Ctihodný kapucín Damián z Bozzano

Pio Giannotti, (v reholi prijal meno Damián z Bozzano, Frei Damião sa narodil 5. novembra 1898 v Bozzano v provincii Lucca, Felixovi a Márii Giannottiovým. V dvanástich rokoch vstúpil do seminára v Camigliano. V máji 1914 spontánne požiadal o prijatie do kapucínskeho rádu, habit prijal 11. júla 1914 v kláštore vo Villa Basilica v Lucca. Po ukončení noviciátu zložil 11. júla 1915 prvé sľuby a 30. októbra 1921 sľuby doživotné. Dňa 20. septembra 1921 bol poslaný do Ríma na medzinárodnú školu sv. Vavrinca z Brindisi, aby na pápežskej univerzite Gregorianum študoval teológiu. Tu bol tiež 5. apríla 1923 vysvätený za kňaza a získal doktorát z teológie, filozofie a cirkevného práva. Po návrate do svojej provincie bol 10. júla poslaný do kláštora vo Villa Basilica ako vicemajster novicov a roku 1928 do kláštora v Masse ako rektor mladých študentov a učiteľ. V roku 1931 odišiel na apoštolskú misiu do Pernambuco na severovýchode Brazílie. Od tejto chvíle sa z neho stal neúnavný misionár, vykonávajúci jednu z najtypickejších činností kapucínskeho rehoľníka: ľudové misie a spovedanie. „Frei Damião“ ako ho všetci nazývali, prešiel štáty Alagoas, Pernambuco, Paraiba a Rio Grande do Norte, čiastočne aj Ceará a Sergipe, kde sa všade svojimi slovami prihováral k ľudským srdciam. Nasledoval ho obrovský dav, takmer akoby v ňom hľadal svätosť, ktorú všetci rozpoznali u jeho predchodcu, diecézneho kňaza otca Cicera Romão Baptistu, ktorý zomrel v roku 1934. Damián, postavou malý muž, sa po 66 rokov stále skláňal k tunajšej chudobe, ochotný spovedať nekonečné hodiny pod holým nebom alebo v kaplnkách z hliny a slamy. Všetky mestá, v ktorých pôsobil, mu udelili čestné občianstvo. V posledných šiestich rokoch života boli jeho sily už takmer vyčerpané. Devätnásťkrát sa po hospitalizácii vždy zase dal dokopy, ale 31. mája 1997 po štyroch dňoch na jednotke intenzívnej starostlivosti zomrel vo veku 98 rokov. Brazílsky prezident vyhlásil kvôli jeho smrti tri dni štátneho smútku. Jeho pozostatky boli prevezené do baziliky v Penha, najkrajšieho mariánskeho pútnického kostola v Recife. Ľudia stáli v päťkilometrovom rade, aby mohli po štyroch hodinách čakania iba desať sekúnd postáť pred katafalkom. Jeho pohreb sa odohral na mestskom štadióne za účasti najvýznamnejších osobností a za prítomnosti viac ako 300 000 ľudí. Bola to skutočná svätá posledná cesta svätého misionára, ktorého kanonizačný proces  teraz prebieha.

Jeden zo zázrakov fra Damiána

Redakcia Folha Patuense zverejnila osobitnú správu, ktorá je súčasťou histórie kraja, kde fra Damián žil. Stalo sa to v roku 1966, keď počas jedného chladného rána kázal.  Incident sa odohral 20. októbra 1966 pred kostolom Panny Márie Bolestnej. Pán Matias Antonio Sobrinho, teraz 65-ročný, známy aj pod menom „Mocho“ trávil čas spolu s priateľkou. Priblížil sa k nemu muž, ktorý ho neustále provokoval. „Mocho“, ktorý mal v tom čase 20 rokov, sa nechal vyprovokovať do bitky a žiaľ hneď na to bol postrelený. Guľka prešla cez chrbát, von cez hrdlo. Stalo sa tak v blízkosti figovníkov, ktoré boli vysadené pri kostole. Ľudia sa rozutekali a hľadali pomoc na nádvorí kostola, kde fra Damián kázal. On sám pokojným hlasom utíšil ľudí hovoriac, že chlapec nezomrie, ale budú to práve tie dva figovníky, ktoré vyschnú a uhynú.

„Mocho“ bol prevezený do Catolé do Rocha vo vážnom stave, stratil veľa krvi. Lekári, ktorí mu museli dať transfúziu, hovorili o zázraku, že prežil. Čas plynul a skutočne oba figovníky náhle vyschli a vyhynuli. „Mocho“ sa z incidentu vyliečil a až neskôr si uvedomil, čo fra Damián povedal všetkým v ten osudný deň.
O niekoľko dní neskôr po incidente zavolal do Paty fra Damián, aby sa informoval o zdravotnom stave chlapca, ktorý bol už v tom čase na tom dobre. Počas jeho návštevy si fra Damián  zavolal chlapca na súkromný rozhovor na faru, kde mu rozpovedal určité zjavenia, ale prízvukoval, aby o tom nikomu nehovoril.  Dodnes je obsah ich rozhovoru záhadou. Podľa informácií od „Mocha“ pred dvoma rokmi komisia z mesta Recife, vyslaná Vatikánom, docestovala do Patu, aby sa dozvedela podrobnosti o zázraku fra Damiana v jeho živote. Osoba, ktorá vystrelila na „Mocha“ sa neskôr sama stala obeťou vraždy.
Dnes „Mocho“ žije so svojou ženou Ritou Pereira Gomesovou v Patu, kde pracuje v reštaurácii.

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *