Pozrite sa na dvadsaťtýždňové dieťa v maternici pomocou novej prevratnej technológie

 

Londýn, Anglicko 6. jún 2017, 12.05 (CNA): Keď sa v sedemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia začal používať ultrazvuk, mnohí ho nazývali „brána do maternice.“ Dnes nám moderná technológia ponúka oveľa detailnejší pohľad na deti ešte pred narodením.

Význam nového mnohomiliónového projektu založeného v Londýne spočíva v tom, že rodičia môžu jasne vidieť každý pohyb a orgány svojho dieťatka skôr ako v dvadsiatom týždni tehotenstva využijúc  najmodernejšiu MRI technológiu.

„Nič nie je také emocionálne silné ako vidieť vaše nenarodené dieťa, ktoré sa vo vás hýbe. Táto MRI technológia posúva obrázky na vyššiu úroveň,“ uviedla Cathy Ransonová redaktorka ChannelMum.com, webovej stránky, ktorá šíri videá MRI skenov, „Je to úchvatné!“ pokračuje.

Ultrazvuky sa zvyčajne používajú počas tehotenstva na kontrolu bábätiek v maternici. Využívajú pritom zvukové vlny vysokej frekvencie. Hoci pomáhajú, ultrazvuky  obmedzujú videný obsah v maternici a ten sa môže líšiť v závislosti od rôznych faktorov ako je vek, váha a poloha bábätka.

Našťastie, tým zvedavých lekárov posunul hranice ultrazvuku aby sa zistilo, či je možný lepší spôsob zobrazenia skenov maternice.

Špičkoví vedci z King´s College v Londýne, z Nemocnice svätého Tomáša, z Imperial College v Londýne, z Univerzity vo Firenze, z Nemocnice pre choré deti v Toronte  a zo spoločnosti Philips Healt dostali desať miliónov libier od neziskovej organizácie Wellcome trust a od Rady pre výskum inžinierstva a fyzikálnych vied aby zistili, či dokážu pokročiť v prenatálnych skenoch.

Tento tím lekárov zložil novú sériu algoritmov a magnetického poľa, aby mohli prekročiť hranice ultrazvuku. Táto nová technológia poskytuje jasný obraz celej maternice a robí také detaily, že je možné jasne vidieť srdcovú chlopňu dvadsaťtýždňového dieťaťa.

Video vytvorené cez projekt iFIND ukazuje aké detailné sú skeny: dieťa sa naťahuje, otáča a dokonca sa hrá s pupočnou šnúrou.  Zachytené sú tiež aj ozveny pohybu dieťatka, ktoré vidieť ako vlniace sa brucho matky.

Aby mohol byť vytvorený optimálny sken, MRI technológia ma pridaný mechanizmus, ktorý sám upraví malé pohyby tak, aby vznikol hladký obraz.

Dr. David Lloyd spolu s kolegami na King´s College v Londýne sa vyjadrili, že tento nový MRI systém: „môže vidieť štruktúru bez ohľadu na to, či je tam kosť, sval alebo tuk. Toto je zároveň jedna z mála techník, ktorej použitie je v tehotenstve bezpečné.“

Nová technológia je viac ako len úžasný obrázok pre vzrušených rodičov. MRI sken dokáže odhaliť nedostatky v raste už skôr, čo umožňuje začať liečbu dieťaťa ešte pred narodením.

MRI skeny vyvolali rôzne debaty hlavne vo Veľkej Británii, kde sú potraty legálne až do 24. týždňa tehotenstva. Tieto nové skeny, ktoré nám ukazujú aktívny pohyb dieťaťa už okolo 20. týždňa, otvorili otázku posunutia hranice pre vykonanie potratu.

V budúcnosti chce iFIND projekt rozšíriť MRI skeny tak, aby boli dostupné pre každú tehotnú ženu.

Zdroj: Catholic News Agency

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *