Život Cirkvi vo svete 21/2017

Obsah

‚Útoky v Európe vedú k mnohým slovám, nie k činom‘

Tajný dokument: 6,6 milióna ľudí na ceste do Európy

Médiá: Pápež má sprostredkovať v Kórey

Koptský pápež – patriarcha Tavadros II. v Moskve

Berlín: Obama brojí za demokraciu a slobodu

Merkelová: Náboženstvo patrí do verejného priestoru

Berlín: Veľký evanjelický cirkevný deň

Klíma: „Pápež naliehal na Trumpa urobiť opatrenia“

Kurz: Politický islam – živná pôda terorizmu

Atentát v Manchestri: Biskup oceňuje solidaritu

Švajčiarsko: Biskup a vlci

Pápež poplietol Melániu Trumpovú

Prezident USA Donald Trump u pápeža

Amorth: „Som si istý, zasvätenie Ruska sa ešte vykoná“

Berlín: Diecézna rada nemá srdce pre nenarodených

Arcibiskup: Nezabúdať na ľudí východnej Európy

Expert o témach na audiencii Trumpa u pápeža

Biskupi USA: Trumpov rozpočet na r. 2018 nemorálny

Pre kresťanov niet alternatívy k Asadovmu režimu

Britský spisovateľ varuje: ‚Európa sa zabíja‘

Rekonštrukcia Berlínskeho zámku a spor o kríž

‚Sila ticha. Proti diktatúre hluku‘

Biskup: ‚Môj veľký rešpekt učiteľke!‘

Švédsko: Od konvertitu ku kardinálovi

Salvador: Prečo bude pomocný biskup kardinálom

Pápež menoval nových kardinálov zo 4 kontinentov

Prepustenie kvôli odmietaniu potratu neúčinné

Kardinál Burke vyzýva na zasvätenie Ruska

Salzburg zve pápeža na jubileum piesne ‚Tichá noc‘

Delegát v Medžugorí podá správu pápežovi v júni

Vatikán: Medžugorie nie je démonického pôvodu!

Kardinál Maradiaga ostro proti kritikom pápeža

Trump: ‚My sa klaniame Bohu, nie štátu!’

Muž chcel nahý do kolínskeho dómu

 

‚Útoky v Európe vedú k mnohým slovám, nie k činom‘

Jeruzalem, 26.5.2017 (kath.net) 020 626 – Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman po útoku v Manchestri kritizoval taktiku Európy proti islamskému teroru. Informoval o tom „Israelnetz“. „Príčinou takýchto útokov je extrémizmus mladých moslimov, ktorí nie sú integrovaní do spoločnosti,“ vyhlásil Lieberman. Dokiaľ títo ľudia neprijmú „univerzálne európske hodnoty“, nič sa nezmení.
Minister povedal, že neverí, že najnovší útok zmení niečo v taktike Európy v boji proti teroru. „To spočíva na európskom charaktere „politickej korektnosti“. Každý útok v Európe vedie k mnohým slovám, ale nie k činom.“ –zg-

Tajný dokument: 6,6 mil. ľudí na ceste do Európy

Berlín, 26.5.2017 (kath.net) 020 625 – V štátoch severnej Afriky, v Jordánsku a Turecku čaká až 6,6 miliónov utečencov na cestu do Európy. Ich počet sa podľa nemeckých novín „Bild“ zreteľne zvýšil. Noviny sa odvolávajú na „dôverný dokument“ (VS-NfD) nemeckých bezpečnostných orgánov.
Taliansko je postihnuté pristávaním člnov s utečencami trasou cez Stredozemné more najsilnejšie. Do konca apríla 2017 priplávalo 37 300 utečencov, z toho 55 percent pochádza z Nigérie, Bangladéša, Guiney, Pobrežia slonoviny a Gambie.
V Nemecku napríklad silne vzrástol počet azylových žalôb. Do konca marca sa viedlo 97 000 procesov azylantov proti rozhodnutiam o neudelení azylu. V celom roku 2016 to bolo 181 000 procesov. –zg-

Médiá: Pápež má sprostredkovať v Kórey

Vatikán, 26.5.2017 (kath.net/KAP) 020 624 – Juhokórejský prezident Moon Jae In očividne požiadal pápeža Františka o sprostredkovanie v konflikte so severokórejskými susedmi. Ako napísal vatikánsky denník „L´Osservatore Romano“ vo štvrtok, Moon dal pápežovi doručiť osobné posolstvo. Predseda Biskupskej konferencie Kórey, arcibiskup Hyginus Kim Hee-jong a bývalý veľvyslanec Južnej Kórey pri Svätom stolci Seong Youm odovzdali list pri generálnej audiencii v stredu.
Denník v tejto súvislosti hovorí o „spoločnom nasadení za pokoj, spravodlivosť a zmierenie“ bez upresnenia obsahu posolstva.
Talianska katolícka tlačová služba ACI Stampa naproti tomu citovala arcibiskupa Kima slovami, že prezident Moon ho poslal do Ríma ako vyslanca, aby pápeža požiadal o „mediáciu“. Vzorom mu je vatikánske sprostredkovanie medzi Kubou a USA, ktoré koncom r. 2014 viedlo k opätovnému nadviazaniu diplomatických stykov oboch štátov.
K takejto mediácii so Severnou Kóreou Kim povedal: „Veríme, že je to možné.“ Ide o to, „napomáhať úprimný dialóg Severnej a Južnej Kórey“. Severná Kórea nemá dôveru v západné štáty, keby sa dal umožniť dialóg s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, mohlo by to viesť k zmiereniu oboch kórejských štátov, ako povedal Kim v interview pre ACI Stampa v utorok.
Nový kórejský prezident Moon vidí po najnovších vyjadreniach nebezpečenstvo vojenskej eskalácie. Minulý týždeň rozšíril Kimov prezidentský úrad jeho názor, že „je veľká pravdepodobnosť vojenského konfliktu“ na demarkačnej línii. –zg-

Koptský pápež – patriarcha Tavadros II. v Moskve

Moskva-Viedeň, 25.5.2017 (kath.net/KAP) 020 623 – Koptský pravoslávny pápež – patriarcha Tavadros II. je do 25. mája na návšteve v Moskve. Prevezme si tam cenu „Medzinárodnej nadácie jednoty pravoslávnych národov“, ako informuje nadácia „Pro Oriente“.
Už pri privítaní na letisku vyjadril ruský metropolita Hilarion želanie, aby sa návšteva Tavadrosa II. stala novým „míľnikom“ vo vzťahoch Ruskej pravoslávnej a Koptskej pravoslávnej cirkvi. Zdôraznil, že od prvej návštevy koptského pápeža v Rusku došlo k podstatnému zintenzívneniu vzájomných vzťahov. Patriarchu sprevádza väčšia delegácia koptských biskupov z Rakúska, USA a Veľkej Británie.
Tavadros II. sa stretol s patriarchom Kyrilom I. a témou rozhovoru bol boj proti terorizmu a islamský fundamentalizmus, ako informovala agentúra „Tass“.

Tavadros vo Veľkej Británii
Nedávno vykonal Tavadros II. aj pastoračnú návštevu koptskej cirkvi vo Veľkej Británii. Patriarchu 9. mája prijala aj kráľovná Alžbeta II. v zámku Windsor. Biskup Anba Angelos povedal, že toto stretnutie ukázalo, ako je koptská cirkev v krajine už zakorenená. Mnohí kopti majú naďalej korene v Egypte, no sú hlboko integrovaní do britskej spoločnosti.
U anglikánskeho biskupa z Coventry, Christophera Cockswortha, bol Tavadros II. čestným hosťom na slávnostnom obede v sídle Hornej komory vo Westminsterskom paláci. Biskup Cocksworth zdôraznil hlbokú spätosť s koptskými kresťanmi, s ich skúsenosťami utrpenia a svoj veľký rešpekt voči nim.
Tavadros II. sa 12. mája stretol aj s hlavou anglikánov, arcibiskupom Justinom Welbym z Canterbury, v paláci Lambeth. Vyjadril vďačnosť za spoluprácu a kresťanskú lásku medzi oboma cirkvami a dodal: „Dúfame v stále väčšiu kresťanskú jednotu. Veríme, že to bude možné skrze Božiu lásku a ‚ekumenickú krv‘ kresťanských mučeníkov.“
Potom 17. mája bol Tavadros II. hosťom aj korunného princa Charlesa v Clarence House. Princ Charles stále znova zdôrazňuje svoju spätosť s pravoslávnymi a východnými kresťanmi, najmä tými postihnutými prenasledovaním. –zg-

Berlín: Obama brojí za demokraciu a slobodu

Berlín, 25.5.2017 (KAP) 020 622 – Bývalý americký prezident Barack Obama vyzval vo štvrtok na Evanjelickom cirkevnom dni v Berlíne k nasadeniu za všeobecné blaho. Povedal, že vkladá nádej do novej generácie, ktorá sa o to stará. Aj keď už nie je prezident, chce „ľuďom pomáhať motivovať nových vodcov“, ako vyhlásil Obama vzhľadom na zhubné násilie, ktoré sa ukázalo v Manchestri.
Obama sa s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou (CDU) zúčastnil diskusie, na ktorú sa zhromaždilo 70 000 ľudí medzi Brandenburskou bránou a Stĺpom víťazstva.
Zvolaním „First of all: Guten Tag, good to see all of you!“ (Najprv dobrý deň, je pekné vás všetkých vidieť!) sa bývalý prezident postaral o rozruch. Vyhlásil, že miluje Berlín a cení si A. Merkelovú ako „jednu z najmilších partneriek počas prezidentovania“.
Obama zdôraznil, že svet zrastá stále užšie dokopy. Keď príde k vojnám a ku konfliktom, „nemôžeme sa skrývať za múrom“. „Svetový poriadok sa nachádza na rázcestí a musí sa aktualizovať vzhľadom na nenávisť voči cudzincom, násilie a antidemokratické prúdy. Potrebné sú investície na prevenciu konfliktov, na rozvoj a ochranu klímy, aby sa ľuďom v chudobných krajinách ponúkli perspektívy,“ povedal Obama.

Merkelová: Azylová politika je „úspech“
A. Merkelová označila utečeneckú politiku ako „demokratický úspech pre Nemecko“. „Státisíce, možno dokonca milióny prejavili na začiatku migračných prúdov súcit, ochotu prijímať ľudí a solidaritu. Pritom sa zviditeľnilo, čím možno hýbať, ako aj to, že nemôžeme uvažovať v mesiacoch, ale v rokoch.“ Napriek tomu bránila Merkelová reštriktívnu utečeneckú politiku: „Je lepším variantom ľudí rýchlejšie posielať domov a súčasne pomáhať tým, ktorí našu pomoc potrebujú.“ Chýbajúci potlesk potom komentovala, že vie, že sa touto poznámkou nerobí obľúbenou.
Obama podporil Merkelovú a poukázal na to, že hlavy štátov a vlád musia prejaviť voči utečencom „milosrdenstvo“, súčasne však byť zaviazaní aj vlastnému obyvateľstvu, čo „nie je vždy jednoduché“.

Hrdý na „Obamacare“
Na dve obdobia v úrade prezidenta hľadí Obama pozitívne. Je napríklad „veľmi hrdý“ na reformu zdravotníctva, ako povedal. Tzv. „Obamacare“ síce nepomohla všetkým, ale o 20 miliónov Američanov viac malo základnú zdravotnú starostlivosť. No reforma je ohrozená, povedal bez spomenutia Trumpa.

Náboženstvo nás nemá robiť nekompromisnými
Obama sa vyjadril aj k téme náboženstvo a viera. Považuje za dobré, „vždy aj trocha pochybovať“, ako vyhlásil ex-prezident. V USA vidí problém, že nekompromisnosť v otázkach viery sa niekedy vnáša do politiky. V demokracii sú však kompromisy nevyhnutné. „Pravá sila viery“ je dôležitá, ale treba pripustiť aj iné názory, keďže nikto nevlastní absolútnu pravdu, ako povedal Obama a dodal: „Každý z nás vidí iba časť pravdy“. –zg-

Merkelová: Náboženstvo patrí do verejného priestoru

Berlín, 25.05.2017 (KAP/KNA) 020 621 – Nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU) povzbudila kresťanov k verejnému vyznávaniu viery. „Náboženstvo patrí do verejného priestoru,“ povedala v stredu večer v Berlíne. Preto štát v Nemecku pristupuje k náboženstvu napriek všetkému oddeleniu „veľmi priaznivo“. A preto CDU aj dvíha svoj hlas, keď ide o úpravu sviatkov, či výuku náboženstva. Predsedníčka CDU to povedala na recepcii Evanjelickej pracovnej komisie CDU/CSU (EAK) pri príležitosti Evanjelického cirkevného dňa.
Merkelová pripustila, že podľa jej skúseností z NDR po obrate bolo sprvu ťažké verejne praktizovať náboženstvo napríklad pri bohoslužbách straníckych snemov. Vyjadrila však presvedčenie, že to je správne znamenie verejného vyznania viery. Vzhľadom na kresťansky formovanú politiku Merkelová zdôraznila pojmy sloboda a zodpovednosť pri smerovaní strany.
Na Martinovi Lutherovi sa jej páči, ako spomenula, „že bol mužom jasných slov, jasných princípov“. „Ak sa zameriame na pohľad Luthera, môžu sa tieto dni stať dňami orientácie,“ povedala Merkelová. „Aj za čias života reformátora boli vojny, násilie a hlad. Jeho odpoveďou však nebola malomyseľnosť, či zúfalstvo, ale návrat k tomu podstatnému vo viere.“ Kancelárka pripomenula aj povinnosť „pomáhať ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou, terorom, či násilím“ a vyjadrila vďaku ich pomocníkom.
Predseda Rady evanjelickej cirkvi v Nemecku (EKD), biskup Heinrich Bedford-Strohm, varoval pred sebectvom spoločnosti, ktorá svoju identitu hľadá v nacionalizme a uzatvára sa pred utrpením iného a zdôraznil: „Nemožno byť veriacim bez toho, aby sme sa starali o núdzu nášho blížneho.“ –zg-

Berlín: Veľký evanjelický cirkevný deň

Berlín, 25.05.2017 (KAP/KNA) 020 620 – Tromi bohoslužbami na voľnom priestranstve sa v stredu večer začal v Berlíne 36. nemecký evanjelický cirkevný deň. Do nedele trvajúce stretnutie kresťanov sa koná pod mottom: „Ty ma vidíš“. Cirkevný deň je „úloha pre nás všetkých, aby sme na seba hľadeli tak, ako na nás hľadí Boh,“ povedal hostiteľ, berlínsky biskup Markus Dröge, v kázni pred Ríšskym snemom. „Boh nás vidí a my vidíme svet milujúcimi očami Boha,“ povedal biskup Evanjelickej cirkvi Berlín-Brandenburg-sliezske Horné Lužicko.
Na bohoslužbách sa zúčastnilo asi 70 000 ľudí – 40 000 pred Ríšskym snemom, 20 000 pri Brandenburskej bráne a 10 000 na Gendarmenmarkte. V prosbách sa spomenuli aj obete útoku v Manchestri.
Na evanjelickom stretnutí sa plánuje 2500 podujatí s viac ako 100 000 trvalými návštevníkmi. Cirkevný deň sa skončí v nedeľu slávnostnou bohoslužbou vo Wittenbergu. Vo štvrtok vystúpi aj Barack Obama a kancelárka Angela Merkelová na tému „Angažovane tvoriť demokraciu doma a vo svete preberať zodpovednosť.“
Bezpečnostné opatrenia sú rozsiahle – iba v prvý večer bolo v nasadení 1200 policajtov.
Katolícky biskup Berlína, Heiner Koch, v pozdrave vyzdvihol, že Berlín nie je „bezbožné mesto“, ako niektorí hovoria. „Hľadí na nás očami týchto ľudí, ktorí sa často zdajú byť od našich cirkví a ich posolstiev tak veľmi vzdialení,“ povedal Koch. Vzhľadom na jednotu kresťanov dodal: „Boh hľadí na našu spoločnú cestu a naše zbližovanie. Prečo by sa pod jeho dobrými očami nemohlo stať možným to, čo mnohí o nás sotva považujú za možné – že znova budeme jedno?“
Po bohoslužbách pozvali berlínske farnosti hostí na „Večer stretnutia“ v centre hlavného mesta. V centre bolo desať javísk s hudbou a akciami na aktívne zapojenie. Prítomných bolo vyše 330 cirkevných a cirkvám blízkych inštitúcií a skupín, ktoré mali 289 stánkov. Organizátori hovorili o účasti 200 000 ľudí. –zg-

Klíma: „Pápež naliehal na Trumpa urobiť opatrenia“

Rím, 25.5.2017 (KAP) 020 619 – Pápež František naliehal na amerického prezidenta Donalda Trumpa pri stretnutí vo Vatikáne, aby urobil opatrenia kvôli klimatickým zmenám: „František naliehal na Trumpa, aby sa držal dohody z Paríža. Prezident sa až po návrate do USA rozhodne, aký postoj k tomu zaujme,“ vyhlásil americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson podľa správy Rádia Vatikán zo štvrtka žurnalistom pri lete z Ríma do Bruselu.
Americký prezident, sa považuje za skeptika voči klimatickým zmenám a vo volebnom boji sľúbil vystúpenie z parížskej dohody a podľa Tillersona pápežovi v tomto neustúpil: „Trump mi povedal, že v tejto záležitosti sa ešte nerozhodol,“ povedal minister.
Talianskemu prezidentovi Sergiovi Mattarellovi Trump v stredu podľa tlače povedal, že USA by „príliš veľa stálo“ naďalej sa držať parížskej dohody.
Dohoda z Paríža pozostáva z opatrení proti klimatickým zmenám. Pápež tento proces sprevádzal vlastnou encyklikou o životnom prostredí, ktorú v stredu Trumpovi podal do ruky. „Vcelku to bola dobrá výmena názorov“ o tomto probléme, o klimatických zmenách, ochrane klímy, hospodárskych záujmoch aj o ponuke pracovných miest,“ povedal Tillerson. Dodal, že sa dúfa „v ďalšie rozhovory s Vatikánom o klimatickej politike“.
František na svojho hosťa tiež naliehal, aby vzhľadom na veľké medzinárodné krízy ako Sýria a IS nasadil predovšetkým pokojné prostriedky ako diplomaciu a rokovania. Informoval o tom taliansky denník „La Repubblica“, ktorý vo štvrtok uverejnil aj ďalšie podrobnosti. Uviedol, že atmosféra rozhovoru bola neskôr uvoľnenejšia ako na začiatku.
Trump zdôraznil, že USA a Svätý stolec sú v mnohých zásadných hodnotách jednotní, medzi nimi je nasadenie za ľudské práva a náboženská sloboda. Pápeža podľa denníka ubezpečil, že USA poskytnú viac ako 300 miliónov dolárov na boj proti suchu a hladu vo východnej Afrike a častiach Blízkeho Východu.

Ekonóm: Pápež trafil do čierneho
Ako „bezprostredný úspech“ hodnotil americký ekonóm Jeffrey Sachs Trumpove uistenie, že je ochotný premýšľať o pápežovej výzve k riešeniu klimatických zmien. „To ešte nikdy neurobil, pritom ho toľkí o to prosili – vlády, vedci a veľké podniky, medzi nimi Exxon. František svojou voľbou tém trafil do čierneho,“ povedal vedec. Sachs vedie inštitút o Zemi „Earth Institute“ na Kolumbijskej univerzite a považuje sa za pápežovho poradcu pre encykliku o životnom prostredí „Laudato Si“. Tillerson bol až do povolania za ministra šéfom firmy Exxon.

Trump na Twitteri: „Česť pre život“
Po návšteve vo Vatikáne zmenil Trump obrázok na Twitteri: Ukazoval ho ešte aj vo štvrtok na súkromnej audiencii pri Františkovom písacom stole. Trump napísal, že to bola pre neho „česť pre život“, že sa mohol „stretnúť s Jeho Svätosťou pápežom Františkom“. Dodal, že po prijatí u pápeža je presvedčený viac ako kedykoľvek, že sa chce zasadzovať za pokoj vo svete.
Aj pri následnom rozhovore s talianskym premiérom Paolom Gentilonim bol Trump plný chvály o stretnutí s pápežom: „To už niečo je! Mali sme fantastické stretnutie,“ vyhlásil americký prezident. –zg-

Kurz: Politický islam – živná pôda terorizmu

Wien, 24.5.2017 (kath.net) 020 618 – Rakúsky minister zahraničných vecí, Sebastián Kurz, v utorok vzhľadom na trvajúce nebezpečenstvo teroru v Európe vyzval islamské spoločenstvá, aby konali. Informoval o tom denník „Krone“. „Politický islam je živnou pôdou terorizmu, preto očakávame od islamských náboženských spoločenstiev spoluprácu,“ povedal Kurz na konferencii OBSE o terore, ktorá sa začala vo Viedni iba pár hodín po útoku v Manchestri. „Na zabránenie teroru v Európe musia islamské spoločenstvá zdržiavať mladých ľudí od radikalizácie a majú aj možnosti mladým moslimom ponúkať pozitívne príklady,“ žiadal minister Kurz. –zg-

Atentát v Manchestri: Biskup oceňuje solidaritu

Londýn, 24.05.2017 (KAP) 020 617 – Ničivý útok v Manchestri s 22 obeťami vyvolal silnú spontánnu vlnu solidarity mnohých ľudí. Povedal to miestny katolícky biskup, John Stanley Kenneth Arnold, v stredu pre Rádio Vatikán.
„Reakcia verejnosti bola nádherná: Taxikári, ktorí zadarmo vozili ľudí z miesta drámy, hotely, ktoré prijímali ľudí, ktorí sa nedostali domov pre skolabovanie dopravy. Ľudia pochopili, že tragédia postihuje všetkých a že na to „treba reagovať ako spoločenstvo“. Je takmer isté, že sa bude konať „ekumenická smútočná pobožnosť“ za obete útoku, ako povedal biskup Arnold. V Manchestri sú veľmi dobré ekumenické vzťahy s pravidelným stretávaním a dokonca so vzájomnými návštevami bohoslužieb. „Duch spoločenstva a spolupráce je vzhľadom na vyhlásený stupeň ohrozenia terorom aj nevyhnutne potrebný,“ povedal biskup.
Pri útoku v pondelok večer na koncerte americkej speváčky Ariany Grandeovej prišlo o život 22 ľudí, medzi nimi deti, 59 bolo zranených. Bol to najväčší teroristický útok vo Veľkej Británii za ostatných 12 rokov. „Islamský štát“ (IS) tvrdil, že útok spáchal jeho prívrženec. V stredu boli traja muži zatknutí, vyšetruje sa pozadie zločinu, aj to, kto bombu zostrojil.
Na útok reagovali cirkvi z celého sveta. Vyslovili najmä ľútosť, že medzi obeťami boli deti a mladí. Odsúdili terorizmus a vyjadrili znamenia solidarity. Terorizmus je zločin a kostolné zvony spolu s volaním muezína k modlitbám musia spoločne hlásať odmietnutie násilia, ako zdôraznili veľký imam z Al-Azhar v Káhire, Ahmad Al-Tayyeb, a z Nemecka katolícky arcibiskup Heiner Koch a evanjelický biskup Markus Dröge. –zg-

Švajčiarsko: Biskup a vlci

„V otázke manželstva, potratu, či sexuálnej morálky by už nemala existovať nijaká Cirkev orientovaná svojou náukou viery, ale cirkev orientovaná životnou realitou ľudí!“

Chur, 24.5.2017 (kath.net) 020 616 – Nemecký katolícky denník „Die Tagespost“ po predĺžení obdobia úradu švajčiarskeho diecézneho biskupa Churu Mons. Vitusa Huondera menoval tých, čo roky stále znova broja proti biskupovi.
Ako hlásnu trúbu „progresívnych katolíkov“ vo Švajčiarsku označil denník stránku „www.kath.ch“, ktorá vyjadrila „zdesenie a šokovanie“ z toho, že pápež predĺžil biskupovi Huonderovi obdobie v úrade. Na tejto stránke aj kapucín Willi Anderau z „Iniciatívy farností Švajčiarska“ pravidelne smie na biskupa hromžiť. Pridáva sa aj skupina „To stačí!“, ktorá sa od novembra 2016 zasadzuje za menovanie viacročného administrátora počas vakantného biskupského stolca v Chure. Jej hovorcom je suspendovaný a ženatý kňaz Erwin Koller.
Ďalší aktéri proti biskupovi sú podľa Niklausa Herzoga, cirkevného právnika a teológa, aj noviny „Neue Zürcher Zeitung“ a ich náboženský redaktor Simon Hehli, syn protestantského farára a tiež denník „Tagesanzeiger“, v ktorých sa stále znova uvádzajú „večné rovnaké zmätené šablóny myslenia“ (ako ´báza Božieho ľudu proti vedeniu Cirkvi´ ). Podľa Herzoga by však noviny nemohli realizovať svoj „deštruktívny monopol“ bez činorodého prispenia dôležitých cirkevných a štátno-cirkevných exponentov. Pritom sa objavujú dve mená: generálny vikár Churského biskupstva Martin Kopp a emeritný pomocný biskup a jezuita Peter Henrici, ktorý sa do „kauzy Huonder“ pravidelne mieša z jeho miesta odpočinku v ďalekom Wallise.
Podľa „Tagespostu“ ide v jadre konfliktu o to, že napríklad v otázke manželstva, potratu, či sexuálnej morálky by už nemala existovať nijaká Cirkev orientovaná náukou viery, ale cirkev orientovaná ľuďmi na mieste – ich „životnou realitou“. Vnútro-cirkevne sa potom používajú pojmy ako „reakcionársky, ultra-konzervatívny, svetu odcudzený“ verzus „liberálny, progresívny, svetu otvorený“. Mediálne sa to obracia vždy proti určitej cirkevnej náuke vernej osobe.
„Tagespost“ píše: „V nemeckom Švajčiarsku sa táto scestná personalizácia týka zvlášť biskupa v Chure, pretože hlása neskrátenú vieru. Iba ak sa pozornejšie prizrieme na kameň úrazu, spoznáme, že ide o to nežiadúce hlásanie viery, ako je zapísané v Katechizme Katolíckej cirkvi a ako ju biskup verne zastáva napríklad v otázke nerozlučiteľnosti manželstva, Najsvätejšej Eucharistie alebo genderizmu.“
„Tagespost“ pripomína aj úsudok týždenníka „Weltwoche“: „To má za následok, že veriaci ešte sotva ovládajú postoje Rímsko-katolíckej cirkvi. Kto sa z presvedčenia orientuje základmi viery, sa považuje za spiatočníckeho. Kto to robí otvorene a s vervou, ten sa zosmiešňuje ako ´militantný, rigidný a radikálny´, alebo ako ´biskup s čipkovanými róbami z inej éry´, či ako ´oceľový kyjak v zamatovom puzdre´“.
V pozadí však znova raz ide o veľa peňazí. Z 1,3 miliardy frankov každoročných cirkevných daní, dostávajú biskupi iba dve percentá. Zvyšok spravuje „štátoprávna korporácia“, na ktorú nemajú biskupi vplyv. Niekoľko tisíc pracovných miest je teda závislých od schopnosti vyšších cirkevných postov získať väčšinu. –zg-

Prezident USA Donald Trump u pápeža

Vatikán, 24.5.2017 (kath.net/pl) 020 615 – V stredu, 24. mája, sa konala audiencia amerického prezidenta Donalda Trumpa u pápeža. Vatikánska tlačová kancelária označila stretnutie prezidenta Trumpa s pápežom ako „srdečný rozhovor“. Témami rozhovoru boli „dobré bilaterálne vzťahy medzi Svätým stolcom a USA, angažovanosť za život, ako aj sloboda náboženstva a svedomia“.

Melánia bola u pápeža s čiernym závojom. Pri návšteve v Saudskej Arábii vzbudilo pozornosť médií, že tam vystupovala bez šatky a zvyčajného zahaľujúceho odevu. First Lady USA dostala od pápeža na pamiatku zlatý ruženec. Spontánne s ním natiahla ruku k pápežovi, ktorý ho požehnal. Aj Trumpova diecéza Ivanka mala na audiencii malý čierny závoj.
Trump daroval pápežovi vydanie diel evanjelického farára a občiansko-právneho aktivistu Martina Luthera Kinga (1929-1968). Pápež mu podaroval medailu s vetvičkou pokoja a svoje encykliky a niektoré iné dokumenty. Trump povedal: „Prečítam si to.“
Počas generálnej audiencie, ako každú stredu na Námestí sv. Petra, si prezident Trump s manželkou prezreli Baziliku sv. Petra a Sixtínsku kaplnku. –zg-

Pápež poplietol Melániu Trumpovú

Vatikán, 24.5.2017 (kath.net/KAP) 020 614 – Kulinárske nedorozumenie pri Trumpovej návšteve vo Vatikáne: S nahrávkou na slovinský pôvod manželky amerického prezidenta sa pápež František opýtal s pohľadom na jej manžela po španielsky: „Čo mu dávate jesť, poticu?“ Melánia odpovedala: „Pizzu? – Áno.“ Aj prítomní žurnalisti boli z pápežovej znalosti „potice“ – slovinského národného múčnika sprvu zmätení. Vatikánsky predstaviteľ to musel objasniť.
Potica je zväčša vo forme kysnutej bábovky plnenej orechmi, makom či hrozienkami, ale aj bylinkami, tvarohom a medom. Pápež František tento múčnik ochutnal už v Argentíne, lebo jeho synovec má za ženu Slovinku. Naostatok ju pápež jedol, keď ho v októbri navštívil slovinský prezident Borut Pahor a priniesol mu ho ako dar.
Melánia Trumpová vyrastala ako Melanija Knavsová v Sevnici, malom meste na juhovýchode Slovinska. Jej otec Viktor Knavs sa narodil v r. 1941, počas nemeckej okupácie regiónu. Vtedy sa mená ponemčovali a novorodeniatka smeli dostať iba nemecké mená. Preto zapísali Viktora Knavsa ako Waldemara Knausa. Meno Viktor, ktoré vybrali rodičia, dostal až po okupácii. –zg-

Amorth: „Som si istý, zasvätenie Ruska sa ešte vykoná“

Karaganda, 23.5.2017 (kath.net/jg) 020 613 – Pápež Ján Pavol II. chcel pri zasvätení sveta Panne Márii v r. 1984 výslovne spomenúť. jeho poradcovia ho však naliehavo od toho odrádzali a on to nakoniec neurobil. Povedal to kardinál Paul Josef Cordes v homílii záverečnej svätej omše Mariánskeho kongresu v Karagande (Kazachstan).
V posolstvách z Fatimy Panna Mária varovala pred tým, že Rusko „rozšíri svoje bludy po svete, vyvolá vojny a prenasledovanie Cirkvi“. To sa stane, ak Rusko nebude zasvätené jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Pápež Ján Pavol II. vykonal zasvätenie 25. marca 1984 na Námestí sv. Petra, pritom však Rusko výslovne nespomenul. Vatikánski diplomati ho naliehavo od toho odrádzali, lebo sa obávali bližšie neuvedených „politických konfliktov“. Pápež dlho zvažoval toto rozhodnutie, no nakoniec predsa dal na radu poradcov, ako pripomenul Cordes.
Nejakú dobu po zasvätení pápež v malom kruhu pri obede o tom rozprával, ako povedal kardinál. So žiariacou tvárou dodal, že to, čoho sa vzdal, sa napriek tomu splnilo. Od priateľov sa dozvedel, že niektorí ruskí pravoslávni biskupi po vzore jeho zasvätenia zasvätili Rusko Božej Matke.
Spomienky kardinála Cordesa zodpovedajú správe v r. 2016 zosnulého kňaza a exorcistu pátra Gabriela Amortha. Ten v decembri 2015 v interview pre LifeSiteNews povedal, že Ján Pavol II. chcel Rusko výslovne zasvätiť Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Jeho poradcovia ho však varovali, že by to mohlo uraziť Ruskú pravoslávnu cirkev.
Pápež zasvätil Rusko „nepriamo“ tým, že zasvätil Nepoškvrnenému Srdcu Márie celý svet. Pritom dodal doplnenie, ktoré sa v oficiálnych dokumentoch nenachádza:
Zasvätenie sa vzťahuje zvlášť na tie národy, o ktorých zasvätenie si ty (Mária) prosila.“
„Pri týchto slovách som stál v bezprostrednej blízkosti pápeža Jána Pavla II.,“ spomínal páter. „Priame zasvätenie Ruska pápežom sa nekonalo, no môže sa kedykoľvek vykonať. Som si istý, že sa ešte vykoná,“ povedal páter Amorth v r. 2015. –zg-

Berlín: Diecézna rada nemá srdce pre nenarodených

Berlín, 23.5.2017 (kath.net) 020 612 – Berlínska diecézna rada na zasadnutí 13. mája v Berlíne neprejavila srdce pre nenarodené deti. Vo vyhlásení uverejnila dobre znejúce frázy ako: „Pre nás občanov a kresťanov je dôstojnosť každého jednotlivca v centre nášho myslenia a konania.“ Alebo: „Táto dôstojnosť tvorí základ spolunažívania v našej spoločnosti“. No súčasne odmietla žiadosť o podporu „Pochodu za život“ v Berlíne, na ktorom sa každoročne zúčastňujú tisíce ľudí. „Pochod za život“ podporili iba dvaja členovia rady.
Ďalší „Pochod za život“ v Berlíne sa bude konať 16. septembra 2017, iba týždeň pred voľbami do spolkového snemu Nemecka.
„Pochod za život“ už podporujú aj niekoľkí nemeckí biskupi. Minulý rok sa ho zúčastnil berlínsky arcibiskup Heiner Koch. Rok pred tým to bol berlínsky pomocný biskup Matthias Heinrich. Ďalší biskupi posielajú pozdravné príhovory. –zg-

Arcibiskup: Nezabúdať na ľudí východnej Európy

Mníchov, 23.5.2017 (KAP/KNA) 020 611 – Berlínsky arcibiskup Heiner Koch vyzval katolíkov, aby podporovali aj ľudí vo východnej Európe v zbierkach pre katolícku nadáciu Renovabis. Práve „preto, že máme stále na očiach juh – tzv. ‚tretí svet‘, ktorý potrebuje rozvoj, nesmieme zabúdať ani na chudobných susedov na východe, najmä na juhovýchode Európy,“ povedal arcibiskup Koch, ktorý má pri BKN na starosti Renovabis, v utorok vo Freisingu. Na akcie solidarity nemeckých katolíkov s ľuďmi v strednej a východnej Európe sa konajú zbierky tradične na Turíce.
V centre Renovabisu tento rok sú príčiny migrácie a jej následky na východe Európy. To sú rozbité rodiny a zanechané deti, či starí ľudia, ako povedal arcibiskup. Negatívne účinkuje na hospodársky rozvoj krajín, že mladé kvalifikované sily sa pre nedostatok perspektív obracajú chrbtom ku svojej vlasti. „Nikto by nemal byť nútený odísť, ale mal by mať možnosť vybudovať si budúcnosť vo svojej vlasti, ako zdôraznil arcibiskup. Úlohou Renovabisu je, zlepšiť situáciu ľudí na mieste.
Renovabis umožňuje konkrétne projekty ako vzdelávanie, nadstavbové štúdium a podporu regionálnych štruktúr, čo vytvára perspektívy pre čo možno najviac ľudí. Od jej založenia v r. 1993 Renovabis spolu s východoeurópskymi partnermi v 29 krajinách realizovala viac ako 22 600 sociálnych, charitatívnych, pastoračných a štrukturálnych projektov. Pritom sa investovalo až 700 miliónov eur. –zg-

Expert o témach na audiencii Trumpa u pápeža

Rím, 23.05.2017 (KAP) 020 610 – Dcéra amerického prezidenta D. Trumpa, Ivanka, po audiencii pre otca, jeho manželku a svojho muža navštívi v stredu katolícke spoločenstvo Sant’Egidio. Organizácia so sídlom v rímskej štvrti Trastevere sa o. i. angažuje za migrantov a bola v Taliansku hybnou silou zriadenia tzv. humanitárnych koridorov pre utečencov.
Na stretnutí sa má hovoriť o obchode s ľuďmi. Manželka prezidenta medzitým Melanie navštívi intenzívne oddelenie vatikánskej detskej kliniky „Bambino Gesu“ na Gianicole.
Pápež František sa vzhľadom na názorové diferencie s Trumpom už vyjadril, že nesúdi človeka bez toho, aby ho vypočul: „Vždy existujú dvere, ktoré nie sú celkom privreté,“ povedal František v polovici mája žurnalistom. Musíme hovoriť o spoločným názoroch a „postupovať krok za krokom“. Jeho názor na migrantov je známy, ako dodal. Na otázku, či očakáva, že Trump svoje postoje po stretnutí zmierni, pápež odvetil, že to je politické kalkulovanie, ktoré si on sám nedovolí.
Podľa názoru renomovaného amerického vatikanistu Johna Allena bude na audiencii výmena názorov na šesť ústredných tém:
migrácia, klimatické zmeny, boj proti chudobe, náboženská sloboda, ochrana života a prenasledovanie kresťanov.
Najbrizantnejšie je iste Trumpovo vyhlásenie, že postaví múr na mexických hraniciach. Táto konfliktná téma sa však zmierňuje priznaním, že v rozpočte na tieto práce nie sú peniaze, ako povedal Allen.
Demokrati ohlásili, že projekt múru budú blokovať a pridali sa dokonca aj niektorí republikáni. Trump ideu spojil s predpokladom, že múr zaplatí Mexiko, ale prezident krajiny to odmietol. „Odsun tohto plánu umožňuje isté uvoľnenie v tomto konflikte s pápežom,“ napísal Allen v analýze pre portál „curxnow.com“ cez víkend.

Sprostredkovanie ministra Tillersona
Téma klimatické zmeny sa takisto považuje za kontroverznú. Pápež vyjadril svoj postoj v encyklike „Laudato si“, Trump sa v tomto považuje za skeptika. Sprostredkujúco však zasahuje minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson, ako uvádza vatikanista: „Pri vypočutí v kongrese Tillerson povedal, že on ako vedec a inžinier dospel k záveru, že ‚riziko klimatických zmien existuje‘ a že ‚by sa malo konať‘, hoci sa vyjadril obozretne o politických dôsledkoch tohto presvedčenia.“ Treba teda vyčkať, či sa urobia konkrétne kroky.
Menej konkrétny bol prístup k otázke chudoby, ako píše Allen. No pápež zrejme vysloví prosbu, aby sa budúci rozpočet USA upravil v prospech sociálnych priorít.
Nijaký konflikt nenastane podľa Allena v otázke potratov a ochrany života. „Nedávne menovanie Neila Gorsucha za sudcu Najvyššieho súdu USA sa považuje za zisk pre ochranu života sčasti na základe jeho výpovede v knihe z r. 2006, že ‚neexistuje nijaký ústavný podklad pre uprednostnenie slobody matky pred životom dieťaťa’“, ako uvádza „Crux now“.
Ak bude rozdiel medzi pápežom a Trumpom v otázke potratu, tak to bude viac v tóne ako v podstate predmetu: „Trumpova angažovanosť sa zdá často byť v moduse kultúrneho boja, zatiaľ čo František je skôr mužom dialógu. Tento kontrast však nemôže narušiť to, že pápež vyjadruje zásadné ocenenie postoja vlády.“
K téme prenasledovania kresťanov v islamských krajinách prednesie pápež zrejme aj argumenty patriarchov Blízkeho Východu. „Zdá sa, že vo všeobecnosti má Trump sklon použiť vojenské páky, aby sa pokúsil prinútiť sýrskeho mocnára Bašara al-Asada odstúpiť z úradu. Kresťanskí predstavitelia v krajine sú však voči týmto snahám veľmi skeptickí.
Obávajú sa, že všetko, čo bude nasledovať bude ešte oveľa horšie pre kresťanské menšiny, ako Asad. František by teda mohol argumentovať, že ochrana kresťanov by mala spočívať v zohľadnení ich požiadaviek v zahraničnej politike USA a pri vojenských rozhodnutiach. Nie je však celkom jasné – aspoň v tejto chvíli – ako Trump a jeho tím toto posolstvo prijmú,“ uvádza sa v analýze. –zg-

Biskupi USA: Trumpov rozpočet na r. 2018 nemorálny

Washington, 23.05.2017 (KAP/KNA) 020 609 – K rozpočtu USA na rok 2018 katolícki biskupi ostro kritizovali vládne plány krátenia výdavkov. V liste Biskupskej konferencie USA z pondelka všetkým poslancom a senátorom sa uvádza, že návrh rozpočtu vlády prezidenta Donalda Trumpa sa nesmie schváliť.
Plán rozpočtu obsahuje veľké finančné prírastky na obranu a na odvrátenie prisťahovalcov. To sa spája s „masívnym znížením sociálnych výdavkov“. Postihuje to najmä domáce a medzinárodné programy, ktoré podporujú chudobných a ľudí, ktorí potrebujú ochranu.
Plány rozpočtu prenikli na verejnosť 19. mája. Predpokladajú rázne krátenie najmä štátnej zdravotnej podpory pre chudobných (Medicaid) a zásobovania potravinami prídelovými kartami. Má sa šetriť aj na materských škôlkach.
Morálna kvalita rozpočtu sa meria podľa toho, „ako napomáha všeobecné blaho“, ako zdôrazňujú biskupi a píšu: „Spravodlivý rámec solídnej finančnej politiky sa nemôže opierať výlučne o nepomerné krátenie podstatných služieb chudobným a ľudí vyžadujúcich ochranu.“
List podpísal kardinál Timothy Dolan, arcibiskup New Yorku, ako aj piati ďalší biskupi. Biskup Richard Pates z Des Moines v štáte Iowa to komentoval slovami: „Sú to povážlivé krátenia, ktoré sa dotýkajú chudobných a hladných našej krajiny.“
Kritiku vyslovila aj hlavná biskupka luteránskej cirkvi v USA, Elizabeth Eatonová ako aj Barbara Williams Spinnerová, podpredsedníčka „National African American Clergy Network“. Protest podporila aj moslimská charitatívna organizácia „Islamic Relief“.
Vcelku plánuje Trumpova vláda za ďalších desať rokov ušetriť až 800 miliárd dolárov. Krátenie rozpočtu by postihlo asi 10 miliónov Američanov, ako odhadujú rozpočtoví experti kongresu.
Návrhy rozpočtu Bieleho domu zostávajú spravidla len želaním, ktoré kongres v jeho znení neschváli. No ako politický dokument ukazuje smer, ktorým by sa vláda chcela pohybovať. –zg-

Pre kresťanov niet alternatívy k Asadovmu režimu

Linec, 23.5.2017 (kath.net/KAP) 020 608 – Kresťania v Sýrii podporujú režim prezidenta Bašara Asada iba preto, lebo nemajú inú alternatívu. Zdôraznil to rakúsky expert na Blízky Východ zo Salzburgu, Prof. Dietmar Winkler. „Keď Asad padne, čo sa potom stane? Vplyv fundamentalistického islamu v krajine je už taký silný, že by kresťania mali veľmi temné vyhliadky,“ povedal v interview pre časopis „Information Christlicher Orient“. Tak zvaní umiernení rebeli podľa Prof. Winklera v Sýrii de facto neexistujú.
„Vo vojne nie sú nijakí chudáčikovia. Vojnové zločiny páchajú všetky strany. A keď niekto prezentuje Asadov režim ako nevinný, tak to prirodzene tiež nesúhlasí. Ale miestni biskupi mi stále hovoria: Aká je alternatíva pre kresťanov? Kto ochráni kresťanov, ak nie Asadov režim? Aké perspektívy vôbec existujú?“
Prirodzene, že Assadov režim je diktatúra s „obávanou a brutálnou tajnou políciou“. „No pred vojnou bola Sýria relatívne stabilný štát s vládou sekulárneho režimu hnutia Baath. Kto sa držal politického rámca, mohol náboženstvo slobodne praktizovať.“ Vzťah medzi náboženstvami – sunitmi, alavitmi, kresťanmi, či drúzmi – bol relatívne dobrým životom popri sebe, ba často aj dobrým spolunažívaním.
K tomu sa pridáva pozorovanie: „Tam, kde je Asadov režim naďalej, či znova pri moci, ako napríklad v Aleppe, situácia je opäť stabilnejšia.“ Keď Asadove oddiely dostali pod kontrolu celé Aleppo, mohli kresťania znova relatívne bezpečne sláviť Veľkú noc. „To tak predtým nebolo. A to je aj pohľad kresťanov,“ povedal Prof. Winkler.
Nesmie sa však v nijakom prípade povedať, že kresťania kolaborujú s Asadovým režimom. Na to sú príliš malou menšinou. „Vlastne sú už po mnohé stáročia loptičkou v rukách panovníkov. Vždy musia akosi hľadať cestu dohody s vladármi. Preto je pochopiteľné, že kresťania sa podieľali na zakladaní sekulárneho hnutia Baath v Sýrii v 40. a 50. rokoch minulého storočia. Sekulárna politika, ktorá dovoľuje širokú náboženskú slobodu, je konečne v moslimskom prostredí najlepším variantom pre kresťanov, je profesor presvedčený.
Nie je to pravdaže sloboda či demokracia západného modelu, no musíme byť obozretní v premietaní našich demokratických predstáv na Blízky Východ. „Európa prekonala 500 rokov osvietenstva a reformácie vrátane náboženských vojen. Výsledok európskeho vývoja nemožno zo dňa na deň nastoliť v inej krajine. Vytvorenie demokratického povedomia v obyvateľstve je dlhý a ťažký proces.

V Sýrii nie je občianska vojna
Otázku, či je v Sýrii občianska vojna, profesor poprel. Vojna bola vnesená do krajiny zvonka. „A sú to mnohé mocnosti zvonka, ktoré sledujú vlastné záujmy: Američania, ktorým ide o ropu, Rusi, ktorí nechcú stratiť základňu v stredozemnej oblasti, Irán, ktorý chce rozšíriť svoj vplyv k Stredozemnému moru, Saudská Arábia, ktorá chce zaviesť svoj druh sunitského islamu v Sýrii a etablovať sa tam ako regionálna mocnosť, alebo aj Turecko, ktoré operuje hlavne proti Kurdom.“
A zo všetkých strán sa dodávajú zbrane a vojna sa ďalej podnecuje. Prof. Winkler: „Rozdiel je, že u Rusov presne vieme, ako Asada podporujú, kým u iných aktérov, vojnových poradcov, špeciálnych jednotiek a skupín rebelov to tak zreteľne poznať nie je. Zreteľné však je, že dodávka zbraní funguje zo všetkých strán, inak by sa vojna dávno skončila. Celkom jasné je tiež, „že kresťanskí vodcovia sa stále znova vyslovili za ukončenie násilia a zásahov zvonka.“ -zg-

Britský spisovateľ varuje: ‚Európa sa zabíja‘

Londýn, 22.5.2017 (kath.net) 020 607 – „Európa pácha samovraždu. Alebo prinajmenšom jej vodcovia sa rozhodli spáchať samovraždu.“ Túto tézu v diskusii o prisťahovaleckej politike zastáva britský spisovateľ a žurnalista Douglas Murray (37) v novej knihe „The Strange Death Of Europe“ (Podivuhodná smrť Európy), ako informoval rakúsky denník KRONEN-Zeitung.
Murray v knihe kritizuje, že elity Európy odvrátili svoj pohľad od tých historických kresťanských koreňov, u ktorých ich voliči očakávajú, že ich budú politici brániť. Výsledkom podľa neho bude, že Európa prestane byť Európou a že európska kultúra – kultúra Michelangela a Mozarta, Shakespeara a Goetheho, Dickensa a Wagnera – je upísaná zániku.
„Namiesto toho, aby sme zostali domovom pre národy Európy, rozhodli sme sa stať ‚utópiou‘ v pôvodnom zmysle tohto z gréčtiny pochádzajúceho slova, teda – ‚ne-miestom’“, napísal žurnalista. –zg-

Rekonštrukcia Berlínskeho zámku a spor o kríž

Berlín, 22.5.2017 (kath.net) 020 606 – Berlínsky mestský zámok, ktorý vláda NDR vyhodila do vzduchu, sa s veľkými nákladmi znova buduje. Plánuje sa aj kríž na kupole, pretože nemecký parlament rozhodol, že zrekonštruuje historickú fasádu. To, že k tomu patrí aj kríž, prebudilo zelených a ľavicu očividne iba nedávno a teraz proti tomu protestujú. Ich argument: kríž ohrozuje neutralitu stavby!
„No detaily tejto veľkolepej barokovej architektúry nemožno pristrihovať podľa módy aktuálnej politickej korektnosti,“ poznamenal Rainer Haubrich v komentári pre N24/Die Welt s názvom „Protivníci kríža sú intelektuálne preťažení“.
Už predtým Lucas Wiegelmann, vedúci redaktor N24/Die Welt, v príspevku „Zelení a ľavičiari chcú zabrániť postaveniu kríža na kupole“ uviedol, že v tejto diskusii ide o otázku, „čo si má táto krajina myslieť o svojej kresťanskej tradícii, prinajmenšom o tom, čo ešte z nej zostalo“. Wiegelmann pritom označil Berlín slovami: „bezbožné mesto, hrdá kapitola ateizmu“.
Kupola bola postavená nad veľkou kaplnkou s kapacitou 700 ľudí, v ktorej sa konali evanjelické bohoslužby, krsty a konfirmácie, ako vysvetlil predseda „Fóra Humboldtovej nadácie“ pre „TV.Berlin“.
Pôvodný kríž bol síce vysoký tri a pol metra, no ako dokazujú historické materiály, pôsobil vo výške 70 metrov skôr ako malý a nenápadný. –zg-

‚Sila ticha. Proti diktatúre hluku‘

Pozornosť vzbudzujúca nová kniha kardinála R. Saraha vychádza aj v nemčine. Benedikt XVI. sa dostal do pozornosti médií. Komentár: Hans Jakob Bürger

Vatikán, 22.5.2017 (kath.net) 020 605 – Konečne aj v nemčine vydaná kniha „Sila ticha. Proti diktatúre hluku,“ v krásnom prevedení vydavateľstva FE-Medienverlag, vyvolala pri origináli „La Force du Silence“ vo Francúzsku, aj pri vydaní v angličtine, taliančine a španielčine a portugalčine vždy veľký rozruch a pozornosť. Kniha rozhovorov žurnalistu a znalca Vatikánu Nicolasa Diata s kardinálom Robertom Sarahom (foto archív), prefektom Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, vyšla súčasne s výpoveďou kardinála k smeru celebrovania svätej omše, ktorá sa stretla s veľkým súhlasom, ale zožala aj odpor, najmä v rímskych kruhoch.
Kniha sa dostala do pozornosti médií ešte raz, keď predslov napísal nikto menší ako Benedikt XVI. Najmä výpoveď emeritného pápeža, že liturgia je u kardinála Saraha v dobrých rukách, sa považuje za pokarhanie vatikánskeho postoja k liturgii.
Knihu možno rozdeliť na dva veľké úseky. Po predslove Benedikta XVI. a Nicolasa Diata nasledujú prvé štyri kapitoly rozhovoru žurnalistu s kardinálom a majú 365 odsekov. Piata kapitola má nadpis: „Ako volanie na púšti“. Čitateľ sa nachádza v múroch „Grande Chartreuse“ (Veľkej kartúzy) – materského domu Kartuziánskej rehole. Tu sa pridáva ďalší partner rozhovoru, predstavený a prior kláštora Veľkej kartúzy, Dom Dysmas de Lassus. Kniha má 312 strán a zakončuje ju doslov kardinála Saraha.
Kniha chce pritiahnuť človeka dobrej vôle, a snaží sa, aby ju pochopil. Je schopná obsiahnuť túžby človeka a priviesť ho na cestu pravého vystúpenia k Bohu. Všetci ľudia sú povolaní – nielen v kláštore možno Boha hľadať a nachádzať. Ticho a mlčanie sa tu spoznávajú ako pra-elementy ľudského bytia. „Musíme ticho pestovať, a okolo neho postaviť vnútorný val,“ aby sme svoje myslenie a svoj pohľad mohli zamerať na Boha. Nečítame nejakú teoretickú knihu, skôr meditujeme, pozorujeme, akým spôsobom stretávame Boha a ako on stretáva nás.
„Tým, že Boh sa dobrovoľne sám stiahne, aby dal priestor človeku, stáva sa trpiacim Bohom, pretože zo strany človeka musí trpieť a byť ním sklamaný.“ Mlčať a hľadať ticho znamená, úplne sa primknúť k Bohu. Kardinál však vie aj o slabostiach a chorobách, ako aj o neschopnosti človeka. Hovorí o telesných skúškach a celej strašnej a bolestnej skutočnosti, ktorej sa mnohí vidia vystavení. Stále znova používa silné slová ako: „Choroba je účasť na večnom tichu.“ Kardinál Sarah dobre vie, že „pred tichom smrti často stojí ticho choroby a utrpenia“. Iba jedna jediná cesta vedie k „pozorovaniu zmyslu smrti“ – cesta „vnútorného ticha“.
To, že ticho a mlčanie nie sú samoúčelné, sa jasnejšie ukazuje v rozhovore, ktorý poskytol kartuzián Dom Dysmas de Lassus. Hovorí, že zatiaľ čo ľudia označujú ticho jednoducho ako „neexistenciu hluku a slov“, skutočnosť je oveľa komplexnejšia. Prior dobre vie najmä to, že „Boh hovorí v tichu“:
„Vždy znova som hlboko dotknutý diskrétnosťou Boha, jeho takým decentným spôsobom, s ktorým našu slobodu nekonečne rešpektuje. My sme krehkí ako sklo, takže Boh mierni svoju moc a svoje slovo, aby ich prispôsobil našej slabosti.“
Kartuzián na záver dosvedčuje, že mnísi a mníšky jeho rehole chcú odpovedať Bohu, ktorý túži po tom, aby s človekom nadviazal vzťah lásky. „V tichu noci, cely a srdca kartuziánov predstupujeme s neuhasiteľným smädom ľudí pred Boha a prinášame ľudstvu smäd Boha.“
Dosvedčme dôležitosť tejto knihy záverečným slovom kardinála Roberta Saraha, ktorým dáva všetkým ľuďom na cestu zásadné pravidlo: „Cnosť ticha nemieni dosiahnuť, aby sme nikdy nerozprávali. Pozýva nás zmĺknuť, keď nie sú nijaké dobré dôvody na to, aby sme sa chopili slova.“
Kniha „Sila ticha. Proti diktatúre hluku“ sa odporúča všetkým kňazom, rehoľníkom a zbožným ľuďom, ale aj tým, ktorí sa cítia byť priťahovaní tichom a mlčaním. –zg-

Biskup: ‚Môj veľký rešpekt učiteľke!‘

Biskup Schwaderlapp k učiteľke, ktorá musela zložiť krížik: „Znamenie ryby volili kresťania v čase prenasledovania … Spejeme opäť tým smerom?“

Kolín, 22.5.2017 (kath.net) 020 604 – Kolínsky pomocný biskup Dominik Schwaderlapp (foto) dokáže mať „iba veľmi málo pochopenia“ pre to, že evanjelická učiteľka na štátnej škole v Berlíne musela na príkaz školskej rady zložiť krížik z krku. V interview pre kolínske „Dómske rádio“ konštatoval:
„Touto cestou by som chcel učiteľke, ktorú nepoznám, vyjadriť svoj veľký rešpekt. Nenechá si svoje vyznanie akosi odkúpiť. Teraz očividne nosí na retiazke na krku rybku, no to je takmer už tragikomické. Znamenie ryby si volili kresťania v dobách prenasledovania, keď im bránili verejne sa priznať ku viere. Spejeme opäť tým smerom? Je to celkom vážne cesta, ktorou sa v našej spoločnosti chceme vydať? Nuž dúfam, že nie!“
Biskup Schwaderlapp poukázal aj na to, že v Nemecku je pozitívna náboženská sloboda, „to znamená, že občania tejto krajiny smú stáť pri svojej viere, vyznávať ju, praktizovať ju, pestovať ju, sláviť bohoslužby.“ „Tým je formovaná celá krajina, všade sa to hmýri znameniami, ktoré predstavujú náboženstvá tu žijúcich ľudí. Zakázať učiteľovi nosiť náboženský symbol, považujem vlastne za krok naspäť v tejto slobode.“
„Žijeme tu v štáte, ktorý je síce svetonázorovo neutrálny, ale nie hodnotovo neutrálny. Ústava spočíva na hodnotovom základe. Tak napríklad prvý článok našej ústavy hovorí: ´Dôstojnosť človeka je nedotknuteľná, … nemožno ju chápať bez kresťanských koreňov´. Učiteľom, ktorí na takomto hodnotovom základe vyučujú deti, by sme vlastne mali byť vďační,“ zdôraznil biskup. –zg-

Švédsko: Od konvertitu ku kardinálovi

Štokholm, 21.5.2017 (KAP/KNA) 020 603 – Ako 20-ročný prestúpil z luteránstva do Katolíckej cirkvi. Pápež teraz 67-ročného biskupa Štokholmu, Andersa Arboreliusa, ocenil najvyššou hodnosťou, akú kňaz v Cirkvi môže dosiahnuť. V nedeľu oznámil, že páter karmelitán, ktorý je od r. 1998 ako prvý Švéd od reformácie na biskupskom stolci v Štokholme, bude menovaný za kardinála.
Anders Arborelius sa tak ako prvý Švéd v histórii Katolíckej cirkvi stane kardinálom. Povýšenie Arboreliusa na kardinála, ako aj ďalších štyroch, sa bude konať v konzistóriu 28. júna v Ríme.
Arborelius sa narodil 24. septembra 1949 vo Švajčiarsku. Detstvo a mladosť prežil s matkou, bibliotekárkou, v juhošvédskom Lunde. Arborelius absolvoval magisterské štúdium moderných jazykov – angličtiny, nemčiny a španielčiny. Teológiu študoval v Bruggách a na Teresianume – univerzite karmelitánskej rehole v Ríme. V r. 1979 ho vtedajší štokholmský biskup Hubertus Brandenburg vysvätil za kňaza. Bola to súčasne prvá kňazská vysviacka Brandenburga v Štokholmskej diecéze.
Vo Švédsku sa považuje Arborelius za ekumenicky otvoreného a ľudsky veľmi prístupného. Minulý rok prijal pápeža Františka v Lunde na spoločnú spomienku reformácie Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty kresťanov a Svetového luteránskeho zväzu. Vtedy Arborelius zdôraznil, že je potrebné zintenzívniť teologický dialóg medzi cirkvami. Povedal, že kresťanské cirkvi musia napriek existujúcim rozdielom spolupracovať a vydávať spoločné svedectvo o viere.
Tento teológ sa minulé roky viackrát angažoval aj v diskusii o utečencoch. Táto téma je pre neho zvlášť závažná, pretože z oficiálnych 116 000 katolíkov Štokholmskej diecézy tvoria veľkú časť prisťahovalci ako z Poľska, Filipín, či Vietnamu. –zg-

Salvador: Prečo bude pomocný biskup kardinálom

San Salvador, 21.05.2017 (KAP/KNA) 020 602 – Je málo duchovných v katolíckej hierarchii Južnej Ameriky, ktorí v sebe spájajú kompetenciu, pokoru a priamočiarosť tak, ako budúci kardinál Gregorio Rosa Chavez. Po zavraždení jeho veľkého vzoru arcibiskupa Oscara Arnulfa Romera v občianskej vojne v r. 1980 sa Rosa Chavez istým spôsobom stal správcom duchovného a cirkevného dedičstva Romera. Po menovaní za pomocného biskupa v r. 1982 udržiaval živé trvalé posolstvo zavraždeného arcibiskupa v Latinskej Amerike, v Ríme a na celom svete nespočetnými prednáškami, spismi a interview.
To, že bol Romero v r. 2015 blahorečený, je v neposlednom rade dôsledok tvrdošijného úsilia Rosu Chaveza. Asketicky pôsobiaci, neustále sústredený a jasne sa vyjadrujúci biskup z provinčného mestečka Sociedad na východe Salvadora usiloval o blahorečenie mučeníckeho arcibiskupa stále rovnakými argumentami. Nakoniec sa mu podarilo v Ríme rozptýliť pochybnosti, že pri vražde pri oltári išlo o čisto politický čin, ktorý nemal nič do činenia s vierou. Teraz sa Rosa Chavez s rovnakou tvrdošijnosťou zasadzuje za svätorečenie tejto cirkevnej postavy Latinskej Ameriky. Šance nie sú zlé, že jeho úsilie bude za pontifikátu pápeža Františka znova korunované úspechom.
No Chavezovi by sme krivdili, keby sme jeho životný výkon, za ktorý bude teraz odmenený kardinálskou hodnosťou, obmedzili na blahorečenie Romera. „Večné číslo dva“ v cirkevnej hierarchii San Salvadora je okrem toho jedným z najbystrejších analytikov spoločenského vývoja v Strednej Amerike. Ilúziu, že s koncom občianskej vojny, ktorá koncom 20. storočia postihla predovšetkým Nikaraguu, Guatemalu a Salvador, teraz vypukne epocha mieru a blahobytu, biskup nezdieľa.
Keďže vo svojom úrade pomocného biskupa aj naďalej vykonáva prácu farára vo farnosti hlavného mesta San Salvador, dobre vie, aká ťažká je situácia aj po vojne. V interview pre Rádio Vatikán opísal pred niekoľkými mesiacmi rozpad rodín ako jednu z príčin zdanlivo nezadržateľného prenikania drog a násilia medzi mládež Strednej Ameriky. Preto už dlho zameriava zvláštnu pozornosť na pastoráciu mladých, ako aj na prácu charity, ktorú sa už pokúša koordinovať aj v celej Latinskej Amerike.
Pre jeho predstaveného v San Salvadore, o 16 rokov mladšieho arcibiskupa Josého Luisa Escobara Alasa, vytvára nečakané menovanie staršieho pomocného biskupa za kardinála nie celkom jednoduchú situáciu. Veď kardinál je predsa v Cirkvi o stupeň vyššie ako arcibiskup. Keď pápež František zvolil takúto nezvyčajnú konšteláciu, ukazuje to okrem iného, aký istý si je, že Rosa Chavez neodloží svoju pokoru ani v kardinálskom purpure. –zg-

Pápež menoval nových kardinálov zo 4 kontinentov

Vatikán, 21.5.2017 (RV) 020 601 – Mená piatich nových kardinálov z Mali, Španielska, Švédska, Laosu a Salvadoru oznámil v nedeľu 21. mája na poludnie pápež František. Po modlitbe „Raduj sa, nebies Kráľovná“ spojenej s apoštolským požehnaním Svätý Otec z okna Apoštolského paláca ohlásil František na 28. júna kardinálske konzistórium. V nasledujúci deň 29. júna, na sviatok svätých apoštolov Petra a Pavla, bude s novými kardinálmi koncelebrovať svätú omšu vo Vatikánskej bazilike spolu s kardinálskym zborom a novými arcibiskupmi metropolitmi.
Kardinálske insígnie si z rúk pápeža Františka pri najbližšom konzistóriu prevezmú arcibiskup Bamaka v Mali Mons. Jean Zerbo, arcibiskup španielskej Barcelony Mons. Juan José Omella, biskup švédskeho Štokholmu Mons. Anders Arborelius OCD, ďalej biskup z Laosu Mons. Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, ktorý zastáva úrad apoštolského vikára v laoskom Paksé a je titulárnym biskupom Acque nuove di Proconsolare, a napokon Salvadorčan Mons. Gregorio Rosa Chávez, pomocný biskup arcidiecézy San Salvador a titulárny biskup Mulli.
Pápež František prečítal päť mien s vysvetlením: „Ich pôvod z rozličných častí sveta dáva najavo katolicitu Cirkvi rozšírenej po celej zemi a pridelenie titulu diakonie v Meste [Ríme] vyjadruje príslušnosť kardinálov k Rímskej diecéze, ktorá podľa známeho výrazu sv. Ignáca «predsedá v láske» všetkým cirkvám.“
Veriacich Svätý Otec vyzval k modlitbe za nových kardinálov:
„Zverme nových kardinálov do ochrany sv. Petra a Pavla, aby na príhovor Kniežaťa apoštolov boli opravdivými služobníkmi cirkevného spoločenstva a na príhovor Apoštola národov boli radostnými hlásateľmi Evanjelia v celom svete, a aby mi svojím svedectvom a radami boli intenzívnejšou oporou v mojej službe biskupa Ríma, univerzálneho pastiera Cirkvi.“ -jb-

Prepustenie kvôli odmietaniu potratu neúčinné

Lüneburg 22.5.2017 (kath.net) 020 600 – Riaditeľ kliniky MUdr. Markus Fröhling dostal vo februári 2017 z kliniky v nemeckom Dannenbergu okamžitú výpoveď, pretože verejne podporil vtedajšieho primára gynekológie Thomasa Börnera, ktorý potraty na svojom gynekologickom oddelení odmietal. MUDr. Fröhling podal na kliniku proti výpovedi žalobu. Pracovný súd v Lüneburgu vyhlásil 19. mája okamžitú výpoveď za neúčinnú, koncern Capio musí výpoveď stiahnuť a MUdr. Fröhlinga za bývalých podmienok naďalej zamestnávať. Informovala o tom evanjelická spravodajská agentúra „idea“. S odvolaním sa na noviny „Elbe-Jeetzel-Zeitung“ agentúra ďalej uviedla, že koncern však riaditeľa kliniky nebude ďalej zamestnávať, skôr zaplatí zreteľné odškodnenie.
Medzitým sa do celonemeckej diskusie o prípade v médiách zapojila aj Lekárska komora Dolného Saska. Riaditeľ Lekárskej komory pre oblasť právo a verejnosť, Prof. Karsten Scholz z Hannoveru, kritizoval výpovede dolnosaskej ministerky zdravotníctva Kornélie Rundtovej (SPD), ktorá hrozila nemocnici odňatím finančných prostriedkov. Štát nesmie robiť prísun prostriedkov závislým od spôsobu ponuky ošetrenia na klinike, ani definovať nejaký ,indikátor kvality’ v plánovaní nemocnice pre celú oblasť gynekológie a pôrodníctva, ako uviedol Scholz v lekárskom časopise „Niedersächsisches Ärzteblatt“. Hovorca ministerstva zdravotníctva to odmietol. –zg-

Kardinál Burke vyzýva na zasvätenie Ruska
Nepoškvrnenému srdcu Panny Márie

Rím, 19.5.2017 (LifeSiteNews) 020 599 – Kardinál Raymond Burke vyzval 19. mája verných katolíkov, aby „pracovali na zasvätení Ruska Nepoškvrnenému srdcu Panny Márie“. Kardinál Raymond Burke je jedným zo štyroch kardinálov, ktorí požiadali pápeža Františka o jednoznačnosť v exhortácii Amoris Laetitia. Výzvu uverejnil na fóre Rome Life Forum v mesiaci, kedy si pripomíname 100. výročie prvého zjavenia Fatimskej Panny Márie trom pastierikom. Burke je bývalý prefekt Apoštolskej signatúry a súčasný patrón Zvrchovaného rádu maltézskych rytierov.
V príhovore „Tajomstvo Fatimy a nová evanjelizácia“ a za prítomnosti kardinála Carla Caffarru, priamočiareho kazašského biskupa Athanasia Schneidera a viac ako 100 pro-life a pro-rodinne orientovaných zástupcov z 20 krajín povedal, že triumf Nepoškvrneného Srdca znamená oveľa viac ako ukončenie svetových vojen a fyzických nešťastí, ktoré Fatimská Panna Mária predpovedala. „Akokoľvek hrozné sú fyzické tresty spojené s neposlušnosťou človeka voči Bohu, oveľa horšie a nekonečné sú duchovné tresty, ktoré sú ovocím ťažkého hriechu: večná smrť,“ povedal.
Súhlasil s jedným z popredných odborníkov na Fatimu, bratom Michelom de la Sainte Trinité, podľa ktorého sľúbené víťazstvo Nepoškvrneného Srdca Panny Márie sa nepochybne vzťahuje v prvom rade na „víťazstvo viery, ktoré ukončí obdobie apostázy a obrovských nedostatkov pastierov Cirkvi.“
Poukázaním na súčasnú situáciu v Cirkvi vo svetle fatimských posolstiev kardinál Burke povedal: „Náuka viery v jej integrite a s odvahou je srdcom úradu cirkevných pastierov: rímskeho pápeža, biskupov v spoločenstve so Stolcom sv. Petra a ich hlavných spolupracovníkov, kňazov. Preto je tretie tajomstvo zamerané s osobitnou silou na tých, ktorí vykonávajú pastoračný úrad cirkvi. Ich neschopnosť učiť vieru vo vernosti stálej výučby a praxe Cirkvi, či už povrchným, zmäteným, či dokonca svetským prístupom a ich mlčanie, ohrozujú smrteľne, v najhlbšom duchovnom zmysle, samotné duše, pre duchovnú starostlivosť ktorých boli vysvätení. Zlé plody zlyhania pastierov Cirkvi sa považujú za spôsob uctievania, náuky a morálnej disciplíny, ktoré nie je v súlade s Božím zákonom.
Výzva na zasvätenie Ruska je pre niektorých kontroverzná, ale kardinál Burke uviedol dôvody svojej výzvy jednoducho a jednoznačne:
„Požadované zasvätenie je zároveň uznaním významu, ktorý má Rusko naďalej v Božom pláne pre pokoj vo svete a je znakom hlbokej lásky k našim bratom a sestrám v Rusku,“ povedal. „Samozrejme, pápež sv. Ján Pavol II. zasvätil svet, vrátane Ruska, Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie dňa 25. marca 1984,“ povedal kardinál Burke. „Dnes však opäť počujeme volanie Panny Márie z Fatimy, aby bolo Rusko zasvätené jej Nepoškvrnenému Srdcu v súlade s jej výslovným pokynom.“
Požiadavku, aby bolo Rusko „explicitne“ uvedené v zasvätení, tak ako to požadovala Panna Mária, chcel realizovať pápež Ján Pavol II., ale kvôli tlaku poradcov sa tak nestalo. To nedávno potvrdil oficiálny predstaviteľ pápeža Františka na oslave výročia Fatimy minulý týždeň v Karagande v Kazachstane. Dňa 13. mája kardinál Paul Josef Cordes, bývalý prezident Pápežskej rady Cor Unum, spomenul rozhovor s pápežom Jánom Pavlom II. po zasvätení alebo „zverení“ v roku 1984, ktoré sa uskutočnilo 25. marca, kedy socha Fatimskej Panny Márie bola v Ríme. „Je zrejmé, že pápež sa dlho zaoberal významným poslaním, ktoré Božia Matka tým deťom dala,“ povedal Cordes. „Avšak Rusko výslovne neuviedol, lebo vatikánski diplomati ho naliehavo žiadali, aby sa o tejto krajine nezmienil, pretože inak by mohli vzniknúť politické konflikty.“
Pre tých, ktorí stále môžu namietať proti volaniu po zasvätení Ruska, kardinál Burke pripomenul slová pápeža sv. Jána Pavla II., ktoré vyslovil v roku 1982 počas zasvätenia sveta Nepoškvrnenému Srdcu: „Naliehanie Márie nie je jednorázové. Jej volanie musí byť prevzaté generáciou po generácii v súlade s neustále novými „znakmi času“. Musí sa neustále vracať. Musí byť prijímané neustále nanovo.“
Kardinál Burke vysvetľuje veriacim, že Panna Mária z Fatimy „nám poskytuje prostriedky na verné odovzdanie sa Božiemu Synovi a hľadanie jeho múdrosti a sily, aby priniesli jeho zachraňujúcu milosť do hlboko znepokojeného sveta.“

Kardinál Burke načrtol šesť prostriedkov, ktoré Panna Mária dala vo Fatime na obnovu mieru vo svete a v Cirkvi:
1. modliť sa ruženec každý deň;
2. nosiť hnedý škapuliar;
3. prinášať obety na záchranu hriešnikov;
4. odčiniť urážky jej Nepoškvrneného Srdca prostredníctvom
pobožností prvých sobôt
5. obracať vlastný život stále viac na Krista.
6. Nakoniec požaduje, aby rímsky veľkňaz, v spojení so všetkými biskupmi sveta, zasvätil Rusko jej Nepoškvrnenému Srdcu.

„Panna Mária sľubuje, že týmto spôsobom jej Nepoškvrnené Srdce zvíťazí a privedie duše ku Kristovi, svojmu Synovi,“ dodal kardinál Burke. „Obrátením sa ku Kristovi odčinia svoje hriechy. Prostredníctvom príhovoru Jeho Panny Márie ich Kristus zachráni pred peklom a prinesie mier celému svetu.“

https://lifepetitions.com/petition/consecrate-russia- to-the- immaculate-heart- of-mary- petition

Zdroj:
https://www.lifesitenews.com/news/breaking-cardinal-burke-calls-for-consecration-of-russia-to-immaculate-hear

Delegát v Medžugorí podá správu pápežovi v júni

Rím, 20.5.2017 (kath.net/KAP) 020 598 – Mimoriadny delegát pápeža pre Medžugorie, arcibiskup Henryk Hoser, chce pápežovi Františkovi predložiť svoju správu koncom júna. Práve píše záverečné pozorovanie, ako povedal pre taliansky denník „L´Avvenire“ 19. mája. Okrem toho je pravdepodobné, že sa s pápežom pri odovzdaní správy stretne osobne, ako dodal poľský duchovný.
Ku skeptickému vyjadreniu pápeža o novších mariánskych zjaveniach v Medžugorí arcibiskup povedal:
„Pontifex vyjadril svoj osobný názor k tomu, čo môžeme nazvať druhou fázou zjavení.“
Pápež František pri lete z Fatimy v sobotu povedal, že správa komisie pod vedením kardinála Ruiniho vyjadruje pochybnosti o „údajných súčasných zjaveniach“. Komisia Ruiniho však rozlišuje medzi súčasnými správami o zjaveniach a prvými zjaveniami počiatkom 80. rokov minulého storočia. Vzhľadom na dianie v Medžugorí zopakoval František aj svoj ironický obraz Matky Božej ako „šéfky telegrafického úradu, ktorá denne posiela správu“. Povedal, že takéto „údajné zjavenia“ nemajú „nijakú veľkú hodnotu“. To je pravdaže „jeho vlastný názor“, ako zdôraznil pápež.
Ruiniho správa je podľa pápeža ešte na Kongregácii pre náuku viery vo Vatikáne.
Prefekt kongregácie, nemecký kardinál Gerhard L. Müller, v polovici apríla vyhlásil, že 42 000 zjavení od r. 1981, ako vizionári tvrdia, sa presne skúma. O všetkom však rozhodne pápež.
Medžugorie je cieľom 2,5 milióna pútnikov z celého sveta ročne. Ako delegát pápeža pre Medžugorie skúmal arcibiskup Hoser františkánmi vedenú pastoráciu na mieste. Má zostaviť aj smernice na budúcu starostlivosť o pútnikov. Pritom však nejde výslovne o mariánske zjavenia. –zg-

Vatikán: Medžugorie nie je démonického pôvodu!

Rím, 20.5.2017 (kath.net) 020 597 – Vatikánska komisia expertov je podľa médií o pravosti prvých siedmych zjavení presvedčená, no nie tých nasledujúcich. V správe uverejnenej vo „Vatican Insider“ v utorok je však ešte viac podrobností, ktoré katolícke agentúry doteraz neuverejnili. V správe sa má konštatovať, že šiesti vizionári sú psychicky normálni a zjavenia ich prekvapili. Okrem toho sa uvádza aj to, že neboli ovplyvnení františkánmi, ani inými osobami.
Komisia tiež pripomína, že vizionárov polícia zatkla a dokonca im hrozili smrťou. Zvlášť pozoruhodné však je, že komisia jasne konštatovala, že zjavenia nie sú démonického pôvodu.
Veľmi zaujímavé je aj ďalšie odporúčanie komisie. Tá totiž navrhuje, aby sa zrušil zákaz oficiálnych púti do Medžugoria! –zg-

Salzburg zve pápeža na jubileum piesne ‚Tichá noc‘

Salzburg, 20.5.2017 (kath.net/KAP) 020 596 – Kraj Salzburg oficiálne pozýva pápeža Františka na návštevu pri príležitosti 200 ročného jubilea svetoznámej vianočnej piesne „Stille Nacht! Heilige Nacht“ – „Tichá noc – Svätá noc“. Písomné pozvanie na návštevu v druhej polovici roka 2018 bude odoslané v týchto dňoch do Vatikánu cez apoštolského nuncia v Rakúsku, ako oznámil Salzburg 19. mája. Pozvanie krajského hajtmana Wilfrieda Haslauera sa odošle po dohovore s arcibiskupom Franzom Lacknerom, Biskupskou konferenciou Rakúska, rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom a so súhlasom salzburskej krajskej vlády.
Pieseň „Tichá noc! preložená už do viac ako 300 jazykov, prvý raz predviedli na Vianoce v roku 1818 v Oberndorfe v Salzburskom kraji. V Salzburgu bude k tomuto výročiu prebiehať jubilejný rok.
Ako napísal hajtman Haslauer v pozvánke pápežovi:
„Jubileum sa využije na intenzívne zaoberanie sa „otázkami pokoja v našej dobe a v našej spoločnosti počínajúc od rodín až po medzinárodnú politiku. Naším zvláštnym záujmom je aj prakticky prispievať k pokoju v miestach Starého a Nového zákona – kolísky kresťanstva.“ Haslauer vyjadril nádej, že skrze pieseň ‚Tichá noc‘ si ľudia uvedomia význam pokoja pre ľudstvo v našom, ako sa zdá vykoľajenom svete.

Vtedy 24-ročný katolícky kňaz Joseph Mohr napísal pred 200 rokmi počas svojho pôsobenie kaplána na fare Mariapfarr báseň „Tichá noc, svätá noc“. V r. 1818 požiadal dedinského učiteľa a organistu Franza Xavera Grubera, aby k tomu skomponoval vhodnú melódiu. Na polnočnej omši 24. decembra 1818 v Kostole St.-Nikola v Oberndorfe zaznela táto pieseň po prvý raz, obaja autori spievali, Mohr ju sprevádzal na gitare. -zg-

Kardinál Maradiaga ostro proti kritikom pápeža

Rím, 20.5.2017 (KAP) 020 595 – Koordinátor Rady kardinálov – poradného orgánu pápeža Františka – kardinál Oscar Rodriguez Maradiaga, v najnovšej knihe ostro vystupuje proti kritikom pápeža:
„Keď sme veriaci, musíme rozhodnutia a štýl pápeža z druhého konca sveta rešpektovať,“ zdôraznil Maradiaga v knihe interview uverejnenej v Taliansku. Menovite kritikov neuvádza. Zdôrazňuje, že kardináli by mali byť lojálni voči pápežovi, aj keď sú tu odlišné názory.
V novembri štyria kardinála vyzvali pápeža k objasneniu „pochybností“ (dubia) v jeho dokumente „Amoris laetitia“. Išlo o otázku, či znovu zosobášení rozvedení môžu byť v jednotlivých prípadoch za istých predpokladov pripustení ku svätému prijímaniu. List podpísali dvaja nemeckí kardináli – em. kolínsky arcibiskup Joachim Meisner a Walter Brandmüller – ako aj em. arcibiskup Bologne, Carlo Caffarra, a Američan Raymond Leo Burke. Ten ohlásil „formálnu korektúru“ pápeža, ak František neodpovie na ich otázky.
Bez menovania Burkeho kardinál Maradiaga v knihe očividne nahráva na neho: „Kardinál, ktorý pochybuje o vieroučnom charaktere ´Amoris laetitia´, je muž sklamaný zo straty moci. Považuje sa za najvyššiu autoritu USA.“
Členov Rady kardinálov Maradiaga napomína, aby sa „pri rozdielnych názoroch obracali priamo na Františka“, namiesto toho, aby „uverejňovali texty proti pápežovi“. „To totiž irituje veriacich. Najväčšia škoda Cirkvi sa privádza tým, že ľudia sú zmätení, keď čítajú tvrdenia biskupov a kardinálov proti Svätému Otcovi.“
V knihe interview s názvom „Solo il Vangelo e rivoluzionario“ (Jedine Evanjelium je revolučné) označuje Maradiaga „spolky pravicových katolíkov“ ako „ľudí, ktorí hľadajú moc a nie pravdu“. „Kto tvrdí, že nachádza v úvodzovkách ‚kacírske výpovede‘ vo Františkových slovách, sa veľmi mýli. Takíto myslia len ako ľudia a nie tak, ako si to Pán želá,“ napísal Maradiaga.
Kardinál podčiarkuje, že lojalita všetkých voči všetkým pápežom je nevyhnutná: „Dnes sa volá František, predtým sa volal Benedikt XVI., predtým Ján Pavol II. a tak ďalej. Ježiš požaduje túto lojalitu voči nástupcovi sv. Petra, kto sa toho nedrží, hľadá len popularitu. –zg-

Trump: ‚My sa klaniame Bohu, nie štátu!’

Lynchburg, 20.5.2017 (kath.net/jg) 020 594 – Na záverečnej akademickej oslave evangelikálnej Liberty University v Lynchburgu (štát Virgínia) americký prezident Donald Trump opäť raz potvrdil svoje zasadzovanie sa za náboženskú slobodu:
„Dokiaľ budem váš prezident, nikto vám nebude brániť praktizovať vašu vieru, alebo hovoriť to, čo si v srdci myslíte,“ vyhlásil prezident. Informoval o tom magazín The Atlantic.
Je potrebná silná viera na to, aby sa dalo bojovať proti „zničenému“ politickému systému vo Washingtone, ako povedal Trump v súvislosti s hlavnou témou svojho volebného boja. Dodal, že za krátky čas, ktorý je v hlavnom meste, videl tieto problémy vlastnými očami:
„Je tam malá skupina ľudí, ktorí sú toho názoru, že vedia všetko a preto chcú všetkým ostatným hovoriť, ako majú žiť a myslieť a čo treba robiť. V Amerike sa neklaniame štátu, ale Bohu!“ zvolal prezident do publika.
Absolventov Liberty University vyzval, aby preverovali bežné názory a neuspokojovali sa s etablovanými systémami: „Nepotrebujeme lekciu z Washingtonu na to, aby sme vedeli, ako máme žiť,“ povedal Trump. –zg-

Muž chcel nahý do kolínskeho dómu

Kolín, 20.5.2017 (kath.net) 020 593 – Dómska švajčiarska garda v Kolíne zabránila 18. mája vstup do chrámu 32-ročnému mužovi v Adamovom rúchu. Na to sa postavil so zdvihnutými spojenými rukami a dobre viditeľne priamo pred hlavný portál katedrály. Privolaná polícia muža zatkla a ten nekládol odpor. S putami a zahaleného do deky ho zobrali na policajnú stanicu. Informoval o tom nemecký „Bild“ aj ďalšie médiá.
Podľa novín „Kölner Stadtanzeiger“ policajný hovorca povedal, že teraz sa zisťuje, či správanie muža vyvolal alkohol, alebo je to psychická porucha. Podľa údajov agentúry „Focus“ muža opäť prepustili po tom, čo mu polícia riadne dohovorila o hrozbe jeho spávania. Muž polícii vyhlásil, že chcel vydať isté znamenie. Podľa katolíckej agentúry KNA bol muž Kolínčan. Polícia ho teraz vyšetruje pre vzbudzovanie verejného pohoršenia. –zg-

* * * * * * *

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov. Amen. Svätý archanjel Rafael oroduj za nás! (Rímsky misál)

Modlitba za Svätého Otca
Pane, prameň všetkého dobra a všetkej pravdy, daj nášmu pastierovi Františkovi ducha múdrosti a rozumu, sily a pravého rozlišovania. On verne vedie stádo, ktoré si mu zveril, a preto ako nástupca sv. Petra nech buduje tvoju Cirkev ako sviatosť jednoty pre celé ľudské pokolenie. Nech ho Pán chráni, nech mu dá život, nech ho požehnáva na tejto zemi a nech ho nevydá do rúk jeho nepriateľov.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *