zrážok je toto leto o 70 percent pod priemerom ostatných troch rokov. Možný nedostatok vody vzniká z kombinácie zredukovaného odberu z jazera Bracciano, dôležitého rezervoáru Ríma a návratu mnohých Rimanov po dovolenke. Ďalším faktorom je havarijný vodovodný systém. Od mája opravuje Acea v sieti 4700 kilometrov viac ako 1300 netesných miest! –zg-

Nech islamisti pocítia, že Európa už nereaguje naivne

Viedeň, 29.8.2017 (kath.net) 020 025 – „Potrebujeme, aby moslimská ´Community´konečne prevzala zodpovednosť. Nemôžeme sa stále iba uspokojovať s minútami ticha a že sa budeme po každom útoku objímať. To je síce pekné, ale nemôže byť reakciou na útoky. Islam sa musí zreformovať a narásť na náboženstvo, ktoré nevyhraničuje iných, na náboženstvo, ktoré podporuje demokraciu a je súčasťou našej spoločnosti. To je úlohou ´Community´, teológov a mešít. Ale to sa stane iba vtedy, ak to budeme aktívne požadovať a vyvíjať tlak.“ Vyhlásil to nemecký expert na islam Ahmad Mansour v interview pre rakúsky denník „Kurier“.
Nemecké ľudové strany obvinil, „že idú do volieb bez presného plánu na témy integrácia a teror“ a pritom práve toto ľudí v súčasnosti veľmi zamestnáva. „Považujem tiež za neodpustiteľné, že tieto témy prenechávame pravičiarom a rasistom. Ľudové strany chcú vyhrať voľby a súčasne sa vyhýbajú téme integrácia. Na boj proti terorizmu tiež nestačí nadávať na IS, ale musíme identifikovať ich napomáhateľov a rozhodne im dať najavo, že majú spoluvinu na vzniku a šíreniu tejto ideológie.“
Mansour žiadal, aby islamisti a ich podporovatelia po každom útoku viac cítili, „že Európa už nereaguje naivne“. Nemajme strach, ale dávajme ulice a slávnosti zabezpečovať políciou, buďme tolerantní, ale nie voči netolerantným. Ceňme si náboženskú slobodu, ale zatvárajme mešity pred nenávistnými kazateľmi. Podporujme reformné úsilie a kritické myslenie.“ –zg-

Apple dáva 2 miliardy na ochranu „ľudských práv“

Na „Karte nenávisti“ nie je iba Ku-Klux-Klan, ale aj iniciatívy, ako C-FAM – Katolícky inštitút pre rodinu a ľudské práva!

Cupertino, 29.8.2017 (kath.net/LSN/jg) 020 024 –Podnik Apple vyhlásil, že venuje po jednej miliarde dolárov pre „Southern Poverty Law Center“ (Advokátske centrum pre ľudské práva) a pre „Anti Defamation League“ (Liga proti hanobeniu). Okrem toho chce zdvojnásobiť všetky dary svojich pracovníkov týchto dvom organizáciám a iných skupinám, ktoré sa zasadzujú za ľudské práva.
Tim Cook, predseda predsedníctva Apple, uviedol, že podnik chce vyjadriť svoj protest proti prezidentovi Trumpovi. Pridáva sa tak k radu médií, ľavicových organizácií a iných, ktorí prezidenta obviňujú, že sa v stanovisku k tragickým udalostiam v Charlottesville nevyjadril dosť jasne proti rasizmu.
Akcia Apple znova upozornila na zoznam „Southern Poverty Law Center“. Táto tzv. „Karta nenávisti“ zaznamenáva skupiny, ktoré sú podľa názoru centra „nenávistnými skupinami“ (angl. „hate groups“). Na tomto zozname nie sú iba rasistické skupiny ako Ku-Klux-Klan, ale aj konzervatívne iniciatívy, ako „Catholic Family and Human Rights Institute“ (C-FAM – Katolícky inštitút pre rodinu a ľudské práva) ako aj „Family Research Council“ (Rada pre výskum rodiny), ktoré sa zasadzujú za ochranu tradičnej rodiny! Vysielač CNN tento zoznam nedávno uverejnil v súvislosti s udalosťami v Charlottesville. –zg-

Kurz k utečencom: Kresťanská je pomoc na mieste

Viedeň, 29.8.2017 (KAP) 020 023 – Rakúsky kandidát na kancelára a minister zahraničia Sebastián Kurz (31) sa v utečeneckej politike zasadzuje za trvalo udržateľnú pomoc na mieste. Vo svojom funkčnom období ministra preto zoštvornásobil fond Rakúska na zahraničné katastrofy (EZA).
„Musíme pomáhať ľuďom, ktorí majú horšie životné podmienky ako my,“ povedal Kurz v pondelok v „Letnom rozhovore“ v ORF. „Ale pritom ide o správnu trvalo udržateľnú pomoc a bolo by podľa môjho názoru kresťanské a sociálne robiť viac na mieste, kde tí ľudia žijú.“
Moderátor sa Kurza pýtal na zásadný program jeho strany z r. 2015, v ktorom sa Rakúska ľudová strana ÖVP sama považuje za kresťansko-demokratickú stranu a hlási sa ku kresťanskému obrazu človeka. Leitner konfrontoval Kurza s výpoveďou bývalého poslanca ÖVP a vládou povereného koordinátora pre utečencov Ferdinanda Maiera, že sa mu stratilo to kresťansky-sociálne strany ÖVP v utečeneckej kríze. Kurz povedal, že má stále dojem, že tí, čo sa zasadzujú za otvorené hranice, často tak chcú robiť niečo dobré, aby upokojili svoje svedomie.“
Na otázku aké kresťanské hodnoty tvoria ÖVP, minister vyhlásil:
„Každý by mal prispieť svojimi talentami nielen pre seba samého, ale pre celú spoločnosť. Od každého jednotlivca môžeme očakávať, že prispeje svojím prínosom a súčasne je v krajine potrebné podporovať sa napríklad v priamom okolí a nielen čakať na štát. Toto nasadenie sa v Rakúsku aj vo veľkej miere deje – ako v rodine tak v dobrovoľníctve – a robí krajinu zvlášť príjemnú pre dobrý život. Tu sa deje veľa kresťanského a niečo, čo je pre nás veľmi dôležité. Ani iných stranám to nie je cudzie, ale to je tak dobre.“

Náboženstvo má v školách zostať
„Náboženstvo von zo škôl“: k tomuto postoju Efganiho Dönmeza, zeleného politika na 5. mieste volebnej listiny ÖVP Kurz vyhlásil, že to vidí inak a on v tom „určuje líniu“. Výuka náboženstva má v školách zostať. Rakúsko ako „kresťansko-židovsky formovaná“ krajina“ urobí dobre, ak na školách zachová zaoberanie sa svojimi kultúrno-náboženskými koreňmi. Kvalitná výuka náboženstva poskytuje aj prehľad o iných náboženstvách, ako povedal Kurz. A práve čo sa týka islamu je jeho zapojenie do výuky žiadúce, „pretože tam je možný nad tým verejný dozor a kontrola“, ako zdôraznil minister. „Ak sa náboženstvo podáva tak, ako sa to deje v nejakých spolkoch v zadných dvoroch, či mešitách, tak sa to stáva veľmi rýchlo nebezpečným.“
K možnému otvoreniu manželstva partnerstvám rovnakých pohlaví ako sa plánuje v Nemecku so súhlasom CDU Kurz povedal:
„V Rakúsku sa v minulých rokoch podnikli kroky správnym smerom napr. možnosť uzavretia partnerstva, či adopcie detí. No považujem rozhodne za správne, že sa pojmovo rozlišuje „partnerstvo“ a „manželstvo“.
K téme otvárania obchodov v nedeľu je podľa ministra v rámci ÖVP legitímna mnohorakosť názorov. Kurz sám považuje za vhodné turistické zóny aj ich rozširovanie. „V krajine tak zameranej na turizmus ako je Rakúsko, je potrebné podnikateľom ponúkať možností a viac slobody.“ –zg-

Od Írska po Izrael: Línia kláštorov sv. Michala archanjela

Írsko, 29.8.2017 (kath.net/Aleteia/jg) 020 022 – Tajomná línia, ktorá sa tiahne od Írska až po Izrael, spája sedem kláštorov, ktoré boli nezávisle od seba zriadené v rôznych storočiach. Všetky majú vzťah k sv. Michalovi archanjelovi. Tri najdôležitejšie miesta – Mont St. Michel vo Francúzsku, Sacra di San Miguel vo Val de Susa v Taliansku a Monte Sant’Angelo v Gargane v Taliansku sú od seba vzájomne vzdialené asi 1000 kilometrov.
Podľa legendy je to „svätá línia archanjela Michala“. Pozdĺž tejto línie mal sv. archanjel Michal viesť svoj úder proti diablovi.

Línia spája nasledovné miesta:

1) Skellig Michael v Írsku. Skellig Michael je malý ostrov juhozápadne od írskeho pobrežia. Tam sa mal archanjel Michal zjaviť sv. Patrikovi, aby mu pomáhal vyhnať diabla z Írska.
2) St. Michael’s Mount v Anglicku. St. Michael’s Mount leží pri pobreží Cornwallu. Tam sa mal archanjel Michal zjaviť skupine rybárov.
3) Mont St. Michel vo Francúzsku. Tento ostrov je tiež miestom zjavenia sv. archanjela Michala. V r. 709 tam poveril sv. Auberta, aby dal postaviť kostol.
4) Sacra Di San Michele v Taliansku. Tento kláštor sa nachádza v údolí Val de Susa v Piemonte. S jeho stavbou sa začalo okolo r. 1000.

5) Santuario di San Michele Archangelo v Taliansku. Príbeh tohto miesta siaha do r. 490, keď sa archanjel Michal zjavil sv. Laurincovi zo Siponta. Ten potom začal so stavbou svätyne v Gargane v provincii Apúlia.
6) Kláštor sv. archanjela Michala na Symi v Grécku. Kláštor na ostrove Symi je obľúbeným pútnickým miestom grécko-pravoslávnych kresťanov.
7) Kláštor Stella Maris v Haife, v Izraeli. Tu bola v 12. storočí založená Karmelitánska rehoľa. Prorok Eliáš viedol na tomto mieste spor s Baalovými kňazmi (1 Kr 18).

(Pozn. red.: Sedem kláštorov sa nachádza na mapách podľa Mercatorovej projekcie v jednej priamej línii. Ak to prenesieme na glóbus, tvoria kruh.)

Už nijaké disciplinárne kroky z Kongregácie pre náuku viery?

Vatikán, 29.7.2017 (kath.net) 020 021 – Od počiatku pontifikátu pápeža Františka nevydala Kongregácia pre náuku viery už nijaké disciplinárne opatrenia. Tvrdí to americký časopis „National Catholic Reporter“ (NCR). Časopis sa pýtal rôznych teológov, s ktorými sa predtým pre podozrenia z odklonu od náuky Cirkvi začala zaoberať Kongregácia pre náuku viery, no ani jednému z nich sa už od marca 2013 kongregácia neozvala.
Napríklad írsky páter redemptorista Tony Flannery, ktorému Kongregácia pre náuku viery zakázala verejne sláviť sväté omše, v interview povedal, že vlastne rátal s reakciou z Ríma, keď pri svojich 70. narodeninách slávil verejnú svätú omšu, aby sa poďakoval tým, ktorí ho v minulých rokoch podporovali. Dokonca rátal s možnosťou suspendovania. No nepočul o tom ani slovo od svojho biskupa, ani od svojich rehoľných predstavených, ani z Vatikánu. –zg-

Londýn: Kresťanské dievčatko v prísne moslimskej rodine?

Londýn, 29.7.2017 (kath.net) 020 020 – Kresťanské päťročné dievčatko má podľa správy britského denníka „Times“ vyrastať v prísne moslimskej pestúnskej rodine. Pestúni dievčatka, ktoré vyrastalo s anglickým materinským jazykom, nehovoria ani len anglicky. Dieťa sa musí učiť arabsky. Ženy v rodine nosia na ulici celé zahalenie – nikáb alebo burku. Dievčatko vyzvali, aby odložilo svoju kresťanskú retiazku z krku. Nesmie už ani jesť svoje obľúbené špagety carbonara, lebo obsahujú bravčové mäso. Keď bolo znova raz s biologickou matkou, dieťa jej povedalo, že Vianoce a Veľká noc sú „hlúpe“ a európske ženy sú „hlúpe alkoholičky“. Dieťa je však zúfalé a veľmi prosilo, aby už nemuselo do pestúnskej rodiny, lebo „vôbec nehovoria anglicky“. Dievčatko žije u pestúnov šesť mesiacov a už raz muselo meniť pestúnov.
Správa v „Times“ vyvolalo v Anglicku vlnu rozhorčenia. Ľudia kladú otázky o prípade komunálnym orgánom aj poslancom, no odpovede sú zatiaľ len sporé a vyhýbavé. –zg-

Chorvátski biskupi: Výuka náboženstva sa osvedčila

Záhreb, 28.08.2017 (KAP) 020 019 – Pri príležitosti nového školského roku, ktorý sa v Chorvátsku začína 4. septembra, predseda Rady pre katechetiku a novú evanjelizáciu Biskupskej konferencie Chorvátska, arcibiskup Djuro Hranič z Osijeku sa vyjadril o škole a výuke náboženstva pred výzvou školskej reformy a poďakoval sa učiteľom za prácu. Minulý rok v Chorvátsku slávili 25. výročie opätovného zavedenia výuky náboženstva v školách.
Podľa údajov Národného katechetického úradu BKCh z r. 2016 navštevuje v krajine náboženstvo do 90 percent detí vo veku 6 – 14 rokov a 78 percent 14 – 18-ročných. Z celkového počtu 521 964 žiakov navštevuje teda 425 530 katolícku výuku náboženstva. Asi 7500 detí chodí na výuku iných náboženstiev.
Arcibiskup Hranič zdôraznil, že výuka náboženstva v školách predstavuje jednu z najdôležitejších skúseností cirkvi v Chorvátsku v ostatných 25 rokoch. Pripomenul, že pre hlásanie viery je rozhodujúca prax a v konečnom dôsledku život: „Skrze výuku náboženstva sa cirkev pokúša byť v službách človeku. Vzdelanie bez tohto dôležitého výchovného rozmeru, ktorý sa pre mnohých zdanlivo nachádza iba na okraji ich myslenia – teda vzdelanie bez otázok o zmysle ľudského života, identite a etických konzekvencií – by bolo iba technikou na nacvičenie istých činností,“ povedal arcibiskup vzhľadom na chorvátsku situáciu.
Podľa neho nestojí výuka náboženstva v krajine iba pred výzvou školskej reformy, ale aj pred skutočnosťou, že škola vzhľadom na mnohorakosť médií a nových technológií už nie je jediným miestom učenia. Napriek tomu je jasné, že žiaci „nikdy nepotrebovali tak veľmi dobrého učiteľa príp. učiteľa náboženstva, ako dnes,“ ako povedal arcibiskup a dodal: „Ak hlasná menšina často volá po zrušení náboženstva v škole, treba tiež zdôrazniť, že ono predstavuje súčasť ústavného práva na náboženskú slobodu a na verejné vyjadrenie náboženského presvedčenia.“ –zg-

Susedia Benedikta XVI. oslávili zlatú svadbu v Ríme

Mníchov, 28.08.2017 (KAP/KNA) 020 018 – Bývalí susedia emeritného pápeža Benedikta XVI. v Pentlingu pri Regensburgu, Rupert a Therese Hofbaueroví, oslávili zlatú svadbu v Ríme. Emeritný pápež slávil pre manželov v sobotu 25. augusta svätú omšu, na ktorej si obnovili manželské sľuby. O zdravotnom stave Benedikta XVI. Hofbauer pre bavorský rozhlas povedal: „Má sa dobre. Možno s ním hovoriť o všetkom a svoj humor si stále zachováva. Nuž a má aj zvyčajné neduhy staroby.“
Hofbaueroví bývajú 37 rokov vedľa bývalého domu Jozefa Ratzingera. Po tom, čo sa v r. 1969 stal profesorom dogmatiky v Regensburgu, odsťahoval sa v r. 1970 so sestrou Máriou do Pentlingu. Posledný raz navštívil Benedikt XVI. svoj bývalý dom v r. 2006 v rámci oficiálnej návštevy Bavorska. Budovu, v ktorej chcel Ratzinger vlastne tráviť zaslúžený odpočinok, prepísal v r. 2010 diecéznej „Nadácii pápeža Benedikta XVI.“ Od r. 2012 slúži ako „miesto stretávania so životom a pôsobením Josepha Ratzingera“.
Ako rozhlas informoval, brat emeritného pápeža, bývalý regensburský dómsky kapelník Georg Ratzinger (93) pocestuje na jeseň opäť do Ríma. Jeho opatrovateľka sr. Laurente povedala, že chce 6. októbra na desať dní navštíviť svojho brata vo Vatikáne. Dlhoročný vedúci dómskeho chlapčenského zboru sa zotavil z ľahkých zdravotných problémov a už sa môže zasa vydať na cestu lietadlom. –zg-

Rakúsko: Aj kláštory si spomínajú na „veľkú dcéru“

Viedeň, 29.08.2017 (KAP) 020 017 – V rakúskych kláštoroch sa bude 24. septembra sláviť „Deň pamätníka“ so zameraním hlavne na ženy. K 300. výročiu cisárovnej Márie Terézie (1717-1780) pozýva Turistický zväz „Klösterreich“ na početné „mimoriadne prehliadky a kultúrno-historické zážitkové zájazdy“. Tento deň je rakúskym prínosom k európskej iniciatíve „European Heritage Days“ (EHD – Dni európskeho dedičstva) a jediným veľkým podujatím k materiálnemu kultúrnemu dedičstvu v Rakúsku. Motto podujatia tento rok znie: „Domovina veľkých dcér“.

V kláštore Klosterneuburg sa sústreďujú na regentku roka Máriu Teréziu a 24. septembra usporiadajú prehliadku kláštora pod heslom: „Cirkev – kláštor – cisárovná: Mária Terézia a sakrálne Rakúsko“. Aj celoročná výstava 2017 v kláštore je venovaná cirkevnej kultúre epochy Márie Terézie s textilným umením ako ťažiskom. V celej oblasti rakúsko-uhorskej monarchie sa používali sakrálne textílie, ktorých výrobu podporovala Mária Terézia. Zachované textílie sú tým najlepším, čo barokové textilné umenie vyprodukovalo. (www.stift-klosterneuburg.at)

Aj v Kláštore sv. Floriána sa možno stretnúť so stopami Márie Terézie, ktorá kláštor navštívila 26. júna 1743. Udalosti jej pobytu sú presne zaznamenané a uchovávajú sa v zatiaľ nezverejnenom dokumente v kláštornom archíve. Prehliadka vedie podľa protokolu po stopách Márie Terézie aj cez cisársku komnatu a mramorovú sálu. (www.stift-st-florian.at)

S Máriou Teréziou sa možno stretnúť aj v kláštore Zwettl, kde si možno prezrieť knižnicu s mimoriadnou výstavou „Melchior a cisárovná“, ako aj „Záhradnú izbu“. Túto letnú izbu založil v r. 1778 opát kláštora Zwettl Rayner II. Sigl a má krásne pomaľované steny s krajinkami a domácou faunou pestro zmiešanou s exotickými zvieratami. Porovnateľná je s izbou Bergl vo viedenskom zámku Schönbrunn, Nájdeme tam zápasiacich srncov aj líšku striehnucu na kačky rovnako, ako opičky a slony. (www.stift-zwettl.at)

Kláštor Altenburg pozýva na cestu „po stopách zakladateľky kláštora Hildburgy von Poigen“. Tejto žene vďačí kláštor v regióne Waldviertel svoje založenie. „Nobilissima domina“ Hildburga, vdova grófa Gebharda von Poigen-Rebgau, dala v r. 1144 na svojom pozemku v Altenburgu postaviť mníšsku celu podľa regulí sv. Benedikta a odovzdala ju prvému spoločenstvu mníchov. So schválením pasovským biskupom sa potom začal v Altenburgu kláštorný život. (www.stift-altenburg.at).

Historickú záhradnú architektúru ponúka kláštor Kremsmünster. S pamätníkom Gunthera, mešitou a Figovým domom má tento kláštor tri významné kultúrno-historické stavby 17. storočia ako súčasti záhradnej architektúry. Možno si ich prezrieť 24. septembra spolu s vodnými atrakciami vo veľkom rybníku. (https://stift-kremsmuenster.net)

Prezrieť si bude možné aj najväčší rakúsky stredoveký kláštorný komplex – v roku 1202 založený kláštor Lilienfeld – ktorý patrí medzi najvýznamnejšie a najzachovanejšie cisterciánske kláštory Rakúska. Centrum tvorí veľký románsky ranogotický kostol z 13. storočia. Hlavný barokový priestor kláštornej knižnice bol vytvorený okolo r. 1700. A návštevníci uvidia aj najvzácnejší rukopis kláštora „Concordantiae Caritatisô opáta Ulricha von Lilienfeld. (www.stift-lilienfeld.at) –zg-

Vatikán: Hrozby IS a drón pri vatikánskych múroch

Vatikán, 28.8.2017 (kath.net/KAP) 020 016 – Štátny sekretár Vatikánu, arcibiskup Pietro Parolin, si pozrel video s vyhrážkami „Islamského štátu“ pápežovi, ktoré vysielala talianska televízia. Filipínski džihádisti v ňom oznámili, že prídu do Ríma. Povedal k tomu:
„Prirodzene, že sa celkom nevyhnem starostiam. Najmä pre nezmyslenú nenávisť, ktorá sa tam nachádza. Pokiaľ som informovaný, nemusia sa však bezpečnostné opatrenia okolo pápeža a Vatikánu ešte zostrovať.“ Paloma García Ovejero, druhá hovorkyňa Vatikánu to potvrdila:
„Nezostrili sme bezpečnostné opatrenia, pretože kontroly sú už veľmi dôkladné. Námestie sv. Petra a pútnici i turisti sú stále dobre chránení. Nedochádza ani k zmenám v termínoch pápeža.“
Video „Islamského štátu“ zverejnili 25. augusta. Ukazuje fotomontáže, ako sa ničia kresťanské symboly – kríže a sochy Panny Márie – a ako sa trhajú fotografie Františka a Benedikta XVI. Sú tam aj zábery bojovníkov IS so samopalmi v kostole, ktorý potom podpália. Hovorca IS k tomu vyhlasuje: „Pomyslite na to, vy neveriaci [„kuffari“]: my budeme v Ríme, inšallah! [ako boh chce]!“

Drón pri Vatikáne a poplach polície
Drón v blízkosti Vatikánu sa 26. augusta postaral o poplach per možnosť teroru. Ako informovala talianska televízia, nad historickým centrom Ríma sa objavil drón a smeroval k Vatikánu. Drón pristál tesne východne od vatikánskych múrov. Polícia hľadala objekt s podporu helikoptéry a prečesala ulice. Drón sa však nenašiel. Predpokladá sa, že pristál na strešnej terase domu. Podľa vatikánskej tlačovej kancelárie sa teroristický útok nepredpokladal. Okolo Vatikánu sú od Svätého roku 2015/2016 zvýšené bezpečnostné opatrenia. Vojenské vozidlá kontrolujú príjazdové cesty k Vatikánu, vzdušný priestor je uzavretý. Pod dojmom teroru v minulých mesiacoch v európskych mestách sa tieto opatrenia zachovajú.
V reakcii na útok v Barcelone vatikánsky hovorca oznámil, že bezpečnostné opatrenia sa nezvýšili. Táto výpoveď sa zopakovala aj po hrozbách pápežovi na videu. –zg-

Arcibiskup Paglia: Nijaký nový výklad ‚Humanae vitae’

Vatikán, 28.8.2017 (kath.net/LSN/jg) 020 015 – Novo založená Pápežská akadémia pre život nebude meniť či nanovo interpretovať náuku Cirkvi o umelej antikoncepcii. Jej prezident arcibiskup Vincenzo Paglia jasne odmietol v interview pre poľský katolícky magazín Przewodnik Katolicki všetky špekulácie tohto druhu.
„Širšie zameranie, ktoré má akadémia po reštrukturalizácii prijať, jej umožní ešte lepšie vnímať úlohy ochrany života. Ako možno byť za život, keď starých ľudí nechávame samých? Alebo keď nechávame deti topiť sa v Stredozemnom mori bez toho, že by sme niečo podnikli? Alebo keď je tu trest smrti, či ospravedlňovanie vojny?“
„Spolupráca s príslušníkmi iných kresťanských vyznaní a iných náboženstiev nezmení jasnú líniu Pápežskej akadémie pre život. Akadémia bráni život bez akýchkoľvek otázok a výnimiek.“
Novú ekumenickú a medzináboženskú spoluprácu akadémia prirovnal k Svetovému stretnutiu náboženstiev za pokoj v Assisi, ktoré zvolal pápež Ján Pavol II. Ján Pavol II. zhromaždil vodcov náboženstiev sveta, aby prosili Boha o pokoj. V tomto zmysle sa má podľa arcibiskupa Pagliu chápať postup akadémie. –zg-

Gynekológ: „Medicína nesmie všetko, čo dokáže“

St. Pölten, 27.08.2017 (KAP) 020 014 – „Veda a náboženstvo sú na seba odkázané.“ Vysvetlil to renomovaný teológ, gynekológ, etik a vedec Prof. Johannes Huber 26.8.2017 na podujatí „Rozhovory kardinála Königa“ v rakúskom Kirchbergu.

„Veda nemôže preniknúť až do posledného poznania a potrebuje – ako napríklad v medicíne – hranice. Na druhej strane náboženstvo nemôže Boha nikdy dokázať,“ povedal bývalý sekretár kardinála Königa v jeho domovine v prednáške na tému „Človek a stvorenie“.
„Medzi oboma oblasťami je potrebný dialóg bez zákazu otázok. Biblia hovorí o tom, že človek si má podmaniť Zem, súčasne však človek v skutočnosti denne prekračuje hranice.“ Také hranice sú na jednej strane prírodné zákony a ústava, ako aj „keď sa robí pokrok na úkor blížneho“.
„Už po tisícročia existujú preto pravidlá spolunažívania, ako napríklad Kódex Hammurabi, či Desatoro. Dnes si kladieme otázku: Smieme všetko, čo dokážeme? Smieme všetko, čo nám robí potešenie?“ pýtal sa vedec.
„To platí napríklad pre sexualitu. Máme naozaj opustiť biologickú ústavu dvojpohlavnej sexuality? Máme naozaj mládež vychovávať hedonisticky? Sexualita má v Biblii medzi-osobný charakter, dotyk druhého pohlavia je pozitívny a napomáha solidaritu medzi manželmi. Školská sexuálna výchova sa však mnohými takými aspektami – ako napríklad vernosť – vôbec nezaoberá. Musíme mladým ľuďom aj dnes hovoriť, že matka príroda navrhla zázračné dielo, ktoré slúži partnerstvu – a že tehotenstvom sa upevňuje zväzok muža a ženy,“ zdôraznil gynekológ.
„V mnohých oblastiach medicíny sú etické výzvy dnes väčšie ako kedykoľvek predtým. Jednotliví v Bruseli činní etici čelia tisíckam lobistov koncernov. To platí aj pre big business umelého oplodnenia – techniku, s ktorou treba starostlivo zaobchádzať a ktorá nesmie zanedbávať ani negatívne aspekty ako znetvorenia plodu, či štyrikrát väčšie riziko rakoviny vaječníkov.“ Za určitých okolností však túto techniku vedec schvaľuje – ako aj darcovstvo buniek vajíčka.
Profesor zvlášť varoval pred „zvyknutím si na myšlienku zabíjania nenarodených, alebo na ľudí konci života“. „Už dávno sa embryá jednoducho ničia a na niektorých miestach sveta sa kladie otázka: ´Načo potrebujeme starých?´ Veda súčasne sľubuje v budúcnosti dlhší život, pracuje na aktivovaní kmeňových buniek na regeneráciu orgánov v starobe a pokúša sa zastaviť proces starnutia. Biblická apokalypsa nás tu však varuje! Mnohí si myslia, že robia niečo dobré, ale spôsobujú opak.“

Od r. 2008 sú obce v údolí Pielachtal, Rabenstein a Kirchberg, striedavo dejiskom tzv. „Rozhovorov kardinála Königa“. Desiaty ročník sa začal 26. augusta svätou omšou, ktorú slúžil opát kláštora Göttweig Columban Luser v Kirchbergu. V nedeľu 27. augusta, sa tam slávilo výročie vysviacky kostola. Kardinál Franz König (1905-2004) sa narodil 3. augusta 1905 v Rabensteine, v Kirchbergu navštevoval základnú školu. –zg-

Čenstochová: Jubileum korunovania Božej Matky

Čenstochová, 26.8.2017 (KAP/KNA) 020 013 – V poľskej národnej svätyni Čenstochová oslávila katolícka cirkev 300-ročné jubileum korunovania ikony Čiernej Madony. Pri ďakovnej svätej omši 26. augusta na voľnom priestranstve pred paulínskym kláštorom na vŕšku Jasna Gora ocenil pápež František vo video-posolstve ikonu Čenstochovskej Božej Matky:
„Ona neukazuje Máriu ako vzdialenú kráľovnú, ktorá sedí na tróne, ale ako Matku, ktorá objíma svojho Syna a všetky svoje deti. To je pravá Matka so zranenou tvárou, ktorá trpí, ktorá si problémy v našom živote skutočne berie k srdcu,“ povedal pápež. František navštívil v rámci Svetových dní mládeže minulý rok poľský milostivý obraz osobne a pomodlil sa pred ním.
Na svätej omši sa zúčastnili takmer všetci poľskí biskupi, prezident Andrzej Duda a premiérka Beata Szydlová a mnohé tisíce pútnikov.
Ako vďaku za Máriinu pomoc v boji proti protestantskému Švédsku vyhlásil poľský kráľ Ján II. Kazimír Božiu Matku 26. augusta 1656 za Kráľovnú Poľska. Pápež Klement XI. dal na ikonu 8. septembra 1717 položiť korunu. Dodnes sa Mária v každej omši V Poľsku oslovuje ako poľská Kráľovná.
František zdôraznil, že si želá, aby „nikto z nás nebol sirotou, pretože každý na nablízku Matku – neprekonanú v nežnosti Kráľovnej“. Božia Matka pozná a sprevádza ľudí svojím „typickým materinským spôsobom – pokorne a odvážne súčasne, nikdy nie vtieravo, vždy v dobrom“.
Poľský prímas arcibiskup Wojciech Polak, sa v homílii nepriamo dotkol neustálych sporov medzi vládou a opozíciou o. i. aj o justičnej reforme. „Rešpektujeme ústavný poriadok, ktorý zaručuje naše spolunažívanie a koexistenciu a nepremáhame ho či dokonca obchádzame,“ povedal arcibiskup Polak. Vyzval k „pravému a úprimnému dialógu na hľadanie riešení, ktoré nie sú namierené proti nikomu“. Reformy inštitúcií musia ľuďom prinášať „dobro a spravodlivosť“.
Čiernu Madonu v Čenstochovej navštívi ročne asi 4,5 milióna ľudí. Pôvod obrazu je nejasný. Do Čenstochovej ju mali priniesť maďarskí rehoľníci krátko po založení kláštora koncom 14. storočia. Už stáročia sa uctieva ako patrónka Poľska a ikona ako symbol vernosti vo viere a lásky k otčine. Čenstochovská Čierna Madona je podľa údajov kláštora prvým milostivým obrazom mimo Talianska, ktorú dal korunovať pápež. –zg-

Maďarsko: Cirkev varuje pred umelým oplodnením

Budapešť, 26.8.2017 (KAP) 021 012 – Biskup András Veres, predseda Biskupskej konferencie Maďarska, varoval pred umelým oplodnením. Pri umelom oplodnení (IVF) „nie je počatie výsledkom prirodzeného vzťahu muža a ženy“, povedal podľa denníka „Magyar Nemzet“ z 25. augusta.
„Pre Katolícku cirkev je táto technika neakceptovateľná. Veď pri tom sa mnohé vytvorené embryá nepoužijú a musia sa zmraziť, alebo zničiť.“
Biskup Veres z Györu hovoril o hriechu, ktorého závažnosť závisí od toho, ako vedome sa rozhodnutie k umelému oplodneniu vykoná. „Nikdy však nemôže kňaz bezdetným manželom radiť, aby išli na umelé oplodnenie. Veľká časť katolíckych manželov, ktorí sa zúčastnili programoch IVF, to robila z nevedomosti,“ ako povedal biskup.
Ako prijateľnú alternatívu označil Veres adopciu. Často sa stáva, že „neplodný“ pár niekoľko rokov po adopcii dostane vlastné dieťa, ako poznamenal biskup. Dôvodom je, že starosťou o dieťa sa prelomili „vnútorné bariéry“.
Maďarsko financuje ročne 6000 programov IVF pre ženy do 45 rokov. –zg-

Poľsko: Biskupi žiadajú zákaz predaja v nedeľu

Varšava, 26.8.2017 (KAP/KNA) 021 011 – Poľskí katolícki biskupi žiadajú zákaz otvárania obchodov v nedeľu: „Voľná nedeľa je základným právom, na ktoré majú všetci ľudia a všetci pracovníci nárok,“ povedal predseda Biskupskej konferencie Poľska, arcibiskup Stanislav Gadecki, 25. augusta na zasadnutí diecéznych biskupov v Čenstochovej. Vyzval odbory „Solidarita“ a katolícke organizácie, aby sa intenzívne zasadzovali za voľnú nedeľu.
Konzervatívna vláda sa už radí o obmedzení predaja v nedeľu. Ministerka pre rodinu a prácu Elzbieta Rafalska navrhla pred niekoľkými dňami ako kompromis otváranie obchodov v prvú a štvrtú nedeľu mesiaca zakázať a povoliť ho iba v druhú a tretiu nedeľu.
Arcibiskup Gadecki kritizoval, že stále chýba „politická vôľa na riešenie problému“. „Je potrebné, aby politici vypočuli hlas spoločnosti za voľnú nedeľu.“ Ako „svätý deň“ má byť nedeľa bez práce. „Definitívne znenie zákona však nie je vecou Cirkvi, ale skôr parlamentu.“
Doteraz nie je v Poľsku s výnimkou zákonných sviatkov nijaké obmedzovanie otváracích hodín obchodov. Odbory „Solidarnosc“ zozbierali s podporu katolíckej cirkvi minulý rok 500 000 podpisov ľudovej iniciatívy za zákon, ktorý úzko obmedzí nedeľný predaj. Na jeseň sa bude o ňom hlasovať v parlamente.
Návrh odborov pripúšťa otváranie supermarketov a obchodných centier iba v sedem nedieľ v roku – medzi nimi sú dve adventné nedele. Na Štedrý večer a v Bielu sobotu majú byť obchody popoludní zatvorené. Vláda už vyhlásila, že odmieta tresty väzenia do dvoch rokov za porušenie zákona o otváraní obchodov, ako to navrhovala ľudová iniciatíva.
Zväz obchodných centier iniciatívu podľa očakávania odmieta a argumentuje: „Zákaz otvárania obchodov v nedeľu by viedol k poklesu obratu o takmer štyri percentá alebo viac ako miliardu eur. To by znamenalo iba v obchodných centrách stratu 20 000 pracovných miest.“
Viac ako tri štvrtiny poľského obyvateľstva si želajú voľnú nedeľu v oblasti obchodov, ako informovala poľská „Aliancia za voľnú nedeľu“ s organizáciami zamestnávateľov, mimovládkami a cirkvami na svojej domovskej stránke. Aliancia bola založená podľa rakúskeho príkladu v r. 2008. Počet jej prívržencov v minulých rokoch vzrástol po pozitívnej skúsenosti z doteraz predpísaných 12 sviatkov. Tie sa zaviedli v r. 2007. –zg-

Keňa: Zavraždení, lebo sa nezriekli Ježiša

„Prosíme, modlite sa za nás a s nami!“

Viedeň, 26.8.2017 (kath.net) 021 0109 – Pred niekoľkými dňami došlo vo ýchodnej Keni v provincii Lamu k vražednému útoku na kresťanov. Štyria muži tam odmietli recitovať islamské vyznanie viery – šahadu. Manželka jedného z nich sa musela krutému činu prizerať. Informuje o tom organizácia „Open Doors“.
Okolo 21. hodiny prišli ozbrojení prívrženci teroristickej organizácie Al Šabaab do mesta Kasala Kairu a rozdelili sa do skupín. Jedna skupina išla do domu Changawu Muthembu a vyvliekla ho k blízkemu domu jeho švagra Jozefa Kasenu. Tam bol aj susedov syn, 17-ročný Kadenge Katana. Útočníci hrozili mužom mačetami a chceli ich prinútiť, aby odrecitovali šahadu a obrátili sa na islam. Keď to tí traja odmietli, chceli ich útočníci zviazať. Došlo k potýčke, pri ktorej kresťanov pozabíjali mačetami. Po krvavom čine vnikli muži do susedného domu a zabili tam staršieho brata Jozefa, duševne postihnutého Chara Karisu. Jozefova žena Caroline Rizikiová sa stala svedkyňou vraždy a je hlboko traumatizovaná. Jej 17-ročná dcéra v ten večer nebola doma. Rodina Kadenga Katanu je stratou syna hlboko otrasená. O sestre Caroliny, vdove zavraždeného Changawu Muthembu, zatiaľ nie sú informácie.

„Al Šabaab vedela, že sú kresťania“
Miestny svedok „Open Doors“ k činu povedal, že organizácia Al Šabaab a jej sympatizanti sú hlboko zakorenení do miestnej spoločnosti. Somálski pastieri nechávajú svoje stáda cielene sa pásť na kenských pozemkoch domácich sedliakov, takže medzi oboma skupinami dochádza pravidelne k napätiam. Také niečo sa stalo aj v deň prepadu, no svedok zdôraznil:
„To nebol dôvod útoku, bola to iba vítaná príležitosť. Al Šabaab vedela, že títo muži sú kresťania a Jozef je starejší obce. Prosím, modlite sa za nás a s nami,“ znela naliehavá prosba všetkým kresťanom na svete.“ –zg-

„Ježiš Kristus bol muž!“

Afrika, 26.7.2017 (kath.net) 21 009 – Arcibiskup John Baptist Odama z Gulu v africkej Ugande žiadal ukončenie diskusie o možných vysviackach žien v Katolíckej cirkvi. Také požiadavky prinášajú podľa arcibiskupa „nebezpečné napätia“ do Cirkvi, ako povedal a zdôraznil:
„Už by sa o tom nemala viesť nijaká diskusia. Ježiš Kristus bol muž! Keby bol skutočne chcel ženy kňazky, tak by bol vysvätil svoju vlastnú matku Máriu. Ale to neurobil.“
Pápež Jána Pavol II. v apoštolskom liste Ordinatio Sacerdotalis kňazskú vysviacku pre ženy vylúčil a aj pápež František túto náuku viackrát potvrdil. –zg-

Pápež sa stretne v Kolumbii s obeťami zosuvu bahna

Bogota, 25.08.2017 (KAP) 21 008 – Pápež František sa pri nadchádzajúcej návšteve Kolumbie stretne aj s obeťami katastrofy zosuvu bahna, ktorý 31. marca v meste Mocoa strhol do smrti vyše 330 ľudí a tisíce ľudí zbavil domova. S pápežom sa 8. septembra porozpráva osem ľudí z postihnutých v meste Villavicencio po rannej svätej omši v Parku Malocas. Oznámil to 24. augusta miestny biskup Diecézy Mocoa Sibundoy, Luis Albeiro Maldonaldo. Stretnutie sa koná na výslovné želanie pápeža.
Už hneď po katastrofe sa František, ktorý sa vtedy nachádzal na pastoračnej návšteve v severotalianskom Capri, pomodlil za obete a poďakoval sa záchranárom za ich nasadenie.
Prudké búrky a lejaky vyvolali v provincii Putumayo na juhozápade krajiny v meste Mocoa lavínu bahna, ktorá strhla so sebou celú štvrť so 40 000 obyvateľmi. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos vyhlásil mimoriadny stav. Na pomoci sa podieľali mnohé mimovládne aj cirkevné organizácie aj duchovní pastieri. Peniaze prišli zo Španielska aj Nemecka. –zg-

Pražský kardinál: Európa nemá teror pod kontrolou

Praha, 25.8.2017 (KAP/KNA) 21 007 – Pražský kardinál Dominik Duka potvrdil odmietavý postoj katolíckej cirkvi Česka k prijímaniu utečencov z Blízkeho Východu a severnej Afriky. V interview pre „Hospodárske noviny“ z 25.8. súčasne pripomenul, že česká charita sa cíti kompetentná na prijímanie utečencov z bývalého ZSSR.
„Česko prijalo v minulých 25 rokoch pol milióna ľudí. Medzi nimi sú aj mnohí Rómovia, ktorí prišli zo Slovenska. Prijímanie utečencov z Blízkeho Východu a severnej Afriky je oveľa ťažšie, čo sa týka jazykových problémov a bezpečnosti. Viac ako dve tretiny týchto ľudí prichádzajú bez dokumentov a pri ich vypočutí nadobúdame dojem, že mnohí nehovoria pravdu,“ povedal Duka a pokračoval:
„Európa nemá terorizmus pod kontrolou. Po atentátoch si teraz kladieme otázku, kto bude ten ďalší. Skutočne nie je nijaká politická vôľa niečo proti tomu robiť. Nikto nechce pripustiť, že máme vlastne do činenia s vojnovým stavom. Hovoríme o Schengene ako o jednom z najväčších výdobytkov EÚ. No Schengen de facto už nefunguje. Znovu sú hraničné kontroly, krok za krokom strácame prednosti únie. Musíme ľuďom hovoriť o týchto veciach pravdu,“ žiadal pražský arcibiskup. „Politická korektnosť sa mení na mlčanie a niekedy aj priamo na lož.“ –zg-

Nemecko: Ochrana života a podpora rodiny

Berlín, 25.8.2017 (kath.net/CDL) 21 006 – Pod heslom „V akom Nemecku budeš raz žiť?“ uverejnila Kresťansko-demokratická únia Nemecka (CDU) volebný spot, v ktorom kancelárka Angela Merkelová opisuje embryu možnú budúcnosť v Nemecku. CDU k tomu vyhlásila, že pracuje pre „krajinu so silnými rodinami“. Za zväz „Kresťanských demokratov pre život“ (CDL) to komentuje jeho predsedníčka Mechthild Löhrová:

„CDL vidí v tomto reklamnom spote CDU potešiteľný prínos, ktorý chce zviditeľniť dôstojnosť a vzácnosť každého nenarodeného dieťaťa. … Ukazuje, ako veľmi sa politika musí zodpovedať aj konkrétne pred ľuďmi budúcej generácie. Táto ponúkaná pozornosť sa začína už deväť mesiacov pred narodením!“
„Kancelárka v spote právom požaduje ´domovinu, v ktorej sa každý môže cítiť slobodný a bezpečný a kde každý môže niečo urobiť zo svojho života´. No práve táto šanca sa podľa Štatistického úradu Nemecka v r. 2016 odoprela najmenej 98 721 deťom! Až 97 percent potratov sa vykonáva zo sociálnych dôvodov.“
Pani Merkelová sa chce zasadzovať vysokým osobným a politickým nasadením za „Nemecko šancí“. Pritom je však šanca narodiť sa a smieť žiť zásadným predpokladom.“
Kancelárka sa zasadzuje za Nemecko, ktoré „nachádza stále nové riešenia pre budúcnosť“. To však potom musí platiť na prvom mieste pre ženy s konfliktným tehotenstvom, lebo potrat nie je dobrým riešením pre matku, ani pre dieťa.
„Ľudské právo na život aj nenarodených musí byť v centre vierohodnej rodinnej politiky, lebo každý má právo na život.
Nemecká politika sa musí preto konečne vzdať mlčanlivej ľahostajnosti voči vysokým číslam potratov. Od r. 1972 bolo v Nemecku štatisticky registrovaných 5,88 miliónov potratov. Ochrana života a rodinná politika však patria dokopy!“
V spote ohlásená politika, ktorá chce „rešpektovať a podporovať rodiny“ by mala práve na počiatku života vydať signál, že deti, matky a mladé rodiny, ktoré zvlášť vyžadujú ochranu, musia stáť nielen verbálne, ale skutočne v centre politiky, ktorá myslí na budúcnosť. To je ešte dlhá cesta, ako hrozivo ukazujú veľké počty potratov, ako uviedol zväz CDL. –zg-

Vatikánsky poradca proti ‚tyranii Tradície’

Brisbane, 25.8.2017 (kath.net/LSN/jg) 021 005 – Vatikánsky poradca dominikán Timothy Radcliffe kritizoval „absolutizmus“ v Cirkvi a „tyraniu Tradície na úkor kreativity“ v súvislosti s manželstvom, rozvodom a svätým prijímaním.
Radcliffe bol v r. 1992-2001 generálnym magistrom Rehole kazateľov a v súčasnosti je konzultantom Pápežskej rady pre spravodlivosť a pokoj. Na internetovej stránke Rehole dominikánov možno nájsť zhrnutie prednášky, ktorú mal v máji t. r. v austrálskom Brisbane.
Súčasnú situáciu porovnal s Cirkvou 3. storočia. Napísal, že vtedy Cirkev niektorých svojich členov „navždy“ vylúčila zo svätého prijímania, až kým to pápež nezmenil. „Katolíci, ktorých manželstvo sa rozbilo, sú dnes v rovnakej situácii,“ uvádza Radcliffe požaduje: „Cirkev musí dnes ako pápež v 3. storočí konať a pomôcť preraziť milosrdenstvu na povrch.“
Keď sa rozvedení konfrontujú so svojou zodpovednosťou a zlyhaním, keď uvážia, čo urobili, tak by bolo snáď pre nich najlepšie, keby sa mohli vrátiť naspäť k „medicíne Eucharistie“, ako stránka zhŕňa dominikánove úvahy.
„Nasledovať svoje svedomie neznamená jednoducho započúvať sa do svojho vnútra a robiť si, čo sa človeku páči. Hovoríme o niečom v Tradícii Cirkvi, čo je oveľa subtílnejšie a krajšie – oni počujú hlas Pána, ktorý sa v ich srdci ozýva,“ vyhlasuje Radcliffe a dodáva:
„Často je to iba šepot a j potrebná pomoc „múdrych ľudí“, aby spoznali, čo Boh hovorí. Sväté písmo nás vedie k slobode a ku šťastiu, dokonca aj keď na sa na ceste k tomu potkneme.“ -zg-

Naša príloha
Zmena v Kongregácii pre náuku viery: Od Müllera k Ladariovi

Vatikán, 31.8.2017 (kath.net/pl) 021 004 – Nový prefekt Kongregácie pre náuku viery, arcibiskup Luis Ladaria, „nereprezentuje teologický smer, no v zásade je ortodoxný“. Povedal to evanjelický reformovaný teológ Prof. Thomas Schirrmacher (na foto s pápežom), druhý generálny sekretár Svetovej evanjelickej aliancie a riaditeľ Medzinárodného inštitútu pre náboženskú slobodu v Bonne. Je aj poradcom nemeckého parlamentu a na synodách o rodine bol pozorovateľom. Má veľa kontaktov vo Vatikáne a s inými predstaviteľmi cirkví, ako aj politikmi.

kath.net: Kardinála Gerharda Müllera ako prefekta Kongregácie pre náuku viery považovali za garanta kontinuity pápeža Benedikta. Teraz je prefektom arcibiskup Luis F. Ladaria Ferrer, SJ. Odvrátil sa pápež František od kontinuity svojho predchodcu?
Schirrmacher: Nie. Luisa Ladariu (*1944) pápež Benedikt už v r. 2008 menoval za nástupcu arcibiskupa Angela Amata na post sekretára kongregácie. Iba akosi povýšil. Ladaria je dogmatickou konštantou v Ríme a objavil ho už Ján Pavol II. a povolal v r. 2004 za generálneho sekretára Medzinárodnej teologickej komisie pri kongregácii. Ladaria bol blízkym spolupracovníkom kardinála Ratzingera pri práci na „Dominus Iesus“. Neskôr za pápeža Benedikta pripravoval vyhlásenie pápeža o tom, že náuka o ‚limbuse‘ sa už nebude učiť.
Dňa 21.9.2013 bol Ladaria potvrdený ako sekretár a od 1.7.2017 je nástupcom kardinála Müllera. Prevzal od neho aj úrady predsedu Pápežskej komisie Ecclesia Dei, Pápežskej biblickej komisie a Medzinárodnej teologickej komisie.

kath.net: Španielsky jezuita – hlava Kongregácie pre náuku viery. Je to triumf jezuitov?
Schirrmacher: Ešte raz – Ladaria bol povolaný už predošlými pápežmi a už vyše desaťročia vplýva na všetko v oblasti dogmatických vyjadrení Vatikánu. Je to jediný jezuita v úzkom okolí pápeža.

kath.net: Ako sa stalo, že Ladaria hneď od počiatku radil pápežovi?
Schirrmacher: Obaja si jednoducho od začiatku rozumeli. Obaja študovali u rovnakých učiteľov v Nemecku a tam sa sformovali. Ladaria študoval najprv právo v Madride a potom ako jezuita teológiu a filozofiu, no aj na Filozoficko-teologickej Vysokej škole Sankt Georgen vo Frankfurte. Formovali ho tam traja nemeckí jezuiti, Alois Grillmeier, Otto Semmelroth a Hermann Josef Sieben.
Ladaria nereprezentuje nijakú stranu a je principiálne ortodoxný, umiernene konzervatívny. Netisne sa na verejnosť, či do úradov. To všetko je pre pápeža dobrý predpoklad pre spoluprácu. Jeho známa veta z r. 2008 by mohla byť od pápeža Františka: „Nepáčia sa mi extrémisti, ani progresívni, ani tradicionalisti. Myslím, že existuje stredná cesta, ktorou kráča väčšina teológov v Ríme a v Cirkvi všeobecne, ktorá sa zdá byť tou správnou cestou …“

kath.net: Akú úlohu zohral Ladaria vzhľadom na koniec úradu Müllera?
Schirrmacher: Nijakú takú, že by intrigoval, bol plánmi a želaním pápeža sám prekvapený. Ale nechtiac zohral svoju úlohu. Pápež ho totiž 2.8.2016 menoval za predsedu Študijnej komisie o ženskom diakonáte, ktorá má skúmať, či súčasný zákaz je božieho, alebo ľudského práva. Müller to odmietol – videl to ako bránu do vysviacky žien. Tu mi odpustite, ale ako protestant stojím historicky na strane pápeža. Trvalý diakonát žien – teda nie ako prechod ku kňazstvu – bol v 1. tisícročí normálny a vo východných cirkvách trval o stáročia dlhšie. …

kath.net: Teda Ladaria nie je taký konzervatívny ako Müller?
Schirrmacher: Nepovedal by som, že Müller bol ‚konzervatívnejší‘. Müllera tlač prezentovala často ako muža tvrdej línie. No pri styku s ním nadobudneme úplne iný dojem. On ‚bojuje‘ proti iným nie mocenskými prostriedkami, nie je súčasťou skorumpovaných kruhov, proti ktorým pápež bojuje, ale diskutuje aj s teológmi ako som ja kompetentne, sčítane, intelektuálne. A nikto vo Vatikáne sa nedokáže tak srdečne zasmiať ako tento nemecký kardinál.
Müller je pri istých témach konzervatívnejší, pri iných nie. Jeho kniha „Die Messe“ (Omša) otvára veľa priestoru pre ekumenické porozumenie a odmieta príliš materialistické chápanie transsubstanciácie. Teológiu oslobodenia dobre poznal, ba na mieste roky študoval. Po druhej synode o rodine spojil Müller zástupcov všetkých náboženstiev na sympóziu v synodálnej aule vo veci manželstva a nechal prehovoriť aj evangelikálnych expertov. Také niečo v kongregácii ešte nebolo.

kath.net: Nie je nezvyčajné, že Ladaria ako sekretár bol menovaný za prefekta?
Schirrmacher: Stáva sa to zriedka, no stalo sa to už a pápež František sa takými nepísanými tradíciami necíti viazaný. Ladariu František povolal už v r. 2013 za možno najbližšieho osobného teologického poradcu a on písal jeho príhovory. Na tom sa nič nezmenilo. Takže post prefekta je iba dôsledok. Je skôr udivujúce, že pápež vyčkal koniec oficiálnej doby Müllera v úrade, lebo Müller nikdy nehral úlohu blízkeho poradcu pápeža.

kath.net: Takto to možno iste tiež vidieť! Aké dôvody voľby Ladariu ešte vidíte?
Schirrmacher: Prvý bod je takmer iróniou. Napriek kritike pápeža Müller mal absolútnejšie chápanie úradu pápeža ako František, aj ako pápež Benedikt. Čítal som jeho novú knihu o pápežskom úrade „Pápež“. Je to na svete asi kniha, ktorá pápežský úrad najviac vyzdvihuje a súčasne tienisté stránky histórie vymazáva, napr. veci, za ktoré sa ostatní traja pápeži verejne ospravedlnili. Je takmer ironické a pre Müllera iste aj trpké, že kniha vyšla na konci jeho úradu. Ale kniha ukazuje, že nezdieľa spôsoby pápeža Františka – napr. veľa hovoriť o tom, že je hriešnik (čo robil predsa aj Benedikt), že nie je neomylný, že pápež nemá na všetko odpovede, že autorita synody biskupov a biskupských synod sa musí posilniť.
Po druhé chcel pápež podľa mňa perfekta, ktorý bude pokračovať v práci nehlučne a efektívne.

kath.net: Zostaňme u skutočných či údajných rozdielov názorov Müllera a pápeža.
Schirrmacher: Myslím si, že nejde ani tak o rozdiely názorov, ako o to, že Müller ich často zverejnil. František nenahradil nadmerne mnohých v úradoch, to predchádzajúci pápeži robili inak. A nijaký pápež pred Františkom netrpel takú škálu názorov medzi spolupracovníkmi. Dobrý príklad je kardinál Raymond Leo Burke. Až keď verejne hovoril, že Cirkev je bez vedenia a dával interview, kde komentoval, čo pápež povedal a urobil, nezostalo pápežovi nič iné, ako ho preložiť. Burke povedal v interview, že nie je možné, aby ‚Evangelii gaudium‘ pochádzalo z pápežského učiteľského úradu. Osobne som to s ním prediskutoval, keďže sme v ľudsko-právnych otázkach často spolupracovali, ale úprimne povedané nerozumel som mu.
Tu sa musíme možno pozrieť na príbeh prefekta Kongregácie pre náuku viery. Aidan Nichols, OP, zastával názor, že nijaký prefekt od založenia kongregácie v r. 1542 nekonal ako kardinál Jozef Ratzinger, že sám tvoril teológiu a ako taký vystupoval popri pápežovi. John L. Allen poukazuje na to, že nijaký kardinál sa nestal takým známym, ako Ratzinger.
Ja by som však videl aj výnimku a síce o 450 rokov skôr na začiatku kongregácie od r. 1542 (vtedy: „Kongregácie rímskej a všeobecnej inkvizície“) v Róbertovi Bellarminovi (1542-1621), ktorého katechizmus „Christianae doctrinae explicatio“ vytlačili v 60 jazykoch a dosiahol 400 vydaní. Jeho súborné dielo vydali ešte v r. 1874 v 12 zväzkoch.
No niet pochýb, že kardinál Ratzinger výrazne poznačil katolícku teológiu – napr. Katechizmom Katolíckej cirkvi – ako už dlho nijaký kardinál pred ním. Napriek tomu kardinál Ratzinger často prítomný vo svetových médiách pápeža Jána Pavla II. nikdy v médiách nekritizoval, ani ho nedostal do problémov. Iba praví insideri vedeli, v čom mali rozdielne názory. Zriedkavou výnimkou bola modlitba za pokoj v Assisi, ktorú Ratzinger považoval za nesprávnu a potom to komentoval v „Dominus Iesus“ bez toho, že by to priamo vyslovil.
V porovnaní s teologickým gigantom Ratzingerom, ktorý nechal pápeža byť pápežom a mlčal, bol Müller vyslovene otvorený a netajil sa s tým, čo si myslí o konaní či vyjadreniach pápeža.
Mimochodom na to netreba pápežský úrad. Väčšina vedúcich úradov nepripúšťa, aby sa šéfa verejne spochybňovalo. Mám vo Svetovej evanjelickej aliancii tú istú funkciu ako Ladaria, či predtým Müller. Aj keď náš generálny sekretár má menej autority, nikdy by som si nedovolil neustále ho verejne kritizovať a on by si rýchlo hľadal iného hlavného teológa. Čo treba prediskutovať, to patrí za zatvorené dvere.
Pápež František by sa chcel vrátiť k stavu pred kardinálom Ratzingerom: prefekt Kongregácie pre náuku viery je skôr na verejnosti nevystupujúci hlavný teologický poradca pápeža.

kath.net: Uveďte, prosím, príklady tejto verejnej kritiky
Schirrmacher: K prepusteniu troch spolupracovníkov pápežom krátko pred koncom jeho funkčného obdobia povedal Müller pre médiá, že všetci traja sú veľmi kompetentní ľudia. To, že odmietal zriadenie komisie pre ženský diakonát, som už spomenul, ale nerobil to za zatvorenými dverami. Müller sa postavil aj za konzervatívneho biskupa Franza-Petra Tebartza van Elsta, ktorého z nemeckej diecézy doslova vyštvali, aj keď pápeža priamo nespomenul. Pri vyšetrovaní prípadov zneužívania v kompetencii prefekta, hovoril občas o jednotlivých prípadoch a o nálade pogromov, úplne v protiklade k tomu, ako o tom hovoril pápež. Aj keď sa dokázal veľmi rozčúliť kvôli biskupom a kardinálom, ktorí Ježišovo meno takými činmi špinili.
Müller si vždy cenil dôstojnosť úradu pápeža a pôsobil pri zabránení rozkolu na synode o rodine. Napriek pochybnostiam nakoniec súhlasil s kompromisom. Ale počas synody podpísal aj „List 13 kardinálov“, ktorý, ako si dobre spomínam, vyvolal na synode šok, predovšetkým pre to, že väčšina biskupov sa o ňom dozvedela z tlače!
Müller bol kritikom „Amoris laetitia“, zjavne stál na strane štyroch kardinálov, ktorí v dvoch listoch položili pápežovi kritické otázky k dokumentu a bol toho názoru, že je nesprávne, že pápež František na ne neodpovedá. Do konca sa pokúšal v tom sprostredkovať. Ale rozhodujúcim je, že jeho hodnotenie „Amoris laetitia“ bolo verejné.
Keď po „Amoris laetitia“ biskupské konferencie, ako v Belgicku či Nemecku, začali vysvetľovať otázku pripustenia znovu zosobášených rozvedených k prijímaniu po preskúmaní svedomia a vo výnimočných prípadoch, vyšiel Müller na verejnosť. V interview s Raymondom Arroyom v EWTN 25.5.2017, teda 4 týždne pred svojím prepustením, povedal:
„Je absolútne nemožné, aby pápež ako nástupca sv. Petra a námestník Ježiša pre všeobecnú Cirkev zastával náuku, ktorá je jednoznačne proti Ježišovým slovám.“
Je úlohou úradu prefekta konštatovať také niečo proti pápežovi, keď sa celá synoda biskupov pýta, čo Ježiš vlastne vtedy skutočne myslel? Nestáva sa tu Müller pápežom a niekým nad pápežom?
Považoval som vždy za osviežujúce, že Müller často pripomínal, že pápež nie je mesiáš, ani prameň zjavenia a že Písmo nemôže zmeniť. Ale to, čo o tom píše v knihe ‚Pápež‘, že pápež s jeho učiteľským úradom je aj poslednou inštanciou vo vykladaní zjavenia, sám vždy nenasledoval.

kath.net: Prečo nechal pápež Müllera vlastne po celé funkčné obdobie v úrade?
Schirrmacher: Tu musím byť obšírnejší. Raz som sa bavil s pápežom o priepasti, ktorá je často medzi vierou a praxou cirkví a kresťanov a vedeckou teológiou. Ako príklad som mu uviedol, že som mojich študentov varoval, aby si nebrali za príklad sv. Pavla a jeho List Rimanom a po dlhších úsekoch intelektuálnej diskusie vložili chválu Bohu, modlitbu alebo strofu piesne. To je síce hlboko kresťanské, no môže ich to stáť dobrú známku. Veď pomyslime: dizertácia, v ktorej sa každých 20 strán nachádza nadšený odsek o Bohu! Pápež sa otriasal smiechom.
S plnokrvnými teológmi a profesormi teológie ako som ja, dokáže František komunikovať iba, ak sa títo teológovia angažujú vo všednom dni Cirkvi a život netrávia len v kruhu kolegov, či s vedou. Viem to dobre pochopiť. Samoľúbosť elity niektorých akademických teológov, žijúcich vo veži zo slonoviny, nie je iba neznesiteľná, ale je brzdou radostnej zvesti o vykúpení v Ježišovi Kristovi.
Keby bol kardinál Müller elitný teoretik a akademik, alebo súčasťou talianskych kruhov v Kúrii, by bol nahradený už dávno. Ale jeho, ktorý 14 rokov trávil letá v Južnej Amerike, najmä v Peru, a je priateľom teológa oslobodenia Gustava Gutiérreza, a ktorý je skôr obeťou kruhov vo Vatikáne a jeho ostré diskusie sú biblicko-teologické a intelektuálne a nie intrigánske, mal pápež rád po boku ako muža, ktorý predstavuje teológiu svojho predchodcu a sám k tomu plodne prispieva. Müller raz pekne vyhlásil ku vzťahu s kardinálom Kasperom: „Kardinál Kasper a moja maličkosť sme katolícki teológovia, ktorí vychádzajú zo skutočnosti sebazjavenia Boha v Kristovi. My však nie sme politici, ktorí riešia medzi sebou svoje záujmy. Ako biskupi sme povinní správne hlásať Božiu pravdu a ľuďom pomáhať pri hľadaní spásy. Viera nie je človekom vytvorený stranícky program, ktorý treba vždy prispôsobovať voličom.“ (ZEIT, 30.12.2015).

kath.net: Aký názor mal Müller na najväčší projekt pápeža – boj s korupciou a reformu Kúrie?
Schirrmacher: Ťažko posúdiť, či Müller bránil reforme Kúrie a boju proti korupcii, ako vyhlasovali médiá. Mne uvádzal často konkrétne príklady, ako korupcia prebieha – až po obsadenie postov v Kongregácii pre náuku viery. On bol vždy nemeckým outsiderom v talianskej mašinérii. Ale myslím si, že Františkov boj mu obsahoval príliš veľa skutočnej či potenciálnej kritiky Kúrie a bývalých pápežov.

kath.net: Poviete nám ešte niečo ku Kongregácii pre náuku viery?
Schirrmacher: Kongregácia na 50 pracovníkov a 30 teologických poradcov. Kolínske arcibiskupstvo má naproti tomu 1800 pracovníkov! Tí musia okrem mnohých teologických úloh a disciplinárnych opatrení spracovať aj každý prípad zneužívania detí kňazmi a predložiť to vlastnej kongregácii pre náuku viery – grémiu kardinálov a biskupov na rozhodnutie. – zg-

* * * * * * *

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *