Dva zázraky na príhovor Titusa Zemana

Prípady zázračného uzdravenia sa nachádzajú v tzv. Positiu, teda kľúčovom dokumente, v ktorom sa zbierali dôkazy o mučeníctve a svätosti slovenského saleziána. Doteraz sa o zázrakoch príliš nehovorilo. Dva prípady priblížil pre denník Postoj salezián Jozef Slivoň, vicepostulátor kauzy blahorečenia Titusa Zemana.

Prvý sa týka malého dievčatka, ktoré si nešťastnou náhodou spôsobilo vážne poleptanie pľúc. Rodina a okolie sa začali modliť za uzdravenie dievčaťa deviatnik k blahorečeniu Titusa Zemana. Na štvrtý deň sa zrazu ukázalo, že poleptanie zmizlo a pľúca má čisté.

Ďalší zázrak sa udial mladíkovi, ktorému zistili nádor na krčnej mieche. Spočiatku nechcel nijaký lekár operovať mladého muža, až po čase sa prihlásil istý neurochirurg, ktorý povedal, že to skúsi. Celý čas sa rodina modlila k Titusovi Zemanovi.

Po operácii zostal mladík v kóme, bol dlhý čas paralyzovaný, no potom sa po krátkej rehabilitácii postavil a dnes normálne funguje, oženil sa a žije normálny život. Pritom z miechy mu podľa lekárov zostal akoby tenučký špagát. „Viacerí sa zhodli, že nie je možné, aby cez takú tenkú miechu prechádzali všetky informácie, ide teda o mimoriadny zásah,“ povedal don Slivoň.

Na blahorečenie mučeníka nie sú potrebné zázraky, pokiaľ sa dokáže jeho mučeníctvo. To sa v prípade dona Titusa podarilo. Na vyhlásenie za svätého však bude zázrak potrebný. Keďže spomínané zázraky sa udiali ešte počas fázy blahorečenia, nemôžu slúžiť v ďalšom procese kanonizácie. Don Slivoň ich však nepovažuje za zbytočné.

„Hoci sa stali pred blahorečením a nemôžu slúžiť na svätorečenie, boli použité ako dôkaz povesti mučeníctva a povesti svätosti pri procese blahorečenia,“ vysvetlil. Na úspešné zavŕšenie procesu svätorečenia tak bude treba ďalší zázrak. Veríme, že príde.

Presný dátum kedy bude Titus Zeman vyhlásený za blahoslaveného, zatiaľ nie je známe.

Modlime sa vytrvalo za čoskorú beatifikáciu a následnú kanonizáciu. Stiahnime si a modlime sa Deviatnik za blahorečenie a za nové zázraky vyprosené na jeho príhovor. Viac informácii na oficiálnej webstránke.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *